dok ustase pocinju da vriste na sve strane. Kolicina panicnih tekstova u Vecernjem ustaskom pamfletu je tragikomicna.
Takozvani Hrvati imaju razloga za brigu.Ne samo da su danas Bosnjaci homogeno u mnogo boljoj poziciji.Nema vise blokada cestovnih komunikacija, okruzenog Sarajeva, a ovog put Bosnjaci imaju umjesto 1 releja, daleko vise planinskih masiva i repetitora.Nego oni su efektivno i Hrvatsko pitanje u Bosni suzbili na Mostarski kanton.Neki ce reci da su oni faktor u Centralnoj Bosni.Ali, i prije sam rekao da ce oni biti faktor jos ove decenije, a u Bosni poslije 2030 nikakav
Bosnjaci ako predju nacionalno 50% s jakom homogenom strukturom.To bi mogla da bude teska dilema za skutore.Politika ''Herceg Bosne'' ih je izolovala u komunistickom dijelu grada Mostara s melodramaticnim ''velegradom'' i visespratnicama tipa Zvjezdara, Ledara, Mostarka ili sta li vec.U ovakvom rasporedu.Imaju istrosen kredit u Mostaru i samo ce taj broj padati.Kako Bosnjaci drze povrsinski veci dio grada, i zapravo jedina mjesta gdje se grad moze siriti su kod Bosnjaka..Oni zapravo jedino mogu da dominiraju tim mjestom, ako zauzmu odredjene parcele, a sumnjam da ce nesto uraditi
Nakon okupacije Brckog 1992 godine.Svak je mislio da je to zavrsena prica.Od 2020.Bit ce oko 25 godina nakon sto nema Srpske vlasti tamo.Radja se novija generacija Bosnjaka koja ima itekako dobru predstavu ali i veoma solidno naoruzanje.Drugu priliku smo dobili u Brckom.Mi smo usli u grad, a sad je nemoguca misija da cetalji zauzmu sav grad, bez neke jace armade iz Srbistana
Mi za to vrijeme ne treba da ratujemo ni za Bugojno,Travnik i Konjic, i za planinske cuke, masive i bilo koje stvari.Danas bi posljedica granatiranja Sarajeva bila pogubna za Sokolac, odakle itekako mozemo da tucemo taj cetnicki kraj.A, za rata bio je pojam uzeti 10 km2 Nisicke visoravni
Srbi imaju itekako problem.Brcko,Srebrenica.A, i nece moci prodavati price da vecina naroda u Bih ne zeli takvu Bosnu.Cinjenica je da se njihov broj smanjuje, i nije to nikakva propaganda.Pa i cetaljski zavod sumske priznaje da su u banani zestokoj na podrucju Srebrenice.A, za 20 godina sto asimilaijom, sto visokim prirastajem.Ovo sto vidis a zovu se Srbi.Prestat ce da postoje u ovom sto se pise pod Federacija Bih
Jer mi ne mozemo da imamo gori polozaj od ovog.Nikako.Ali, sta ce biti s katolicima Tuzlanskog kraja, ako izgube par solidnih naselja.Hoce li to biti kraj ove price za njih.Po svemu sudeci.Ta prica je krenula za njih, a zavrsit ce se neslavno
Sto se tice 60% Bosanskog.Ako je naprimjer 53% Bosnjaka.1% od potencijalnih 3 miliona+ stanovnika je 30 000.Znaci trebali bi 210 000 Nemuslimana imati da im je maternji jezik Bosanski.Sto je po meni nemoguce.Najbolje mozemo ici na 30 000 Srba i Hrvata.Znaci 1%.Sto ce moze se reci biti dovoljno za neka podrucja
Ali ne vjerujem da mozemo 60% Bosanskog imati.Mozda 55%.No, ako i taj procent nabijemo.Imat cemo prvi put apsolutnu vecinu stanovnistva koje prica Bosanskim
Na zadnjem popisu 1991.Bosanski je jezik bio glavni s cirka 1.6 miliona.I mnoge ustashe zanemraruju tu cinjenicu namjerno.Jer vec na popisu 1991.Preko 85% Bosnjaka je reklo da im je maternji jezik Bosanski.Sad ce se to samo povecavati
Vjerujem da ce se do 10 Oktobra, za manje od 2 mjeseca.Sve znati.Moraju da dodju informacije s popisnih opcinskih komisija.Koliko je popisano ljudi u tom kraju.Kako manje-vise imam podatke za dosta opcina i osnovnih skola, posebno nacionalnost.Uglavnom lakse cu se snaci u toj popisnoj groznici, nego bilo ko
Jer prvi put poslije popisa iz 1851 godine.Mi imamo sansu da predjemo 50% stanovnistva u Bosni.Mnogi misle da to nije vazno.Da je sumska drzava, ali to je labav entitet koji vec sad na popisu 2013.Moze da bude hermeticki izolovan, ako budemo vecina u Brcko distriktu, sto i vjerujem da jesmo
Hrvati ako spadnu na jos manji procent.Imat ce noviju generaciju Bosnjaka koja nece gledati pretjerano u suzivot i toleranciju i gledat ce odmah kako da se spasi, i da ne prave greske iz 1941 ili 1991 godine