☑ Pravila foruma i savjeti

Kosovo popis 2024

Jack
Administrator

Re: Kosovo popis 2024

Post Postao/la Jack » 25 dec 2024 21:01

Nacionalna pripadnost tamo gdje mahom zive Bosnjaci na Kosovu

Istok 543 Srba
Pec 813 Srba
Prizren 202 Srba
Dragas 17 Srba

Jezicka pripadnost:

Istok 550 Srpski
Pec 824 Srpski
Prizren 241 Srpski
Dragas 1676 Srpski

Vjerska pripadnost:

Istok 542 pravoslavni
Pec 814 Pravoslavni
Prizren 206 Pravoslavni
Dragas 1 Pravoslavni

U opstini Pec imas i nesto Roma ali eto to je na prste jedne ruke mozes da prebrojis Bosnjake koji su rekli da im je maternji jezik Srpski.U najgorem slucaju to moze da bude na prste 2 ruke znaci maksimalno 10 Bosnjaka ovdje koji su rekli da im je maternji jezik Srpski

U opstini Istok tu moze da bude maksimalno 8 Bosnjaka koji su rekli da im je maternji jezik Srpski.Od tog vjerujem da dobar dio tih ljudi je preko 60 iili preko 70 godina

U opstini Prizren imamo slucaj gdje na tako veliku cifru Bosnjaka.Imamo maksimalno 35 govornika Srpskog jezika od cirka 20 000 potencijalnih ili maksimalno 0,2% od ukupnog broja Bosnjaka ovdje je reklo da im je maternji jezik Srpski.Ozbiljno izjasnjavanje ovdje od strane Bosnjaka kako po jeziku tako i po nacionalnosti :aplauz: :aplauz: :gut: :gut:

Jedino vidimo rast Srpskog jezika u Dragasu iako ima i vise govornika Bosanskog jezika u ovoj opstini od nazovi Srpskog.No,opet u ovoj opstini nema Pravoslavnih kao sto vidimo tako da je plan da se ljudi dijelom asimiliraju u Pro-Srbe ili da im se nametne Srpski jezik ovdje.U prvom plany bi bile usluzne budale i pisale se kao Gorancima.Da bi na kraju kad ne bi imali korist bili odbaceni kao upotrebljen kondom

Gledajuci u ovu statistiku.A prosli post sam vise objasnio

Od regija 1-3

1)Pecka regija
2)Prizrenska regija
3)Goranska regija

Mi smo jedino podbacili na podrucju Gore.

Ako pogledamo neke opstine gdje su podjelili Rome na :Rome,Askalije i Egipcane.Vidimo da od 2800 nacionalnih Roma ovdje nema ni 500 govornika Romskog jezika.Mozda je neko i rekao da mu je maternji jezik Srpski ovdje.Nemamo tu pravu evidenciju oko tog.

Po meni imamo buducnost na Kosovu

Prizren 18 379 Bosnjaka======>19 583 Bosanski
Istok 996 Bosnjaka==========>973 Bosanski
Pec 2974 Bosnjaka============>2908 Bosanski
Dragas 2900 Bosnjaka==========>3674 Bosanski

U opstini Prizren i Dragas imamo vise govornika Bosanskog jezika nego Bosnjaka
Dok u obe opstine Pec i Istok preko 97% Bosnjaka ovdje je reklo da im je maternji jezik Bosanski.Sto i nije los omjer :aplauz: :aplauz: :gut:
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash
Never had i imagined living without you Angelene :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti možda su baš takvi i najsrećniji.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 dec 2024 22:16

Inace za razliku od internet trolova i cetnika iz Smedereva,Beograda i Berlina.Ja znam dosta Goranaca i nijedan ama bas nijedan ne voli da spomene rijec Srbija.A kamoli dalje da se izjasni takvo sta.Najvise ih je iz Kruseva i dosta njih dole se izjasnjavaju kao Bosnjaci

Zapamti da nije bilo rahmetli akademika Alije Djogovica koji je s 70 godina preko zime pomagao ljudima dole i dao afirmaciju Bosnjackoj naciji.Ne bih bilo Bosnjackog uha kako u Prizrenu a to je cirka 20 000 potencijalnih Bosnjaka u 12 + sela.Tako i u Gori

Danas imas vise govornika Bosanskog jezika u Gori nego sto imas Bosnjaka.Udio Srpskog jezika je nazalost porastao,sto me ne cudi jer Goranci su samo izmisljena nacija za Sanu krug koji bi prvi kroz jezik Srpski pa dalje radila na tome da se sve to uradi

I jos nesto za one lilipus cetnike i trabante.Nije bilo vremena da se popis uradi u Gori kvalitetno,zaposljavani su samo lokalni ljudi a politicke stranke nisu imale nikakav angazman oko popisa makar u Gori.Dosta Goranaca kako Goranaca nacionalno,tako i onih koji kazu da su Bosnjaci su mi se zalili.Jedan iz Kruseva,drugi iz Zli Potok.

Srbija je svoje ljude angazovala kroz neke mutne kadrove i ubijedjivala ih je ij prijetila da niposto ne smijes da upises Bosnjak.Pokusali su takvo sta da urade i u Prizrenu ali su jedva zivu glavu izvukli

Vidit cemo na popisu koja su nasa sela u Gori.Koja su previse cetnicki nastrojena

Ja se nadam da Herojsko Krusevo ce i dalje da bude Bosnjacko naselje

:aplauz: :respekt: :respekt:
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 14 feb 2025 10:47

GORA
Bačka 241
Brod 1.536
Dikance 148
Dragaš 1.332
Globočica 654
Krstec 445
Kruševo 704
Kukaljane 275
Leštane 323
Ljubošta 902
Mlike 263
Orčuša 93
Radeša 779
Rapča 1.034
Restelica 2.360
Vraništa 671
Zli Potok 393
UKUPNO 12.153

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 14 feb 2025 10:48

ŽUPA
Drajčići 143
Donje Ljubinje 1.632
Gornje Selo 305
Gornje Ljubinje 1.918
Jablanica 642
Lokvica 468
Manastirica 1.030
Mušnikovo 1.059
Nebregošte 574
Planjane 1.304
Pousko 705
Rečane 1.066
Sredska 91
Stružje 0
Živinjane 10

UKUPNO 10.947

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 14 feb 2025 10:48

PODGOR
Dojnica 0
Grnčare 1.379
Ljubižda 5.500
Novo Selo 296
Skorobišta 909
Vrbičane 12
UKUPNO 7.646

BOSNI4K
Član

Post Postao/la BOSNI4K » 26 feb 2025 17:49

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 15 mar 2025 02:44

Dobar patriota i Albanac.Bosnjaci mogu da pricaju na Bosanskom u Prizrenu.Niko ih ne dira gdje su manjina.

U pola drzave Bosne Bosnjaci ne mogu da izucavaju Bosanski jezik.Jedini izuzetak je Srebrenica i Kozarac ali eto.Toliko o tome
Pitao sam ovog poznanika iz Prizrena Bosnjaka on zna Albanski.Da se raspita kad ce vise rezultati popisa dole

BOSNI4K
Član

Post Postao/la BOSNI4K » 26 mar 2025 11:38

https://www.vijesti.ba/clanak/688327/ba ... -na-kosovu

Balje: Bošnjaci traže svoje općine na Kosovu

Predsjednica Socijaldemokratske unije Duda Balje izjavila je tokom gostovanja na TV Klan Kosova da će njen glas za formiranje nove kosovske vlade dobiti kandidat za premijera koji ispuni zahtjeve za dobijanje bošnjačkih općina.

Balje je istakla da Bošnjaci, po važećim zakonskim osnovama, poštujući Ustav i zakone Republike Kosovo, imaju pravo na svoje općine i ponovila da su zahtjevi za dobijanje bošnjačkih opština u skladu sa zakonom, i uopće nisu novi, jer su isti već 20 godina.

"Zahtjevat ćemo od budućeg premijera da poštuje zakon i sedne da pregovara sa nama, formira komisiju za valorizaciju na osnovu zakona i započne proceduru ocjenjivanja na terenu kako bi se utvrdilo da li ispunjavamo uslove za opštinu. Razumem da je to procedura i da postoje pravila. Ovi zahtjevi nisu novi, jer su isti već 20 godina. Mi smo spremni da započnemo proces", istakla je predsjednica Socijaldemokratske unije Duda Balje.

Pojasnila je da je dobijanje općina "ključno pitanje za svakog Bošnjaka na Kosovu".

"Bošnjaci žele općine! Bošnjaci zaslužuju općine! Gotovo svakom Bošnjaku sa kojim sam tokom kampanje razgovarala, formiranje naših opština je prva i ključna tačka. Mi smo diskriminisani po ovom pitanju", kazala je Balje.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 mar 2025 16:28

Ma,mozes jednu opstinu da stvoris ali i to je bolje nego nijednu
I mozda kad bi se Goranci angazovali da se napravi ona opstina Gora samo gdje su Bosnjaci i Goranci ova sad opstina ima i Opolje Dragas gdje zive samo Albanci i to su sve pomjesali pod Dragas.

Opstina Recane
Opstina Gora/Dragas

BOSNI4K
Član

Post Postao/la BOSNI4K » 26 mar 2025 18:13

slika

Ne znam koliko se to danas promijenilo stanje ali mogu imati opštinu

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 mar 2025 19:53

To je tako kako je

Ovo juzno od grada Prizrena se zove Sredacka zupa cirka 160 km2 mahom I dalje Bosnjacka sela.

Onaj juzni dio opstine Dragas je gdje zive Bosnjaci I Goranci samo vecina treba da glasa za

Mislim da bi dole Bosnjaci svi glasali za a za nacionalnu pripadnost nek se izjasne kako hoce ili nece u ovom slucaju

Odgovorite