☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

Sandzak_boss
Član

Re: Vitalna statistika BiH

Post Postao/la Sandzak_boss » 29 nov 2024 17:44

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 29 nov 2024 17:15
Sandzak_boss je napisao/la: 29 nov 2024 00:45
Prolaznik je napisao/la: 28 nov 2024 08:18 Mi moramo shvatiti da u Bosni finansijska situacija nije odlucujuca za radjanje djece. Ovde su skroz drugi faktori u pitanju. Mi jednostavno postajemo pravo proevropsko i zapadno drustvo po ovom pitanju braka, radjanja i porodicnih vrijednosti. Katastrofa.

https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... dom/204208

Tako je prema prethodnim podacima u 2017. godini rođeno 4.880 beba, u 2018. godini 4.544, u 2019. rođeno je 4.355, u 2020. rođeno je 4.223 bebe, dok je u 2021. godini rođeno 4.118 beba što prikazuje kako je brojka lagano opadala.
Uprkos značajnom budžetskom izdvajanju za podršku roditeljstvu u Kantonu Sarajevo, koji prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku KS ima 421.531 stanovnika, pronatalitetna politika ipak nije urodila plodom.
2022. rodjeno 4.146, a 2023. rodjeno 3.982
Januar-avgust 2024 rodjeno 2.336 beba.
Istina, to sa novcem nije dugotrajno. Mislim da bi bilo bolje da je drzava taj novac ulozila u neke druge sektore. Moje licno uvjerenje je da su za dobar natalitet glavni uzrocnici:
1) Muskost,
2) Zenstvenost,
3) Ponos & moral,
4) Patriotizam,
5) Kultura (a ove prethodne tacke spadaju u jedan dio kulture),
6) Vjera,
7) Samosvijest,
8) Filter za dobro i lose.. (npr nasa djeca, djevojke i zene bi trebale imati filter i da im se odmah pali lampica kada negdje vide neku glupost na TVu, u gradu, na ulici, u skoli.. da odmah znaju da to ne valja, a ne da to oponasaju i prihvate zdravo za gotovo. Namjerno sam napisao ZENE jer one su te buduce generacije koje radjaju i vaspitaju djecu).

Drzava treba da spozna ove stvari i njih da jaca, a te novce sto uplacuju pojedincima.. to je neefikasno.
Slažem se.
Imam 3 djece i volio bi da ih imam više. Veći broj ljudi smo sreli da su komentirali “a joj, još jedno” i insinuirali da je to nešto staromodno ili primitivno. Kao eto 3 djece puno.

Idioti.

Drago mi je da znam nekoliko visoko obrazovanih ljudi koji imaju 3+ djece. Jer takvi ljudi razbijaju taj bolesni mentalitet koji nam je nametnut. Nama je nametnut imidž u glavama da više djece imaju alkoholičari, nesređene porodice, neobrazovani ili vjerski ekstremi.

Treba krenuti sa izgradnjom imidža porodica sa 3+ djece uspješnih, sretnih, obrazovanih i razvijenih ljudi. Treba počet povezivati broj djece sa uspjehom a ne teretom ili sramotom. Vjerujem da treba podizanjem svijesti o pozitivnim primjerima uspješnih parova koji rađa 3+ djece možemo počet stvarati sliku da je 1-2 nedovoljno i staromodno. Treba razbiti taj stari nametnuti imidž.

Ovdje naravno mislim na one koji mogu imati više djece ali neće, a ne na one koji jednostavno ne mogu.
To sto kazu "a joooj, jos jedno" i slicne glupe fraze, za to mi je govorila supruga jer je ona iz BiH i bilo mi je cudno kada mi je govorila kako se u njenom kraju zgrazavaju kada cuju da neko dobije trece dijete. Bas mi je to bilo cudno. Kao racunaju te odmah nazadnim, ekonomski nestabilnim, zaostalim i td.
Onda napravimo ja i ona paralelu sa mojim krajem u Sandzaku, a tamo vidimo skroz drugaciji mentalitet (hvala Allahu). Kod nas vidis da se bas ljudi obraduju kada cuju da je neko dobio dijete, normalno je da se ima od najmanje 3 pa do 8 djece osim onih koje je Allah iskusao i sl, i ne igra puno ulogu da li su roditelji vise ili manje obrazovani.

Istovremeno kod nas su najuglednije familije koje imaju puno djece i to obicno budu ekonomski najjace porodice, i to ne ekonomski samo nego bogami i u svim drugim segmentima pa i u fizickim, sto bi rekli kod nas "haj se zagnaj na njih tridestoro" , obzirom da gledamo na svoju djecu i djecu od brace i sestara a i rodbine isto kao i na svoju djecu, pa se tako druze, odrastaju i postaju jake porodice.

Ja znam da su velike familije oduvijek bile tradicija kod Bosnjaka - bilo onih u Bosni ili onih u Sandzaku. Ali kao si ti rekao nesto je se nametnulo zenama u BiH pa nekako gledaju nazadno druge zene koje imaju puno djece. Kod nas u Sandzaku je to ponos, i svako gleda zene sa dosta djece kao neke izuzetno uspjesne, jake i hrabre zene.

Drzava treba da radi na tome da vraca narodu identitet, tradiciju, ponos, patriotizam, muskost, zenskost, vjeru, moral.. bez ovoga bgm tesko je podici natalitet.

atif
Član

Post Postao/la atif » 02 dec 2024 09:55

https://faktor.ba/ekonomija/ekonomija/b ... ika/204616

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH je na održanom sastanku sa upravom Binas d.d. Bugojno predložio, a uprava Binasa prihvatila, da se isplati jednokratna novčana pomoć u iznosu 1.000 BAM svakom uposleniku prilikom rođenja trećeg i svakog idućeg djeteta u njegovoj porodici.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 04 dec 2024 11:37

Od jednokratnog nema ništa.

Ono što je potrebno jeste stalni i dugotrajni ali manji doplatak na kojeg svaki roditelj/radnik može računati za svako dijete u kući sve dok taj roditelj/radnik ima dijete do 5 godina. Tako da ako radnik ima 3 djece od 4, 7 i 12 godina taj radnik prima 3 doplatka, sve dok mu najmlađe dijete ne dođe do 5 rođendana. I ako se rodi četvrto dijete onda se doplatci produžuju za svu djecu još 5 godina. Tako da kad dijete dođe do 3 godine starosti, bračni par mora da razmisli da li želi da mu padne doplatak ili da planira novo dijete.

Doplatci ne moraju da budu ogromni ali moraju da budu mjesečni tako da budu dio radničke potrošačke korpe za tu porodicu. Nek su 150 maraka po djetetu ali nek su konstantni - i to će biti efektivno kad narod čuje da postoji. Jer razlika je kad radnik prima platu od 1200 maraka i dobije 300 maraka bonus jer ima 2 djece za ukupan prihod od 1500 ili dobije 1650 za 3 djece. Tad može da bira ili će dobit još 150 za ukupan doplatak od 450 maraka za 3će dijete ili 600 za 4to pa da ide na 1650 ili 1800 ili će pustit da bez nove djece padne na 1200.

Velik je pad sa 1650/1800 na 1200. Dosta ljudi bi se odlučili za treće ili četvrto dijete - ali pod uslovom da je ovo konstantno i da računaju na ovo.
Samo BiH.

Sandzak_boss
Član

Post Postao/la Sandzak_boss » 04 dec 2024 18:59

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 04 dec 2024 11:37 Od jednokratnog nema ništa.

Ono što je potrebno jeste stalni i dugotrajni ali manji doplatak na kojeg svaki roditelj/radnik može računati za svako dijete u kući sve dok taj roditelj/radnik ima dijete do 5 godina. Tako da ako radnik ima 3 djece od 4, 7 i 12 godina taj radnik prima 3 doplatka, sve dok mu najmlađe dijete ne dođe do 5 rođendana. I ako se rodi četvrto dijete onda se doplatci produžuju za svu djecu još 5 godina. Tako da kad dijete dođe do 3 godine starosti, bračni par mora da razmisli da li želi da mu padne doplatak ili da planira novo dijete.

Doplatci ne moraju da budu ogromni ali moraju da budu mjesečni tako da budu dio radničke potrošačke korpe za tu porodicu. Nek su 150 maraka po djetetu ali nek su konstantni - i to će biti efektivno kad narod čuje da postoji. Jer razlika je kad radnik prima platu od 1200 maraka i dobije 300 maraka bonus jer ima 2 djece za ukupan prihod od 1500 ili dobije 1650 za 3 djece. Tad može da bira ili će dobit još 150 za ukupan doplatak od 450 maraka za 3će dijete ili 600 za 4to pa da ide na 1650 ili 1800 ili će pustit da bez nove djece padne na 1200.

Velik je pad sa 1650/1800 na 1200. Dosta ljudi bi se odlučili za treće ili četvrto dijete - ali pod uslovom da je ovo konstantno i da računaju na ovo.
To bi bio odlican prijedlog i kad bi se tako nesto uspostavilo to bi konkretno pomoglo roditeljima pri troskovima koje imaju na svoju djecu svakog mjeseca.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 16 dec 2024 20:13

https://www.mediafire.com/file/ctk5chf9 ... .xlsx/file

Federacija Bih zivorodjeni i umrli po opstinama i kantonima Oktobar 2024 godine
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash
Never had i imagined living without you Angelene :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti možda su baš takvi i najsrećniji.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 20 dec 2024 10:33

Jack je napisao/la: 16 dec 2024 20:13 https://www.mediafire.com/file/ctk5chf9 ... .xlsx/file

Mrka kapa od podataka. Neke opcine solidne, neke lose. U globalu padamo i gubimo stanovnistvo.
Rješenje je islam ali mi kao narod sve više ličimo na Zapad. Nažalost. Nismo ni zaslužili bolje. Pogotovo kad pročitaš da je 1,7 mlrd uplaćeno u kladionicama.

Vidljiva je velika smrtnost u oktobru u Jablanici, to je posljedica onih tragičnih poplava. :(

Btw, nekidan je na ANU BiH bila tema demografija, čak su zvali Stevu Pašalića. Bilo bi dobro naći video ako ima na netu, imaju samo slike na njihovoj stranici. Ne znam da li snimaju te skupove, aktivnosti. Uglavnom nešto se priča u vezi ovoga ali dugoročnih rješenja nema.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Nikola Testa
Član

Post Postao/la Nikola Testa » 20 dec 2024 10:49

amkos je napisao/la: 20 dec 2024 10:33
Jack je napisao/la: 16 dec 2024 20:13 https://www.mediafire.com/file/ctk5chf9 ... .xlsx/file

Mrka kapa od podataka. Neke opcine solidne, neke lose. U globalu padamo i gubimo stanovnistvo.
Rješenje je islam ali mi kao narod sve više ličimo na Zapad. Nažalost. Nismo ni zaslužili bolje. Pogotovo kad pročitaš da je 1,7 mlrd uplaćeno u kladionicama.

Vidljiva je velika smrtnost u oktobru u Jablanici, to je posljedica onih tragičnih poplava. :(

Btw, nekidan je na ANU BiH bila tema demografija, čak su zvali Stevu Pašalića. Bilo bi dobro naći video ako ima na netu, imaju samo slike na njihovoj stranici. Ne znam da li snimaju te skupove, aktivnosti. Uglavnom nešto se priča u vezi ovoga ali dugoročnih rješenja nema.
Da je rjesenje islam ne bi natalitet ovoliko pao u ovih 30 godina.

Nikola Testa
Član

Post Postao/la Nikola Testa » 20 dec 2024 10:53

Ljudi koji u svemu vidi islam kao rješenje uprkos tome što ih stvarnost demantuje jednostavno ne žele priznati sebi ni drugima da tako jednostavan pristup ne vodi nigdje. Svijet se promijenio, Bošnjaci su se promjenili, društvo je drugačije nego prije 50 ili 100 godina, i kad kažeš da je islam rješenje ti zapravo ne vidiš izlaz iz situacije.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 20 dec 2024 11:08

Nikola Testa je napisao/la: 20 dec 2024 10:49

Šta želiš da kažeš ovim ?

Pa upravo kažem da je u islamu spas zato što smo kao narod ogrezli u bludu, kurvaluku, korupciji, mitu, alkoholizmu, itd itd. Da ne nabrajam dalje.
Mi smo 80% kao naši dušmani, čast izuzecima, što se tiče ovih stvari a predstavljamo se kao muslimani i govorimo da smo muslimani. Otišli smo daleko od Knjige i Upute i ovo nam je Božija kazna za sve to. Ja to tako vidim. A i logično je kad malo bolje razmisliš i analiziraš.

Ti misliš da u islamu nije spas i rješenje ?
Reci mi u čemu je spas onda ?

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 20 dec 2024 11:10

Nikola Testa je napisao/la: 20 dec 2024 10:53 Ljudi koji u svemu vidi islam kao rješenje uprkos tome što ih stvarnost demantuje jednostavno ne žele priznati sebi ni drugima da tako jednostavan pristup ne vodi nigdje. Svijet se promijenio, Bošnjaci su se promjenili, društvo je drugačije nego prije 50 ili 100 godina, i kad kažeš da je islam rješenje ti zapravo ne vidiš izlaz iz situacije.
Zašto smatraš da islam nije rješenje ?

Daj mi 5 stvari zašto tako misliš.

bosnaprkosna
Član

Post Postao/la bosnaprkosna » 20 dec 2024 12:12

Ima li neki narod da su veći Muslimani od Palestinaca pa ih opet Bog kažnjava evo već 80 godina?!Šta su oni ili ona nevina dječica nekome skrivili da imaju onakvu sudbinu,jesu oni zaslužili tu Boziju kaznu?Tako da ta šuplja priča nema smisla.Promjenio se nacin života,volimo komfornost,sebičniji smo i to je razlog svega.I onu u Aziji i Africi se šopaju toliko jer nisu dostigli taj standard i komfornost koja postoji na Zapadu(i da i nas ubrajam u zapad jer za vecinu drzava jesmo) ali se vec vidi i podaci pokazuju da i u Africi i Aziji će to trajati jos nekih 50 70 god i onda i oni idu u pad.Jednostavno tako je kako je i ne moze se rijesiti.Kada jedan Japan i J.Koreja nisu uspjeli i strmoglavo padaju,to dovoljno govori o ctavoj situaciji.

Nikola Testa
Član

Post Postao/la Nikola Testa » 20 dec 2024 12:15

amkos je napisao/la: 20 dec 2024 11:10
Nikola Testa je napisao/la: 20 dec 2024 10:53 Ljudi koji u svemu vidi islam kao rješenje uprkos tome što ih stvarnost demantuje jednostavno ne žele priznati sebi ni drugima da tako jednostavan pristup ne vodi nigdje. Svijet se promijenio, Bošnjaci su se promjenili, društvo je drugačije nego prije 50 ili 100 godina, i kad kažeš da je islam rješenje ti zapravo ne vidiš izlaz iz situacije.
Zašto smatraš da islam nije rješenje ?

Daj mi 5 stvari zašto tako misliš.
Zato što se pokazalo da nije, čak i u dijelovima zemlje gdje su ljudi konzervativniji imaš masovan odlazak ljudi.

Islamski identitet, ako ga shvatimo jedino kroz vjerovanje, nije dovoljan za moderno društvo i modernu naciju, jer ne mogu u modernom društvu svi biti vjernici, mogu na papiru pa imaš situaciju da imaš 99 posto vjernika a u stvarnosti masu ljudi živi potpuno drugačije od onog što islam nalaže. Jednostavno mi živimo u takvom okruženju da je nemoguće da to promjeniš sviđalo se to tebi ili ne.

Ti kažeš da je rješenje da nekako ubjediš sve ljude da zaista vjeruju, a to nije moguće. Ako to već nije moguće kako je islam rješenje? Tražeći od svih da budi isti izgubićeš ljude jer neće željeti živjeti u zemlji i kojoj neko ne prepoznaje njihova lična shvatanja kao bitna, važna, moralna itd.

Nikad nije bilo više vjernika, više govora o vjeri u društvu, više vjerski dostojanstvenika, više prostora za ljude koji su vjernici, biti moralan izjednačeno je sa tim da si vjernik, što je apsolutna laž. I ateista može biti moralan.

Međutim, ako vjerski moral nametneš kao jedini stvaraš rascjep u društvu, jer vjernike predstavljaš boljim nego one koji to nisu. Takva nacija jako teško može imati koheziju osim ako nemaš luksuz kao Turska naprimjer koja ima izuzetno jak nacionalni identitet, mi za to nemamo snage a vala ni pameti.

Islam je nadnacionalni identitet i on neminovno ne može biti sredstvo za jačanje državnog i nacionalnog identiteta, osim ako nisu u pitanju Iran, Turska i Saudija koje šire utjecaj kroz vjeru, koje su je manje više nacionalizovale. Male države kao BiH samo mogu biti pod utjecajem drugih država putem vjere, nikako ne mogu vršiti utjecaj.

Islam nije dovoljan da bi ljudi usadio svrhu da se bore za jačanje pozicije Bošnjaka i Bosne i Hecegovine. Vjera pomaže u trenucima rata, kada nemaš nade i boriš se na sve ili ništa, u miru je nedovoljna da bi pokrila sve naše razlike.

Dalje, u današnjem društvu u kojem mi živimo i koji je realan i koji ne možeš promjeniti makar svi bili formalno vjernici, jednostavno imaš stvarnost koja je oprečna poimanju vjere, jer imaš LGBT zajednicu, imaš jednakost žena, imaš kapitalizam koji traži od svih da se angažuju i uđu na tržište rada, imaš potpunu slobodu da radiš šta hoćeš. Ako to ne ukalkulišeš u svom pristupu ne možeš naći rješenje za trenutnu situaciju, jer islam ne može potisniti stvarnosti o kojoj govorim.

Ako kažeš da su svi oni koji se ne slažu s tim da je islam jedini ideal osobe koje su krive za trenutno stanje, možeš ih samo otjerat u treće zemlje. Bosni su potrebni svi ti ljudi kako god ih ti ja peti deseti doživljavali.

Bošnjaci su i vjernici i nevjernici i homoseksualci i promiskuitetne osobe, među njima ima i onih koji ne žele djecu, među njima ima žena koje ne žele brak, a žele djecu, muškaraca koji žele i ne žele porodicu, svi ti ljudi različitog shvatanja čine jedan narod i mogu mu svako na svoj način doprinjeti. Ukoliko svi ti ljudi nemaju nešto zajedničko oko čega se okupljaju onda od tog naroda na kraju neće biti ništa. Islam to ne može pokriti, a svakom društvu su potrebni svi ljudi osim ako nisu ubice i kriminalci.

Jedna država mora prepoznati sve te razlike i izvuči maksimum a ne davati iluzorna rješenja koja se baziraju na željama a ne na stvarnosti.

Ne govorim protiv toga da ljudi budu vjernici i da se vjera zanemari, već da ona nije dovoljna.

Nikola Testa
Član

Post Postao/la Nikola Testa » 20 dec 2024 12:20

amkos je napisao/la: 20 dec 2024 11:08
Nikola Testa je napisao/la: 20 dec 2024 10:49

Šta želiš da kažeš ovim ?

Pa upravo kažem da je u islamu spas zato što smo kao narod ogrezli u bludu, kurvaluku, korupciji, mitu, alkoholizmu, itd itd. Da ne nabrajam dalje.
Mi smo 80% kao naši dušmani, čast izuzecima, što se tiče ovih stvari a predstavljamo se kao muslimani i govorimo da smo muslimani. Otišli smo daleko od Knjige i Upute i ovo nam je Božija kazna za sve to. Ja to tako vidim. A i logično je kad malo bolje razmisliš i analiziraš.

Ti misliš da u islamu nije spas i rješenje ?
Reci mi u čemu je spas onda ?
Ja nisam vjernik i meni islam nije spas, apsolutno mi ništa ne znači osim u kulturološkom smislu. Ti vjeruj u božije kazne, ja s tim nemam problem, ali ja ne vjerujem, vrlo jednostavno.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 20 dec 2024 13:35

bosnaprkosna je napisao/la: 20 dec 2024 12:12 Ima li neki narod da su veći Muslimani od Palestinaca pa ih opet Bog kažnjava evo već 80 godina?!Šta su oni ili ona nevina dječica nekome skrivili da imaju onakvu sudbinu,jesu oni zaslužili tu Boziju kaznu?Tako da ta šuplja priča nema smisla.Promjenio se nacin života,volimo komfornost,sebičniji smo i to je razlog svega.I onu u Aziji i Africi se šopaju toliko jer nisu dostigli taj standard i komfornost koja postoji na Zapadu(i da i nas ubrajam u zapad jer za vecinu drzava jesmo) ali se vec vidi i podaci pokazuju da i u Africi i Aziji će to trajati jos nekih 50 70 god i onda i oni idu u pad.Jednostavno tako je kako je i ne moze se rijesiti.Kada jedan Japan i J.Koreja nisu uspjeli i strmoglavo padaju,to dovoljno govori o ctavoj situaciji.
Nije ovo kažnjavanje Palestinaca nego njihovo veliko iskušenje kao vjerovatno najbolji dio Ummeta, dio Ummeta koji je na najvećem stepenu imana.
Tako ja to rezonujem i smatram da sam u pravu. Jer ko imalo čita knjige pogotovo islamsku literaturu zna da onaj ko je na najvećim deredžama u islamu trpi i podnosi najveća iskušenja. To je Božiji zakon, nisam ga ja izmislio. Ali valja to podnositi, to su rijetki ljudi i narodi kao npr. hrabri Palestinski narod.

A ovo za nas je jednostavno kazna jer smo postali kao anam(oni). Pratimo ih i slijedimo u stopu i zato imamo to što imamo. Rasulo nataliteta.
Promjenio se nacin života,volimo komfornost,sebičniji smo i to je razlog svega.
Za ovo se slažem. Sve ovo spada u one pošasti koje sam nabrojao par postova ranije.

Limas100
Član

Post Postao/la Limas100 » 20 dec 2024 13:37

Islam je spas.

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 20 dec 2024 14:57

amkos je napisao/la: 20 dec 2024 13:35
A ovo za nas je jednostavno kazna jer smo postali kao anam(oni). Pratimo ih i slijedimo u stopu i zato imamo to što imamo. Rasulo nataliteta.
Za ovo se slažem. Sve ovo spada u one pošasti koje sam nabrojao par postova ranije.
Jesi li možda razmišljao u kontra smjeru? Možda je i nama ovo jedno u nizu iskušenja? Jer, prošli su Bošnjaci ko narod današnja palestinska iskušenja. Ljudi obično lijepe stvari percipiraju ko nagradu, a ružne ko kaznu. A Bog nikoga ne opterećuje preko njegovih mogućnosti.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 20 dec 2024 15:09

Gorcin je napisao/la: 20 dec 2024 14:57
amkos je napisao/la: 20 dec 2024 13:35
Jesi li možda razmišljao u kontra smjeru? Možda je i nama ovo jedno u nizu iskušenja? Jer, prošli su Bošnjaci ko narod današnja palestinska iskušenja. Ljudi obično lijepe stvari percipiraju ko nagradu, a ružne ko kaznu. A Bog nikoga ne opterećuje preko njegovih mogućnosti.
Jesam, ali kad znaš da je uplaćeno 1,7 mlrd u kladionice u toku jedne godine sve ti bude jasno kakva je svijest naroda i čemu teži. A većinu para ovdje uplate Bošnjaci. Pametnom dosta. Smatram da teža iskušenja prolaze Palestinci iako smo i mi prošli teške i strašne stvari.

Pa ne mora ni biti ovo kod nas kazna, ali šta ćeš očekivati od naroda koji ima sve ove pošasti da opet ne nabrajam u koje spadaju i komformizam i sebičnost ? Ništa, nula, samo još jače i veće srozavanje i pad na svim poljima.

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 20 dec 2024 15:32

Bog ti da kladionicu, ne moraš ti ić u nju, moreš proć pored.
Da ti i para, ne moraš ih potrošit u kladionici.
Prosto je.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 20 dec 2024 15:48

Gorcin je napisao/la: 20 dec 2024 15:32 Bog ti da kladionicu, ne moraš ti ić u nju, moreš proć pored.
Prosto je.
Da, ali dobar dio Bošnjaka ne prođe pored nje. 1,7 mlrd BAM u jednoj godini to pokazuje. Nažalost.
A ovo je samo dio problema vezano za demografiju.

Burek
Član

Post Postao/la Burek » 20 dec 2024 16:01

Gorcin je napisao/la: 20 dec 2024 15:32 Bog ti da kladionicu, ne moraš ti ić u nju, moreš proć pored.
Prosto je.
Zato se ne mijena zakon da na svakom cosku ima kladionica.

Odgovorite