To sto kazu "a joooj, jos jedno" i slicne glupe fraze, za to mi je govorila supruga jer je ona iz BiH i bilo mi je cudno kada mi je govorila kako se u njenom kraju zgrazavaju kada cuju da neko dobije trece dijete. Bas mi je to bilo cudno. Kao racunaju te odmah nazadnim, ekonomski nestabilnim, zaostalim i td.BosnjackaHercegovina je napisao/la: ↑29 nov 2024 17:15Slažem se.Sandzak_boss je napisao/la: ↑29 nov 2024 00:45Istina, to sa novcem nije dugotrajno. Mislim da bi bilo bolje da je drzava taj novac ulozila u neke druge sektore. Moje licno uvjerenje je da su za dobar natalitet glavni uzrocnici:Prolaznik je napisao/la: ↑28 nov 2024 08:18 Mi moramo shvatiti da u Bosni finansijska situacija nije odlucujuca za radjanje djece. Ovde su skroz drugi faktori u pitanju. Mi jednostavno postajemo pravo proevropsko i zapadno drustvo po ovom pitanju braka, radjanja i porodicnih vrijednosti. Katastrofa.
https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... dom/204208
Tako je prema prethodnim podacima u 2017. godini rođeno 4.880 beba, u 2018. godini 4.544, u 2019. rođeno je 4.355, u 2020. rođeno je 4.223 bebe, dok je u 2021. godini rođeno 4.118 beba što prikazuje kako je brojka lagano opadala.
Uprkos značajnom budžetskom izdvajanju za podršku roditeljstvu u Kantonu Sarajevo, koji prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku KS ima 421.531 stanovnika, pronatalitetna politika ipak nije urodila plodom.
2022. rodjeno 4.146, a 2023. rodjeno 3.982
Januar-avgust 2024 rodjeno 2.336 beba.
1) Muskost,
2) Zenstvenost,
3) Ponos & moral,
4) Patriotizam,
5) Kultura (a ove prethodne tacke spadaju u jedan dio kulture),
6) Vjera,
7) Samosvijest,
8) Filter za dobro i lose.. (npr nasa djeca, djevojke i zene bi trebale imati filter i da im se odmah pali lampica kada negdje vide neku glupost na TVu, u gradu, na ulici, u skoli.. da odmah znaju da to ne valja, a ne da to oponasaju i prihvate zdravo za gotovo. Namjerno sam napisao ZENE jer one su te buduce generacije koje radjaju i vaspitaju djecu).
Drzava treba da spozna ove stvari i njih da jaca, a te novce sto uplacuju pojedincima.. to je neefikasno.
Imam 3 djece i volio bi da ih imam više. Veći broj ljudi smo sreli da su komentirali “a joj, još jedno” i insinuirali da je to nešto staromodno ili primitivno. Kao eto 3 djece puno.
Idioti.
Drago mi je da znam nekoliko visoko obrazovanih ljudi koji imaju 3+ djece. Jer takvi ljudi razbijaju taj bolesni mentalitet koji nam je nametnut. Nama je nametnut imidž u glavama da više djece imaju alkoholičari, nesređene porodice, neobrazovani ili vjerski ekstremi.
Treba krenuti sa izgradnjom imidža porodica sa 3+ djece uspješnih, sretnih, obrazovanih i razvijenih ljudi. Treba počet povezivati broj djece sa uspjehom a ne teretom ili sramotom. Vjerujem da treba podizanjem svijesti o pozitivnim primjerima uspješnih parova koji rađa 3+ djece možemo počet stvarati sliku da je 1-2 nedovoljno i staromodno. Treba razbiti taj stari nametnuti imidž.
Ovdje naravno mislim na one koji mogu imati više djece ali neće, a ne na one koji jednostavno ne mogu.
Onda napravimo ja i ona paralelu sa mojim krajem u Sandzaku, a tamo vidimo skroz drugaciji mentalitet (hvala Allahu). Kod nas vidis da se bas ljudi obraduju kada cuju da je neko dobio dijete, normalno je da se ima od najmanje 3 pa do 8 djece osim onih koje je Allah iskusao i sl, i ne igra puno ulogu da li su roditelji vise ili manje obrazovani.
Istovremeno kod nas su najuglednije familije koje imaju puno djece i to obicno budu ekonomski najjace porodice, i to ne ekonomski samo nego bogami i u svim drugim segmentima pa i u fizickim, sto bi rekli kod nas "haj se zagnaj na njih tridestoro" , obzirom da gledamo na svoju djecu i djecu od brace i sestara a i rodbine isto kao i na svoju djecu, pa se tako druze, odrastaju i postaju jake porodice.
Ja znam da su velike familije oduvijek bile tradicija kod Bosnjaka - bilo onih u Bosni ili onih u Sandzaku. Ali kao si ti rekao nesto je se nametnulo zenama u BiH pa nekako gledaju nazadno druge zene koje imaju puno djece. Kod nas u Sandzaku je to ponos, i svako gleda zene sa dosta djece kao neke izuzetno uspjesne, jake i hrabre zene.
Drzava treba da radi na tome da vraca narodu identitet, tradiciju, ponos, patriotizam, muskost, zenskost, vjeru, moral.. bez ovoga bgm tesko je podici natalitet.