☑ Pravila foruma i savjeti

Sarajevska regija

Jack
Administrator

Re: Sarajevska regija

Post Postao/la Jack » 01 nov 2024 11:54

Ako mi idemo na Trebević to znači da nemamo strah da hodamo gdje hoćemo, to znači da smo slobodni.
Da,ali preko 50% Trebevica je u Federaciji.Velika je razlika odlazak u Trebevic gdje se opet naslanjas na Sarajevo.I odlazak u naprimjer Romaniju,podalje od grada.Ako i racunas padinska naselja Sarajeva tipa Hrid,Jarcedol,Toka-Dzeka,Mahmutovac,Bistrik onda je to jos i vise.Hvala.Hvala

No,ako pogledas ove 2 nove lokacije:Trebevic Hills i Roof Gardens,oba ta projekta iako u genocidnoj nalaze se na 200 metara ili manje od Federacije

Roof Gardens se nalazi odmah kraj Motela Osmice koja je nicija zona i niko ne zna kome to ide.To je fakat u 10 tak skokova odatle.I ako skopcas da u toj opstini Istocni Stari Grad danas nema vise od 800 Srba po meni ma sta lazni popis rece.Te 2 zgrade su dovoljne da bude 800 stanovnika znaci radi se o 2 zgrade

Posebno ovaj Roof Gardens koji je skoro pa i zavrsen.Ne znam kakvi su planovi ali ovo bi itekako moglo da utice na promjenu etnicke strukture tog dijela opstine jer Istocni Stari Grad je rijetko naseljen nije kao Lukavica .Tako ne znam stvarno
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash
Never had i imagined living without you Angelene :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti možda su baš takvi i najsrećniji.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 01 nov 2024 12:07

Meni to nije jasno jer 3 najbolje lokacije na Trebevicu su Zlatiste,Trebevic Hills gdje se pravi danas zgrada i vrh Trebevica.Odatle je i granatirano Sarajevo tacnije s motela Osmice.Sad ako imas Sunnyland,ako imas ove Roof Gardens.Cetnici sve i da hoce ne mogu se vise ukopovati kao nekad oko Sarajeva jedino im je ostao jos Vrh Trebevica.Ovo sad je vec izgradjeno,polozaj strateski i vise nego izgubljen

No,Mokro i onaj cetnik sto se zali je 20 km od Federacije u opstini Pale,treba da prodjes dotle i jos niko i ne bi znao gdje dodje vukojebina.Ovo sa izgradnjom na podrucju tzv Istocnog Starog Grada mi jos nije jasno.Jel to svjesno cetnici zele da izgube demografsku vecinu.Ili misle da ce imati odmah kupce za te lokacije

https://www.fokus.ba/vijesti/bih/sta-ka ... u/3349602/
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash
Never had i imagined living without you Angelene :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti možda su baš takvi i najsrećniji.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 04 nov 2024 14:08

Bio sam na dan otvaranja Suny land-a na Trebevicu. Otisao sam gore s taxi ispred SCC I trebalo je 10-ak min voznje. A vratio sam se pjeske (cestom) u grad jer sam zelio da vidim i slikam cijelu tu pozadinu. Trebalo mi je 30-ak min da sidem u grad. Pjeske.

Znaci to je vrlo blizu. Dalje do Brusa ima da se vozi jos podosta. A onda imamo i prilaz zicarom. S te strane nema prohodna cesta. Vrlo je strmo. Trebevic je odlican za stanovanja jer si na planini ima cist vazduh a vrlo blizu samog centra. No koliko vidim tu se gradi bas puno objekata sto istovremeno urusava i taj mirni, prirodni ambijent.

Slozio bih se s tim da je nejasna politika tih iz tzv stocnog starog grada. Koliko vidim na zadnjim izborima tamo su 1092 osobe imale pravo glasa a glasalo ih je 783. Tako je broj stanovnika na tom potezu oko 1.000 a vjerovatno i manje. A i prema onim podacima krmeceg zahoda iz Banja Luke znamo da godisnje gube 20-tak st godisnje putem negativnog PP.

Tako da mozes postati vecina na tom potezu ako napravis dvije postene zgrade. A to se i desava jer nasi i kupuju tamosnju zemlju i nekretnine. Samo je pitanje hoce li se regisrirati na tamosnju adresu ili ce zadrzati u Sarajevu.

Stvar je da nasi definitivno prelazu tu liniju. Imam rodaka koji je iz Hadzica i sa djevojkom zivi u Lukavici. Rade u Sarajevu. Tamo je vec 4 godine. Pitanje je momenta kada ce tzv nasa politicka stranka da baci listu i bori se za udio vlasti na tom podrucju. Tzv stocno Sarajevo je najlaksi plijen.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Burek
Član

Post Postao/la Burek » 26 nov 2024 20:31

Istocni Sarajevo napredzuje.

Odgovorite