☑ Pravila foruma i savjeti

Demografske mape Bosne

Moderator/ica: Drina

Jack
Administrator

Re: Demografske mape Bosne

Post Postao/la Jack » 05 okt 2024 21:03

Jack je napisao/la: 28 sep 2024 18:33 slika

Ja bih volio da ne radim ovo.Ali,ko ce ako necu ja?Silom prilika i teska srca radim ovo sve
Kao sto sam rekao teska srca radim sve ovo
I grijesim ponekad i vise nego sto bih zelio
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash
Never had i imagined living without you Angelene :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti možda su baš takvi i najsrećniji.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 okt 2024 21:09

ZlatniLjiljan je napisao/la: 05 okt 2024 18:12 Zašto se broj Bošnjaka u Doboju smanjio sa 19% na 14% ako je Doboj uvrstio Stanare na kartu 2022 godine? Bošnjaci su smanjeni i u Prijedoru i Bosanskom Novom.
Zato sto nisam gledao u Stanare.

To je sad posebna opstina

Doboj je 18% Bosnjaka po meni sad

Bez Stanara
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 06 okt 2024 03:03

I ako mozes da mi ne postavljas pitanja
Nikakva pitanja !
😊 🫂 🙏

Posebno ovi novi clanovi
Demografska mapa Bosnjaci bit ce napravljena 2025 nadam se
I tamo cu prepraviti Doboj

Jedino I jedino imas pravo da mi postavljas pitanja ako si nasao neki podatak

Do tad postedite me mojih "gresaka"

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 07 okt 2024 04:13

Jack je napisao/la: 05 okt 2024 21:03
Jack je napisao/la: 28 sep 2024 18:33 slika

Ja bih volio da ne radim ovo.Ali,ko ce ako necu ja?Silom prilika i teska srca radim ovo sve
Kao sto sam rekao teska srca radim sve ovo
I grijesim ponekad i vise nego sto bih zelio
Da znaš (a ne znaš) ko se sve oslanja na tvoje metode demografskog rada i ko sve prati ove tvoje mape i analize, iako nikakve direktne koristi od toga nemaš (a fer bi bilo da imaš) mislim da bi ti bilo drago.
Samo BiH.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 07 okt 2024 04:29

Ja šta ti želim reći - a mogao sam i privatno ali neću - je sljedeće:

U historiji Bošnjaka, najveća djela od koristi Bošnjacima nikada nisu imala neku financijsku vrijednost nego čisto moralnu i uvijek su upravo takvi koji su najviše doprinosili Bošnjacima uglavnom samo plaćali cijenu tog doprinosa svojim zdravljem pa i životima.

Primjera imaš mnogo. Moj omiljeni primjer je Hujka rahmetli - 3 male curice i ženu ostavio iza sebe i dao sve od sebe da u Mostaru i Hercegovini Bošnjaci prežive. Ništa za to nije dobio, sve je svoje žrtvovao ali je uspio. Isto je i s Nanićem i s drugima. Ali isto je i sa ostalim Bošnjacima prije njih i poslije njih koji su isto tako doprinosili a ništa nisu za to dobili.

Drugi primjer, nakon rata, najjači ekonomski lider Bošnjaka je bio Novalić. Pričam o parametrima i brojkama koje su neumoljive. Taj čovjek je po mojoj procjeni nevin osuđen jer je bio toliko dobar u tom poslu da mu nisu mogli ništa drugo nego da ga bace u zatvor. Proces kojim je Novalić osuđen je po svim pravilima pravnih sistema ravan procesima u Sovjetskom Savezu ili Komunističkoj Jugoslaviji. Ono se na zapadu ne može više ni uraditi. Njegovo imanje je stećeno njegovim privatnim biznisom prije politike. On pare ničije niti treba nit uzima. Osuđen je kršenjem nečega što nije ni zakon. On je u zatvoru jer je oživio ekonomiju Bošnjaka. Cijena njegovog rada je zatvor u kojem danas boravi.

Tvoja priča je nekako u takvoj paraleli. Nije sad tvoja žrtva tolika kao njihova niti tolika cijena koju plaćaš, ali svejedno i žrtva je tvoja i cijena je tvoja i sam je plaćaš. To je neka ta sudbina Bošnjaka koji čine nešto za ovaj narod.

Ja vjerujem da je poznavanje stvarnog stanja demografije jedna jako važna, ključna, stvar za Bošnjake. I ove informacije koriste i prate i drugi ljudi koji isto tako rade za Bošnjake i plaćaju cijene isto kao i ti, samo na druge načine. Važan posao radiš. Pogotovo ove mape koje omogućavaju da se poredi situacija 2024 i 2006 godine ili slični primjeri.

Zato nemoj govorit da ovo radiš teška srca.
Trebaš bit ponosan na svoj rad. On je unikatan. On je vrijedan i važan i što je najvažnije, on je tačan o potkovan ispravnim analizama koje su stalno potvrđene podacima s terena. Živ bio i ne sekiraj se toliko kad te neko novi nešto pita - otjera sve živcima :D
Samo BiH.

Gracanlija1
Član

Post Postao/la Gracanlija1 » 12 okt 2024 09:53

Ma Jack nek si ti živ i zdrav nama, a mape su nešto drugo :D

Inače svaka čast na mapi

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 12 okt 2024 11:36

1 mapa jedan slon 🐘 odsad ne radim dzaba

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 25 okt 2024 04:18

Pasha je napisao/la: 29 sep 2024 00:00 Bravo @Jack na trudu svaka čast. Ovo je na neki način i tvoj dio otpora i borba za očuvanje Bošnjaka ne samo na prostorima Bosne i Hercegovine. Naklon do poda :zastava:
Koliko pratim i gledam ove podatke iako se ide puževim koracima, bitno je spomenuti da će Vitez, Kiseljak, Žepče, možda i Odžak u budućnosti biti naši. Nisu to male stvari u periodu od prije 10 godina, niko u to ne bi vjerovao

Vitez je vec sad nas.Napisao sam 52% Bosnjaka a ne 72% jer vjerujem da smo vecina tamo
Prije 10 godina opstina Vitez je imala 57-58% Osnovaca i prvacica Hrvata.Danas su oni manjina.Imali su finu prednost.Ta prednost je nestala kao sladoled na suncu.Biracki spiskovi nisu nikakav relevantan faktor jer su lazni i napumpani.U svim tim gore opstinama stanje je mnoog blize nego sto jeste a u Kiseljaku gdje vecina Bosnjaka glasa za Sarajevski kanton.Moze da bude jedino gore a ne bolje

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 15 nov 2024 22:37

Ma,rekao sam da se napravi i ova mapa.Nek i to bude gotovo makar ove godine

Kad bude zavrseno nek bude ovdje postavljena mapa

bosnaponosna
Član

Post Postao/la bosnaponosna » 23 nov 2024 12:45

slika
Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo! :zastava:

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 23 nov 2024 14:25

Zar je bilo pitanja o bosanskom jeziku na popisu 1991?
Samo BiH.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 23 nov 2024 19:21

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 23 nov 2024 14:25 Zar je bilo pitanja o bosanskom jeziku na popisu 1991?
Da naravno da je bilo

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 23 nov 2024 20:45

https://fzs.ba/index.php/popis-stanovni ... i-stariji/

Idi pod etnička obiljezja stanovništva tamo imas podatke po opstinama popis iz 1991

Odgovorite