Jack,Jack je napisao/la: ↑05 okt 2022 23:25 Ne radi se ovdje o ''kranju'' nego o angazovanju.
Kad ja trazim podatke omjer je 90% ja trazim podatke a ostatak 10%.Uz cestitike Gorcinu i tih par momaka koji su mi makar malo olaksali posao.Kad treba platiti portal rijetko ko mi pomaze.No,dobro ovo je moja obaveza,pa nek ja platim
Kad ja mjesec dana trazim podatke za broj prvacica u Srebreniku opstinu.Niko da dodje,da se raspita,niko da nadje podatak i kaze moze neko naci sem Jacka.Ne,najlakse je sve servirati.Mi ocekujemo da usta otvorimo i da nas hrane.I to je tako.Niko se ne angazuje,nacionalni planovi ne postoje.Eto sad trazim spisak ulica Novog Travnika kako se zovu danas,imam prijeratni spisak ulica.Jel mi neko pomogao i rekao evo naci cu ti ja 100%
Nije.To je realnost.Ustashe varaju,krade jer su navikli na takvo sta.Uz ponekih par izuzetaka gdje vise nisu ni mogli varati primjer Konjica,Jablanice i Bugojna gdje udio Hrvatskih glasova pao.I to je to.Da bude gore ja sam svake godine sve stariji i bas kad bi svak treba da mi pomogne.Najlakse je usta otvoriti,cekati da ti neko sta ubaci i na kraju pojeo vuk magarca.A ovdje je mozda to i realnost
Ustashe danas prijete i vec daju ultimatume Bosnjacima.Pored onog Prenocista Konakovica i onog pijandure iz Konjica.Ocekuj da ti se u Federaciji pretvori u neki novi mini gheto za Bosnjake
Jer nije vazno hoces li ti nabiti 40 000 poruka kao sad ja iako to dijelom radi i radim finansija.Vazno je angazovanje u vise pravaca i vise je jedan onaj Adis iz Njemacke uradio nego svi sto pisu na klixu/A na tom forumu ti je sve blato Sarajevske secijaske politike.Dijeli se Bosna sakom i kapom,pisu se sve i svasta protiv Bosnjaka.I naravno niko ne banira ustashe jer takav je to Sarajevski mentalitet.I bas zbog tog mentaliteta postojat ce vise i postoji sansa Drzava Sarajevo ili neki Sarajevski Pasaluk nego Bosna
Na kraju dana kad mene nestane.Imat ces bratstvo i jedinstvo Bosnjake koji ce pricati neke snove o Bosni.A njihovi unuci ce lagano gledati kako legalnim referendumom Bosna postoje drzava Bosnjaka na 1/3.Ako smo i toliko srece.Vecina ne cita knjige,vecina gleda farme,vecina i ne razumije se u demografiju a i ne trebaju sto se mene tice.Ali bit ce kasno za njih kad bude trebalo
A za ostalo.;To ti je realnost.Njemac se pisha nad Bosnjacima jer niko energicno ne radi na drzavi nego radi na fotelji i parama.Nije im stalo do drzave
Sjecam se kad je Europska unija prijetila Bosnjacima Bihaca i pricala da ce uvesti sankcije za Bihac ako se migranti ne vrate u grad i dobiju mjesto gdje su bili.Nakon par dana protesta,nakon izravnih prijetnji Europi od strane tih ljudi.Oni su vidi sad.Ne samo napravili,nego i finansirali od vodovoda do svega i napravili izbjeglicki kamp Lipa kraj Bihaca da opstina Bihac nije dala ni dinara.A prijetili su da ce Bosnjacima dole nestati
Dok Mile odjebe onog Njemackog nacistu.Mi se danas pricamo,imamo drskosti da pricamo o ovome sto je taj nacista nametnuo.Mi smo smijesan narod ne treba nas i nazvati narodom jer Srbi makar imajuj nacionalnu politika
Nasa politika je daj sta das i za kilu mesa prodat cu sve sto mogu pa i drzavu.Zivi bili pa vidjeli Novembar i Decembar i kraj ove godine.Sta ce ustashe sve da rade i kako ce tek sad da prijete nama.To vecina van Sarajeva i ne vidi jer kako bi vidjeli/.Ipak neki debil kad kaze da je Sarajevo Centar vrijednije od 10 opstina ne bi trebao da se kandiduje za predsjednika lokalnog ogranka retardiranih ljudi;A kamoli za ovo sto se je kandidovao
Pricas mi pricu,pricam ti pricu.A zivot ide.A jedino Bosnjac izigravaju nojeve ovdje i zabadaju glavu od pijesak
Već 10 je godina da znam za ovaj forum i dolazim ovdje.
1. Borba za BiH se ne vodi na ovom forumu niti se bazira na njemu. Ona se vodi i u institucijama države (koja očito postoji jer je još pokušavaju uništiti) ali i u nevladinim organizacijama (NVO) koje rade konketne stvari da mobiliziraju dijasporu, podignu nivo učešća u izborima, podignu nivo svijesti i shvatanja situacije o BiH po svijetu (koji je jako nizak) i okupljaju dijasporu, kako tako oko BiH. A dijaspora je uglavnom obezglavljena i neorganizirana. Ovaj forum je samo jedan mali procenat svega toga ali jeste primjer problema sa kojim se svi susrećemo.
2) Tačno je da su Bošnjaci lijeni i letargični. Tačno je da Bošnjacima mora doći voda do grkljana da se narod pokrene. Tačno je da većinu vremena isti ljudi rade posao a ostali gledaju. To je slučaj u većini Bošnjačkih organizacija ali i Jevrejskim i kod Američkih i kod Evropskih i svih ostalih. Znači to je ljudska narav. I upravo zato su ljudi izumili organizacije - da se ne bi išlo za individuom nego za institucijom (organizacijom sa pravilnikom).
3) I tu dolazimo do druge strane medalje ovog foruma. Jer također, i ako je tačno ovo gore što si naveo, također je i tačno da oni projekti koji su bazirani na pojedincu a ne na grupi ili zajednici kad tad moraju prestati. A ovo je uvijek bio tvoj projekat, tvoj forum i ti si na njemu bio i ostao gazda. Tokom tih 10 godina ja sam barem 20 puta vidio tebe kako zalijepiš nekoga ko je tek došao i postavio neko smiješno pitanje ili da nekome spucaš ban jer se ne slažeš s njim.
Također je bio jednom razgovor gdje sam ti ja ponudio da pokušamo udružiti nekako forum sa jednom od postojećih i tada rastućih Bošnjačkih organizacija pa da ovaj forum bude dio toga svega i da organizacija gura forum a forum da gura organizaciju i da to bude dio jedne veće stvari koja okuplja i entuzijaste ovako ali i skuplja udruženje u nekoj konkretnijoj aktivnosti - a ti si to odbio. Rekao si - nek to ostane ovako. Haj dobro, nisi možda vjerovao u tu organizaciju. Ali gdje su ostale? Što nisi pokušao udružiti snage s drugim org? Pa da i forum postane dio nečega većeg i koordiniranog? Nisi jer hoćeš da si gazda. Hoćeš nezavisnost.
E to je problem Bošnjaka. Postoji ego kod svih ljudi. Kod mene, kod tebe, kod svakoga ovdje I većini Bošnjaka lidera nečega, bilo čega. To je ego da se ja pitam. Ego da se ti pitaš. Ali jebo ego. Eto ti se pitaj ali postani dio nečeg većeg. Postani dio 5-6 organizacija ili pokreta koje se bore za BiH. Sam nemožeš i nećeš postići ništa - osim se eventualno ugasiti. A to je greška gdje žrtvuješ dugoročni uspjeh za kratkoročnu nezavisnost i slobodu.
I šta onda očekuješ? Da će se neko angažovati?
To je teško uraditi i u grupi koja se okuplja i radi zajedno a kamo li kao jedinka.
To je upravo ta ista mahana koju imaju svi Bošnjaci pa smo završili na 1000 stranaka.