Ratne mape
Re: Ratne mape
Super, ne moras zuriti, kad god uradis to za Kalesiju.Mislim na Zmaja
Never had i imagined living without you Angelene
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
za aburovića: imaš li ove karte koje si postavio u nekoj boljoj rezoluciji, neke su ok, ali ima ih koje su jako u maloj rezoluciji, a i potamnjene su, pa se ne vide.
unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
Kvalitetna organizacija, obrazovanje, ekonomija, povratak, natalitet.
Nemam u boljoj rezoluciji i kod mene su neke mape slabijeg kvaliteta.Boss2013 je napisao/la:za aburovića: imaš li ove karte koje si postavio u nekoj boljoj rezoluciji, neke su ok, ali ima ih koje su jako u maloj rezoluciji, a i potamnjene su, pa se ne vide.
Steta ja znam da sam imao detaljne topografske mape Mostara.Linija prema Podvelezju s cetnicima.Kao i prema ustashama.Svaki zaseok,extra.Ima par godina.I onda sam izgubio je
Steta.To bih volio da nadjem

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
svi dokumenti sa diskova, ako se obrišu, mogu se vratiti, ima program za to, EaseUS Data Recovery Wizard 6.0Jack je napisao/la:Steta ja znam da sam imao detaljne topografske mape Mostara.Linija prema Podvelezju s cetnicima.Kao i prema ustashama.Svaki zaseok,extra.Ima par godina.I onda sam izgubio je
zakon.
Kvalitetna organizacija, obrazovanje, ekonomija, povratak, natalitet.
Susret članova Hrvatskog generalskog zbora s najvišim ratnim zapovjednicima HVO-a svih zbornih područja u Bosni i Hercegovini, koji je u utorak održan u Zagrebu, a na kojem su zapovjednici referirali o položaju hrvatskog naroda u BiH i o položaju branitelja HVO-a, zasjenio je sukob zastupnika u Hrvatskom saboru Željka Glasnovića i Vladimira Šeksa.
Kako su za Jutarnji list ispričali neki od sudionika sastanka, Glasnović je u jednom trenutku konstatirao kako hrvatski narod u BiH u miru gubi teritorij koji je osvojio u ratu. U tom kontekstu spomenuo je područje Jajca, srednje Bosne, Posavinu.
Za to je optužio hrvatsku politiku, ali i HDZ. Te konstatacije iznervirale su Vladimira Šeksa koji je Glasnoviću rekao da laže. Glasnoviću je to bio okidač za žestoki pa i, tvrde svjedoci, prostački napad na Šeksa.
"Glasnović je planuo i žestoko izvrijeđao Šeksa. Nakon što je rekao svoje, napustio je sastanak. Šteta što se to dogodilo jer sastanak je sazvan kako bi se pokušalo naći načina pomoći Hrvatima u BiH koji su u gotovo katastrofalnom stanju. Umjesto toga, mi se ponovno svađamo i dijelimo", rekao je jedan od sudionika sastanka.
Na kraju sastanka ipak je usvojeno nekoliko zaključaka. Među ostalim, Vladi Hrvatske predlažu da pronađe način financiranja obrane i pomoći obiteljima progonjenih pripadnika HVO-a, da se otvori istraga o nezakonitom korištenju i manipuliranju dokumentima, a Saboru predlažu tematsku sjednicu o položaju hrvatskog naroda u BiH.
Kako su za Jutarnji list ispričali neki od sudionika sastanka, Glasnović je u jednom trenutku konstatirao kako hrvatski narod u BiH u miru gubi teritorij koji je osvojio u ratu. U tom kontekstu spomenuo je područje Jajca, srednje Bosne, Posavinu.
Za to je optužio hrvatsku politiku, ali i HDZ. Te konstatacije iznervirale su Vladimira Šeksa koji je Glasnoviću rekao da laže. Glasnoviću je to bio okidač za žestoki pa i, tvrde svjedoci, prostački napad na Šeksa.
"Glasnović je planuo i žestoko izvrijeđao Šeksa. Nakon što je rekao svoje, napustio je sastanak. Šteta što se to dogodilo jer sastanak je sazvan kako bi se pokušalo naći načina pomoći Hrvatima u BiH koji su u gotovo katastrofalnom stanju. Umjesto toga, mi se ponovno svađamo i dijelimo", rekao je jedan od sudionika sastanka.
Na kraju sastanka ipak je usvojeno nekoliko zaključaka. Među ostalim, Vladi Hrvatske predlažu da pronađe način financiranja obrane i pomoći obiteljima progonjenih pripadnika HVO-a, da se otvori istraga o nezakonitom korištenju i manipuliranju dokumentima, a Saboru predlažu tematsku sjednicu o položaju hrvatskog naroda u BiH.
Link?kosarkas je napisao/la:Susret članova Hrvatskog generalskog zbora s najvišim ratnim zapovjednicima HVO-a svih zbornih područja u Bosni i Hercegovini, koji je u utorak održan u Zagrebu, a na kojem su zapovjednici referirali o položaju hrvatskog naroda u BiH i o položaju branitelja HVO-a, zasjenio je sukob zastupnika u Hrvatskom saboru Željka Glasnovića i Vladimira Šeksa.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
-
Bosnjak na kvadrat
- Član
Samo zaguglaš prvu rečenicu teksta i eto ti..ABen je napisao/la:Link?kosarkas je napisao/la:Susret članova Hrvatskog generalskog zbora s najvišim ratnim zapovjednicima HVO-a svih zbornih područja u Bosni i Hercegovini, koji je u utorak održan u Zagrebu, a na kojem su zapovjednici referirali o položaju hrvatskog naroda u BiH i o položaju branitelja HVO-a, zasjenio je sukob zastupnika u Hrvatskom saboru Željka Glasnovića i Vladimira Šeksa..
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska ... a/5244791/
Ja sam ovdje pročito:Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Samo zaguglaš prvu rečenicu teksta i eto ti..ABen je napisao/la:Link?kosarkas je napisao/la:Susret članova Hrvatskog generalskog zbora s najvišim ratnim zapovjednicima HVO-a svih zbornih područja u Bosni i Hercegovini, koji je u utorak održan u Zagrebu, a na kojem su zapovjednici referirali o položaju hrvatskog naroda u BiH i o položaju branitelja HVO-a, zasjenio je sukob zastupnika u Hrvatskom saboru Željka Glasnovića i Vladimira Šeksa..
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska ... a/5244791/
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/404 ... i_hdz.html
- bosnaponosna
- Član

Evo jedan moj mali doprinos za ovaj forum. Došao sam na ideju da uradim jednu ovakvu mapu, jer me zanimalo koliko su koje regije i gradovi u Bosni dali odlikovanih boraca (zlatnih ljiljana) u prošloj agresiji u odnosu na broj stanovništva koje je tu živjelo.
Zanimljivo je da po tom nekom koeficijentu, čak prvih 16 općina su u jednom trenutku rata bile okupirane (prvih 12 je i danas u manjem entitetu), ali su se njihovi borci istakli na ratištima u drugim gradovima.
S druge strane, postoji 8 općina gdje je živjelo bar 1000 Bošnjaka, ali nemaju nijednog zlatnog ljiljana (Bileća, Glamoč, Čelinac, Prnjavor, Bosanski Šamac, Bosanski Brod, Odžak i Orašje).
Najveći koeficijent ima Nevesinje (7 zlatnih ljiljana na 1000 Bošnjaka), što znači da je svaki 70-ti nevesinjski Bošnjak postao zlatni ljiljan. Zatim slijedi Trnovo, Rudo, Kalinovik, Foča...
Zanimljivo je i da je Foča druga općina u BiH po broju zlatnih ljiljana, (zapravo prva, jer se ovdje Sarajevo broji kao jedna cjelina) i da je svaki 25-ti zlatni ljiljan ARBiH rođen upravo u Foči.
Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo! 
Misliš svaki otprilike 140-ti nevesinjski Bošnjakbosnaponosna je napisao/la: ↑23 jan 2022 10:15
Najveći koeficijent ima Nevesinje (7 zlatnih ljiljana na 1000 Bošnjaka), što znači da je svaki 70-ti nevesinjski Bošnjak postao zlatni ljiljan. Zatim slijedi Trnovo, Rudo, Kalinovik, Foča...
Btw. ja imam nekakve podatke, ne kažem da su tačni, da Nevesinje (po mjestu rođenja) ima 18 zlatnih ljiljana, 2 nosica medalje za hrabrost, 1 srebrni štit i 5 nosilaca zlatne policijske značke.
To u konačnici ispada 26 najviših ratnih odlikovanja ili oko 8 na 1000. Što se tiče samo ljiljana, po ovoj mojoj evidenciji ispada 6 na 1000.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...
- bosnaponosna
- Član
Nisam računao Bošnjakinje u komentaru, tako da ispadne da je svaki 70-ti nevesinjski bošnjački muškarac zlatni ljiljan.Gorcin je napisao/la: ↑24 jan 2022 04:53Misliš svaki otprilike 140-ti nevesinjski Bošnjakbosnaponosna je napisao/la: ↑23 jan 2022 10:15
![]()
Btw. ja imam nekakve podatke, ne kažem da su tačni, da Nevesinje (po mjestu rođenja) ima 18 zlatnih ljiljana, 2 nosica medalje za hrabrost, 1 srebrni štit i 5 nosilaca zlatne policijske značke.
To u konačnici ispada 26 najviših ratnih odlikovanja ili oko 8 na 1000. Što se tiče samo ljiljana, po ovoj mojoj evidenciji ispada 6 na 1000.
A ovo za cifre, podaci su iz monografije zlatnih ljiljana i drugih odlikovanih pripadnika ARBiH. Dobitnici zlatnih policijskih znački nisu uračunati, a ovi ostali daju zbir 18+2+1 = 21
Jedan pripadnik (Smail Šikalo) je dobitnik dva priznanja, tako da sam ga računao samo jednom. U tom slučaju ovaj broj iznosi 20, pa se dobije koeficijent 7,05 odlikovanih pripadnika na 1000 bošnjačkih stanovnika.
-
zenickipatriota
- Novi kolač
Pozdrav. Prvi put pisem na forumu i ne znam gdje da smjestim tacnije pod koju temu da smjestim ovu mapu, bez da otvaram novu. Naime, gledajuci novi film Avde Huseinovica - Ovamo daleko: Atentat na Bosnu i Hercegovinu, dosao sam do dijela o mjestu Zaseok i Nezuk i odlucio da potrazim na google mapama taj teren. Sokiralo me kada sam vidio da se na mapama Nezuk i Sapna nalaze u RSu, a koliko znam (iako nisam s tog podrucja), da su to mjesta u FBiH. Ako moze neko da mi odgovori da li je ovo greska googlea ili ja grijesim. Hvala unaprijed. https://prnt.sc/etUW9Kojk-yF
Google greska

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
Nemam tu knjigubosnaponosna je napisao/la: ↑23 jan 2022 10:15
Evo jedan moj mali doprinos za ovaj forum. Došao sam na ideju da uradim jednu ovakvu mapu, jer me zanimalo koliko su koje regije i gradovi u Bosni dali odlikovanih boraca (zlatnih ljiljana) u prošloj agresiji u odnosu na broj stanovništva koje je tu živjelo.
Zanimljivo je da po tom nekom koeficijentu, čak prvih 16 općina su u jednom trenutku rata bile okupirane (prvih 12 je i danas u manjem entitetu), ali su se njihovi borci istakli na ratištima u drugim gradovima.
S druge strane, postoji 8 općina gdje je živjelo bar 1000 Bošnjaka, ali nemaju nijednog zlatnog ljiljana (Bileća, Glamoč, Čelinac, Prnjavor, Bosanski Šamac, Bosanski Brod, Odžak i Orašje).
Zanimljivo je i da je Foča druga općina u BiH po broju zlatnih ljiljana, (zapravo prva, jer se ovdje Sarajevo broji kao jedna cjelina) i da je svaki 25-ti zlatni ljiljan ARBiH rođen upravo u Foči.
Jesu li ti podaci na osnovi mjesta rodenja?
Mozes li prepisati broj zlatnih ljiljana po opcini?
Biće onako kako Bošnjaci odluče
- bosnaponosna
- Član
Radi se o monografiji "Zlatni ljiljani i odlikovani pripadnici Armije RBiH 1992-1995." Može se naći na internetu, npr. jedan od linkova:
http://mekteba.com/knjige/monografija-z ... 1992-1995/
Da, podaci su na osnovu mjesta rođenja, pa tako mogu postojati neke varijacije između mjesta rođenja i prebivališta...
Nevesinje 20
Trnovo 30
Rudo 12
Kalinovik 5
Skender Vakuf 4
Han Pijesak 9
Foča 68
Ljubinje 1
Čajniče 12
Sokolac 14
Bužim 45
Rogatica 34
Gacko 9
Ilijaš 23
Vareš 14
Višegrad 27
Kreševo 3
Goražde 49
Pale 8
Ugljevik 18
Olovo 21
Čapljina 13
Konjic 40
Jablanica 13
Mostar 63
Bihać 65
Fojnica 11
Gornji Vakuf 19
Hadžići 20
Bosanska Krupa 32
Gradačac 39
Stolac 9
Prozor 8
Srebrenica 30
Busovača 9
Tešanj 36
Šipovo 3
Kladanj 12
Zavidovići 33
Jajce 18
Zvornik 47
Novi Travnik 11
Travnik 30
Cazin 58
Kiseljak 9
Breza 12
Kalesija 30
Živinice 38
Doboj 35
Maglaj 16
Zenica 65
Vogošća 10
Brčko 30
Žepče 9
Čelić 9
Donji Vakuf 10
Kakanj 22
Visoko 24
Vitez 8
Bugojno 13
Sarajevo 139
Duvno 2
Kotor Varoš 7
Ljubuški 1
Ključ 11
Teslić 8
Tuzla 36
Lukavac 17
Gračanica 16
Bratunac 8
Trebinje 2
Livno 2
Vlasenica 6
Sanski Most 9
Mrkonjić Grad 1
Bosanski Petrovac 1
Derventa 2
Banovići 5
Bosanski Novi 3
Prijedor 12
Banja Luka 6
Bijeljina 6
Srebrenik 6
Modriča 2
Bosanska Dubica 1
Velika Kladuša 6
Lopare 1
Bosanska Gradiška 1
Po ovome ispada da Trnovo ima najveci broj odlikovanih sa zlatnim ljiljanom po glavi stanovnika
Biće onako kako Bošnjaci odluče
Mislim da su Trnovo i Nevesinje "tu neđe", tako sam negdje nekad čitao.
Uostalom, da se provjeriti.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...