☑ Pravila foruma i savjeti

Livanjski kanton

BosnjackaHercegovina
Član

Re: Livanjski kanton

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 14 aug 2019 00:37

Iseljavanje iz Livna

Do 23 jula. Rođeno 140 djece. Umrlo 414.

Samo BiH.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 14 aug 2019 03:30

:goofy: bilo je to
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

bilbo
Član

Re: Iseljavanje tzv Srba i Hrvata iz Bosne

Post Postao/la bilbo » 06 nov 2019 11:23

Jack je napisao/la: 03 nov 2019 14:41 Kupres je oslobodila Armija Bih i ne znam zasto su pustili ustashe u grad,ali eto.
Do oslobodjenja Kupresa Hrvati i Srbi su imali pakt o zajednickom nenapadanju i otvorenu saradnju u razvaljivanju Bosne, a sa ovom nasom akcijom navlacenja Hrvata da udju u Kupres uspjeli smo zabiti klin medju njima. Dalekovidna strategija, kao i odluka da se vojno ne zauzmu hrvatske enklave vec da ih se cvrsto tamo drzi sto je bio razlog Vasingtonskom sporazumu i potpisivanju primirja.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 06 nov 2019 21:39

Nismo mi nista uspjeli jer 1994 je napravljeno Suskovo i Bobanovo naselje.Znaci 1994 i 1995 godine.Kao i cinjenicu da su cetalji napustali linije prema ustashama i davali im teritoriju vidi grad Jajce.

Oni su prije imali plan podjele Bosne sa cetnicima.Jedino sto smo time postigli je da smo im dali jedno malo vece selo koje su mitomani proglasili kao Hrvatskom .Nista vise od tog.I tu je nasa greska da smo dali 1 cm teritorije Uzp ustashama jer smo vidjeli na primjeru Prozora ili Mostara,sta i kako su htjeli da imaju plan za Bosnjake

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 06 nov 2019 22:26

bilbo je napisao/la: 06 nov 2019 11:23
Jack je napisao/la: 03 nov 2019 14:41 Kupres je oslobodila Armija Bih i ne znam zasto su pustili ustashe u grad,ali eto.
Do oslobodjenja Kupresa Hrvati i Srbi su imali pakt o zajednickom nenapadanju i otvorenu saradnju u razvaljivanju Bosne, a sa ovom nasom akcijom navlacenja Hrvata da udju u Kupres uspjeli smo zabiti klin medju njima. Dalekovidna strategija, kao i odluka da se vojno ne zauzmu hrvatske enklave vec da ih se cvrsto tamo drzi sto je bio razlog Vasingtonskom sporazumu i potpisivanju primirja.
Jedino što smo mi “uspjeli” jeste propustiti priliku da danas spojimo većinsko Bošnjačku srednju Bosnu sa Glamočom putem Kupresa koje je moglo biti Bošnjačko ali danas nije. Dok danas u Glamoču živi jedna relativno zdrava Bošnjačka zajednica koja je odsječena od ostatka Bošnjačkog korpusa, a to ne bi bila da ovo nismo “uspjeli.”

To nije ni dalekovidno nit smo mi uspjeli zabiti klin između dva anti BH saveznika. ZG i BG nikad prisniji nisu bili da nastave s podjelom BiH a da smo uzeli Kupres tada danas bi imali Bošnjački Kupres i vjerovatno i Glamoč i onda bi nas samo Grahovo i Drvar dijelili da demografski spojimo Bošnjake Srednje Bosne sa Krajinom.

Ovo je bio jedan veliki autogol.
Samo BiH.

Mehmed beg Catic
Član

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 11 nov 2019 04:05

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 06 nov 2019 22:26
bilbo je napisao/la: 06 nov 2019 11:23
Jedino što smo mi “uspjeli” jeste propustiti priliku da danas spojimo većinsko Bošnjačku srednju Bosnu sa Glamočom putem Kupresa koje je moglo biti Bošnjačko ali danas nije. Dok danas u Glamoču živi jedna relativno zdrava Bošnjačka zajednica koja je odsječena od ostatka Bošnjačkog korpusa, a to ne bi bila da ovo nismo “uspjeli.”

To nije ni dalekovidno nit smo mi uspjeli zabiti klin između dva anti BH saveznika. ZG i BG nikad prisniji nisu bili da nastave s podjelom BiH a da smo uzeli Kupres tada danas bi imali Bošnjački Kupres i vjerovatno i Glamoč i onda bi nas samo Grahovo i Drvar dijelili da demografski spojimo Bošnjake Srednje Bosne sa Krajinom.

Ovo je bio jedan veliki autogol.
Ne bi se slozio sa tobom, do Kupresa cetnici i ustase su imali i te kako dobru saradnju , pa sve do par dana prije ulaska Armije RBIH u Kupres ustase iz Livna su cetnicima prodavali naftu i njihovim uvlacenjem u sukobe od nafte preslo se na slanje granata i pogibijom i jednih i drugih. Time je pocelo vezivanja snaga nasih neprijatelja dok je na drugoj strani Armija mogla koliko toliko da odahne.

Dobiveno je mnogo vise uvlacenjem cetnika i ustasa u medjusobni sukob a nemoj ni da zaboravis da bi bilo vrlo tesko da se zadrzi Kupres kao Bosnjacki, 1991 Bosnjaka je bilo oko 8 % u opstini dok je vlaha bilo preko 50 % a sokaca 40 %, tj sokaca je bilo gotovo 5 puta vise. Tako da bi danas imao istu situaciju kao sto sokci imaju u Drvaru i Bosanskom Grahovu kada su se vlasi vratili i preuzeli kroz izbore vlast u tim gradovima i na kraju ne bi imao nista od ostajanja u Kupresu, ni kratkorocno a ni dugorocno, vec na protiv bilo bi nam samo kontraproduktivno.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 11 nov 2019 06:08

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 06 nov 2019 22:26 a da smo uzeli Kupres tada danas bi imali Bošnjački Kupres i vjerovatno i Glamoč i onda bi nas samo Grahovo i Drvar dijelili da demografski spojimo Bošnjake Srednje Bosne sa Krajinom.
:goofy: :joojj:
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 11 nov 2019 23:15

Pogledaj sam pa onda kritikuj. Ovo je u stvari tvoja mapa.
Donji Vakuf, Gornji Vakuf i Bugojno (većinsko Bošnjački) danas graniče s Kupresom koji ima samo 6% Bošnjaka a sa njegove suprotne strane je Glamoč sa skoro 30% Bošnjaka. Znači samo taj Kupres dijeli Glamoč od etnički Bošnjačke Srednje Bosne.

A onda, ako pogledaš na mapi dalje, između Glamoča i Bosanskog Petrovačke i Bihaćke opštine stoje samo 2 opštine, i to paralelno, tako bilo koja od njih bi bila dovoljna za demografski koridor od Glamoča do USK? A to su Drvar i Grahovo. Vidi sam.

Znači da smo tada zauzeli Kupres, danas bi imali ja vjerujem barem 30tak % Bošnjaka u Kupresu (pogledaj šta je bilo u drugim mjestima gdje ARBiH ostala, kao npr. Bugojno, Gornji Vakuf itd) - znači Bošnjaci bi tu ostali i opstali, možda čak i primili neke izbjeglice da grade kuće (pogledaj npr. Jelah kod Tesnja - bio zaseok prije rata a danas gradić - i sve od izbjeglica iz Teslića i Doboja) a ovi bi sami otišli ka NDH kao što su otišli iz Srednje Bosne.

A kad bi imali jače prisustvo u Kupresu onda bi sigurno imali još veću prisutnost u danas izolovanom Glamoču koji opet ima pofinu Bošnjačku populaciju i tako bi (da smo uzeli Kupres tada) danas imali Bošnjake od Vakufa i Bugojno, preko Kupresa pa do Glamoča. I tada (ako pogledaš na mapu) između Bošnjaka iz Glamoča i USK bi stajali samo ili Grahovo ili Drvar, bilo koji od njih bi bio dovoljan da spoji.

https://www.bosanskehistorije.com/geogr ... njaka-2019
Samo BiH.

Mehmed beg Catic
Član

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 12 nov 2019 03:07

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 11 nov 2019 23:15 Pogledaj sam pa onda kritikuj. Ovo je u stvari tvoja mapa.
Donji Vakuf, Gornji Vakuf i Bugojno (većinsko Bošnjački) danas graniče s Kupresom koji ima samo 6% Bošnjaka a sa njegove suprotne strane je Glamoč sa skoro 30% Bošnjaka. Znači samo taj Kupres dijeli Glamoč od etnički Bošnjačke Srednje Bosne.

A onda, ako pogledaš na mapi dalje, između Glamoča i Bosanskog Petrovačke i Bihaćke opštine stoje samo 2 opštine, i to paralelno, tako bilo koja od njih bi bila dovoljna za demografski koridor od Glamoča do USK? A to su Drvar i Grahovo. Vidi sam.

Znači da smo tada zauzeli Kupres, danas bi imali ja vjerujem barem 30tak % Bošnjaka u Kupresu (pogledaj šta je bilo u drugim mjestima gdje ARBiH ostala, kao npr. Bugojno, Gornji Vakuf itd) - znači Bošnjaci bi tu ostali i opstali, možda čak i primili neke izbjeglice da grade kuće (pogledaj npr. Jelah kod Tesnja - bio zaseok prije rata a danas gradić - i sve od izbjeglica iz Teslića i Doboja) a ovi bi sami otišli ka NDH kao što su otišli iz Srednje Bosne.

A kad bi imali jače prisustvo u Kupresu onda bi sigurno imali još veću prisutnost u danas izolovanom Glamoču koji opet ima pofinu Bošnjačku populaciju i tako bi (da smo uzeli Kupres tada) danas imali Bošnjake od Vakufa i Bugojno, preko Kupresa pa do Glamoča. I tada (ako pogledaš na mapu) između Bošnjaka iz Glamoča i USK bi stajali samo ili Grahovo ili Drvar, bilo koji od njih bi bio dovoljan da spoji.

I da imas danas 30 % Bosnjaka imao bi 70 % sokaca tj njihovu apsolutnu vlast i sta bi imali sa tim ?

Nasi krvarili da bi oslobodili i zadrzali Kupres da bi se sokci poslije vratili i imali apsolutnu vlast dok bi u agresiji jos imao situaciju da i poslije decembra 1994 sokci salju vlasima naftu umjesto granate jer bi tada svaka kontra ofanziva od cetnika bila samo protiv Armije i budi siguran da bi u tom slucaju sokci na ovaj ili onaj nacin pomagali da sto vise boraca iz Armije nastrada i to je dobro za nas ?

Da vlasi sve svoje snage okrecu protiv Armije a vrlo-vrlo malo ili nikako protiv sokaca vec na protiv imali bi od ovih podrsku jer ne bi bilo nikakvih sukoba izmedju njih pa bi opet sav teret pao na Armiju i tu lokalno a i uopste i to je dobro za nas ? Znaci ni kratkoricno a ni dugorocno nemas nista pozitivno od toga.

1991 je bilo 800 Bosnjaka u citavoj opstini Kupres a sokaca 3800 , znaci da se njih pola vratilo a nasih 100 % opet bi ih bilo vise nego 2:1 i to je samo odnos sokaca, gdje su vlasi koji bi u ovom slucaju pomogli sokcima da preuzmu vlast i tako presjeku tu vezu da je i bilo jer to su isto pokusali i u Jajcu. Samo sto si u Jajcu imao prije agresije vecinu Bosnjaka pa se imao ko da vrati ali na Kupres vrlo mali broj. I sa kakvih 800 ljudi bi ti popunio opstinu Kupres da bude neka jaca veza ? Pogotovo sto ta opstina ni tada a ni danas nema neku privredu, resurse ili bila sta da opravda odbijanje strateski vaznog uvlacenje u sukobe cetnika i ustasa u to vrijeme.

I sve to da bi nam "samo " Drvar ili Grahovo stajali na putu da se etnicki spojimo a tu vlaha ima 80-90 % , znaci sa 30 % preko Kupresa i Glamoca da razbijemo etnicki vlahe gdje ih ima 80-90 % u kantonima gdje su sokci u vecini :roll: AKo je vec do toga pa imamo sada samo Varcar Vakuf koji nas dijele od Krajine i Srednje Bosne , sa jedne strane Kljuc gdje je Bosnjaka 96 % a sa druge Jajce gdje nas je 55-60 % , zar to nije bolje ako je vec do tog spoja ?
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 12 nov 2019 12:36

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 11 nov 2019 23:15 Pogledaj sam pa onda kritikuj. Ovo je u stvari tvoja mapa.

Cijela tvoja prica je "Šta bi bilo, kad bi bilo". Ne mozes gledati danasnje statisticke brojke i zaboraviti tadasnju ratnu situaciju.

Evo ako cemo se poigrati sa idejom "Bosnjacki koridor Bihac-Kupres" hajmo poceti gledati brojke iz 1991. godine.
Bihac - 14400 (20%) Srba i vecinom su imali homogenan prostor, sva sela juzno od samog grada su bila vlaska sem Ripac, Cukovi, Orasac, Klisa, Ostrovica i Kulen Vakuf.
Bosanski Petrovac - 11300 (74%) Srba i 3300 Bosnjaka (22%). Sva sela osim Bjelaj, Rasinovac i sami grad Bosanski Petrovac su imale dominantnu vlasku populaciju.
Drvar - 15k Srba i 29 Bosnjaka.
Bosansko Grahovo - 7.9k Srba i 12 Bosnjaka.
Glamoc - 10k Srba i 2257 Bosnjaka.
Kupres - 4k Srba, 3.8k Hrvata i 802 Bosnjaka.
Demografski gledano, Bosnjaci su ili debela manjina ili nas uopste nema na ovim prostorima.

Hajmo sad gledati ratnu situaciju. Sa jedne strane imamo banjalucki bazen pun vlaha a sa druge strane tkz RSK u Hrvatskoj. Sad mi ti objasni kako si ti zamislio da bi ARBiH sama mogla ostvarit ovaj koridor dug nekih 150-200 kilometara.

Mehmed beg Catic govori istinu kad kaze da su hrvatske i srpske snage mirovale sve do druge Kupreske bitke pocetkom novembra 1994. godine. Jasno je da je dogovor bio "dajte nam Kupres a mi cemo ponovo pocet ratovat sa Srbima". Ponekad moras nesto dati da bi dobijo novog "saveznika".

slika
Situacija nakon operacije "Cincar".
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 13 nov 2019 04:51

Ne slazem se ovdje I objasnit cu zasto preko vikenda

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 13 nov 2019 17:43

Sto se tice Kupresa.Donekle tacno ali mnogi zaboravljaju da vise od pola opstine je nenaseljeno.Sad sto neka sela imaju nenormalno veliku povrsinu tamo tipa Malovan je razlog jer je to selo uz sumu a dalje nema nista.I oni su sve to ubrojali kao Srpsko ili eto Hrvatsko.Vec imas drugaciju situaciju u odnosu na primjer opstinu Cazin jer tamo su sela zbijena jedna uz druga.Ovdje to nije slucaj

Na malu opstinu tipa Kupres.Klasican primjer preuzimanja bio bi da se napravi par zgradica ili kuca u samom Kupresu.Vec imas nasa sela

Ista je prica za Bos Petrovac.Ko je bio tamo zna da su tamo nepregledne sume ali eto nekim slucajem su ''geografi'' iz Beograda jer ovo su radili u bivsem sistemu 1962 godine.Ubrojali svu tu sumu kao Srpsko,a sta mislis da bi u Beogradu uradili.Ubacili sve to kao nase.Nemojte biti smijesni

Gleda se ekonomski razvitak tog sela,odrzivost.Pogledaj 2 cetnicka sela.Prkose i Vrtoce.U onom drugom imas kakvu takvu odrzivost vlaha.U onom prvom nema vise od 10 vlaha,prosjecne starosti preko 60 godine.Za vrijeme 2 svjetskog rata nije bilo Bosnjaka u Busijama kraj Bos Petrovca,pa je danas to nase.Sto se tice njihove etnicke vecine oni su opet ubrojali sumu koja nije njihova i svak zna da je to tamo kraj Bihaca jedna veca dzungla ali eto oni su tu ubrajali kao Srpski prostor

Daleko bi teze bilo da postoje ekonomski jaka i odrziva sela,da postoji infrastruktura.Naprimjer pogledaj opstinu Citluk s preko 19 000 katolika.I pogledaj Bugojno opstinu raspored katolika u toj opstini.

Kupres bi se realno mogao poklopiti veoma brzo

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 15 jan 2020 19:05

U Drvaru pokrenut pogon za proizvodnju konfekcije "Yumca", posao za 100 žena

U Drvaru je pokrenut pogon za proizvodnju konfekcije u kojem će biti zaposleno 100 radnika. Iako još nije zvanično otvoren, proizvodni pogon firme "Yumco" iz Vranja već radi punom parom.

Pogon vranjanskog "Yumca" smješten je u rekonstruiranom objektu nekadašnje pekare. U prva tri mjeseca radnice kroz proizvodnju manjeg opsega prolaze obuku i trenutno ih je 80, a do kraja mjeseca bit će ih još dvadeset.

"Onda ćemo da imamo zaokružen proces proizvodnje, kompletno, od krojnice do finalne proizvodnje. Trenutno radimo za 'Yumca' neke mantile. Za dan-dva nam stiže novi nalog: radna odijela i onda ćemo da krenemo, kompletno svi će da budu uposleni", priča Dragan Pavlović, rukovoditelj pogona „Yumco“ u Drvaru

"Tvornica "Yumco" Drvar je formirana i obnovljena uz pomoć Vlade Republike Srbije. Ovim otvaranjem se rješava jedan dio nezaposlenih žena. Nažalost, još uvijek ih mnogo čeka posao", kaže Dušica Runić, načelnica Općine Drvar (SNSD).

Uz osiguranje egzistencije, tvornica ovim ženama znači puno više. Ispunjene su, osjećaju se korisno, a nekima je to i prvo zaposlenje.

"Četrdeset godina na birou i sad sam dobila posao. Prezadovoljna sam, uslovi su idealni", priča Brankica Dodig.

"Presretna sam što je ovo otvoreno u Drvaru. Konačno normalan ženski kolektiv. Radila sam u Bačkoj Palanci 18 godina, drago mi je što je ovdje otvoreno takvo nešto tekstilno za ove naše žene", kaže Mirjana Karanović.

"Za žensku radnu snagu veliki prioritet, lično za žene, a za Drvar je baš veliki prioritet za privredu. Šta da vam kažem, baš sam srećna", ističe Dijana Grahovac.

Prvi je to pogon "Yumca" izvan Srbije, tržište je osigurano jer radi namjensku proizvodnju za vojsku, policiju, poštu i druge subjekte, a u dogledno vrijeme planiraju uvesti i drugu smjenu u Drvaru što bi značilo posao za dodatnih 100 radnica.
https://www.akta.ba/vijesti/u-drvaru-po ... ena/111432

Smrdija pocela sve vise ulagati u Drvar.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 18 jan 2020 17:04

Tacno tako.Razlog je jasan.Bezmudi ustasha Covic skutorski je dodao ono sto je Dodole rekao.A on mu je rekao bez Drvara i Grahova batali

Dovoljno ti je reci da katolici u Drvaru nemaju crkvu.Nemaju ni mjesto za sahrane.Da im je osnovna skola tzv Ivana Merca preimenovana u Os Drvar da imas fakticki ulicu 13 Jula u centru Drvara.Drvar je samo simbolicno u tzv Hrvatskom kantonu ali ovo je manje-vise ono sto je dijelom i lose za nas

Nema dileme da ce Srbija ici sad da totalno vrati Drvar pod Srpsku vecinu.I da ce pokusati sa Bosanskim Petrovcem.Sto se tice Bosanskog Petrovca tamo su Bosnjaci 49,2% redovnih biraca u 2018 godini.Znaci fakticki biracki spisak je takav da oni imaju tesko sanse da preuzmu vecinu ovdje.I da ce pokusati sad sta i za Bos Petrovac.Na kraju krajeva ovo se nas ne tice previse

Nek cetnici dignu glavu ovdje.Bolje za nas

BosniaFirst
Član

Post Postao/la BosniaFirst » 19 jan 2020 11:12

Jack je napisao/la: 18 jan 2020 17:04 Tacno tako.Razlog je jasan.Bezmudi ustasha Covic skutorski je dodao ono sto je Dodole rekao.A on mu je rekao bez Drvara i Grahova batali

Dovoljno ti je reci da katolici u Drvaru nemaju crkvu.Nemaju ni mjesto za sahrane.Da im je osnovna skola tzv Ivana Merca preimenovana u Os Drvar da imas fakticki ulicu 13 Jula u centru Drvara.Drvar je samo simbolicno u tzv Hrvatskom kantonu ali ovo je manje-vise ono sto je dijelom i lose za nas

Nema dileme da ce Srbija ici sad da totalno vrati Drvar pod Srpsku vecinu.I da ce pokusati sa Bosanskim Petrovcem.Sto se tice Bosanskog Petrovca tamo su Bosnjaci 49,2% redovnih biraca u 2018 godini.Znaci fakticki biracki spisak je takav da oni imaju tesko sanse da preuzmu vecinu ovdje.I da ce pokusati sad sta i za Bos Petrovac.Na kraju krajeva ovo se nas ne tice previse

Nek cetnici dignu glavu ovdje.Bolje za nas
Šta je cilj Srbima sa Drvarom? Taj gradić je u FBiH, srpska većina tu ništa ne znači, osim ako nije dogovorena neka administrativna reforma koja bi to prebacila u GT/Krmetnjak. Ali šta bi Hrvati, tj. Čović i HDZ tu dobili zauzvrat? Nije zar da dijele opštine Livanjskog kantona za političku podršku, a ako jeste tako, onda su baš očajni da ne mogu očajniji biti.

Ukinimo kantone
Član

Post Postao/la Ukinimo kantone » 19 jan 2020 13:29

Bosanski Petrovac Vlasi nemaju šta tražiti.Bošnjaci imaju veliku većinu učenika u svim razredima i veliku većinu živorođenih. U gradu su Bošnjaci preko 85%,Vlaški starci su većina u selima,ali su jdnom nogom u grobu.
Za nas je čak i bolje šo su četnici preuzeli od ustaša Drvar i Bosansko Grahovo.Time četnici izlaze na granicu s bivšom"RSK" i drže tu neku tenziju da opet mogu udariti na taj dio RH.Zahvaljući konfrontaciji Srba i Hrvata u 20.stoljeću Bošnjaci su se uspjeli i održati nakon povlačenja Osmanlija.Srbi i Hrvati su saveznici u Bosni ali preko Drvara i Bosanskog Grahova oni mogu u budućnosti ugroziti dio RH.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 19 jan 2020 17:33

Cetnici imaju vise sela od nas u Bos Petrovcu,dovoljna su minimalna ulaganja i da cetalji preuzmu vlast.Previse si bahat ovdje.Itekako oni mogu da preuzmu Bos Petrovac.Nije to Kljuc gdje zive svoje zadnje dane u toj opstini.

Drvar je itekako jedna jaka aspiracija Srbije da se sto vise tzv Srpski korpus prosiri.Ako skopcas da lokalni Hdz ovac koji je bio strah i trepet Filipovic je ukinuo sumariju,uzeo pare i pobjegao za lijepu usranu.I da sad ostaju samo katolici koji nemaju gdje ili par uhljebljenih Hdz kretena.To ti je znak da se drug Cova naguzio Dodiku i dao mu to mjesto.Naravno,on to javno ne moze reci,ali sta kazati za mjesto gdje se ne moze slaviti ''oslobadjanje '' Drvara vise.Za 10 tak godina i ono malo katolika ce pokupiti prnje i otici odatle.

Jack
Administrator

Re: Vitalna statistika BiH

Post Postao/la Jack » 31 mar 2020 05:51

Opstina Kupres je imala 2212 katolika u 4 zupe s kraja 2018 godine.Nemam podatke za 2019 godinu ali pretpostavljam da je ovdje broj pao.Mozda i vise.Moguc je broj od 10 zivorodjenih.Ako je doslo do blagog iseljavanja fertilnog stanovnistva ovdje.Da u opstini ima 4000 Katolika.Rekao bih da cifra od 10 zivorodjenih je nemoguca.Ali,ovo je sasvim moguce

SultanSaDrine
Član

Post Postao/la SultanSaDrine » 31 mar 2020 06:01

Steta pa nema nasi malo vise u toj opstini. To bi se moglo lahko preuzeti. Jako vazna opstina za stvaranje koridora prema Bihacu. Kupres, Glamoc, Grahovo, 1000 mladji Bosnjaka i to moze sve da pozeleni.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 31 mar 2020 07:03

Razarach je napisao/la: 31 mar 2020 06:24
SultanSaDrine je napisao/la: 31 mar 2020 06:01 Steta pa nema nasi malo vise u toj opstini. To bi se moglo lahko preuzeti. Jako vazna opstina za stvaranje koridora prema Bihacu. Kupres, Glamoc, Grahovo, 1000 mladji Bosnjaka i to moze sve da pozeleni.
U pravu si, a nisu samo ustaše svjesni toga, nego i četnici. Šta misliš zašto Vučić disproporcionalno ulaže toliko novca u Drvar?
A šta to zaustavlja nas da kupujemo tu zemlju? Zašto mi Bošnjaci ne sakupimo ljude iz dijaspore pa da kupe po 5-10 dunuma zemlje i da naši ljudi u blizini budu ponuđeni poslovnu saradnju da tu zemlju oni obrađuju pa nek podijele pare s ljudima koji su zemlju kupili. Tako bi i vlasnici zemlje i ljudi na terenu zaradili zajedno. Uvijek se zemlja naseljavala i raseljavala radi para. A pare su se uvijek ulagale tamo gdje mogu rasti. Znači treba samo naći načina da se pare ulažu u nešto profitabilno u tom koridoru i on se vremenom može naseliti.
Zadnja izmjena: BosnjackaHercegovina, dana/u 31 mar 2020 07:11, ukupno mijenjano 1 put.
Samo BiH.

Odgovorite