☑ Pravila foruma i savjeti

Zaposleni i prosječna plata u Bosni

Drina
Član

Re: Zaposleni/Nezaposleni - nova radna mjesta u Bosni

Post Postao/la Drina » 19 jun 2019 12:59

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 22 maj 2019 17:35 I ŠTA KAŽETE, NE TREBA NAM PRIVATIZACIJA: Dugovi u javnim preduzećima u BiH osam milijardi KM http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/115 ... di_km.html

U ovom tekstu što je izašao danas kaže da u BiH ima 500 javnih preduzeća koja zapošljavaju ukupno 80,000 radnika.

Nek je 50,000 tih u FBiH, to znači da je manje od 100 hiljada u FBiH zaposleno u vladinim organizacijama.
Ne moze i ne treba se sve privatizirati. Odredena svrha nekih preduzeca nije da pravi profit vec da budu usluga narodu. Npr javni prevoz
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 20 jun 2019 14:24

Prosječna plata u aprilu 916 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za april 2019. godine iznosila je 916 KM, što pokazuje rast od 1,1% u odnosu na decembar 2018. godine.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za april 2019. godine u odnosu na april 2018. godine nominalno je viša za 6,2%.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za april 2019. godine iznosila je 1.413 KM, što pokazuje nominalan rast od 1,1% u odnosu na decembar 2018. godine.

Prosječna mjesečna bruto plaća za april 2019. godine u odnosu na april 2018. godine nominalno je viša za 5,4%, podaci su Agencije za statistiku BiH.
https://www.biznisinfo.ba/prosjecna-pla ... lu-916-km/
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 21 jun 2019 20:30

Zmaj je napisao/la: 20 jun 2019 14:24
Prosječna plata u aprilu 916 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za april 2019. godine iznosila je 916 KM, što pokazuje rast od 1,1% u odnosu na decembar 2018. godine.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za april 2019. godine u odnosu na april 2018. godine nominalno je viša za 6,2%.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za april 2019. godine iznosila je 1.413 KM, što pokazuje nominalan rast od 1,1% u odnosu na decembar 2018. godine.

Prosječna mjesečna bruto plaća za april 2019. godine u odnosu na april 2018. godine nominalno je viša za 5,4%, podaci su Agencije za statistiku BiH.
https://www.biznisinfo.ba/prosjecna-pla ... lu-916-km/
Sa ovolikim iseljavanjem za godinu dana će prosječna plata preći 1000km i neće tu stati.
Samo BiH.

enis1991
Član

Post Postao/la enis1991 » 22 jun 2019 07:15

Mi u firmi trazimo par radnika. Ispod 800 KM niko nece , a i sa tim je jako tesko naci dobrog radnika.
Nedavno nas je odbio lik kojem smo budili 5000 neto platu .
Mislim da niste svjesni koliko mladih ljudi emigrira.
Preko google ads smo poceli traziti radnike iz srbije , a vec se raspitujemo za njihove portale za posao.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 22 jun 2019 07:57

Mi u firmi trazimo par radnika. Ispod 800 KM niko nece , a i sa tim je jako tesko naci dobrog radnika.
I ne treba raditi za manje. Rashodi su ogromni.
:shock: :shock: :o

Ništa čudno. Demografski podaci to odlično pokazuju i prikazuju.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

BosniaFirst
Član

Post Postao/la BosniaFirst » 22 jun 2019 08:43

enis1991 je napisao/la: 22 jun 2019 07:15 Mi u firmi trazimo par radnika. Ispod 800 KM niko nece , a i sa tim je jako tesko naci dobrog radnika.
Preko google ads smo poceli traziti radnike iz srbije , a vec se raspitujemo za njihove portale za posao.
Da li ti misliš da je bilo šta ispod 800 KM danas dovoljno za život u BiH dostojnom čovjeku, pogotovo ako ima ženu i dvoje/troje djece, što je minimum za održavanje broja stanovnika jedne države?

Taj lik što je odbio 5000 sigurno ima puno boljih ponuda vani, sigurno je u pitanju specijalizovan posao za koji je potrebno dosta znanja i vlada mala ponuda, a velika potražnja. Što bi toliko pametan čovjek ostao u ovoj državi da ga pljačkaju lešinari na vlasti, u državi koja je samo finansijski lopov i služi sama sebi i u kojoj se gleda ko je koje vjere i kakvo ti je ime, ko da živi u Evropi 15. vijeka?

Izgleda da su poslušali Aliju: "Velikim Bogom se kunemo, da robovi biti nećemo."

Loše vijesti za robovlasnike. :D :D :D

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 22 jun 2019 09:03

enis1991 je napisao/la: 22 jun 2019 07:15 Mi u firmi trazimo par radnika. Ispod 800 KM niko nece , a i sa tim je jako tesko naci dobrog radnika.
Raspitaj se da li mozete kojeg muhadzira zaposliti, bolje nego nekog djikana iz smrdije
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

BosniaFirst
Član

Post Postao/la BosniaFirst » 22 jun 2019 09:35

krhan je napisao/la: 22 jun 2019 09:03
Raspitaj se da li mozete kojeg muhadzira zaposliti, bolje nego nekog djikana iz smrdije
Baš. Neka zapošljavaju "braću muslimane". Sve su to doktori, inžinjeri, najpošteniji ljudi, najkvalifikovaniji. Mora to tako biti kad su "muslimani". Oni ne mogu biti lopovi, teroristi, ekonomski paraziti, kriminalci, to ne moramo ni provjeravati, ne trebaju ni dokumente imati, JER SU MUSLIMANI i tu nema dalje priče.
Oni samo traže da se pošteno zaposle, jel tako @Abidaga ?

A i da počnu praviti nered, mi svakako ne možemo na to utjecati niti se zaštititi, jer nemamo nikakvih institucija nigdje, čak ni u mjesnoj zajednici da kontrolišemo mi, Bošnjaci. Zato je najbolje da ne radimo ništa, da pognemo glavu i trpimo.

Jel tako @Drina ?

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 22 jun 2019 10:13

O cemu ti? Vidim da zivis u tudinji pa bih ti predl8zio da se javis tom momku kome sam dao savjet pa da ti pocnes tu radit.

Ti i takvi sebi uzimate za pravo da svud po svijetu da rajzujete a drugima bi uskracivali.

Drugo oni imaju veci razlog da migriraju nego mi.
Mi napustamo plodne njive i ciste rijeke i idemo na gotovo i to je sve uredu.

Mi smo ti ekonomski teroristi, ti muhadziri idu samo po svoja pravo. Decenijama i stoljecima su ih izrabljivali, pljackali i drzali ko robove.
POSTENI ZAPAD A NA VRHU AMERIKA

Procitaj post od momka, poceli su gledati radnu snagu u srbiji a kako vidim ateistima je drazi genocidni vlah od bilo kojeg muslimana.
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 22 jun 2019 14:30

BosniaFirst je napisao/la: 22 jun 2019 09:35
Baš. Neka zapošljavaju "braću muslimane". Sve su to doktori, inžinjeri, najpošteniji ljudi, najkvalifikovaniji. Mora to tako biti kad su "muslimani". Oni ne mogu biti lopovi, teroristi, ekonomski paraziti, kriminalci, to ne moramo ni provjeravati, ne trebaju ni dokumente imati, JER SU MUSLIMANI i tu nema dalje priče.
Oni samo traže da se pošteno zaposle, jel tako Abidaga ?
Ne, to je samo pocetak. Kada postanu gradjani Bosne to sto danas traze im vise nece biti dovoljo nego ce se kao i ostali muslimani u Bosni boriti protiv volje cetnika i ustasa za gradjansku republiku :zastava:

BosniaFirst
Član

Post Postao/la BosniaFirst » 22 jun 2019 15:56

Abidaga je napisao/la: 22 jun 2019 14:30
BosniaFirst je napisao/la: 22 jun 2019 09:35
Oni samo traže da se pošteno zaposle, jel tako Abidaga ?
Ne, to je samo pocetak. Kada postanu gradjani Bosne to sto danas traze im vise nece biti dovoljo nego ce se kao i ostali muslimani u Bosni boriti protiv volje cetnika i ustasa za gradjansku republiku :zastava:
Nadaj se...

:takoje:

Boriće se oni i protiv naše volje, ne brini. Možda se samo brže riješe četnika i ustaša od nas, jer oni nemaju blagi nacionalizam i nema merhameta ko u Bošnje.

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 24 jun 2019 05:15

"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 30 jul 2019 08:29

Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 30 jul 2019 09:27

100% netačne informacije.
Samo BiH.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 30 jul 2019 18:22

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 30 jul 2019 09:27
Kako znaš ? Dokaz ?
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 30 jul 2019 23:50

amkos je napisao/la: 30 jul 2019 18:22
BosnjackaHercegovina je napisao/la: 30 jul 2019 09:27
Kako znaš ? Dokaz ?
Prvo, za buku ne treba dokaz uopšte jer zna se šta je buka i o čemu pričamo.
Drugo, na ovom forumu sam iznio toliko podataka toliko puta o tome kako je zaposlenih u realnom sektoru mnogo više nego u državnom - ali očito đaba ja to pričam. Sad izlazi lik i priča pola radnika pola državnih službenika - ja bi ga s mosta bacio kad mi vako neki “stručnjak” lupi informaciju.
Samo BiH.

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 16 aug 2019 15:55

U Federaciji BiH blago povećan broj zaposlenih, u junu registrovano 533.480

U Federaciji BiH u junu ove godine ukupan broj zaposlenih iznosio je 533.480.
U odnosu na prethodni mjesec broj zaposlenih je povećan za 0,1 posto, a broj zaposlenih žena je ostao na istom nivou, pokazuju preliminarni podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Broj zaposlenih u pravnim osobama u odnosu na prethodni mjesec se povećao za 0,1 posto, dok je broj zaposlenih žena ostao na istom nivou.

Broj zaposlenih u obrtu i srodnim djelatnostima u odnosu na prethodni mjesec je povećan za 0,7 posto, a broj zaposlenih žena za 0,5 posto.

Broj nezaposlenih u junu 2019. u odnosu na prethodni mjesec je smanjen za 0,1 posto, a broj nezaposlenih žena je povećan za 0,2 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti u junu 2019. iznosila je 36,6 posto, a za žene 44,6 posto.

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 17 aug 2019 13:50

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH u junu iznosila je 910 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH u junu iznosila je 910 KM i nominalno je viša za 4,4 posto u odnosu na juni prošle godine, te za 0,4 posto u odnosu na decembar lani.
Najniža prosječna neto plaća u maju bila je u pružanju smještaja, te pripremi i usluživanju hrane i iznosila je 563 KM, u građevinarstvu je iznosila 613 KM, dok je prosječna neto plaća u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila 633 KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U finansijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plaća u junu je iznosila 1.597 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.405 KM, dok je prosječna neto plaća u sektoru informacija i komunikacija iznosila 1.298 KM.

Prosječna mjesečna bruto plaća u BiH u junu je iznosila 1.404 KM i nominalno je viša za 3,6 posto u odnosu na juni 2018. godine, te viša za 0,5 posto u odnosu na decembar 2018.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 18 aug 2019 15:12

BIH je neophodno da se pokrenu veliki projekti. Da se pokren masovna izgradnja. Ne da se autoput gradi 5km po 5km. Treba pokrenuti masovnu izgradnju autoputeva, brzih cesta, tunela, mostova, vijadukta itd... Jedino tako mozes dati veliki impuls ekonomiji i pokrenuti veliki talas zaposljavanja.

Imam osjecaj kao da postoji neki strah da se krene u neke znacajnije projekte. Da se izdvoji 100 miliona KM i radi. A ne sve nesto kap po kap
Biće onako kako Bošnjaci odluče

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 20 aug 2019 11:12

Drina je napisao/la: 18 aug 2019 15:12 BIH je neophodno da se pokrenu veliki projekti. Da se pokren masovna izgradnja. Ne da se autoput gradi 5km po 5km. Treba pokrenuti masovnu izgradnju autoputeva, brzih cesta, tunela, mostova, vijadukta itd... Jedino tako mozes dati veliki impuls ekonomiji i pokrenuti veliki talas zaposljavanja.

Imam osjecaj kao da postoji neki strah da se krene u neke znacajnije projekte. Da se izdvoji 100 miliona KM i radi. A ne sve nesto kap po kap
I ja mislim da je tu strah za vecim korakom.
Moramo napravit taj iskorak i pokazat da smo sposobni za vece projekte.
I sve kad se zapocne, copa se malo onde malo ovdje nista konkretno.
Evo primjera za aerodrome u Bihacu , Tuzli i Sarajevu to je nesto kilavo i puno straha od neuspjeha ako se uradi nesto vece.
Nismo mutavi, kako nas covjek moze biti sposoban u tudjini da to odradi a kod kuce da nije u stanju.
Samo bez straha i bice ako Bog da.

Odgovorite