doktorantica je napisao/la: ↑25 apr 2019 03:57
Vozdra svima,
radim doktorski rad gdje istražujem patriotske pjesme umjetničkih četa ARBIH, jer brzo nakon što su formirani korpusi ARBIH, zvanično su formirane i umjetničke čete čiji zadatak je bio pravljenje patriotskih pjesama i podizanje morala među vojnicima, stanovništvom, ranjenicima.
Tko su bili članovi koje čete i kada, koje su pjesme bile tada napravljene?
naravno i sve fotografije tih četa su dobrodošle
zahvaljujem već unaprijed
Tema je vrlo teška iz razloga što skoro da nema historijske građe na netu da je dostupna, nekadašnja arhiva ARBiH je sakupljena u nekakve kutije i negdje kod tuzle uskladištena to su informacije do kojih sam ja došao. Ratne zastave svih jedinica ARBiH kako sam ja došao do informacija su bile pohranjene u domu ljiljana u Sarajevu sadašnjem domu OSBiH. Ne postoji arhiva svih amblema ARBiH, iako je ARBiH imala negdje oko 4500 amblema, ono što je bilo razni logističari, prištabski pozeri, partijski drugovi zelene partije su krili od boraca a većina amblema je rasprodata skupa sa ordenjem i nekim ratnim zastavama raznoraznim kolekcionarima širom svijeta uglavnom strancima. Helem da dođeš do tih dokumenata sastava jedinica umjetničkih ti je skoro nemoguće jer moraš ispuniti more zahtjeva i to ako ti udovolje, jer ne žele da naprave i objave registar pripadnika ARBiH i MUP RBiH, tad bi se znalo ko je bio u kojoj jedinici i koliko. Prijatelj je imao problem sa puncem koji je preselio, oko ukopa kao veterana, dok je pronašao njegovu dokumentaciju u arhivu muke su tatalove bile, ako podaci ne stoje u monografijama korpusa koje su napisane onda jedino da se obratis federalnom ministarstvu za pitanja boraca jer je ono nadležno za dokumentaciju federalnog ministarstva odbrane. Preostaje ti još da se obratiš još živim komandantima korpusa. ili ako si iz Sarajeva otiđi u udruženje obrazovanje gradi bih i obrati se zamjeniku načelnika glavnog štaba arbih generalu jovanu divjaku za te podatke.
Evo ti amblema umjetnicke cete 5 korpusa ARBiH
i od umjetničke čete 2 korpusa ARBiH
Ambleme umjetničkih četa od ostalih korpusa nemam, kao što rekoh nema centralne arhive o amblemima nije niko o tome vodio računa.