SarajevoNovo je napisao/la: ↑19 apr 2019 19:38
Citam ove komentare i ne mogu da ne napisem komentar u vezi sa nasladjivanjem u vezi sa Hrvatima i njihovom demografijom. Na prvu i meni je drago cuti to! Ipak velim da to nije korektno i da nije neophodno na taj nacin prezentiratirati te podatke, moze se i bez toga na jedan neutralan nacin o tome pricati. Bosna je oduvijek bila inkluzivna i zasto na isti nacin rezonovati stvari kao tamo neki rusitelji Bosne. Ima dovoljno mjesta za sve normalne ljude, mogu samo zamisliti kad ove komentare procitaju Hrvati i onda imaju razlog za jos vise mrziti Bosnjake i plasiti se za svoju sudbinu. Ja ne bi nikoga ponizavao na taj nacin i satjerivao u cosak, to je tako i sta mi Bosnjaci imamo s tim njihovim problemima. Zasto davati razloga da nas dodatno mrze? Alija nije dao ni u ratu da se ruse crkve i Armija BH je bila multietnicka vojska! Sigurno ce neki ovaj moj komentar uzeti za zlo dok ja isto zelim najbolje za Bosnjake kao i vi ali treba biti oprezan sa pricom.
1) Selam ti želim i dobro došao ali griješiš.
2) Niko ovdje ne poziva na nasilje ni protiv koga niti na rušenje crkava niti bi takvo nešto ovdje bilo ko podržavao. Nije pošteno od tebe da letimično pročitaš naše komentare i doneseš takav zaključak - nađi i jedan članak ovdje gdje neko priča o rušenju crkava ili diskriminiranju bilo koga. Čak šta više mi i kritikujemo HDZ i KC jer su diskriminatorni - a ne zato što ih mi želimo diskriminirati. Upravo obratno je istina. Pa evo promjer, nedavno je jedan lik tako nešto počeo pisati (neke gluposti da treba krišćane pobit - ovo ono) i postovi su mu obrisani i dobio je ban isti dan.
3) Imaš nekoliko tema ovdje na forumu (ako pogledaš) o ne-Bošnjacima patriotima, herojima, ljudima koji su se borili protiv genocida i ostalim pozitivnim likovima koji su Katolici i Pravoslavci - možeš sam pročitati šta forumaši ovdje misle o njima. Pa iskreno vjerujem da na ovom forumu je Katolik i Hrvat Željko Komšić popularniji od Muslimana i Bošnjaka Bakira Izetbegovića - i da kad bi sad ovdje glasali između nas, da bi prije Željko pobijedio nego Bakir - tako je barem moje mišljenje.
4) Ali - nažalost postoji vrlo jak dokazni materijal da je HDZ kojeg podržava većina “Hrvata” u Zap. Hercegovini i Srednjoj Bosni stavila pod kontrolu Katoličku Crkvu u BiH i time od vjerske napravila fašistička organizaciju koja je svojom nekatoličkom nastranom praksom pod vodstvom fašističkih ekstrema, kao što su Puljić, Perić i ostali, postala prijetnja i državi BiH i Bošnjacima kao narodu. Naravno tu ima i boljih ljudi. Vjerujem da je Komarica 100x bolji čovjek od Puljića, ali je uticaj Puljića i HDZa na crkvu jednostavno prevelik i ta crkva nema veze s katoličanstvom već odavno.
Jack je potpuno u pravu. Alojzije Stepinac je na mnogim stranicama župa po Hercegovini opisan kao mučenik - a bio je najveći ustaški zločinac. Krstio narod silom. Podržavao i direktno sarađivao s Pavelićem. I hajde da je to sada jedini ispad ali nije. Imaš crkveno blagoslovljene ulica Mostara koje su preimenovane u ustaške lidere iz drugo svjetskog rata, imaš veličanje osuđenih ratnih zločinaca. Tek prošle sedmice si imao gostovanje osuđenog zločinca Kordića u Zagrebu i to baš u crkvi. To dovoljno govori o tome šta je KC postala pod kontrolom HDZa.
5) Nažalost, KC u BiH i danas podržava HDZ čiji vrh iz 1990tih je presuđena zločinačka organizacija i koja i danas podržava istu politiku. Ta ista KC i danas podržava diskriminaciju nad Bošnjačkom djecom u mjestima gdje škole na Bosanskom nisu uspostavljene dok oni imaju obrazovanje na Hrvatskom u svim mjestima gdje su manjina.
6) Ne slažem se s tobom da je mržnja postavljanje pitanja da li Hrvati ikako postoje u BiH. Ja prvi ne vjerujem da je Srbin iko čiji otac i majka nisu rođeni u Srbiji ili barem djed i nena. Ako ti je mama rođena u Srbiji a otac u Bosni onda si valjda pola pola. A kod naših “Srba” ili “Hrvata” najčešće ni pra-pra-pra-pradjed nije rođen ni u Srbiji ni u Hrvatskoj. Kad im se djeca rode u Njemačkoj, nakon 1-2 generacije su Nijemci - zašto nije isti slučaj u BiH? Zašto su u Njemačkoj Nijemci a kod nas Srbi? I zašto je postavljanje ovog pitanja mržnja? Po kojem osnovu? Pa reci ovo što sam ja rekao svakom Europljaninu ili Amerikancu, složiće se sa mnom.
7) U Mostaru je po popisu bilo 49% “Hrvata” a na prošlim izborima 2018 su HDZ kandidati dobili 47% glasova. Ti su se izbori desili ni 12 mjeseci nakon presude Prliću, Praljku i ostalim ustašama koji su dosuđeni da su etnički očistili taj isti grad od Bošnjaka, silovali, pljačkali, klali i bili presuđeni zločinci radi toga - a HDZ je negirao i protestovao presudu i opet su dobili preko 95% glasačkog tijela “Hrvata” - i šta? Ja takve nemani ne bi trebao posmatrati onakvim kakvi jesu???
I nakon svega zašto takvo ponašanje ja trebam da halalim? Da se fašisti ne uvrijede?
Zar ja preko toga trebam preći i ne slaviti nestanak očigledno bolesnih ustaša? Naravno da slavim. Naravno da mi je drago i volio bi da čijem bilo kakav razuman argument zašto mi ne bi bilo i zašto je to pogrešno?
Samo BiH.