Lipovača: Na popisu stanovništva ne dozovolimo da bošnjački korpus bude sveden na marginu
“Predsjednik Alija Izetbegović je tada smatrao da se oko Patriotske lige trebaju okupiti sve patriote. I tada, znajući da su Bošnjaci, bez uvrede drugima, bili najugroženiji narod najnezaštićeniji narod, najnespremniji narod na razmjere genocida i egzodus kojima nam se bio namjenjivao, i tada je radio jednu multietničku sliku koju možete vidjeti ovdje uz prisustvo zastava drugih naroda, religija i etniciteta. Danas postoje Oružane snage BiH, prije toga je bila Armija RBiH, pa je bio Peti korpus na ovim područjima, Unska operativna grupa, Teritorijalna odbrana, ali prvo ono što je bilo je Patriotska liga. Prema tome Patriotska liga BiH je bio izvor odbrane, ne samo bošnjačkog naroda na čelu sa Alijom Izetbegovićem, nego opstojnosti i odbrane Bosne i Hercegovine u AVNOJ-skim granicama od koje mi Bošnjaci nećemo nikada odustati. Čestitam na temi koju ste danas izabrali i želim posebno da poručim da Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini nije slučajan. Popis stanovništva u umovima nekih ljudi koji Bosnu i Hercegovinu vide kao slabašnu, decentraliziranu državu, koja bi postojala samo zato što mora zbog međunarodnih odnosa. Popis u njihovim glava je ustvari završni udarac bošnjačkom narodu. Popis po njihovim vizijama treba da pokaže kako Bošnjaka nema više onoliko koliko je bilo 1990. godine, da Bošnjaci više nisu najbrojnije stanovništvo na području Bosne i Hercegovine i sada u narednom periodu će se pojaviti kojekakve nevladine organizacije i kojekakve političke stranke koji će nama Bošnjacima, jer znaju da se mi najviše peckamo na priču o Bosni i Hercegovini, na priču o bosanstvu, hercegovstvu, o jačanju identiteta bosanskoga, nudiće nam sve i svašta i reći će da je bolje biti Bosanac nego Bošnjak. Nemoj te na to nasjedati! To je nova podvala u mirnom periodu, mirnim sredstvima bošnjačkom narodu, jer zamislite da se naši ljudi na to upecaju, da se prikaže da ima puno više Bosanaca nego konstutivnih naroda Bošnjaka, pitam vas onda kolika je onda sigurnost i opstojnost ove zemlje u političkom smislu, treba da se pokaže da smo mi svedeni na marginu i treba da bošnjački korpus konstituivno padne između ostala dva korpusa. Nažalost, mi smo svijesni da politički lideri druga dva korpusa ne teže toliko i ne streme toliko održavanju jedne Bosne i Hercegovine na način na koji to vidimo mi Bošnjaci i kratko ću reći – Jesmo Bosanci ali smo prvo Bošnjaci jer Bošnjaka nema Bosne i Hercegovine” – kazao je premijer Hamdija Lipovača.
Prisutnima se također obratio i prof. Suad Mahmutović, odgajatelj u medresi Džemaludin Čaušević u Cazinu i predavač na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.