☑ Pravila foruma i savjeti

Turbe princeze Katarine

Elma
Član

Turbe princeze Katarine

Post Postao/la Elma » 19 feb 2013 09:42

Obnova turbeta posljednje bosanske princeze

Zavod za zaštitu spomenika Makedonije raspisao je tender za obnovu turbeta posljednje bosanske princeze Katarine Tomašević Kotromanić, koja je ukopana u blizini Skoplja u naselju Gazi Baba.

Tender se odnosi na materijal za rekonstrukciju dijela turbeta Kralj K'zi, odnosno turbeta kraljeve kćeri, srušenog 1963. godine, kada je Skoplje pogodio razorni zemljotres. Krajnji rok za prijavu je 7. novembar.

"Princeza Katarina je kćerka bosanske kraljice Katarine Kosače i Stjepana Tomaša Kotromanića. Imala je starijeg brata Sigismunda, a u vrijeme kad je turski sultan pogubio kraljevsku porodicu i kad su u Zvečaju na Vrbasu zarobljeni i odvedeni u Stambol, Katarina je imala 9, a njen brat 11 godina", objašnjava historičar Enver Imamović, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i jedan od inicijatora obnove turbeta u Skoplju još prije rata.

Kraljica Katarina se u vrijeme turskog pohoda na Bosnu nalazila u Kozogradu iznad Fojnice, te je pobjegla, prvo u Dubrovnik, a potom u Rim, gdje je i umrla.

O Sigismundu se zna mnogo više nego o njegovoj sestri. On je u Istanbulu primio islam i promijenio ime u İshak Bey Kraloğlu (Kraljević), postao je poznati vojnik i sandžak-beg. Vjeruje se da je princeza Katarina također primila islam, da je živjela i umrla u Skoplju, a jedna je od malobrojnih žena kojima je podignuto turbe. Prema nekim podacima, bila je povjerena na odgoj i čuvanje Isa-begu Ishakoviću. Nije poznato kad je tačno umrla, ali se vjeruje da je bila djevojka.

Prema riječima historičara Imamovića, još 1993. godine bilo je planirano da tadašnji predsjednik Alija Izetbegović posjeti njeno turbe i prouči Fatihu te da se pokrene akcija obnove, jer je riječ o posljednjoj bosanskoj princezi i simbolu naše državnosti, a taj potez je bio važan i za podizanje morala ljudi i isticanja značaja državnih vrijednosti. Ratne okolnosti su Izetbegovića spriječile da ode u posjetu Skoplju, a na konkretnu akciju u oblasti obnove moralo se čekati na makedonski Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Posljednje princezino počivalište moralo je čekati 49 godina da se pokrene pitanje njegove obnove

slika

BH vlasti bi trebali traziti ostatke princeze i da joj se sagradi turbe u Bosni

Elma
Član

Re: Turbe princeze Katarine

Post Postao/la Elma » 19 feb 2013 09:44

Obnova turbeta Katarine Tomašević Kotromanić do marta 2013

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan dogovorio je s ministricom kulture Republike Makedonije Elizabetom Kančeskom da se u narednom periodu obnovi turbe i podigne spomen-obilježje za posljednju bosansku princezu Katarinu Tomašević Kotromanić, kćerku predposljednje bosanske kraljice Katarine Kosače, koje se nalazi u naselju Gazi Baba nadomak Skoplja, potvrdio je danas za Fenu ministar Kaplan.
Istaknuo je da je na sastanku s ministricom kulture Makedonije razgovarao o obnovi turbeta princeze Katarine, koje je već niz godina srušeno. Naglasio je interes BiH da se time oda počast jednoj od posljednjih izdanaka bosanske kraljevske loze.
"Makedonska strana će uraditi prvi konkretan korak i izdvojiti određena sredstva. Ministrica kulture Makedonije pokazala je interesovanje za obnovu ovog spomenika, te dala obećanje da će uraditi sve kada je riječ o nabavci potrebnih dozvola. I Federalno ministarstvo kulture će također izdvojiti određena sredstva za tu namjenu i učiniti sve što je potrebno da već u martu projekt obnove turbeta bude završen", zaključio je Kaplan.
Turbe princeze Katarine srušeno je 1963. godine, kada je Skoplje pogodio razorni zemljotres. Princeza Katarina je nakon odvodjenja iz Bosne primila islam, i vjeruje se da je živjela u Skoplju gdje je i umrla, a jedna je od malobrojnih žena kojima je podignuto turbe.

Imal sta od ovog? :)

Jakub
Član

Post Postao/la Jakub » 19 feb 2013 12:24

Ne znam dali se sada trenutno nešto radi ,ali će se sigurno napraviti,insalah.
Imamo mi našeg Ferida Muhica dole u Skoplju i on će to završiti .

Dezidijat
Član

Post Postao/la Dezidijat » 20 feb 2013 04:34

Ja sam uvejerenja da to Turbe treba prenijeti u Sarajevo ili negdje drugo u BH isto i sa turbetom i kostima rahmetli Husein bega Gradascevica kao i svih velikih nasih vezira, kapetana, pisaca i Bosnjaka zakovanih u turbetima u Damasku i sirom Istanbula

Jakub
Član

Post Postao/la Jakub » 20 feb 2013 05:16

K'o Srbi da nosamo kosti umrlih?
I onda da radimo kult grobova?

Mi smo muslimani i to je totalno u suprotnosti sa islamom.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 feb 2013 06:16

Dezidijat je napisao/la:Ja sam uvejerenja da to Turbe treba prenijeti u Sarajevo ili negdje drugo u BH isto i sa turbetom i kostima rahmetli Husein bega Gradascevica kao i svih velikih nasih vezira, kapetana, pisaca i Bosnjaka zakovanih u turbetima u Damasku i sirom Istanbula
Bravo.Ionako zadnja zelja Husein Kapetana je bila da se covjek sahrani u Bosni.

I nema to nikakve veze s eshumacijom.I moja nena je sahranjena u Travnika i nakon par godina je eshumirana jer u to ratna doba nije moglo nista, i sahranjena u njenom kraju.

Koncept eshumacije je sam cin zelje pojedinca.,Ako se zna da su Otomani, nakon deceniju i nesto.Dali zeni Husein Kapetana da se vrati u Bosni, da je njegova zadnja zelja bila da se sahrani u Bosni

Onda, itekako treba se dogovoriti.U Ejub Mezarju grobovi se premjestaju.Istanbul raste li raste.

Ukoliko budemo cekali, u onom malom mezarju dole.Njegov grob ce se totalno zagubiti pa ce i rahmetli Husein Kapetan zavrsili u Bosforu, ili gore

Zato treba mu uz sve pocast dati sahranu u rodnom Gradaccu.I kraj price

Mislim da je to zasluzio.I o tome sam ja pricao davno ali slabo je bilo fajde oko tog.Niko me nije slusao
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Jakub
Član

Post Postao/la Jakub » 20 feb 2013 08:17

To je meni čisti srbaluk!
I onda mu treba napraviti monument,opet u suprotnosti sa islamom.
Svašta!

Elma
Član

Post Postao/la Elma » 20 feb 2013 09:20

Jakub je napisao/la:To je meni čisti srbaluk!
Svašta!
Idi vidi sta turci rade s svojim licnostima,nema grada koji nema monument Ataturka

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 20 feb 2013 09:38

elma89 je napisao/la:
Jakub je napisao/la:To je meni čisti srbaluk!
Svašta!
Idi vidi sta turci rade s svojim licnostima,nema grada koji nema monument Ataturka
Nismo mi Turci.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Elma
Član

Post Postao/la Elma » 20 feb 2013 10:43

E nismo ni bolji muslimani od Turaka,oni se gotovo klanjaju Ataturku

A realno,vise bi trebali da obiljezavaju sultane ,ali njih turski nacionalisti ne vole zato sto su bili previse islamski orijentisani,tako da je tursko drustvo podjeljeno na one koji su za Ataturka i one koji podrzavaju i cjene osmanlijsku proslost Turske

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 feb 2013 11:05

To i trebalo bi iz Beca da se eshumira Ivan Frano Jukic, ako mu se za grob jos zna

Husein Kapetan i to obavezno.Posve je jasno da je to bila covjekova zadnja zelja, da mu je zena otisla prvom prilikom za Bosnu cim je dobila dopustrnje Osmanlija

Zato treba vratiti te dvije osobe.

Ne treba nam Omar Pasha, tako zadrzite ga sebi

:lol:

Dezidijat
Član

Post Postao/la Dezidijat » 20 feb 2013 11:26

Jakub je napisao/la:K'o Srbi da nosamo kosti umrlih?

Mislim da si me pogresno razumio ja sma protiv bilo kakvih kultova pa cak i protiv kulta licnosti , ali gledajmo situaciju sada.Nemamo nikakvu garanciju da se turbe katarine kosace tomasevic, nece opet biti na meti vandalista i devastacije politicki ili kulturoloski motivisane devastacije.Pa zar nije onda bolje da imamo turbe njezino i Huseina bega i drugih velikana u nasoj domeni pod nasim nadzorom i prismotrom ..

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 20 feb 2013 11:27

elma89 je napisao/la:E nismo ni bolji muslimani od Turaka,oni se gotovo klanjaju Ataturku

A realno,vise bi trebali da obiljezavaju sultane ,ali njih turski nacionalisti ne vole zato sto su bili previse islamski orijentisani,tako da je tursko drustvo podjeljeno na one koji su za Ataturka i one koji podrzavaju i cjene osmanlijsku proslost Turske
Nije niko tvrdio da smo veci muslimani od njih, ali i netrebamo kupiti lose stvari od drugih muslimana. Ako oni dizu neke statue i tome se dive netrebamo i mi.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Dezidijat
Član

Post Postao/la Dezidijat » 20 feb 2013 11:47

Dezidijat je napisao/la:
Jakub je napisao/la:K'o Srbi da nosamo kosti umrlih?

Mislim da si me pogresno razumio ja sma protiv bilo kakvih kultova pa cak i protiv kulta licnosti , ali gledajmo situaciju sada.Nemamo nikakvu garanciju da se turbe katarine kotromanic, nece opet biti na meti vandalista i devastacije politicki ili kulturoloski motivisane devastacije.Pa zar nije onda bolje da imamo turbe njezino i Huseina bega i drugih velikana u nasoj domeni pod nasim nadzorom i prismotrom ..

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 feb 2013 11:54

.Pa zar nije onda bolje da imamo turbe njezino i Huseina bega i drugih velikana u nasoj domeni pod nasim nadzorom i prismotrom
Bas tako.Pa, po toj logici mi smo mogli dopustiti predsjedniku Makedonije da se sahrani u Makedoniji, jer kod nas je umro.Husein Kapetanova zelja je svim poznata, o tome mu je zena pricala po Bosni i svak je kasnije sacuvao to predanje sta mu je zelja bila velika

Takodjer bih i grob Franjevca Jukica premjestio u Bosnu, ako mu se i za grob zna

Kao i turbe.To ce turbe ako bude rat Makedonaca i Albanaca u podjeljenom gradu Skoplju letiti u zrak, kao Bitoljske dzamije i mezari.U to par dana pusketanja tamo sto je bilo.Niko nece znati sta je sta, ako dodje do kakvih carki

Zato premjestiti sve ili na Bobovac, ili Blagaj ili u Sarajevo

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 feb 2013 11:57

Naravno, a Dezidijat zna da je Skoplje podijeljen grad gdje vlada jaka vjerska i nacionalna mrznja, i ko ce nam garantovati da ce neka seljacina napraviti vise stete nego koristi, kad to turbe ode u zrak

Sjecam se kako su u Gerzovu jos prije rata cetnici minirali turbe Alije Djerzeleza, nisu mogli rata da docekaju

Tako i jos gore ceka i princezu, ali i sve

Husein Kapetan bi imao status nacionalnog junaka, a ko mu sad na mezar dolazi.Veoma malo i nimalo

Steta, da se taj junak jos nije vratio majci Bosni

Elma
Član

Post Postao/la Elma » 20 feb 2013 12:03

A imal sta o tome da se procita, sta je Husein begova zena pricala,jel ona sahranjena u Gradaccu?

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 feb 2013 12:10

Pa, njoj nisu dali da se vrati u Bosnu nekih par godina.Ali, su joj na kraju dopustili.Pricala je da je velika Husein Kapetanova zelja bila da bude sahranjen u Bosni

Znam da je sahranjen u Sultan Ejub mezarju, ali dosta i mezarluka je premjesteno, jer sada rade nesto.Istanbul je grad koji se konstantno siri, sad ima skoro 15 miliona stanovnika, tako u Stambolu nije siguran mu mezar, jer ko zna.Ili koji Turcin zna ko je on bio.Sama ga eshumira, premjesti ili gore.Tako to ide

A, turbe Katarine.Pa, sjecate li se sta su Makedonci po Bitolju radili srusili su bas dzamiju i 2-3 turbeta.U opcini gdje valjda oni cine i do 90%.Sta mislis, ako se zapuca u Skoplju.Na sta ce to turbe liciti?Ocito, niko ne razmislja o tome, dzaba im.A, ti vandali ce i dalje vidjeti samo ''Turcina'' posebno ti Makedonci koji mozda i urade nesto gore kasnije

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 20 feb 2013 12:30

Jack je napisao/la:Pa, njoj nisu dali da se vrati u Bosnu nekih par godina.Ali, su joj na kraju dopustili.Pricala je da je velika Husein Kapetanova zelja bila da bude sahranjen u Bosni

Znam da je sahranjen u Sultan Ejub mezarju, ali dosta i mezarluka je premjesteno, jer sada rade nesto.Istanbul je grad koji se konstantno siri, sad ima skoro 15 miliona stanovnika, tako u Stambolu nije siguran mu mezar, jer ko zna.Ili koji Turcin zna ko je on bio.Sama ga eshumira, premjesti ili gore.Tako to ide

A, turbe Katarine.Pa, sjecate li se sta su Makedonci po Bitolju radili srusili su bas dzamiju i 2-3 turbeta.U opcini gdje valjda oni cine i do 90%.Sta mislis, ako se zapuca u Skoplju.Na sta ce to turbe liciti?Ocito, niko ne razmislja o tome, dzaba im.A, ti vandali ce i dalje vidjeti samo ''Turcina'' posebno ti Makedonci koji mozda i urade nesto gore kasnije
mezar gdje je rahmetli Husein ukpan je u starom gradu, sumnjam da ce tu nesto biti. Nisu to Srbi i Hrvati.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Elma
Član

Post Postao/la Elma » 20 feb 2013 12:43

Nebi turci dirali bega radi nekih politickih stavova,nego radi prosirenja grada...ako budu njega dirali,dirali bi i sve druge mezarove oko njega...ali ako je stari grad nece

Odgovorite