http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=67116Da je dio presude koji se odnosi na onih drugih sedam opština osim Srebrenice, kada je u pitanju genocid, bio drugačiji, imali bismo presudu koja bi bila još značajnija od ove.
Izjavio je ovo za Vijesti.ba publicista, predavač i nekadašnji prevodilac UNPROFOR-a u Srebrenici Hasan Nuhanović komentirajući pravomoćnu presudu Haškog tribunala po kojoj je bivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu.
"Ali moramo biti legalisti i prihvatati presude Haškog suda. S obzirom da srpska i hrvatska politika dovode u pitanje njegov legalitet, jedina strana koja podržava i prihvata Haški sud je, uslovno rečeno, bošnjačka strana, ili, možemo i tako to reći, populacija preživjelih koja je u ovom sudu vidjela jedinu nadu za postizanje pravde", dodaje Nuhanović.
Nuhanović smatra kako nije moguće izdvojiti juli 1995. iz preostalog konteksta rata u BiH.
"Međutim, iako lično smatram da trebamo prihvatiti presudu Tribunala, jer šta nam drugo preostaje, ostajem pri stavu da je nemoguće da se juli 1995. izdvoji iz preostalog konteksta rata 1992-1995 kada je u pitanju genocid. A i sama presuda Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine kaže da je genocid počinjen nad "Muslimanima Bosne i Hercegovine", te da je počinjen "u i oko Srebrenice", smatra Nuhanović.
Naš sagovornik dodaje kako termin "oko Srebrenice" uključuje još najmanje tri opštine.
"Iako to eksplicitno ne piše u samoj presudi, ovo "oko Srebrenice" obuhvata najmanje još tri opštine: Bratunac, Vlasenicu i Zvornik - i po mjestima egzekucija, i po lokacijama masovnih grobnica, i po počiniocima i po porijeklu žrtava koje su zapravo ka Srebrenici pobjegle, tj. koje su projterane iz svojih opština 1992. i 1993. godine, a to su, osim ove tri opštine koje sam pomenuo još Višegrad, Rogatica i Han Pijesak", navodi Nuhanović.
Nuhanović zaključuje kako ova presuda ipak nije samo presuda za genocid u Srebrenici.
"Dakle, presuda za "Srebrenički genocid" nije presuda za jednu opštinu, što je sasvim jasno", zaključio je Hasan Nuhanović.
Hasan Nuhanović je preživio genocid u Srebrenici, u kojem su mu ubijeni roditelji i brat. Do pada Srebrenice radio je kao prevodilac za pripadnike UNPROFOR-a u ovoj „zaštićenoj enklavi“ UN-a. Objavio je brojne članke o genocidu u Srebrenici, s fokusom na ulogu međunarodne zajednice u ovim događajima. Godine 2005. objavio je knjigu "Pod zastavom UN - međunarodna zajednica i genocid u Srebrenici".
Trenutno radi za Memorijalni centar Srebrenica – Potočari kao savjetnik. Nuhanović je danas publicista, predavač, priprema doktorat, a njegove knjige prevedene su na nekoliko svjetskih jezika.
Pozitivno
Re: Pozitivno
NUHANOVIĆ: PRESUDA ZA "SREBRENIČKI GENOCID" NIJE PRESUDA ZA SAMO JEDNU OPŠTINU
- Mehmed beg Catic
- Član
Pozitivno i za njih, za nas Travnik i za Bosnjake i da ih inshallah bude jos vise
http://miruhbosne.com/?p=49352
Vjenčanje pet parova na tvrđavi Stari grad u Travniku
Jedan od najljepših događaja u sklopu obilježavanja Dana općine Travnik jeste tradicionalno zajedničko vjenčanje više parova, na koja su se ove godine imali priliku prijaviti parovi iz cijele Bosne i Hercegovine, a koje je održano u prelijepom ambijentu srednjovjekovne tvrđave Stari grad.
Ove predivne sunčane subote vjenčalo se pet parova!
Parovi su uživali i u brojnim uslugama sasvim besplatno (usluge vjenčanja, šminkanja, frizure, vjenčanica, cvijeće, catering….), te ovaj, jdan od najposebnijih dana u svome životu, proslavili sa svojim najmilijima.
http://miruhbosne.com/?p=49352
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić
BOJKOT PEKARE "MANJA" - INICIJATIVA "ISKORAK" (IML TV)
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
Pošto je forum dosta neaktivniji ovih par dana, jer valjda nema novih podataka, imam jedno pitanje.
Kada će po Vama Bosna biti apsolutno bošnjačka država, dakle 2/3 stanovništvo Bošnjaci (66%+)?
Kada će po Vama Bosna biti apsolutno bošnjačka država, dakle 2/3 stanovništvo Bošnjaci (66%+)?
- BosnjackaHercegovina
- Član
To sve zavisi od mnogo faktora, od kojih je kljucno, ja mislim pitanje iseljavanja.
A iseljavanje zavisi od toga da li su Bosnjaci zadovoljniji u BiH od Srba i Hrvata i kolika je razlika u zadovoljstvu izmedju te 3 skupine.
Oni koji su vise nezadovoljni ce vise iseljavati.
A problem Bosnjaka je to sto i mi iseljavamo - sto znaci da je i kod Bosnjaka nezadovoljstvo veliko, a nezadovoljsvo uzrokuje:
1) prisustvo korupcije i nepotizma
2) nezaposlenost
3) niske plate
4) manjak prilika za uspjeh
5) i mozda najvaznije - medijska kampanja protiv BIH koja vrlo ocito rasplamsava nezadovoljstvo fokusirajuci se samo na negativne stvari (cesto preuvelicane) dok se pozitivne stvari skroz ignorisu ili umanjuju u vrijednosti. To se mora zaustaviti nekako.
U ovom momentu, ono sto bi najvaznije bilo Bosnjacima jesu 3 stvari:
1) povecati ulaganje BH dijaspore u BiH, stvarati kanale ulaganja, privlaciti sve BH dijasporske ulagace da otvaraju biznise u BiH (jer zaista jeste jeftinije, jeste bolje i jer se jedan na primjer inzinjer u BiH moze uzeti za 5x jeftinije nego u SADu, proizvodnja bilo cega se moze napraviti za 1/5 mozda i 1/10 troska kao sto je po Evropi ili Americi - a kvaliteta je slicna) - a sve se to moze izvoziti na zapad sto bi i spustilo nezaposlenost, i povecalo zaposlenost, i plate, a i stvaralo veci broj ljudi koji bi se opirali korupciji (jer su ulozili pare).
2) borba protiv medijskih anti-BIH kampanja koje samo sire nezadovoljstvo i gdje treba i gdje netreba a ignorisu pozitivne dogadjaje. Primjer ovoga je, na primjer na Klixu (najgorem mediju u BIH) na nedavnoj reportazi o povecan kad se nedavno diskutovalo o povecanju novih radnih mjesta u FBiH na klixu - prvih 50 komentara ispod je bilo kako ta informacija nije tacna ili kako su to radna mjesta "na drzavnim jaslama" ili kako su to samo "rodbina politicara" i slicne gluposti - a zna se da je 95% svih tih radnih mjesta u zadnje 4 godine doslo u realnom sektoru - to jest privatne firme otvorile radna mjesta. Takodjer se zna da je preko 80% svih zaposlenih ljudi u FBiH zaposleno u realnom sektoru - sto znaci da je povecanje plata u stvari povecanje u realnom sektoru a ne drzavnom.
3) borba protiv korupcije - jednostavno vrsiti pritisak na SDA, SDP, DF, i sve ostale stranke da kolju u svojim redovima sve one koji se bave kriminalom i kradjom. To se jednostavno mora. I taj pritisak se mora vrsiti od vrha do dna - od Bakira do portira u SDA. Nisu svi ti ljudi lopovi, ali treba sve podignuti protiv lopova u svim redovima. To jednostavno moramo.
Pozitivni pomaci:
Na primjer ona nedavno vijest kad su dijasporci otvorili firmu kod Sanskog Mosta pa 60 radnih mjesta stvorili i sve izvoze u Njemacku. Slicna stvar je i sa onim momkom u Mostaru, Santicu, sto se vratio iz Svedske da otvori IT firmu u Mostaru i izvoze servise po EU. Slicna je stvar i sa restart.ba sto oni rade - to su stvari koje jacaju BH ekonomiju i zadrzavaju ljude. Te stvari treba diskutovati i siriti. Znam slucajeve gdje ljudi ulazu dole i zaposljavaju ljude - i to definitivno ima uticaja.
Sljedeca stvar je boriti se protiv Klixa i ostalih govana sto odbijaju da sankcionisu ustaske i cetnicke trolove na svojim stranicama a daju banove Bosnjacima koji im odgovore na provokacije.
Ako to uspijemo - mogu Bosnjaci biti 2/3 vecina za 20 godina - ali za takvo nesto je potreban cijeli pokret.
Samo BiH.
Znaci nece se ostvariti predvidjanja Bojana Bajica?
@BosnjackaHercegovina Hvala na detaljnom odgovoru. Živio
Ja mislim da će to biti oko 2035. Čovječe, koliko daleko zvuči ta godina, kao da je neka Star Wars era, ali nije tako daleko.
Ja mislim da će to biti oko 2035. Čovječe, koliko daleko zvuči ta godina, kao da je neka Star Wars era, ali nije tako daleko.
Simpatican postar.Omer se zvao.Sjecam se kao djecak kad je dolazio kod mene donosio postu.Imao je oko 60 godina pred rat.Ono kaze.Eto me u zasluzenu penziju odlazim.Mozda je ona ratna godina bila zadnja.I opet su ga cetnici ubili iako je bio penzioner haman.
Mene su umalo ubili,haj nevazno jel ti neko ispali metak u celu ili pokraj uha.Sto se tice ovog.Mi danas imamo nesposobe ljude,ljude bez vizije,ljude koji ne znaju da sastave 2 slozene recenice,a neki jos vjerovali ili ne,nisu savladali osnove padeza.I neki su milioneri i politicari.Danas je nase drustvo tako da se cijeni vise ko je neciji ;'babin'' sin dok skolovani mladi ljudi i ovdje kazem o momcima i djevojkama od 20-30 godina ne mogu da dobiju zaposlenje,jer nisu stranacki podobne osobe.Nas mentalitet je isprazan
Demografski da smo imali Islamsku zajednicu koja nema kladionice u prostorama dzamije,da ta islamska zajednica se vise zalaze nas nas natalitet a malo manje koliko ce para da okrene po dzenazama.Da smo imali sposobije politicare jer od rahmetli Mehmeda Spahe nasi politicari su sve nesposoban do nesposobnog.Danas bi sigurno cinili 2/3 stanovnistva.Umjesto tog dobijes apatiju,ranu smrt,masovne migracije Bosnjaka ka Njemackoj i Zapadu.Babini sinovi koji zgaze mlade djevojke i dobiju 10 godina zatvora.Kabadahije koji napadaju novinare,nepismene individue koje u nijednoj zapadnoj zemlji ne bi dobili poziciju vlasti dok kod nas ''vedre i oblace''
Eto to je to,i moze i gore od tog
Mene su umalo ubili,haj nevazno jel ti neko ispali metak u celu ili pokraj uha.Sto se tice ovog.Mi danas imamo nesposobe ljude,ljude bez vizije,ljude koji ne znaju da sastave 2 slozene recenice,a neki jos vjerovali ili ne,nisu savladali osnove padeza.I neki su milioneri i politicari.Danas je nase drustvo tako da se cijeni vise ko je neciji ;'babin'' sin dok skolovani mladi ljudi i ovdje kazem o momcima i djevojkama od 20-30 godina ne mogu da dobiju zaposlenje,jer nisu stranacki podobne osobe.Nas mentalitet je isprazan
Demografski da smo imali Islamsku zajednicu koja nema kladionice u prostorama dzamije,da ta islamska zajednica se vise zalaze nas nas natalitet a malo manje koliko ce para da okrene po dzenazama.Da smo imali sposobije politicare jer od rahmetli Mehmeda Spahe nasi politicari su sve nesposoban do nesposobnog.Danas bi sigurno cinili 2/3 stanovnistva.Umjesto tog dobijes apatiju,ranu smrt,masovne migracije Bosnjaka ka Njemackoj i Zapadu.Babini sinovi koji zgaze mlade djevojke i dobiju 10 godina zatvora.Kabadahije koji napadaju novinare,nepismene individue koje u nijednoj zapadnoj zemlji ne bi dobili poziciju vlasti dok kod nas ''vedre i oblace''
Eto to je to,i moze i gore od tog
Never had i imagined living without you Angelene
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
A on je rekao 67%, pa tu je to onda razlika u pet procenata
Pa bas nije da nema.Ali nisam ja ocekivao da svaki dan dajem neke statisticke podatke
http://www.bosanskehistorije.com/geogra ... m-petrovcu
Ali eto ako te bas zanima,eto ti ovo pa citaj

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
Naš procenat je irelevantan barem narednih 30 godina. Kakve nam fajde ako ćemo imati 70% ako opet nećemo imati efektivnu kontrolu nad dobrim dijelom zemlje? Ono što nama treba je reconquista, da povratimo okupirane teritorije. Nama treba ulaganje u vojsku i militarizacija da bismo mogli vratiti zemlju pod bošnjačku vlast. Ova strategija inertnosti i rahat patnje gdje se čeka da se vlasi isele a mi gutamo poniženja će prije slomiti nas nego njih.
Koliko god da nas bude jedini način da Bosna postane naša nacionalna država je ratom i smanjivanjem broja vlaha na podnošljiv broj.
Pazi sta pises Beretta.
Kod nas u Americi ima sloboda govora a dole u Bosni je druga prica.
jedan mladic s ovog foruma je uhapsen za slicne stvari koje ti ovdje pises. Svako pominjaje hipotetickog rata je rizkanto za vas koji ste u Bosni.
Kod nas u Americi ima sloboda govora a dole u Bosni je druga prica.
jedan mladic s ovog foruma je uhapsen za slicne stvari koje ti ovdje pises. Svako pominjaje hipotetickog rata je rizkanto za vas koji ste u Bosni.
Sto se tice narednih 30 godina mozemo ocektivati mirnu bosnjakizaciju Federacije i Brcko distrikta kroz prirodni nestanak katolika:Beretta je napisao/la: ↑31 mar 2019 12:59Naš procenat je irelevantan barem narednih 30 godina. Kakve nam fajde ako ćemo imati 70% ako opet nećemo imati efektivnu kontrolu nad dobrim dijelom zemlje? Ono što nama treba je reconquista, da povratimo okupirane teritorije. Nama treba ulaganje u vojsku i militarizacija da bismo mogli vratiti zemlju pod bošnjačku vlast. Ova strategija inertnosti i rahat patnje gdje se čeka da se vlasi isele a mi gutamo poniženja će prije slomiti nas nego njih.
Koliko god da nas bude jedini način da Bosna postane naša nacionalna država je ratom i smanjivanjem broja vlaha na podnošljiv broj.
2006: 463.131
2007: 459.102
2008: 454.921
2009: 448.147
2010: 443.013
2011: 443.084
2012: 435.562
2013: 432.177
2014: 420.294
2015: 405.735
2016: 390.241
2017: 376.591
2018: 365.668
U medjuvremenu ce cetnici izgubiti kontrolu nad entitetskim vetom sto ce drzavi omoguciti postepenu razgradnju genocidnog entiteta i stvaranje gradjanske republike Bosne u kojoj ce krscanska manjina imati sva demokratska prava nezavisno od prirodnog rasta sve vece muslimanske vecine.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Beretta
Šta bolan?
Ti ako si mislio ovdje pričati o tome došao si na pogrešno mjesto.
Hrvatska obavještajna služba je nedavno pokušala vrbovati neke Bošnjačke selefije za terorizam kojeg su oni, u Hrvatskoj obavještajnoj službi, spremali da bi okrivili Bošnjake.
Sada, ti koji si došao na ovaj forum 3 marta 2019 (tad si se prijavio) pričaš o ...?!? Zvuči mi kao čudna slučajnost da Hrvatska služba pokušava uzrokovati terorizam među Bošnjacima u isto vrijeme kada novi kolač na forumu poziva na ubijanje krišćana.
Na čijem si ti zadatku momak? Da ti nije šahovnica na zidu?
Jer ja znam stotine Bošnjačkih patriota i pravih ljiljana i niko nikad nije pričao o ... ni tajno ni javno ni u ratu ni poslije njega a o borbi protiv okupatora i agresora se naravno razgovaralo uvijek.
Spasiti BiH od zla ustaša i četnika - da, i apsolutno da. Ilegalizirati negiranje genocida, i sve rezultate genocida, uključujući i etnički očišćene teritorije - naravno da. Vratiti Bošnjačke zajednice na svaki pedalj zemlje s kojeg su protjerani u BiH - naravno da. Braniti BiH od agresije - naravno da. Ali neka priča o ubijanju ... ili bilo kojih drugih ljudi bazirano na njihovoj religiji, naciji, etničkoj pripadnosti ili sličnom - možeš samo dobiti ban.
Pogotovo jer mi je čudno da nakon toliko godina ovdje prvi put neko spominje ... a registrovao se prije 3 sedmice. A niko prije to nije radio. I sve to dok Hrvatska vrbuje Bošnjake da stvore nama problem.
Čudno zar ne?
PS. I onaj momak koji je bio zatvoren radi pisanja na ovom forumu prije 5-6 godina, nije pozivao na sukob niti na ubijanje nikoga. On je nevino osuđen - pročitao sam slučaj - i smiješna stvar za šta je zaglavio.
edit: Misljen
Šta bolan?
Hrvatska obavještajna služba je nedavno pokušala vrbovati neke Bošnjačke selefije za terorizam kojeg su oni, u Hrvatskoj obavještajnoj službi, spremali da bi okrivili Bošnjake.
Sada, ti koji si došao na ovaj forum 3 marta 2019 (tad si se prijavio) pričaš o ...?!? Zvuči mi kao čudna slučajnost da Hrvatska služba pokušava uzrokovati terorizam među Bošnjacima u isto vrijeme kada novi kolač na forumu poziva na ubijanje krišćana.
Jer ja znam stotine Bošnjačkih patriota i pravih ljiljana i niko nikad nije pričao o ... ni tajno ni javno ni u ratu ni poslije njega a o borbi protiv okupatora i agresora se naravno razgovaralo uvijek.
Spasiti BiH od zla ustaša i četnika - da, i apsolutno da. Ilegalizirati negiranje genocida, i sve rezultate genocida, uključujući i etnički očišćene teritorije - naravno da. Vratiti Bošnjačke zajednice na svaki pedalj zemlje s kojeg su protjerani u BiH - naravno da. Braniti BiH od agresije - naravno da. Ali neka priča o ubijanju ... ili bilo kojih drugih ljudi bazirano na njihovoj religiji, naciji, etničkoj pripadnosti ili sličnom - možeš samo dobiti ban.
Pogotovo jer mi je čudno da nakon toliko godina ovdje prvi put neko spominje ... a registrovao se prije 3 sedmice. A niko prije to nije radio. I sve to dok Hrvatska vrbuje Bošnjake da stvore nama problem.
Čudno zar ne?
PS. I onaj momak koji je bio zatvoren radi pisanja na ovom forumu prije 5-6 godina, nije pozivao na sukob niti na ubijanje nikoga. On je nevino osuđen - pročitao sam slučaj - i smiješna stvar za šta je zaglavio.
edit: Misljen
Samo BiH.
- BosnjackaHercegovina
- Član
I JOŠ NEŠTO DA DODAM.BosnjackaHercegovina je napisao/la: ↑31 mar 2019 14:44 Beretta
Šta bolan?
Sada, ti koji si došao na ovaj forum 3 marta 2019 (tad si se prijavio) pričaš o ...?!? Zvuči mi kao čudna slučajnost da Hrvatska služba pokušava uzrokovati terorizam među Bošnjacima u isto vrijeme kada novi kolač na forumu poziva na ....
Spasiti BiH od zla ustaša i četnika - da, i apsolutno da. Ilegalizirati negiranje genocida, i sve rezultate genocida, uključujući i etnički očišćene teritorije - naravno da. Vratiti Bošnjačke zajednice na svaki pedalj zemlje s kojeg su protjerani u BiH - naravno da. Braniti BiH od agresije - naravno da. Ali neka priča o ubijanju...ili bilo kojih drugih ljudi bazirano na njihovoj religiji, naciji, etničkoj pripadnosti ili sličnom - možeš samo dobiti ban.
Čudno zar ne?
Beretta je prije nekoliko dana imao potpis “islamski supremacist” što ja u svom životu nikad prije nisam vidio da neko napiše.
Poslao sam mu poruku da promjeni potpis. I promjenio je.
Ovo je sad drugi ispad u 3 sedmice.
Ovom forumu ne trebaju novi kolači koji će stvarati sliku o nama koji smo ovdje odavno i svojim (Bog zna s koje strane skrojenim) skandaloznim izjavama (možda i od same Srpske ili Hrvatske službe koje su očito aktivne i pokušavaju napraviti belaj) neće stavljati ustaško-četničke propagandne izjave u naša usta.
Jer svima treba biti jasno da ustaške i četničke službe žele da prikažu Bošnjake kao iste ekstreme kao što su oni. Nismo i neće nikada!!!
BiH će biti slobodna od fašističkih gmazova a neće niko ubijat ni jednu vjersku skupinu u BiH - to samo rade ustaše i četnici i zato im je i toliko bitno da nas isprljaju s ovim.
JACK REAGUJ.
Samo BiH.
Dobro momak je malo pretjerao,uzivio se.Ipak momak shvaca ili ne da se preko medija moze napraviti i medijski linc
Za to bi bilo bolje da prestanes pisati o ratu,militarizaciji,vojsci i sve to javno ovako,jer morat cu da te opomenem.Jer ovo bas i nije rasprava slobodna
Steta.Tako sam i jednog banirao Sociologa.I on je krenuo normalno,dok nisam poceo da mu dijelim opomene
Za to bi bilo bolje da prestanes pisati o ratu,militarizaciji,vojsci i sve to javno ovako,jer morat cu da te opomenem.Jer ovo bas i nije rasprava slobodna
Steta.Tako sam i jednog banirao Sociologa.I on je krenuo normalno,dok nisam poceo da mu dijelim opomene

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
Beretta, imas opomenu pred ban.
Ovdje nisu dozvoljeni nikakvi pozivi na ubistva.
Vracajmo se na temu
Ovdje nisu dozvoljeni nikakvi pozivi na ubistva.
Vracajmo se na temu
+ doticni je rekao da sam ja kriv za to sto je on napisao.Vjerovali ili ne tada 26 godisnji mladic je mene OPTUZIO..Da sam ja kriv sto je on zavrsio na sudu.Ima od tog 8 godina,ali eto tako da znate.Svak moze da napise sta zeli ali administracija je na kraju odgovorna.Nadji 2 novinara,jednog kriminalnog inspektora+ ovaj sajt prati i Osa,a sigurno i Ustaske tajne sluzbe kako je katolicki pop mogao da zna sta ja pisem.Nije to bas nista slucajno
Kazem ako si dosao na forum prestani pisati i vrijedjati ljude,prestani pisati o ubistvima i imas ljudi koji su na forumu vise godina ovdje i ne pisu takvo sta

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
.meni se svidja ovo kako su albanci na kosovu uradili udari sankcije 5 mjesecj. Napravi im stetu od 150 miliona eura...tako se to radi...
....................
:Studyy:
:Studyy: