Za nas sa očalinkama je to OKMeteor je napisao/la: Mislim da nam je i font uvecan![]()
Portal
Re: Portal
Sad izgleda forum jos bolje!Zmaj je napisao/la: ↑12 jan 2019 09:55Hvala! Sad forum ucitava puno brze nego prije. Svidja mi se i ovaj highlighting na podforume.
Imao sam mali problem da udjem na forum sinoc al vjerovatno si tad nesto radio?
Imam neke prijedloge.
Mozes li prevesti na bosanski ovo:
---
Na starom layoutu je bila opcija (strijelica ako me pamcenje sluzi) da se sakrije dio foruma. Mozes li to vratiti?
---
Neznam sta vi kazete al meni je bilo ljepse kad je profilna informacija i avatar pokazano na lijevoj strani foruma a ne na desnoj. Jel moguce to prebaciti?
I avatari mi izgledaju previse neproporcialno i ne svidja mi se ovaj "jajasti" oblik. Moze li se ukinut taj automatski resizing?
Forum mi izgleda malen ako ne zoomam 110% na browseru. Tad izgleda puno bolje.
Jel moguce da sakrijes (da budu unutar spoiler dugme) ove custom smajlije da se smanji ovaj razmak izmedju prostora za pisanje i "submit".
Jel mozes koristit onaj prevod na bosanski sto je bio na starom layoutu i na ovome?
Mozes li vratiti onu opciju za sakrivanje (pod)forume?
Moze li se smanjit resizing za avatare? Npr. moj avatar je previse neproporcialan.
Jesi probo ocistit cookies? Imas dugme za to u donjem desnom cosku.Jack je napisao/la: ↑12 jan 2019 15:22 Mozda nije nesto ali meni sporo ucitava stranica ova.I izbacuje me posebno kad imas ovako velike slike ovdje.Na starom forumu se to nije desavalo.Ne znam sto.Jer stari forum je bio sporiji ali makar me nije izbacilo kad imas slike
Vidis ja veze nemam,ali drago mi je da su ovakve sugestije.Izgleda avatar nema vise jajast oblik
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
Ja,kasnije veceras napisite sta sve treba uraditi jos tako da Misljen procita to nadam se kasnije veceras ce navratiti
Never had i imagined living without you Angelene
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
sad mozete odbrati bosanski jezik u svom profilu:

@Zmaj
Ovo za avatar ne kontam? Tvoj mi izgleda uredu.
Trenutno su ovo max dimenzije za avatar:
Width: 200px
Height: 280px
zelis da bude vise kockast resize? na primjer 220px x 220px ?
Ostalo cu u narednim danima
@Jack
Ako te izbacuje, uradi kao sto je rekao Zmaj. Dole na dnu forumu klkni na onu korpu smeca (Izbrisi sve kolacice) pa se ponovo loguj.

@Zmaj
@Jack
Ako te izbacuje, uradi kao sto je rekao Zmaj. Dole na dnu forumu klkni na onu korpu smeca (Izbrisi sve kolacice) pa se ponovo loguj.
- Froststorm
- Novi kolač
Stara web stranica Ljuti Bosanci je imala nešto slično. Evo slika u prilogu.Jack je napisao/la: ↑12 jan 2019 01:36 Samo da ne gledam ovaj znak phpbb.Volio bih kad bi bio neki dizajnu kroz cijeli forum zastava s ljiljanima,ali dovoljno da svak vidi forum.Kroz cijeli forum.Ali ako ne moze onda makar da se ovaj znak Phpbb skloni i postavi tag Bosanskehistorije.com
I dodaju ljiljani na to mjesto gore

Probat ću ja u Photoshopu napraviti 2-3 verzije prijedloga za dizajn foruma u tim varijantama. Imam par ideja, pa ću postavit ovdje kad završim. Najbolje je napravimo par slika kako bi forum mogao izgledati, pa je kasnije to lako implementirati u kodu, mogu i ja pomoći, bavio sam se time ranije.
Moze, ako znas napravit dobar background u Photoshop. Velicina treba da bude 1600px x 900px.
A sto ne bude responsive (4k. full hd, hd, mobile i tablet) verzije ? + malo CSS-a ili jos bolje kao pattern/textura sa reapeat-om
Ako postavis tu veliku pozadinu u rezoluciji 1600x900px server ce imati veci protok saobracaja. Zasto bi neko sa slabijom rezolucijom ili na mobitelu, tabletu ucitao tu veliku pozadinu ?
....................
:Studyy:
:Studyy:- Froststorm
- Novi kolač
Nije problem u toj dimenziji, mada mislim da ne bi bilo loše da se napravi da se pozadina uklopi na svim rezolucijama, odnosno malo u CSS-u se poigrati sa repeat funkcijom za background. Kad sklepam postavim ovdje.
I ja mislim da bi bilo dobro ići na tu opciju, pogotovo što je forum već responsive dizajn. Po meni najbolje bi bilo ići sa pattern sličicom sa repeatom na x i y osi, a onda neke važne elemente isticati zasebno, tako da budu i više upečatljivi a i da se iskoristi responsive. Inače, Misljen, ako postavimo samo jednu sliku jedne specifične rezolucije, bilo ko sa većom ili manjom rezolucijom može je drugačije vidjeti, tako da iskustvo na forumu onda varira od korisnika do korisnika, a trebalo bi biti unifikovano. Ako se izabere dizajn sa nekom slikom (npr ovaj konjanik) za pozadinu, onda se može uz par CSS trikova izimitirati pozadina kao da je jedna slika, a ustvari je sastavljena iz različitih elemenata koji se učitavaju na osnovu uređaja.Meteor je napisao/la: ↑13 jan 2019 12:01A sto ne bude responsive (4k. full hd, hd, mobile i tablet) verzije ? + malo CSS-a ili jos bolje kao pattern/textura sa reapeat-om
Ako postavis tu veliku pozadinu u rezoluciji 1600x900px server ce imati veci protok saobracaja. Zasto bi neko sa slabijom rezolucijom ili na mobitelu, tabletu ucitao tu veliku pozadinu ?
Napraviti ću par verzija, sa responsive funkcijom na umu, pa ću ovdje ili u novoj temi predstaviti kako bi to moglo najbolje izgledati. Samo mi javi kad stigneš šta je dozvoljeno za uređivati na forumu (tipa, unutar template-a imaš li dozvolu editovati php i css fajlove, da li se template automatski ažurira i da li ažuriranje poništava ono što je editovano itd.)
Mislio sam na primjer u css ovako nesto... "background: cover", to bi popunilo sve rezolucije ako se ne varam? samo sto bi rasteglo sliku i ne bi izgledalo bas dobro na 4k ekranima.Meteor je napisao/la: ↑13 jan 2019 12:01A sto ne bude responsive (4k. full hd, hd, mobile i tablet) verzije ? + malo CSS-a ili jos bolje kao pattern/textura sa reapeat-om
Al' upravu si, usporilo bi malo sajt.
Ako mozete vas dvojica naci ili napraviti neki pattern koji bi stilski odgovarao forumu, i napisati mi CSS. To bi bilo dobro
Jer mnogo se sati izgubi na svim ovim sitnicama oko portala i foruma.
@Frostorm, nije automatski. Kad se stavi update phpbb, template moze ostati isti ali samo ako nisu velike promjene u kodu php. Na primjer ako se predje sa 3.5.2 verzije na 3.5.3, ne bi trebalo biti velikih izmjena i dizajn moze ostati isti. Ali ako se predje na 3.6 u buducnosti, vjerovatno se mora i mjenjat template pa se tako poniste i sve editovane stvari.
Vidite uglavnom nesto a da se ne mora ni previse stvari mjenjati u dizajnu.
ovje mozes vidit kako izgleda .css za boje:
Kod: Označite sve
http://www.bosanskehistorije.com/forum/styles/prolight/theme/colours.cssKod: Označite sve
https://www.phpbb.com/customise/db/style/prolight/Re: Portal
Bravo!Misljen je napisao/la: ↑12 jan 2019 22:51 sad mozete odbrati bosanski jezik u svom profilu:
@Zmaj
@Jack
Hmm sad kad sam se naviko na ove malo vece avatare i ne smetaju mi vise toliko. Nisam mislio na dimenzije al slazem se da je 220x200 px bolje. Ja bih to cak smanjio na 210x210 px.
Nemoj zaboravit i vidjet za blokirane IP adrese.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
Sta mislite da se malo poveca sirina foruma? Mislim ovako:
https://i.imgur.com/keATRdM.png
Jel moguce imat vise themes? Meni se svidja ova sivobijela podloga pa bih volio da to ostane kao jedna alternativa ili default background.
Jel moguce imat vise themes? Meni se svidja ova sivobijela podloga pa bih volio da to ostane kao jedna alternativa ili default background.
@Zmaj, hajde da ne maltretiramo MisljenaZmaj je napisao/la: ↑13 jan 2019 15:14 Sta mislite da se malo poveca sirina foruma? Mislim ovako:
Koji Browser koristis ?
Ako koristis Chrome instaliraj samo ovu ekstenziju https://add0n.com/stylus.html
I kopiraj ovaj kod
.wrap {
border: 1px solid transparent;
border-radius: 8px;
margin: 0 auto;
max-width: 1200px;
min-width: 625px;
padding: 15px;
}
Gdje pise max-width: 1200px; samo umjesto 1200px postavi odgovarajucu velicinu
Primer:

Za boju ili sliku pozadine
html,
body {
background-color: #d31141; /* Boja pozadine */
background-image: url("https://www.transparenttextures.com/patterns/dark-circles.png"); /* Slika pozadine*/
}....................
:Studyy:Re: Portal
Koristim firefox i znam da se moze rucno tako uraditi ali nije to to. Hocu da i ostalim forumasima bude forum sto bolji.Meteor je napisao/la: ↑13 jan 2019 15:31@Zmaj, hajde da ne maltretiramo MisljenaZmaj je napisao/la: ↑13 jan 2019 15:14 Sta mislite da se malo poveca sirina foruma? Mislim ovako:
Koji Browser koristis ?
I mene nesto usporava a na Firefoxu sam ovdje.Ne znam koliko je compatible Firefox kao browser s forumom.Da,sto se tice Androida i ostalih mini uredjaja tipa tablet i iphone.Mozda bi mogao da napravis i rezoluciju da i oni mogu da browsaju
Ja veze nemam sta drugi pisu samo bi jos 10 tak patriotskih smajlija bilo dobro.I ako moze jedan smajli od grofa drakule
PS:Da i postavi forumasa Zmaja za globalnog moderatora
Ja veze nemam sta drugi pisu samo bi jos 10 tak patriotskih smajlija bilo dobro.I ako moze jedan smajli od grofa drakule
PS:Da i postavi forumasa Zmaja za globalnog moderatora

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
https://www.bosanskehistorije.com/forum ... start=2180
Slke mi se normalno ucitavaju ali youtube ne mogu da vidim ovdje.Ne znam sto
Slke mi se normalno ucitavaju ali youtube ne mogu da vidim ovdje.Ne znam sto

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
Zasto na portalu u sekciji Biblioteka ne rade linkovi za download ?
....................
Da dobije se 15 GB besplatno, vidim da je upload-ovano na razne servere. Plus je sto se na Google Drive-u moze citati online. A za skidanje sa Scribda mora se vise fajlova redovno dodavati.
....................
@Misljen, mozes li uvesti funkciju da kada stavim "@" ispred imena forumasa da to daje notifikaciju isto kao kad budes citiran. Facebook, IG i twitter to ima a vidjao sam i na drugim forumima.
@Zmaj
ispunjene su ti dvije zelje veceras
reci mi jesi li dobio notifikaciju
ispunjene su ti dvije zelje veceras
reci mi jesi li dobio notifikaciju