☑ Pravila foruma i savjeti

Izbori statistika

Zmaj007
Član

Re: Izbori 2018

Post Postao/la Zmaj007 » 08 dec 2018 03:57

Zmaj je napisao/la:
Zmaj007 je napisao/la:
BosnjackaHercegovina je napisao/la:
Zmaju,

Nemoj nikad prodat svoj dignitet radi argumenta.
Pa kako nije medijski popraćeno kad sam samo ja lično na ovom forumu kopirao barem 20-30 a možda i 50 raznih članaka o porastu zaposlenih, novim radnim mjestima i smanjenju nezaposlenih, sa raznih portala, TV emisija itd. Pa pogledaj temu na ekonomiji zaposlenost nezaposlenost i vidi koliko članaka sa kojeg broja portala je pisalo o tome u samo zadnjih 2 godine. Postavljali smo čak i intervjue sa TVa.

S druge strane ni oni koji su van BiH nisu stranci u njoj, tamo su dovoljno često da vide i znaju, imaju također i rodbinu i prijatelje koji isto tako vide i znaju. Ovo je smiješno.
O čemu mi uopšte pričamo?
Clanci o porastu broja zaposlenih redovno izlaze i toga ne manjka sve u cilju da se opravda obecanje o 100 hiljada novo zaposlenih.Mene zanima gdje su te firme koje su zaposlile 70 hljada ljudi u zadnje 4 godine.
1XMZBqpajFI

Slusaj i uci.
Ma nema sta sve cvjeta u jednoj od najnerazvijenih ekonomija evrope ,a ovoga je sda uhljebila da masla ove gluposti.

Zmaj007
Član

Post Postao/la Zmaj007 » 08 dec 2018 04:04

Abidaga je napisao/la:
Zmaj007 je napisao/la:https://www.klix.ba/vijesti/bih/zastupn ... /181207042

:vomit:
Ovo je jadno i bjedno.
Zvizdić je za prvog zamjenika predsjedavajuće izabran sa 23 glasa za, 17 protiv i dva suzdržana, odnosno sa 13 glasova iz FBiH i deset glasova iz RS-a.
Evo sta smo docekali zahvaljujuci sda koja nam se popela na grbacku vec preko 20 godina i uz pomoc svojih partnera i negatora BiH zeli tu i ostati i definitivno dovesti bosnjacki narod do potpune katastrofe.Znaci 13 glasova iz fbih (8 sda + 5 hdz) iz rs 10 glasova(9 dodikovih i 1 sda ) odnosno sa 14 glasova covica i dodika i samo 9 bosnjackih glasova izabran je Denis Zvizdic ,a u cilju ostanka u vlasti.
Tih "samo 9 bosnjackih glasova" cini vecinu bosnjackih glasova u predstavnickom domu BiH. Da su izabrali bilo koga van SDA taj bi prestavljao manji broj Bosnjaka.
9 vecina bosnjackih glasova ? Ovo sto sda sad radi i prica o legimitetu predstavljana bosnjaka je prekopirana prica hdz a .

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 08 dec 2018 08:05

Zmaj007,

Nisam ni ja glasao za SDA, ali jeli to ti Boga ti negiraš da je više Bošnjaka glasalo za SDA nego i za jednu drugu stranku?
Samo BiH.

Zmaj007
Član

Post Postao/la Zmaj007 » 08 dec 2018 10:24

BosnjackaHercegovina je napisao/la:Zmaj007,

Nisam ni ja glasao za SDA, ali jeli to ti Boga ti negiraš da je više Bošnjaka glasalo za SDA nego i za jednu drugu stranku?
Jel ti shvatas da je sda uzela negdje oko 1/3 bosnjackih glasova ,a vecina ostalih stranaka koje su dobile oko 2/3 glasova ne zeli u koaliciju sa sda.Znaci oni jesu dobili najvise glasova ,ali bh blok koji cini df,sdp i ns imaju nesto vise glasova od njih i vise mandata.U kantonima u kojima smo mi vecina sda se izbacuje iz vlasti pa cak i na federalnoj razini,ali na bih razini ne mogu se izbaciti iz vlasti upravo zato sto dobijaju podrsku rusitelja bih dodika i covica.Sramota je da zanemaruju volju bosnjackog izbornog tijela.Oni imaju tradicionalnu bazu glasaca upravo zahvaljujuci dugogodisnjem obitavanju na vlasti.To su desetine hiljada ljudi uhljebljene u sve institucije od opstine pa do drzave i zato ce sve dok ne odu u opoziciju i to se malo ne procistiti dobijati velik broj glasova i na osnovu svog kriminala se pozivati na legimitet predstavljanja bosnjaka.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 08 dec 2018 11:17

Zmaj007,

Bitno je razmisliti prije se nešto napiše nego da se izmišljaju informacije. Na ovom forumu već nekoliko godina ljudi diskutuju ali u granicama činjenica a ne lupanjem informacija koje se mogu dokazati kao neistinite nakon samo 2-3 minute istraživanja. A tebi se to evo drugi put dešava samo u ovoj temi u svega par postova.

Mandati se dijele po broju glasova.
SDA ima 9 mandata i to je skoro 100% Bošnjački glas.
SDP+DF+NS imaju ukupno 10, ali to nije 100% Bošnjački glas, nego možda oko 90% (mada je ovo samo moja tvrdnja koja može a ne mora biti tačna ali je pošteno reći da SDA glasovi imaju veći broj Bošnjaka nego ove 3 stranke)

Znači SDP+DF+NS imaju od prilike isti broj Bošnjačkih glasova kao sama SDA, pod pretpostavkom (koja može a ne mora biti tačna) da glasovi koje su te 3 stranke dobile su oko 90% glasovi Bošnjaka i 10% Srba, Hrvata i ostalih.

Znači ta koalicija (a niti njihovi botovi) ne može reći da predstavlja više Bošnjaka od SDA, a kamo li 2x više (jer 2/3 su 2x veće od 1/3).

Uz to, čak i ako dodamo toj koaliciji i SBB (2) i PDA (1) i ASDA (1) i NB (1) imaš opet samo 15 mandata - a da bi tvoja tvrdnja da je SDA dobio samo 1/3 Bošnjačkih glasova bila tačna, ti moraš imati 18 mandata za koje su glasali striktno Bošnjaci. A ako od tih 15 mandata tih 7 stranaka imaš 13 mandata Bošnjaka evo moja glava.

Naravno, tu ima još Bošnjačkih glasova bačenih na neke male i nebitne stranke koje samo uspjevaju da smanje efekat Bošnjaka na izborima. Na tim malim strankama koje nisu uspjele da pređu prag za mandat Bošnjaci su izgubili nekoliko hiljada glasova. Tako da ja ovdje pričam samo o glasovima koji učestvuju u vlasti - a ne glasovima koji su bačeni u vodu.

Znači nema ni teoretske šanse da je SDA uzela samo 33% Bošnjačkog glasa kako god okreneš - ako gledamo glasove koji su bitni. Čak i ako pretpostavimo da su SDP i DF i NS i PDA i ASDA i SBB i NB 100% Bošnjački glasovi (što nema nikakve teorije da je istina), čak ni tada SDA ne bi uzela manje od 38% glasova. Ovako SDA je uzela između 40-45% Bošnjačkih glasova koji nisu izgubljeni na neke lijeve stranke.

Ne volim ni ja SDA. Nisam glasao za njih nikad. Ali istina je bitna.
Zadnja izmjena: BosnjackaHercegovina, dana/u 08 dec 2018 14:54, ukupno mijenjano 1 put.
Samo BiH.

Logan
Član

Post Postao/la Logan » 08 dec 2018 13:42

BosnjackaHercegovina je napisao/la: Ovako SDA je uzela između 40-45% Bošnjačkih glasova.
Dakle, ako krenemo od predpostavke da je SDA dobila 45% Bosnjackih glasova (recimo u pederaciji radi lakse ilustracije) ...

x * 45% = 252058
x = 560128

dodjemo do toga da je cijelo Bosnjacko glasacko tijelo 560128. Posto je u pederaciji bilo 973145 validnih glasackih listica to bi znacilo da Bosnjaci cine tek 57.5% (560128/973145) glasaca u pederaciji.

I tako dolazimo do poetskog paradoksa gdje sto veca implicirana podrska SDA kod Bosnjaka, to manje Bosnjaka u Bosni...

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 08 dec 2018 15:00

Zmaj007 je napisao/la:
Abidaga je napisao/la:
Zmaj007 je napisao/la:https://www.klix.ba/vijesti/bih/zastupn ... /181207042

:vomit:
Ovo je jadno i bjedno.

Evo sta smo docekali zahvaljujuci sda koja nam se popela na grbacku vec preko 20 godina i uz pomoc svojih partnera i negatora BiH zeli tu i ostati i definitivno dovesti bosnjacki narod do potpune katastrofe.Znaci 13 glasova iz fbih (8 sda + 5 hdz) iz rs 10 glasova(9 dodikovih i 1 sda ) odnosno sa 14 glasova covica i dodika i samo 9 bosnjackih glasova izabran je Denis Zvizdic ,a u cilju ostanka u vlasti.
Tih "samo 9 bosnjackih glasova" cini vecinu bosnjackih glasova u predstavnickom domu BiH. Da su izabrali bilo koga van SDA taj bi prestavljao manji broj Bosnjaka.
9 vecina bosnjackih glasova ? Ovo sto sda sad radi i prica o legimitetu predstavljana bosnjaka je prekopirana prica hdz a
Koliko si ti mislio da ima Bosnjaka u Predstavnickom domu ako ozbiljno smatras da 9 nije dovoljno za izbor bosnjackog zamjenika predsjedavajuceg? I ako ti smeta ta prekopirana prica HDZ zasto tvrdis da 9 nije dovoljno??

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 08 dec 2018 15:25

Jao Logane. Šta ti bi?
Obično su tvoji komentari meni među najdražim ali teorija da je SDA ili bilo koja druga stranka u BiH razlog pada Bošnjaka ili da Bošnjaci ikako padaju bazirano na podacima izbora iz 2018 je smiješna. Blago rečeno.

Prvo, broj rođenih Bošnjaka je rastao 2014-2017 a ne padao, a drugo mi smo jako detaljno obradili upravo ovu temu i ni na jednoj teoriji se niti SDA niti bilo koja druga stranka nikada nije pojavila kao uzrok ni pada ni rasta. Tako da to ne treba ni komentarisati.

S druge strane treba istaći da one sve male sitne stranke što nisu prešle prag za mandat su faktički samo bačeni glasovi Bošnjaka a toga ima hiljada i hiljada. To je stvarni razlog zašto Bošnjački glasovi u FBiHu ne čine 80% nego svega 60%. Mi imamo i nižu izlaznost na izbore nego ostali a još smo podjeljeni u 1000 stranaka.
Samo BiH.

Zmaj007
Član

Post Postao/la Zmaj007 » 08 dec 2018 15:44

BosnjackaHercegovina je napisao/la:Zmaj007,

Bitno je razmisliti prije se nešto napiše nego da se izmišljaju informacije. Na ovom forumu već nekoliko godina ljudi diskutuju ali u granicama činjenica a ne lupanjem informacija koje se mogu dokazati kao neistinite nakon samo 2-3 minute istraživanja. A tebi se to evo drugi put dešava samo u ovoj temi u svega par postova.

Mandati se dijele po broju glasova.
SDA ima 9 mandata i to je skoro 100% Bošnjački glas.
SDP+DF+NS imaju ukupno 10, ali to nije 100% Bošnjački glas, nego možda oko 90% (mada je ovo samo moja tvrdnja koja može a ne mora biti tačna ali je pošteno reći da SDA glasovi imaju veći broj Bošnjaka nego ove 3 stranke)

Znači SDP+DF+NS imaju od prilike isti broj Bošnjačkih glasova kao sama SDA, pod pretpostavkom (koja može a ne mora biti tačna) da glasovi koje su te 3 stranke dobile su oko 90% glasovi Bošnjaka i 10% Srba, Hrvata i ostalih.

Znači ta koalicija (a niti njihovi botovi) ne može reći da predstavlja više Bošnjaka od SDA, a kamo li 2x više (jer 2/3 su 2x veće od 1/3).

Uz to, čak i ako dodamo toj koaliciji i SBB (2) i PDA (1) i ASDA (1) i NB (1) imaš opet samo 15 mandata - a da bi tvoja tvrdnja da je SDA dobio samo 1/3 Bošnjačkih glasova bila tačna, ti moraš imati 18 mandata za koje su glasali striktno Bošnjaci. A ako od tih 15 mandata tih 7 stranaka imaš 13 mandata Bošnjaka evo moja glava.

Naravno, tu ima još Bošnjačkih glasova bačenih na neke male i nebitne stranke koje samo uspjevaju da smanje efekat Bošnjaka na izborima. Na tim malim strankama koje nisu uspjele da pređu prag za mandat Bošnjaci su izgubili nekoliko hiljada glasova. Tako da ja ovdje pričam samo o glasovima koji učestvuju u vlasti - a ne glasovima koji su bačeni u vodu.

Znači nema ni teoretske šanse da je SDA uzela samo 33% Bošnjačkog glasa kako god okreneš - ako gledamo glasove koji su bitni. Čak i ako pretpostavimo da su SDP i DF i NS i PDA i ASDA i SBB i NB 100% Bošnjački glasovi (što nema nikakve teorije da je istina), čak ni tada SDA ne bi uzela manje od 38% glasova. Ovako SDA je uzela između 40-45% Bošnjačkih glasova koji nisu izgubljeni na neke lijeve stranke.

Ne volim ni ja SDA. Nisam glasao za njih nikad. Ali istina je bitna.
Ne izmisljam ja nista nego ti govorim cinjenice ,ali ne citas izgleda pazljivo.Ja sam rekao da je sda uzela 1/3 bosnjackih glasova ,a ne mandata.Evo naprimjer :
fbih oko 1 000 000 glasova
Oba hdz 170 k + glasovi hrvata za probosanske stranke,jos neke stranke sa hrvatskim predznakom i srpke stranke penje se na maksimalno 250 k
250 k sda
Ostaje nam jos 500 k glasova na ostale stranke
U najboljem slucaju 33% ,ni blizu 40-45% to je jednostavno lupanje informacija i nista drugo.

Sda je osvojila 8 mandata u fbih i 1 zajednicki cijele koalicije tako ni 30 k glasova u sumskoj nisu samo njihovi.Probosanski blok ima vise glasova i ukupno i bosnjacki od sda i kao i vise zastupnika.Najvise procentualno gledano zastupnika sda ima na drzavnom nivou ,ali na federalnom nivou dolazimo do blizu 33% odnosno mozda 35-36% maksimalno nikakvih 40 - 45% ,a u vecini bosnjackih kantona nemaju ni tu 1/3.Naprimjer KANTON SARAJEVO 218k glasova ukupno, sda 54k.10 od 35 mandata eto ni blizu 1/3,a kamoli nekih 40-45%.

Cinjenica je da se vlast u vecini bosnjackih kantona uspostavlja ili je uspostavita bez sda.U federalnom parlamentu isto su velike sanse da ce sda biti izbacita iz vlasti voljom ostalih stranaka koje su osvojile vecinu bosnjackih glasova.Nazalost ovo sto se desava na drzavnom nivou je klasicna izdaja i prodaja bosnjacih interasa u svrhu nekog na silu ostanka na vlasti.Denis Zvidic je izbran glasovima sda izdajnika i vecinom glasovima dodika i covica ,ostali probosanski zastupnici svih 15 je glasalo protiv odnosno cak niko nije bio ni suzdrzan.Kada su vidjeli da ih nece podrzati ni blizu vecina probosanskih zastupnika trebali su drugoj strani prepustiti to mjesto,jer je 15 mnogo vise od 9(1 zajednicki iz sumse).Ovako imamo situaciju gdje dodik i covic sve drze u svojim rukama i oni ce sad komotno moci ucjenivati sda,a ovi ce nastaviti prodavati drzavu i ovaj napaceni narod zarad nekog komada vlasti koji im ovaj dvojac daruje.

Zmaj007
Član

Post Postao/la Zmaj007 » 08 dec 2018 15:53

Abidaga je napisao/la:
Zmaj007 je napisao/la:
Abidaga je napisao/la: Tih "samo 9 bosnjackih glasova" cini vecinu bosnjackih glasova u predstavnickom domu BiH. Da su izabrali bilo koga van SDA taj bi prestavljao manji broj Bosnjaka.
9 vecina bosnjackih glasova ? Ovo sto sda sad radi i prica o legimitetu predstavljana bosnjaka je prekopirana prica hdz a
Koliko si ti mislio da ima Bosnjaka u Predstavnickom domu ako ozbiljno smatras da 9 nije dovoljno za izbor bosnjackog zamjenika predsjedavajuceg? I ako ti smeta ta prekopirana prica HDZ zasto tvrdis da 9 nije dovoljno??
Probosanskih glasova 15 naspram sda 9 odnosno 8 + 1 zajednicki iz sumse.24 probosanska ukupno ako racunamo i sda ,a sda ima samo 9 plus dodik i covic i sa tim izaberu zvizdica.Zanemarene su stotine hiljada bosnjackih glasova.Iz vecine kantona si izbacit,iz fbih ti se smjesi izbacivanje ,ali se ti koprcas i dogovaras sa rusiteljima bih vlast i tu je vama sve ok i normalno.SDA NAS BRANI :lolcina:

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 08 dec 2018 16:01

Nisi odgovorio na pitanje: Koliko si ti mislio da ima Bosnjaka u Predstavnickom domu ako ozbiljno smatras da 9 nije dovoljno za izbor bosnjackog zamjenika predsjedavajuceg? I ako ti smeta ta prekopirana prica HDZ zasto tvrdis da 9 nije dovoljno??

Zmaj007
Član

Post Postao/la Zmaj007 » 08 dec 2018 16:49

Abidaga je napisao/la:Nisi odgovorio na pitanje: Koliko si ti mislio da ima Bosnjaka u Predstavnickom domu ako ozbiljno smatras da 9 nije dovoljno za izbor bosnjackog zamjenika predsjedavajuceg? I ako ti smeta ta prekopirana prica HDZ zasto tvrdis da 9 nije dovoljno??
Ne znam kako se ko izjasnio ,ali sigurno 20 bosnjaka,ali probosanske stranke 24 koje zavise iskljucivo od bosnjackih glasova.Hdz je jedini legitimni predstavnik hrvata to je neosporiva cinjenica,ali isto tako se mi bosnjaci moramo boriti protiv rusitelja nase domovine na sve moguce nacine.Sda nije osvojila vecinu bosnjackih glasova i niko ne zeli sa njima u koaliciju od probosanskih stranaka.Probosanski blok ima vise glasova i mandata od sda i niko zasad od ostalih probosankih stranaka ne odbija saradnju sa blokom tako da su oni ti legitimni ,a ne sda.Nisi osvojio vecinu,ne mozes okupiti vecinu oko sebe ,a drugi mogu odraditi taj posao onda prepusti to drugima.

Logan
Član

Post Postao/la Logan » 08 dec 2018 16:53

@BosnjackaHercegovina, I meni su obicno dragi tvoji postovi jer volim racionalan pristup i matematicku analizu svega i svacega mimo emocija i supljih populistickih prica, ali malo je reci da se ne slazem sa ovim argumentima oko SDA.

I da se razumijemo, ti si napisao da nisi glasao za SDA. Ja jesam. Glasao sam za njih u genocidnoj tvorevini i pored sveg gadjenja koje je to izazvalo u svakoj celiji moga tijela jer sam procjenio (a nalost ispostavilo se i tacnim) da bi druga dva idiotska bloka podjelom glasova mogla fulati izborni prag i kostati nas poslanickog mjesta.
Naravno izdali su me vec na prvoj instanci gdje se trebala za nesto dici ruka dajuci podrsku dodiku pravdajuci to zeljom da obezbjede sebi mjesto CETVRTOG podpredsjednika NSGT. Protokolarno mjesto bez ikakvih ovlasti koje se svodi na uhljebljenje Senada Bratica na 4 godina. SDA ujedno i biva prevaga pa dodiku poklanja 4/5 mjesta u Domu Naroda PSBIH direktno mu dajuci kontrolu da moze blokirati svaki zakon bez potezanja za protuustavnim metodama obaranja kvoruma. Ne samo to, nego Edin Ramic javno izjavljuje da treba promjeniti proceduru biranja srba u Dom Naroda jer, citiram, "nema logike da narodni poslanici Bošnjaci i Hrvati biraju delegate za Dom naroda BiH koji mogu biti samo Srbi". Dakle zalaze se da Bosnjacima izbije i taj minimalni adut da utjecu na sastav srpskog kluba doma naroda i pri tome da nam onemoguce da formiramo vlast sa potrebnom trecinom poslanika iz cetniteta koji bi mogli biti manje zlo od trenutne vecinske grupacije!
Dakle moj glas SDAu je direktno kontra svih mojih ubjedjenja kako bi se Bosnjaci trebali postaviti i bukvalno bi manja steta bila da sam glasao za SDS. Zastani ovdje na momenat i procitaj to jos jednom i zamisli se malo.

Nadalje, ti si napisao da je SDA dobila do 45% glasova Bosnjaka, a ja nista drugo nisam uradio nego postavio banalnu formulu da pokazam da to nije ni izbliza moguce.
U replici spominjes paslacnika mjesta a ne glasove, i izborne pragove. To je jos dublja rupa koju bi trebao zaobilaziti u sirokom luku jer to je bukvalno samo nova iteracija na cetnicku i ustasku zelju o etnickih izbornim listama. Bosna nije niti ce ikad biti plemenska konfederacija u kojoj tri plemena u etcnickim cistim listama biraju svoje predstavnike i delegiraju ih u konfederalne "zajednicke institucije". A to je TACNO ono za cim SDA sad poteze. Ali kukala im majka nemaju nadpolovicnu vecinu ni u tom imaginarnom Bosnjackom plemenu nego se blamiraju pricama o "relativnim" pobjednicima i ostalim budalastinama koje parlamentarne demokratije ne prepoznaju. Taj degutantni pokusaj redukcije poslanika koje su Bosnjaci izabrali na samo izabrane Bosnjake kao nekakvu mjernu jedinicu objesite macku o rep, jer ja 100 puta vise vjerujem zlatnom ljiljanu bosanskom pravoslavcu iz SDP ili DFa nego nekom Bosnjaku iz DNZa, Laburista ili SBBa. Ma 1000 puta.

Bosnjaci nemaju nikakvog izbora u sljedecim koracima ako zele stati na noge. Sa HDZom koji se cvrsto svrstao uz cetnike i u zadnjih 10 godina izbacio Bosnjake iz jedne po jedne institucije kako su im isticali mandati, mi nemamo nikakvog izbora nego izbaciti HDZ iz vlasti i u Federaciji i na drzavnom nivou. Sebi vise nikad ne dozvoliti da ovisimo od milosti HDZ/SNSD koalicije da vecinskom narodu ove drzave daje mrvice u drzavnim institucijama niti dozvoliti da nam cetnici iz GTa odlucuju ko ce iz federacije ici u drzavnu vlast. (Najbanalniji primjer je preuzimanje tuziteljstva i sve ove hajke na oficire ARBiH, a takvih primjera je milion).

Sa ovakvom SDA je vise nego ocigledno da se to nikad nece desiti i da su savrseno sretni biti druga violina HDZ/SNSD koaliciji dok god mogu sape staviti na budzet KS.

dennis
Član

Post Postao/la dennis » 08 dec 2018 20:44

Da SDA ima preko 40% glasova Bosnjaka onda bi sa HDZ-om lahko napravili vlast u Federaciji, a znamo da im fali nekoliko ruku.
==BOSNA==

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 08 dec 2018 21:00

Logan je napisao/la:@BosnjackaHercegovina, I meni su obicno dragi tvoji postovi jer volim racionalan pristup i matematicku analizu svega i svacega mimo emocija i supljih populistickih prica, ali malo je reci da se ne slazem sa ovim argumentima oko SDA.

I da se razumijemo, ti si napisao da nisi glasao za SDA. Ja jesam. Glasao sam za njih u genocidnoj tvorevini i pored sveg gadjenja koje je to izazvalo u svakoj celiji moga tijela jer sam procjenio (a nalost ispostavilo se i tacnim) da bi druga dva idiotska bloka podjelom glasova mogla fulati izborni prag i kostati nas poslanickog mjesta.
Naravno izdali su me vec na prvoj instanci gdje se trebala za nesto dici ruka dajuci podrsku dodiku pravdajuci to zeljom da obezbjede sebi mjesto CETVRTOG podpredsjednika NSGT. Protokolarno mjesto bez ikakvih ovlasti koje se svodi na uhljebljenje Senada Bratica na 4 godina. SDA ujedno i biva prevaga pa dodiku poklanja 4/5 mjesta u Domu Naroda PSBIH direktno mu dajuci kontrolu da moze blokirati svaki zakon bez potezanja za protuustavnim metodama obaranja kvoruma. Ne samo to, nego Edin Ramic javno izjavljuje da treba promjeniti proceduru biranja srba u Dom Naroda jer, citiram, "nema logike da narodni poslanici Bošnjaci i Hrvati biraju delegate za Dom naroda BiH koji mogu biti samo Srbi". Dakle zalaze se da Bosnjacima izbije i taj minimalni adut da utjecu na sastav srpskog kluba doma naroda i pri tome da nam onemoguce da formiramo vlast sa potrebnom trecinom poslanika iz cetniteta koji bi mogli biti manje zlo od trenutne vecinske grupacije!
Dakle moj glas SDAu je direktno kontra svih mojih ubjedjenja kako bi se Bosnjaci trebali postaviti i bukvalno bi manja steta bila da sam glasao za SDS. Zastani ovdje na momenat i procitaj to jos jednom i zamisli se malo.

Nadalje, ti si napisao da je SDA dobila do 45% glasova Bosnjaka, a ja nista drugo nisam uradio nego postavio banalnu formulu da pokazam da to nije ni izbliza moguce.
U replici spominjes paslacnika mjesta a ne glasove, i izborne pragove. To je jos dublja rupa koju bi trebao zaobilaziti u sirokom luku jer to je bukvalno samo nova iteracija na cetnicku i ustasku zelju o etnickih izbornim listama. Bosna nije niti ce ikad biti plemenska konfederacija u kojoj tri plemena u etcnickim cistim listama biraju svoje predstavnike i delegiraju ih u konfederalne "zajednicke institucije". A to je TACNO ono za cim SDA sad poteze. Ali kukala im majka nemaju nadpolovicnu vecinu ni u tom imaginarnom Bosnjackom plemenu nego se blamiraju pricama o "relativnim" pobjednicima i ostalim budalastinama koje parlamentarne demokratije ne prepoznaju. Taj degutantni pokusaj redukcije poslanika koje su Bosnjaci izabrali na samo izabrane Bosnjake kao nekakvu mjernu jedinicu objesite macku o rep, jer ja 100 puta vise vjerujem zlatnom ljiljanu bosanskom pravoslavcu iz SDP ili DFa nego nekom Bosnjaku iz DNZa, Laburista ili SBBa. Ma 1000 puta.

Bosnjaci nemaju nikakvog izbora u sljedecim koracima ako zele stati na noge. Sa HDZom koji se cvrsto svrstao uz cetnike i u zadnjih 10 godina izbacio Bosnjake iz jedne po jedne institucije kako su im isticali mandati, mi nemamo nikakvog izbora nego izbaciti HDZ iz vlasti i u Federaciji i na drzavnom nivou. Sebi vise nikad ne dozvoliti da ovisimo od milosti HDZ/SNSD koalicije da vecinskom narodu ove drzave daje mrvice u drzavnim institucijama niti dozvoliti da nam cetnici iz GTa odlucuju ko ce iz federacije ici u drzavnu vlast. (Najbanalniji primjer je preuzimanje tuziteljstva i sve ove hajke na oficire ARBiH, a takvih primjera je milion).

Sa ovakvom SDA je vise nego ocigledno da se to nikad nece desiti i da su savrseno sretni biti druga violina HDZ/SNSD koaliciji dok god mogu sape staviti na budzet KS.
Prvo, ili sam ja tebe negdje mimoišao ili ti mene ali ja se sa ovim svim što si ti napisao uglavnom slažem. Ne slažemo se, ili smo se mimoišli, u par stvari. Ja brojim mandate, ti glasove. Vidiš za mene glasovi za tamo nekog Zgembu ili neku Ljubičastu stranku koja je skupil 2000 glasova nisu glasovi. Njih ne broji ni sistem i stoga ne vidim razlog da ih ja brojim. Oni su imaginarni u tome što ne igraju ama baš nikakvu ulogu. Bitni su samo oni glasovi koji su stvorili mandat bilo kojoj stranci. Ako ti računaš te glasove onda si u pravu da je SDA skupila oko 35%, što je blizu trećine ali su skupili 40-45% glasova koji nisu bačeni (to jest glasova koji su otišli u nečije mandate).

E sad što se tiče ostalog - ja sam još davno govorio da su Zlatni Ljiljani neBošnjaci 1000 puta veće BH patriote od SDAovaca koji šuruju sa HDZom i da Bošnjaci jako malo rade na održavanju tih veza. To ne znači da ja vjerujem da su svi u SDA izdajnici niti da žele šurovati s dušmanima. Primjetićeš uz to i da sam ja otvorio nekoliko tema upravo o neBošnjačkim BH patriotima jer vjerujem da su važni i hvale vrijedni. I također sam ubjeđen da je HDZ danas najopasnija organizacija koja egzibira čak i terorističke manire i smatram svaku političku organizaciju koja im pomaže izdajničkom. Vjerujem da su danas oni opasniji od SNSDa. Ali također shvatam da je SDA isuviše velika i važna Bošnjacima da se od nje tek tako lagano dignu ruke. Ona se mora reformirati a ne srušiti.

Moj jedini problem je što ja još nemam povjerenje ni u SDP ni DF, a Boga molim da griješim i da me pozitivno iznenade. SDP previše šuruje s četnicima i prelako gazi preko svega Bošnjačkog. Također ne vidim u njima neki identitet i još se bojim da neće ozbiljno shvatiti bitnost namjenske industrije u BiH. DF nemam pojma šta će uraditi. NS također.

Ja ne znam kako biti pametan ovdje ali mi Bošnjaci koji vjerujemo u jedinstvenu i nedjeljivu BiH moramo naći načina da KAZNIMO svako šurovanje sa ekstremistima bilo Beogradskog bilo Zagrebačkog ogranka - i zaista je strašno to što je SDA uradila sada s Dodikom. Slažem se. I mislim da to mora biti nešto što ima posljedice.

Takvo nešto su također uradili i u Mostaru i tamo narod i dan danas ispašta radi te njihove izdaje. Ne pričam samo o Ljubi Bešliću i izdaji SDA načelničkog mjesta ustaši nakon što je HDZ izgubio izbore u Mostaru. Nego i 1994te kad je ARBiH upala u zapadni Mostar i zauzela polovinu njega. Ustaše su bježale van grada. HV i HVO se povlačio. Zapadni Mostar se praznio. Ljiljani se popeli na Hum iznad Mostara. Ljiljani došlo na Rondo (zauzeli Veliki park, kojeg danas zovu park Zrinjevac), panika u Škutoriji, i u tom momentu dolazi komanda iz SDA da se zbog pregovora s Tuđmanom svi ti položaju moraju napustiti smjesta i vratiti nazad. To povlačenje nakon pobjede nad ustašama je najveći poraz koji smo doživili u Mostaru. Neoprostivo.

SDA mora postati stranka principa. I to se jedino može uraditi kaznom i pritiskom. Problem je šta će se desiti u međuvremenu dok je SDP i DF na vlasti.
Samo BiH.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 09 dec 2018 04:40

Zmaj007 je napisao/la:
Abidaga je napisao/la:Nisi odgovorio na pitanje: Koliko si ti mislio da ima Bosnjaka u Predstavnickom domu ako ozbiljno smatras da 9 nije dovoljno za izbor bosnjackog zamjenika predsjedavajuceg? I ako ti smeta ta prekopirana prica HDZ zasto tvrdis da 9 nije dovoljno??
Ne znam kako se ko izjasnio
To znaci da nagadjas kako tebi odgovara umjesto da se drzis istine.
Zmaj007 je napisao/la:sigurno 20 bosnjaka
Potpuno netacno.
Zmaj007 je napisao/la:Hdz je jedini legitimni predstavnik hrvata to je neosporiva cinjenica
Ne to je Ustaska propaganda.
Zmaj007 je napisao/la:Sda nije osvojila vecinu bosnjackih glasova
Kao sto sam vec napisao: onih "samo 9 bosnjackih glasova" cine vecinu bosnjackih glasova u predstavnickom domu BiH.
Zmaj007 je napisao/la:Probosanski blok ima vise glasova i mandata od sda i niko zasad od ostalih probosankih stranaka ne odbija saradnju sa blokom tako da su oni ti legitimni ,a ne sda.Nisi osvojio vecinu,ne mozes okupiti vecinu oko sebe ,a drugi mogu odraditi taj posao onda prepusti to drugima.
U predstavnickom domu BiH vlada kakva takva demokratija tako se tamo legitimitet uopste ne bazira na etnickoj osnovi nego iskljucivo po volji gradjana. Zvizdic je taj kandidat koji je okupio vecinu oko sebe i nema logike da "prepusta" onima koji sebi daju za pravo da narusavaju probosansko jednistvo kroz tu glupu pricu "hocemo saradnju sa svima osim sa najvecom bosnjackom strankom.

Zmaj007
Član

Post Postao/la Zmaj007 » 09 dec 2018 11:08

Abidaga je napisao/la:
Zmaj007 je napisao/la:
Ne znam kako se ko izjasnio
To znaci da nagadjas kako tebi odgovara umjesto da se drzis istine.
Zmaj007 je napisao/la:sigurno 20 bosnjaka
Potpuno netacno.
Zmaj007 je napisao/la:Hdz je jedini legitimni predstavnik hrvata to je neosporiva cinjenica
Ne to je Ustaska propaganda.
Zmaj007 je napisao/la:Sda nije osvojila vecinu bosnjackih glasova
Kao sto sam vec napisao: onih "samo 9 bosnjackih glasova" cine vecinu bosnjackih glasova u predstavnickom domu BiH.
Zmaj007 je napisao/la:Probosanski blok ima vise glasova i mandata od sda i niko zasad od ostalih probosankih stranaka ne odbija saradnju sa blokom tako da su oni ti legitimni ,a ne sda.Nisi osvojio vecinu,ne mozes okupiti vecinu oko sebe ,a drugi mogu odraditi taj posao onda prepusti to drugima.
U predstavnickom domu BiH vlada kakva takva demokratija tako se tamo legitimitet uopste ne bazira na etnickoj osnovi nego iskljucivo po volji gradjana. Zvizdic je taj kandidat koji je okupio vecinu oko sebe i nema logike da "prepusta" onima koji sebi daju za pravo da narusavaju probosansko jednistvo kroz tu glupu pricu "hocemo saradnju sa svima osim sa najvecom bosnjackom strankom.
9 sigurno nije vecina,a probosanskih zastupnika ima 24.Ne treba mi posebno istrazivanje da uvidim da sda nema vecinu i da mimo volje vecine probosanskih stranaka i mimo volje vecine građana imenuje Denisa Zvizdica.

Hdz je apsolutni pobjednik u hrvatskom narodu i to kaze i Bake :lolcina: i smjesno je uopste o tome raspravljati.

Zvizdic je zaista lijepu vecinu okupio i svaka mu cast na tome.Ova vecina pokazuje pravo lice sda odnosnoda da je to sve ista bagra sda,hdz,snsd bratija.

Najveca bosnjacka stranka vecinu glasova dobija zahvaljujuci svojim uhljebima ,ali nece jos dugo potrajati evo vec im se kantoni izbijaju iz ruku ,a tu im nema bratije da ih pomognu doce sve na svoje mjestu.Probosansko jedinstvo na koje se oni prozivaju je prodavanje magle i uzimanje vecine vlasti ,a mrvice se daju partnerima.Kasnije posljedice i kaznu od svog birackog tijela dobijaju ovi koji dobiju mrvice ,a sda redovno uz pomoc uhljeba i neke manje probosanske stranke ostaje na vlasti,ali ne i ovaj put.Ovaj put su se tako jadno i sramno ponijeli da su pomoc zatrazili od mile ronhila i dragog.

Logan
Član

Post Postao/la Logan » 09 dec 2018 12:49

@BosnjackHercegovina, djeluje da smo se mimoisli i da smo uglavnom na istom fonu. :gut: Cak i ako gledamo mandate ja smatram da su se bosansko orijetnisani gradjani izborili svojim glasovima za 24 poslanika i da kako se ko od tih poslanika zove nema nikakve veze dok god su pro-Bosanski orjentisani. SDA sa svojih 9/24 ima 37.5% tezine u toj grupaciji.

@zmaj007 Apsolutno je nebitno je dali je HDZ osvojio 5%, 55% ili 95% "hrvatskih" glasova. Narodi nisu izborne jedinice, i Bosna nije plemenska konfederacija. Jedina stvar koja mora biti bitna je koliko su mandata dobili i sta nude sa tim svojim mandatima potencijalnim koalicionim partnerima. Ekskluzivni predstavnici naroda ne postoje.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 09 dec 2018 15:43

Zmaj007 je napisao/la:Ne treba mi posebno istrazivanje da uvidim da sda nema vecinu
Naravno da ti ne treba kada si sebe uvjerio da u predstavnickom domu "sigurno" ima 20 bosnjaka iako to tvoje uvjernje nema veze sa istinom.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 09 dec 2018 20:32

Sda ima 8 glasova a ne 9.9 je glas iz genocidnog entiteta i koalicije Domovina koje su cinili vise stranaka medju njima Hss i Stranka za Bih tako u nekom mogucem rasporedu parlamentarnog uticaja medju Bosnjacima i taj nije.No,ako se zna da u parlamentu imas 24 glasa koja nemaju Srpsko-Hrvatski predzvuk.A da 90% tih glasova su dobili Bosnjaci ili Bosnjacke stranke ili su Bosnjaci glasali za njih.Onda vidis da izlaznost koja je bila oko 50% pa cak i manje od tog

Sda je pokupila cirka 1/3 Bosnjackih glasova.Da se je to odrazilo na neke drzave koje imaju famozni 2 Krug glasanja gdje 2 kandidata s najvise glasova koja nisu uzela vecinu idu ponovo na izbore:Francuska.Turska..itd.Sda kandidat nikad ne bi bio Bosnjacki clan predjednistva.I ovo sam veoma ozbiljan.Nikad.Sda jedino ima sansu da se odrzi tako sto ce se sitniti biracko tijelo i javljati nove stranke ali ovako ne

I da pozicija S.B koji lize cetnicke guzove i onog kretena mutave face koji zastupa Bosnjake u Sumskoj je sama nesreca koju Bosnjaci imaju danas.

Da li je to lose.Pa jeste jer Bosnjaci nemaju nacionalnu politiku tu vazi i ova mafijaska Pda stranka pa nadalje koja je isla s Sdp u parlament sumske.Tu spadaju drzavljanstvo entiteta,kao i sve rigorozne akcije protiv nase dijaspore za koju je zasluzan tandem SDP-Sda
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Odgovorite