☑ Pravila foruma i savjeti

SDA

noel malcolm
Član

Re: SDA i politika

Post Postao/la noel malcolm » 26 jan 2013 15:14

marli je napisao/la:Jedan od Halifa je gasio jednu svijeću, a palio drugu. Kada su ga pitali zašto to radi, rekao je: ovo je državna, a ja sam sada kući i palim svoju.
A Salmir Kaplan vozi službeni džip hundai :evil: E ne može tako. Odrodili su se od, da ponovim, napaćenog bošnjačkog naroda, odrodili su se od zeničkog demobilisano borca koji je 5 puta ranjavan u ratu, a sada deložiran. Odrodili su se od sarajevskog demobilisanog borca kojem inspekcija uručuje kaznu što prodaje ispred jednog ulaza 10 kg voća i povrća i mrzne se po cijeli dan.
Moj Marli, odrodila se ova vlast davno od svog naroda,

ali narod nema kulture protesta i kulture borbe za svoja prava!

-Umiruje te hodža u džamiji , kojem je super!!!

-Umiruje te poslodavac prijetnjama da ćeš izgubiti posao ili će ti smanjiti crkavicu za koju radiš!!!

-Za vrat ti puše žena, da šutiš i da se ne buniš, da misliš na djecu...

Toga svega su naši političari svjesni i znaju da mogu raditi šta hoće,

ali neće moći dokle hoće (barem se nadam)

:vomit: :vomit:
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

marli
Član

Post Postao/la marli » 26 jan 2013 15:20

E boldirane si ubo, svaka čast!!!!!!

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 26 jan 2013 16:48

Jakub je napisao/la:Covjek pise da je ODSELILO iz Bosne.Znaci ti ,Amkose,vjerujes da ce se 500 000 I vise Bosnjaka vratiti u Bosnu???NIKAD!To da ti je jasno!U 66 godini zivota kad ode u penziju,a I to je pitanje koliko ce oh se vratiti.Mladji guarantee nece ni 1%.

Gdje sam ja rekao da će se 500.000 Bošnjaka vratiti u Bosnu, Nigdje!

Ja samo kazem da poznajem par Bošnjaka koji rade u Njemačkoj ali koji inače žive u Bosni. To sam ja rekao.

Ja znam da se niko iz dijaspore neće vratiti u Bosnu jer mu je vani bolje, nije gladan, nije žedan, ima 4 auta, 2 kuće, mjenja ženske svake sedmice, ima posao, zarađuje puno, itd itd.. Ja sam odavno prestao vjerovati u dijasporu i neki povratak dijaspore. Znam najbolje po svojoj "familiji", ako se tako može reći, svima puna usta Bosne kad dodju ovamo, pričaju o povratku u Bosnu, o životu ovdje, a kad se prašina slegne nigdje Bosne, nigdje ništa..Tako da ja nemam nekih iluzija o nekom "povratku". Većina naše dijaspore će se asimilirati uskoro, tako da nećemo ni znati više ni ko su, niti će na mdolaziti kao neka rodbima. Dakle finito s tim ljudima. :macevi:
Zadnja izmjena: amkos, dana/u 26 jan 2013 16:55, ukupno mijenjano 1 put.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 26 jan 2013 16:51

Jack je napisao/la:Kao prvo u Americi imas cirka 100 000-150 000 Bosnjaka protjeranih iz cetniteta.Rijetko koji se zanima za Bosnu.Inicijativa 1 ''Mart'' je teska ubleha, jer je vode ljudi koji zive u Bosni.I nemaju veze s dijasporom.Kako ce to neslavno proci, i njihova ideja da ce se 100 000 Bosnjaka prijaviti da glasaju.Nema sanse.

Slabo ces se ti vratiti, sto si duze vani.A, ima ljudi koji su vise od 20 godina van Bosne.I ljudi cija su djeca rodjena u Americi, Australiji, Njemackoj, Britaniji.Moj rodjak zivi u Manchesteru.On ce se vratiti, znas kako.A, imam rodjaka u Svicarskoj, Svedskoj.Mi smo postali poput Iraca, iseljenicka nacija, i imas sad rodbine od Britanije do Svedske, do Kanade i Australije, a niko u Bosni

Natalitet je nikakav.Ceric nije nista radio na tome, ovaj reis nece nista raditi.Ekonomija ne postoji.Ne znam

Amkos, nema predstavu jer je mladji momak sta i kako, ali skeptican sam da ce se ljudi vracata.A, to sto je Marli rekao.Pa, to je prirodan proces.Ljudi zive po gradovima, urbanizacija.Ako nema posla.Ici ce u neki drugi grad.A, to je ili Eu, ili Amerika.No, vidis, mi smo zapostavili sela, zapostavili familijarne vrijednosti, cinjenicu da u selu mozemo da zivimo.Ima ljudi koji kazu.Vise volim 5 m2 stancica u Sarajevu nego na stotine duluma zemlje u sta ja znam.Nego odakle mu je dedo porijeklom

A,Sda i jeste kriva, jer nisu nikad nista radili, a ko misli da do iseljavanja nece doci jos veceg.Grdno se vara

jack.
ne razumijem tvoj pesimizam sto se ovoga tice. citao sam davno tvoj neki stariji tekst na portalu koji bas opisuje ovu ideju (i to u jos mnogo vecem broju itd..)

ovo je pocetak. naravno ne mora odma da upali, ali gedaj, u srebrenici je upalilo. a ideja manje vise ista, samo na nivou bosne. ako ne upali odma, nije frka. onda za 4 godine. svaki glas i svaki vjecnik je uhar.

niko ne ocekiva od tih ljudi da se vrate u rs. ali da makar glasaju tamo. znaci prijave se i glasaju. gledaj ja sam rodjen u podrinju a od rata nisam tamo prijavljen. bio sam nekoliko puta u rodnom mjestu al nikad se tamo nisam prijavio. prijavljen sam u tuzli kod familije i to je to.. nisam uopste ni tamo glaso.. i tako imas tovar ljudi.. fazon je samo da se neko natjera, kad ode na odmor u svoje rodno mjesto (a takvih ima hiljade i hiljade.. poznajem iz uzeg kruga puno ljudi) da se registruje tu i to je to.. glasati moze u buducnosti koliko hoces puta.. postom.. fino komotno.. jedino sto se mora stalno ponovo registrirati.. to moraju obavezno promjeniti..

mislim da ce ovo upaliti.. ne u onoj mjeri sto ocekivaju.. nekih 80-100k.. ali mozda jedno 20-30 hiljada je po meni realno.. ali eto.. vidjecemo..

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 jan 2013 18:17

ovo je pocetak. naravno ne mora odma da upali, ali gedaj, u srebrenici je upalilo. a ideja manje vise ista, samo na nivou bosne. ako ne upali odma, nije frka. onda za 4 godine. svaki glas i svaki vjecnik je uhar.
U Srebrenici nije ''upalilo''.Cinili smo 39% birackog tijela ovdje.Srbi su izgubili sami izbore u Srebrenici da su imali jednog kandidata.Napravili smo poboljsanje, ali i to je bilo prilicno slabo, koliko samo se to potencira ja sam realno ocekivao makar 20 000 registrovanih da krene navala.Samo da 2% biraca iz Cazinske opcine je reklo glasam za Srebrenicu to bi ti bilo preko 1000 glasova

I bas Srebrenica je neuspjeh.Jedini uspjeh je da su vlasi imali 2 kandidata, da su se svadjali, i da je bilo licne prirode izmedju Ratkovca i Dodika.Ja ti kazem kako jeste.Malo ce ljudi gledati u takvo sta, i mnogi to ne shvacaju.Posebno znam kako je ovim u Americi stalo za glasanja.Hehehe./Komedije

Potencira se neka inicijativa koja nece imati truda niti zalaganja, jer to su sve unutarstranacki talovi i prelivode, i nista drugo.Ja tu ne vidim nista uspjesno

Ako zele da rade nesto u Bosni kvalitetno, nek naprave makar nesto, tipa da Srebrenicu izdvoje iz cetniteta

Ovo je prelivanje iste case vode u drugu casu.Ti mislis da ima vise vode, ali voda je tu, samo se druge case pune, bez ikakvih ideja za kako dalje, ili kako naprijed.E, to je takozvana inicijativa 1 Mart meni

Cak sta vise.Suljagic nema mentalne sposobnosti da izvadi 3 papira, a kamoli da organizuje nesto./To je nas problem

A, ako mislite da laziram i da sam neki cyber patriota.Mozda cu ove godine zadnji put u Bosnu, pa da vam nacrtam , kako se to radi

No, sta je tu

Za 4 godine bit ce suvise kasno.E-dine.Imas Bosnjaka s 22 godine koji 3 rijeci na Bosanskom ne znaju vise.A, i ni gdje je Bosna.Ja se sjecam kad sam uzimao Americko drzavljanstvo.Lik iz Visegrada hladno dosao.I promjenio ime i prezime kad je dobio drzavljstvo, a znas li ti koliko stotina ili hiljada ljudi je dole.Odbij mrtve, odbij 20 godina od rata.Pitanje je kome oni tu misle da urade

Too little, too late.Isuvise malo, isuvise kasno.Ide stara Americka poslovica

Eto, sta ja mislim o tome.A, u bilo koje doba dana.Mogu da Suljagicu postavim pred kamerama 3 pitanja, jadnik nece znati kako da se sastavi poslije

Sad, drugacije je bilo da postoji Jackova inicijativa, da covjek koji je lagano prezivio u zatvoru i koji zna sta da kaze unaprijed 2 sata prije nego sto ce reci.Za razliku od Suljagica.Koji je poznat po ukidanju vjeronauke.Jer vidis.Ja ne kazem da sam najljepsi, najpametniji i najvisi.No, ono sto ja znam za razliku od Suljagica i za razliku od Slinavdzica i ostale propale klike, u tu ide i Bakir taticin sincic Izetbegovic.Kako da sredim i kako da obradim sve i jos vise od tog

A, za ostalo.Mi podlijezimo supljoj.I ta suplja ce nas bacati samo sve vise u ponor nase gluposti

Jedino imamo srecu da imamo glupe pravoslavne vlahe i skutorske seljacine u Bosni jer da imamo Njemca umjesto Hrvata, davnih dana mi i ne bi imali Bosne

Pesimizam?

Kamo srece.Zivim u dijaspori cijeli zivot, i imao sam tezak zivot.Znam sta pricam./Znam ove mladje 20 godisnje Bosnjake okolo.Pa, ti i padeza nasa ne znaju.Nema tu patriotizma.Kad pomre ova moja generacija.Mozemo se halaliti s svime

E, jarane, da ti samo znas kako je jaka Kineska dijaspora.Kinez prvo sinu i to 6 generacija usadi ljubav za Kinom, pa mali spreha Kineski i sve imaju i crkve, skole Kineske.A, nas Bosnjo.Pivu u ruci, casti komsiju Srbina

Sjecam se kad sam jednom rekao da ne postoji ''Srpska''.Sve Bosnjaci oko i iza mene, svi sute kad je jedan gedzo rekao da je on iz Republike ''Srpske''

Eto.Ne daj boze da zatrazis para od naseg covjeka u dijaspori.Ti vidis sve lijepo i bijelo, ruzicasto u naljepsim bojama.Ali, realnost je mnogo cemernija i gora

NAZALOST.Daj boze da grijesim, daj boze da mi mozemo 2 papira izvaditi, daj boze da ako nista, speremo sramotu i za Srebrenicu, pa da mozemo reci.Evo, to je tako, ali evo Srebrenica vise nije dio cetniteta.Mi nismo sposobni da uradimo takvo sta, sem mozda da zbog jos 3-4 mjeseca vlasti, izdajemo i prodajemo ponos, kulturu ali i Bosnu.Sacekaj iduce proljece, pa mi reci ima li i koliko ima Bosne do proljeca 2014
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

marli
Član

Post Postao/la marli » 27 jan 2013 05:05

I vi koji ste u inostranstvu ukoliko ste u kontaktu s našim ljudima razgovarajte s ljudima po pitanju izlaska na izbore-naročito iz rs-a. Svaki glas je bitan, svaki vijećnik je bitan. Nećemo potcjenjivati naš narod u inostranstvu, da nema njihovog ubrizgavanja novca mi bi se ovdje davno urušili. Baš ću izlistati programe stranaka da vidim koliko ih ima među ciljevima formiranje ministarstva za dijasporu. :fes:

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 27 jan 2013 15:51

ne znam odakle ti tih 39% birackog tijela. durakovic je dobio 47% glasova. tako da srbima zajedno preostaju 53%. da su imali jednog kandidata, tesko da bi taj procenat dobili.. moze biti samo manje!

mislim da dosta ljudi nije vjerovalo u ovu inicijativu. zato mozda i nije toliko registrovanih. ali bice toga u buducnosti na svakim izborima. i bice sve vise i vise ljudi. dosta ovih sto su se prijavili ostaju tamo prijavljeni i isto tako ce biti sa ljudima koji se prijave za 1. mart. zacrtani cilj je uspio kod srebrenice. kod 1. marta ako ne uspije iz prvog pokusaja nije toliko strasno. mozda kod drugog ili treceg pokusaja. mislim da je svaki glas vise koji ova inicijativa privuce uspjeh. i ne smije se naravno na tome zaustavljati nego od izbora do izbora intenzivirati.

srebrenicu izdvojiti iz rs-a nije realno. to svi znamo, zato nije fer to pogotov od ove inicijative traziti :)

isto tako se ne slazem da je ovo prelijevanje vode iz casu u casu. kao prvo u rs-u jedan bosnjacki glas je puno vazniji nego u fbih (ili nekim opstinama na lokalnim izborima). kao drugo ima dosta dijaspore i to uopste nije prelijevanje vode nego punjenje friske vode iz cesme ;)

to kakvih bosnjaka ima vani. to dobro znam. zivio sam pola zivota po raznoraznim drzavama. isto tako imas i te kako svijsnih bosnjaka koji su mozda vece patriote od onih dole. ljude koji su krvarili u ratu u bih i poslje rata otisli vani naprimjer.. naravno da je asimilicija jaka pogotov tamo gdje nama puno bosnjaka na jendom mjestu. ali tamo gdje nas ima tu se da odrzati veza sa bosnom. svi mi to mozemo vjerovatno potvrditi iz svoje familije sirom svijeta gdje su i kako ljudi se asimilirali ili mozda bas i nisu. o povratku ne bih previse fantazirao, tu svi znamo da nema sanse da se ikad vrati neki veci broj. ali dijaspora je vazna i potrebna jer samo tako odrzava bosnu uopste na zivotu.

1. mart nije inicijativa nije inicijativa za povratak ili osvjescenje bosnjaka nego samo inicijativa da ljudi na odmoru u rodnom gradu ili prijeratnom prebivalistu izvade 2 papirici i onda neke papirice na izborima jos posalju postom. ni manje ni vise. ja to podrzavam. ideja je super. jer tako hoce da pomognu onim nasim bracama i sestrama koji su jos dole. sasvim pozitivno po meni. da li ce upaliti. ne znam. nadam se. vidjecemo uostalom. ali ne zelim unaprijed da otpisem.

bas me interesuju ta tvoja pitanja. sumnjam da iko iz te inicijative cita ovaj forum. ako ga cita nisam siguran da li ce odgovoriti na tvoja pitanja. uostalom ako ne dodju moze im se poslati to preko emaila. fakat me interesuje sta hoces da ih pitas :):)

peace.

marli
Član

Post Postao/la marli » 27 jan 2013 16:16

Dobra je ta inicijativa, najbitnije je da se nešto radi, da se traže neka rješenja. Busovača, N.Travnik, Jajce, Vitez, Odžak, G.Vakuf, Srebrenica, Vkosavlje, kolona bh fanatikosa u centru brčkog te 600 nekretnina u neumu mi definitivno daju nadu u bolje sutra. Vide to i dinosauri koji "vjerojatno" čitaju ovaj forum. :evilxb:

emir
Član

Post Postao/la emir » 27 jan 2013 17:54

marli je napisao/la:I vi koji ste u inostranstvu ukoliko ste u kontaktu s našim ljudima razgovarajte s ljudima po pitanju izlaska na izbore-naročito iz rs-a. Svaki glas je bitan, svaki vijećnik je bitan. Nećemo potcjenjivati naš narod u inostranstvu, da nema njihovog ubrizgavanja novca mi bi se ovdje davno urušili. Baš ću izlistati programe stranaka da vidim koliko ih ima među ciljevima formiranje ministarstva za dijasporu. :fes:

Dovoljna je inicijativa normalnih ljudi koji su pronašli način kako da se oteža put RS ka onom što oni žele vijekovima. Ko hoće da pomogne tako što će se registrovati i glasati hvala mu, ko neće nismo ni navikli da nam takvi pomažu. Zar zaista mislite da mi u Bosni imamo neku nadu u dijasporu. A i to da bi se urušili bez ubrizgavanja novca dijaspore nije tačno, nismo se urušili ni 93 kad smo bili opkoljeni sa svih strana i nikada niti nećemo, a ova depresivna priča o ljudima koji vezu sa Bosnom imaju samo preko BN televizije i kupuju svoju savjest slanjem novca užoj rodbini a djecu ne uče bosanskom jeziku najbolje govori o karakteru tih ljudi, uostalom oni su za nas ovdje u rangu velikosrpskih i velikohrvatskih idiota. Ne treba o takvim niti pisati niti ih pozivati da pomognu, o svojim grijesima imat će kad da razmišljaju, ali činjenica je da ima jako puno Bošnjaka vani koji su spremni pomoći koji puno pomažu i ne treba zatamnjivati njih ovim pričama o idiotima u Americi koje Jack pominje.

Logan
Član

Post Postao/la Logan » 27 jan 2013 21:26

Ja samo znam da kad je bilo jasno da cetnici nece vise ni da cuju za posebna pravila za glasanje u Srebrenici koja su vazila do prije zadnjih izbora (da svaki Srebrenicanin moze da glasa u Srebrenici neovisno o gdje mu je prijavljen boravak) najveci doment Bosnjacke politicke pameti je bio da se ide u bojkot izbora. Bas bi to cetnike tesko pogodilo u PM.
Helem, niodkuda momci i djevojke se stvorise i navrat nanos organizovase kampanju pet do 12 i isforsirase ne samo jednog zajednickog nestranackog kandidata nego i uspjese za ta 2 mjeseca 2000+ glasaca registrovati. Ako to nije rezultat vrijedan paznje i podrske ja fakat ne znam sta u ovoj drzavi jeste.

Nadalje, ako ste pratili zadnjih dana je bila MASA zvanicnih posjeta svim nivoima vlasti iz svih politickih opcija sa ciljem da se konacno donese sveobuhvatan set zakona da se konacno ukinu barijere povratku koje je sama Federacija stvorila i da se konacno omoguci povratnicima da ne gube stecena prava samim povratkom. Znaci, to kad se desi povratnik se moze registrovati i izvaditi licnu kartu a da ne izgubi zdravstveno, penziono, boracko, socijalno i svako drugo pravo koje sada gubi. Samo to da proguraju vec je monumentalno jer ce nam se prob prijava drasticno povecati. Koliko ljudi se samo vratilo a da nikad nije izvadilo dokumente u cetnitetu bog dragi zna.

Dakle, sa jedinstvenom izbornom listom ako se uspije isforsirati smo vec u debelom dobitku (na zadnjim izborima bi imali 2 a mozda i 3 mandata iz sumske samo da smo imali jedinstvenu izbornu listu uz isti broj glasaca). Uz ukidanje barijera smo u daljnom plusu jer vise nema destimulacije vadjenju dokumenata. I na kraju motivisati sve prognane da izvade dokumente i glasaju mi vec dolazimo u poziciju da imamo sanse da unistime tzv "entitesku vecinu" i glavnu alatku cetnika za blokade u parlamentu.

Ja fakat ne vidim u cemu moze biti problem u ovoj logici?

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 28 jan 2013 04:22

Logan je napisao/la:Ja samo znam da kad je bilo jasno da cetnici nece vise ni da cuju za posebna pravila za glasanje u Srebrenici koja su vazila do prije zadnjih izbora (da svaki Srebrenicanin moze da glasa u Srebrenici neovisno o gdje mu je prijavljen boravak) najveci doment Bosnjacke politicke pameti je bio da se ide u bojkot izbora. Bas bi to cetnike tesko pogodilo u PM.
Helem, niodkuda momci i djevojke se stvorise i navrat nanos organizovase kampanju pet do 12 i isforsirase ne samo jednog zajednickog nestranackog kandidata nego i uspjese za ta 2 mjeseca 2000+ glasaca registrovati. Ako to nije rezultat vrijedan paznje i podrske ja fakat ne znam sta u ovoj drzavi jeste.

Nadalje, ako ste pratili zadnjih dana je bila MASA zvanicnih posjeta svim nivoima vlasti iz svih politickih opcija sa ciljem da se konacno donese sveobuhvatan set zakona da se konacno ukinu barijere povratku koje je sama Federacija stvorila i da se konacno omoguci povratnicima da ne gube stecena prava samim povratkom. Znaci, to kad se desi povratnik se moze registrovati i izvaditi licnu kartu a da ne izgubi zdravstveno, penziono, boracko, socijalno i svako drugo pravo koje sada gubi. Samo to da proguraju vec je monumentalno jer ce nam se prob prijava drasticno povecati. Koliko ljudi se samo vratilo a da nikad nije izvadilo dokumente u cetnitetu bog dragi zna.

Dakle, sa jedinstvenom izbornom listom ako se uspije isforsirati smo vec u debelom dobitku (na zadnjim izborima bi imali 2 a mozda i 3 mandata iz sumske samo da smo imali jedinstvenu izbornu listu uz isti broj glasaca). Uz ukidanje barijera smo u daljnom plusu jer vise nema destimulacije vadjenju dokumenata. I na kraju motivisati sve prognane da izvade dokumente i glasaju mi vec dolazimo u poziciju da imamo sanse da unistime tzv "entitesku vecinu" i glavnu alatku cetnika za blokade u parlamentu.

Ja fakat ne vidim u cemu moze biti problem u ovoj logici?
tako je logan. slazem se 100% sa ovim. ne smijemo da omalovazavamo uspjehe nase! i da ih umanjujemo!

ova inicijativa je nesto sto moramo biti svi zajedno iza toga. SVI iz federacije! pa cak i neki hrvati to podrzavaju.

EdinTZ
Član

Post Postao/la EdinTZ » 28 jan 2013 05:45

Slazem se i ja sa loganom..
Ja sam vec u planu da se u 2014 prijavim u Zvorniku na glasanje icemo ja i par drugova kod ovog u Zvornik nebi da imenujem i zivit ljeto citavo usput smo i na drini i ako dodju picija iz cetninteta da vidi gdje zivimo imamo gdje bili smo u kontaktu i sa ljudim iz 1marta.
Odusevljeni su ljudi narucito odzivom Hrvata u Posavini ali i nasih ljudi po Zvorniku, Bratuncu( Skelani ce malte ne na izbore svi sto ih je ostalo u Fbih) Srebrenica i mi domicielno stanovnisto nek naberemo 5000 dosta, uhar sto kazu. Bitno je da nam ne prave problem u parlamentu da mi udjemo u NATO prije evropske unije radi sigurnosti i radi investicija nece niko investirat kad onaj krmak malo malo odcjepljenje svaki potncijalni investitor misli bice rat odo drugo dje tutnut pare.

Sta vise ja grantujem da ce ideja prvi mart proci barem 50000+ zivi bili do 2014. :rat:

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 28 jan 2013 15:20

Emir kaže:
Dovoljna je inicijativa normalnih ljudi koji su pronašli način kako da se oteža put RS ka onom što oni žele vijekovima. Ko hoće da pomogne tako što će se registrovati i glasati hvala mu, ko neće nismo ni navikli da nam takvi pomažu.
Zar zaista mislite da mi u Bosni imamo neku nadu u dijasporu.
A i to da bi se urušili bez ubrizgavanja novca dijaspore nije tačno, nismo se urušili ni 93 kad smo bili opkoljeni sa svih strana i nikada niti nećemo, a ova depresivna priča o ljudima koji vezu sa Bosnom imaju samo preko BN televizije i kupuju svoju savjest slanjem novca užoj rodbini a djecu ne uče bosanskom jeziku najbolje govori o karakteru tih ljudi, uostalom oni su za nas ovdje u rangu velikosrpskih i velikohrvatskih idiota.
Ne treba o takvim niti pisati niti ih pozivati da pomognu, o svojim grijesima imat će kad da razmišljaju, ali činjenica je da ima jako puno Bošnjaka vani koji su spremni pomoći koji puno pomažu i ne treba zatamnjivati njih ovim pričama o idiotima u Americi koje Jack pominje.

Emire, potpisujem tvoj post u potpunosti. :gut:

Inicijativi 1. mart i Emiru Suljagiću ne treba tražiti nikakvu manu.

Zašto neko nije to pokušao da uradi u proteklih 15 godina?

Jedno je pisati postove kako se voli Bosna, a drugo je živiti u Bosni svakodnevni život.

U čitavoj mojoj, vrlo širokoj familiji, nikome ne dolazi donacija iz dijaspore.

Užasno mi je krivo kada dijasporci pričaju priče kako bi bez njihovih para Bosna propala!

Dabogda propala, ako ćemo čekati njihove donacije.

Nismo propali ni 1992-1995 pa nećemo ni sada.

A da budem iskren, i ne volimo njihovo kurčenje ,kada ljeti dođu sa bijesnim autima

da bi napravili ljubomornim nas domaće i postavili nerealne standarde našim ljudima.

Foliraju se 1-2 sedmice po kafanama , kao fol oni puni para.

Nikakve fajde od dijaspore, ni u ratu, a ni sada, nisam imao ni ja, ni bilo ko od moje familije,

a i ne očekujem nikakvu pomoć od njih.

Ovo što pišem na ovom forumu je moj iskreni stav, jer znam

da nije nemoguće da kod nas opet zarati i da se opet puška mora u ruke uzimati.

Niko od ovih silnih nabrijanih turbobošnjaka-forumaša neće doći iz raznih inostranstava

i popeti se sa mnom na kotu prema Doboju,

nego će redovno ići na posao i zarađivati eure i $ za svoja nova bijesna auta,

i vikend opijanja...

Jakub
Član

Post Postao/la Jakub » 28 jan 2013 15:55

Daj,Boga ti,ne zakuhavaj bez veze!

marli
Član

Post Postao/la marli » 28 jan 2013 16:27

NEMOJTE SE SVAĐATI, TO NAM JE NAJMANJE POTREBNO. SELAM SVIM FORUMAŠIMA (PA I ZECU).

marli
Član

Post Postao/la marli » 28 jan 2013 16:57

Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte! I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio srca vaša i vi ste postali, milošću Njegovom, prijatelji; i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio. Tako vam Allah objašnjava Svoje dokaze, da biste na pravom putu istrajali.'' (Ali Imran, 103)

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 28 jan 2013 17:11

stvarno je bespotrebno bilo kakvo zakuhavanje, zato necu nista direktno odgovoriti.

samo moram jedno reci. mi bosnjaci (a rekao bi cak i balkanci) imamo problem da previse bacamo sve u jedan kos. kod nas su svi srbi, hrvati, sdp-ovci, cigani, vehabije, svabe, crnci, kinezi,......... isti. nema nimalo diferenciranja. nema ni malo relativiziranja.

kako je to moguce da su svi ljudi u jednoj partiji losi a u drugoj eto andjeli? kako je moguce da su svi dijasporci bezveze? a sta je sa ljudima koji su zivili u bosni i odsele sada negdje u inostranstvo, ili oni koji se vrate nazad u bosnu? ima i takvih. niko nije perfekt. postoji cak i mogucnost da se ljudi poboljsaju ili promjene.

mislim da nam svima fali razumjevanja i (kolko god ovo gay zvucalo) ljubavi prema onome sto je nase. prvi smo ako treba po nama samim pljuvati. u tome je najveci problem. slabo drzimo zajedno. u svakom smislu. jednostavno nismo izgleda jos osvijesceni sto se toga tice.

moje misljenje je to da u svakoj vjeri, naciji, etniji, regiji ima i DOBRIH I LOSIH ljudi i GLUPIH I PAMETNIH i naravno uvijek nesto sto je i izmedju!
zato se cuvam da ljude bacam u kos. previse sam ljudi, gradova, drzava itd. upoznao u svom mladom zivotu i mislim da ako sam nesto naucio to je da nikad unaprijed ne osudjujem i generalizujem ljude!!!

Jakub
Član

Post Postao/la Jakub » 28 jan 2013 17:21

Bas tako!Dva brata pa se razlikuju ko nebo I zemlja.

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 29 jan 2013 03:45

U vezi slanja novca dijaspore u BiH,

želim reći da se niko ne treba hvaliti

sa time što šalje novac u BiH, i objavljivati hvalospjeve po tom pitanju.

Marli opet kaže da bi "bez donacija dijaspore, Bosna propala". :roll: :roll: :roll:

Dijaspora šalje pare svojim roditeljima, braći ili sestrama

a po Kur'anu je obaveza pomagati porodicu, ako si u mogućnosti.

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 29 jan 2013 04:26

noel malcolm je napisao/la:U vezi slanja novca dijaspore u BiH,

želim reći da se niko ne treba hvaliti

sa time što šalje novac u BiH, i objavljivati hvalospjeve po tom pitanju.

Marli opet kaže da bi "bez donacija dijaspore, Bosna propala". :roll: :roll: :roll:

Dijaspora šalje pare svojim roditeljima, braći ili sestrama

a po Kur'anu je obaveza pomagati porodicu, ako si u mogućnosti.
to da li bi propala ili ne bi propala je u svakom slucaju diskutabilno. ali svima je jasno da milioni i miliarde maraka i eura dolaze iz dijaspore. da li je to sada pomoc familiji ili ostavljanje para kad se dodje na odmor nije vazno. jasno je da nema dijaspore bosna bi bila jos nestabilnija jer bi ljudi bili jos siromasniji.

mislim da nije cilj da se sva dijaspora vrati u bih jer sta bi tu radili, samo bi jos vise bilo naroda bez posla i jos bi losije stanje bilo. cilj je da se dijaspora i bosna sto bolje povezu. u svakom smislu. da ljudi ne zaborave svoju domovinu i famliju. pa makar to bile samo 2-3 sedmice odmora sto se dole ode, bolje i to nego da odu u hrvatsku na odmor.

osim toga ima jos nesto sto se ne smije potcjenjivati a to je image koji bosnjaci dijasporci grade u njihovim drzavama. mislim da je bas razlog taj procentualno veliki broj bosnjaka u drzavama kao austrija i njemacka zasto te drzave imaju kolko tolko pozitivan stav prema bosni!

Odgovorite