Iseljavanje tzv Srba i Hrvata iz Bosne
Re: Iseljavanje tzv Srba i Hrvata iz Bosne
Jako dobra analiza @Bosnjackahercehovina 
Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!
BosnjackaHercegovina je napisao/la:Sracunao broj iseljenih Hrvata iz BiH po popisu KCa od 2012-2017 - jer 2012 popis = stanje 31.12.2012 i popis 2017 je stanje 31.12.2017.amkos je napisao/la:Možeš li ovo malo pojasniti, kako si ovo dobio, ovaj procenat ?To znaci da Hrvati cine 71% svih iseljenih iz FBiH i BDa zajedno.
Takodjer, Hrvata nema u GTu vec odavno. Tu su izumrli i svedeni na nivo statisticke greske - jer ih je HDZ prodao Vlasima. Znaci svo iseljavanje Hrvata je iz FBiH i BDa.
Tada sam broj iseljenih Hrvata 2012-2017 podijelio sa ukupnim brojem iseljenih iz FBiH i BDa (koji su dali u clanku). Rezultat je 71%. Sto znaci da su Hrvati oko 71% iseljenih iz FBiH+BDa.
Pretpostavka koja se mora uzeti u obzir jeste da statistika KCa 2012-2017 jeste statistika iseljavanja a ne prirodnog odumiranja. Ja vjerujem da je to tacno jer Hrvati 2012 nisu imali tolike probleme sa bijelom kugom (ni blizu ovih brojeva) stoga ovi brojevi su samo iseljavanje. Pogotvo jer su u nekim mjestima bili jako vitalni - tako da je sva razlika 2012-2017 u stvari samo iseljavanje.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
U Cijeloj Sumskoj imas tek nesto vise od 30 Hrvata prvacica.Imas 8800 katolika od kojeg 2/3 katolika je starije od 60 godina.Broj katolika u sumskoj koji su maloljetni iznosi manje od 10%.Ako imaju nekih 380 tak osnovaca prosle godine.Dodaj tu jos srednjoskolce+ one ispod 6.Tu i tamo nekih 800 tinjak maloljetnih imaju u sumskoj.Sto znaci da realno najveci dio iseljenih u sumskoj mogu da budu samo Bosnjaci ili Srbi
Onako realno ako gledamo broj prvacica.Broj osnovaca.Ja ne vidim da u sumskoj ima vise od 900 000 Srba
Previse.Broj Srba je pao na ispod milion odavno.Sam popis je rekao da ima 1.082 miliona Srba gdje je svasta popisano,na razini cijele Bosne,racunaj samo od popisa znaci na jesen 2018 imat ces skoro 5000 Srba manje u tzv Federaciji.I najmanje 25 000 iz Sumske+ Migracije.Ako su migracijama izgubili 70 000 najmanje.Iako kazem ovaj broj od 1.082 miliona + nije respektabilanSrbi: 1.010.000 i 30.9%
Onako realno ako gledamo broj prvacica.Broj osnovaca.Ja ne vidim da u sumskoj ima vise od 900 000 Srba
Never had i imagined living without you Angelene
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
- BosnjackaHercegovina
- Član
Slažem se s tobom - ovo je cifra koju sam stavio pod pretpostavkom da se Hrvatima otpiše 90.000 lažno popisanih. Nisam ubrojio lažno popisane Vlahe jer njihov broj ne znam. Pa vjerujem da si ti bolje upućen u to.Jack je napisao/la:U Cijeloj Sumskoj imas tek nesto vise od 30 Hrvata prvacica.Imas 8800 katolika od kojeg 2/3 katolika je starije od 60 godina.Broj katolika u sumskoj koji su maloljetni iznosi manje od 10%.Ako imaju nekih 380 tak osnovaca prosle godine.Dodaj tu jos srednjoskolce+ one ispod 6.Tu i tamo nekih 800 tinjak maloljetnih imaju u sumskoj.Sto znaci da realno najveci dio iseljenih u sumskoj mogu da budu samo Bosnjaci ili Srbi
Previse.Broj Srba je pao na ispod milion odavno.Sam popis je rekao da ima 1.082 miliona Srba gdje je svasta popisano,na razini cijele Bosne,racunaj samo od popisa znaci na jesen 2018 imat ces skoro 5000 Srba manje u tzv Federaciji.I najmanje 25 000 iz Sumske+ Migracije.Ako su migracijama izgubili 70 000 najmanje.Iako kazem ovaj broj od 1.082 miliona + nije respektabilanSrbi: 1.010.000 i 30.9%
Ali ako je broj Vlaha manji za 100.000 od ove cifre, to jest ako je broj lažno popisanih Vlaha veći za 100.000 nego što on stvarno jeste, onda to dovodi procenat Bošnjaka na oko 55.0% a procenat Vlaha na 28.5-29%.
Samo BiH.
Krmeci zahod je revidirao sluzbene podatke popisa
Na strani 159 su upisali da je zabiljezeno 970 857 vlaha
http://www2.rzs.rs.ba/static/uploads/bi ... ta_WEB.pdf
Njih ukupuno ima oko 950.000 u cijeloj BIH i imaju manje od 9.000 zivorodenih. Za 3-4 godine ce pasti ispod 900.000
Njih ukupuno ima oko 950.000 u cijeloj BIH i imaju manje od 9.000 zivorodenih. Za 3-4 godine ce pasti ispod 900.000
Biće onako kako Bošnjaci odluče
- BosnjackaHercegovina
- Član
Ako je tačan onaj podatak sa ove teme o 151.101 iseljenih 2013-2017, i ako su imali 970.000 onda je već sad njihov broj oko 890.000Drina je napisao/la:Krmeci zahod je revidirao sluzbene podatke popisa
Samo BiH.
A koliko ih je satro prije bilo? Vise se izgubih od ovih podataka.Drina je napisao/la:Krmeci zahod je revidirao sluzbene podatke popisa
- BosnjackaHercegovina
- Član
..
Zadnja izmjena: BosnjackaHercegovina, dana/u 21 apr 2018 23:41, ukupno mijenjano 1 put.
Samo BiH.
Stani, jesu li ovo sto ti prikazujes podaci od drzavne agencije? Jer su raja Istocno od raja izbacili svoju verziju popisa. Ja se sad pitam jesu li revidirali svoje podatke...?BosnjackaHercegovina je napisao/la:Po popisu 2013, Srba bilo 1.087.000.kliker je napisao/la:A koliko ih je satro prije bilo? Vise se izgubih od ovih podataka.Drina je napisao/la:Krmeci zahod je revidirao sluzbene podatke popisa
Vjeruje se da su varali na popisu koji Hrvati.
Doduše i Bošnjaci su isto ali ovi su baš to do vrhunca doveli.
Izgleda da je Statistički Zavod GTa tu cifru prepravio na 970.000.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Izvinjavam se. Greška je do mene. Ovo je samo 970.000 Vlaha na četničkom popisu kojeg su Vlasi izbacili jer nisu priznali popis 2013 u GTu. Ništa novo. Ja sam pogrešno skontao.
Samo BiH.
Da zahod iz Banja Luke je revidirao podatke i napisao da je 2013 popisano 970.000 vlaha u genocidnoj tvorevini.
Ja sam ubjeden da ih je danas oko 950.000 bu cijeloj BIH
S time sto ove u pederaciji mozes potpuno izbrisati osim one u Drvaru-Glamocu-BP. Tu su homogeni
A ovi ostali po Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli itd ce biti asimilirani. Dovoljno je da pogledas podatke FZS gdje godisnje imas 100+ zivorodenih beba cije majke su iz pravoslavlja. Ali samo 30-ak su cisto pravoslavni brakovi i to uglavnm iz Drvara. Ovi ostali su mix i oni se odmag prebacuju na Bosance a kasnije na Bosnjake.
Ja sam ubjeden da ih je danas oko 950.000 bu cijeloj BIH
S time sto ove u pederaciji mozes potpuno izbrisati osim one u Drvaru-Glamocu-BP. Tu su homogeni
A ovi ostali po Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli itd ce biti asimilirani. Dovoljno je da pogledas podatke FZS gdje godisnje imas 100+ zivorodenih beba cije majke su iz pravoslavlja. Ali samo 30-ak su cisto pravoslavni brakovi i to uglavnm iz Drvara. Ovi ostali su mix i oni se odmag prebacuju na Bosance a kasnije na Bosnjake.
Biće onako kako Bošnjaci odluče
Zupa Bugojno je imala 34 umrla izmedju od 1 Januara do 1 Maja prosle godine.A evo vec sad ove godine imaju 52.A ima jos Aprila malo
Pogledati Srebrenicu s popisa i stvarno vjerovati da ima toliko Srba u Srebrenici stalnih.A koliko prvacica imaju ono?10 tak?Manje od tog.Koliko osnovaca.Jos manje
Popis nije sveta krava i taj popis nije relevantan toliko.Ima nekih finih stvari,individualna naselja,starosna struktura ali da treba vjerovati popisu.ne
Krmak Dodik je prije 10 godina pricao da u Sumskoj ima 1.5 miliona ''Srba'' a evo vec njihov zavod za statistiku kaze da je ispod milion.Ove godine imas 400 manje zeljeznicara genocidne,da ne pricamo kako im se mladez raseljava iz Istocne Bosne
Pogledati Srebrenicu s popisa i stvarno vjerovati da ima toliko Srba u Srebrenici stalnih.A koliko prvacica imaju ono?10 tak?Manje od tog.Koliko osnovaca.Jos manje
Popis nije sveta krava i taj popis nije relevantan toliko.Ima nekih finih stvari,individualna naselja,starosna struktura ali da treba vjerovati popisu.ne
Krmak Dodik je prije 10 godina pricao da u Sumskoj ima 1.5 miliona ''Srba'' a evo vec njihov zavod za statistiku kaze da je ispod milion.Ove godine imas 400 manje zeljeznicara genocidne,da ne pricamo kako im se mladez raseljava iz Istocne Bosne

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
- Slavoljub Bosnjak
- Član
Mislim da je ta njegova izjava bila 2013. godine ,jer sam se tada prvi put zainteresovao za geopolitiku i sl. ,dobra stara vremena.Jack je napisao/la:Zupa Bugojno je imala 34 umrla izmedju od 1 Januara do 1 Maja prosle godine.A evo vec sad ove godine imaju 52.A ima jos Aprila malo
Prijedor nema toliko Srba koliko je popisano.Istina je da je tu brojka popisanih za cirka 10 000 veca.A da ne pricam o Banja Luci.Mislim da su realno Srbi popisali se postenije od ustasha i na tome im mogu reci hvala,ali njihova brojka u Prijedoru,Banja Luci,Zvorniku i posebno Srebrenici s popisa je isuvise nerealna.Dodik je prije 2010 godine vikao da je u sumskoj 1.5 miliona Srba.Kakva 2012,daleko prije od tog,ja se sjecam
Po meni realno danas za cijelu Bosnu
930 000 Srba
370 000 Hrvata
20 000 ostalih
1.7 miliona Bosnjaka
Kako-tako.Mnogi Bosanski gradovi.Bosnjacki.Imaju dobru ekonomiju i ljudi se manje iseljavaju:Gorazde,Tesanj,Gracanica,Sarajevo,sve vise Bugojno,Novi Travnik.Ocigledno najkriticnije je u Usk kantonu ili Krajini.Ja sam prvi rekao dok je popis trajao da Bosnjaka u Sanskom Mostu nema toliko da je to sprdacina,na razini popisanih Hrvata Livna i Duvna.Oba su masovnije popisali svoje a nema ih toliko
Buzim i B.Krupa i ovaj Cazinski dio su realnije popisali.Kljuc isto malo pretjerano popisan.Prijedor sigurno pretjerano.Bos Dubica pouzdano znam da u opcini zivi 1900 Bosnjaka.Vecinom starijih.A popisano je tamo 2700.U Prijedoru nema vise od 13 000 Bosnjaka danas,a popisano je daleko,daleko vise.Tu i sam kazem da su cifre nerealne,posebno ako neko misli da Kozarac ima toliko ljudi.Nema,ali ima preko 2000.
Jedina pozitiva je sta onaj Faletar rece da od 31 iz Nikolinonog razreda u Busovaci.Njih 30 se je iselilo.A zna se da u Ciku ustashe su na vlasti da biracki spisak je imao zabiljenih 6558 umrlih koji su glasali kao redovni,a cim je cifra tolika.Onda je realno i vise.
Po meni realno danas za cijelu Bosnu
930 000 Srba
370 000 Hrvata
20 000 ostalih
1.7 miliona Bosnjaka
Kako-tako.Mnogi Bosanski gradovi.Bosnjacki.Imaju dobru ekonomiju i ljudi se manje iseljavaju:Gorazde,Tesanj,Gracanica,Sarajevo,sve vise Bugojno,Novi Travnik.Ocigledno najkriticnije je u Usk kantonu ili Krajini.Ja sam prvi rekao dok je popis trajao da Bosnjaka u Sanskom Mostu nema toliko da je to sprdacina,na razini popisanih Hrvata Livna i Duvna.Oba su masovnije popisali svoje a nema ih toliko
Buzim i B.Krupa i ovaj Cazinski dio su realnije popisali.Kljuc isto malo pretjerano popisan.Prijedor sigurno pretjerano.Bos Dubica pouzdano znam da u opcini zivi 1900 Bosnjaka.Vecinom starijih.A popisano je tamo 2700.U Prijedoru nema vise od 13 000 Bosnjaka danas,a popisano je daleko,daleko vise.Tu i sam kazem da su cifre nerealne,posebno ako neko misli da Kozarac ima toliko ljudi.Nema,ali ima preko 2000.
Jedina pozitiva je sta onaj Faletar rece da od 31 iz Nikolinonog razreda u Busovaci.Njih 30 se je iselilo.A zna se da u Ciku ustashe su na vlasti da biracki spisak je imao zabiljenih 6558 umrlih koji su glasali kao redovni,a cim je cifra tolika.Onda je realno i vise.

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
Sto se tice sumske ima dosta iseljenih Bosnjaka.Dosta je Bosnjaka iselilo iz Prijedora naprimjer.Ima tu i nekih slucajeva oko Banja Luke.U samoj Banja Luci imas islamsku zajednicu koja ne radi nista,i sve vise imas ljudi koji pricaju ekavicom i cetnicki su nastrojeni.U Prijedoru tog nema sem par starih senilnih budala.Ove cifre o 150 000 iseljenih u zadnje 4 godine su priblizno tacne.Ima nekih budaletina koji pricaju da Jack lazira podatke,ubjedjuje neke Jackabije da se Bosnjaci ne iselljavaju i da izmislja istinu.A pretpostavljam da ti znas bolje ili mozda Mirhunisa
Mislim da su ove cifre realnije i ozbiljnije.Naravno kad bi to bilo tacno 50% iseljenih bi bilo cirka 75 000 Bosnjaka,a ja nekako ne vjerujem u to
Budimo realni
Bankarski sektor u sumskoj je propao
Zeljeznice su propale.Jos 400-700 otkaza slijedi ove godine
Turizam je propao
Strana ulaganja,avio saobracaj
Ne postoji privredni grad u sumskoj koji ima rast poput Tesnja ili Gracanice.Istocni dio Bosne je mahom danas pustinja,a popis je rekao naprimjer vidi Sekovici.I hoces mi reci da se Bosnjaci iseljavaju koji imaju najvece gradove van Banja Luke.,imaju najvise industrije.Realno po meni
Srednja Bosna
Bos Posavina
Krajina
Najvise su ugrozene iseljavanjem.I odatle je najvise iselilo u zadnje 4-5 godina
Po meni naravno
Bos Posavina katolici,ima i Bosnjaka
Srednja Bosna preko 70% katolici
Krajina nekih 65% Bosnjaci,35% Srbi.Onaj dio sto je u sumskoj.Opet kazem da ima istine posebno za dijelove Krajine gdje imas lokalne kabadahije koji su ucjenama otjerali mlado stanovnistvo odatle i zatvorili radna mjesta tipa Sanski Most
Mislim da su ove cifre realnije i ozbiljnije.Naravno kad bi to bilo tacno 50% iseljenih bi bilo cirka 75 000 Bosnjaka,a ja nekako ne vjerujem u to
Budimo realni
Bankarski sektor u sumskoj je propao
Zeljeznice su propale.Jos 400-700 otkaza slijedi ove godine
Turizam je propao
Strana ulaganja,avio saobracaj
Ne postoji privredni grad u sumskoj koji ima rast poput Tesnja ili Gracanice.Istocni dio Bosne je mahom danas pustinja,a popis je rekao naprimjer vidi Sekovici.I hoces mi reci da se Bosnjaci iseljavaju koji imaju najvece gradove van Banja Luke.,imaju najvise industrije.Realno po meni
Srednja Bosna
Bos Posavina
Krajina
Najvise su ugrozene iseljavanjem.I odatle je najvise iselilo u zadnje 4-5 godina
Po meni naravno
Bos Posavina katolici,ima i Bosnjaka
Srednja Bosna preko 70% katolici
Krajina nekih 65% Bosnjaci,35% Srbi.Onaj dio sto je u sumskoj.Opet kazem da ima istine posebno za dijelove Krajine gdje imas lokalne kabadahije koji su ucjenama otjerali mlado stanovnistvo odatle i zatvorili radna mjesta tipa Sanski Most

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
-
Bosnjak na kvadrat
- Član
https://www.rtvslon.ba/vlada-tk-ponudil ... ka-iz-bih/Jack je napisao/la:Realno po meni
Srednja Bosna
Bos Posavina
Krajina
TK svakako nije u dobroj situaciji, o tome sam više puta pisao, pa ste me ovdje napadali.
Ovi zvanični podaci su naravno 2-3 puta manji od stvarnih - pa komšija Refik koji je odselio u Njemačku i tamo neki dan dobili dijete sigurno se nije odjavio iz svoje opštine. Imam prijatelja koji već 10 godina živi u Njemačkoj a adresa prebivališta u Starom Gradu u Sarajevu.Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u posljednjih pet godina s područja Tuzlanskog kantona odselilo je 19.048 osoba
Dalje, to što se govori o sredinama koje su ekonomski jake: pogledaj prosječnu platu u Tešnju na primjer, imajući u vidu da je i ovo prenapuhana cifra, jer iz nje treba isključiti zaposlenike javnih institucija. Tu bi imao prosječnu platu čak manju i od 500 KM! Šta možeš kupiti za 500 KM u Bosni, kako preživjeti? Dok platiš režije (struja, voda, telefon...) ode 150 KM. Meni na gorivo npr mjesečno ide 70-tak KM još ne vozim mnogo. Mjesečne autobuske karte djeci su reda veličine 50-80 KM...
Zato sam i postavljao video u kojem Efendić, iako je član vladajuće SDA, s pravom pita: kako preživjeti sa manje od 1000 KM/mjesečno u Bosni, al opet to ovdje neki dočekuju na nož i smiju se...
https://www.klix.ba/biznis/privreda/zap ... /180404015

Ne voziš mnogo prijatelju, čudno mi je to jer znamo da imaš četvero djece, ženu itd.Meni na gorivo npr mjesečno ide 70-tak KM još ne vozim mnogo.
Pa ja znam mjesečno potrošiti oko ili preko 100 KM za gorivo (na Hifi tankujem
A znam osobu koja je mjesečno trošila oko 200-250 KM za gorivo, čovjek živio u Mostaru a radio u Sarajevu pa skoro svake sedmice putovao za Mostar, a bio podstanar u Sarajevu. Opet sve zavisi od situacije, ali ti zaista ne trošiš puno na gorivo. Golemo mi je to kako uspijevate.
Dosta puta gledam FACE TV i Senada H. ali ne znam kako mi je promakao onaj video sa Efendićem. Pa ono što onaj čovjek govori je brutalno ako je onako. Baš si me zabrinuo sa onim videom.Zato sam i postavljao video u kojem Efendić, iako je član vladajuće SDA, s pravom pita: kako preživjeti sa manje od 1000 KM/mjesečno u Bosni, al opet to ovdje neki dočekuju na nož i smiju se...
Zaista je premalo 1000 KM/mjesečno za jednu familiju ako samo jedno radi. Pogotovo u Sarajevu gdje je sve skuplje.
Ja ponekad imam osjećaj da moramo promijeniti razmišljanje i ne trpati se svi u Sarajevo. Neki dan pijem kafu u Konjicu sa jednom ekipom, pored Ćuprije, i 3 male kafe i kisela voda koštaju 5 KM.
Čujem u Srbiji otvaraju firme na jugu Srbije, gdje vlada velika bijeda i siromaštvo. Kod nas se većina stvari trpa u Sarajevo. Mislim dobro je to za Sarajevo, ali dugoročno nije dobro za sve nas.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
- noel malcolm
- Član
1)Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Jack je napisao/la:[/quote
Dalje, to što se govori o sredinama koje su ekonomski jake: pogledaj prosječnu platu u Tešnju na primjer, imajući u vidu da je i ovo prenapuhana cifra, jer iz nje treba isključiti zaposlenike javnih institucija. Tu bi imao prosječnu platu čak manju i od 500 KM! Šta možeš kupiti za 500 KM u Bosni, kako preživjeti? Dok platiš režije (struja, voda, telefon...) ode 150 KM. Meni na gorivo npr mjesečno ide 70-tak KM
Ono sto zvanicna statistika nigdje u BiH ne prikazuje je topli obrok.
On je neoporezovan do visine 8 km dnevno i SVI poslodavci ga isplacuju pored plate, a ne ulazi u prosjek plate.
Uporedjujuci sa 500 km nekakve sadasnje radnicke plate to je jos 30%.
2)
Poslodavci radnicima takodje isplacuju i troskove prevoza sa posla i na posao, kao dodatnu stimulaciju, sto je takodje neoporezivo i sto takodje ne ulazi u prosjek plate.
3)
Takodje, velika vecina poslodavaca isplacuje radnicima “koverte na crno”, gdje im stavljaju razliku od zvanicno isplacene plate do dogovorene, ili za prebacaj norme, sto statistika takodje “ne vidi”...
A gdje su putni troskovi tj. fiktivne dnevnice, bajramaluci, pokloni radnicima koji se zalazu...
“Statistika je samo tacan zbir netacnih podataka“
(citiram pokojnog prof.dr Milosa Blazica)
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm
- BosnjackaHercegovina
- Član
noel malcolm je napisao/la:1)Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Jack je napisao/la:[/quote
Dalje, to što se govori o sredinama koje su ekonomski jake: pogledaj prosječnu platu u Tešnju na primjer, imajući u vidu da je i ovo prenapuhana cifra, jer iz nje treba isključiti zaposlenike javnih institucija. Tu bi imao prosječnu platu čak manju i od 500 KM! Šta možeš kupiti za 500 KM u Bosni, kako preživjeti? Dok platiš režije (struja, voda, telefon...) ode 150 KM. Meni na gorivo npr mjesečno ide 70-tak KM
Ono sto zvanicna statistika nigdje u BiH ne prikazuje je topli obrok.
On je neoporezovan do visine 8 km dnevno i SVI poslodavci ga isplacuju pored plate, a ne ulazi u prosjek plate.
Uporedjujuci sa 500 km nekakve sadasnje radnicke plate to je jos 30%.
2)
Poslodavci radnicima takodje isplacuju i troskove prevoza sa posla i na posao, kao dodatnu stimulaciju, sto je takodje neoporezivo i sto takodje ne ulazi u prosjek plate.
3)
Takodje, velika vecina poslodavaca isplacuje radnicima “koverte na crno”, gdje im stavljaju razliku od zvanicno isplacene plate do dogovorene, ili za prebacaj norme, sto statistika takodje “ne vidi”...
A gdje su putni troskovi tj. fiktivne dnevnice, bajramaluci, pokloni radnicima koji se zalazu...
“Statistika je samo tacan zbir netacnih podataka“
(citiram pokojnog prof.dr Milosa Blazica)
Evo plata u realnom sektoru 2014-2016 - bez drzavnog.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/vec ... /171124012
-----
S tim da imam zamjerku na zakljucak na klix.ba clanku - jer da bi mogao izracunati platu ljudi u realnom sektoru iz ove tabele moras imati procente radnika u svakom od tih sektora - a to oni nisu objavili. Znajuci kako su smotani na klixu ne bi me iznenadilo da su oni pogledali samo kategorije i rekli da vecina kategorija je ispod prosjeka - sto nije isto kao vecina radnika, jer jedna kategorija moze imati 10x radnika od druge - a ja neznam koja ima koliko. A ni oni nisu objavili.
Uglavnom- eto podatak.
Dodaj na to 8km dnevno, to je oko 170km mjesecno. Dodaj putne troskove, bajramluke, bonusi, "na crno" sta god itd.. eto 200-250.
Kad to sve ubrojis (sto GT ubraja u svoj zbir) dobijes prosjek oko 1000km - sto je opet jako malo. Da bi se narod prestao iseljavat iz BiH ja vjerujem da je potrebna prosjecna plata od 1500-2000km sa nezaposlenoscu ispod 10% - a mi smo jako daleko od toga. I to me iskreno zabrinjava.
Samo BiH.
- noel malcolm
- Član
@Bosnjacka Hercegovina, ti si jednostran u diskusiji i prihvatas samo ono sto si vec prije mislio.
Razmahujes se hiljadarkama kao da se sa grane beru.
Ja ti argumentovano kazem da BH porodica sa dvoje zaposlenih i dvoje djece moze pristojno zivjeti od postojecih plata.
Tebi je vjerovatno novcana percepcija poremecena pa tesko shvatas nasu realnost.
Ne zelim raspravu sa tobom, cak sam jedva i ovo napisao, obzirom da ne zarezujes tudje misljenje.
Podsjecas me na jednog bivseg forumasa koji je o svemu znao sve!!
Razmahujes se hiljadarkama kao da se sa grane beru.
Ja ti argumentovano kazem da BH porodica sa dvoje zaposlenih i dvoje djece moze pristojno zivjeti od postojecih plata.
Tebi je vjerovatno novcana percepcija poremecena pa tesko shvatas nasu realnost.
Ne zelim raspravu sa tobom, cak sam jedva i ovo napisao, obzirom da ne zarezujes tudje misljenje.
Podsjecas me na jednog bivseg forumasa koji je o svemu znao sve!!
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,