Vatandzija89 je napisao/la:Mehmed beg Catic je napisao/la: I ja sam istih razmisljanja kao Edin.
A u vezi nove stranke jos bi nam samo trebalo to, pa ima je gotovo svako selo po jednu koja kupi glasove od Bosnjaka: SDA, SDA-A, SZBIH, SBB, SDP, DZ, Stranka Penzionera, Stranka Invalida, Stranka Dijaspore i jos ne znam vise koliko i svaka od njih kupi i mrvi glasove Bosnjaka, da nas ima ko Kineza rasturilo bi nas ovo cjepkanje glasova.
Nama treba da prvo Bosnjaci kao narod shvate sta i kako zele , onda ce moci da nas stranka i predstavlja, ovako je ovaj broj stranki samo primjer da mi sami ne znamo sta i kako hocemo, cast pojedincima i grupicama ali kao narod to nam manjka.
Stranaka koje računaju na glasove Bošnjaka zaista ima jako puno, ali tradicionalno +90% bošnjački glasova dobijaju SDA(najveća i definitvno stranka sa najvećom izbormon bazom), sad SBB a nekad SBIH, i SDP i od njega nastali DF i to isključivo zbog Komšića...
Mnoge od stranaka koje si ti pobrojao ja ne znam iskreno ni da postoje....
I opet kažem sve ove stranke same po sebi su amorfne, gotovo jednake sa jednakim ponudama prosječnom glasaču..osnujte SAMOOPREDJELJENJE i udri te
Problem je sto tih 90 % koje se daju za SDA, SDP i DZ nisu zajedno vec su rascjepkani. Pa pogledaj samo Jajce i izbore 2016:
Broj glasova Broj mandata
02212 ZAJEDNO ZA BOLJE SUTRA JAJCU - HDZ BIH, HDZ 1990, HKDU BIH 5.085 11
00090 SDA-STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
4.534 9
01182 SBB - FAHRUDIN RADONČIĆ
759 2
00004 STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU
658 1
00008 SDP-SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH
645 1
02205 KOALICIJA ZA JAJCE (HNS BIH I HSP BIH) 426 1
01698 DEMOKRATSKA FRONTA
356 0
00001 BPS-SEFER HALILOVIĆ
99 0
00461 DNS-DEMOKRATSKI NARODNI SAVEZ
74 0
02124 ZORAN BILANDŽIJA - NEOVISNI KANDIDAT 6 0
02098 ŽELJKO KOVAČ - NEZAVISNI KANDIDAT 5 0
I vidi koliko su ove ostale odvukle i smrvila glasova i sta bi znacilo da je barem 90 % glasova bilo u jednom pro-Bosnjackom bloku, ne samo da uzima glasove od Bosnjaka vec da za njih radi ? Imali bi 6400 glasova i da je samo 90 % a sokci 5522 i da imaju 100 % sokackih glasaova, znas sam sta bi to znacilo za grad i opstinu.
A ovo je samo jedna opstina gdje ima rasipanje glasova i usitnjavanje, nije to bas tako da se ne primjeti. Moje misljenje je da razbijanje na vise stranak/partija lose za Bosnjake, mi bi ko fol da furamo demokratiju dok neprijeteljima je jedina vodilja kako da uniste i drzavu i nas narod.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić