Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Dakle,
broj novorođenih je na nivou lanjske godine, koja je najlošija nakon rata (mada podaci iz Ljetopisa kao zvaničnog završnog dokumenta kažu da se 2016 rodilo 19 655 beba - u odnosu na ljetopis 2017 to je minus od 500 novorođenih brate!)? Tu ne gledamo nacionalnosti, već samo ukupnu cifru.
Kao što sam i govorio, mada je bezveze pričati o trendovima rasta/smanjenja na nivou jedne godine, da ne postoji nikakav poseban rast u odnosu na lani, čak naprotiv.
Ovo pišem iz razloga da se spustimo na zemlju i počnemo realnije sagledavati stvari.
Procentualni broj Bošnjaka je dobar, odličan - ali tu postoji caka: problem je što i naše cifre u apsolutnim iznosima padaju kako vrijeme prolazi. Razlika u odnosu na broj novorođenih od prije 5 ili 10 godina se ne može fakturisati samo šokcima - to je ključna stvar na koju pokušavam ukazati. Oni padaju, što je odlično, ali padamo i mi - što nije dobro. E sada, u tom padu oni brže idu ka dole i zato je naš broj procentualno veći. Ali dugoročno, nije dobro.
Vidim ba po odlascima poznanika - ja sam ih nabrojao preko 30 u zadnjih 10-tak godina. Mladi ljudi, obrazovani svi odreda.
Živi bili pa za 10 godina komentarisali iste ove teme.
Netačno.
Prvo, podaci vrlo jasno govore da su ove godine Bošnjaci imali bolju godinu po broju živorođenih nego prošlu i to vidi i čorav. Ne vidi samo onaj ko ne želi da vidi.
Drugo, nije istina da je (prošla godina) 2016 bila najgora godina niti po broju rođenih u FBiH a niti Bošnjaka - nego je to bila 2015 - što mi govori (po ko zna koji put) da ili ne pratiš ove podatke pažljivo ili nećeš da vidiš činjenice.
Treće, ti redovno gledaš broj rođenih u FBiHu, koji opada (uglavnom), i koristiš njega da dokažeš da mi Bošnjaci nestajemo. To bi isto bilo kad bi ja koristio podatke živorođenih Muslimana svijeta da dokažem da Muslimani BiH imaju porast od 10% godišnje - smiješno. Jer FBiH podaci živorođenih u posljednjih 10 godina uključuju 14-20% Hrvata i zato taj broj ne možeš koristiti da dokažeš tezu koju želiš dokazati. To je greška u logici.
Što se tiče Hrvata, nije istina da se pad ne može samo pripisati njima. Od 2013 do danas - ja ga stalno pripisujem njima. Jer to brojevi kažu. Dokaži mi suprotno.
Hrvati nemaju samo pad - ljudi bolan nestaju. I to će naravno uticati na broj rođenih u FBiH u godinama koje dolaze osim ako Bošnjaci ne budu rasli srazmjerno - što se ove godine desilo, kao i prošle.
Dalje, pad u HNK (koji je imao najveći pad prošle godine) je radi Hrvata - a ne radi nas. Jablanica i Konjic su porasli i to ne malo porasli nego dosta - pogledaj. Plus, u Zapadnom Mostaru broj živorođene djece u Bolnici na Bijelom Brijegu je pao 7% u odnosu na 2016 - a 100% Hrvata se rađalo tamo i možda 10-15% Bošnjaka se rađalo tamo - ako želiš te podatke da ignorišeš - Ignoriši. Vjeruj šta god hoćeš ali nemoj širiti dezinformacije i ignorisati činjenice.
Broj živorođene Bošnjačke djece nije u padu nego se je stabilizovao i u blagom je porastu u zadnje 2 godine. Čak šta više 2017 godine je broj živorođenih Bošnjaka bio na nivou iz 2014. Prije toga je imao priličan pad radi najjače ekonomske krize poslije rata do danas i najjače svjetske ekonomske krize od 1930tih. Nakon toga, ekonomski napredak je osjetan i mladi ljudi napokon počinju po prvi put da rade, pa oni koji su tokom kriznih godina odlagali brak ili djecu radi nedostatka para se napokon odlučuju na njega mnogo lakše nego ranije. To će imati posljedice. Pozitivne.
U pravu si da iseljavanje postoji - 100%. U pravu si da ono ima negativan uticaj na broj živorođenih. Slažem se da je to istina. Ali da se ono osjeti na broju živorođenih Bošnjaka u smisli nekog pada - Izvini ali ne. To brojevi kažu. To ne kažem ja.
Plus, prije 2 sedmice si govorio da će broj živorođenih u 2017 biti manji nego u 2016 - ja sam rekao da neće nego veći. I Jack ti je isto rekao (a barem bi njega trebao čuti) - ali ti opet isto. Pa ko je na kraju bio u pravu?
Plus prije 2 sedmice si također govorio da će broj Bošnjaka biti manji u odnosu na 2016. I ja a i Jack smo ti ponovo rekli da neće. I ko je bio u pravu?
I ne bih ti ovo gurao pred nos da se nisi opet javio i nakon istih ovih PONOVO tvrdio da su podaci nekim nevjerovatnim rezonom dokazali tvoje tvrdnje, a ne suprotne. Molim te nemoj.
PS. Žao mi je tvojih 30 poznanika koji su otišli - ali očito se oni ne vide na statistici - i to je to. Brojevi ne lažu i još jednom ne pokazuju pad u broju živorođenih Bošnjaka.
Vidićemo šta će biti sljedeće godine.
Samo BiH.