☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

Bosnjak na kvadrat
Član

Re: Vitalna statistika BiH

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 14 feb 2018 05:47

Evo, da se podsjetimo šta se pisalo prije mjesec dana - koliko imamo rođenih u decembru, 1800? Ne bih rekao - ja vidim cifru od 1663 živorođena.
I koliko je u FBiH novorođenih više ove godine nego lani (da ne gledamo u podatke iz Ljetopisa, za koje tvrdiš da nisu tačni)?

viewtopic.php?f=8&t=295&start=5660#p96804
Jack je napisao/la:Ja ne vidim nikako kako moze da bude 1500 zivorodjenih u Decembru kako Bosnjak na kvadrat kaze kad je u tom istom Decembru 2016 bilo preko 1800 zivorodjenih dok nam on daje cifre od 1500 sto ako se gleda statisticki uzorak od oko 20% je fakticki provala i zesca sprdacina.Pad ili cak statisticki uzorak od 2-5% se moze tolerisati u statistickoj nauci,pa cak i za vrijeme izbora.Otud ono 1-2% vjerovatnoca.Ali kad vec pucas da ce biti 20% manje zivorodjenih od broja rodjenih iz 2016.Onda pucas naveliko

Ja ovdje ne vidim nikakvu paniku iako je broj smanjen.Mnoge opcine su se povratile na stare staze,neke cak i nemaju tako losu situaciju.Istina najkriticnije je naprimjer u Unsko-Sanskom kantonu ali kad saberes da se jedan odredjeni dio radja u Hrvatskoj i da ce nastaviti da zivi u Usk kantonu posebno za V.Kladusu.Onda se vidi da je taj mnogo manji nego sto se misli.Naravno,ne mogu ja reci da je stanje u naprimjer Sanskom Mostu,Kljucu ili Lukavcu dobro

Ps:Da.Istina je da je brojka povecana za cirka 500 tinjak.Pa cemo jos vidjeti tacnije kakva ce biti konacna brojka ovdje

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 14 feb 2018 07:12

150 tak manje-vise.Onako od oka u par

Ne zelim da raspravlljam oko popisa jer popis nije tacan.Popis je dobra stvar,ima tu finih stvari,ali ima tu previse nejasnoca i netacnih podataka
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 14 feb 2018 07:19

Ostavio sam link ne prepisuje mi se.Najgore je prosao Mostarski kanton u odnosu na 2016 godinu.Tu je najveci pad.Ako gledas broj zivorodjenih po kantonima

2016/2017.Vidis fakticki identican broj rodjenih u nekim kantonima.Blago povecanje.Ili malo veci pad vidi pod Mostarski kanton

Cifra je 2016/2017 rodjeni samo.Druga cifra ne oznacava umrle

Usk 1968/1965
Posavina 143/153
Tuzla 3727/3722
Zenica 3424/3532
Gorazde 234/238
Srednja Bosna 2103/2086
Mostar 1828/1688
Skutorija 679/708
Sarajevo 4646/4754
Livno 358/837

3 Hrvatska kantona + 51 Rodjeni vise
5 Bosnjackih kantona + 216 rodjenih vise
2 mjesana kantona -157

Broj rodjenih je malo povecan

19 156/19 216 + 60 Vise rodjenih

Tako ako gledas nase kantone.Onda vidis da jednostavno pad nije kod nas

Mostarski kanton je zanimljiv.Vidi se pad u par opcini,dok Konjic,Jablanica imaju vise rodjenih nego u 2016.Prozor je totalno pukao

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 14 feb 2018 07:22

19 156

Jos je u krmetnjaku rodjeno 9037.To je jedva preko 9000.Ostaje ti Brcko distrikt gdje je mozda rodjeno 900 max.Iako sumnjam
Tako da je rodjeno u Bosni cirka 29 000 osoba

14 500=50%
17 400=60%

Sad je pitanje.Da li uz ''ostale i nepoznate'' koji su 95% u nasim kantonima.Da li broj Bosnjaka moze da bude cirka 17 400 na razini Bosne

Ja mislim da se moze navuci na cirka 17 000.Ali tesko na 17 400.Onako od oka rekao bih da su Bosnjaci cinili cirka 58% rodjenih u 2017 godini

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 14 feb 2018 07:37

Dakle,
broj novorođenih je na nivou lanjske godine, koja je najlošija nakon rata (mada podaci iz Ljetopisa kao zvaničnog završnog dokumenta kažu da se 2016 rodilo 19 655 beba - u odnosu na ljetopis 2017 to je minus od 500 novorođenih brate!)? Tu ne gledamo nacionalnosti, već samo ukupnu cifru.
Kao što sam i govorio, mada je bezveze pričati o trendovima rasta/smanjenja na nivou jedne godine, da ne postoji nikakav poseban rast u odnosu na lani, čak naprotiv.

Ovo pišem iz razloga da se spustimo na zemlju i počnemo realnije sagledavati stvari.
Procentualni broj Bošnjaka je dobar, odličan - ali tu postoji caka: problem je što i naše cifre u apsolutnim iznosima padaju kako vrijeme prolazi. Razlika u odnosu na broj novorođenih od prije 5 ili 10 godina se ne može fakturisati samo šokcima - to je ključna stvar na koju pokušavam ukazati. Oni padaju, što je odlično, ali padamo i mi - što nije dobro. E sada, u tom padu oni brže idu ka dole i zato je naš broj procentualno veći. Ali dugoročno, nije dobro.
Vidim ba po odlascima poznanika - ja sam ih nabrojao preko 30 u zadnjih 10-tak godina. Mladi ljudi, obrazovani svi odreda.

Živi bili pa za 10 godina komentarisali iste ove teme.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 14 feb 2018 07:48

Ljetopis je sranje .Ti namjerno ponavljas uvijek istu pricu iako sam ti objasnio da je ljetopis naknadno ubaceni podatci

Nema smisla rasprave ovdje kad je tebi ''ljetopis'' sveta Indijska krava.Drzis se tog ljetopisa kao da je cup zlata

Lamela
Član

Post Postao/la Lamela » 14 feb 2018 08:07

Zenicki kanton +108 u odnosu na 2016 :mashallah:

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 14 feb 2018 08:41

Jack je napisao/la:Ljetopis je sranje .Ti namjerno ponavljas uvijek istu pricu iako sam ti objasnio da je ljetopis naknadno ubaceni podatci

Nema smisla rasprave ovdje kad je tebi ''ljetopis'' sveta Indijska krava.Drzis se tog ljetopisa kao da je cup zlata
Pa kome da vjerujemo, tebi, nekom desetom!? Eto, Jack je rekao da ljetopis nije dobar, već su dobri mjesečni izvještaji ili šta ti ja znam - how yes no!

Ljetopis potpisuje direktor lično - to je završni i zvanični dokument na kraju svake godine. Isto kao završni/godišnji obračun koju svaka firma mora podnijeti u računovodstvenom obliku. Nikakvi kvartalni mjesečni ili polugodišnji izvještaji se ne pikaju - to će ti svaki računovođa reći. Proguglaj mlao o tome ako već ne znaš - ne mogu shvatiti da te stvari ne razumiješ. Pa stvarno...

I ne samo to - ljetopis upravo iz tog razloga što je ZVANIČNI dokument sadrži i podatke na engleskom jeziku kako bi se bilo ko mogao referencirati na njega (MMF, banke, kreditori - bilo ko). Zašto mjesečni izvještaji, ako su tačniji, ne sadrže podatke na engleskom jeziku!?

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 14 feb 2018 08:48

Ljetopis ubacuje naknadno djecu rodjenu vanka upisane u maticne knjige drugih drzava.Tako naprimjer znam koliko V.Kladusa se imati + u narednih 3 mjeseca.Ali ti podatci nisu tacni.Jer upisuju djecu koja namjeravaju da zive u Bosni.Makar tako roditelji kazu,ali da li je to istina

I nemoj molim te pricati o ljetopisu.Jer ja ovo radim od 2002 godine i dobio sam i imam licno na stotine ljetopisa.Skupilo se tog.Kazem ti koji su podatci tacni.

Ako ti to ne kopcas i dalje kad svak kopca.Onda drze se ljetopisa,jer ocito ti bolje znas od mene i imas podataka vise od mene

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 14 feb 2018 08:50

Lamela je napisao/la:Zenicki kanton +108 u odnosu na 2016 :mashallah:
Manje-vise.To je dobro jer mladji narod jos uvijek se drzi i pad fertiliteta nije toliko primjetan ovdje.Prije 10 tak godina Prozor je imao 120-130 rodjenih a danas 60 tak.Imas jos nekih primjera opcina koje pucaju.S sto manje visoko fertilnog stanovnistva imat ces i pad nataliteta u godinama koje dolaze.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 14 feb 2018 09:19

Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Dakle,
broj novorođenih je na nivou lanjske godine, koja je najlošija nakon rata (mada podaci iz Ljetopisa kao zvaničnog završnog dokumenta kažu da se 2016 rodilo 19 655 beba - u odnosu na ljetopis 2017 to je minus od 500 novorođenih brate!)? Tu ne gledamo nacionalnosti, već samo ukupnu cifru.
Kao što sam i govorio, mada je bezveze pričati o trendovima rasta/smanjenja na nivou jedne godine, da ne postoji nikakav poseban rast u odnosu na lani, čak naprotiv.

Ovo pišem iz razloga da se spustimo na zemlju i počnemo realnije sagledavati stvari.
Procentualni broj Bošnjaka je dobar, odličan - ali tu postoji caka: problem je što i naše cifre u apsolutnim iznosima padaju kako vrijeme prolazi. Razlika u odnosu na broj novorođenih od prije 5 ili 10 godina se ne može fakturisati samo šokcima - to je ključna stvar na koju pokušavam ukazati. Oni padaju, što je odlično, ali padamo i mi - što nije dobro. E sada, u tom padu oni brže idu ka dole i zato je naš broj procentualno veći. Ali dugoročno, nije dobro.
Vidim ba po odlascima poznanika - ja sam ih nabrojao preko 30 u zadnjih 10-tak godina. Mladi ljudi, obrazovani svi odreda.

Živi bili pa za 10 godina komentarisali iste ove teme.
Netačno.

Prvo, podaci vrlo jasno govore da su ove godine Bošnjaci imali bolju godinu po broju živorođenih nego prošlu i to vidi i čorav. Ne vidi samo onaj ko ne želi da vidi.

Drugo, nije istina da je (prošla godina) 2016 bila najgora godina niti po broju rođenih u FBiH a niti Bošnjaka - nego je to bila 2015 - što mi govori (po ko zna koji put) da ili ne pratiš ove podatke pažljivo ili nećeš da vidiš činjenice.

Treće, ti redovno gledaš broj rođenih u FBiHu, koji opada (uglavnom), i koristiš njega da dokažeš da mi Bošnjaci nestajemo. To bi isto bilo kad bi ja koristio podatke živorođenih Muslimana svijeta da dokažem da Muslimani BiH imaju porast od 10% godišnje - smiješno. Jer FBiH podaci živorođenih u posljednjih 10 godina uključuju 14-20% Hrvata i zato taj broj ne možeš koristiti da dokažeš tezu koju želiš dokazati. To je greška u logici.

Što se tiče Hrvata, nije istina da se pad ne može samo pripisati njima. Od 2013 do danas - ja ga stalno pripisujem njima. Jer to brojevi kažu. Dokaži mi suprotno.

Hrvati nemaju samo pad - ljudi bolan nestaju. I to će naravno uticati na broj rođenih u FBiH u godinama koje dolaze osim ako Bošnjaci ne budu rasli srazmjerno - što se ove godine desilo, kao i prošle.

Dalje, pad u HNK (koji je imao najveći pad prošle godine) je radi Hrvata - a ne radi nas. Jablanica i Konjic su porasli i to ne malo porasli nego dosta - pogledaj. Plus, u Zapadnom Mostaru broj živorođene djece u Bolnici na Bijelom Brijegu je pao 7% u odnosu na 2016 - a 100% Hrvata se rađalo tamo i možda 10-15% Bošnjaka se rađalo tamo - ako želiš te podatke da ignorišeš - Ignoriši. Vjeruj šta god hoćeš ali nemoj širiti dezinformacije i ignorisati činjenice.

Broj živorođene Bošnjačke djece nije u padu nego se je stabilizovao i u blagom je porastu u zadnje 2 godine. Čak šta više 2017 godine je broj živorođenih Bošnjaka bio na nivou iz 2014. Prije toga je imao priličan pad radi najjače ekonomske krize poslije rata do danas i najjače svjetske ekonomske krize od 1930tih. Nakon toga, ekonomski napredak je osjetan i mladi ljudi napokon počinju po prvi put da rade, pa oni koji su tokom kriznih godina odlagali brak ili djecu radi nedostatka para se napokon odlučuju na njega mnogo lakše nego ranije. To će imati posljedice. Pozitivne.

U pravu si da iseljavanje postoji - 100%. U pravu si da ono ima negativan uticaj na broj živorođenih. Slažem se da je to istina. Ali da se ono osjeti na broju živorođenih Bošnjaka u smisli nekog pada - Izvini ali ne. To brojevi kažu. To ne kažem ja.

Plus, prije 2 sedmice si govorio da će broj živorođenih u 2017 biti manji nego u 2016 - ja sam rekao da neće nego veći. I Jack ti je isto rekao (a barem bi njega trebao čuti) - ali ti opet isto. Pa ko je na kraju bio u pravu?

Plus prije 2 sedmice si također govorio da će broj Bošnjaka biti manji u odnosu na 2016. I ja a i Jack smo ti ponovo rekli da neće. I ko je bio u pravu?

I ne bih ti ovo gurao pred nos da se nisi opet javio i nakon istih ovih PONOVO tvrdio da su podaci nekim nevjerovatnim rezonom dokazali tvoje tvrdnje, a ne suprotne. Molim te nemoj.

PS. Žao mi je tvojih 30 poznanika koji su otišli - ali očito se oni ne vide na statistici - i to je to. Brojevi ne lažu i još jednom ne pokazuju pad u broju živorođenih Bošnjaka.

Vidićemo šta će biti sljedeće godine.
Samo BiH.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 14 feb 2018 10:36

Jack je napisao/la:Ostavio sam link ne prepisuje mi se.Najgore je prosao Mostarski kanton u odnosu na 2016 godinu.Tu je najveci pad.Ako gledas broj zivorodjenih po kantonima

2016/2017.Vidis fakticki identican broj rodjenih u nekim kantonima.Blago povecanje.Ili malo veci pad vidi pod Mostarski kanton

Cifra je 2016/2017 rodjeni samo.Druga cifra ne oznacava umrle

Usk 1968/1965
Posavina 143/153
Tuzla 3727/3722
Zenica 3424/3532
Gorazde 234/238
Srednja Bosna 2103/2086
Mostar 1828/1688
Skutorija 679/708
Sarajevo 4646/4754
Livno 358/370 (*837)

3 Hrvatska kantona + 51 Rodjeni vise (u pravu si bio - ti si racunao PK, ZHK i K10)
5 Bosnjackih kantona + 216 rodjenih vise
2 mjesana kantona -157

Broj rodjenih je malo povecan

19 156/19 216 + 60 Vise rodjenih

Tako ako gledas nase kantone.Onda vidis da jednostavno pad nije kod nas

Mostarski kanton je zanimljiv.Vidi se pad u par opcini,dok Konjic,Jablanica imaju vise rodjenih nego u 2016.Prozor je totalno pukao

Jack,

Pogrijesio si - Livno (Kanton 10) je imao 370 rodjenih.

Ispravio sam ti post iznad.

Ponovna ispravka - u vezi zbira Hrvatskih kantona, mislio sam da si pogresno sabirao u 3 kantona - nisam skontao da si mislio na PK, ZHK i K10. Do mene je.
Zadnja izmjena: BosnjackaHercegovina, dana/u 14 feb 2018 10:51, ukupno mijenjano 2 puta.
Samo BiH.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 14 feb 2018 10:40

Broj mrtvorodjene djece u FBiH u 2017 je bio 78 - WOW!
Pa jebemu mater nismo Zimbabwe.
Samo BiH.

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 14 feb 2018 10:48

BosnjackaHercegovina je napisao/la:Broj mrtvorodjene djece u FBiH u 2017 je bio 78 - WOW!
Mozes li ovo poredat po kantonima?
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 14 feb 2018 11:00

Zmaj je napisao/la:
BosnjackaHercegovina je napisao/la:Broj mrtvorodjene djece u FBiH u 2017 je bio 78 - WOW!
Mozes li ovo poredat po kantonima?
Kanton - Mrtvorodjeni - Zivorodjeni - Omjer
K10 ------------ 0 ------------- 370 ------------- 0
KS -------------- 23 ------------- 4754 ----------0.48%
ZHK ------------- 2 ------------- 708 ----------- 0.28%
HNK ------------- 6 ------------- 1688 ---------- 0.36%
SBK ------------- 9 ------------- 2086 ------------0.43%
BPK ------------- 1 ------------- 238 -------------0.42%
ZDK ------------- 4 ------------- 3536 -----------0.11%
TK -------------- 17 ------------- 3722 ----------0.46%
PK --------------- 2 -------------- 155 ----------- 1.2%
USK ------------- 14 ------------- 1965 -----------0.71%
Samo BiH.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 15 feb 2018 07:35

B.Petrovac ''nas'' covjek tamo obnovio je 82 vlaske kuce i 1 nasu.Nema sta.Ukinuo je dan oslobadjanja Bos Petrovca.I imenovao novi datum 25 Maj.Ziva istina.Promjenio par ulica takodjer

B.Petrovac 30 rodjenih u 2016
B.Petrovac 60 rodjenih u 2017? :( :o

Ili smo mi tamo poceli junacki da dolazimo.Ili sve vise vlaha se vraca u Bos Petrovac.

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 15 feb 2018 08:08

Jack je napisao/la:B.Petrovac ''nas'' covjek tamo obnovio je 82 vlaske kuce i 1 nasu.Nema sta.Ukinuo je dan oslobadjanja Bos Petrovca.I imenovao novi datum 25 Maj.Ziva istina.Promjenio par ulica takodjer

B.Petrovac 30 rodjenih u 2016
B.Petrovac 60 rodjenih u 2017? :( :o

Ili smo mi tamo poceli junacki da dolazimo.Ili sve vise vlaha se vraca u Bos Petrovac.
Mogu ti reći da sam upoznao nekoliko mladih bračnih parova iz Bužima, Cazina i Bihaća koji su u toku prošle godine preselili u Bosanski Petrovac zbog posla i dešava se poprilično masovno doseljavanje Bošnjaka u odnosu na broj stanovnika. I što sam još primijetio gotovo da nema iseljavanja iz ove male općine, vlada neki entuzijazam, mladi se zapošljavalju, žene, rađaju.

Hujić je na ekonomskom planu uradio dobar posao, ali primjetno je nezadovoljstvo Bošnjaka zbog prosrpske politike. Kap koja je prelila čašu je nedolazak na Dan oslobođenja općine. Tako da pretpostavljam da novi mandat sigurno neće osvojiti, ali to će otvoriti vrata Srbima da uzmu mjesto načelnika jer poznavajući nas podijelit ćemo se na 50 frakcija.

Mislim i da su Bošnjaci već većina na području općine. Srbi godišnje izgube preko sto ljudi. Popis rekao da je razlika u 600, sad će pet godina od popisa i u obzir treba uzeti da su oni popisivali i one koji tu ne žive.

I kao što sam rekao prije mjesec dana, Bošnjaci će imati povećanje broja živorođenih za 300-tinjak, srbokatolici pad 200-tinjak. HNK minus 150 živorođenih, a Jablanica i Konjic povećanje za 40. Najveći pad ima Čitluk, skoro 60 živorođenih, Mostar i Čapljina. U Čitluku nas nema, znači sve oni, Čapljina svakako uvijek između 20-30 rođenih tako da ni tu pad sigurno ne može biti još jedino da ne budemo sudjelovali u padu u Mostaru. I da Stolac blago povećanje za par živorođenih, imam dobar osjećaj ovdje s obzirom na masovno iseljavanje katolika.
Bosna Bosnjacima!

amkos
Član

Re: Bosnjaci(Migracije,obrazovanje,kultura,natalitet)

Post Postao/la amkos » 15 feb 2018 10:34

Rijaset IZ BiH: Zaustaviti trend iseljavanja, naročito mladih iz BiH

http://m.vijesti.ba/clanak/394161/rijas ... dih-iz-bih
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 15 feb 2018 13:53

I kao što sam rekao prije mjesec dana, Bošnjaci će imati povećanje broja živorođenih za 300-tinjak, srbokatolici pad 200-tinjak. HNK minus 150 živorođenih, a Jablanica i Konjic povećanje za 40. Najveći pad ima Čitluk, skoro 60 živorođenih, Mostar i Čapljina. U Čitluku nas nema, znači sve oni, Čapljina svakako uvijek između 20-30 rođenih tako da ni tu pad sigurno ne može biti još jedino da ne budemo sudjelovali u padu u Mostaru. I da Stolac blago povećanje za par živorođenih, imam dobar osjećaj ovdje s obzirom na masovno iseljavanje katolika.
Ovo je dobro da Konjic i Jablanica imaju povećanje broja živorođenih Bošnjaka, bez obzira na ne tako bajnu situaciju sa zapošljavanjem i ekonomijom u ta dva grada, samo je veliko pitanje kako smo prošli u Mostaru i Stocu ?! :what:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 15 feb 2018 17:22

Mogu ti reći da sam upoznao nekoliko mladih bračnih parova iz Bužima, Cazina i Bihaća koji su u toku prošle godine preselili u Bosanski Petrovac zbog posla i dešava se poprilično masovno doseljavanje Bošnjaka u odnosu na broj stanovnika. I što sam još primijetio gotovo da nema iseljavanja iz ove male općine, vlada neki entuzijazam, mladi se zapošljavalju, žene, rađaju.
Pa,cijeli taj kraj Petrovacki je mozda 5% dolina i 95% suma.Cim izadjes malo dalje od Vrtoca koje su prazne.Pocinje suma a ja nisam vidio nijednog Bosnjaka koji je doselio u Krnjeusu i tu regiju gdje cetnici imaju nastavu na Srpskom jeziku.Znaci taj kraj mozes da prekrizis,jer sumnjam da ce neko poletiti.Ostaje jedino da li je neko stvarno dosao u Vrtoce.Mozda kad bi se Dobro Selo nacelo vise.Jer je haman predgradje Bos Petrovca.Ali realno ako cemo.Zna se kome se daju pare,zna se kome se obnavljaju kuce,i nadam se da je tako,kako si rekao.Nadam se.Ali sta ako je gore i ako su dole vlasi zauzeli mjesto,mladez i vecinu.Mislim da cemo za par mjeseci imati nesto konkretno oko ovog

Ja znaci od Bos Petrovca do Vrtoca.Odmah je sumetina.Klenovac je zabit u sumi,a to je mozda 5-10 km od Pudin Hana koji je u dolini.Kako ces ocekivati da neki Bosnjak ide u sumetinu,a nema neko zaledje.Mislim da je to nerealno ocekivati

Odgovorite