Sta reci?Ne mogu da se zalim?Knjiga i clanaka ima daleko vise nego bilo kada.Sve vaznije knjige vezane za historiju Bosne i Balkana su skenirane.Veci smo portal i od Bane Prevoza i Istorije Balkana, koji se bave ovim.Prvenstveno ovaj projekt je zamisljen da se skenira, tj digitalizuju knjige, clanci i ostale stvari, sto je uradjeno.Ove godine projekt Bosna Historija je namjeravala da se obrade Predslavenski korijeni Bosnjaka od Ibrahima Pasica.Sto je gotovo.Kao i Geografsku enciklopediju naselja Srbije, Stanje katolickih zupa u Bih 1991, Na Klizistu Povijesti i jos par knjiga.Ostala je samo novina Ljiljan  da se obradi, ali po dobrom starom obicaju.Sizifov kamen i ovdje je na Jackovim ramenima.Ipak se zna, ko to nabavlja, a ko ne

 

No, sta je tu je.Pogledajmo li situaciju sto se tice knjiga i clanaka, pa cak i statistike.Ova godina je mnogo bolja od 2010 godine po tom pitanju.Dobio sam par ljudi tada jos s bivseg portala bosna historija s kojim i dan-danas suradjujem.I nisam skroz nezadovoljan po tom pitanju.Mozda jos neke stvari treba da se rijese, ali sto da se dzaba umaram, i radim sve sam.

 

Statisticka gradja je prilicno povelika.Ove godine su kao sto znate izbori u Bosni.Ovaj portal ce pokusati da nabavi spisak redovnih biraca za 2012 godinu po opcinama Bih.Uskoro dolaze i podatci za Federaciju Bih zivorodjeni i umrli 2011 po nacionalnosti.Do kraja godine ovaj portal ce nabaviti podatke za Mostar ili cak i Mostarski kanton.Nacionalnost ucenika 2011/2011.Ne mogu obecati ovo, ali postoje velike sanse da se to rijesi.I jos neki statisticki podatci mozda budu rijeseni.Takodjer demografska mapa Bosne ce biti napravljena u 2012 godini, za sve vas, koji su gledali u demografske mapem Bosne 2006,2008,2010 i 2011 godine koje sam uradio prije.I ove godine ocekujte demografsku mapu s moje strane.Rezultati popisa Srbije ce biti objavljeni pocetkom Septembra 2012, pa cemo znati tacno, da li sam pogodio i ovog puta, kao sto sam pogodio i za Crnu Goru.Ili sam negdje pogrijesio.Vidit cemo!

 

Sutra je novi dan.Nemam razloga da budem nezavodoljan.

 

 


     

Najnovije

Pretraga

Bošnjački kalendar

29. august 1189. - Izdanje povelje Kulina bana, najstariji državni dokument na bosanskom jeziku i također najstariji državni dokument kod svih južnoslavenskih zemalja.

26. oktobar 1377. - Tvrtko Kotromanić postaje prvi bosanski kralj. Krunisan je u Milama kod Visokog kao i svi ostali naši vladari.

25. novembar 1943. - Zasjedanje ZAVNOBiH i vraćanje državnosti Bosne. (Dan državnosti BiH)

09. januar 1992. - Dan kada je velikosrpska hunta ozvaničila početak genocidne agresije na Bosnu i Bošnjake.

01. mart 1992. - Proglašenje nezavisnosti Bosne od nametnute Jugoslavije. (Dan nezavisnosti BiH)

11. juli 1995. - Genocid u Srebrenici. Masovna, planski provedena ubistva zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka između 12 i 77 godina. Izvršile su ga „Vojska Republike Srpske“ pod komandom generala Ratka Mladića, kao i paravojna formacija „Škorpioni“, pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.