☑ Pravila foruma i savjeti

Gasovod u BiH

Moderator/ica: abu seid

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Gasovod u BiH

Post Postao/la atif » 30 dec 2015 11:48

slika

slika

HISTORIJAT
Prirodni gas u Bosni i Hercegovini

Širenjem industrije u Sarajevu šezdesetih i sedamdesetih godina, zagađenje zraka višestruko je premašilo dopuštene vrijednosti sa mogućnošću teških posljedica. Na inicijativu gradskih vlasti donesena je odluka da se uvede korištenje prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini s ciljem poboljšanja kvalitete zraka. Kako u Bosni i Hercegovini nisu otkrivena nalazišta prirodnog gasa, odlučeno je da se vrši uvoz ovog energenta iz Ruske Federacije.

Prvi potrošač prirodnog gasa bila je Energoinvestova Fabrika glinice Birač u Zvorniku 1979. godine. Iste godine završena je izgradnja gasovoda Zvornik-Sarajevo, te je i Sarajevo priključeno na gasovodnu mrežu. Projekat magistralnog gasovoda od Batajnice do Sarajeva kao i distributivnu mrežu u gradu finansirala je Svjetska banka. Nakon toga, 1983. godine izgrađen je gasovod od Semizovca do Zenice, te je i Željezara Zenica u svojim pogonima počela koristiti prirodni gas.

Put prirodnog gasa, od velikih nalazišta zemnog gasa u dalekom Sibiru na sjeveru Rusije do krajnjih korisnika, dug je oko 5.000 kilometara, a prolazi kroz Ukrajinu, Mađarsku i susjednu Srbiju, a u Bosnu i Hercegovinu ulazi u mjestu Šepak kod Zvornika.

U bih djeluje bh-gas
Privredno društvo za proizvodnju i transport gasa BH-Gas d.o.o. Sarajevo isporučuje prirodni gas industrijskim potrošačima i distributivnim kompanijama u Bosni i Hercegovini.

Osnovne djelatnosti su:
- Uvoz prirodnog gasa za BiH
- Transport prirodnog gasa kroz BiH
- Prodaja gasa velikim potrošačima
- Istraživanje i razvoj magistralnih gasovoda

BH-Gas osnovala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 1997. godine.
Organe upravljanja čine Skupština, Nadzorni odbor (pet članova) i Uprava Društva.
http://www.bh-gas.ba/index.php/bih/profil

slika

Sarajevogas
Preduzeće je osnovano 1975. godine, kao ekološki projekat sa jasno definisanim ciljem: obezbijediti da Sarajevo postane ekološki čistiji grad upotrebom prirodnog gasa kao energenta. Poznato je da je u to vrijeme (70 – te godine XX vijeka) Sarajevo bilo jedan od najzagađenijih gradova u Europi. S punim pravom se može reći da je Preduzeće, a to pokazuje sadašnjost kao i cijeli period od osnivanja Preduzeća, afirmisalo svrsishodnost korištenja prirodnog gasa, kako za zagrijavanje tako i za industrijsku potrošnju, jer je Sarajevo postalo ekološki čistiji grad. Nažalost, padom isporuke prirodnog gasa kvalitet zraka je srazmjerno pogoršan.

Važno je napomenuti da je Sarajevogas kantonalno javno komunalno preduzeće, tj. pripada grupi javnih komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo.
http://www.sarajevogas.ba/

slika

djikanski gas promet
Osnovni podaci
Odlukom Vlade RG broj 02/1-020-1505/98 od 29.07.1998 godine osnovano je ODP „Gas Promet“ Srpsko Sarajevo, kao državno preduzeće za uvoz, snabdijevanje i transport prirodnog gasa.
„Gas Promet“ Akcionarsko društvo za uvoz, snabdijevanje i transport prirodnog gasa, Istočno Sarajevo-Pale organizovano je nakon izvršene vlasničke transformacije državnog kapitala, s tim što državni kapital i dalje ima većinsko učešće u ukupnom kapitalu, a nalazimo se i na spisku preduzeća koja su obuhvaćena Odlukom Vlade o određivanju preduzeća od strateškog značaja.
„Gas Promet“ Akcionarsko društvo, Istočno Sarajevo-Pale je pravni sljedbenik ODP „Gas Promet“ Srpsko Sarajevo.

Vlasnička struktura kapitala u Društvu je slijedeća:

- Akcijski fond RG (državni kapital) 65%
- Fond za PIO 10%
- Fond za restituciju RG 5%
- Investicioni fondovi i fizička lica 20%

Uprkos poteškoćama, u proteklom periodu smo uspjeli obezbijediti uslove za kontinualno snabdijevanje RG i Bosne i Hercegovine prirodnim gasom. Brinuli smo i o sanaciji i održavanju postojećeg transportnog sistema, kao i o razvoju i širenju gasne mreže u RG.

Kao poseban uspjeh smatramo naš doprinos u donošenju Zakona o gasu. Ovim zakonom uređuje se način organizovanja, regulacija i funkcionisanje sektora prirodnog gasa, uslovi za uredno, kvalitetno i sigurno snabdijevanje kupaca prirodnim gasom, način obavljanja djelatnosti proizvodnje, transporta, distribucije, snabdijevanja i skladištenja prirodnog gasa na teritoriji Republike Srpske.

Donijeli smo „Pravila rada transportne mreže prirodnog gasa u RG“, kao neophodan propis za obavljanje energetskih djelatnosti: transporta i upravljanja transportnim sistemom.

Društvo posjeduje dozvole, izdate od strane Regulatorne komisije za energetiku RG, za obavljanje djelatnosti:

- upravljanja sistemom za transport prirodnog gasa
- transporta prirodnog gasa

Strukturu zaposlenih uglavnom čini visokoobrazovani stručni kadar sposoban da vodi poslove i ispunjava sve svoje obaveze.
http://www.gaspromet.com/sr/o-drustvu/O ... odaci.html

BROJKE
BiH nema vlastitih nalazišta prirodnog gasa, te se sve količine uvoze iz Rusije, preko transportnih sistema Ukrajine, Mađarske i Srbije. Trenutno postoji samo jedan ulaz gasa u BiH i to u mjestu Šepak kod Zvornika.

Prvi potrošač prirodnog gasa bila je Fabrika glinice „Birač“ u Zvorniku 1979. godine. Iste godine završena je izgradnja gasovoda Zvornik-Sarajevo, te je i grad Sarajevo priključen na gasovodnu mrežu. Nakon toga, 1983. godine izgrađen je gasovod Semizovac-Zenica, te je otpočela potrošnja prirodnog gasa i u Željezari Zenica
Sve količine prirodnog gasa za Bosnu i Hercegovinu se uvoze iz Ruske Federacije. Do Bosne i Hercegovine se transportuju transportnim sistemima Ukrajine, Mađarske i Srbije.

Transportni sistem prirodnog gasa u BiH ima sljedeće glavne karaktaristike:
- dužina gasovoda 191 km
- prečnik gasovoda 406,4 mm
- projektovani pritisak 50 bara
- projektovani kapacitet 1 milijarda m3/godišnje

Odvojak za Kreševo, Kiseljak, Fojnicu i Visoko
- dužina 17,5 km
- prečnik 219,1 mm
- projektovani pritisak 19,6 bara
- projektovani kapacitet 170 miliona m3/godišnje

Sadašnji zakupljeni transportni kapacitet do Bosne i Hercegovine je 750 miliona m3/god, a pritisak preuzimanja prirodnog gasa u primopredajnoj stanici u Zvorniku je 26 bara.

Gasovod je projektovan i izgrađen prema propisu ANSI B31.8; čelične cijevi su tvornički predizolovane polietilenom, a kompletan sistem je pokriven katodnom zaštitom.

Na transportnom sistemu postoji 9 mjernih stanica, 12 blok stanica i 4 čistačke stanice.

BH-Gas upravlja dužinom gasovoda od 135 km.
Sta kazu genocidasi:
Glavne karakteristike transportnog sistema prirodnog gasa u BiH su:
Projektovani pritisak:50 bar
Projektovani kapacitet sistema:1,25 milijardi Sm3 /god.
Transportni kapacitet:750 miliona Sm3 /god.
Podjela kapaciteta između RS/FBiH:40/60
Dužina gasovoda:195 km
Prečnik gasovoda:406,4 mm (Ø16")
Debljina stijenke cijevi:6,35 mm
Kvalitet materijala cijevi:API 5LX 52

Avatar
amkos
Član
Postovi: 12079
Pridružen/a: 18 okt 2012 20:55

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la amkos » 30 dec 2015 12:03

Dobar je gas, samo ostaje puno luga poslije. :mrgreen: :mrgreen: :respekt:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la atif » 30 dec 2015 12:11

Historija dogadjanja


slika
Gasovodi i energetski projekti na gas pod lupom su Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Šta je obećano, a šta realizovano u ovom sektoru i kako je gasovod postao sredstvo političkog obračuna?

U Semberiji je gasovod postao sredstvo političkog obračuna 2 najveća politička bloka u RG. Vlada u Banjoj Luci onemogućava završetak ovog projekta, u koji je do sada uloženo 50 miliona maraka.

“Vlada već godinu i po dana – jedna saglasnost Vlade fali da mi možemo da dovedemo taj gas i da praktično Bijeljina bude gasifikovana”, kaže Milorad Sofrenić, načelnik za finansije.

S druge strane, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo vrši istražnje radnje u preduzeću BH-Gas po prijavama bivšeg direktora Almira Bečarevića.

Gasovod Zenica – Travnik je jedan od projekata u fokusu. Također i termoelektrana na gas u Zenici, koja bi osim električne, građanima omogućila i snadbijevanje toplotnom energijom.

Kako je kazala Kaja Imširović, predsjednik zastupnica KTG-a Zenica, u cilju smanjenja političkog rizika BiH, odnosno zbog nestabilnosti u BiH, finansijer – International finance of China je tražio da se Vlada uključi u projekat. Vladi je ponuđeno da Elektroprivreda, budući da je u vlasništvu Vlade Federacije, otkupljuje električnu energiju od elektrane Zenica u narednih 15 godina.

Ovisnost o ruskom gasu moguće je izbjeći jadransko-jonskim gasovodom i konekcijom iz Hrvatske. Međutim, realizacija je upitna.

“Imamo Transatriatic cjevovod koji dovlači gasovod iz Azerbejdžana. Imamo Jadransko-jonski gasovod koji će biti odvojak Albanije i Crne Gore. To jesu projekti koji se rade dugi niz godina”, objašnjava Nadžida Ninković, rukovoditeljica sektora za razvoj u BH Gasu.

“Imamo Jadransko-jonski gasovod, IAP projekat. Mi smo bili bili na trasi tog gasovoda. Danas nas nema na trasi tog gasovoda zato što je ljudima bilo zabranjeno da učestvuju kada je ta studija rađena”, tvrdi Almir Bečarević, bivši direktor BH Gasa.

U Hercegovini se već sprovode aktivnosti na gasifikaciji. Potencijalni investitori pokazali su interes za ovaj projekat. “Posušje kao čvorno mjesto, jedno od dva čvorna mjesta za gasifikacijski sistem cijele Hercegovine, nalazi se na tom koridoru. Gas u Posušje će dolaziti iz dva pravca – iz Splita, preko općine Imotski, i iz smjera Mostara – taj krak gasovoda ide iz Ploča”, kaže Ivan Milićević, koordinator razvojnih projekata u Općini Posušje.

Umjesto investicija i otvaranja novih radnih mjesta, zadatak su dobili tužioci koji će dati završnu riječ.

POTROŠNJA
Upotreba prirodnog plina je raznovrsna. Plin se upotrebljava u domaćinstvu, kao sredstvo za grijanje, u industriji itd., ali se u zadnje vrijeme sve više javlja kao i alternativno gorivo prema nafti za pogon motornih vozila, gdje se upotrebljava u jednom od naziva CNG (compressed natural gas) ili ukaljen na temperaturi od minus 162ºC LNG (liquefied natural gas).

Količina isporučenog plina u BiH je u odnosu na 2004. bila je veća za 20%, a u odnosu na planiranu količinu za 2005. – 350 milijuna Sm3, isporučeno ga je više za 10%.

Poslovna 2005. je rekordna godina od rata na ovamo, tako da se BiH nalazi na razini od preko 60% potrošnje plina mjerene do 1992.
slika

http://ekologija.ba/index.php?w=c&id=58

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la atif » 30 dec 2015 12:16

PLAN BH-GASA

slika


BOSANSKI Brod – Zenica

Transportni gasovod BOSANSKI Brod – Zenica predstavlja sjevernu ineterkonekciju sa hrvatskim transportnim sistemom kojim bi BiH dobila novi transportni pravac sa mogućnosti diverzifikacije izvora snabdijevanja. Kako se inače strategija razvoja gasnog sektora BiH podudara sa gasnim prstenom EZ JIE, ovaj transportni pravac je značajan po tome što predstavlja konekciju sa istim na sjeveru BiH. Konkretni koraci po pitanju implementacije projekta su u zavisnosti od entitetskog usaglašavanja o značaju ovog projekta. Sredstva za izradu FS, EIA/SIA/CBA odobrena od strane Upravnog odbora WBIFa (6. krug – 2011.) su otkazana krajem 2013. zbog promjene stava entiteta RG o značaju projekta i izostanku dalje podrške. Sve ovo ne može umanjiti značaj projekta za BIH koji je i dalje na listi kako PECI tako i PCI projekata.

Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina – Hrvatska

Interkonekcijski projekat povezivanja gasnih sistema Bosne i Hercegovine i R. Hrvatske transportnim gasovodom Zagvozd (R Hrvatska) - Posušje - Tomislavgrad – Šuica - Kupres - Bugojno – Novi Travnik sa odvojkom za Mostar, s ciljem obezbjeđenja novog transportnog pravca i eventualno novog izvora snabdijevanja prirodnim gasom.
Odabrana trasa, odnosno tehnički i ekonomski prihvatljiva trasa gasovoda je rezultat Studije predizvodljivosti koja je urađena iz sredstava WBIF 2013. godine.
Posmatrajući varijantnu trasu Jadransko-Jonskog gasovoda (IAP) kroz teritoriju BiH – trasa A-BiH, odvojak Posušje – Mostar bi mogao postati dio IAPa, a glavna trasa Južne interkonekcije, osim konekcije sa Hrvatskom, predstavljala bi i odvojak sa IAPa, te spoj sa postojećim sistemom u mjestu Novi Travnik. Osim navedenog, u regionalnim interkonekcijama, projekat je poziciono dio gasnog prstena Energetske zajednice JIE.

IAP trasa kroz BiH

Projekat IAP predstavlja povezivanja postojeće i planirane transportne gasne infrastrukture Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije sa Trans-Jadranskim gasovodom (TAP). Cilj Projekta je obezbjeđenje novog transportnog pravca snabdjevanja prirodnim gasom iz gasnog polja Shah Deniz II – Azerbejdžan prema evropskom tržištu prirodnog gasa. Varijantna trasa kroz BiH A-BiH, Podimoć (R Hrvatska) – Mostar – Posušje – Zagvozd (R Hrvatska) se podudara sa planom razvoja sektora prirodnog gasa u BiH, odnosno sa dijelom projekta Južna interkonekcija BiH i Hrvatska. Realizacijom projekta, osim povećanja sigurnosti snabdijevanja BIH bi postala tranzitna zemlja, a stvorili bi se uslovi za zatvaranje gasnog prstena EZ JIE. Naredni koraci su izrada studije predizvodljivosti, studije uticaja na okoliš i društvo, geološka istraživanja i idejni projekat, odnosno dokumenti neophodni za obezbjeđenje urbanističke saglasnosti.

Projekat gasifikacije Unsko-sanskog kantona

Projekat gasifikacije Unsko-sanskog kantona je projekat regionalnog karatera i prevashodno predstavlja projekat gasifikacije Unsko-sanskog kantona, transportnim gasovodom Tržačka Raštela – Bosanska Krupa sa odvojcima za Bihać i Veliku Kladušu. Realizacijom projekta stvara se mogućnost daljeg povezivanja sa postojećim gasnim transportnim sistemom F BiH. Tehno-ekonomska studija isplativosti je urađena 2008. godine.

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la atif » 30 dec 2015 12:25

Cilj BH-Gasa je osigurati stabilno snabdijevanje gasom

12.06.2015.

Jedan od strateških ciljeva kompanije BH-Gas je obezbjediti dodatni izvor snabdijevanja gasom, što je u skladu sa jednom od obavezujućih direktiva Evropske unije koje Bosna i Hercegovina mora provesti na polju energetike.

Predstavnici BH-Gasa do sada su imali aktivan angažman na sastancima Inicijative za povezivanje gasnog tržišta Centralne i Jugostočne Evrope (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity – CESEC) u Briselu, gdje zastupaju interese BiH. Cilj ove Inicijative je da integriše i razvije gasno tržište Centralne i Jugoistočne Evrope, a u okviru nje Bosna i Hercegovina učestvuje u Jadranskoj regionalnoj podgrupi sa prijedlogom projekta izgradnje gasovoda na pravcu Slavonski Brod – Bosanski Brod – Zenica.

Pored toga, predstavnici BH-Gasa aktivno učestvuju i u projektu Jadransko-jonski gasovod, za koji su 05. juna ove godine ministri vanjskih poslova i ekonomije BiH, Crne Gore, Albanije i Hrvatske potpisali zajedničku izjavu kojom daju podršku za realizaciju ovog projekta.

Iako smo usmjerili značajne napore u cilju realizacije razvojnih projekata, sa kojima se osigurava stabilnost snabdijevanja gasom BiH, suočavamo se i dalje sa problemima, koji ugrožavaju gasni sistem Bosne i Hercegovine. Naš najveći kupac gasa, KJKP Sarajevogas d.o.o. još uvijek ima enormna dugovanja prema BH-Gasu, koja na današnji dan iznose blizu 60 miliona KM za potrošeni gas, i ukoliko ne dođe do radikalne promjene u odnosu na dosadašnji tok uplata, sigurni smo da će biti ugrožena isporuka gasa za narednu sezonu grijanja.

S tim u vezi inicirali smo i očekujemo u što kraćem periodu sastanke sa predstavnicima KJKP Sarajevogasa i Vlade Kantona Sarajevo, kako bi se osigurala sigurna naredna sezona grijanjam, uz minimalne uslove, a to podrazumijeva snižavanje duga KJKP Sarajevogasa ispod 35 miliona KM prije početka nove sezone grijanja.

Naš prvenstveni cilj je da osiguramo svim potrošačima stabilno snabdijevanje gasom, stoga se nadamo da ćemo u tim nastojanjima imati neophodnu saradnju i podršku Vlade Kantona Sarajevo i KJKP Sarajevogasa. Sredstva koja prema nama duguje KJKP Sarajevogas, neophodna su nam za izmirenje obaveza prema ruskom isporučiocu gasa ali i minimum koji nam je potreban da budemo dio razvojnih projekata gasne privrede u ovom dijelu Evrope, na što nas obavezuju i EU direktive. U suprotnom, nastavak neekonomskog postupanja Sarajevogasa prema BH-Gasu i neplaćanje isporučenog gasa dovodi sve građane BiH u izuzetno tešku poziciju da nećemo biti u prilici da imamo stabilnu sezonu grijanja, a BiH i BH-Gas udaljavaju od mogućnosti ravnopravnog učešća u regionalnim gasnim projektima.
http://www.bh-gas.ba/index.php/bih/aktu ... anje-gasom

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la atif » 30 dec 2015 12:27

BH-Gas oglasio se saopštenjem za javnost nakon najava iz Republike Srpske o uskraćivanju transporta gasa sarajevskom preduzeću preko svoje teritorije jer Federacija BiH ne dozvoljava preduzeću Gas-Res iz Banjaluke transport njihovog gasa preko teritorije FBiH.

Direktor preduzeća Gas-Res Slobodan Puhalac rekao je medijima da je to preduzeće uputilo molbu BH gasu da omogući transport njihovog gasa preko teritorije FBiH da bi se ovim energentom snabdjeli kupci u Istočnom Sarajevu, a ujedno gas ponudio i potencijalnim kupcima u FBiH, ali da je odgovor BH gasa bio negativan.

U saopštenju BH-Gas navodi da posluje prema važećoj Uredbi o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede, koja predstavlja jedini pozitivni zakonski propis vezan za gasnu privredu na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

– Naglašavamo da u ovom trenutku u skladu sa dugogodišnjim međunarodnim ugovorima o kupovini (Gazprom Export iz Ruske Federacije) i ugovorima o transportu kroz Mađarsku i Srbiju, BH-Gas d.o.o. obavlja djelatnost i transporta i snabdijevanja Bosne i Hercegovine gasom. Sve aktivnosti inicirane u novije vrijeme, pa i inicijativa preduzeća GAS-RES d.o.o. Banja Luka o pristupu transportnom sistemu, najbolji je pokazatelj neophodnosti usvajanja regulative o gasu na državnom nivou, usvajanja okvirnog zakona o gasu na nivou BiH, odnosno, davanje određenih regulatornih nadležnosti tijelu na nivou BiH, a koji bi predstavljao i osnov za donošenje i međusobno usaglašavanje entitetskih pravnih propisa čime bi se u konačnici stvorile pretpostavke za stvaranje jednakih uslova za učešće subjekata na tržištu BiH, navodi se u saopćenju BH Gasa.

U preduzeću Gas-Res, tvrde da je odgovor BH Gasa u direktnoj suprotnosti sa Ustavom BiH, u kojem je istaknuto da entiteti neće ometati punu slobodu kretanja lica, robe, usluga i kapitala kroz BiH, te da entiteti neće uspostavljati kontrolu na granici između entiteta.

Osim toga, u Gas-Resu naglašavaju da “postupanje BH gasa nije u skladu sa pravilima Energetske zajednice, čiji je potpisnik i BiH, koja garantuju slobodni pristup trećoj strani gasnoj infrastrukturi”.

Gas-Res navodi da se žalio federalnom ministarstvu zaduženom za energetiku, a iz kojeg su odgovorili da žalba neće biti razmotrena dok ne bude usvojena nova regulativa o gasu na nivou BiH.

U preduzeću Gas-Res takođe navode da je upućen prijedlog Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS-a da sa federalnim partnerima pronađe rješenje kojim bi subjekti iz Republike Srpske i FBiH bili tretirani na ravnopravan način, a da, ukoliko to ne bude bilo moguće, Republika Srpska uvede recipročne mjere prema FBiH.
http://www.magazinplus.eu/clanak/varnic ... rat-u-bih/

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la atif » 30 dec 2015 12:28

BH-Gas:Uredba Vlade FBiH uređuje oblast gasne privrede u Federaciji
BH-Gas d.o.o. posluje prema važećoj Uredbi o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede, koja predstavlja jedini pozitivni zakonski propis vezan za gasnu privredu na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ove kompanije, prenosi novinska agencija Patria.

Članom 59. predmetne Uredbe za obavljanje poslova vezanih za snabdijevanje gasom potrošača u FBiH određeni su privredno društvo Energoinvest d.d. Sarajevo i BH-Gas d.o.o. Sarajevo, a članom 10. Uredbe za operatora transportnog sistema gasa u FBiH određen je BH-Gas d.o.o. Sarajevo.

Naime, do donošenja zakona gasu Bosne i Hercegovine koji bi trebao urediti i djelatnost transporta, u Federaciji BiH se važećom Uredbom do usaglašavanja sa državnim nadležnostima, uređena je oblast gasne privrede na teritoriji Federacije BiH.

Također, naglašavamo da u ovom trenutku u skladu sa dugogodišnjim međunarodnim ugovorima o kupovini (Gazprom Export iz Ruske Federacije) i ugovorima o transportu kroz Mađarsku i Srbiju, BH-Gas d.o.o. obavlja djelatnost i transporta i snabdijevanja Bosne i Hercegovine gasom.

Sve aktivnosti inicirane u novije vrijeme, pa i inicijativa preduzeća GAS-RES d.o.o. Banja Luka o pristupu transportnom sistemu, najbolji je pokazatelj neophodnosti usvajanja regulative o gasu na državnom nivou, usvajanja okvirnog zakona o gasu na nivou BiH, odnosno, davanje određenih regulatornih nadležnosti tijelu na nivou BiH, a koji bi predstavljao i osnov za donošenje i međusobno usaglašavanje entitetskih pravnih propisa čime bi se u konačnici stvorile pretpostavke za stvaranje jednakih uslova za učešće subjekata na tržištu BiH, stoji u saopćenju.
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=19608

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la atif » 30 dec 2015 12:30

BH-Gas grca u dugovima, kompanije iz RS-a preuzimaju državno tržište gasa!

Objavljeno u kategoriji BiH na 22.09.2014 00:00:00


Dok se u Federaciji Bosne I Hercegovine polemiše i vodi rasprava o stanju kompanije BH Gas, Republika Srpska je već zakupila transportne kapacitete i uvozi gas za svoje potrebe, piše novinska agencija Patria. Sada to radi Alumina- nekadašnji “Birač”, a “Gas Res” je dobio dozvolu za obavljanje djelatnosti trgovine i snabdjevanja prirodnim gasom.

Naime, iz jednog izvještaja Vlade RS-a, tačnije Ministarstva energije vidljivo je da “Gas Res” ima dozvolu za obavljanje djelatnosti trgovine i snabdijevanje prirodnim gasom, “Bijeljina gas” ima dozvolu za obavljanje djelatnosti trgovine i snabdijevanje prirodnim gasom, “Energy Prime” RS Trebinje ima dozvolu za obavljanje djelatnosti trgovine i snabdijevanje prirodnim gasom, “Alumina“ takođe posjeduje dozvolu za trgovinu i snabdijevanje i uvozi gas, za vlastite potrebe, od mađarskog isporučioca.

„Alumina“ (kao snabdjevač), gas direktno uvozi za svoje potrebe iz Mađarske i trenutno su jedini potrošač u RS koji se ne snabdijeva gasom preko BH Gas-a.

Dalje u Izvještaju se navodi da je moguće da se transportuje gas iz mađarskih skladišta u BiH kroz Srbiju.

- Postoji zakupljen transportni kapacitet (za snabdijevanje potrošača u Republici Srpskoj) kroz Mađarsku i Srbiju. Ako snabdjevači obezbjede gas iz gasnog skladišta u Mađarskoj, onda je moguće iskoristiti već ranije zakupljen transportni kapacitet kroz Mađarsku i Srbiju. „Alumina“ d.o.o. ima zakupljen tranzit gasa na prekidnoj osnovi kroz Srbiju do 1.jula 2015.godine – navodi se u izvještaju.

Nadalje, Patria saznaje da upravo iz ovih razloga ne želi davati informacije o prometu, jer se već jedan dio tog prometa obavlja u RS.

- Treba li vam bolji dokaz od ovog Izvještaja kako RS polako preuzima potrošače, a Federacija BiH, BH-Gas nema načina da se odbrani od ovih namjera. “Alumina” nabavlja gas jeftinije od BH-Gasa i troši ga, a BH-Gas gleda kako mu tršište nestaje. Ovo svi kriju, i dok mi pričamo gasne kompanije rade, a nama samo ostavljaju dugove – kaže naš izvor.
http://nap.ba/new/vijest.php?id=4295

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la atif » 30 dec 2015 12:32

Bečarević: FBiH je već izgubila preko 100 miliona KM u trgovini gasom

Objavljeno u kategoriji BiH na 21.12.2015 16:52:35

Almir Bečarević, nekadašnji direktor „BH-Gasa“ napravio je osvrt na današnje pisanje medija iz RS-a o tome kako ”RS stavlja rampu na protok gasa ka FBiH”, piše novinska agencija Patria.

- Kako je tekst uvod u preuzimanje trzišta gasa u FBiH, od trgovca gasom “Gas-Res”, želim da se oglasim po ovom pitanju i upoznam javnost sa svim onim činjenicama koje su prethodile ovom zahtjevu “Gas-Res”, a na koje ukazujem već godinama.

- “Gas-Res” ima zaključen ugovor sa Gazpromom o kupovini gasa za BiH u kojem nema RATNOG DUGA ZA GAS (poznatih 5 dolara na 1000 Sm3). Kada su trajali pregovori o zaključenju ovog ugovora samo sam ja reagovao, a tadašnja Vlada FBiH i kompanije zadužene za gas su nijemo posmatrale šta se dešava i nikada nije upućeno pismo Gazpromu u kojem se bar traži pojašnjenje situacije ili eventualni protest ili bar razjašnjenje situacije.

Stoga, sada Energoinvest i BH-Gas ne prodaju gas na teritoriji BiH nego na teritoriji FBiH. Ratni dug se sada samo fakturise potrosacima u FBiH.

Energoinvest i BH-Gas imaju zakljucen ugovor sa Gazpromom za narednih pola godine, a pravi razlozi zbog kojih nije potpisan ugovor na godinu (od 1997. godine ugovor se produžuje na godinu dana) dana sakriven je od javnosti.

Jedan od razloga je i ratni dug jer u dospjelom dugu od 1,8 mil. USD ima i dug RS koji neko mora da plati za njih. “Gas promet” Pale je 15.10.2015. godine poskidao je sve mjerače BH-Gasa u Zvorniku i time učinio prvi korak u snabdjevanju potrošača gasom u Zvorniku.

Ujedno, “Gas promet” Pale nije uopće vlasnik prvih 15 km gasovoda u BiH i taj dio gasovoda se ne vodi u zemljišnjim knjigama na to preduzeće. Sa danom 15.10.2015. godine prestalo je snabidjevanje potrošača u Zvorniku od strane BH-Gasa, a ostalo je 28 miliona KM dugova kompanija iz RS prema BH-Gasu.

Upozorio sam javnost sa nasilnim skidanjem mjerača, a iz BH-Gasa nije otišlo ni protestno pismo, a kada je sve završeno upoznata je Vlada FBiH sa čitavim problemom kada je već bilo kasno.

Što se tiče Uredbe, na bazi koje je odbijen zahtjev “Gas-Res”, ista reguliše ovu materiju, a mnogi, koji su postavljali pitanje opravdanosti usvajanje iste, sada mogu vidjeti da Uredba daje mogućnost za odbijanje pristupa “Gas-Res”.

Bitno je to da Uredba reguliše i pitanje formiranja cijene gasa, a koja se ne poštuje od strane BH-Gasa.

Sada dolazimo do glavne značajke teksta, a to je pitanje cijena gasa. U tekstu se naglasava da “Gas-Res” nudi gas po povoljnjim cijenama od BH-Gasa. To je ono što treba da brine odgovorne u FBiH jer zaista “GAS-RES” ima i nudi gas po nižim cijenama od gasa koje prodaje BH-Gas u FBiH. To je činjenica na koju ukazujem već mjesecima i koja može biti presudna u preuzimanju tržišta gasom od preduzeća iz RS. FBiH je već izgubila preko 100 mil. KM u trgovini gasom, izgubila tržište u RS, izgubila sva mjerna mjesta u Zvorniku, izgubila 28 miliona KM u Zvorniku, izgubila preko 50% potrošnje gasa u zadnje 4 godine i time je ostao jos završni korak, a to je preuzimanje posla od RS.

Na kraju, nije bitno da li će RS staviti rampu na protok gasa prema FBiH već je bitno što se kompletan posao sa gasom urušio i što ostaje završni korak, a koji će se desiti prije ili kasnije. Sve gore navedeno BH-Gas je krio od javnosti i Vlade FBiH kao i još mnoge stvari koje su zarad fotelja i što dužeg mandata sakrivene, stoji u pismu Bečarevića.
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=19613

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la atif » 30 dec 2015 12:33

BH-Gas tvrdi: Bečarević iznosi neistine

Objavljeno u kategoriji BiH na 08.03.2015 11:00:00

Kompanija BH-Gas reagirala je na izjave Almira Bečarevića, bivšeg direktora ove kompanije koji je podnio i krivične prijave protiv nekoliko osoba, a koje su proslijeđene Tužilaštvu BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Reakciju prenosimo u cjelosti:

- U objavljenom članku „Bečarević podnio krivične prijave protiv čelnih ljudi BH-Gasa“, gospodin Almir Bečarević je iznio niz neistina na račun uprave Javnog preduzeća BH-Gas d.o.o.

Ukazujemo javnosti da je Ured za reviziju godinama ukazivao na problem u BH-Gasu d.o.o. koji se tiče knjiženja obaveza ove javne kompanije u odnosu na ino-kredite. Današnja Uprava je nakon više radnih sastanaka sa nadležnim institucijama uspjela riješiti ovaj dugogodišnji problem koji prethodne uprave, uključujući i onu na čijem čelu je bio gospodin Almir Bečarević, nisu uspjele riješiti. Naime, Federalno ministarstvo finansija je 21.11.2014. godine obavijestilo BH-Gas d.o.o o stanju obaveza po predmetnim kreditima, navodeći da su krediti IBRD-a konsolidovani krediti i da je otplatu obaveza po navedenim kreditima Svjetske banke za krajnje korisnike čije je sjedište na području Federacije BiH, preuzela Federacija BiH.

Prema odredbama člana 8. Zakona o početnom bilansu preduzeća i banaka, obaveze prema bankama na osnovu inozemnih kredita dobijenih prije 31.03.1992. godine preduzeća su bila dužna iskazati u pasivnom podbilansu, a shodno članu 11. navedenog Zakona za vrijednosti takvih obaveza preduzeća su bila dužna povećati državni, odnosno društveni kapital. BH-Gas d.o.o.

Na temelju dopisa Federalnog ministarstva finansija, Uprava je zaključila da kompanija po kreditima IBRD nema finansijskih obaveza, kao ni obaveza po osnovu rezervisanih kamata, pa je u tom pogledu i donijeta odluka u smislu da su preknjižene obaveze po kreditima IBRD u korist državnog kapitala, te su ukinuta rezervisanja po osnovu kamata, koja su vršena u periodu 2000-2014 godina po kreditima IBRD u korist prihoda.

Odbor za reviziju izvršio je provjeru kompletnosti i objektivnosti finansijskih izvještaja javne kompanije BH-Gas d.o.o. na dan 31.12.2014. godine, te dao svoje pozitivno mišljenje, pozdravljajući rješavanje ovog problema.

Zakonom je propisano da Društvo u svojim bilansima ne može imati obaveze po ino-kreditima dobijenim prije 31.03.1992. godine, te da se za vrijednost tih kredita mora uvećati državni, odnosno društveni kapital, što je BH-Gas uz prethodnu saglasnost Federalnog ministarstva finansija uradio.

BH-Gas d.o.o. Sarajevo će preduzeti sve zakonom dozvoljene mjere zaštite svojih prava i interesa, kao i podnijeti krivičnu prijavu protiv g. Bečarevića zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo lažnog prijavljivanja.

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la atif » 30 dec 2015 12:34

Bečarević: BH-Gas slao fiktivne narudžbe Gaspromu kako bi se prikrilo smanjenje isporuke gasa

Objavljeno u kategoriji BiH na 23.10.2014 13:51:51

Otvorenim pismom javnosti obratio se Almir Bečarević, dugogodišnji direktor BH-Gasa koje bh. novinska agencija Patria.

- U proteklom periodu, a svima je to poznato, trajala su ograničenja isporuke gasa od strane Gasproma prema pojedinim zemljama Evrope. Ograničenja su započeta sa umanjenjem od 2% i povećavana su do 35%, a nekim zemljama i do 50%. U tom periodu ovo ograničenje se nije osjetilo u Bosni i Hercegovini iz razloga slanja fiktivnih narudžbi gasa. Znači, svaka dnevna narudžba, od strane BH-Gasa, je uvećavana za 30% tako da kad vam Gasprom umanji naručenu količinu za 30% vi dobijete potrebne i stvarne količine za taj dan - navodi se u pismu Bečarevića.

On navodi da je 02.10. 2014. godine uputio mail upravi BH-Gasa sa sljedećim navodom:

- Slovačkoj je ograničena isporuka gasa, od jučer za 50%, a vi procijenite da li se i nama to može desiti. Fiktivno se sve može raditi, ali ni u Gaspromu ne sjede budale (znate šta govorim). Na ovaj mail se niko nije obazirao već su u javnost išla saopćenja da su isporuke redovne i da se radilo o tehničkom problemu (vidjeti saopćenje na internet stranici BH-Gasa) - navodi Bečarević.

Zašto uopće ograničenja isporuke gasa od strane Gasproma?

- Iz jednog prostog razloga, a to je da su neke Evropske zemlje naručivale više gasa od potrebnih i to preprodavale Ukrajini kako bi punila skladišta. Kad je to uočio Gasprom započeli su sa ograničenjima. Pod udarom su se našle mnoge zemlje Evrope: Slovačka, Austrija, Mađarska, Poljska, Srbija, BiH itd. Ono što se danas dešava na tržištu, a sa pojavom prvom hladnog vremena u svim navedenim zemljama, je nedostatak gasa iz redovnih isporuka, a iz razloga ograničenja isporuka gore opisanih. Kako će se i da li će se to reflektovati na tržištu Bosne i Hercegovine? Ovo morate provjeriti u BH-Gasu ako opet ne bude neko "optimistično saopćenje". Ne bi bilo korektno prema upravi BH-Gasa da ja dajem svoju procjenu daljnih dešavanja. Ja sam dao svoju procjenu u gore citiranom mailu već 02.10.2014. godine i prognozirao šta će se desiti. Istovremeno, i to ću još jednom ponoviti, nije mi jasno zašto BH-Gas nije pokrenuo proceduru za sniženje cijene gasa u 2015. godini, a iz razloga drastičnog smanjenja Gaspromove cijene gasa - navodi Bečarević.

Na kraju, on kaže da "nije cilj ovih otvorenih pisama da "nekom" stavljam sol na ranu već da da se javnost objektivno informiše, a što nije slučaj. Oni koji brinu o gasnom sektoru nisu pokazali dovoljno senzibiliteta prema javnosti i prema istini (o koruptivnim aktivnostima sada nije vrijeme govoriti)".

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la atif » 30 dec 2015 12:35

Bečarević pisao Šaroviću: Ministre otkrijte ko ne želi Zakon o gasu BiH

Objavljeno u kategoriji BiH na 15.10.2015 11:49:33

Almir Bečarević, dugovodišnji direkor BH-Gasa i jedan od najvećih eksperata u BiH u vezi sa gasnim sistemom uputio je pismo Mirku Šaroviću, ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, piše novinska agencija Patria.

U pismu Bečarević navodi da „nakon što je Energetska zajednica predložila sankcije (sutra su na dnevnom redu) prema BiH, a kako je Ministarstvo trgovine bilo nosilac svih aktivnosti u ispunjenju obaveza prema Energetskoj zajednici“, traži neke odgovore od Šarovića.

Čudi me odnos ovog ministarstva u ispunjavanju obaveza iz energetike posebno iz razloga sto se oblast energetike mjeri milijardama KM, USD, EUR, a druge oblasti nisu te novcane vrijednosti, ali ne, činjenično, i manje značajne. Oblast energetike čini život jedne zemlje i stoga želim da vam predočim određene podatke odnosno želim da vi predočite određene odgovore javnosti – ističe se u pismu.

U pismu dalje stoji da već godinama traju pokušaji na izradi Zakona o gasu BiH, a sve u okviru Ministarstva vanjske trgovine.

Bilo bi korisno da upoznate javnost zašto je prestala sa radom komisija (2011. godina) na izradi zakona. Od 2011. godine nikakve aktivnosti nisu vođene u MVTEO po ovom pitanju (komisija se više nije sastajala, a o radu te komisije postoje zapisnici u MVTEO) izuzev sastanaka sa temom kako izbjeći sankcije.

Korektno bi bilo predočiti kakve su stavove imali članovi komisije (neposredno prije naprasnog prekida rada komisije) iz svakog entiteta, a po pitanju nadležnosti regulatora.

- Kako u svojim izjavama, konstantno, plasirate ideju harmonizacije dva entitetska zakona o gasu, kao rješenje za izbjegavanje sankcija, bilo bi lijepo da upoznate javnost šta tačno traži Energetska zajednica. Koliko mi je poznato vaše pismo energetskoj zajednici upravo sadrži ovakvo rješenje i isto je odbijeno kao neprihvatljivo. Ja znam da vi, lično, ne tražite harmonizaciju entitetskih zakona, ali bilo bi korisno da se napokon kaže ko to traži – navodi se u pismu.

Na dalje, Bečarević napominje da kada pogledate predložene sankcije vidimo da su prozvani svi gasni projekti koje predlaže FBiH i bilo bi korisno za javnost da se objavi ko opstruira usvajanje zakona odnosno ko opstruira ispunjavanje obaveza prema Energetskoj zajednici.

- Sva naprijed postavljena pitanja su jednostavna i traže jednostavne odgovore. Ti odgovori će skinuti dio odgovornosti sa MVTEO, a pomoći da identifikujete odgovorne odnosno kako vi ne biste nosili breme “odgovornog” – navodi se.

Istovremeno, za svo ovo vrijeme, računajući od prestanka rada komisije od 2011. do 2015. godine, dešava se:

- Za vrijeme odsustva “pregovora” o zakonu BiH je izgubila već odobrena sredstva iz IPA fondova, a koja su trebala biti utrošena za izradu studija za gasovod Brod-Zenica.
- Za vrijeme odsustva “pregovora” o zakonu RS je usvojila Zakon o gasu kojim su usvojena rješenja iz nadležnosti BiH odnosno pojedina rješenja zadiru u buduće nadležnosti regulatora za gasa na nivou BiH, a posebno u segmentu tarifa za javnu uslugu transporta i dodjele licenci za trgovinu gasom. Ovim rješenjima se blokira usvajanje zakona na nivou BiH i stoga se zagovara harmonizacija zakona.
- Konstantnim izbjegavanjem usvajanja zakona BiH je izgubila mogućnost da gasovod IAP jednim svojim dijelom bude zastupljen preko teritorije BiH odnosno da svi ubiremo prihode od tranzitnih taksi.

- Za vrijeme odsustva “pregovora” o zakonu RS samostalno vodi svoje planove širenja gasne mreže i onemogućava usvajanje energetske strategije na nivou BiH čime se dovodi u pitanje daljnje finansiranje bilo kojeg projekta iz fondova EU.
- Za vrijeme odsustva “pregovora” o zakonu RS je zaključila ugovor sa Gazexportom o kupovini gasa u kojem nema RATNOG DUGA. U ratu su oba entiteta trošila gas, a sada ga samo jedan plaća.
- Kao finale, za vrijeme odsustva “pregovora” o zakonu RS je poskidala mjerače BH-Gas u Zvorniku i time izbacila BH-Gas (FBiH) sa jedine primopredajne stanice u BiH. Projekat RS, prema Bijeljini, se nastavlja graditi i to sa jedine dolazne cijevi iz Srbije.
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=17303

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la atif » 30 dec 2015 12:36

Messer BH Gas ulaže dodatnih 5 miliona KM u proizvodne pogone u BiH

Objavljeno u kategoriji Biznis na 21.05.2015 08:56:34

Kompanija za proizvodnju plinova Messer BH Gas planira više od 5 miliona KM uložiti u proizvodne pogone u BiH i to do kraja ove godine. To će praktično značiti i nova radna mjesta ali i savremeniju opremu u postojećim pogonima.

Generalni direktor kompanije Valentin Ilievski u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria otkrio je kako će kompanija proizvodne pogone graditi i u Banja Luci. Zemljište su već kupili, a u proceduri je izrada potrebne dokumentacije.

- U drugoj fazi u Banja Luci ćemo izgraditi punionicu za kisik, dušik, argon i CO2, koja će snabdijevati kupce u Republici Srpskoj. Zatim ćemo u Tehnološkom biznis parku razvijati naše stručne potencijale odnosno raditi na edukaciji specijalne struke kao što je zavarivanje. To spada u fazu 3 našeg projekta koji ćemo realizirati zajedno sa Univerzitetom u Banjoj Luci – otkrio je Ilievski.


Messer BH Gas je jedna od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini za proizvodnju plinova. Proizvodnja u velikim kompanijama poput ArcelorMittala iz Zenice ovise o plinovima koje im isporučuje Masser BH Gas, kao i veliki broj drugih kompanija, malih I srednjih preduzeća, medicinskih ustanova i sl.

Pojednostavljeno, plinovi iz Masser BH Gasa danas se koriste u skoro svim industrijskim granama - od metalurgije do prehrambene industrije, od mikroelektronike do medicine, od hemije do zaštite okoline.

Masser BH Gas u BiH je osnovana 2007. godine. Sjedište društva je u Sarajevu, a u Zenici se nalazi podružnica sa postrojenjem za razlaganje zraka koje je izgrađeno po najsavremenijim svjetskim metodama.

Drugu godinu zaredom kompanija je izabrana za najpoželjnijeg poslodavca u BiH. Ilievski objašnjava kako za 17 godina koliko je kompanija prisutna u BiH, konstantno ulažu u infrastrukturu, proizvode i ljude, što se pokazalo kao najbolja investicija.

Sarađujemo sa školama, sa mladim ljudima i njihovim nastavnicima na realizaciji projekta „Mogućnosti primjene plinova i praktično orijentirana nastava u srednjim školama“ koji već treću godinu uspješno provodimo sa njemačkom vladinom razvojnom agencijom GIZ. Naš poslovni uspjeh dugujemo dugoročnoj strategiji koja se ovdje 17, a u cijelom svijetu provodi impresivnih 117 godina, a prema kojoj je profit bitan ali je iznad svega bitan zadovoljan uposlenik i zadovoljan kupac. Uvijek podržavamo zapošljavanje i edukaciju mladih osoba, a svake godine omogućimo mladim i kvalificiranim ljudima zaposlenje u našoj kompaniji – objašnjava Ilievski.

Dodaje da možda najbolje ilustruje koliko ova kompanija vodi računa o svojim uposlenicima to što će kompanija za svoje uposlenike otvoriti sportski rekreativni centar.

- Jedno društvo je stabilno koliko je stabilan svaki njegov pojedinac, koliko je mentalno zdrav i koristan. Tako je u svakoj kompaniji. Kompanija je jaka koliko je jaka njena najslabija karika. I stoga je sport kao disciplina koja jača I tijelo i duh bitan dio mentalnog i fizičkog zdravlja svakog uposlenika. Naši uposlenici se jednom sedmično bave rekreativno sportovima za koje imaju zdravstvene predispozicije. Ja, naprimjer, preferiram nogomet i skijanje – kaže Ilievski, piše Patria.
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=12045

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la atif » 30 dec 2015 12:44

02.10.2006.
PLAN RAZVOJNIH I INVESTICIONIH ULAGANJA I POVEZIVANJE GASNOG SISTEMA REPUBLIKE SRPSKE SA SUSJEDNIM ZEMLjAMA

Mr Dragana Kalabić, Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RG, Banja Luka, RG

1. TRENUTNA SITUACIJA U GASNOJ PRIVREDI

Na prostorima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine prirodni gas se počeo koristiti od 1979. godini, kada je pušten u rad gasovodni sistem Zvornik – Sarajevo – Zenica, sa ciljem rješavanja aero zagađenja grada Sarajeva, i obezbjeđenja jeftinijeg energenta za dva velika industrijska potrošača, Tvornicu glinice «Birač» u Zvorniku i Željezaru u Zenici. Razvoj gasovodne mreže je prekinut tokom rata, a padom industrijske potrošnje, nakon rata veći dio tržišta prirodnog gasa otpada na sistem distribucije i snabdjevanja domaćinstava.

Magistralni gasovod Zvornik–Sarajevo nastavlja se na gasovod koji iz Rusije ide preko Mađarske i Srbije i Crne Gore.



Magistralni gasovod Zvornik–Sarajevo nastavlja se na gasovod koji iz Rusije ide preko Mađarske i Srbije i Crne Gore.

Gasovod je projektovan kao reverzibilan, sa projektovanim kapacitetom od oko 750 miliona normalnih m3/god, maksimalnim radnim pritiskom od 50 bara, maksimalnom radnom temperaturom 500o C, čeličnim cijevima prečnika 406,4 mm, dužine 135 km. Pored magistralnog voda postoji i distributivna mreža u gradu Sarajevu, a najveći dio se nalazi na području Federacije BiH.
U nastavku teksta prikazan je šematski dijagram transportnog gasovoda visokog pritiska–magistralni, od granice sa Jugoslavijom kod Zvornika do grada Sarajeva.

Na slici 1, su takođe, prikazane dvije gasne mjerne stanice u Zvorniku i u Podpakleniku kod Kladnja, čija lokacija je blizu entitetske granice između RGi FBiH.

slika
Slika 1 – Postojeća gasovodna mreža u RG, BiH

Postojeća mreža gasnih vodova u Republici Srpskoj uključuje:

• Transportni gasovod visokog pritiska od granice sa SciG do PPS Karakaj uključujući i GMRS u Zvorniku.
• transportni gasovod visokog pritiska od PPS Karakaj do mjernog mjesta u Kladnju,
• gasni vod koji opslužuje Tvornicu aluminijuma u Zvorniku i gasne vodove koji opslužuju ostale potrošače na području Оpštine Zvornik i
• distributivnu mrežu na području Lukavice, Istočno Sarajevo.

Gasovod je izgradila firma ’’Energionvest’’ u saradnji sa Holandskom firmom prema zakonskim normativima i standardima koji se odnose na projektovanje, izgradnju i ispitivanje objekata ovakve vrste.

Duž gasovoda na lokacijama određenim mašinskim projektom nalaze se glavna postrojenja gasovoda smještena u terminalima tj. stanicama koje obezbjeđuju njegovu sigurnu eksploataciju.
Gasovod je u eksploataciji dvadesetak godina i danas radi bez zastoja, sa iskorištenjem od oko 50%, odnosno radnim kapacitetom od 350 miliona normalnih m3 i trenutno radni pritisak ne prelazi 35 bara.

U pet godina dugom ratnom periodu vrlo malo se radilo na poslovima redovnog održavanja gasovoda. Posljednjih godina učinjeni su određeni poslovi na provjeri stanja i funkcionalne sposobnosti transportnog sistema, kao što su:

(1) pregled čeličnih cijevi inteligentnim pigom (PII), koji je izveden u saradnji sa njemačkom firmom ’’Verbundentz Gas’’
(2) ispitivanje katodne zaštite na čeličnom gasovodu i
(3) vizuelni pregled nadzemnih instalacija i instalacija u domaćinstvima.

Ispitivanja su ukazala na potrebu za sanacijom gasnog sistema. Posao nije do kraja završen ali su najveća oštećenja otklonjena i transportni sistem je osposobljen da radi na projektovanom pritisku, iako trenutno radni pritisak ne prelazi 35 bara.

2. RAZVOJNI PLANOVI ZA IZGRADNJU
NOVIH GASOVODA


U proteklom periodu na temu gasifikacije Republike Srpske urađeno je nekoliko studija, čiji zadatak je bio da analiziraju potrebe i mogućnosti potrošnje prirodnog gasa na našim prostorima, kao i da osmisle strategiju razvoja vezano za izvore snebdijevanja i razvoj infrastrukture u cilju zadovoljenja potražnje.

Urađeno je nekoliko istraživanja, i to: Studija Svjetske Banke o razvoju sektora prirodnog gasa u BiH, Studija norveške firme RAMBOL, Studija Urbanističkog zavoda Republike Srpske i Ekonomskog instituta iz Banjaluke o trasi magistralnog gasovoda od Zvornika prema Banjaluci i Novom Gradu.

Studije ukazuju da interes postoji, iako trenutna potrošnja prirodnog gasa u Republici Srpskoj vrlo skromna i iznosi oko 200 miloiona normalnih m3 godišnje.

Potencijalne potrošače u Republici Srpskoj, možemo razvrstati u nekoliko kategorija, i to:

• industrijska
• komercijalna potrošnja
• proizvodnja električne energije,
• toplotna energija
• široka potrošnja

Takođe, istraživanja pokazuju da, kako se Republika Srpske bude oporavljala od posljedica rata, potrebe i potražnja za gasom će se širiti, naročito kako se industrijska potrošnja bude povećavala.

Prema procjenama Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda o porastu društvenog standarda u Republici Srpskoj i BiH potrošnja gasa bi porasla u periodu do 2020. g. do 1.183 miliona normalnih m3/godišnje.

Da bi se zadovoljile buduće rastuće potrebe za prirodnim gasom, biće neophodno da se proširi i maksimalno iskoristi postojeći transportni sistem, kao i da se u isto vrijeme izgrade nove trase gasovoda.

Zadovoljavanje rastućih potreba za prirodnim gasom Vlada Republike Srpske je vidjela u širenju infrastrukturne mreže, te je krajem 2002. godine zaključila Ugovor o izgradnji magistralnog gasovoda kroz sjeverni dio Republike Srpske.

S obzirom na povoljan geografski raspored većih naseljenih mjesta u Republici Srpskoj, transportni sistem bi trebalo graditi u sjevernom dijelu Republike Srpske, kroz Semberiju, Posavinu i Krajinu. Na ovaj gasovod treba da budu priključeni gradovi Bijeljina – Brčko – Modriča – Derventa – Prnjavor – Laktaši – Banjaluka – Prijedor – Novi Grad, sa njihovim granjanjem prema gradovima Ugljevik, Šamac, Bosanski Brod, Gradiška, znači svi naši veći privredni i urbani centri, kako je dato na sljedećoj slici.

Gasovod bi se priključio na transportni sistem Srbije u području Zvornika ili Bijeljine, a u kasnijoj fazi i na transportni sistem Hrvatske, vjerovatno u području Bosanskog Broda.

Na sljedećoj slici data je trasa novog magistralnog gasovoda kroz Republiku Srpsku, slika 2.

slika


Tehničke karakteristike navedenog gasovoda su:

(1) kapacitet 1.200 milijarde normalnih m3/god.,
(2) maksimalni radni pritisak 50 bara,
(3) dužina magistralnog gasovoda 300 km,
(4) dužina krakova svih dionica 156 km, i
(5) ukupna dužina gasovoda 456 km,

slika


U sljedećoj tabeli su date fizičke karakteristike magistralnog gasovoda SAVA.
slika


U svim mjestima koja su zainteresovana za gasifikaciju očekuje se upotreba prirodnog gasa za rad energana i toplana, zatim za rad industrijskih potrošača i potrošnju u domaćinstvima. Takođe, prirodni gas će u Republici Srpskoj, kao i u ostalim evropskim zemljama, naći svoje mjesto u proizvodnji električne energije (npr. energana na gas u Banjaluci).

Prilkom izbora ovog pravca magistralnog gasovoda uzeta je u obzir gustina naseljenosti ovog područja, zatim pogodna konfiguracija zemljišta, jer se radi u glavnom o ravničarskom kraju što će svakako relativno uticati i na troškove izgradnje istog.

Ovaj pravac obezbjedio bi priključenje na gasni sektor Republike Hrvatske na području opština Bosanski Brod ili Gradiška, što bi sa tehničko-tehnološkog aspekta obezbjedilo formiranje tzv. petlje.

Novi pravac bi obezbjedio i proširenje gasne mreže prema području Federacije BiH, odnosno izgradnju magistralnog voda prema Zenici i Tuzli, jer je sistem dovoljno fleksibilan da ima i sve opcije za budućnost. Dakle, radi se o projektu čija investicija se može isplatiti.
U proteklom periodu Koncesionar se susretao sa problemima oko zatvaranja finasijske konstrukcije projekta, tako da do danas nije došlo do realizacije Ugovora o izgradnji magistralnog gasovoda. Prema posljednjim informacijama može se reći da se došlo u završnu fazu uvođenja strateškog partnera, koji će realizovati predmetni Projekat.

S obzirom da je ovo najvažnija kapitalna investicija u sektoru prirodnog gasa, usvojen je novi Dinamički plan izgradnje prema kojem bi do kraja 2006. godine bili pribavljeni Akti o urbanističko tehničkim uslovima, Izrada tehničke dokumentacije, Pribavljanja odobrenja za gradnju za šta je potrebno obezbjediti oko 2 miliona KM.

Ukupan projekat zahtijeva investiciju oko 130 miliona EURA.

Prva faza projekta odnosi se na izgradnju magistralnog voda do Opštine Bijeljina, u dužini od 17 kilometara.

Realizacija navedenog projekta obezbjedila bi izgradnju distributivne mreže u prvoj fazi gasifikacija Opštine Bijeljina, za čiju realizaciju je potrebno obezbjediti oko 20 miliona EURA. A na osnovu međunarodnih tendera i fazna izgradnja distributivne mreže u svim opštinama duž magistralnog voda.

3. SNABDIJEVANJE TRŽIŠTA REPUBLIKE SRPSKE I MOGUĆNOST POVEZIVANJA


Republika Srpska nema vlastitih resursa prirodnog gasa te se njeno snabdijevanje ovim energentom temelji na uvozu, i trenutno ima jednog isporučioca i jedan pravac snabdijevanja gasom, i to iz Ruske Federacije.

Sadašnje i buduće snabdijevanje Republike Srpske prirodnim gasom, s obzirom na stanje gasne mreže u regionu, može biti iz tri pravca, i to:

• sa istočne strane – izvor Rusija, tranzit Mađarska i Srbija ulaz kod Zvronika, ili Bijeljine;
• sa sjeverne strane – izvor Norveška iz Sjevernog mora, tranzit Republika Hrvatska priključenje kod Bosanskog Broda ili Gradiške, i
• sa zapadne strane – izvor Alžir, tranzit Italija, ulaz iz pravca Velike Kladuše ili Gline na Novi Grad;

Realno je očekivati da će gas iz Rusije i dalje, u dužem periodu, na ovim prostorima biti jedino dostupan, ali da će izgradnjom magistralnog gasovoda SAVA otvoriti mogućnost priključka iz Republike Hrvatske.

Diversifikacija snabdijevanja prirodnim gasom, kratkoročno gledano, bi se omogućitila iz pavca Sjevernog mora, tranzit Hrvatska, na primjer, sklapanjem ugovora sa drugim evropskim zemljama tj. izvozom gasa iz Norveške i Holandije.

Evropska gasna mreža je velikim dijelom povezana, što bi dovelo do stvarne diversifikacije snabdijevanja, a što je najvažnije, više od jednog isporučioca prirodnog gasa za Republiku Srpsku, BiH.

Realizacijom projekta SAVA poboljšala bi se sigurnost isporuke gasa, i bio bi obezbjeđen drugi pravac snabdijevanja, jer bi se naš gasovod povezao sa Hrvatskim.

Dugoročno gledano veliki potencijalni isporučilac novih količina prirodnog gasa za Evropu, a samim tim i za Republiku Srpsku, moglo bi biti Alžir, tranzit Italija, sa priključakom iz pravca Velike Kladuše, FbiH.


5. ZAKLJUČAK

U Republici Srpskoj postoji interes za izgradnjom novih transportnih sistema za prirodni gas i obezbjeđenje ovog područja novim vidom energije, kao i spajanje ovih transportnih sistema sa zemljama Evropske Unije. Isto vidimo proširenjem postojećih gasnijh sistema, kao i izgradnjom novih.

S obzirom da ovi Projekti zahtijevaju veklika investiciona ulaganja, čije se procjene kreću na iznose oko 200 miliona EURA i više, realizacija ovih projekata bi bila fazna.

Izgradnja novog magistralnog pravaca kroz sjeverni i sjeveo-istočni dio RG, BiH, rezultiraće i izgradnju novih distributivnih sistema u područjima i gradovima koji do sada nisu imali mogućnost korištenja prirodnog gasa kao energije. To se prije svega odnosi na gradove duž magistralnog gasovoda SAVA, a to su: Bijeljina, Brčko, Šamac, Bosanski Brod, Doboj, Derventa, Banjaluka, Prijedor, Novi Grad Kao i povezivanje istih sa gradovima Federacije BiH, kao što su Zenica, Tuzla i drugi gradivo koji za to iskažu inetes.

Realizacija navenenog Projekta obezbjedila bi nove pravce snabdijevanja prirodnim gasom, i to sklapanjem ugovora sa drugim zemljama isporučiocima gasa u Evropi, iz pravca Sjevernog mora, tranzit Republika Hrvatska, ulaz kod Bosanskog Broda.

Istraživanja su pokazala da je Projekat gasifikacije Republike Srpske ekonomski isplativ.

6. LITERATURA

[1] Projekat magistralni gasovod Zvornik –
Sarajvo, 1978;
[2] SECI Inicijalni izvještaj, USA, 1998;
[3] Prostorni plan Republike Srpske, Koncepcija uređenja i organizacije prostora 1996-2001.g., Urbanistički zavod Republike Srpske, Banjaluka, 1996;
[4] World bank, Natural gas sector development
study – Ramboll, Kopenhagen, 2000;
[5] D. Kalabić, Magistarski rad, Fakultet tehničkih
nauka, Novi Sad, 2005.
http://www.energyobserver.com/tekst.php?lang=1&ID=259

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la ABen » 30 dec 2015 13:06

Mapa gasovoda Hrvatska
http://powerlab.fsb.hr/enerpedia/index. ... DI%C5%A0TA

100% monopol Plinacro d.o.o. u državnom vlasništvu

slika
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la ABen » 30 dec 2015 13:09

Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la ABen » 30 dec 2015 15:25

Karakteristike potrošnje
http://www.bh-gas.ba/index.php/bh/inves ... -potrosnje

1990. godine potrošnja prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini je iznosila oko 610 miliona m3 sa stalnim trendom rasta. U godinama neposredno nakon rata potrošnja se kretala u granicama 150-200 miliona m3, što je najvećim dijelom posljedica nemogućnosti pokretanja ratom razorene industrije. U zadnjih nekoliko godina potrošnja je značajno porasla i kreće se u granicama od 300-380 miliona m3.

slika

Struktura potrošnje

U prijeratnom periodu, u strukturi potrošnje prirodnog gasa BiH industrija je bila zastupljena sa cca 85%. Nakon rata ovaj odnos se promijenio u izrazitu korist sektora široke potrošnje i centralnih toplifikacionih sistema, pri čemu je industrijska potrošnja vrlo nestabilna zbog učestalih zastoja u proizvodnji, te povećanja cijene plina.

slika

Sezonske varijacije potrošnje prirodnog gasa u BiH

Promjena u strukturi potrošnje, odnosno pad potrošnje u industrijskom, a porast u rezidencijalnom sektoru dovela je do pojave izrazitog sezonskog dispariteta. To iziskuje potrebu poravnanja oscilacija kroz obavezu pokrivanja troškova za neiskorišteni kapacitet ljeti ili kroz kupovinu dodatnih količina u zimskom periodu.

slika
Na razliku na ostale mi imamo minimalnu potrosnju gasa. Po meni gas je jedan od uslova za razvoj industrije.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la ABen » 03 jan 2016 15:48

BH-Gas: Od Nove godine niža cijena prirodnog gasa
https://aa.com.tr/ba/ekonomija/bh-gas-o ... asa/496019

Direktor BH-Gasa naglasio je da odluku o tome koliko će biti korigovana cijena gasa prema krajnjim potrošačima donosi uprava Sarajevogasa

slika

SARAJEVO (AA) - Uprava kompanije BH-Gas donijela je odluku kojom će od Nove godine cijena gasa biti snižena sa 640 KM na 600 KM za 1000 kubnih metara prirodnog gasa, javlja Anadolu Agency (AA).
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la atif » 07 jan 2016 11:34

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije danas su saopćili da federalni ministar Nermin Džindić traži od snabdjevača plinom da cijena ovog energenta domaćinstvima od 1. januara ove godine bude snižena za 15 posto. Na taj način bi, umjesto dosadašnjeg iznosa od 640 KM za 1.000 metara kubnih, njegova cijena bila snižena na 550 KM.

Ovaj zahtjev ministar Džindić je iznio na jučerašnjem sastanku, održanom u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s predstavnicima “BH-Gasa”, “Sarajevogasa” i “Toplana”, prenosi novinska agencija Patria.

Iako je Uprava “BH-Gasa” tražila da nova cijena plina bude 600 KM, iz ovog ministarstva naglašavaju da je ovaj zahtjev odbijen jer je, prema svim pokazateljima, moguće i realnije veće sniženje cijena.

Na jučerašnjem sastanku dogovoreno je da će Federalno ministarstvo, na sljedećoj sjednici Vlade FBiH, predložiti imenovanje novog Nadzornog odbora “BH-Gasa” koji će, u skladu sa zakonskim ovlastima i zahtjevom ovog ministarstva, donijeti odluku, koju će potvrditi Federalna vlada, da cijena plina bude 550 KM, saopćeno je iz ovog ministarstva.
http://nap.ba/new/vijest.php?id=20135

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Ekonomija Gasovoda u BiH

Post Postao/la atif » 07 jan 2016 12:34

ĐONLAGIĆ Što prije usvojiti zakon o plinu!
Mirsad Đonlagić, poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) i profesor na Univerzitetu u Tuzli na predmetima Energija i okolina i Obnovljivi izvori energije, kontinuirano upozorava na opasnosti i rizike koji BiH prijete zbog neispunjavanja obaveza Evropske energetske zajednice (EEZ). Danas, u novoj 2016., kada su prema BiH prije nekoliko mjeseci već uvedene sankcione mjere, Đonlagić ističe da je jedan od prioritetnih zadataka poduzeti sve aktivnosti da se naša zemlja ne bi našla na udaru još jačih sankcija, zbog kojih u konačnici najviše trpe građani i privreda BiH.

Najteži dio

Ukoliko naša zemlja bude napredovala, neće nam biti uskraćena sredstva za projekte iz oblasti plina, ali, ukoliko budemo tapkali u mjestu i ne budemo provodili obaveze iz EU zakonodavstva, moguće je da nam budu uskraćena sredstva iz EU fondova. Stoga, kao prioritetan zadatak Đonlagić navodi donošenje zakona o plinu BiH kojim bi nadležnost entiteta u ovoj oblasti bila prenesena na Regulatornu agenciju za energetiku BiH.


- Energetska zajednica izričito traži regulativu na nivou BiH prvenstveno zakon o plinu, energetskoj efikasnosti, a ne harmoniziranje entitetskih zakona, kako to traži entitet Republika Srpska. Jer, razgovarati o primjeni treće direktive Evropske unije, odnosno Evropske zajednice, u trenutku kada nemate potrebnu usvojenu regulativu niti na nivou BiH niti na nivou entiteta, je, najblaže rečeno, nedovoljno. Ono što treba znati je to da BiH nije primijenila ni sve obaveze iz druge direktive koja je usvojena 2003. godine, a treća direktiva je usvojena 2009. godine - napominje Đonlagić.

Međutim, onoga trenutka, kaže on, kada BiH i usvoji potrebne zakone, tada predstoji najteži dio posla.

- To je organizaciona transformacija energetskih kompanija u skladu sa zahtjevima trećeg energetskog paketa. Taj dio će tek biti bolan i tek tada će započeti tržišna utakmica naših energetskih kompanija. Treći paket podrazumijeva pravno razdvajanje djelatnosti uvoza, transporta i distribucije plina, a takvi procesi su vezani i uz električnu energiju – ističe Đonlagić.

Stoga je neophodno da Vijeće ministara BiH što prije pristupi izradi zakona o plinu, kako bi on bio usvojen u parlamentarnoj proceduri.

Ambiciozan plan

Uporedo s ovim, kaže Đonlagić, potrebno je poduzeti mjere i na usklađivanju odluke o kvalitetu tečnih goriva s međunarodnim obavezama te usvojiti zakon o državnoj pomoći i nacionalni plan za obnovljive izvore energije.

- Kada svi ovi preduvjeti budu ispunjeni, onda će mnogo jednostavnije biti napraviti energetske strategije ili politike na nivou BiH. Ovo jeste ambiciozan plan, ali i ostvariv. Činjenično, dva entiteta moraju uzeti učešće u izradi ovih dokumenata i moraju se usaglasiti, ali rezultat će biti taj koji će omogućiti entitetima da svoje energetske planove i politike mogu provoditi nesmetano i bez prijetnji sankcijama - naglašava Đonlagić.

Upozorava i da BiH zbog dosadašnjeg odnosa vlasti prema ovom veoma značajnom sektoru već gubi sredstva koja je imala na raspolaganju za razne projekte u oblasti energetike. Primjer je propušteni novac iz IPA fonda koji je bio odobren za izradu studije izvodljivosti za plinovod Brod - Zenica.

- Bez usvajanja zakona na nivou BiH bit će trajno izgubljena i mogućnost da preko naše države ide projekt Jonsko-jadranskog plinovoda. Ne smijemo više gubiti ni trenutak dragocjenog vremena - zaključuje Đonlagić.

energetska-zajednica-gas

Poduzeti sve aktivnosti da se naša zemlja ne bi našla na udaru još jačih sankcija
Višestruki efekti

Evropska energetska zajednica nastala je 2005. godine. Ova zajednica ima devet članova, Evropsku uniju i osam ugovornih strana, među kojima je i BiH. Naša zemlja se ugovorom obavezala na postepenu provedbu evropskih direktiva i uredbi iz oblasti energetike.

- Posebno se u BiH treba usmjeriti na potencijal koji postoji u domenu obnovljivih izvora energije i zelenih tehnologija i to posebno na vjetro i hidropotencijale, te biomasu, što može imati višestruke efekte, prvo ekonomske, ali i na same potrošače, s obzirom na to da se u zemljama EU, recimo, smanjuje cijena energije onda kada postoji proizvodnja iz obnovljivih izvora energije, čime se u suštini stimulira potrošnja energije iz ovih izvora - kaže Đonlagić.


Autor: S. DEGIRMENDŽIĆ
http://www.avaz.ba/clanak/212509/donlag ... on-o-plinu

Odgovorite