☑ Pravila foruma i savjeti

Dr. Mustafa Cerić

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Dr. Mustafa Cerić

Post Postao/la ABen » 19 jul 2014 13:28

Sve o Dr. Mustafi Cericu.

Mislim da je i on zasluzio da i njega pratimo kao politicara. Ovdje bi zamolio da postavljate samo vijesti o politickim desavanjama u vezi Cerica.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la ABen » 19 jul 2014 13:29

Biografija Dr. Mustafe Cerica
http://www.dw.de/biografija-dr-mustafe-cerica/a-2484818

slika

Dr.MUSTAFA Ceric, Reisul-ulema u BiH
Mustafa Ceric je rodjen 1952. godine u Velikom Cajnu kod Visokog. Osnovnu skolu je zavrsio u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1972. godine. Diplomirao je na Univerzitetu al-Azhar u Kairu 1978. godine. Nakon toga RADI kao imam (vjersko-prosvjetni referent) u Bijeloj dzamiji u Gracanici do 1981. godine. Odlukom Starjesinstva IZ biva imenovan za imama u Islamskom kulturnom centru u Cikagu. U Cikagu zavrsava postdiplomske studije iz islamske teologije na Odsjeku za bliskoistocne jezike i civilizacije gdje i doktorira pred poznatim muslimanskim ucenjakom Fazlur Rahmanom s tezom: A study of the Theology of Abu Mansur al-Maturidi (Studija o teoloskom ucenju Ebu Mensura el-Maturidije) 24. 09. 1986. godine. Uporedo sa imamskim poslom predavao je na Americkom koledzu u Cikagu. Nakon petogodisnjeg imamskog rada i studiranja u Cikagu, vraca se u domovinu na mjesto glavnog imama u Zagrebackoj dzamiji. Njegovim dolaskom Islamska zajednica u Zagrebu poprima savremene oblike rada koji su do tada bili nepoznanica za Islamsku zajednicu. Pod njegovim vodstvom Islamska zajednica u Zagrebu je organizirala tri naucna simpozija: Mistika u Islamu - tesavvuf, Problemi savremenog pristupa islamu i Etika u islamu. Ovaj treci naucni skup imao je internacionalnu dimensziju jer su na njemu uzeli aktivno ucesce najautoritativniji naucnici iz islamskog svijeta, a jugoslavenskoj javnosti su se po prvi put predstavili fizicar i nobelovac Abdusselam i malezanski filozof Nedzib Attas. Ovakav vid aktivnosti u kreaciji dr. Cerica Zagrebacku dzamiju svrstava u sam vrh naucno-kulturnog zivota Islamske zajednice u bivsoj Jugoslaviji, a cini je sve prisutnijom i u tokovima razvoja islamske misli u svijetu. Ceric govori i pise arapski i engleski jezik. Ozenjen je. Ima dvije kcerke i sina.
Aktivnosti reisu-l-uleme dr. Cericha od 1991. - 2005.
1991-1993 PROFESOR na Institutu za islamsku misao i civilizaciju u Kuala Lumpuru, Malezija
1993. Izabran za naibu REIS u ratnom Sarajevu
1995. Objavio knjigu na engleskom "ROOTS of Synthetic Theology in Islam u Kuala Lumpuru
1996.Primio Menssuru za vrsenje duznosti reiul-uleme
1997. Dobitnik odlikovanja najvisseg ranga od egipatskog predsjednika Hosni Mubaraka za doprinos u sirenju islamske misli unutar i izvan svoje zemlje
1997. Osnivacc i punopravni clana Evropskog vijeca za fetve
1997. Osnivac i CLAN Medjureligijskog vijeca Bosne i Hercegovine
1998. Izabran za reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini
2000. Izabran za redovnog cclana Fikhske akademije za fetve pri Rabiti (Svjetska muslimanska liga) u Meki
2001. Jedan od osnivaca i punopravni clan Fondacoje za mezarje i memorijalni centar u Potoccarima
2001. Jedan od osnivaca Islamskog evropskog vijeca sa sjedistem u Parizu
2002. Sudionik konferencije Euro-atlantskog partnerskog vijeca - predavanje o temi: "ISLAMprotiv terorizma"
2002. Objavio knjigu "Vjera, narod i domovina" u Sarajevu
2003. Dobitnik UNESCO-ve nagrada za mir "Felix Houphouet Boigny " za poseban doprinos medjureligijskom dijalogu, toleranciji i miru u svijetu
2003. Sudionik na OSCE-ovoj konferencija u Becu sa predavanjem o temi: "Rasizam, ksenofobija i diskriminacija "
2004. Dopisni clan Kraljevske akademije "Muesset & Bejt" u Ammanu
2004. Dobitnik Sir Sternbergove nagrade KOJU dodjeljuje Medjureligijsko vijeca Krscana i Jevreja za doprinos medjuvjerskom razumjevanju
2004. Clan Svjetskog vijeca za islamsko misionarsvo, Libija
2005. Dobitnik nagrade Gazi Husrevbeg
2001-2005.Sudionik na Svjetskom ekonomkom forumu u Davosu i clan Grupe za odnose izmedju islama i Zapada.
2005. Novi sedmogodisnji mandat Reisul-uleme IZ BiH
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la ABen » 19 jul 2014 13:32

Ovo bi moglo izbiti na predizbornu uturku izmedju Cerica i Dodika. Pitanje je kad ce se Dodik ukljuciti i poceti prava predizborna trka.
Dodikov atak na Hilla je skandalozan čin koji zaslužuje svaku osudu
B. A. 19/07/2014 12:39:00
http://www.vijesti.ba/politicka-arena/2 ... osudu.html

SARAJEVO - Potpuno je neprihvatljiv i licemjeran zahtjev Milorada Dodika, predsjednika manjeg bh. entiteta da se Nicholasa Hilla, otpravnika poslova Ambasade SAD u Sarajevu, proglasi 'personom non grata'“, smatra dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji najoštrije osuđuje takve napade na osvjedočene prijatelje naše zemlje i svih njenih građana.

Dr. Cerić oštro osuđuje takav skandalozni odnos, te raniji verbalni napad Milorada Dodika, dokazanog negatora genocida u Srebrenici, na američkog diplomatu. Dr. Cerić cijeni da se radi o neprimjerenom činu, neprihvatljivom u političkom komuniciranju, a koji očito predstavlja kontinuitet politike lidera SNSD-a i RS-a PREMA američkim diplomatama.

- Posebno iznenađuje potpuni izostanak osude ili bilo kakve reakcije državnih institucija i pojedinaca na Dodikovo štetno ponašanje. SAD su dokazani saveznik i prijatelj Bosne i Hercegovine, ključni faktor za uspostavljanje mira i stabilizacije odnosa u našoj zemlji, a bilo kakvo narušavanje odnosa sa prijateljskim zemljama, BEZ obzira da li je to motivirano izbornom kampanjom ili bilo kojim drugim razlogom prikupljanja jeftinih političkih bodova, nanosi štetu svim građanima naše zemlje, pa i onima iz manjeg bh. entiteta - naglašava dr. Cerić.

Dr. Cerić izražava punu podršku ličnim aktivnostima gospodina Hilla i Ambasade SAD u našoj zemlji, posebno u pogledu hitne i prijateljske pomoći koju su SAD dostavile i ponudile svim građanima Bosne i Hercegovine tokom katastrofalnih poplava u maju ove godine.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la Abidaga » 20 jul 2014 13:31

Milorad Dodik 'navija' da Mustafa Cerić bude izabran za člana Predsjedništva BiH:
http://depo.ba/clanak/112575/milorad-do ... nistva-bih
Milorad Dodik tvrdi da bi volio da bivši reisu-l-ulema Mustafa Cerić bude izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jer bi, kaže, tada njegova politika bila jasna, a ne skrivena. Tvrdi i da nema ništa protiv da Mustafa Cerić bude kandidat za člana Predsjedništva BiH, ali da je protiv njegove politike.
- Bakir Izetbegović nije kuražan da iznosi neke stavove kao Cerić, iako bi bilo lakše da bude takav, a ne da mi moramo čitati njihove namjere - ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la Abidaga » 20 jul 2014 13:35

Cerić: Bošnjaci ne moraju birati između Turske i Evrope
http://www.klix.ba/vijesti/bih/ceric-bo ... /140719052
Kao što je Turska prijatelj Bosne i Hercegovine, tako je i Evropska unija. Niti se Turska nalazi nasuprot Evropske unije, niti Bosna i Hercegovina mora birati između njihovih utjecaja ili bliskosti. Turska je kandidat za člana EU, partner država članica i članica NATO saveza. Govoriti o tome da se instaliranjem političara u Bosni i Hercegovoini Evropska unija bori protiv širenja utjecaja Turske je apsurdno i neozbiljno. Bosna i Hercegovina, a Bošnjaci posebno, ne moraju birati između Turske i Evrope. Teza da se preko Bosne i Hercegovine prelamaju tobože suprotstavljeni utjecaji velikih sila, pri čemu Bošnjaci moraju birati stranu, je opasna i predstavlja pokušaj podmetanja „kukavičjeg jajeta“ Bošnjacima. Potpuno je neprihvatljivo tvrditi da bi EU ili Turska ikada doveli Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu u situaciju da budu nekakva moneta za potkusurivanje. Bošnjaci su politički dovoljno zreli da znaju kako Bosna i Hercegovina ima evropsku budućnost koja će podsticati, a ne umanjivati, mogućnost za saradnju i širenje veza sa bratskom Turskom. A, na koncu, obje zemlje će postati i punopravne članice Evropske unije, navedeno je u reagovanju.

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la ABen » 21 jul 2014 15:54

Previše volim ovu zemlju da bih samo nijemo promatrao kako propada
T. C. 21/07/2014 11:44:00
http://www.vijesti.ba/politicka-arena/2 ... opada.html

SARAJEVO - Očito je da je malo ko u ovoj zemlji sretan i zadovoljan. Nezaposlenost i cijene rastu, narod sve nezadovoljniji. Političari se na to ni ne osvrću i već godinama ne čine ništa kako bi nešto promijenili i kako bi ova zemlja konačno uznapredovala - kazao je u intervjuu za Agenciju FENA nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda dr. Mustafa Cerić.

Navodi da je godinama među narodom i da razumije njegove potrebe.

- Vodi me i želja i potreba da se nešto mijenja i siguran sam da mogu doprinijeti tome, inače ne bih niti pomišljao na kandidaturu - kazao je Cerić odgovarajući na pitanje šta ga je motiviralo da se kandidira za člana Predsjedništva BiH.

Ističe da promjene, naravno, neće biti brze i lake, ali se u njih mora krenuti. Mora se započeti s odlučnim reformama koje će osigurati bolji život za ovu zemlju i sve njene stanovnike.

- Tu ponajviše mislim na mlade, koji sve više napuštaju svoju domovinu. Neophodno je osigurati jednu atmosferu u kojoj će htjeti ostati, a oni koji su već otišli da se požele vratiti. Ne mogu shvatiti niti prihvatiti činjenicu da u ovako lijepoj zemlji, s tolikim prirodnim, kulturnim, historijskim i inim bogatstvima, ljudi ne mogu pronaći sreću, a u tuđini se vrlo brzo snađu - kazao je Cerić.

Dodaje da je godinama gradio veze sa zvaničnicima širom svijeta, između ostalog i sa svjetskom ekonomskom elitom.

- Čak sedam puta aktivno sam učestvovao u radu Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, pa ta iskustva i te veze svakako namjeravam iskoristiti za dobro svih nas. Previše volim ovu zemlju da bih samo nijemo promatrao kako propada, ljudi pate, a mladi odlaze - kazao je Cerić.

Upitan koje su, po njegovom mišljenju, njegove prednosti u odnosu na ostale kandidate za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda, Cerić odgovara da, premda mnogi to smatraju nedostatkom, „moja prednost je što iza sebe nemam stranke, niti bilo kakve druge političke sile koja bi me „gurala“ na poziciju bošnjačkog člana državnog predsjedništva“.

Navodi da je nezavisan i slobodan kandidat.

- Dok iza drugih stoje čitave klike i mašinerije, kako stranačke, tako i medijske, moj ulog i moja snaga je moj moral. Drago mi je da je moju kandidaturu pozdravio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je, svojevremeno, također kao nezavisni kandidat, pobijedio na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj - kazao je Cerić.

Na pitanje šta će biti u fokusu njegove predizborne kampanje, odnosno prioriteti u programu rada ukoliko bude izabran, navodi da u fokusu, kako je već naglasio, moraju biti promjene koje će ovu zemlju vratiti na put progresa.

- Bosni i Hercegovini potreban je projekat, sličan kakav je bio Maršalov plan, koji je Njemačku nakon 2. svjetskog rata podigao na noge i pomogao da izraste u svjetsku silu. Da bi jedan takav projekat uspio, svakako je potrebno napraviti i korjenite promjene u legislativi, ukrotiti birokratske i sve druge prepreke koje koče strane investicije u našoj zemlji. U tu svrhu pametnije i djelotvornije koristiti i diplomatsku mrežu, te animirati dijasporu koja je svakako spremna pomoći u oporavku Bosne i Hercegovine - kazao je Cerić.

S tim u vezi, navodi, pozicija Predsjedništva i direktan utjecaj te institucije na diplomatski aparat naše zemlje mora biti u potpunosti funkcionalan za bolju komunikaciju s dijasporom. Moramo, istaknuo je Cerić, kreirati atmosferu povjerenja, a što je još važnije, poštovanja prema investitorima i njihovom kapitalu i omogućiti učešće naših ljudi u projektu obnove ove zemlje. U tom smislu, jedan od prioriteta je i ulazak Bosne i Hercegovine u NATO, što bi umnogome doprinijelo tom planu, budući da bi osiguralo stabilnost tržišta i unaprijedilo političku poziciju društva u regionu.

- Dakle, kampanju kreiram sâm sa svojim saradnicima, a uskoro ću, vjerujem, i u Predsjedništvu BiH biti slobodan djelovati bez ikakvih stranačkih i drugih unutrašnjopolitičkih utjecaja uz pomoć stručnog savjeta najeminetnijih stručnjaka iz zemlje i svijeta. Neophodno je konačno shvatiti da nam na prvom mjestu treba biti ova zemlja, a ne stranački ili bilo koji drugi interesi. Baš zato sam i predložio „de-partizaciju“ članova Predsjedništva BiH i stavljanje fokusa na ovu zemlju i njene interese - kazao je Cerić.

Formula uspjeha je, dodaje, da svi pronađu interes da zadovoljno žive u BiH, „pa ću se u tom smislu potruditi da promijenim percepciju politike i obnašanja državne vlasti“.

- Želim dobro za sve u ovoj zemlji i založit ću se i kod Zapada i kod Istoka da ulažu u našu zemlju. Svakako želim i da konačno zažive pravo i pravda. Ponavljam, ne bih ni ulazio u ovaj projekat da ne smatram da je sve to moguće, te pozivam sve da mi se pridruže u ovom projektu za dobro svih - kazao je Cerić.

Upitan na koji način će finansirati predizbornu kampanju, odgovorio je: „Finansiranje predizborne kampanje plod je akcije i samoinicijative dobronamjernih ljudi koji podržavaju ovaj projekat“.

- Radi se, dakle, o čistom entuzijazmu ljudi koji imaju povjerenja u moju viziju i žele biti dio ovoga projekta - kazao je Cerić.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la ABen » 23 jul 2014 20:47

:gut:
Dr. Cerić o kampanji: Takmičimo se moralom i odgovornošću, a ne međusobnim uvredama!
A. A. 23/07/2014 17:03:00
http://www.vijesti.ba/politicka-arena/2 ... edama.html

SARAJEVO - Dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine poziva sve stranke i kandidate za predstojeće opće izbore, posebno one za bošnjačkog člana državnog Predsjedništva, da se suzdrže optužbi, govora mržnje, javnog blaćenja i diskreditacija, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

- Izborna kampanja zvanično još nije ni počela, a građani i birači su izloženi žestokim sukobima političkih stranaka i njihovih kandidata, uz salve međusobnih optužbi, koje često imaju ponižavajući karakter i daleko su od fer i demokratskog političkog nadmetanja. Građani su umorni od političkih svađa i žele vidjeti drugačiju kulturu političkog dijaloga, nove ideje i programe za izlazak iz krize - izjavio je dr. Cerić.

Dodaje da prljava politička kampanja ostavlja predubok trag na ionako podijeljenom i nestabilnom bh. društvu, posebno među Bošnjacima, te ih odbija od učešća na izborima, što je možda i nečija namjera.

- Naš narod se nalazi na historijskoj prekretnici. To je razlog više da se odupremo novim podjelama, poniženjima i samouništavanju. Unutarbošnjački sukob više ne smije ugrožavati fundamentalne interese, temelje države i budućnost nacije. Nije vrijeme da se oni koji žele biti prvi u Bošnjaka spuštaju na najniže političke grane, lišeni etičnosti, moralnosti, demokratičnosti. Ako neko želi poziciju samo zbog toga što tvrdi da je njegov protukandidat lošiji od njega, onda ne razumije prirodu demokracije. Pozivamo sve kandidate da se takmičimo u dobru, a ne da se Bošnjacima opet nudi da biraju „manje zlo“ - naglašava dr. Cerić.

Istovremeno, dr. Cerić poziva i institucije pravne države, posebno Centralnu izbornu komisiju, tužilaštva i sudove, da nastave djelovati nezavisno i da se odupru političkim pritiscima, posebno tokom predizbornog perioda.

- Izbori su demokratski proces koji bi trebao građanima pružiti šansu da izaberu najbolje, ali život se nastavlja i nakon izbora. Stoga, pozivamo političke lidere na razum, etičnost, odgovornost i pošteno političko nadmetanje bez podmetanja, ponižavanja i pravljenja smutnje - apelira dr. Cerić, prenosi NAP.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la ABen » 01 aug 2014 19:04

Dr. Cerić: Prijetnje raspadom države su najave novog krvoprolića i genocida
B. A. 01/08/2014 17:06:00
http://www.vijesti.ba/politicka-arena/2 ... ocida.html

Prijetnje raspadom države su najave novog krvoprolića i genocida, jer nema niti može biti nikakve mirne ili spontane disolucije i podjele države, smatra dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reagirajući na posljednji izvještaj Međunarodne krizne grupe (ICG) o stanju u našoj zemlji, prenosi novinska agencija Patria.

Posebno treba obratiti pažnju na izjave Drage Kalabića (SNSD), poslanika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, koji tvrdi da će se država prije raspasti nego vratiti vanjskih dug. Kalabić bi se takvih izjava trebao kaniti.

- To je opasno i neprihvatljivo, ta navigacija međunarodne zajednice prema raspadu države se može nekome obiti o glavu. Inače, učestale izjave, prijetnje i zloslutne najave političara, ali i pojedinih međunarodnih nevladinih organizacija, o raspadu Bosne i Hercegovine imaju za cilj naviknuti svjetsku javnost na tezu o postepenom rastakanju i nestanku ove države. Njima poručujemo da je to uzaludan posao. Država koja je odbranjena životima njenih najboljih sinova može postati samo bolja, snažnija i jedinstvenija - poručuje dr. Cerić.

No, kako ističe, spominjanje crnih scenarija, upozorenja o nefunkcionalnosti države, nesposobnosti njenih lidera i ustavnih riješenja koja donose nove podjele, sve patriote, posebno Bošnjaci moraju shvatiti više nego ozbiljno.

- Kad patriote šute, čuju se samo nacionalisti i neprijatelji države Bosne i Hercegovine. Oni koji su proteklih godina vodili državu i Bošnjake, svojim su neradom i nesposobnošću sve nas zajedno doveli u situaciju da se umjesto razvoja i jačanja, u Bosni i Hercegovini i VAN nje, govori o raspadu i podjeli - naglašava dr. Cerić.

Bosna i Heregovina, dodaje on, ulazi u sudbinski važan period u kojem mora prevagnuti snaga i volja onih koju ovu državu vole, ne iz ličnih i finansijskih interesa, i koji znaju cijeniti slobodu koju im je donijela njihova borba.

- Bošnjaci moraju razumjeti poruke koje im šalju. Ako neprijatelji države sve glasnije govore o raspadu i podjeli, onda su očito procijenili da aktuelni lideri Bošnjaka i Bosne i Hercegovine nisu prepreka njihovim ambicijama. Očito je da su Bošnjaci prestali biti dovoljno jak politički faktor te da nisu pokazali da znaju brinuti o državi - smatra dr. Cerić.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la ABen » 05 aug 2014 17:54

Zato ja glasam za Cerica, Bakir ovako nikad nije rekao. :mrgreen:
Dr. Cerić: Datum šehadeta Izeta Nanića treba da ujedini sve Bošnjake
05 Aug 14 - 12:50:07
http://nap.ba/vijest.php?id=3441
Zahvalnost za slobodu koju Bošnjaci danas uživaju, trebamo odati posebno Krajišnicima. Jer, upravo je Krajina odigrala najvažniju ulogu u očuvanju države Bosne i Hercegovine tokom agresije na našu zemlju, rekao je dr. Mustafa Cerić, nazavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima u BiH.

U Bužimu se danas obilježava godišnjica pogibije Izeta Nanića, legendarnog komandanta 505. bužimske viteške brigade 5. korpusa Armije RBiH. Više od 700 učesnika iz Krajine, te gradova iz cijele Bosne i Hercegovine u 13 sati polazi na 15 kilometara dug marš prema Ćorkovači, mjestu gdje je u 1995. godine Nanić izgubio život u sukobima sa agresorskom Vojskom Republike Srpske.

Osnivač je štaba Teritorijalne odbrane u Bužimu, osnivač 105. Bužimske udarne krajiške brigade (kasnije 105. BUMB - 505. Viteška mtbr), formirao je specijalne jedinice „Hamza“ i „Gazije“.

- Datum obilježavanje godišnjice šehadeta Izeta Nanića treba da ujedini sve Bošnjake u naporima ka ostvarivanju bolje budućnosti u našoj jedinoj Bosni i Hercegovini, rekao je dr. Cerić za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

- Kao i do sada, uvjeren sam da krajiško srce neće izdati Bosnu i Hercegovinu, već da će biti uvijek na strani isitne i pravde za naš narod i za našu državu. Imam povjerenje u krajiške borce, osjećam njihovu dušu i srce – poručio je dr. Cerić, piše NAP.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
Bosni
Član
Postovi: 3916
Pridružen/a: 22 nov 2012 04:38

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la Bosni » 05 aug 2014 19:05

ABen je napisao/la:Zato ja glasam za Cerica, Bakir ovako nikad nije rekao. :mrgreen:
Dr. Cerić: Datum šehadeta Izeta Nanića treba da ujedini sve Bošnjake
05 Aug 14 - 12:50:07
http://nap.ba/vijest.php?id=3441
Zahvalnost za slobodu koju Bošnjaci danas uživaju, trebamo odati posebno Krajišnicima. Jer, upravo je Krajina odigrala najvažniju ulogu u očuvanju države Bosne i Hercegovine tokom agresije na našu zemlju, rekao je dr. Mustafa Cerić, nazavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima u BiH.

U Bužimu se danas obilježava godišnjica pogibije Izeta Nanića, legendarnog komandanta 505. bužimske viteške brigade 5. korpusa Armije RBiH. Više od 700 učesnika iz Krajine, te gradova iz cijele Bosne i Hercegovine u 13 sati polazi na 15 kilometara dug marš prema Ćorkovači, mjestu gdje je u 1995. godine Nanić izgubio život u sukobima sa agresorskom Vojskom Republike Srpske.

Osnivač je štaba Teritorijalne odbrane u Bužimu, osnivač 105. Bužimske udarne krajiške brigade (kasnije 105. BUMB - 505. Viteška mtbr), formirao je specijalne jedinice „Hamza“ i „Gazije“.

- Datum obilježavanje godišnjice šehadeta Izeta Nanića treba da ujedini sve Bošnjake u naporima ka ostvarivanju bolje budućnosti u našoj jedinoj Bosni i Hercegovini, rekao je dr. Cerić za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

- Kao i do sada, uvjeren sam da krajiško srce neće izdati Bosnu i Hercegovinu, već da će biti uvijek na strani isitne i pravde za naš narod i za našu državu. Imam povjerenje u krajiške borce, osjećam njihovu dušu i srce – poručio je dr. Cerić, piše NAP.
Krajiški Bošnjaci pokazali su se kao veliki patrioti i borci u i poslje rata. Međutim, imaš i izdajnike poput Abdića, koji je iz Velike Kladuše i koji je učinio ogromnu štetu našoj borbi protiv agresora. Umjesto da se raspravljamo o tome ko je bolji među Bošnjaci po regijama trebali bi gledati da nedamo ni milimetra prostora izdajnicima.

Ja znam da je Cerićeva izjava dobronamjerna, ali moramo paziti da naše pozitivne generalizacije nebudu utočište za izdajnike.

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la ABen » 05 aug 2014 19:50

Ma Ceric kupi samo politicke pojene u Krajini. :mrgreen:

Ali cu ipak glasati za njega, jer mi je on dosad najbolji od ovih iz Bosne. Jedino stranka dijaspore ima boljeg kandidata.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

atif
Član
Postovi: 6279
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la atif » 10 aug 2014 01:28

Svi za cerica jer je covjek edukovan, patriota i vijernik.

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la Abidaga » 18 aug 2014 10:13

17.08.2014
Dr. Mustafa Cerić: Moj najsnažniji adut je moja iskrena predanost da radim i dan i noć kako bi Bošnjaci imali snažnu duhovnu, nacionalnu i državnu liniju odbrane. Uvjeren sam da je taj cilj ostvariv. Mislim da će to Bošnjaci prepoznati.. Vidite, pozicija ne čini čovjeka velikim, već čovjek svojim radom čini poziciju velikom i utjecajnom. Moje 20-godišnje iskustvo u obnašanju dužnosti reisu-l-uleme govori da se i sa pozicije člana državnog Predsjedništva mogu pokrenuti pozitivni procesi u državi i svijetu i izvan onoga što je u opisu tog radnog mjesta. Na kraju, znam razliku između državnika i podanika..

Šta bi trebali biti ciljive bh. diplomatije, kakvom je vi želite vidjeti i kakvu je želite kreirati zajedno s kolegama ukoliko budete izabrani u Predsjedništvo BiH?
Prvi i osnovni cilj naše diplomatije trebao bi biti da zaista bude diplomatija države Bosne i Hercegovine i njenih interesa, a ne interesa ovih ili onih, kako to odluči određeni diplomatski predstavnik naše zemlje. Uloga diplomatske mreže izuzetno je bitna. Ono što su aktuelni zvaničnici ove zemlje zaboravili su da Bosna i Hercegovina ima prijatelje i na istoku i na zapadu, kako u Americi, tako i u Rusiji, kako u Europskoj uniji, tako i u arapskim zemljama. Ta prijateljstva svakako bi trebalo iskoristiti za dobro svih. Problem je ponovo na domaćem terenu, gdje ne postoji konsenzus o vanjskoj politici, gdje različite strane svojataju različite međunarodne veze i prijateljstva, lobirajući isključivo za vlastite interese ili interese određenih političkih opcija. Predsjedništvo bi, dakle, trebalo biti svjesno važnosti diplomatske mreže i u tom smislu, kao i u svakom drugom, imati jedinstvenu državnu politiku, od strateškog značaja za našu zemlju, a to je dobrobit države Bosne i Hercegovine i svih njenih stanovnika. Jedna od prvih stvari koju ću uraditi kada uđem u Predsjedništvo je da ću iz ladica Predsjedništva izvaditi Prijedlog zakona o diplomatijii, koji već godinama stoji tamo, a kojim se onemogućava nepotizam i jaranska diplomatija, te afirmira ustavni patriotizam.

Šta za Vas znači činjenica da je neko bošnjački član Predsjedništva BiH ili član Predsjedništva uopće? Može li se i smije li se u Predsjedništvu predstavljati samo jedan narod?
Od činjenica se ne može pobjeći, a činjenica je da je ustrojstvo državnog Predsjedništva definirano Daytonskim mirovnim sporazumom, odnosno Ustavom Bosne i Hercegovine. Činjenica je da članovi Predsjedništva dolaze iz tri konstitutivna naroda, ali činjenica, koju ne smijemo zaboraviti, je da član kolektivnog šefa države ne smije raditi za dobro samo svog naroda zanemarujući, zapostavljajući ili, još gore, čineći štetu drugima. Biti bošnjački, hrvatski ili srpski član Predsjedništva svakako znači štititi prava svog naroda, ali i svih drugih naroda koji žive u našoj zemlji. Ne smijemo zaboraviti da je i Međunarodni sud pravde zaključio da određene odredbe Ustava Bosne i Hercegovine krše ljudska prava, presudivši da i ljudi koji ne pripadaju trima konstitutivnim narodima ove zemlje, također imaju pravo da budu birani u sam državni vrh. Višegodišnje odgađanje provedbe presude u slučaju "Sejdić i Finci" žalostan je dokaz nacionalne zasljepljenosti članova Predsjedništva i odsustva volje i želje, iznad svega obaveze političkih struktura, da država Bosna i Hercegovina i njeni interesi, kao i interesi svih njenih naroda podjednako, budu u njihovom fokusu. Postoji i činjenica da Predsjedništvo može pokrenuti promjenu Ustava i na njega predlagati amandmane. Ja ću, ako Bog da, kao član Predsjedništva maksimalno iskoristiti te ovlasti u namjeri da pokrenem promjene koje će našu zemlju uvrstiti u veliku familiju europskih naroda.

Gospodine Ceriću, šta je danas, nazovimo to tako, bošnjačka politika? Postoji li uopće bošnjačka politika ili postoje samo individualni i stranački interesi ili interesi određenih grupacija unutar tog naroda?
Naravno, postoji bošnjačka politika, koja se sastoji u ideji o jedinstvenoj, nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini. Oko toga se svi Bošnjaci slažu i nijedna politička opcija ne može ispod te crte. To je, kako je jedan bošnjački političar rekao: "Minimum bošnjačkog dostojanstva". Međutim, Bošnjacima nedostaju istinski i uvjerljivi politički teoretičari i praktičari koji hoće i znaju objasniti tu fundamentalnu bošnjačku politiku na način da je sami Bošnjaci internaliziraju te na uvjerljiv način drugima prezentiraju, kako drugi to ne bi shvatili napadom na njihovo neotuđivo pravo na ravnopravnost. Naravno, ima onih kojima nikakvi argumenti nisu dostatni da shvate i prihvate bilo kakvu bošnjačku politiku, jer im Bošnjaci smetaju kao takvi, ali je većina onih koji mogu razumjeti argumentaciju da Bošnjaci imaju samo jednu državu, koja nije nacionalno ekskluzivno njihova, već je dijele s drugim konstitutivnim narodima jednakopravno, te da Bošnjaci nikad neće prihvatiti podjelu zemlje ni razbijanje jedinstva države Bosne i Hercegovine. Bošnjaci se drže političkog načela da je bolje dijeliti političku vlast nego dijeliti jedinstvenu zemlju i razgrađivati jedinstvenu, višenacionalnu državu. Tu bošnjačku političku argumentaciju treba na jednostavan i prihvatljiv način da objašnjavaju bošnjački intelektualci, ne u smislu samonegacije vlastitog nacionalnog i državnog bića, već na način prirodnog prava svake nacije na Balkanu, u Europi i svijetu da ima državu koja je dovoljna jaka da štiti ljudska prava i poštuje tradicionalne vrijednosti tog bića u zajedništvu sa svima drugima. Te osjetljive političke teme ne treba ostaviti političarima, da se poigravaju ljudskim emocijama, već to trebaju raditi savjesni i odgovorni intelektualci hladne glave, na način da to obavezuje političare da od njih uče šta je to bošnjačka politika danas u kontekstu bosanske stvarnosti, ali i europske i svjetske realnosti.

Da li je bošnjačka politika ujedno i bosanska i obrnuto?
Neumjesno je dovoditi bošnjačko i bosansko u oprečan kontekst, kao i to dvoje bezuvjetno poistovjećivati. Kod Bošnjaka postoje određene specifičnosti, baš kao što postoje i kod Hrvata i Srba, ali to ih ne sprječava da dijele zajedništvo države Bosne i Hercegovine, što bi se, u najširem smislu, moglo okarakterizirati kao bosanskohercegovačka politika. Na primjer, nikome ne treba nametati za koji tim u svijetu će navijati, ili koja će mu zemlja, narod ili kultura biti bliža. To je stvar vlastitog izbora pojedinca. Takve primjere imamo i drugdje u svijetu, u Velikoj Britaniji, na primjer, gdje Englezi, Škoti i Velšani imaju svoje specifičnosti, ali uvažavaju opća načela unutrašnje i vanjske britanske politike. Takav koncept trebali bi prihvatiti i kod nas, a to je da svi ''navijamo“ za jaku, funkcionalnu, demokratsku, prosperitetnu državu Bosnu i Hercegovinu, bez nametanja ili odricanja vlastitog identiteta. Sloboda je najdragocjeniji dar Božji.

Hoćete li, ako budete izabrani, više zarađivati kao član Predsjedništva ili ste više zarađivali kao reisu-l-ulema?
Više sam zarađivao kao profesor u Maleziji prije nego što sam se vratio u Sarajevo 1993. godine da preuzmem dužnost naibu-reisa. Isto tako, više sam zarađivao kao gostujući profesor na Univerzitetu u Jordanu, nego što bih zarađivao kao bošnjački član Predsjedništva. Nadam se da je iz ovoga jasno da se nisam kandidirao zbog titule i plate, već zato što previše volim ovu zemlju da bih mirno gledao kako propada.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/mustafa- ... /140811130

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la Abidaga » 24 aug 2014 23:37


Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la Abidaga » 15 sep 2014 08:13

j_S1UXAxZFQ

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la ABen » 15 sep 2014 08:26

Cerić: Poručujem Izetbegoviću da povuče svoju kandidaturu u interesu Bošnjaka i države BiH
N. S. 14/09/2014 20:28:00
http://www.vijesti.ba/intervjui/236689- ... e-BiH.html

SARAJEVO - Nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Mustafa Cerić poručio je svom protivkandidatu na ovu funkciju Bakiru Izetbegoviću, zamjeniku predsjednika SDA, da povuče svoju kandidaturu u intersu Bošnjačkog naroda i države BiH.

"Četiri godine neefikasnog rada obilježilo je Izetbegovićev mandat u Predsjedništvu BiH. Osim dobrih odnosa sa zvaničnom Ankarom, nije obišao niti jednu drugu važnu i veliku zemlju. Poručujem mu da povuče svoju kandidaturu i da drugim Bošnjacima prepusti da se brinu o imidžu BiH u inostrantvu, vojnim pitanjima i ulasku u NATO, kao i da osiguraju novac i strane investicije", upozorio je Cerić gostujući u emisiji "Specijal - Izbori 2014", koju vodi i uređuje Sanjin Bećiragić.

Umjesto toga, ističe, Izetbegović treba da se bavi stanjem u SDA, koja je zbog nerada i javašluka, dovela Bošnjake u situaciju da osjećaju kako nemaju niti jednu veliku političku partiju.

Komentarišući činjenicu da se 10 kandidata utrkuje za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Cerić navodi da je pluralizam poželjan, te poručuje "neka svako pokaže koliko zna, a narod će izabrati najbolje".

"Ja nudim novo i drugačije, da poleti avion koji već 20 godina stoji", poručuje Cerić, uz konstataciju da su njegovi politički protivnici legitimni kandidati, no prema onome što nude "nema izgleda da će avion poletjeti u naredne četiri do osam godina".

"Ne bih govorio o tome ko je bolji, želim samo iznijeti svoju argumentaciju, ponuditi mom narodu i državi BiH svoje znanje jer smatram da ova država može izaći na zelene grane. Da je neko od sadašnjih kandidata bolji od mene, ja se ne bih ni kandidovao. Naravno, postoje bolji ljudi od mene, ali se oni nisu kandidovali", mišljenja je Cerić.

Upitan da li će Islamska zajednica uticati za izbor bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Cerić je upozorio da je ona pod velikim političkim pritiskom, te da ima dva lica.

"Jedno je javno lice koje govori iz kabineta sadašnjeg reisa. No, imam informacije da Islamska zajednica u medžlise šalje svoje ljude koji favorizuju SDA i Bakira Izetbegovića. To ranije nije bio slučaj, 2002. godine, dok sam ja bio reis, donijeli smo odluku da se u džamijama ne pominje niti jedna politička stranka ni pojedinac, da se niko ne favorizuje niti diskriminiše. Samo da se ljudima daju moralne smjernice da izađu na izbore, jer je apstinencija najveći problem", rekao je Cerić.

Odgovorio je i svom protivkandidatu Emiru Suljagiću na konstataciju da je "Cerić odgovoran što naša djeca ratuju u Siriji".

"Za odlazak naših momaka, ne samo Bošnjaka, nego i onih koji idu u Ukrajinu, na strana ratišta odgovorni su oni koji su sputavali vjersko obrazovanje u školama, koje postoji u svim evropskim zemljama. Da smo našu djecu odgojili u duhu islama kod Bošnjaka, oni ne bi tražili učitelje van BiH, koji ih uče da odlaze na ratišta", pojasnio je Cerić svoj stav.

Na upit da li je vehabijski pokret opasnost za Bošnjake, prvenstveno zbog toga što vehabije pozivaju na rat u Siriju, Cerić ističe da postoji problem u definisanju terminologije vehabija.

"Pravo rješenje je da vjerujemo u vladavinu prava i pozivamo organe za mir i sigurnost da preventivno djelu da ne dođe od ekstremnih slučajeva. Način na koji ljudi vjeruju predstavlja ljudsku slobodu, no ako ta sloboda ugrožava drugog, to se mora spriječiti", rekao je Cerić.

Na konkretno pitanje kako naziva Bilala Bosnića, uhapšenog u akciji "Damask", Cerić odgovara "ekstremni stav koji se ne uklapa u princip Kur'ana".

"U Kur'anu se kaže da čovjek ne treba da ide ni lijevo ni desno, dakle u ekstreme, nego da ide pravo i da ne širi govor mržnje, koji vrijeđa ljude iste i drugih vjera. Zabrinut sam što kod Bošnjaka ovaj problem dobija druge konotacije, odnosno o Bošnjacima se širi imidž koji nam ne priliči", dodaje Cerić.

Upitan da li se ovaj problem mogao spriječiti u periodu dok je on bio poglavar Islamske zajednice u BiH, Cerić odgovara da je učinio najprikladnije u datim okolnostima i da je sačuvao unutrašnji mir u muslimanskoj zajednici.

"Ponosan sam na ono što sam radio kao reis. Sačuvao sam muslimansku zajednicu od unutrašnjih sukoba. Nakon Dejtona, mi nismo imali niti jedan slučaj osvete, a zna se ko je žrtva u BiH", poručio je Cerić, uz konstataciju da će o njegovom radu najbolje reći istorija.

Obrazlažući svoj izborni slogan "Sačuvajmo zemlju, uredimo državu", Cerić ističe kako je BiH danas fiskalno i politički neodrživa, te moralno neprihvatljiva zemlja.

"BiH je vrsta protektorata, a Dejtonski sporazum zasnovan je na etničkoj diskriminaciji. Ja ću se boriti protiv te diskriminacije, jer želim multinacionalnu državu i multikulturalno društvo. Moramo se probuditi iz uspavanosti, učmalosti i javašluka, za koji su odgovorne vladajuće političke partije", dodaje Cerić.

Upozorava da posljednjih 100 godina Bošnjaci imaju problem da ostanu na svojoj zemlji.

"Stalno nam sužavaju prostor, a etničko čišćenje i genocid to najbolje pokazuju. U RS Bošnjacima prijeti da ostanu bez grunta svoje vlastitte zemlje", naglašava Cerić.

U izbornoj utrci računa na glasove, kako navodi, slobodnih i nezavisnih ljudi svih nacionalnosti, koji vole BiH, misle svojom glavom i vjeruju da je došlo vrijeme za stvarne promjene.

"BiH se ne može definisati kao ničija zemlja. To znači da je svačija i onda se dešava da našu državu susjedni žele podijeliti. BiH ima svog vlasnika. Vrijeme je za drugačiju politiki i za okrupnjavanje bošnjačkog političkog korupusa. Zbog javašluka i nerada najveća bošnjačka stranka dovela nas je u situaciju da osjećamo da nemamo niti jednu jaku stranku. To stanje je neodrživo", kategoričan je Cerić.

Bošnjaci, smatra, treba da mu daju glas je sa njima kao i ranije želi dijeliti i dobro i zlo.

"Nemojte da vas dva puta ujede zmija iz iste rupe", zaključuje Cerić.

Čitav intervju sa Mustafom Cerićem možete pogledati OVDJE.

N.Š.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la Abidaga » 15 sep 2014 09:24

oYRT51oVk3A

abeveg
Član
Postovi: 498
Pridružen/a: 04 okt 2013 03:01

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la abeveg » 16 sep 2014 05:47

poslusajte do kraja, radi se o Cericu - da ne bi ko reko da link ne pripada ovamo:
http://www.youtube.com/watch?v=_YTFNZNvl9g

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la ABen » 16 sep 2014 09:39

Ceric nam je jedina nada za Bosnjake u Bosni a i u Sandzaku, super da ga je podrzao Zukorlic. Sda je samo stajanje u mijestu, a ove druge stranke su rasprodaja Bosne i Bosnjaka.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

abeveg
Član
Postovi: 498
Pridružen/a: 04 okt 2013 03:01

Re: Dr. Mustafa Ceric

Post Postao/la abeveg » 16 sep 2014 18:22

ABen je napisao/la:Ceric nam je jedina nada za Bosnjake u Bosni a i u Sandzaku, super da ga je podrzao Zukorlic. Sda je samo stajanje u mijestu, a ove druge stranke su rasprodaja Bosne i Bosnjaka.
Ne bih reko - uz duzno postovanje Cerica i Zukorlica, tj. njihovog intelekta,ali...: Smatram da upravo u ovom izlozenom shvatanju i ubijedjenju Zukorlica a i samog Cerica lezi ogromna greska koja odredjuje i inace stav, pogled i menhedz djelovanja kod njih. Naime radi se o izlozenom uvjerenju kako nas je zapad tj. evropa stavila u kraj ne znajuci sta bi s nama i kao da se dvoume kako postupiti i koji cilj tjerati u pogledu nas. Ovo je naivno shvatanje realnosti koju nam Allah dz.s. objasnjava u Kur'anu. Oni imaju itekako jasne namjere prema nama i suvise je neozbiljno polaziti od toga da se ti neki trenutni centri moci mogu ubijediti suprotno i preobratiti sa nekim nasim ubjedjivanjem i dodvoravanjem bilo kojeg oblika. Mi dok se javno ne odreknemo Islama ili dok ga ne "reformisemo" po njihovom ukusu ne trebamo ocekivati da ce oni imati bilo kakve druge namjere no 92-95, cak ni pragmatizam tu nece promjeniti stanje, kada bi znaci i njima od koristi bilo podrzavati nas, oni to nece. Jednostavan primjer je gradnja autoputa za Split koji je proturezonski zaobisao Bihac i vodi kroz pustinju uz mnogo veci trosak. Dakle naivno je se nadati pragmatizmu od strane zapada kada su Bosnjaci, tj. Islam u pitanju.

Odgovorite