☑ Pravila foruma i savjeti

Odlikovanja Armije BiH

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Odlikovanja Armije BiH

Post Postao/la ABen » 21 mar 2014 10:21

Zlatni ljiljan
slika
Zlatni ljiljan je bilo najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Dodjeljivalo se vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije podvige protiv agresora. Zlatni ljiljan su dobile 1742 osobe


RATNO PRIZNANJE ZNAČKA ZLATNI LJILJAN
dodjeljuje se pripadnicima oružanih snaga koji su se naročito istakli u oružanom suprostavljanu agresoru, doprinjeli proširenju slobodnih dijelova Republike, izvršili više djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje, pri čemu su agresoru naneseni znatni gubici u ljudstvu i materijalnim sredstvima.
slika


ORDEN SLOBODE
dodjeljuje se za izvanredne uspjehe u rukovođenju i komandovanju najvećim vojnim jedinicama i ustanovama u ratu.
slika


ORDEN HEROJA OSLOBODILAČKOG RATA
dodjeljuje se pripadnicima oružanih snaga Republike i drugim gradjanima koji su se istakli izvanrednim junačkim podvizima u borbi protiv neprijetelja koji predstavljaju naročit primjer junaštva. Orden heroja oslobodilačkog rata može se, pod istim uvjetima dodjeljivati vojnim jedinicama i ustanovama.
slika


ORDEN ZLATNOG GRBA SA MAČEVIMA
dodjeljuje se pripadnicima oružanih snaga Republike koji su u borbi protiv neprijatelja izvršili djela u kojima je došlo do snažnog izražaja njihova lična hrabrost ili koji su, na bojnom polju naročito istakli ličnom hrabrošću.
slika
Zadnja izmjena: ABen, dana/u 21 mar 2014 10:39, ukupno mijenjano 1 put.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Odlikovanja Armije BiH

Post Postao/la ABen » 21 mar 2014 10:28

ORDEN ZLATNOG LJILJANA SA ZLATNIM VIJENCEM
dodjeljuje se za naročite zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja za oslobodjenje naše zemlje, za organizovanje i učvršćivanje odbrane, sigurnosti i nezavisnosti zemlje, za zasluge u izgradnji demokratskih odnosa, kao i zasluge u oblasti privrede, nauke, kulturei sporta.
slika


ORDEN ZLATNOG LJILJANA SA SREBRENIM VIJENCEM
dodjeljuje se za naročite zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja za oslobodjenje naše zemlje, za organiziranje i učvršćivanje odbrane, sigurnosti i nezavisnosti zemlje, za zasluge u izgradnji demokratskih odnosa, kao i zasluge u oblasti privrede, nauke, kulture i sporta.
slika


ORDEN ZA VOJNE ZASLUGE SA ZLATNIM MAČEVIMA
dodjeljuje se starješinama vojnih jedinica i ustanova, kojim svojim primjerom i umješnošću u radu u jedinici odnosno ustanovi kojom rukovode, doprinose ostvarivanju postavljenih zadataka, ili koji su u jedinici ili ustanovi stvorili uvjete za postizanje izuzetnih rezultata, ili koji se odlikuju takvim starješinskim i vojničkim osobinama da služe za primjer drugima.
slika


ORDEN ZA VOJNE ZASLUGE SA SREBRENIM MAČEVIMA
dodjeljuje se starješinama vojnih jedinica i ustanova, koji se svojim primjerom i umješnošću u radu u jedinici odnosno ustanovi kojom rukovode, doprinose ostvarivanju postavljenih zadataka, ili koji su u jedinici ili ustanovi stvorili uvjete za postizanje izuzetnih rezultata, ili koji se odlikuju takvim starješinskim i vojničkim osobinama da služe primjer drugima.
slika


MEDALJA ZA HRABROST
dodjeljuje se pripadnicima oružanih snaga Republike koji su u borbi protiv neprijatelja izvršili jedno ili više djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost.
slika


MEDALJA ZA VOJNE ZASLUGE
dodjeljuje se vojnim starješinama i vojnicima koji svojim primjerom u radu značajno doprinose ostvarivanju postavljenih zadataka, ili koji se odlikuju takvim starješinskim ili vojničkim osobinama da služe za primjer drugima.
slika
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Odlikovanja Armije BiH

Post Postao/la ABen » 21 mar 2014 10:52

HEROJI ODBRAMBENO OSLOBODILAČKOG RATA


"Ovdje se ne živi samo da bi se živjelo!
Ovdje se ne živi samo da bi se umrlo!
Ovdje se i umire da bi se živjelo!"


ORDEN HEROJA OSLOBODILACKOG RATA
POSTHUMNO JE DODIJELJEN:


Brigadnom generalu Safetu Hadzicu: Rodjen je 28. augusta 1952. godine u Rudom. Predsjednik SDA i koordinator Patriotske lige za okrug Sarajevo. Radio na pripremi naroda za oruzani otpor. U prvim danima agresije na RBiH i grad Sarajevo licno se angazira u akcijama uspostavljanja prvih linija odbrane grada Sarajeva. Poginuo 18. aprila 1992. godine u akciji na Vogoscu.

Brigadnom generalu Mehdinu Hodzicu Senadu: Rodjen je 1954. godine. Clan Patriotske lige od njenog osnivanja i pomocnik komandanta za specijalna djelovanja PL za istocnu Bosnu. Kasnije obavljao duznost komandanta Zvornickog odreda. Veoma hrabar borac i komandant. Prvi je na regiji Tuzle unistio jedan i ostetio jedan tenk. Poginuo 10. maja 1992. godine u borbama na slobodnoj zvornickoj teritoriji.

Brigadnom generalu Midhatu Hujduru Hujki: Rodjen 28. decembra 1953. godine. Legenda mostarskog kraja. Od pocetka agresije na RBiH angaziran u Armiji RBiH i do pogibije 30. juna 1993. godine branio svoj Mostar.

Brigadnom generalu Hajrudinu Mesicu: Rodjen 1. januara 1959. godine u selu Trnava, opcina Ugljevik. Clan Patriotske lige od njenog osnivanja, organizator i vodja oruzanog otpora protiv agresije na RBiH na prostorima zvornicke i ugljevicke opcine. U toku rata obavljao je niz visokih komandnih duznosti, medju kojima su: komandant Teritorijalne odbrane Ugljevik - Teocak i komandant 1. teocanske brigade. Poginuo 30. oktobra 1992. godine u selu Nezuk.

Brigadnom generalu Safetu Zajki: Rodjen je 1. marta 1959. godine u Rudom. Uoci agresije na RBiH prikljucio se Patriotskoj ligi i bio jedan od njenih najaktivnijih clanova. Pocetkom agresije radi na organiziranju i pripremanju oruzanog otpora u sarajevskim naseljima Buca i Buljakov Potok, Brijesce, Sokolje. Pored niza visokih komandnih duznosti, proslavio se komandujuci 2. Viteskom mtbr. Poginuo je 15. aprila 1993. godine u borbama za Mijatovica kosu.

Brigadiru Enveru Sehovicu: Rodjen 15. januara 1967. godine u Foci. Nakon napustanja bivse JNA, 6. aprila 1992. godine, stupa u Oruzane snage RBiH i odmah otpocinje sa formiranjem vojne jedinice u naselju Velesici. Nakon uspjesnog obavljanja niza visokih komandnih duznosti, proslavio se komandujuci 1. Slavnom (kasnije Viteskom) mtbr. Slavni put hrabrog komandanta prekinut je pogibijom 27. jula 1993. godine, tokom najzescih borbi za Golo brdo na Zuci.

Majoru Adilu Besicu: Rodjen je 5. aprila 1964. godine u Kozarcu, opcina Prijedor. Kapetan bivse JNA, od pocetka agresije na RBiH ukljucen je u Oruzane snage nase zemlje kao pripadnik Teritorijalne odbrane Bihac. Uzoran starjesina i omiljen medju saborcima, uspjesno rukovodi i komanduje jedinicama Armije, isticuci se vojnostrucnim znanjem, hrabroscu i licnim primjerom. Poginuo je kao komandant 2. bataljona 502. Slavne bbr.

Nesibu Malkicu: Rodjen je 1963. godine u Gornjim Dubravama, Zivinice. Kao kapetan napustio bivsu JNA u aprilu 1992. godine. Obavljao duznosti komandanta Teritorijalne odbrane Zivinice i komandanta 210. zivinicke bbr. Bio na svim bojistima u zoni i na mnogim van zone 2. korpusa. Poginuo 25. oktobra 1993. godine u rejonu Crne Rijeke kod Olova.




POSTHUMNO ODLIKOVANI

Orden Zlatni grb sa macevima, sem Mustafi Hajrulahovicu Talijanu, posthumno je dodijeljen i: brigadiru Ramizu Salcinu, pukovniku Mihajlu Petrovicu, pukovniku Mirzi Humi, pukovniku Tahiru Turajlicu, majoru Amiru Zilicu Amki, majoru Muhamedu Garibovicu, kapetanu Fahrudinu Alagicu, kapetanu Salihu Dizdaricu, Fadili Odzakovic Zutoj, Vinku Samarlicu, Cedomiru Domuzu, Sidiku Smlaticu[/b] i natporucniku Igoru Pavlovicu.

Orden za vojne zasluge sa zlatnim macevima posthumno je dodijeljen: pukovniku Emiru Bogunicu Carliju, pukovniku Senahidu Bolicu Boli, pukovniku Safetu Isovicu, pukovniku Mehi Porobicu, majoru Ibri Dudicu, majoru Satihu Omercevicu i Enveru Eni Sakicu.

Medalje za hrabrost posthumno su dodijeljene: pukovniku Niki Ivanovicu, majoru Muhidinu Dini Magodi, natkapetanu Smailu Sikalu, kapetanu Nihadu Mujkicu, natporucniku Zahrudinu Osmicu i Edini Camdzic.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Odgovorite