☑ Pravila foruma i savjeti

Hamzalije

Avatar
Krokodil Behko
Član
Postovi: 115
Pridružen/a: 08 aug 2013 16:38

Hamzalije

Post Postao/la Krokodil Behko » 10 aug 2013 12:56

Ukoliko smatrate da je neki historijski pdf adekvatniji, možete temu preseliti tamo.
Nema po forumima tema o ovome pa sam je zato i pokrenuo.

Mehmed paša Sokolović gine u atentatu od ruke pripadnika Hamzaijskog reda iz Tuzle.
Za Hamzaije se vezuju razne priče i ide se čak i dotle da ih se definira kao svojevrsne muslimanske shizmatike. Prilično nevjerovatna stvar, zar ne? Nemam neka saznanja o hamzaijama i volio bih čuti i vaše mišljenje.

Najzanimljivije bi mi bilo čuti, zašto baš u Bosni? Ima li neke veze sa bogumilima i da li je među prvim hamzaijama u BiH bilo onih koji su bili bogumili? Pitanje je teško pošto se još uvijek istražuje koliko je uopšte bilo bogumila u BiH.

Dezidijat
Član
Postovi: 901
Pridružen/a: 20 dec 2012 00:56

Re: Hamzalije

Post Postao/la Dezidijat » 10 aug 2013 16:49

Dobra je tema definitivno medjutim ja licno malo o tome sta znam , jedino sto sam uspio da shvatim citajuci Kresevljakovica, Imamovica, Pasica, Ahmeta Bureka jeste da je u Bosni tokom 17-18 vijeka bilo mngoo razlicitih derviskih redova i razlicitih islamskih struja npr. prezime Sut - potice od muslimansko-derviskog odreda koji je djelovao u srednjoj Bosni ali su iz nekog razloga bili u zavadi sa tadasnjim ucenjima i mislim da je Ali pasa poveo i oruzani sukob sa pripadnicima tog odreda cime je definitivno dosao njihov kraj ...

Takodjer Ahmet Burek u svojim radovima psoebno u knjizi Kameno Hlivno iznosi podatke o Kalenderima, Duranima, Kamberi i navodi da su oni derviski redovi za Kalendere cak tvrdi da su dosli na podrucje Livna i tadasnjeg kliskog sandzaka sa prostora centralne Turske,..medjutim sta su ti odredi nazovimo ih muslimanske sekte podsticali ili promovisali ostaje nejasno jer niko se nije pozabavio izucavanjem raznih odreda posebno onih koji su djelovali na podrucju orlovica polja i u istocnoj Bosni...

Ako ima neko da predlozi knjige ili neki naucno istrazivacki rad na ovu temu neka javi..

Avatar
Krokodil Behko
Član
Postovi: 115
Pridružen/a: 08 aug 2013 16:38

Re: Hamzalije

Post Postao/la Krokodil Behko » 16 aug 2013 23:31

Eh, pronađoh nešto zanimljivo na ovu temu. Ne znam koliko je ovaj šejh koji piše pouzdan ali zamolio bih ako je neko već čuo za njega da kaže nešto i o njemu. Evo šta je on napisao za ove Hamzevije/hamzalije ili kako već.
Šejh Ismail Masukija sin aksarajlijskog melamjiskog šejha Pir Alije koji je osuđen i pogubljeni sa svojim malobrojnim pristalicama po fetvi šejhul-islama Ibn Kemala, zbog širenja ateizma i heretičnih vjerovanja među narodima u Istambulu.Nakon tog pogubljenja neki sljedbenici tog reda protjerani su u Bosnu.Dolaskom u Bosnu oni formiraju novi red Hamzevija na čelu sa Hamzom Balijem.1561 godine, tadašnji šejhul-islam Abdusamed Efendi izdao je fetvu da se sve Hamzevije iz Bosne pogube zbog pobune i ateizma.U Osmanskoj istoriji navode se i druga imena lažnih šejhova kao što su ;šejh Satču Bešir Aga,šejh Muhjudin Karamani,šejh Bedraddina.itd.
http://www.navrelumudrosti.com/sohbeti/ ... ane-sufije

Božije davanje pa sva vjerska opozicija od izumiranja dinosaurusa pa do dans, svi dođu kod nas u Bosnu da komplikuju.

Odgovorite