☑ Pravila foruma i savjeti

Ekonomija Škutora i Šokaca

Moderator/ica: abu seid

Agron
Član
Postovi: 289
Pridružen/a: 29 mar 2013 12:14
Lokacija: Sarajevo

Ekonomija Škutora i Šokaca

Post Postao/la Agron » 08 jun 2013 10:26

Povod za otvaranje ove teme je najava gašenja skutorskog ponosa Aluminija Mostar zbog gubitaka oko 10 miliona maraka mjesečno ove kalendarske godine.Jedina nada da 1000 skutora ne ostane bez dobro plaćenog posla je da im EPBIH dostavi struju po cijeni nižoj od tržišne. To se izgleda neće desiti.Naime,federalni premijer Nikšić (SDP) i ministar Erdal Trhulj (SDA) traže da Aluminij riješi pitanje obespravljenih radnika(bošnjaci otpušteni nakon rata), riješi pitanje vlasništva( federaciji pripada 44%) i dopusti federalnoj vladi mjesto u upravljačkom odboru. Skutori su u panici, cijena aluminija je niska već dugo i on je potpuno neisplativa roba i bez jeftine struje propadaju a niko im je neda. Pratimo razvoj situacije i dalje ali trenutno je win-win za dobre bošnjane! :zastava: :huhu:
Bošnjak koji nije nacionalista nije ni Bošnjak!

Nama treba nacionalna a ne demokratska fronta!

enis1991
Član
Postovi: 335
Pridružen/a: 24 nov 2012 21:16

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la enis1991 » 08 jun 2013 14:26

Ne brini spasit će skutore multietnični Bošnjaci . Dostavit ćemo mi njima sturuju besplatno budi siguran. To što nema Bošnjaka u toj firmi je manje bitno , jer svi smo mi Bosanci pa samim time niko nije obespravljen. ovako nešto u smislu raspleta .)

Avatar
noel malcolm
Član
Postovi: 3276
Pridružen/a: 18 okt 2012 21:50

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la noel malcolm » 10 jun 2013 15:42

Slušam danas federalnog ministra energetike, Eldara Trhulja, kaže da je Aluminiju

još prije 5 godina ponuđeno da potpišu ugovor o vlasništvu, koji bi im garantovao snabdijevanje

povoljnom strujom, sa slijedećom strukturom vlasništva:

54 % za Federaciju BiH
34 % za male dioničare u tvornici i
12 % za hrvatsku vladu


Danas u Aluminiju radi 900 radnika-isključivo hrvata,

a od 1600 prijeratnih radnika nehrvata danas ne radi NIJEDAN,

i nisu ih ni na kakav način obeštetili???

Dok je Aluminju odgovarala cijena aluminija na svjetskom tržištu nisu se oglašavali

po pitanju potvrde vlasničke strukture.

Sada kada je na berzama aluminij na historijski najnižim tačkama,

oni jednostavno ucjenjuju federalnu vladu da im pomogne.

Trhulj kaže, zašto bi im pomagali kada ne znamo koga pomažemo,

tj. kada nije utvrđena vlasnička struktura.

Inače , Aluminij je već u crno zavio elektroprivredu herceg-bosne,

jer godinama dobivaju povlaštenu struju,

na račun SVIH ostalih potrošača u Hercegovini koji imaju veće cijene struje,

a sada se okreću elektroprivredi BiH, tj. Federacije da i njih (nas) pokušaju zavaliti!

Ovaj puta neće proći.

No pasaran!!!

:ljulja:
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm


Avatar
noel malcolm
Član
Postovi: 3276
Pridružen/a: 18 okt 2012 21:50

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la noel malcolm » 10 jun 2013 23:34

Ma nek ne gase, nemam ništa protiv , samo da ne prose struju od federacije,

i to sa naših leđa.

:rocky:
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Avatar
Bosni
Član
Postovi: 3916
Pridružen/a: 22 nov 2012 04:38

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la Bosni » 13 jun 2013 22:58

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... -aluminija
Vlada FBiH održala dvije hitne sjednice: Hrvatskoj 12 posto Aluminija

Vlada FBiH održala je danas dvije hitne sjednice, s tim da je na prvoj raspravljala o 51 tački dnevnog reda, a na drugoj se bavila Aluminijem.

Pojedini ministri danas su se žalili da nemaju dovoljno vremena za upoznavanje sa materijalima, jer su ih za današnju prvu sjednicu dobili tek u srijedu poslijepodne. Naredna sjednica očekuje se sljedeće sedmice.

Po 44 posto

Donesena je odluka o davanju saglasnosti na aneks VIII Sporazuma o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i Aluminija iz Mostara. Aneksom se utvrđuje način rješavanja tri ključna pitanja: struktura kapitala, obeštećenje bivših radnika, te podrška Vlade održivoj proizvodnji mostarskog kombinata. Ovlašteni potpisivač pomenutog aneksa je federalni premijer Nermin Nikšić.

- Tako je aneksom definirana struktura kapitala u Aluminiju i to na način da je 44 posto državno vlasništvo, 44 posto dionički kapital, a preostalih 12 posto je u vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno šibenskog TLM-a. Vlada FBiH će imenovati komisiju, u skladu sa strukturom kapitala Aluminija, uz jednog predstavnika Zavoda PIO/MIOFBiH, koja će, na osnovu priloga koji se odnose na zaposlenike koji imaju pravo na obeštećenje (ili naknadu), kao i iznosa obeštećenja, utvrditi rokove isplate ne duže od 12 mjeseci od dana potpisivanja aneksa. U aneksu je, uz ostalo, navedeno da i će program subvencioniranja proizvodnje Aluminija biti utvrđen odlukom Vlade Federacije BiH.
I sta sad? Znaci Aluminij je opet spasen od budala sa nase strane. Hoce li ovi bivisih radnici dobiti pare (i koliko, s obzirom da Aluminij vec ima velike dugove) i hoce li FBiH imati ikakav utjecaj u vladi Aluminija (s obzirom da skutori i Hrvatska imaju 56% kontrole), to su sad najvaznija pitanja.

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41196
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la Jack » 17 jun 2013 09:37

Mostarski Aluminij ne gasi proizvodnju trenutno, jer to je velika firma od koje drzava ima itekako velike koristi.

Sokac i Skutor su drugaciji termini.Sokac je termin za Bosanske katolike koji su se krstili s 5 prstiju nakon sto su dosli u Slavoniju posebno oni iz Visokog i Kaknja, ali i Olova.U Slavoniji su nazvano Sokcima/Sakcima.No, ne prica mi se previse o tome

Sto se tice skutora, pa pogledaj naprimjer Mostar.Nema tu nekog jaceg ulaganja kao u Tuzlu, Zenicu ili Sarajevo.Najbolji primjer totalnog kolapsa su manji gradici.Pogledaj Capljinu.Industrijski mrtav grad, gdje Lasta pukla.Stolac uglavnom prezivljava na pomoci Hrvatske, da nema te pomoci mi bi davno uzeli vecinu.Citluk je ekonomski veoma jak, ali to je posljedica Medjugorja koje doprinosi razvoju budzeta te opcine

Ako pogledas i jos Prozor koji danas izgleda gore, nego prije 20 godina.Onda vidis kako je.Vec danas imas 75% kapacitet zaposlenih u Gorazdu u odnosu na 1991 godinu.A svi znamo da tamo nije bilo citave kuce.Imaju ljudi vec plan da do 2015 imaju vise zaposlenih nego prije rata.Puzevim koracima oni idu ka cilju.Skutorija je pukla ekonomski, kao i Zhk kanton.Nema tu neke industrije, mladez je deprimirana, a sve vise i budzet ide ka negativi.Hrvatska i ulazak u Eu ce imati velike implikacije na buducnost tog kraja
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la ABen » 27 jun 2013 14:20

ustaska govna, treba ih kazniti i sve im pozatvarati.
Poreznici u Međugorju: Vlasnici i konobari se razbježali!
http://www.starmo.ba/hrecegovinas/item/ ... ežali.html

Međugorje -- Samo dan uoči 32. godišnjice ukazanja Gospe u Međugorju, gdje se našlo više desetaka tisuća hodočasnika iz čitavog svijeta, inspektori nekoliko sigurnosnih agencija na federalnoj i državnoj razini upali su u više velebnih objekata, među kojima i onaj jedne od vidjelice Marije Pavlović-Lunetti. To je izazvalo nemalo čuđenje, a mnogi su i otvoreno negodovali - piše Večernji list.

"Morali smo odabrati ove dane kad je najveći broj hodočasnika jer se tada najbolje da vidjeti tko što i kako radi. Mi samo radimo svoj posao. Ranije smo dolazili i upozoravali na brojne nepravilnosti u radu. Zakon se mora poštovati" - odgovarali su inspektori na sve pokude zbog toga što su upravo izabrali dane najveće slave u Međugorju. No, i dalje su domaćini imali brojne upite za ‘nepozvane’ goste.

"Što za vrijeme Filmskog festivala u Sarajevu ne obilazile brojne hostele i ostale objekte koji su registrirani kao humanitarne udruge. Imali bi što vidjeti i čuti- ogorčeno su govorili Međugorčani. No, nekima od njih nije bilo do razgovora, nego su se zbog rada na crno razbježali netom prije upada inspektora financijske policije, te rada i saniteta, kao i oni za strance. Bježali su glavom bez obzora, pa su inspektori zatjecali prazne kuhinje iz kojih se još dimilo, kao i restorane pune stranih gostiju koje nije imao tko poslužiti.

"Nema ih. Sve je pusto. Gdje su kuharice, konobari, sobarice, čistačice... - pitao je jedan od inspektora ženu na recepciji hotela s 54 sobe, da bi se ispostavilo da ni ona uopće nema papire za rad. Jedva je našla i osobnu. Naknadno su se pojavili i vlasnici, tvrdeći da su upravo bili u Mostaru zbog dokumentacije te u više navrata ističući: Radimo na tome da sve bude u redu! Na meti inspektora su se našle i međunarodne udruge koje se, mada po viđenom i ne sliče tome, predstavljaju humanitarnima, kao što je Nuovi Orizzonti, kao i centre za ovisnike od narkomanije.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Agron
Član
Postovi: 289
Pridružen/a: 29 mar 2013 12:14
Lokacija: Sarajevo

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la Agron » 27 jun 2013 14:56

ABen je napisao/la:ustaska govna, treba ih kazniti i sve im pozatvarati.
Poreznici u Međugorju: Vlasnici i konobari se razbježali!
http://www.starmo.ba/hrecegovinas/item/ ... ežali.html

Međugorje -- Samo dan uoči 32. godišnjice ukazanja Gospe u Međugorju, gdje se našlo više desetaka tisuća hodočasnika iz čitavog svijeta, inspektori nekoliko sigurnosnih agencija na federalnoj i državnoj razini upali su u više velebnih objekata, među kojima i onaj jedne od vidjelice Marije Pavlović-Lunetti. To je izazvalo nemalo čuđenje, a mnogi su i otvoreno negodovali - piše Večernji list.

"Morali smo odabrati ove dane kad je najveći broj hodočasnika jer se tada najbolje da vidjeti tko što i kako radi. Mi samo radimo svoj posao. Ranije smo dolazili i upozoravali na brojne nepravilnosti u radu. Zakon se mora poštovati" - odgovarali su inspektori na sve pokude zbog toga što su upravo izabrali dane najveće slave u Međugorju. No, i dalje su domaćini imali brojne upite za ‘nepozvane’ goste.

"Što za vrijeme Filmskog festivala u Sarajevu ne obilazile brojne hostele i ostale objekte koji su registrirani kao humanitarne udruge. Imali bi što vidjeti i čuti- ogorčeno su govorili Međugorčani. No, nekima od njih nije bilo do razgovora, nego su se zbog rada na crno razbježali netom prije upada inspektora financijske policije, te rada i saniteta, kao i oni za strance. Bježali su glavom bez obzora, pa su inspektori zatjecali prazne kuhinje iz kojih se još dimilo, kao i restorane pune stranih gostiju koje nije imao tko poslužiti.

"Nema ih. Sve je pusto. Gdje su kuharice, konobari, sobarice, čistačice... - pitao je jedan od inspektora ženu na recepciji hotela s 54 sobe, da bi se ispostavilo da ni ona uopće nema papire za rad. Jedva je našla i osobnu. Naknadno su se pojavili i vlasnici, tvrdeći da su upravo bili u Mostaru zbog dokumentacije te u više navrata ističući: Radimo na tome da sve bude u redu! Na meti inspektora su se našle i međunarodne udruge koje se, mada po viđenom i ne sliče tome, predstavljaju humanitarnima, kao što je Nuovi Orizzonti, kao i centre za ovisnike od narkomanije.
Uvijek su od lopovluka živjeli. :bad:
Bošnjak koji nije nacionalista nije ni Bošnjak!

Nama treba nacionalna a ne demokratska fronta!

Avatar
noel malcolm
Član
Postovi: 3276
Pridružen/a: 18 okt 2012 21:50

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la noel malcolm » 27 jun 2013 19:36

Agron je napisao/la:
ABen je napisao/la:ustaska govna, treba ih kazniti i sve im pozatvarati.
Poreznici u Međugorju: Vlasnici i konobari se razbježali!
http://www.starmo.ba/hrecegovinas/item/ ... ežali.html

Međugorje -- Samo dan uoči 32. godišnjice ukazanja Gospe u Međugorju, gdje se našlo više desetaka tisuća hodočasnika iz čitavog svijeta, inspektori nekoliko sigurnosnih agencija na federalnoj i državnoj razini upali su u više velebnih objekata, među kojima i onaj jedne od vidjelice Marije Pavlović-Lunetti. To je izazvalo nemalo čuđenje, a mnogi su i otvoreno negodovali - piše Večernji list.

"Morali smo odabrati ove dane kad je najveći broj hodočasnika jer se tada najbolje da vidjeti tko što i kako radi. Mi samo radimo svoj posao. Ranije smo dolazili i upozoravali na brojne nepravilnosti u radu. Zakon se mora poštovati" - odgovarali su inspektori na sve pokude zbog toga što su upravo izabrali dane najveće slave u Međugorju. No, i dalje su domaćini imali brojne upite za ‘nepozvane’ goste.

"Što za vrijeme Filmskog festivala u Sarajevu ne obilazile brojne hostele i ostale objekte koji su registrirani kao humanitarne udruge. Imali bi što vidjeti i čuti- ogorčeno su govorili Međugorčani. No, nekima od njih nije bilo do razgovora, nego su se zbog rada na crno razbježali netom prije upada inspektora financijske policije, te rada i saniteta, kao i oni za strance. Bježali su glavom bez obzora, pa su inspektori zatjecali prazne kuhinje iz kojih se još dimilo, kao i restorane pune stranih gostiju koje nije imao tko poslužiti.

"Nema ih. Sve je pusto. Gdje su kuharice, konobari, sobarice, čistačice... - pitao je jedan od inspektora ženu na recepciji hotela s 54 sobe, da bi se ispostavilo da ni ona uopće nema papire za rad. Jedva je našla i osobnu. Naknadno su se pojavili i vlasnici, tvrdeći da su upravo bili u Mostaru zbog dokumentacije te u više navrata ističući: Radimo na tome da sve bude u redu! Na meti inspektora su se našle i međunarodne udruge koje se, mada po viđenom i ne sliče tome, predstavljaju humanitarnima, kao što je Nuovi Orizzonti, kao i centre za ovisnike od narkomanije.
Uvijek su od lopovluka živjeli. :bad:
Hercegovci su izmislili šverc.

Još u Austrougarskoj su švercali duhan,

u ratu su postavili punktove i otimali od bošnjaka pare, robu i zlato,

poslije rata su otvorili predstavništva stranih firmi i nastavili nehljebovićki živjeti.

Nikad pošteno nisu radili, samo šverckomerc, made by bijeločarapići.

:vomit:
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Avatar
Bosni
Član
Postovi: 3916
Pridružen/a: 22 nov 2012 04:38

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la Bosni » 30 jun 2013 01:07

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... jjeftinija
Aluminij razmatra ponude snabdjevača: Domaća struja je najjeftinija

Slijedi nam, putem Ministarstva energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, izrada i žurna provedba programa za subvencioniranje proizvodnje u Aluminiju, kao strateški bitne industrijske grane u državi, izjavio je premijer FBiH Nermin Nikšić nakon potpisivanja aneksa na sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i Aluminija, dodavši kako resorno ministarstvo već ima osigurana sredstva za subvencije u industriji, a sada ih može izdvajati i za Aluminij, jer je njegova struktura kapitala konačno utvrđena, s jasnim vlasničkim omjerima.

Dokapitalizacija

Prema riječima federalnog ministra energetike, rudarstva i industrije Erdala Trhulja, Federacija ima obavezu da daje subvencije, kako bi potakla razvoj neke industrijske grane ili spriječila njeno gašenje. Tako je donesen Zakon o finansijskoj konsolidaciji rudnika da se pomogne rudnicima, zatim Zakon o konsolidaciji Željeznica da se spase kao javno preduzeće, uvedene su i određene povlastice za industriju tekstila i kože...

- Na fonu toga smo rekli, kada je cijena struje visoka, a aluminija niska, kako bismo prevazišli taj određeni period, davat ćemo subvencije da pomognemo da se ne ugasi industrija aluminija u BiH, jer je u cijelom regionu gro tih industrija ugašeno, istakao je za Oslobođenje Trhulj.

Ministar Trhulj pojašnjava da Ministarstvo vrši subvencioniranje ukoliko padne cijena aluminija, a struja ostane ista ili poskupi. To bi trajalo nekoliko mjeseci, dok ponovno ne poraste cijena aluminija na tržištu ili dok struja ne pojeftini. Podsjetimo, nakon upisa kapitala, u vlasničkoj strukturi Aluminija d.d. Mostar po 44 posto udjela imat će Federacija BiH i mali dioničari, dok će preostalih 12 posto udjela pripasti Republici Hrvatskoj.

- U tom slučaju, kao Vlada možemo donijeti program subvencioniranja i reći evo vam osam miliona KM pomoći, ali tih osam miliona KM ide u dokapitalizaciju, čime ćemo povećati naš udio kapitala. To isto pružamo i Hrvatskoj i malim dioničarima, neka uđu sa sredstvima i povećaju kapital. Za sada njima ne treba nikakva subvencija, a Aluminij bi trebao opet pozitivno poslovati, jer cijena aluminija raste, pojasnio je Trhulj.

Dodao je da bi tek tako davanje jeftine struje Aluminiju dovelo do nelojalne konkurencije.

- Zašto onda ne dati jeftinu struju Elektrobosni, Željeznicama FBiH, zašto sutra Elektroprivreda BiH ne bi dala jeftinu struju Cementari i tako dalje. Koja je razlika Aluminija u odnosu na ove firme? Nema osnove da se daje jeftina struja. Mi smo krajem 2011. krenuli u otvaranje tržišta, a izmjenom pravilnika osigurali smo defoltne snabdjevače do 1. januara 2015, među kojima je i Aluminij. To je naša podrška industriji, da ne bi tek tako neko podizao cijenu kako hoće, kazao je resorni ministar te dodao da i Aluminij i drugi proizvođači mogu sami pokušati naći jeftiniju struju.

Inače, Aluminij duguje Elektroprivredi Herceg-Bosne oko 30 miliona KM, ali ako blokiraju Aluminij, nikada neće naplatiti ta sredstva. Kroz reprogram duga pomoći će se Aluminiju, što će ga stabilizovati bez ikakvih subvencija u ovoj godini.

Također, direktor Aluminija d.d. Mostar Ivo Bradvica kazao je da tek treba do kraja riješiti i pitanje opskrbe ovog giganta strujom iz Hrvatske za razdoblje od 1. jula do kraja 2013, a u smislu dorade ugovora između Aluminija i Hrvatske elektroprivrede (HEP) o isporuci 100 MW električne energije na godišnjem nivou, koji mora doživjeti izmjene nakon pristupanja Hrvatske EU. Bradvica je dodao da Aluminij ne može uvoziti struju koja je skuplja od one na domaćem tržištu.

Prema riječima ministra Trhulja, evidentno je da Aluminij kupuje skuplju struju od Hrvatske, nego što je dobiva od Elektroprivrede HB. Naime, dok 100 MW od Hrvatske kupuje za 53 eura, 150 MW od EPHB kupuje za 49,3 eura. Rok da se odluči kako dalje i od koga kupovati struju za Aluminij je do nedjelje navečer.

Rok do nedjelje

- U igri za ponudu su se pojavila i dva privatna snabdjevača, jedan slovenački i jedan njemački, od kojih je Aluminij zatražio ponudu za isporuku struje koju HEP isporučuje i ovi su im, koliko sam čuo, dali ponudu koja se kreće malo ispod 42 eura, bez troškova prenosa. Troškovi prenosa su oko 6,5 eura, što dođe kao i cijena koju daje EPHB. Tim se pokazalo ono što smo sve vrijeme napominjali, da trenutno najjeftinija struja koju mogu dobiti je struja u EPHB, kazao je Trhulj, dodavši da privatne kompanije traže puno bolje garancije, pa kada se dodaju troškovi garancija i onda je jasno da se ne može dobiti jeftinija struja nego iz Eelektroprivrede HB.

Aluminij je, kako saznajemo, prikupio nekoliko ponuda i tražio i od HEP-a da se očituje da li im može dati struju po cijeni koja nije veća od one EPHB. Koja ponuda će biti prihvaćena, znat će se početkom naredne sedmice.

Dezidijat
Član
Postovi: 901
Pridružen/a: 20 dec 2012 00:56

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la Dezidijat » 01 jul 2013 20:36

Dzaba im ta njihova ekonomija kad im Turci moraju opremat bolnice eno Turska ambasada donirala 30 hiljada KM opreme bolnici u Livnu, mada znam da je to uradjeno vise radi Bosnjaka, ali bas me interesuje sta ce na to komentirat one uje sa hb.org

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41196
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la Jack » 01 jul 2013 20:58

Oni su zauzeti migracijama i rastom.Katolicka crkva lazira podatke, migracije su prave

Hrvatsko pitanje u Bosni je zavrseno, i meni se ne pise nista konkretno ovog mjeseca, jer ja nisam patoloski kompeksas poput onih vlaskih kmetova.Tacno u Septembru cu napisati nesto direktno za njih.A, prije tog mi se i ne pise

A, i ovdje cu nesto konkretno napisati tako.
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

enis1991
Član
Postovi: 335
Pridružen/a: 24 nov 2012 21:16

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la enis1991 » 02 jul 2013 02:18

Jack oni tvrde da im e broj povecava upravo zbog imigracije iz Hrvatske ? Meni je to smijesno . Licno znam preko 20 Hrvata koji su otisli put hrvatske. Koliko i da li ima i malo istine u tome da se određen dio hrvata vraca iz hrvatske u bih. sumnjam ali eto .

Agron
Član
Postovi: 289
Pridružen/a: 29 mar 2013 12:14
Lokacija: Sarajevo

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la Agron » 02 jul 2013 11:09

enis1991 je napisao/la:Jack oni tvrde da im e broj povecava upravo zbog imigracije iz Hrvatske ? Meni je to smijesno . Licno znam preko 20 Hrvata koji su otisli put hrvatske. Koliko i da li ima i malo istine u tome da se određen dio hrvata vraca iz hrvatske u bih. sumnjam ali eto .
Vraćaju se stari vlasi da crknu na "svojoj" zemlji. Starosna dob im ne ide u prilog.
Bošnjak koji nije nacionalista nije ni Bošnjak!

Nama treba nacionalna a ne demokratska fronta!

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41196
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la Jack » 02 jul 2013 11:13

Sasina kod Sanskog Mosta

1991:1048 Katolika
2013:67 Katolika.55 katolika preko 50 godina

Zakljuci neku formulu za buducnost ovdje, kako ce to ici
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la ABen » 09 jul 2013 17:59

Znaci najmanje 400 porodica potencijalnih koji bi mogli napustiti Bosnu i potraziti srecu u Hr ili EU.
Uručuju se otkazi radnicima Tvornice kabela Tomislavgrad
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/15560 ... vgrad.html

TOMISLAVGRAD / Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana uprava Tvornice kabela Tomislavgrad po ranije utvrđenom spisku poziva radnike unutar tvorničkog kruga, te im uručuje otkaze, potvrdili su iz Sindikata, kako sami kažu, bivšeg giganta, TKT Tomislavgrad.

Prema njihovim riječima, Uprava ove tvornice je napravila spiskove radnika koji se trebaju javiti njima radi uručivanja otkaznog rješenja i prema planu zbrinjavanja koji su izradili unutar Uprave, svi radnici ove tvornice do četvrtka,11. jula prinudno napuštaju radna mjesta i prijavljuju se Zavodu za zapošljavanje.

"Tvornica koja je nekad zapošljavala 400 radnika za par dana ostaje na 4 radnika i to direktora, šefa komercijale, šefa općeg sektora i sekretaricu“, ističu iz Sindikata TKT.

U programu zbrinjavanja, otpremnine su minimalne i iznose prosječno oko 3.000 KM po osobi na prosječno 25 godina radnog staža.

Da bi se donekle mogla spasiti situacija i očuvati tvornica koju su oni stvarali, iz Sindikata spominju obavljen nedavni razgovor sa općinskim i kantonalnim predstavnicima vlasti koji su samo iskazali nemoć u rješavanju egzistencije kako radnika tako i tvornice.

Kao odgovorne osobe koje su dovele respektabilnu proizvodnu kompaniju do ovakvog stanja, Sindikat proziva Upravu i menadžment, na čelu sa vlasnikom Iztokom Piklom.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la ABen » 22 jul 2013 21:29

Stoka ustaska, treba im dole sve i jedan hotel i restoran zatvoriti.
Međugorje: Pola miliona gostiju, a nijedno prijavljeno noćenje
A. A. 22/07/2013 14:09:00
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/15762 ... cenje.html

MEĐUGORJE - Turističke zajednice, međunarodne organizacije koje pružaju podršku razvoju turizma u BiH, Svjetska turistička organizacija (WTO) koja je BiH promovila kao turističku destinaciju u usponu, procjenjuju i i ističu da je broj prijavljenih i registriranih turista i noćenja u BiH maksimalno od 30 do 40 posto od stvarnog broja turista i noćenja koje ostvare, što znači da je oko 60 posto turizma u tzv. sivoj zoni. U Federaciji BiH u prošloj godini ostvareno je 998.199 registriranih noćenja gostiju. Ukupan prihod Turističke zajednice Federacije BiH u 2012. bio je 1.616.280 KM, međutim, od toga je prihod od boravišne takse bio samo 181.419 KM, što nije ni 35 posto od ukupnog broja noćenja ukoliko se uzme u obzir da je ostvareno gotovo milion registriranih noćenja.

Turistička boravišna taksa raspoređuje se tako da 20 posto ide Turističkoj zajednici FBiH, a 80 posto turističkoj zajednici kantona u kojem je ostvareno noćenje.

Na ostvareni skoro milion noćenja u prošloj godini i turističku taksu od dvije KM, odnosno očekivani prihod od dva miliona KM, Turistička zajednica FBiH je trebalo minimalno da naplati od boravišne takse 400.000 KM.

Navedeni podaci se, kako ističe glasnogovornica Turističke zajednice FBiH Asija Hadžiefendić-Mešić u razgovoru za Fenu, odnose samo na registrirani broj gostiju i noćenja i navedeni podaci jasno pokazuju da se radi o prijavljenim gostima i noćenjima za koje je naplaćena boravišna taksa, ali koja nije isplaćena onima kojima po zakonu i pripada -turističkim zajednicama.

U Kantonu Sarajevo je naplata boravišne takse po osnovu registriranih noćenja oko 55 posto, dok je na nivou FBiH oko 35 posto.

Nadalje, od ukupnog broja registriranih gostiju i noćenja, ostaje nenaplaćeno gotovo 50 posto sredstava po osnovu boravišne takse, a prije svega zbog nedovoljnog angažmana nadležnih organa koji treba da provode nadzor i kontrolu.

U prošloj godini ubjedljivo najviše noćenja je ostvareno na području Kantona Sarajevo, 512.434, a zatim slijedi Hercegovačko-neretvanski sa registrovanim 260.291 noćenjem, što odmah, ističe glasnogovornica TZ FBiH, izaziva sumnju jer su na prostoru tog kantona kao atraktivne destinacije i Mostar i Međugorje i Neum.

Također podsjeća, da je procjena Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona da je prošle godine u Međugorju boravilo 490.000 gostiju i da je ostvareno 1.455.000 noćenja, s tim da Turističkoj zajednici tog kantona nije prijavljeno nijedno noćenje.

Prema posljednjim podacima, i dalje se pokazuje tendencija pada prihoda i pored porasta broja turista u FBiH u prvih šest mjeseci za oko 13,9 posto, jer je Turistička zajednica FBiH u tom razdoblju po osnovu boravišne takse naplatila 85.822 KM, što je manje nego za isto razdoblje prošle godine.

Poseban problem u naplati prihoda, koji po zakonu pripadaju turističkim zajednicama, jeste članarina, koju su dužni plaćati privredni subjekti koji imaju direktne ili indirektne koristi od razvoja turizma – svi poslovni subjekti iz oblasti pružanja usluga.

Turističku članarinu privredni subjekti iz tih oblasti plaćaju u iznosu od 80 posto direktno turističkim zajednicama kantona, a 20 posto Turističkoj zajednici FBiH.

-Nerijetko se dešava da taj subjekt uplati 80 posto članarine turističkoj zajednici kantona, a TZ FBiH 20 posto ne uplati nikad – navodi Hadžiefendić- Mešić.

Ona također podsjeća da je do 2003. godine iznos članarine bio 0,2 posto od ukupnog prihod poslovnih subjekata, 2003. smanjen je na 0,1 posto, a 2009. na 0,05 posto.

-To praktično znači da od 2009. do 2012. TZFBiH ima prihod manji za 1,06 miliona KM upravo zbog izmjene uredbe, financijske nediscipline i nedosljednog i neselektivnog provođenja zakona – tvrdi glasnogovornica TZFBiH.

Za poboljšanje rada turističkih zajednica na području Federacije BiH, kao i uvođenja više reda u turističkim zajednicama, boljoj i kvalitetnijoj promociji turizma, poboljšanju turističke ponude, smanjenje rada na crno, te povećanje naplate prihoda od članarina i boravišne takse, nužno je pojačati nadzor nad subjektima koji pružaju usluge smještaja kako bi se urednije uplaćivala boravišna taksa, zaključak je iz Informacije Federalnog ministarstva okoliša i turizma koju je prošle sedmice usvojila federalna Vlada

Glasnogovornica TZFBiH ističe da Federalna uprava za inspekcijske poslove, kantonalni organ nadležan za inspekcijske poslove i Porezna uprava FBiH, svako u okviru svojih nadležnosti, trebaju pojačati nazdor nad prijavom boravka gostiju, naplatom i uplatom boravišne takse i raspoređivanju sredstava od boravišne takse.

Kao jedno od mogućih rješenja iz Turističke zajednice FBiH, su resornom Federalnom ministarstvu okoliša i turizma uputili inicijativu da se razradi zakonska regulativa u vezi sa uvođenjem elektronske prijave i boravka turista i gostiju u FBiH.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la ABen » 25 jul 2013 12:56

Kod: Označite sve

[b]Dnevni list: Niko ne zna ko sve boravi u Međugorju![/b]
http://www.starmo.ba/hrecegovinas/item/18685-dnevni-list-niko-ne-zna-ko-sve-boravi-u-međugorju.html
Međugorje -- “Nama treba 10 inspekcija, koliko tu posla ima, čitava županija bi mogla riješiti sve svoje socijalne probleme da se uvede red u Međugorju” - tvrdi za Dnevni list, dobro upućen izvor iz Službe za poslove sa strancima, čiji inspektori već tjednima upozoravaju vlasnike međugorskih hotela i pansiona da trebaju prijavljivati strane goste. 
  
Nitko ne zna tko sve boravi u Međugorju tu, jesu li te osobe koje nam dolaze osuđene za kriminal, ne znamo tko nam ulazi u zemlju, a bude i situacija da netko od stranaca umre u našoj zemlji, ili nestane, i tada se od nas traži za pomoć, a takva osoba uopće nije prijavljena da je u BiH”, govori izvor Dnevnog sluta i kaže da je bilo slučajeva gdje su stranci ilegalno radili teške poslove u Međugorju za mizerne naknade. 
 
Nedavno su inspektori tako upali na imanje Patricka i Nancy Latta i tamo su otkrili deset ilegalaca iz Rumunjske koji su tu bez ikakvih dozvola svojim rukama gradili dvorac i obavljali druge poslove po imanju. 
 
Ljudi su tada doslovno bježali pred inspektorima. “Sumnjamo da ih je netko tu doveo, iskorištavaju te ljude, oni su tu dovedeni i rade za minimalne naknade”, pojašnjava sugovornik DL i dodaje da su vlasnicima imanja izrečene novčane kazne od po 300 maraka za svakog stranog radnika. 
 
Pored toga, dosad je iz BiH protjerano tek pet ili šest stranih državljana, a to su uglavnom oni kojima je istekao boravak u Međugorju, ali su nastavili tu obitavati i raditi na crno.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Agron
Član
Postovi: 289
Pridružen/a: 29 mar 2013 12:14
Lokacija: Sarajevo

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la Agron » 15 okt 2013 13:50

Ponosu skutora Aluminiju Mostar blokirani računi, firma pred gašenjem! :zupe:

Aluminij je već odavno gubitaš a u njemu ne radi niko sem skutora tako da bi njegovo gašenje bilo fatalan udarac stolnom gradu. :huhu:
Bošnjak koji nije nacionalista nije ni Bošnjak!

Nama treba nacionalna a ne demokratska fronta!

Odgovorite