☑ Pravila foruma i savjeti

Hrvatska

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Hrvatska

Post Postao/la ABen » 15 dec 2012 10:05

Čišćenje popisa birača: policija će "brisati" one koji ne žive na prijavljenoj adresi
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska ... noj-adresi
Autor: Jagoda Marić
Objavljeno: 12. srpnja 2012. u 7:09

Kako bi nekog brisala iz trajnog ili privremenog boravišta, policija će morati obaviti terensku provjeru koja utvrđuje živi li uža obitelj pojedinog građana na toj adresi

ZAGREB Ako netko ne živi na adresi na kojoj je prijavljen policija će ubuduće sama moći odjaviti takvu osobu, predlaže to Vlada novim Zakonom o boravištu, koji zauvijek briše termin prebivališta i zamjenjuje ga trajnim boravištem. Prema sadašnjem zakonu osobu koja na nekoj adresi ima prebivalište, ali tu ne živi nije bilo moguće odjaviti ukoliko sama ne podnese zahtjev. Takve bi zakonske odredbe trebale pomoći i sređivanju popisa birača kojih u Hrvatskoj, zemlji od 4,29 milijuna stanovnika, ima više od četiri milijuna. Sređivanje popisa birača od Hrvatske traži i EU komisija jer bi sljedeće godine građani Hrvatske prvi put trebali glasovati i na izborima za europski parlament.

Prijedlog zakona ukida pojam prebivališta, jer ga nema ni u Ustavu, i uvodi trajnog i privremenog boravišta. Privremeno boravište morat će prijaviti svatko tko mijenja adresu stanovanja na više od trimjeseca, s time da se privremeno boravište može prijaviti najviše na godinu dana i može se još jednom toliko produžiti.

Kako bi nekog brisala iz trajnog ili privremenog boravišta policija će morati obaviti terensku provjeru koja utvrđuje i provjeru živi li uža obitelj pojedinog građana na toj adresi, jesu li mu djeca prijavljena u školu ili vrtić, a uključena je i provjera ima li netko trajno boravište u inozemstvu. Uz to, u slučaju kad netko dolazi iz druge države i prijavljuje trajno ili privremeno boravište policija je dužna provesti terensku provjeru kako bi utvrdila je li kod prijave dao istinitu izjavu. Prije dvije godine Vlada je predložila izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu, ali taj zakon nikada nije usvojen. Protiv njega je bila Komisija Iustitia et pax HBK-a uz objašnjenje da bi takav prijedlog doveo do novog egzodusa Hrvata iz BiH budući da bi morali izabrati prebivalište u Hrvatskoj ili BIH. Osim Hrvata iz BiH koji žive u toj zemlji, a prijavljeni su i mogu izaći na izbore u Hrvatskoj, veliki je broj i hrvatskih državljana srpske nacionalne manjine koji više ne žive u Hrvatskoj, ali imaju prebivalište i također mogu na izbore. Nitko od njih neće izgubiti hrvatsko državljanstvo i pravo glasa, ali će glasati na listi za dijasporu.

Dragan Zelić iz GONG-a, udruge koja se također protivila tadašnjem prijedlogu, smatra da je sadašnji prijedlog dobar, jer je bolje razrađena prijava i odjava trajnog boravišta. Upozorava da će ključna biti provedba zakona jer se ne smije dogoditi da se jedne s lažnim prebivalištem briše, a druge ne. On napominje da bi policija u provjeri prije brisanja osim samih prijava mogla poći i od toga koliko osoba ima prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, a nikada nije napravila osobnu kartu u Hrvatskoj.

– Tisuće je takvih slučajeva smo u Zagrebu i policija bi trebala provjeriti kako je moguće da je netko prijavljen na određenoj adresi, godinama živi u Zagrebu, a nema osobnu iskaznicu. Uz to nije teško provjeriti koje su to osobe s prebivalištem u primjerice Zagrebu ili Splitu, a hrvatske putne isprave izrađuju u konzulatima u inozemstvu, upozorava Zelić.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la ABen » 15 dec 2012 10:09

Hvatska: Trajno i privremeno boravište
http://www.funkhauseuropa.de/sendungen/ ... iste.phtml
Pojam prebivališta odlazi u povijest
Sendung vom 02. August 2012

Hrvatska vlada je odlučila uvesti reda i utvrditi koliko doista osoba ima trajno boravište u zemlji i na temelju toga sačinite popise birača koji će odgovarati njihovom stvarnom broju. Vlada je usvojila prijedlog zakona o boravištu, a nadležno ministarstvo uprave predlaže da se svi hrvatski gradjani koji žele pristupiti izborima oprethodno registriraju i to osobnom iskaznicom.
Brisanje po službenoj dužnosti

Zagreb: Ko boravi - ostaje
Postojeća odredba prema kojoj su neki u Hrvatskoj imali prebivalište a drugi boravište odlazi u povijest. Od jeseni gradjani će imati ili stalno ili privremeno boravište. Privremeno boravište će se uobičajeno odobravati na godinu dana, s mogućim produljenjem do dvije godine i tek iznimno na duže vrijeme. Do sada je postojala mogućnost da netko u Hrvatskoj prijavi prebivalište, a pod tim se podrazumijevalo mjesto na kojem se građanin naselio s namjerom da tu stalno živi. Zakon je predviđao da se s takve adrese osoba mogla odjaviti samo na vlastiti zahtjev. Zato mnogi uopće nisu stanovali na adresi prebivališta ali su koristili osobne isprave s lažnom adresom, na osnovu nje ostvarivana su sva prava koja na temelju adrese stanovanja pripadaju, a Ministarstvo unutarnjih poslova ih nije moglo brisati. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je promjenu: "Uvodi se pojam trajnog i privremenog boravišta. S obzirom da Ustav RH u članku 32 propisuje da svatko tko se zakonito nalazi na tertoriju RH ima pravo slobodno se kretati i birati boravište. Odnosno upravo Ustav koristi pojam boravište”. Novi zakon će omogućiti brisanje iz evidencije boravišta po službenoj dužnosti, osim za osobe na privremenom radu ili školovanju u inozemstvu, a građani moraju prijaviti da privremeno borave u inozemstvu. U slučaju prijave trajnog ili privremenog boravišta i promjene adrese stanovanja građani će davati pisanu izjavu da su se u tom mjestu i na toj adresi nastanili, a policija će u slučaju sumnje imati pravo provjere.

Uvjet - sobna iskaznica
Za premijera Zorana Milanovića to su značajne promjene: "Znači ukida se prebivalište kao pojam, to je važno naglasiti. I uvode se dvije kategorije boravišta, kao nešto puno jasnije i nešto što je dokazivo, što se mora dokazati, i usklađuje se sve skupa s ustavnom terminologijom jer Ustav poznaje pojam boravka i boravišta”. Ministar uprave Arsen Bauk uvjeren je da će ovaj zakon omogučiti da se popis birača konačno dovede u red i da će već lokalni izbori u proljeće sljedeće godine biti puno regularniji. "Oko 190.000 hrvatskih državljana izvadilo je putovnicu s prebivalištem u Hrvatskoj - u inozemstvu. Od njih 40.000 nikada nije tražilo osobnu iskaznicu, 60.000 je istekla osobna iskaznica, svega 3.800 je zatražilo da im se produži osobna iskaznca”. U povijest će dakle otići i adrese najčešće u naseljima uz granicu s BiH na kojima je bilo prijavljeno na stotine birača. Na posljednjim parlamentarnim izborima na popisu birača je bilo 4 i pol milijuna imena, gotovo 900 tisuća više od broja odraslih stanovnika. Ministarstvo uprave sada predlaže da se svi građani u dijaspori, koji žele sudjelovati na predsjedničkim i parlamentarnim izborima prethodno registriraju. Uvjet za to je da imaju hrvatsku osobnu iskaznicu. Uoči referenduma za pristupanje Hrvatske EU na popisu je bilo 412 tisuća birača u dijaspori, sada se prethodnom registracijom namjerava utvrditi koliko tih građana doista želi sudjelovati na izborima. Registracija za izbore neće se odnositi samo na dijasporu, već na sve građane koji nisu izvadili osobnu iskaznicu.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Jakub
Član
Postovi: 343
Pridružen/a: 18 okt 2012 21:25

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la Jakub » 15 dec 2012 11:19

Divno!
Pravoslavcima nema povratka,a katolici se moraju odluciti izmedju Hrvatske i BiH .
Pa,bujrum,Vlasine! :fes:

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la ABen » 15 dec 2012 11:21

Jakub je napisao/la:Divno!
Pravoslavcima nema povratka,a katolici se moraju odluciti izmedju Hrvatske i BiH .
Pa,bujrum,Vlasine! :fes:
Nije bas tako dobro. Sad bi BiH trebala da ukine dvojno drzavljanstvo sa Srbijom i sa Hrvatskom. To bih sjebalo.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Jakub
Član
Postovi: 343
Pridružen/a: 18 okt 2012 21:25

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la Jakub » 15 dec 2012 11:26

Ovdje je prica o Hrvatskoj,niko ne spominje Srbiju.
Ali ako moraju birati izmedju BiH i Hrvatske vjerujem da ce pristojan broj bosanskih rimokatoljika preci u Hrvatsku i EU.
Koji to kontra efekt ima na nas?

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la ABen » 15 dec 2012 11:43

Jakub je napisao/la:Ovdje je prica o Hrvatskoj,niko ne spominje Srbiju.
Ali ako moraju birati izmedju BiH i Hrvatske vjerujem da ce pristojan broj bosanskih rimokatoljika preci u Hrvatsku i EU.
Koji to kontra efekt ima na nas?
Naravno da ce izabrati Hr i EU prije Bosne.

Ali to da Bosna ukine dvojno sa Srbijom i Hrvatskom bi nam bilo najbolje sta bi se moglo desiti, jer bi se morali odluciti BiH ili matice njihove. A svi znamo kako bi se jedni i drugi odlucili.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la ABen » 15 jan 2013 09:13

Zakonom oduzimaju pravo na imovinu

http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 06359.html
15.01.2013 06:02 | Željka Javorac
Banjaluka - Zbog novog Zakona o prebivalištu koji je usvojen u Hrvatskoj, od 24.000 Srba izbjeglih iz te zemlje u Republiku Srpsku, njih oko 7.000 neće moći da ostvari svoja prava: da vrate stanove, zatraže obnovu imovine, naknadu štete ili vraćanje imanja.

Izjavio je ovo "Glasu Srpske" predsjednik Udruženja Srba izbjeglih iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan.

Sporni zakon predviđa oduzimanje lične karte licima koja ne žive na prijavljenim adresama, kao i nemogućnost apliciranja za obnovu ili vraćanje imovine, ali i gubljenje biračkog prava ako policija utvrdi da lice ne boravi na prijavljenoj adresi.
Ovo ce se i katolicima Bosne desiti. Samo sto su oni glupi i nerazumiju ako zive u Bosni da vise nece moci na dva ku*** da se nabijaju. I zbog toga ce se morati da se odluce za Hr ili Bosna.

Ovaj isti zakon zeli i krmak dodik da uvede i tako bi onemogucio dijaspori koja je prijavljena u genocidnoj da dolazi kuci i da glasa na izborima.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la ABen » 15 jan 2013 09:16

Iz istog clanka:

Stanimirović
Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Vojislav Stanimirović rekao je da proces povratka Srba u Hrvatsku mora ostati otvoren i da se ne smije ograničiti nikakvim rokovima.

- Svi koji imaju dva prebivališta nalaze se na dva biračka spiska i u BiH i u Hrvatskoj ili u Srbiji i Hrvatskoj. Hrvatska sada ima obavezu ili nalog od EU da se birački spiskovi moraju pročistiti, jer ispada da u Hrvatskoj ima više birača nego stanovnika - rekao je Stanimirović.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
sarajlija
Član
Postovi: 875
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:07

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la sarajlija » 15 jan 2013 11:48

Ja ocekujem minimu 30.000 katolika da napusti BIH do kraja ove godine ali me interesuje kako ce se ponasati pravoslavci koji su dosli u BIH iz Cro? Ovo je sansa za njih da dobiju validan pasos za cijelu EU a vjerujem da je i njima san EU. Znaci ovo bi moglo dovesti i do odlaska pravoslavaca iz BIH.
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M

http://www.youtube.com/watch?v=9GiTzVdWX5Q obavezno pogledati

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la ABen » 15 jan 2013 12:30

sarajlija je napisao/la:Ja ocekujem minimu 30.000 katolika da napusti BIH do kraja ove godine ali me interesuje kako ce se ponasati pravoslavci koji su dosli u BIH iz Cro? Ovo je sansa za njih da dobiju validan pasos za cijelu EU a vjerujem da je i njima san EU. Znaci ovo bi moglo dovesti i do odlaska pravoslavaca iz BIH.
Ako hoce svoja prava da ostvare, moraju se vratiti u Hr da zive. Ali posto su oni stoka i kod njih se nikad nezna. Oni vec zive u Bosni, gdje im je vlada genocidne podjelila stanove i zive vecinom na teretu drzave.
Sad sto ta stoka ceka da im drzava Hr obnovi njihove kuce, nacekace se. Niko ni Bosnjacima ne obnavlja kuce! Sve te pare su ulozili za te Srbe iz Hr a nama drugim :guzz:

Zato su oni i nebitni, vec su tu i vecina ce produziti za Srbistan dalje, jer u genocidnoj je raspad sistema. Kredit se vraca ove godine od 400, stede gdje god mogu da bi ga mogli vratiti. Sledece godine treba vratiti sumu od 600 miliona i tako sad godinama.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la ABen » 18 jan 2013 10:57

Sa hrvatskim pasošem na rad u Njemačku tek od 2015. godine
http://www.nezavisne.com/posao/trziste/ ... 75833.html
Fena - 17.01.2013 09:43
BERLIN - Pristup njemačkom tržištu rada za hrvatske građane biće najmanje dvije godine nakon planiranog ulaska Hrvatske u EU 1. jula ove godine i dalje ograničen, saopštila je Vlada SR Njemačke nakon redovne sjednice u srijedu.

"Shodno zakonodavstvu Evropske unije o izdavanju radnih dozvola pristup njemačkom tržištu rada tokom prelaznog razdoblja od dvije godine i dalje bi ostao ograničen za radnike iz Hrvatske", rekao je portparol Njemačke vlade Steffen Seibert u srijedu izvješćujući novinare o toku redovne sjednice kabineta.

Na sjednici se, između ostalog, raspravljalo i o Nacrtu zakona o prilagodbi zakonskih odredbi SR Njemačke u sklopu procesa pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

I dalje će kao i dosada vrijediti izuzeci za određene grupe koje ni nakon 1. jula za zaposlenje u Njemačkoj neće trebati izdavanje radne dozvole.

"Tu se prije svega radi o akademski obrazovanim građanima koji u Njemačkoj pronađu radno mjesto shodno njihovoj naobrazbi. Nadalje je tržište rada otvoreno onim naučnicima koji u Njemačkoj žele izučiti neko zanimanje u trajanju od najmanje dvije godine kao i za sezonske radnike koji i dalje mogu šest mjeseci godišnje raditi u Njemačkoj bez izdavanja radne dozvole", objasnio je Seibert.

"Pristupni pregovor Hrvatske s Evropskom unijom trebao bi, prema očekivanjima, stupiti na snagu 1. jula ove godine pod uslovom da ga ratifikuju sve zemlje članice EU-a.

U Njemačkoj je ratifikacijski proces započeo lani u avgustu i to iziskuje prilagodbu zakonika SR Njemačke“, objasnio je Seibert.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la ABen » 19 jan 2013 11:30

Koji su Slovenci govna, mogli bi nam oni usporiti katolicko pitanje u Bosni. :cita:
Hrvatska možda nikada ne uđe u EU
http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/ ... 76192.html

SRNA - 19.01.2013 11:19
LJUBLJANA - Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je da postoji mogućnost da Hrvatska nikada ne postane punopravna članica EU.
On je istakao da bi slovenački parlament mogao sve za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora pripremiti do kraja februara, ali da sve zavisi o rješenju ključnog međudržavnog problema - pitanja LJubljanske banke.
"Pitanje LJubljanske banke i ratifikacija Ugovora o pristupanju Hrvatske u Evropsku uniju ozbiljan su problem, tu nema dileme", naveo je Erjavec.
Prema njegovom mišljenju, ukoliko zbog političke krize Slovenija ne ratifikuje pristupni ugovor do 1. jula, što bi se lako dogodilo, postoji mogućnost ne samo da Hrvatska ne uđe u EU u zadanom roku, već da do toga nikad ni ne dođe, javljaju hrvatski mediji.
"Prekrši li se taj rok, lako bi se dogodilo da Hrvatska nikad ne postane punopravna članica EU", poručio je Erjavec i dodao da za EU sada nije prioritet proširenje, jer ima dovoljno i vlastitih problema.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
Logan
Član
Postovi: 469
Pridružen/a: 30 dec 2012 05:57

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la Logan » 19 jan 2013 19:42

Njemacka i Austrija na cistu silu su Hrvatsku ubacili u EU. Ako bude stani pani Sloveniju ce neko puknuti po usima po ovom pitanju.

Avatar
noel malcolm
Član
Postovi: 3276
Pridružen/a: 18 okt 2012 21:50

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la noel malcolm » 19 jan 2013 21:23

ABen je napisao/la:Koji su Slovenci govna, mogli bi nam oni usporiti katolicko pitanje u Bosni. :cita:
Hrvatska možda nikada ne uđe u EU
http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/ ... 76192.html

SRNA - 19.01.2013 11:19
LJUBLJANA - Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je da postoji mogućnost da Hrvatska nikada ne postane punopravna članica EU.
On je istakao da bi slovenački parlament mogao sve za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora pripremiti do kraja februara, ali da sve zavisi o rješenju ključnog međudržavnog problema - pitanja LJubljanske banke.
"Pitanje LJubljanske banke i ratifikacija Ugovora o pristupanju Hrvatske u Evropsku uniju ozbiljan su problem, tu nema dileme", naveo je Erjavec.
Prema njegovom mišljenju, ukoliko zbog političke krize Slovenija ne ratifikuje pristupni ugovor do 1. jula, što bi se lako dogodilo, postoji mogućnost ne samo da Hrvatska ne uđe u EU u zadanom roku, već da do toga nikad ni ne dođe, javljaju hrvatski mediji.
"Prekrši li se taj rok, lako bi se dogodilo da Hrvatska nikad ne postane punopravna članica EU", poručio je Erjavec i dodao da za EU sada nije prioritet proširenje, jer ima dovoljno i vlastitih problema.
Slažem se da su slovenci govna,

čim ugledaju BiH pasoš odmah podignu nos , istokao lovački psi, fuj

:vomit: :vomit:
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la ABen » 12 feb 2013 10:24

Kako bi bilo dobro da zakuhaju Hrvati i Srbi u Vukovaru. Bilo bi mi draze nego na lotu dobiti.
2.02.2013. | PIŠE: Jadranka DIZDAR
STOŽER ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA OTKRIVA
"Mali Srbi" se spremaju za rat!
U tzv. međunarodnom paravojnom kampu obuka se provodi u organizaciji desničarske udruge Patriotska Fronta, čiji je osnivač Udruženje ratnih veterana srpskih zemalja 1990 - 1999.
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/regi ... aju-za-rat

U paravojnom kampu u Banji Junaković kod Apatina u Srbiji djeca i mladići srpske nacionalnosti od 10 do 19 godina koji se dovode iz „svih srpskih zemalja“ pri čemu se misli na Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i sl. obučavaju se vojnim vještinama, a aktualni zamjenik gradonačelnika Vukovara Dejan Drakulić, inače član SDSS-a, zajedno s vukovarskim Kulturno-umjetničkim društvom Sloga sudjelovao je 15. srpnja 2012. godine na otvorenju tog paravojnog kampa. Ovo je objavio Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u priopćenju za javnost proslijeđenom novinarima.


Pitanja gradonačelniku

U spomenutom tzv. međunarodnom paravojnom kampu obuka se provodi u organizaciji desničarske udruge Patriotska Fronta, čiji je osnivač Udruženje ratnih veterana srpskih zemalja 1990 - 1999, sa sjedištem u Bačkoj Palanci, na adresi Trg bratstva i jedinstva 21, pojašnjava se u istom priopćenju. Da se radi o krajnje ekstremnoj paravojnoj organizaciji govori podatak da su tu organizaciju i sami Srbi proglasili i prozvali profašističkom, navodi isti izvor.

Sve gore navedeno, konstatira se u priopćenju Stožera, baca sjenu na istinitost i dobronamjernost iskaza političkih predstavnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru, kao i njihovog glavnog lidera i zaštitnika u Hrvatskoj Milorada Pupovca, „koji se često u zadnje vrijeme nazivaju i smatraju velikim demokratima, i koji prozivaju vukovarske branitelje i Hrvate u Vukovaru nedemokratima".

Obraćajući se hrvatskoj javnosti vukovarski Stožer javno postavlja pitanje gradonačelniku Vukovara esdepeovcu Željku Sabi je li, naprimjer, imao saznanja da je njegov zamjenik esdeesovac Drakulić prisustvovao otvorenju spomenutog ekstremističkog i paravojnog kampa u Srbiji, te je li Drakulić ondje predstavljao Grad Vukovar i građane ovog grada.

Kome to pjeva Sloga?!

Vukovarskom gradonačelniku upućena su i pitanja na koji način će eventualno sankcionirati svoga zamjenika, hoće li i dalje ostati u koaliciji „s tim i takvim demokratama" iz SDSS-a, te kako će pred građanima Vukovara opravdati novac transferiran iz vukovarskog gradskog proračuna na račun KUD-a Sloga, koje svojim prisustvom i programom veliča nešto čega se i inače radikalna srpska javnost srami i odriče.

Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la ABen » 12 feb 2013 11:20

Oni ce ovdje zakuhati ponovo, sve ide na to da ih Hrvati zele skroz da dovedu na ispod 50.000 Srba u Hrvatskoj
Grafit u Vukovaru: “Nema vrba kolko ima Srba, nema veze može i na breze”
http://www.glassrpske.com/novosti/regio ... 08968.html

.Region
.Grafit u Vukovaru: “Nema vrba kolko ima Srba, nema veze može i na breze”
08.02.2013 14:31 | Agencije
Zagreb - Nepoznati počinilac ispisao je na fasadi zgrade u Vukovaru uvredljivi antisrpski grafit.

- Nema vrba kol'ko ima Srba, nema veze može i na breze - piše na fasadi zgrade u vukovarskom kvartu Olajnica, prenose agencije.

Riječ je o parafrazi šovinističkog grafita “Srbe na vrbe”.

Policija traga za autorom tog grafita, kao i za onim ko je noć ranije na nekim fasadama ispisivao ćiriličke grafite “Srbija”, “Šešelj” i krst i četiri ocila.

Ispisivanje grafita počelo je nekoliko dana nakon antićiriličkog skupa u gradu čiji su učesnici tražili 20 godina moratorijuma za uvođenje ćirilice kao službenog pisma u gradu.

Uvođenje ćirilice je zakonska obaveza, jer u Vukovaru, prema popisu iz 2011, živi više od trećine Srba, odnosno 34,87 odsto.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la ABen » 12 feb 2013 11:26

I napokon ovo pitanje ce se morati rijesiti oko Srba sa dvojnim/trojnim drzavljanstvom, ili ce biti gradani BiH ili Hr ili cak Srbije.
Ovo cak ceka i Hrvate sa dvojnim drzavljanstvom, samo sto njima Hr daje vise vremena do ulaska u EU. Sad pocinje borba da li ostati manjina u Hr ili drzati broj u BiH
Diskriminacija povratnika u Hrvatskoj
http://www.glassrpske.com/novosti/regio ... 08843.html

07.02.2013 13:37 | Agencije
Banjaluka - Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća smatra da su srpski povratnici u Hrvatskoj i dalje diskriminisani u pogledu vraćanja stanarskih i imovinskih prava u odnosu na Hrvate povratnike u Republiku Srpsku, kojima je obnovljeno 1.300 kuća, javile su agencije.

- Srpski povratnici u Hrvatskoj dva puta ostaju bez stanova. Prvo im hrvatske vlasti vrate stanove, a zatim im poslije godinu dana boravka ne daju dozovolu za produžetak boravišta, odnosno lične karte za stranca, nakon čega se ponovo vraćaju u BiH i ostaju bez svojih stanova - rekao je Puzigaća.

Puzigaća je rekao da se diskriminacija srpskih povratnika u pogledu vraćanja stanarskih prava i obnove imovine u Hrvatskoj u odnosu na BiH ogleda u tome što srpski povratnik u Hrvatskoj mora dokazati da nema druge imovine na području bivše Jugoslavije, dok se hrvatskim povratnicima u BiH obnavljaju kuće i vikendice bez prethodne provjere da li ima kuću ili stan u Hrvatskoj.

On je napomenuo da je diskriminacija srpskih povratnika u pogledu vraćanja stanarskih prava u Hrvatskoj posebno izražena u Osijeku, Zagrebu, Splitu, ali i mnogim drugim gradovima u toj zemlji.

Puzigaća je rekao da je neophodno da se vlasti Republike Srpske uključe u rješavanje problema srpskih povratnika u Hrvatsku.
- Tražimo da predstavnike našeg udruženja prime premijer i predsjednik Republike Srpske, kako bi nam pomogli da riješimo brojne probleme srpskih povratnika u Hrvatsku - dodao je Puzigaća.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Dezidijat
Član
Postovi: 901
Pridružen/a: 20 dec 2012 00:56

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la Dezidijat » 12 feb 2013 23:22

ma,iskreno nemas te politicke vecine u Bosni koja bi podrzala zakon ukidanja dvojnog drzavljanstva jer taj je zakon i napravljen sa ciljem da pomogne hrvatima i srbima u Bosni. tesko je ocekivat da neko u Bosni povede tu inicijativu vjerujem da bi se tu upetljala i MZ inakrajuonemogucili bi taj zakon.

uostalom,kad je tema hrvatska politika mislim da je ocigledno da hrvatsku politiku oblikuju i vode ustasko fasisticke ideje iz hercegovackih kamenjara sa pokojim glasnim brdjanskim vlahom sa Bosanske planine.dok je tako moramo biti oprezni,ono stoje strasno a to je cinjenica da hrvati imaju jak nacin izvlacenja para iz Bosne oni nas urusavaju ekonomski zahvaljujuci normalno bespotrebnim uvozom njihove robe preko ustaskog lobija u BH zato ja aludiram uvijek sto manje njihove robe i njihovih usluga to bolje,

takodjer u zadnje vrijeme uvidjam jaku invaziju hrv softverskih firmi u Bosni dok nasi IT majstori pice u dijasporu njihovi uzimaju nase trziste ovdje recimo niko od nasih IT majstora nije zagrijo guzicu i preveo prvu verziju SAP sistema na Bosanski jezik,al to rade firme iz ZG zato sve jace Bosnjacke firme bivaju primorane da kupuju hrv SAP sistem kojega oni naplate u milionskim ciframa,

takodjer sve ove silne privatne skole i fakulteti po kiseljaku,zepcu,sirokom brijegu prodaja srednjoskolskih i fakultetskih diploma je ogromna zarada koja se slijeva u dzepove ustaskihratnih profitera koji opet rade da ucine zivot ovdje nepodnosljivim za Bosnjake,

navest cu ovdje i sve one direktne prodaje tipa herba life,lupo marshall i sl piramidalne seme,to sve vode Bh vlasi sa adresama u Zg i sirokom ...

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la ABen » 18 feb 2013 10:33

Sad me stvarno zanima da li ce se ovo desiti i katolicima iz Bosne a i Bosnjacima koji imaju dvojno drzavljanstvo?
Da li ce se jedan dio Srba boriti za svoja prava u Hrvatskoj i da li ce se iz Bosne vratiti nazad u Hr?

Kako tako, trening za utakmicu u hrkljusu je poceo. Utakmica hrkljusa pocinje u Julu ove godine sa ulaskom Hr u EU! :rofll:
Hrvatska izbjeglicama oduzima lične karte
http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 09891.html

18.02.2013 07:26 | Željka Javorac
Banjaluka - Desetine Srba izbjeglih iz Hrvatske, koji žive na području Republike Srpske, dobili su pozive direktno iz Hrvatske ili putem Konzulata u Banjaluci da vrate lične karte nakon što je na snagu stupio novi Zakon o o prebivalištu.

Spornim zakonom predviđeno je oduzimanje ličnih karata licima koja ne žive na prijavljenim adresama i nemogućnost apliciranja za obnovu ili povrat imovine, ali i gubljenje biračkog prava ako policija utvrdi da lice ne boravi na prijavljenoj adresi.

Ovim će skoro 7.000 Srba u Republici Srpskoj izbjeglih iz Hrvatske biti onemogućeno da vrate svoje stanove, zatraže obnovu imovine, naknadu štete ili povrat šume i zemljišta.

Hrvatskim policajcima data su ovlašćenja da lica koja ne zateknu na adresi na kojoj su prijavljeni jednostavno brišu.

Boško Bjelić, izbjeglica iz Hrvatske u Banjaluci, ispričao je "Glasu Srpske" da je putem hrvatskog konzulata dobio poziv iz Pakraca da donese ličnu kartu kako bi bila poništena.

Predsjednik Udruženja Srba izbjeglih iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan kaže da oduzimanje ličnih karata izbjeglicama traje već mjesecima.

- Od usvajanja Zakona o prebivalištu Hrvatske oduzimanje ličnih karata samo je masovnije i ubrzanije - rekao je Džodan.

On je dodao da je tražio i pomoć od Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj, ali da ni oni nemaju načina da pomognu izbjeglim.

Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji uputila je prije desetak dana Vladi Srbije inicijativu da sa Hrvatskom potpiše bilateralni sporazum kako bi se maksimalno pokušala zaštititi imovinska i stečena prava oštećenih Srba izbjeglih iz Hrvatske i odgoditi primjena spornog Zakona o prebivalištu.

Džodan je pojasnio da BiH već ima takav sporazum sa Hrvatskom, ali da se prava Srba bez obzira na to krše, a predstavnici izbjeglih Srba nemaju načina da ih zaštite.

Rezolucija
Skupština Srbije povukla je juče sa dnevnog reda Prijedlog rezolucije o položaju izbjeglica koju je preložio predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta. Rezolucijom se poziva na dijalog Beograda, Zagreba i Sarajeva. Poslanici su kritikovali Prijedlog, tvrdeći da je samo mrtvo slovo na papiru, da izbjeglicama neće donijeti ništa novo i da ne govori o suštinskim problemima. Konstatovano je i da se izbjeglice iz BiH i Slovenije ne mogu staviti u istu ravan sa onima iz Hrvatske koji imaju najveće probleme.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
e-din
Član
Postovi: 1036
Pridružen/a: 19 okt 2012 23:19

Re: Hrvatska i politika

Post Postao/la e-din » 18 feb 2013 12:41

samo se spominju srbi u vezi ovog zakona.. pa zar nece one skutore iz dalmacije jos vise pogoti ovo oduzimanje linih karata.. ili makar bi trebao biti zakon isti za sve ljude..

Odgovorite