☑ Pravila foruma i savjeti

Srbistan

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Srbistan

Post Postao/la ABen » 18 okt 2012 20:08

18.10.2012. | PIŠE: ANADOLIJA
IVICA DAČIĆ

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/regi ... a-o-kosovu

Vlada Srbije spremna za nastavak dijaloga o Kosovu
Ne bežimo ni od jednog sagovornika, ni od dijaloga sa predstavnicima Prištine, kazao premijer Ivica Dačić

Premijer Republike Srbije Ivica Dačič izjavio je danas u obraćanju novinarima u Beogradu da je srbijanska Vlada donijela odluku o nastavku razgovora u vezi s Kosovom i da je spremna za početak procesa dogovaranja.
„Ne bežimo ni od jednog sagovornika, ni od toga da dijalog imamo sa predstavnicima Prištine. Spremni smo da, koliko sutra, nastavimo taj dijalog", izjavio je Dačić na otvaranju izložbe povodom Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima na Kalemegdanskom platou.

Dačić je u vezi s pregovorima rekao da sutra neće održati sastanak sa predsjednikom Srbije, ali da će sa evorpskim predstavnicima razgovarati o načinu dogovora.

Osrvnuvši se na novinarsko pitanje o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, Dačić je rekao kako je „i dalje visok procenat građana koji Srbiju vide u EU-u".
„Kod nas pitanje pridruživanja EU-u ima političke predznake. Ne vidim zašto bi neko bio protiv EU-a. Procenat opredeljenosti EU-u je i dalje visok i ne bih ga upoređiovao sa NATO-om", kazao je premijer Srbije.

Na pitanje o najavama iz EU-a o ponovnom uvođenju viza za Srbiju, Dačič je kazao kako se stavovi nekih zemalja EU-a odnose na to da se „mehanizam za suspenziju razmatra kao mogućnost, a ne da bi se Srbiji uvele vize".

On je ustvrdio da se broj lažnih azilanata smanjuje, podsjetivši kako je taj broj prije dvije godine iznosio 17 hiljada, prošle godine deset hiljada, a da će ove godine će biti još manji. Dačić je rekao kako lažni azilanti traže azil zbog informacija da će dobiti određena primanja ili neke ekonomske ustupke u tim zemljama, i da u suštini traženje azila nije razlog boravka građana Srbije u tim zemljama, već ostvarenje određene materijalne koristi.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la ABen » 19 okt 2012 09:47

Vučić: Neću dozvoliti da evropski put Srbije bude ugrožen zbog Kosova
http://www.glassrpske.com/novosti/srbij ... 97260.html

19.10.2012 09:28 | Agencije
Beograd - Neću dozvoliti da evropske integracije Srbije budu ugrožene zbog Kosova - rekao je javno na sastanku Vlade Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik i lider SNS, otkriva za „Blic" izvor koji je prisustvovao sjednici.

Ovom Vučićevom stavu se niko nije usprotivio. Međutim, srpski premijer Ivica Dačić se već nekoliko puta izjasnio za podjelu Kosova, što je stav o kome Evropska unija neće ni da razgovara.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izneo je treći stav: da Albancima treba ponuditi „suštinsku autonomiju". To je pak stav koji je odbačen još u vrijeme vlade Vojislava Koštunice 2006. godine, mnogo prije proglašenja i priznanja kosovske nezavisnosti.

Stranka Mlađana Dinkića jednom je već izašla iz Vlade i srušila je zbog tvrdog stava oko Kosova i zastoja u evropskim integracijama i zalaže se za realan pristup.


Ova tri tako različita stava sukobiće se u petak, kada je zakazan sastanak državnog vrha Srbije na kome će se raspravljati o platformi za političke pregovore sa Kosovom.

U Vladi juče zvanično niko nije htio da komentariše stav Tomislava Nikolića da sa Albancima treba pregovarati o stepenu autonomije u okviru Srbije. Nezvanično, pojedini ministri koji nisu iz SNS rekli su „Blicu" da bi takva platforma za pregovore mogla da znači odbacivanje evropskih integracija Srbije.


- Vlada u tom slučaju ne bi opstala - rekao je jedan član Vlade, zahtjevajući anonimnost zato što zvanično nije poznato kakva će platforma biti predložena.


- Teško da bilo ko osim nas samih može da prihvati da se razgovori o rešenju za Kosovo vode na temu „suštinske autonomije" - prokomentarisao je drugi član Vlade.


U medijima su se, nakon izjave Nikolića o tome da on stav o južnoj srpskoj pokrajini neće promeniti čak ni po cijenu da nas EU drži na odstojanju i narednih sto godina, pojavile nezvanične informacije da će državni vrh Albancima ponuditi modele Južni Tirol i Epen u Belgiji. Ovi modeli su do sada pominjani kao varijante za autonomiju Srba na sjeveru Kosova, a ne za KiM.

Koja dva modela se predlažu
Model dvije Njemačke: Dvije države su sarađivale u svim segmentima osim što nisu formalno priznale jedna drugu. EU i SAD kao platformu za rješavanje pitanja odnosa Srbije i Kosova predlažu model dvije Njemačke.


Južni Tirol i Epen u Belgiji: Suštinska autonomija za manjine kojima se daje široki krug prava - lokalni organi vlasti, obrazovanje, kulturna autonomija... Zvaničnici EU i SAD do sada su prihvatali da se o tim modelima razmišlja kao o riješenju za Srbe sjeverno od Ibra, mada zvanično i dalje insistiraju na primjeni Ahtisarijevog plana.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la ABen » 19 okt 2012 12:37

Vučić: Preči nam je put u EU od Kosova
http://www.vijesti.ba/vijesti/svijet/11 ... osova.html

B. A. 19/10/2012 09:01:00
Aleksandar Vučić BEOGRAD - Neću dozvoliti da evropske integracije Srbije budu ugrožene zbog Kosova - rekao je javno na sastanku Vlade Aleksandar Vučić, prvi potpredsjednik i lider SNS, otkriva za „Blic“ izvor koji je prisustvovao sjednici.

Ovom Vučićevom stavu se niko nije usprotivio. Međutim, srpski premijer Ivica Dačić se već nekoliko puta izjasnio za podjelu Kosova, što je stav o kome Evropska unija neće ni da razgovara.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić iznio je treći stav: da Albancima treba ponuditi „suštinsku autonomiju“. To je pak stav koji je odbačen još u vrijeme vlade Vojislava Koštunice 2006. godine, mnogo prije proglašenja i priznanja kosovske nezavisnosti.

Stranka Mlađana Dinkića jednom je već izašla iz Vlade i srušila je zbog tvrdog stava oko Kosova i zastoja u evropskim integracijama i zalaže se za realan pristup.

Ova tri tako različita stava sukobiće se u petak, kada je zakazan sastanak državnog vrha na kome će se raspravljati o platformi za političke pregovore sa Kosovom.

U Vladi juče zvanično niko nije htio da komentariše stav Tomislava Nikolića da sa Albancima treba pregovarati o stepenu autonomije u okviru Srbije. Nezvanično, pojedini ministri koji nisu iz SNS rekli su „Blicu“ da bi takva platforma za pregovore mogla da znači odbacivanje evropskih integracija Srbije.

- Vlada u tom slučaju ne bi opstala - rekao je jedan član Vlade, zahtijevajući anonimnost zato što zvanično nije poznato kakva će platforma biti predložena.

- Teško da bilo ko osim nas samih može da prihvati da se razgovori o rješenju za Kosovo vode na temu „suštinske autonomije“ - prokomentarisao je drugi član Vlade.

U medijima su se, nakon izjave Nikolića o tome da on stav o južnoj srpskoj pokrajini neće promijeniti čak ni po cijenu da nas EU drži na odstojanju i narednih sto godina, pojavile nezvanične informacije da će državni vrh Albancima ponuditi modele Južni Tirol i Epen u Belgiji. Ovi modeli su do sada pominjani kao varijante za autonomiju Srba na sjeveru Kosova, a ne za KiM.

Neven Cvetićanin, poslanik SDPS u Skupštini Srbije, priznaje da je ovo veoma tvrd stav, ali za „Blic“ kaže da to ne znači da će to biti konačna ponuda srpske strane.

- Pravo je predsjednika da kandiduje jednu ideju. U diplomatskoj praksi je uobičajeno da se krene sa tvrdim stavom, a da se onda u realnom dijalogu pokuša doći do kompromisa. To je jedan tvrd korak, ali ne treba ga uzimati kao konačan - kaže Cvetićanin, koji dolazi iz stranke koja je odlučno opredijeljena za evropske integracije Srbije.

Borislav Stefanović, poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije i bivši pregovarač sa Prištinom, smatra da sa stavovima kakve iznosi predsjednik Nikolić „vladajuća koalicija ide ka napuštanju evropskog kursa“.

- U vlasti postoji trihotomija i nesaglasnost tri politike prema Kosovu. Jednu predstavlja Nikolić, drugu Dačić, a treću Dinkić. DS u Skupštini neće moći da podrži plan koji je van vremena - kaže Stefanović za „Blic“.

On ocjenjuje da će, ukoliko srpska platforma za pregovore sa Kosovom bude nuđenje autonomije KiM u okviru Srbije, to biti pokazatelj „politike autizma i vraćanja u 2006. godinu“.

- Albanci su već jednom odbili predlog Koštunice, ne vidim zašto bi ga sada prihvatili - zaključuje Stefanović.

Koja dva modela se predlažu

Model dvije Njemačke: Dvije države su sarađivale u svim segmentima osim što nisu formalno priznale jedna drugu. EU i SAD kao platformu za rješavanje pitanja odnosa Srbije i Kosova predlažu model dvije Njemačke.

Južni Tirol i Epen u Belgiji: Suštinska autonomija za manjine kojima se daje široki krug prava - lokalni organi vlasti, obrazovanje, kulturna autonomija... Zvaničnici EU i SAD do sada su prihvatali da se o tim modelima razmišlja kao o rješenju za Srbe sjeverno od Ibra, mada zvanično i dalje insistiraju na primjeni Ahtisarijevog plana.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la ABen » 19 okt 2012 13:25

Dačić i Tači kod Eštonove
http://www.glassrpske.com/novosti/srbij ... 97277.html

19.10.2012 12:05 | B92, Tanjug
Beograd -- Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton prvo će razgovarati sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, a zatim sa Hašimom Tačijem, potvrđeno je za B92.

Tema razgovora će biti nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Eštonova će se oglasiti pisanim saopštenjem, a u njenom kabinetu ne žele da komentarišu mogućnost susreta Dačić-Tači.

"Svrha sastanka je razgovor o unapređenju dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU", saopšteno je ranije iz kabineta Visoke predstavnice.

Dačić je juče izjavio da će sa Eštonovom razgovarati o mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine ili o početku novog pregovaračkog procesa.

Beograd hoće da razgovara ali neće razgovorima da verifikuje kosovsku nezavisnost, poručio je pred put premijer Srbije.

On je novinarima rekao da Srbija ne bježi od razgovora, da želi brzo rješenje kosovskog problema, ali da neće da dozvoli da se razgovorima verifikuje kosovska nezavisnost.

"Spremni smo na razgovore s predstavnicima EU, privremenim institucijama u Prštini, ali insistiramo na tome da nema tajnih sastanaka. Ne želim ništa da krijem, sve što radimo, radićemo javno", istakao je Dačić uz ocijenu da je to teška stvar i da su teški uslovi u kojima se nastavlja dijalog.

Premijer je izjavio da je zvanični Beograd spreman za početak procesa dogovora i političkog dijaloga sa Prištinom "ako je potrebno već sutra". Dačić je izjavio da će razgovarati sa Ketrin Ešton povodom „nastavka dijaloga ili novog pregovaračkog procesa podignutog na viši politički nivo".

On je rekao i da Srbija ne bježi ni od jedne teme ni od jednog sagovornika niti od razgovora sa bilo kojim predstavnikom prištinske vlasti.

"Priče da nećemo da razgovaramo zbog nekoga sa druge strane su deplasirane, naš interes je da se pitanje Kosova reši. S kim uostalom da vodimo dijalog ako oni nisu tu. Spremni smo da razgovaramo ali ne želimo da nas optužuju da kočimo sve to", rekao je Dačić i podsjetio da se Vlada Srbije prije nekoliko sedmica opredijelila za nastavak dijaloga.

Dačić je rekao da treba pokušati da se dođe do rješenja.

"Želimo statusno neutralni dijalog, ne dolazi u obzir da Srbija prihvati da zbog dobijanja datuma za početak pregovora sa EU pristane na nezavisnost Kosova. O svim drugim pitanjima spremni smo da razgovaramo", poručio je Dačić.

"Neće biti sastanka Dačića i Tačija"
Iz kabineta visoke predstavnice EU najavljeno je da će se Eštonova u Briselu sastati i sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Kosovski mediji su prenijeli potvrdu Kancelarije visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton da će ona sutra u Briselu, u odvojenim susretima, razgovarati sa Dačićem i Tačijem.

"Glavna tema bilateralnih sastanaka odnosiće se na pitanje kako ići dalje sa dijalogom. Zvaničnici iz kancelarije Eštonove ne isključuju mogućnost da poslijepodne dođe i do susreta Tači-Dačić. Ovaj susret nije još siguran i dosta toga zavisi od odvojenih susreta koje će dvojica premijera imati sa šeficom evropske diplomatije," javila je RTK.

Televizija Kohavision (KTV) je javila da "mnoge diplomate u Briselu očekuju da danas u Briselu dođe do susreta dvojice lidera što bi obilježilo početak dijaloga na visokom političkom nivou."

Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović je rekao da prilikom boravka premijera Ivice Dačića u Briselu i njegovog susreta sa šeficim diplomatije EU Ketrin Ešton nije planiran i susret sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

"Ono što ja znam je da će Tači biti vjerovatno tamo i Eštonova će se sresti sa njim, a ali ovo (susret sa Dačićem) nije u planu", kazao je generalni sekretar Vlade.

Dopisnik Tanjuga Dejan Anastasijević kaže da, prema njegovim saznanjima, sastanak Dačić-Tači nije predviđen protokolom.

On je dodao i da je za danas zvanično jedino predviđen razgovor o dijalogu Beograda i Prištine, ali da nije isključena mogućnost da se Dačić dotakne još nekih tema, kao što je problem lažnih azilanata, u razgovorima na marginama samita lidera EU koji se održava u Briselu.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la ABen » 19 okt 2012 17:28

Završen sastanak Ešton-Dačić-Tači
http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/ ... 63782.html

AGENCIJE - 19.10.2012 16:56
BRISEL - Zajednički sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton sa predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu je završen petanestak minuta pre 16 sati.
Njihov zajednički sastanak uslijedio je nakon što je šefica evropske diplomatije imala odvojene susrete - prvo sa Dačićem, a zatim i sa Tačijem.
Razgovor je, kako se saznaje iz diplomatskih izvora, trajao više od sat vremena.
Glavna tema razgovora bilo je unapređenje dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.
Premijer Srbije trebalo bi kasnije da se obrati srpskim novinarima.
Iz kancelarije Ketrin Ešton ranije je najavljeno da će poslije sastanka biti izdato saopštenje.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la ABen » 19 okt 2012 21:11

"Tačiju sam rekao da koliko je Kosovo njegovo, toliko je i moje"
http://www.vijesti.ba/vijesti/svijet/11 ... -moje.html

S. B. 19/10/2012 19:08:00
Hašim Tači i Ivica Dačić / anadolija
Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Briselu sa visokom predstavnicom Evropske unije (EU) za vanjsku politiku Catherin Ashton i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Na sastanku je dogovoreno da je neophodno ostvariti napredak u odnosima Beograda i Prištine, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Bruxellesa.

Premijer Srbije zatražio je da ne bude jednostranih poteza dok traju pregovori, te ukazao na spremnost srbijanske strane za pregovore o konkretnim problemima.

"Smatramo da je vrijeme da se postigne istorijski dogovor. Spremni smo za razgovore čak i o konačnom statusu Kosova i Metohije", istakao je Dačić i izrazio spremnost za razgovore o položaju srpskog naroda, zaštite crkvene baštine, ratnim zločinima, trgovini organima, nestalim licima, srpskoj imovini i povratku izbjeglih na Kosovo, prenose srbijanski mediji.

Dačić je najavio održavanje idućeg sastanka u novembru, prije kojeg će zvaničnici Srbije pripremiti platformu za vođenje dijaloga sa Prištinom.

On se osvrnuo na činjenicu da se sastao sa čovjekom koji je u izvještaju Savjeta Evrope osumnjičen za trgovinu organima, istakavši da kao premijer mora da učestvuje u dijalogu.

"Ja sam mu rekao da koliko je Kosovo njegovo, toliko je i moje. Ja sam rođen na Kosovu", naveo je Dačić i dodao da je Tači učestvovao i u razogovorima u Rambujeu, kao i u pregovorima u Beču.

Visoka predstavnica EU Catherin Ashton izrazila je čvrsto vjerovanje u nastavak dijaloga, pojašnjavajući da je na zajedničkom sastanku postignuta saglasnost da se dijalog nastavi i da su se Dačić i Tači obavezali da rade zajedno.

"Cilj je da se poboljšaju životni uslovi građana i da im se pomogne da riješe probleme, a to će i Srbiju i Kosovo približiti Evropi", naglasila je Ashton.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la ABen » 19 okt 2012 21:11

Srbija i dalje, očito, njeguje teritorijalne pretenzije prema Kosovu
http://www.vijesti.ba/vijesti/svijet/11 ... osovu.html

S. B. 19/10/2012 19:39:00
Azem Vllasi / vijesti.ba
Azem Vllasi, poznati kosovski političar, veliki borac za neovisnost te zemlje i aktuelni savjetnik Vlade Kosova za vanjske poslove u razgovoru za agenciju Anadolija komentirao je večerašnji susret srbijanskog premijera Ivice Dačiča i kosovskog premijera Hašima Tačija u Briselu.

Sastanku je, podsjetimo, prisustvovala i visoka povjerenica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku Catherin Ashton.

Vllasi smatra da je to "jedan protokolarni diplomatski gest" i da "velikog sadržaja neće biti".

"To se ne može smatrati nikakvom najavom nekih krupnih promjena u odnosima Srbije i Kosova. Jednostavno, obojica premijera su primorani na takav gest. Oni subjektivno vole, i Dačić na srpskoj, a Tači na kosovskoj strani, da budu ti koji će voditi taj proces dijaloga između Kosova i Srbije. Ali, u suštini svaka strana će ostati na svojim pozicijama. Predmet dijaloga između Kosova će biti sporedne i beznačajne stvari, a ne suštinske. Dok stalno ponavlja da nikako neće priznati Kosovo, da hoće razgovor sa Prištinom i Albancima, ali neće sa predstavnicima države Kosovo, Srbija i dalje, očito, njeguje teritorijalne pretenzije prema Kosovu. Srbija ne priznaje državu Kosovo, ne priznanje teritorij Kosova i granice. Srbija je ostala na pozicijama stare Miloševićeve politike po pitanju Kosova", rekao je Vllasi za agenciju Anadolija.

Podvukao je da suštinskih promjena neće biti, ali "nekog dijaloga mora biti".

"U samoj političkoj filozofiji EU kao međunarodne asocijacije, evropske asocijacije demokratskih država, jeste rješavanje svih problema dijalogom i izbjegavanje konflikata. U filozofiji EU nije da na nekog vrši pritisak, da nekome prijeti, da nekoga nečim uslovljava. Nekakvog razgovora će, dakle, biti, a sve pod firmom dogovora oko nekih pitanja koja će poboljšati život građanima na obje strane. Ali, po suštinskim pitanjima, i dalje će biti osporavanja državnosti Kosova od strane Srbije", pojašnjava svoj stav Vllasi.

Vanjski savjetnik kosovske vlade kaže da je čelnicima Republike Kosovo sugerirao kako da se ponašaju u ovom procesu i kako da "Srbiju istjeraju na čistac, a ne da joj dozvole da folira međunarodnu zajednicu kako je ona za dijalog i normalizaciju odnosa".

"S druge strane, stav Beograda je da je Kosovo i dalje Srbija!? Ja sam rekao našima da oni predlože teme za razgovore. Prvo, memorandum ili deklaraciju o uzajamnom priznavanju teritorijalnog integriteta obiju država. Znači, da Srbija prizna teritorijalni integritet Kosova, i, obrnuto, da se prizna nepovredivost granica, te da se obje strane obavežu da će normalizirati međudržavne odnose. Da vidimo kako će tada regovati Srbija. I tako ih odmah istjeraš na čistac. A ne da im pustiš da se foliraju", zaključuje Vllasi.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la ABen » 19 okt 2012 21:12

Susret Dačića i Tačija izazvao brojne reakcije na srpskoj političkoj sceni
http://www.vijesti.ba/vijesti/svijet/11 ... sceni.html

S. B. 19/10/2012 19:54:00
Čedomir Jovanović / vijesti.ba
Današnji susret premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija izazvao je brojne reakcije na srpskoj političkoj sceni.

- Srbima i Albancima, Srbiji i Kosovu je potreban trajni mir, a ljudima politika koja će obezbjediti da konačno jedna generacija proživi život bez rata i sukoba - rekao je lider LDP-a Čedomir Jovanović Tanjugu povodom susreta Ivice Dačića i Hašima Tačija.

On je dodao da je zbog toga presudno da susret ne bude praćen "neodgovornim ponašanjem državnih zvaničnika i nekim novim pokušajem da se događaj u Briselu kompenzuje antievropskom ili nacionalističkom kampanjom za unutrašnju upotrebu, kao što je do sada bio slučaj u sličnim situacijama".

- Kroz događaj u Briselu je postalo jasno i da je LDP godinama bila u pravu kada je tražila da se problemu Kosova pristupi racionalno, da se dijalog na najvišem nivou ne izbjegava uz besmisleni izgovor kako je svaki susret ili učešće na skupovima 'posredno priznanje Kosova' - rekao je lider LDP. Rješenje za odnos Srbije i Kosova mora biti zasnovano na opredjeljenju Srbije da se naši nesporazumi rješavaju po evropskim principima, sa jasnom perspektivom članstva u EU i za Srbiju i za Kosovo i sa garancijama trajnog mira i smanjivanja značaja granica kroz članstvo u EU i NATO, smatra Jovanović.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la ABen » 19 okt 2012 21:14

Jovanovicu pa niste vi vise u mogucnosti da vodite rat, nije vise niko bez oruzja da a vi da. A izumirete kao nacija, vase je odbrojano.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
noel malcolm
Član
Postovi: 3276
Pridružen/a: 18 okt 2012 21:50

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la noel malcolm » 19 okt 2012 22:49

ABen je napisao/la:Jovanovicu pa niste vi vise u mogucnosti da vodite rat, nije vise niko bez oruzja da a vi da. A izumirete kao nacija, vase je odbrojano.
Ne pjeva pjevac zbog sebe nego da ga selo čuje :)
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la ABen » 20 okt 2012 10:06

Light nacionalisti i lažni socijalisti
http://www.vijesti.ba/intervjui/111310- ... listi.html

S. B. 20/10/2012 00:02:00
Dušan Janjić / kurir
Direktor beogradskog Foruma za etničke odnose i predsjednik Nove socijaldemokratije, Dušan Janjić u intervjuu za Dane objašnjava zašto su Milorad Dodik, Zlatko Lagumdžija i Boris Tadića, umjesto socijaldemokratije izabrali nacionalizam, ko se krije iza imena i kapitala Darka Šarića i može li Aleksandar Vučić biti srpski Eliot Ness.

“I Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžiju građani Bosne i Hercegovine doživljavaju kao glavne krivce za nefunkcionisanje centralne vlasti; naprosto, ljudima je više muka od odugovlačenja, čekanja, nerešenih situacija, pa bi i u tome trebalo potražiti objašnjenje za loše rezultate koje su njihove stranke postigle na upravo završenim lokalnim izborima” – kaže Dušan Janjić.

“Pored toga, ne smemo zaboraviti da obojica političara – Zlatko Lagumdžija, doduše, u nešto manjoj meri – odavno pokušavaju da igraju na kartu ekstremnog nacionalizma i njihov poraz doživljavam i kao želju građana da ih kazne zbog neispunjenog obećanja da će svojim politikama uspeti da prevaziđu devedesete. Najzad, ako tražimo uzroke neuspeha partija u BiH koje su samo nominalno socijaldemokratske, moramo znati da se u vremenima ekonomskih kriza ljudi vraćaju masovnom populizmu; otuda povratak Srpske demokratske stranke, Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice. Isto je i u Srbiji: na vlasti su Socijalistička partija Srbije i nekadašnji radikali. Pa, i vladajuća socijaldmokratska koalicija u Crnoj Gori je tokom kampanje morala da se poziva na činjenicu da je stvorila državu".

DANI: Zašto kažete da su te partije nominalno socijaldemokratske?

JANJIĆ: Zato što ih ne smemo posmatrati samo kroz imena koja nose i stranačke programe; mnogo važnija je politika za koju se zalažu. Recimo, Dodikove Nezavisne socijaldemokrate su u Bosni i Hercegovini vodile istu onu politiku koju je u Srbiji vodila Demokratska stranka Borisa Tadića: dakle, u interesu tajkuna, zanemarujući takozvani srednji sloj i siromašne. Lagumdžijin problem je nešto drugačiji: njegova partija odavno funkcioniše kao neka vrsta umerene, bošnjačke light-nacionalne stranke. Jer, šta bi bila Lagumdžijina socijaldemokratija? Pozivanje na nekadašnje bratstvo i jedinstvo: evo, pogledajte, kaže Lagumdžija, u svojim redovima imamo sve nacije! Iako ih de facto nema. Na isti onaj način na koji, u poslednjih dvadesetak godina, u BiH nema ni istinske socijaldemokratije. Dobro, bio je rat, protektorat... Ipak, to ne ublažava činjenicu da su bosanskohercegovačke socijaldemokrate u pokušaju – da ih tako nazovem – uglavnom sve vreme radili u interesu najbogatijih.

DANI: I tu vidite sličnost sa Tadićevom Demokratskom strankom?

JANJIĆ: Naravno. Iako formalno socijaldemokratska, DS je partija krupnog kapitala. Zoran Đinđić je pokušao da DS usmeri u pravcu socijaldemokratije i negde 2002, na Zlatiboru, na sednici Glavnog odbora, delegati su tesnom većinom doneli oduku da ipak uđu u Socijalističku internacionalu. Nakon Đinđićevog ubistva, stranku je preuzeo Boris Tadić čija je politika bila mešavina nacionalizma i populizma. U tom smislu, bilo je potpuno prirodno da se Tadić poljubi sa Ivicom Dačićem, da sa njim potpiše Deklaraciju o pomirenju... Naprosto, među njima više nije ni bilo razlike.

DANI: Boris Tadić je nedavno rekao da će, ako ponovo bude izabran za predsjednika partije, Demokratsku stranku vratiti socijaledmokratiji i da će, u tom smislu, značajnu ulogu odigrati bivši šef njegovih službi sigurnosti, Miki Rakić. Kako to?

JANJIĆ: U pitanju je, naravno, ordinarna glupost koja pokazuje da se Boris Tadić još uvek nije suočio sa realnošću: i dalje misli da je predsednik države i da će za njega nastaviti da rade i BIA i ostale službe bezbednosti. U vreme dok je bio na čelu države, Tadić je hteo da bude sve. Da se malo više bavio svojom strankom a ne pravljenjem lažnih socijaldemokrata – kao što je to slučaj sa Rasimom Ljajićem – stvari u Srbiji bi danas drugačije izgledale. Uostalom, iz ličnog iskustva znam da se upravo Miki Rakić trudio da onemogući nastanak socijaldemokratskih stranaka, uključujući i našu Novu socijaldemokratiju. Zašto? Ko je u DS-u socijaldemokrata? Ako bolje pogledate, videćete da postoji samo jedan koji u programu, u nastupu, u merama koje vuče ima socijaldemokratiju; to je predsednik vojvođanske vlade i potpredsednik DS-a, Bojan Pajtić. Sa druge strane, Dragan Đilas je liberal...

DANI: A Boris Tadić?

JANJIĆ: Boris Tadić je nacionalista. Kao i Milorad Dodik. Nacionalizam je Tadiću i Dodiku prirodno stanje svesti. Pored toga, njihova osnovna ideja bavljenja politikom je kako da, zajedno sa grupom na čijem su čelu, što pre postanu bogati. Sve u svemu, reč je o pragmatičnim ljudima koji su, u smislu ličnog profita, spremni da obuku različite odore – od socijaldemokratije do nacionalizma; ne prave pitanje! Uostalom, pogledajte ministre, njihovu imovinsku kartu. Rasim Ljajić, na primer, nema stan, a nema ni auto. Prosto mi dođe da se rasplačem: novi Boris Tadić! Kada je došao iz Novog Pazara, Ljajić je živeo u iznajmljenom stanu; problem je samo – čije stanove danas rentira. Paradoksalno, u ovom momentu, u Srbiji najviše naznaka socijaldemokratije možete pronaći kod Aleksandra Vučića....

DANI: Kod Aleksandra Vučića?!

JANJIĆ: Ne, ne, sačekajte... Govorim o državnim merama pomoću kojih Vučić pokušava da izvrši preraspodelu bogatstva, da sredstva od monopolista usmeri ka srednjem sloju, siromašnima; u suprotnom, nadgradiće postojeće društvo ekstremno bogatih i ekstremno siromašnih, posle čega je neonacizam logičan korak... Znate, socijaldemokratija se, između ostalog, prepoznaje i po institucijama socijalne solidarnosti, uterivanju bogatih ljudi u socijalno odgovorno ponašanje. Kako? Ako je to potrebno, i poreskim merama.

DANI: Zar ovdje nije riječ o klasičnom populizmu?

JANJIĆ: Naravno, reč je o desnom, konzervativnom populizmu koji ima i socijalnu dimenziju. Ali, da li je socijalno odgovorno ponašanje ako Boris Tadić dozvoli Miroslavu Miškoviću da od potencijalnih 306 miliona dobijenih od prodaje Maksija na kraju državi isplati porez od 26 miliona? Nije. Da li će Vučić dozvoliti nešto slično? Ne verujem. E, upravo zbog toga se u Srbiji, nasuprot Vučiću, konstituiše novi front: u centru je Miroslav Mišković, a sa leve i desne strane stoje Miškovićevi puleni...

DANI: Ko su Miškovićevi puleni?

JANJIĆ: Demokratska stranka, Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića, Ujedinjeni regioni Srbije ministra Mlađana Dinkića... Vučićeva borba protiv kriminala i korupcije je udarila upravo na ono što mi socijaldemokrati tražimo – ukidanje monopola Miroslava Miškovića u trgovini hranom...

DANI: Jeste li sigurni da Aleksandar Vučić hoće baš to?

JANJIĆ: Dobro, Vučić je započeo ispitivanje privatizacija i onda je, okreni-obrni, neleteo na Miškovića. Gde god da krenete, tu je Mišković sa svojim političkim trabantima i danas je u Srbiji glavno pitanje: Vučić ili Mišković.

DANI: Kakva je Vučićeva perspektiva, šta mislite?

JANJIĆ: Već više od dve decenije u Srbiji je na delu enormna pljačka koja se odvija kroz vezu politike, organizovanog kriminala i korupcije. U doba ratova i sankcija, kriminalci – ti veliki borci protiv imperijalizma – nama, običnim građanima su po ulicama prodavali švercovani benzin, namirnice sumnjivog porekla po višestruko većim cenama... U tom periodu je zbrisano negativno značenje pojma “lopov” i “kriminalac”; svi su najednom postali “kontroverzni biznismeni”, spretni, snalažljivi ljudi koji rade za državu i za bogataše. Prebacujući zarađeni novac u privatni biznis, ti ljudi su se i sami vremenom bogatili. Šta mislite: zašto su svi u Srbiji skočili kada je naša stranka spomenula New deal? Šta je New deal, kada se dogodio? Upravo posle slične faze u Americi, u vreme kada se kriminalcima učinilo da su zavladali državom. U tom smislu, čini se da je Aleksandar Vučić došao kao Eliot Ness, pa mu, kao čoveku i političaru, savetujem oprez.

DANI: Zašto?

JANJIĆ: Zato što je dosta ubijanja političara u Srbiji!

DANI: Mislite da je Aleksandar Vučić ugrožen?

JANJIĆ: Mislim. Udario je u osinje gnezdo. Pogledajte šta se dogodilo sa Oliverom Dulićem. Naravno, dok se ceo slučaj ne završi, to bi trebalo ostaviti po strani, ali, evo, uzmite samo detalj: posle najave Dulićevog hapšenja, Demokratska stranka je odmah skočila u njegovu odbranu obećavajući da će formirati pravno-propagandni tim za odbranu svih svojih članova koji su, kako kažu, izloženi progonu. Dakle, oni su osumnjičenost za učešće u korupciji nazvali progonom! Najzad, ako se dokažu svi navodi Dulićeve optužnice, videćete da je u pitanju kriminal, ne korupcija. Nakon demokrata, neopisivom drekom i nervozom, oglasio se i Čedomir Jovanović, iz čega sam zaključio da se radi o poslovno-biološkoj pojavi koja izaziva neverovatno negativne političke posledice. Šta je dijagnoza?

DANI: Fidelinka?

JANJIĆ: I kupovina Fidelinke, ali i još neki mnogo ozbiljniji poslovi. Zanimljivo, u ovoj fazi afere Dulić ćute i dinkićevci; iz Socijalističke partije Srbije, govori samo Ivica Dačić. Po tom se pitanju ne oglašava ni Koštuničina Demokratska stranka Srbije; umesto o kriminalu, radije pričaju o Kosovu! Zašto sve ovo govorim? Zato što se Srbija trenutno nalazi u situaciji u kojoj se, tridesetih godina XX veka, nalazila Amerika, kada je hapšena mafija, Lucky Luciano i kada su, istovremeno, padali kongresmeni. U sličnoj situaciji je bila Italija sedamdesetih: tamo su zabranjene Socijalistička partija, Demohrišćanska... Pre toga su ljudi ubijani po ulicama. Hajde da kažemo da je i Zoran Đinđić između ostalog ubijen zbog sličnog pokušaja; ovo je drugi pokušaj, najozbiljniji. Zato je, verujem, važno da Vučić zastane; u ovom momentu se ne može osloniti na državu. Dobro je iskoristiti polet sa kojim je krenuo, ali za takvu bitku Vučić najpre mora dobiti jasnu podršku koalicionih partnera, ali i svoje stranke.

DANI: Sudeći po izjavama u medijima, jasno je da Vučić baš ne može da računa na podršku koalicionih partnera. Ali, ima li podršku svoje stranke, šta mislite?

JANJIĆ: Nisam siguran. Ali, kada je reč o borbi sa kriminalom u koju se upustio, nije mi jasno zašto se Vučić zaleteo na slučajeve koje je neko pre njega istraživao; govorim o Agrobanci, Remediji, Duliću... Te afere su istraživane na sumnjiv način – neki su tragovi u međuvremenu uklonjeni... Na njima je svojevremeno odlično radila i pokojna Verica Barać, čiji se izveštaji danas zloupotrebljavaju. Ono do čega je dolazila, Verica Barać je dostavljala Evropljanima, Evropljani Tadiću, ovaj Snežani Malović, ali je u svim tim istragama bilo dovoljno kriminalističkih policajaca koji su bili pod komandom ondašnjeg i sadašnjeg direktora, Milorada Veljovića...

DANI: Šta hoćete da kažete? Pa, direktor policije je stao na stranu Aleksandra Vučića!

JANJIĆ: Policajac je policajac i, koliko god da je korumpiran, u jednom momentu će poželeti da vidi rezultat svog rada. U tom smislu, Veljoviću je verovatno dosta rizika da sam padne u zatvor; oseća da mora preseći i zato je stao na Vučićevu stranu... Nažalost, u smislu organizovanog kriminala i korupcije, Srbija danas liči na prebogati švedski sto i Vučić bi svojom sabljom trebalo da udari u srce čvora.

DANI: Šta je srce čvora?

JANJIĆ: Pranje Šarićevog novca. Da se razumemo: daleko sam od fana ili glasača Srpske napredne stranke, ali vidim u kom pravcu stvari idu: Vučić je, tvrdim, ozbiljno ugrožen! Dakle, da bi sprečio sabotiranje i krenuo u ozbiljan obračun sa kriminalcima, Vučić bi, pre svega, trebao da reorganizuje Savet za nacionalnu bezbednost čiji je šef. Kako će to uraditi? Tako što će promeniti zakon i to po uzoru na sličan zakon koji važi u Poljskoj. Jer, izvinite, šta u Savetu za nacionalnu bezbednost radi šef BIA-e ili šef vojne obaveštajne službe? U tom telu ne sede operativci, nego političari od kojih ovi primaju naloge. Ne mogu policajci, šefovi obaveštajnih službi donositi političke odluke.

DANI: Pored toga što je na čelu Saveta za nacionalnu bezbednost, podsjećam Vas da je Vučić i ministar odbrane i predsjednik stranke...

JANJIĆ: Nije loše to što je Vučić ministar vojni. Naime, ovoj borbi mu je neophodna koordinacija i ispomoć vojske. Vojska ne može da bude efikasna u borbi protiv ovakvih zala, ali može da pomogne – vojna policija, obaveštajne službe... Naravno, ako u ovu bitku uđete kao ministar vojske, uvek postoji opasnost da na taj način građanima sugerirate da ste prihvatili meksički model. Ali, to je druga priča. Vratimo se borbi protiv organizovanog kriminala! Pre ulaska u tu bitku, neophodno bi bilo pripremiti javnosti, uveriti ih da ste ozbiljni. Do kada su u Italiji ljudi ubijani? Do trenutka kada je na ulice izašlo njih milion sa transparentima – Stop mafiji! E, tada su krenule da padaju vlade, da se raspadaju stranke... Dakle, trebalo bi, kažem, zastati, organizovati se, postići neophodan konsenzus i onda se obratiti građanima. Siguran sam da bi građani Srbije masovno podržali borbu protiv političara koji su u vezi sa organizovanim kriminalom.

DANI: Zašto ste rekli da je slučaj Šarić “srce čvora” organizovanog kriminala?

JANJIĆ: Zato što čete Darka Šarića naći u mnogim privatizacijama u Srbiji koje su urađene po nešto uprošćenom ruskom modelu. Mene ne brine ko je Šarić, gde je, ko mu je logistika; tim informacijama raspolaže DEA. Mene brine ako u tom lancu privatizacija po Srbiji naletim na članove vlade -–uglavnom potpredsednike, ponekad i predsednike – koji su učestvovali u promenama zakona i koji su te informacija puštali zainteresovanim stranama. Šarić se pojavljuje tek u drugom krugu privatizacija...

DANI: Šta to znači?

JANJIĆ: Kada prvi krug opljačka preduzeće, preuzme ga, sve rasproda, navuče dugove i onda, kao, ne zna šta će, donesu se državne mere i iste one konsultantske kuće koje su prethodno to predale malim akcionarima, kreću u spašavanje tako što na direktorska mesta postave ljude iz svojih kuća ili agencija. Reč je uglavnom o dve agencije...

DANI: Koje?

JANJIĆ: Pogledajte u Vojvodini... Direktori firmi preko advokata to prodaju Šarićima i vi dobijate preduzeća koja se formalno vode na Šariće, a iza kojih stoji ko zna čiji kapital. Dakle, zašto je važno razrešiti aferu Šarić? Zato što na taj način dobijate jasnu sliku pljačke građana Srbije. Naravno, ubrzo će se pokazati da je Darko Šarić tu manje-više beznačajan i da predstavlja samo šrafčiće u stravičnoj tajkunizaciji i pljački Srbije. Ako bi krenula akcija rešavanja afere Šarić, najmanje dva tajkuna – zna se o kome je reč – morala bi, kao Abramovič i Berezovski, negde da beže. Razlika je u tome što ne bi, za razliku od ove dvojice, mogli u London. Uostalom, ovim našima je, u tom smislu, mnogo bliža “majčica Rusija”.

DANI: Pretpostavljam da je za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije neophodna i pomoć Zapada. Da li je Vučić dobio takvu podršku?

JANJIĆ: Jeste. Ne mislite valjda da sam sam izmislio metaforu o švedskom stolu? Dakle, Vučić je, pre svih, dobio podršku Amerikanaca da započne borbu protiv organizovanog kriminala i, ako je o Šarićima reč, da krene od samog vrha države. Nevolja je u tome što Zapad, poučen iskustvom prethodnih vlada, posebno Borisa Tadića, Srbiji više ništa ne veruje. Mnogo su ih lagali, znate, tako da više nema blanko poverenja; potrebni su i neki dokazi, garancije, što je znak da su Washington i Bruxelles konačno naučili lekciju da Beogradu nikada ne veruju na reč. Najpre delo, pa onda podrška!

Naravno, upravo zbog namere da se obračuna sa organizovanim kriminalom i istraži veze politike i mafije, u Srbiji postoje političari koji se plaše da će Vučić toliko ojačati da će ubrzo postati narodni heroj...

DANI: Što je realna opasnost...

JANJIĆ: Jeste, ali – bože moj! Neka postane! Ako će se, čišćenjem gnoja koji se u međuvremenu nakupio, Vučić iskupiti od svoje radikalske prošlosti, evo, svaka čast! Trebalo bi mi pružiti šansu. Ali, ponavljam: neka u toj borbi Aleksandar Vučić najpre stane na loptu, pokuša da dobije podršku i unutra i spolja, neka napravi reorganizaciju Saveta za nacionalnu bezbednost, uzme dva nova slučaja i krene u obračun. I, ako će Vučićeva zvezda zasijati tako što će se prethodno ugasiti stotinu tamnih, pa neka zasija. Od toga ćemo svi imati koristi.

DANI: Prošle godine ste, u intervjuu Danima, rekli kako je Darko Šarić, početkom devedesetih, bio službenik jugoslovenske ambasade u Moskvi...

JANJIĆ: Kao što ste videli, ta izjava je u javnosti izazvala ogromnu buru. Naravno, stojim iza toga što sam rekao. Uostalom, to su potvrdile i lukave reakcije koje je javnost po tom pitanju čula od bivšeg jugoslovenskog ambasadora u Moskvi, Danila Ž. Markovića, ali i od Milana Milutinovića. Izvinite, pa kriminalci nigde ne padaju s neba! U većini slučajeva, oni su povezani sa državom. Bez podrške države, teško ćete – bežeći – stići u Peru ili Venecuelu. Ako vas, recimo, tamo uhapse, a onda ambasador trči da vas vadi...

DANI: Čiji ambasador?

JANJIĆ: Države iz koje ste navodno pobegli. Dakle, morate imati vezu sa državom i, u tom smislu, Darko Šarić je paradigma. Znate, od 2001. do 2003, zajedno sa regionalnim timom, istraživao sam vezu etničkih sukoba, kriminala i terorizma, i došao do zaključka koji je kasnije preuzeo Zoran Đinđić: svaka država ima svoji mafiju, ali samo u Srbiji mafija ima svoju državu. Verujem da bi se pojedinim crnogorskim ili bosanskohercegovačkim političarima učinilo da je u njihovim zemljama najgore, ali, verujte, u odnosu na Srbiju, to je fusnota; crnogorski i bosanski kriminalci su, u tom smislu, mali od kužine. Jednostavno, drugačije je. Možda običnom čoveku to izgleda kao nijansa ali – nije. U pitanju su krupne razlike.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
sarajlija
Član
Postovi: 875
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:07

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la sarajlija » 20 okt 2012 16:41

Oni bi se sad kao nesto dogovarali hehe. Pada mi na pamet jedan komentar jednog citaoca ne znam koje novine su bile u pitanju koji napisa "oni bi se sad dogovarali a kada su ostali htjeli da se dogovaraju oni su ih htjeli poklat".
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M

http://www.youtube.com/watch?v=9GiTzVdWX5Q obavezno pogledati

Avatar
noel malcolm
Član
Postovi: 3276
Pridružen/a: 18 okt 2012 21:50

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la noel malcolm » 21 okt 2012 02:30

sarajlija je napisao/la:Oni bi se sad kao nesto dogovarali hehe. Pada mi na pamet jedan komentar jednog citaoca ne znam koje novine su bile u pitanju koji napisa "oni bi se sad dogovarali a kada su ostali htjeli da se dogovaraju oni su ih htjeli poklat".
Dobar citat, bravo!
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la ABen » 22 okt 2012 09:50

Srbija nije ta koja će da pogazi BiH
http://www.vijesti.ba/vijesti/svijet/11 ... i-BiH.html

S. B. 21/10/2012 23:03:00
Tomislav Nikolić / vijesti.ba Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da nije ljut na predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića, da ne zna razlog njegove ljutnje i da će prihvatiti razgovor kada ga Josipović bude pozvao.

"Čekam da se odljuti. Ja ne živim u prošlosti. Ne pitam kad je ko protiv koga ratovao, to može samo na jubilejima da se govori, ili kako je izgledao rat. Današnjoj deci govoriti o ratu, a ne pričati im šta ih čeka sutra je besmisleno", rekao je Nikolić u intervjuu makedonskoj televiziji "Sitel".

Govoreći o Hrvatskoj koja je na ulazu u EU, Nikolić kaže da je ona i dalje prihvatljiva za Uniju iako nije riješila problem protjeranih Srba.

"Hrvatska nije rešila problem Srba koje je proterala, kojima nije vratila imovinu i kojima ne dozvoljava da uživaju u njoj, nije im omogućila ni miminum osnovnih ljudskih prava, ali je iz nekog razloga prihvatljiva za EU", kazao je Nikolić.

Dodaje da će Srbija nastaviti "mirno i strpljivo sa Hrvatskom da uređuje svoje odnose" i otklanja neriješena pitanja.

"Pozvao sam hrvatske predsatvnike da kažu koja pitanja Srbija nije rešila, da možemo da ih rešimo, ali sam zato otvorio niz pitanja koje Hrvatska nije rešila i neće. Međutim, Hrvatska je miljenik EU, uvek je bila favorizovana, pa tako i sada. Srbiji se priča o problemu loših privatizacija i lošeg urađenog pravosuđa, pa je to i razlog zašto ne možemo da budemo član EU", istakao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je dodao da, sa druge strane, pravosuđe i privatizacija u Hrvatskoj nisu ništa bolje urađeni nego u Srbiji, a možda čak i lošije.

"Kad biste pogledali Hrvatsku kako izgleda pravosuđe i privatizacija i oblast ljudskih prava shvatili biste da je to mnogo lošije urađeno nego u Srbiji...Otkud tolika razlika među nama? Mi smo tek kandidati za EU, nemamo još datum za otpočinjanje pregovora, a Hrvatska će sledeće godine postati punopravni član", rekao je Nikolić.

Govoreći o odnosu sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom, Nikolić je kazao da "Srbija ne svojata RS i da je narod u tom entitetu taj koji odlučuje kako će živeti".

Nikolić je podsjetio na obaveze koje Srbija ima prema RS po Dejtonskom sporazumu, ali i na ekonomsku i trgovinsku saradnju.

"Ne odbacujem centralu BiH u Sarajevu, nemam na to pravo. Mi smo prihvatili Dejtonski sporazum i po njemu je Bosna država sastavljena od dva entiteta", ukazao je Nikolić i dodao da ta država ne funkcioniše i da "polako nestaje pred našim očima".

Nikolić je poručio da nije Srbija ta koja će da pogazi Bosnu i Hercegovinu.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la ABen » 22 okt 2012 09:53

"Ne odbacujem centralu BiH u Sarajevu, nemam na to pravo. Mi smo prihvatili Dejtonski sporazum i po njemu je Bosna država sastavljena od dva entiteta", ukazao je Nikolić i dodao da ta država ne funkcioniše i da "polako nestaje pred našim očima".

Nikolić je poručio da nije Srbija ta koja će da pogazi Bosnu i Hercegovinu.
Brini se majmune jedan o svojoj drzavi koja propada. Ko da nemate dovoljno problema u Srbistanu. Ti ces da se brines za probleme u BiH, Hrvatskoj itd..
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ZV Keli
Član
Postovi: 2096
Pridružen/a: 21 okt 2012 11:06

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la ZV Keli » 22 okt 2012 10:17

ABen je napisao/la:
"Ne odbacujem centralu BiH u Sarajevu, nemam na to pravo. Mi smo prihvatili Dejtonski sporazum i po njemu je Bosna država sastavljena od dva entiteta", ukazao je Nikolić i dodao da ta država ne funkcioniše i da "polako nestaje pred našim očima".

Nikolić je poručio da nije Srbija ta koja će da pogazi Bosnu i Hercegovinu.
Brini se majmune jedan o svojoj drzavi koja propada. Ko da nemate dovoljno problema u Srbistanu. Ti ces da se brines za probleme u BiH, Hrvatskoj itd..
Cini mi se da su manje funkcionalna drzava od nas iako imamo preveliki birokratski sistem.

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41197
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la Jack » 22 okt 2012 12:05

Nestali Srbi Hrvatske.Srbija im demografski propada.Imaju nepismenog lika koji je u 52 godini kupio diplomu s faksa.Pa, kud ces bolje?

:P
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
Drina
Moderator
Postovi: 7353
Pridružen/a: 20 okt 2012 19:53

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la Drina » 25 okt 2012 22:31

Traže Mađarsku usred Srbije

U novosadskom sudu počela istraga povodom prošlonedeljnog incidenta u Temerinu. Pronađeni plakati zabranjenog skupa „EMI Tabor“, namenjenog Kanjiži



slika

Sedmorica osumnjičenih za izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti su, saznajemo, u kafiću u Ulici JNA u Temerinu, zlostavljali i ugrožavali sigurnost gostiju. Pozdravljali su ih nacističkim pozdravom „Zig hajl“, a neko od njih je flašom u glavu udario Predraga N., posle čega se tuča preselila na ulicu ispred lokala. Tokom razmenjivanja batina, neki od sedmorice osumnjičenih su psovali „majku srpsku“ i uzvikivali: „Ovo je Mađarska“!

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ak ... red-Srbije


Samo nek se ljulja :spavanje:
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Avatar
ZV Keli
Član
Postovi: 2096
Pridružen/a: 21 okt 2012 11:06

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la ZV Keli » 25 okt 2012 22:44

Cudo se mangupisu Madjari a sve ih manje u Srbiji...

Avatar
Drina
Moderator
Postovi: 7353
Pridružen/a: 20 okt 2012 19:53

Re: Srbistan i politika

Post Postao/la Drina » 25 okt 2012 22:50

Jeste ih manje ali i pored cinjenice da udio Srba raste u Vojvodini, on ne raste u madarskim sredinama.
Srbalji se nabijaju u Novi Sad i ne preuyimaju madarska sela.


Nama je bitno da se ljulja. Da Madari traye pripajanje Madarskoj i da postoji sto jaca nezavisna struja u Vojvodini.
Sto vise ovakavih talasanja to sve vise sredstava i energije Beograd mora usmjeravati u taj kraj. Povecat ce policijsku prisutnost npr.

A sto vise energije i sredstava Beograd bude ulagao u Vojvodinu i Kosovo, to ce manje ulagati u Bosnu.
Zato nama odgovara situacija na Kosovu. Jos sam da se vise zaljulja u Vojvodini
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Odgovorite