☑ Pravila foruma i savjeti

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5852
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la Abidaga » 16 nov 2012 00:36

15. novembar 2012
U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je nakon podne namaza svečano uručena Menšura novoizabranom reisu-l-ulemi mr. Huseinu ef. Kavazoviću. Menšuru mu je uručio mr. Safet Softić, predsjednik Sabora IZ u BiH i Odbora za dodjelu Menšure. U ovom Odboru su još bili dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema, dr. Nedžad Grabus, muftija ljubljanski, Muamer ef. Zukorlić, glavni muftija IZ u Srbiji, dr. Fikret Karčić, profesor šerijatskog i svjetovnog prava i Mensur ef. Pašalić, predsjednik Udruženja ilmijje Iz u BiH. Svečanosti su prisustvovali brojni uglednici, ulema, predstavnici državnih organa i drugih institucija, vjerski velikodostojnici iz islamskih zemalja, među kojim i turski Reis dr. Gormez i brojni drugi vjernici.

Svečanost je započela dolaskom dvojice reisu-l-ulema dr. Mustafe ef. Cerića i novoizabranog mr. Huseina ef. Kavazovića. Nakon podne namaza ašere je proučio hafiz Aziz Alili, kraći zikir u pratnji horova učio je hafiz Mensur Malkić. Nakon ilahija koje su proučili hafizi Burhan Šaban i Sulejman Bugari u pratnji horova i tekbira cijelog džemata odluku Izbornog tijela o izboru Reisu-l-uleme pročitao je Muharem Hasanbegović, predsjednik Organizacionog odbora za pripremu svečane ceremonije dodjele Menšure. Potom je uslijedio glavni čin dodjela Menšure koju je novoizabranom reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću uručio Safet Softić predsjednik Sabora i Odbora za dodjelu Menšure. Nakon toga je zakletvu dao Reis Husein Kavazović. Uslijedilo je potom učenje tekbira, a zatim obraćanje dosadašnjeg Reisa dr. Mustafe Cerića.

Riječ Reisa Cerića
- O vjernici Allahu i Njegovom Poslaniku budite predani, kao i onima kojima poklonite svoje povjerenje da vas vode, pa ako se oko neček nesložite, izravnajte to Allahovom i mjerom Poslanika ako vjerujete u Allaha i Sudnji dan, jer to vam je najbolje i najispravnije objašnjenje. (Kur’an, 4:59).

Draga braćo i sestre, Prvi i najvažniji uvjet za spas i opstanak muslimana Bošnjaka bilo je i ostalo vidovito duhovno i hrabro političko vođstvo. Bošnjaci su imali dobre i loše vođe kao i svi drugi narodi, ali u buduće Bošnjaci ne mogu podnijeti loše vođe zato što žive u takvom okruženju koje ne dozvoljava nemar, neznanje, neodlučnost, potkupljivost, pokvarenost i neodgovornost. Više od jednog stoljeća Bošnjaci nisu imali vođe koji su mogli da im osiguraju duhovni, politički i materijalni prostor za njihova duhovna, nacionalna i kulturna ostvarenja, kao ni njihov fizički opstanak. Pa ipak, usporedbom nekih vođa iz različitih epoha kao što su bili Huseina-kapetan Gradašćević, Ali-paša Gusinski, reisu-l-ulema Džemaluddin Čaušević, Mehmed Spaho i Alija Izetbegović, zapažamo nekoliko zajedničkih osobina, koje su imali. Svi su aktivno sudjelovali u oblikovanju povijesti, imali su hrabrost i karizmu, bili su nepotkupljivi, bili su spremni rizikovati vlastiti život, zdravlje i imetak za plemeniti cilj. Svi su bili obrazovani i znali su se nositi sa složenošću geopolitičke i religijske stvarnosti njihovog vremena. Više nego ikad ranije bošnjački narod ima potrebu za snažnim i odvažnim duhovnim, nacionalnim i političkim vođama poput nekih iz prošlosti. Mnogo važnije od “velikog naroda” su volja i sposobnost savjesnih i odgovornih vođa da rade za dobrobit svog naroda. Nije bez razloga rečeno da su dvije vrste ljudi beskorisni: oni koji ne znaju voditi i oni koji ne znaju slijediti. Danas prvog dana hidžretske 1434., odnosno 15. novembra, 2012. miladske godine ovdje u Gazi Husrev-begovoj džamiji svjedočimo da je Husein ef. Kavazović dobio naše povjerenje da nas duhovno i moralno vodi, a mi se obavezujemo da ga slijedimo sa predanošću na koju nas zadužuje Allah i Njegov Poslanik te povijesni dokument Menšure, koju je Husein ef. Kavazović danas primio kao emanet kojeg sam ja dosada nosio u ime islama i ispred muslimana. Uvaženi Husein ef. sretan sam i zadovoljan što ti emanet Menšure bosanskog reisu-l-ulme prenosim u slobodi naše vjere i nacije, pri punoj svijesti i istinskom uvjerenju da ćeš ti ovaj emanet nositi hrabro i mudro na Allahovo zadovoljstvo i na čast i ponos našeg naroda. U to ime, poštovani reisu-l-ulema Husein ef. Kavazoviću, od srca ti čestitam i učim ti dovu Allahu Uzvišenom da ti uveća vjeru, da ti osnaži volju, da ti blagoslovi želju da budeš znak i putokaz svakom čovjeku dobre volje na putu istine, pravde, mira i pomirenja uvijek i na svakom mjestu. Draga braćo i sestre, ovim činom prestaje moja dužnost reisu-l-uleme Islamske zajednice i vrhovnog muftije u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u svijetu. Od ovog trenutka dužnost reisu-l-uleme Islamske zajednice i vrhovnog muftije u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u svijetu preuzima Husein ef. Kavazović, pa neka mu je hairli i sretno uz Allahovu pomoć i milost! Amin!


Nakon obraćanja reisu-l-uleme Cerića prema minberu se uputio Reisu-l-ulema Husein Kavazović. Sa minbera je uputio sljedeću hutbu:

Hutba reisu-l-uleme Kavazovića
- E`uzu billahiminiš-šejtanir-radžim. Bismillahir-rahmanir-rahim.
Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom, Vladaru Dana sudnjega. Neka je salavat i selam na našeg pejgambera Muhammeda, prvaka među poslanicima, na njegovu čistu porodicu i njegove ashabe. Dragi, poštovani mu’mini i mu’minke, es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu! U ovom velikom danu, na ovom mubarek-mjestu, primih Menšuru Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ovlašćenje da vršim ovu odgovornu dužnost, kao izraz volje naše Islamske zajednice, potvrđene rezultatima glasanja Izborne skupštine 23. septembra ove godine.

Poštovani! Tako mi Gospodara nebesa i Zemlje, tako mi našeg časnog Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, tako mi Kur’ana časnog, tako mi dina koji je od Adema do Muhammeda, alejhi-s-selam, objavljivan, tako mi svjetova koje Uzvišeni stvori, obećavam da ću povjerenu dužnost obavljati odgovorno i savjesno. Obavljat ću je u skladu s propisima časnog Šerijata, na temelju Menšure, koja me silsilom, putem šejhu-l-islama, halifa i hulefai-r-rašidina, veže s našim časnim poslanikom Muhammedom, alejhi-s-selam. Obavljat ću povjerenu dužnost uvažavajući Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine i državne zakone. Ovu zakletvu polažem pred Gospodarom svjetova i Njegovim melekima. Zaklinjem se pred vama koji ste danas mojim riječima svjedoci. Molim Uzvišenog Allaha da bude zadovoljan ovim činom, kao što je bio zadovoljan kad su se vjernici poslaniku Muhammedu, alejhi-s-selam, pod drvetom na vjernost zakleli. Radit ću za dobro muslimana, Islamske zajednice i ummeta islama. Sarađivat ću s pripadnicima, članovima, uposlenicima i predstavnicima naše Zajednice. Poštivat ću vrijednosti islama, čuvati ugled Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, štititi interese i prava muslimana, brinuti se za materijalna dobra i ukupnu imovinu Zajednice.

Poštovana braćo i sestre! Misija naše Zajednice je da ukupnim djelovanjem utječe na ispravno razumijevanje islama i primjenu njegovih normi. Misija naše Zajednice je da radi na osiguravanju uvjeta za prenošenje Emaneta.

Uzvišeni Allah kaže:
Mi smo nebesima, Zemlji i planinama ponudili Emanet, pa su se sustegli i pobojali da ga ponesu, ali ga je preuzeo čovjek... (Al-Ahzab: 72.)
Džine i ljude stvorio sam samo zato da mi ibadet čine. (Ad-Dârijat: 56.)
Reci: “Moj namaz i moji obredi, moje življenje i moje umiranje pripadaju Allahu Koji Gospodar svjetova je...” (Al-An’âm: 162.)

Naša zadaća jeste da učestvujemo u izgradnji svijeta predanog Bogu, jedinom Stvoritelju i Gospodaru. Mi živimo uvjereni da nas Gospodar, Milostivi, Samilosni, sluša i gleda, da nas štiti i pomaže, da nas ne napušta i ne ostavlja same. On je Živi i On je Vječni. On je Blagi i On je Moćni. On je Istina i On je Spas. Mi smo na ovom svijetu Njegovi namjesnici. Pozivam vas da mi pomažete u svemu što je dobro i dopušteno, a da me upozorite i onemogućite u onome što je loše i nedopušteno. Neka u tome bude i dio vaše odgovornosti prema Zajednici.

Muslimani i muslimanke! Svijet u kome živimo danas nemiran je, nestabilan i tjeskoban. Pun je okrutnosti, neizvjesnosti i straha. Stoga je temeljita moralna obnova svih nas pojedinačno, obnova naših porodica, našeg komšiluka i naših džemata – naša velika zadaća i naša obaveza! Spremni smo sudjelovati u moralnom uspravljanju našeg društva, našeg susjedstva i svijeta u kome živimo. U tome želimo sarađivati sa svima koji shvataju ovu nužnost i prihvataju da je predanost Uzvišenom Gospodaru izvor naše moralne snage i nadahnuća.

Braćo i sestre! U vremenu prije izbora za reisu-l-ulemu, predstavio sam dio programa svog budućeg rada. Ukazujući mi povjerenje izborom za reisu-l-ulemu, omogućili ste da moj cjeloviti program bude ponuđen institucijama Islamske zajednice na dopunu i odobrenje, da bi se u mome mandatu ostvarivao. Izražavajući svoje uvažavanje dosadašnjem vodstvu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na čelu s cijenjenim reisu-l-ulemom Mustafom efendijom Cerićem, koje je ostvarilo značajne rezultate u svome radu, naglašavam da želimo nastaviti sve korisne i uspješne poslove u Zajednici. Pred nama su ozbiljni zadaci razvoja i neophodnih promjena u Zajednici. Učvršćeni vjerom u Allaha Uzvišenog, nećemo se plašiti izazova. Snagu iz jedinstva muslimana i svijesti Bošnjaka usmjeravat ćemo prema sigurnosti i dobrobiti ummeta, društva i države u kojoj živimo. Radit ćemo odlučno, hrabro, uključujući sve svoje sposobnosti i znanja. Unapređivat ćemo naš sistem obrazovanja i razvijati nauku, zalažući se za neograničenu razmjenu ideja.

Nedavna agresija na državu Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, ostavili su dalekosežne razarajuće posljedice na naše ljude i našu zemlju. Pripadnici Islamske zajednice su bili i sami cilj zločina. Zajednica je doživjela teške ljudske gubitke, institucionalno rastakanje i materijalno uništavanje. Naša obaveza je obnoviti porušeno, ne zaboraviti zulum koji smo pretrpjeli, pamtiti šehide i gazije. Zajedno s drugima, učestvovat ćemo u snaženju države Bosne i Hercegovine i njezinom napretku. Doprinosit ćemo jačanju bosanskohercegovačkog društva, utemeljenog na slobodi i ravnopravnosti, poštivanju u različitostima i odgovornosti za njegovanje tih vrijednosti. Sarađivat ćemo s komšijama drugih vjera “na temelju Riječi koja je i njima i nama jednaka: da ne obožavamo nikoga osim Jedinog Boga.”

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će trajno dijeliti sudbinu svojih pripadnika i odlučno ih predvoditi u onome što je djelovanje za njihov interes i za odbranu i jačanje njihovih prava. Istinski ćemo se brinuti o našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori. Posebnu pažnju i odgovornost ćemo usmjeriti prema ukupnoj bošnjačkoj dijaspori. Mi smo dio evropske stvarnosti i autohtoni islamski narod Evrope i svjetske zajednice. Ponašat ćemo se odgovorno i osjećati ravnopravno. Ummet islama je naša kolijevka, a mi smo njegov nakit.

Braćo i sestre! Mi ljudi smo stvoreni za vječnost, a ne za prolaznost. Allah Milostivi je povezao naša srca imanom, pa ujedinimo naše redove međusobnom ljubavlju, praštanjem i zajedničkim radom za dobro na Allahovom putu.

Va’tesimu bihablillahi džemian ve la teferreku...
Rabbi jessir ve la tu assir rabbi temmim bil-hajr amin.
Ves-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.


Nakon hutbe reisu-l-uleme Huseina Kavazovića u Gazi Husrev begovoj džamiji u Sarajevu, proučeno je još nekoliko ilahija, a završio je hafiz Mensur Malkić sa Wa’tesimu bihablillahi džemian. Na kraju je dovu proučio hafiz Ismet ef.Spahić, čime je završena svečanost dodjele Menšure reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću. Uslijedilo je, uz učenje tekbira, čestitanje prisutnih novoizabranom reisu-l-ulemi.

O novom reisu-l-ulemi
Husein-ef. Kavazović je rođen 3. jula 1964. godine u Jelovče Selu (općina Gradačac), od oca Hasana i majke Saime. Osnovno obrazovanje je stekao u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1983. godine. Na Šerijatskom fakultetu Univerziteta Al-Azhar u Kairu je studirao u periodu od 1985. do 1990. godine. Magistarski rad je odbranio na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, iz područja šerijatskog prava. Stručne i druge radove je objavljivao u listovima i časopisima koje izdaje Islamska zajednica u BiH, a učestvovao je i u radu redakcija i uredničkih savjeta nekih od njih. Radio je kao imam, hatib i mualim u džematima u Srebreniku i Gradačcu. Obavljao je funkciju muftije tuzlanskog u periodu od 1992. do 2012. godine. U članstvo Sabora IZ-e u RBiH izabran je prije same Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Biran je za člana Rijaseta IZ-e u BiH, u svim mandatima. Član je Vijeća za fetve IZ-e u BiH. Dao je veliki doprinos u obnovi i radu Tuzlanskog muftijstva i Behram-begove medrese, na uvođenju vjeronauke u osnovne i srednje škole, te u obnavljanju lista Hikmet. Jedan je od pokretača Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolućoj kod Lukavca, prve ustanove za rehabilitaciju ovisnika u okviru Islamske zajednice u BiH. Zajedno sa svojim saradnicima, radio je na pokretanju i razvoju Agencije za certificiranje halal-kvalitete IZ-e u BiH. Snažno se angažirao i na zbrinjavanju prognanog i izbjeglog stanovništva iz Istočne Bosne tokom Agresije, a potom i u obnavljanju infrastrukture IZ-e u BiH i povratku muslimana u sela i gradove iz kojih su protjerani. Učestvovao je u radu međunarodnih islamskih konferencija i naučnih skupova u Istanbulu, Meki, Kairu, Rabatu, Teheranu, Kuvajtu i Džakarti, kao i na naučnim skupovima u Bosni i Hercegovini. Govori arapski jezik i služi se engleskim jezikom.

O Menšuri
Menšura je svečani dokument kojim se potvrđuje da je određeno lice legalno imenovani, odnosno izabrani reisu-l-ulema i da je kao takav ovlašten, da u smislu šerijatskog prava daje slična ovlaštenja podređenim vjerskim službenicima naziva se u bosanskoj praksi menšura. Ovaj naziv je u bošnjačku islamsku administraciju došao putem osmanlijskih institucija, a Osmanlije su ga, opet, uzele od prethodnih muslimanskih država. U međunarodnim ugovorima o regulisanju položaja muslimana na Balkanu nakon 1912.-1913. termin menšura je korišten za značavanje dokumenata o autorizaciji lokalnih muslimanskih vođa (velikih/glavnih muftija) od strane šejhu-l-islama nakon provedene procedure izbora ili imenovanja u nacionalnim okvirima. U tom smislu ovaj termin koristi Autonomni štatut iz 1909. godine i sva kasnija praksa Bošnjaka. Tekst menšure kod Bošnjaka mijenjao se tokom proteklog stoljeća. Uopćeno govoreći, tekstovi ranijih menšura bili su mnogo bliži osmanlijskom uzoru dok su kasniji, posebno u vrijeme komunističke vlasti, pretrpjeli znatne modifikacije, što je na svoj način odražavalo marginalizaciju uloge islama u društvenom životu Bošnjaka. Menšura se novoizabranom reisu-l-ulemi predaje svečano u prisustvu uleme, vjernika, državnih predstavnika, visokih dostojanstvenika drugih konfesija itd. Posebno značajno mjesto među gostima pripada visokim predstavnicima islamskih institucija iz svijeta. Prisustvo ovako impozantnog broja, neke vrste “svjedoka čina” (šuhudu-l-hal) razumijeva se među Bošnjacima kao priznanje legitimiteta njihovog vođsva i potvrda pripadnika Islamske zajednice u Bošnjaka univerzalnom islamskom Ummetu.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=458

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5852
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la Abidaga » 16 nov 2012 00:49

zhiBNYPBw3M
SiQxj6KoKro
tR44nh1nKb4

Bosnjak
Član
Postovi: 877
Pridružen/a: 30 okt 2012 01:32

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la Bosnjak » 16 nov 2012 17:12

.
Zadnja izmjena: Bosnjak, dana/u 24 sep 2018 16:43, ukupno mijenjano 1 put.

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5852
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la Abidaga » 16 nov 2012 22:33

dVXCZeyHeMY

Avatar
Bosni
Član
Postovi: 3916
Pridružen/a: 22 nov 2012 04:38

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la Bosni » 30 nov 2012 23:35

Evo lijepe izjave Reis-ul-uleme u kojem se vidi da ljudi u IZ su svijesni vaznosti popisa iduce godine:

http://sandzakpress.net/reis-kavazovic- ... onda-i-bih
Za Bošnjake je popis posebno važan. To je zbog toga što će se prvi puta moći slobodno izjasniti o svom identitetu, nakon što su uspjeli, poslije više od jednog stoljeća borbe, povratiti svoje historijsko ime. Ni ovaj posao neće proteći bez političke manipulacije. Nudeći nam nacionalno bosanstvo i nacionalno muslimanstvo, hoće nas se svesti na mjeru, u kojoj bi se naša većina u Bosni razdrobila, a s njome i Bosna i Hercegovina”, rekao je reis Kavazović.

Ponovio je da smo “mi zauzeli jasan stav i na njemu ćemo istrajati, zajedno sa svim patriotama”.

Mi smo Bošnjaci, jezik nam je bosanski, a din nam je islam. Te tri riječi su naša domovina, kuća u kojoj stanuje naš bošnjački duh. Politike koje budu zagovarale drugačije, bit će prepoznate. Mi ćemo učiniti sve što je do nas i pozivamo i druge da učine ono što je u njihovoj moći. Prilika je da na ovo pitanje stavimo tačku, kao svjestan i zreo narod”, kazao je Kavazović.

Bosnjak
Član
Postovi: 877
Pridružen/a: 30 okt 2012 01:32

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la Bosnjak » 30 nov 2012 23:39

Bosni je napisao/la:Evo lijepe izjave Reis-ul-uleme u kojem se vidi da ljudi u IZ su svijesni vaznosti popisa iduce godine:

http://sandzakpress.net/reis-kavazovic- ... onda-i-bih
Za Bošnjake je popis posebno važan. To je zbog toga što će se prvi puta moći slobodno izjasniti o svom identitetu, nakon što su uspjeli, poslije više od jednog stoljeća borbe, povratiti svoje historijsko ime. Ni ovaj posao neće proteći bez političke manipulacije. Nudeći nam nacionalno bosanstvo i nacionalno muslimanstvo, hoće nas se svesti na mjeru, u kojoj bi se naša većina u Bosni razdrobila, a s njome i Bosna i Hercegovina”, rekao je reis Kavazović.

Ponovio je da smo “mi zauzeli jasan stav i na njemu ćemo istrajati, zajedno sa svim patriotama”.

Mi smo Bošnjaci, jezik nam je bosanski, a din nam je islam. Te tri riječi su naša domovina, kuća u kojoj stanuje naš bošnjački duh. Politike koje budu zagovarale drugačije, bit će prepoznate. Mi ćemo učiniti sve što je do nas i pozivamo i druge da učine ono što je u njihovoj moći. Prilika je da na ovo pitanje stavimo tačku, kao svjestan i zreo narod”, kazao je Kavazović.
:gut:

Niko ne može pozitivno uticati na rezultate popisa kao IZ.

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5852
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la Abidaga » 30 jan 2013 23:09

30.01.2013
Reisu-l-ulema Kavazović primio delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka (onog jedinog legitimnog kojeg ne priznaje vlada Srbije): http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=458


07.02.2013
Saopštenje Kabineta reisu-l-uleme: Islamska zajednica u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru, prema Ustavu Islamske zajednice u BiH, organski je dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Reisu-l-ulema će poduzimati sve što je u okviru njegovih nadležnosti u cilju osiguravanja punog jedinstva Islamske zajednice, štiteći interese islama i muslimana. Povodom tenzija koje se ovih dana unose u rad Islamske zajednice u Srbiji, reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović poziva imame koji su ranije istupili iz jedinstvene Islamske zajednice da osiguraju njeno jedinstvo, razgovorima koji za osnovu imaju njihov status koji su u Zajednici imali početkom 2007. godine. Osnova za dalje razgovore je priznavanje da na području Srbije postoji jedna jedinstvena zajednica sa sjedištem u Sarajevu na čelu sa Reisu-l-ulemom, Saborom i Rijasetom. Reisu-l-ulema poziva ulemu i pripadnike Islamske zajednice da svojim djelovanjem doprinose očuvanju vrijednosti jedinstva dina i ummeta, a od državnih organa Republike Srbije očekuje poštivanje principa ravnopravnosti crkava i vjerskih zajednica i njihove samostalnosti i odvojenosti od države, kaže se u saopštenju Kabineta reisu-l-uleme u povodu dešavanja u i oko Mešihata IZ u Srbiji.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=458

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5852
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la Abidaga » 01 mar 2013 20:32

1J2s0tQbEus

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5852
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la Abidaga » 04 mar 2013 12:39

04.03.2013
FENA: U programu koji je pratio Vašu kandidaturu najavili ste izmjene Ustava Islamske zajednice u BiH. Koje su ključne izmjene i što muslimani mogu očekivati od novog Ustava?

Reisu-l-ulema: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini djeluje na temelju Ustava iz 1997. godine. Od tada su se prilike u kojima radimo unekoliko promijenile i pojavila se potreba da naš temeljni akt uskladimo s tim prilikama. Uz to, to pitanje je pokrenuto na aprilskom zasjedanju Sabora prošle godine, što je sve dovelo do toga da će platforma za promjene Ustava biti u martu razmatrana na sjednici Rijaseta IZ-a u Bosni i Hercegovini. Nakon toga će nacrt biti upućen u javnu raspravu.

FENA: Koji je status derviških redova unutar Islamske zajednice u BiH?

Reisu-l-ulema: Ustav Islamske zajednice je propisao da se u okviru Zajednice mogu organizirati tarikatski redovi, u skladu sa šerijatom i pravilima tarikata, a Rijaset je početkom prošle godine donio Uredbu o tarikatskim redovima kojom se preciznije uređuje njihov položaj. To znači da oni imaju svoju autonomnost, u smislu osnivanja i izbora članstva i vodstva, kao i obavezu da se pridržavaju jasnih propisa šerijata i hanefijskog mezheba. Sufijska tradicija dio je sveukupne islamske tradicije Bošnjaka i ostavila je značajan trag u vjerskom i kulturnom životu Bosne i Hercegovine. Načela pobožnosti, skromnosti, požrtvovanosti, služenja ljudima sama su bit islama koja su unutar sufijskog toka dobila naglašenu dimenziju. Neposredni rad s ljudima i edukacija, kako bi se kod njih razvili ovi principi te zadovoljili drugi aspekti duhovne žeđi i usmjeravanja, što je karakteriziralo sufijsku tradiciju na ovim prostorima, naša je nasušna potreba i temeljna zadaća. Islamska zajednica je zajednica svih muslimana koji je prihvataju kao takvu, svi muslimani u njenom okrilju imaju mjesta i ona se ne odriče nikoga.

FENA: Ponekad se mogu čuti ocjene o svojevrsnoj „satanizaciji“ Islamske zajednice u BiH u medijskom prostoru. Kako ćete se nositi s time?

Reisu-l-ulema: Činjenica je da postoje neke predrasude o Islamskoj zajednici i neistinite i tendenciozne interpretacije njenog rada. Islamskoj zajednici se ponekad pokušava staviti na teret ono za što nije nadležna i istodobno osporiti njena dužnost da se brine o pravima muslimana i služi njihovim interesima, da ostane njihovo utočište i prostor duhovne slobode i mira. Neprihvatljivo je da se postupci ili stavovi neodgovornih pojedinaca ili moralno i intelektualno sumnjivih grupa pripisuju Islamskoj zajednici, kao što se ne možemo pomiriti ni s tim da se naši vjerski simboli i autoriteti vrijeđaju ili stavljaju u neprimjeren kontekst. Te „krive drine“ nam valja ispravljati i pri tome razvijati duh tolerancije i međusobnog poštovanja. Samo međusobnim poštovanjem i uvažavanjem, iskrenim razgovorom i dobrom željom da slušamo i razumijemo jedni druge možemo riješiti nesporazume i izbjeći neutemeljena optuživanja. Valja nam graditi otvoreno i slobodno društvo, oslobođeno predrasuda.

FENA: Pojedini mediji i novinari su optuženi za islamofobiju pa je čak i upućena fetva na njihove adrese. Da li će ove fetve biti skinute i da li će Islamska zajednica u BiH prestati da vidi islamofobiju u svakoj kritici koja joj je upućena? I kad se govori o islamofobiji, koliko ona realno postoji na našim prostorima?

Reisu-l-ulema: Moram Vas ispraviti, Islamska zajednica nije donosila fetve protiv novinara, tako da nema šta skidati. U islamu se zna šta je fetva i na koji način se ona donosi. Isto tako, mi nismo utemeljenu kritiku proglašavali islamofobijom. No, kada se uzme u obzir intenzitet i način javnog tretmana kojem smo znali biti izloženi, mogao se steći dojam da u ovoj zemlji ne postoje druge religijske zajednice. Pitanje islamofobije i diskriminacije muslimana te vrijeđanje njihovih vjerskih uvjerenja i simbola je globalni problem, pitanje na koje ukazuju mnogi relevantni izvještaji o diskriminaciji i ljudskim pravima u zapadnim društvima, a Organizacija islamske saradnje (OIC) ustanovila je opservatoriju za praćenje i izvještavanje o islamofobiji. Paljenje Kur'ana, vrijeđanje i karikaturalno prikazivanje Muhammeda a.s., predstavljanje islama prijetnjom za ljudsko društvo jesu, zaista, brutalni oblici islamofobije koji duboko pogađaju najdublja vjerska osjećanja i uvjerenja muslimana. Takva praksa mora biti osuđena i odbačena u svakom demokratskom i civiliziranom društvu, jer sloboda izražavanja ne znači slobodu vrijeđanja i omalovažavanja. Bosna i Hercegovina nije izolirana od islamofobičnih tendencija, jer ekstremistički pogledi na islam i muslimane, koji su zamjetni u zapadnim društvima, postoje i u Bosni i Hercegovini. Naša je dužnost ukazati na takve pojave.

FENA: Jedan od razloga za kritiku bila je i izgradnja rezidencije na Kovačima. I to najviše zbog troškova planiranih za izgradnju ovog objekta. Šta će biti sa zgradom rezidencije, kad se može očekivati njena izgradnja i da li će ti troškovi biti smanjeni?

Reisu-l-ulema: Nažalost, upravna zgrada Rijaseta, kako je taj objekat zvanično nazvan, doživjela je u dijelu medija nezapamćenu hajku, za koju nije bilo nikakvog racionalnog razloga. Zgrada je predstavljena kao rezidencija, kako ste je i Vi imenovali u Vašem pitanju, što nije tačno. Ako danas dođete u prostore u kojima rade najvažnije službe Zajednice, vidjet ćete da su to možda najjadniji prostori u cijeloj Islamskoj zajednici, a da ne govorimo o drugim vjerskim zajednicama i njihovim službenim prostorima. Od odlaska Osmanlija Islamska zajednica nije gradila niti obnavljala svoje sjedište. Austro-Ugarska je gradila sjedište biskupije, a Kraljevina Jugoslavija sjedište Pravoslavne crkve. Komunistička Jugoslavija je od Islamske zajednice oduzela gotovo sve, a danas vlasti ove države rasprodaju vakufsku imovinu i koriste je, a da i ne pomišljaju na njeno vraćanje. Nama, dakle, valja samima se o tome pobrinuti. Hajka koja je vođena naštetila nam je, ali mi moramo nastaviti ono što smo započeli, jer nemamo alternativu. Ovih dana pravimo analizu, a imamo i neka obećanja prijatelja iz Republike Turske o pomoći u nastavku radova.

FENA: Može li se Islamska zajednica u BiH više angažovati na socijalnom planu? Primjera radi, Vi ste, kao muftija, pokrenuli prvi Centar za odvikavanje od ovisnosti. Zašto se npr. IZ u BiH više ne bi angažirao oko takvih centara, centara za dnevnu brigu beskućnika i ugroženih, ili pak pokrenuo kuhinje za osobe u potrebi ili nešto slično?

Reisu-l-ulema: Značajan dio ukupnih aktivnosti Islamske zajednice ima socijalni i humanitarni karakter, a vjerovatno taj segment njenog rada do sada nije bio dovoljno naglašen ili nije bio medijski interesantan. Naime, Islamska zajednica je iz svojih sredstava kontinuirano usmjeravala i danas usmjerava sredstva u mnoge društveno bitne socijalne projekte ili je za neke od njih struktura Islamske zajednice bila i ostala servis putem kojeg muslimani prikupljaju i distribuiraju ta sredstva. Ilustracije radi, različiti organi Islamske zajednice godišnje prikupe i omoguće podjelu više od hiljadu stipendija studentima i učenicima u Bosni i Hercegovini. U 2012. godini je samo putem Rijaseta iz 18 država u kojima žive Bošnjaci uplaćeno više od 3.600 kurbana od čega je dobijeno 106 tona kurbanskog mesa, koje je na 55 različitih adresa podijeljeno povratnicima, javnim kuhinjama, organizacijama Crvenog križa, bolnicama, ustanovama za bolesnu i nezbrinutu djecu, studentskim centrima, obdaništima, Udruženju Roma te domovima staraca i civilnim žrtvama rata. Također, sve naše medrese imaju svoje akcije klanja kurbana za potrebe učeničkih kuhinja, ali značajan dio mesa i podijele. Kada se uzme u obzir koja su sredstva u Bosnu i Hercegovinu po tom osnovu došla izvana, da je stoka ovdje kupovana i vrijednost mesa koje je podijeljeno, dobija se značajan novčani iznos koji je putem Islamske zajednice usmjeren za potrebe siromašnih, ugroženih ili općekorisne svrhe, a u nekim mjestima javne kuhinje se održavaju upravo zahvaljujući donacijama kurbanskog mesa. Islamska zajednica tokom godine organizira više sergija gdje muslimani u džamijama skupljaju dobrovoljni prilog za ljude u nevolji, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego širom svijeta. Vrlo značajnim sredstvima su muslimani u Bosni i Hercegovini pomagali stradale u zemljotresu na Haitiju, Turskoj i Iranu, stradalnike u cunamiju u jugoistočnoj Aziji, žrtve katastrofe u Japanu, pomagali narod Palestine, Pakistana, Somalije, a zadnjih godinu dana dvije sergije su organizirane za narod Sirije. To je pokazatelj vrlo važne univerzalne dimenzije muslimana, koji imaju snažan osjećaj solidarnosti s obespravljenim i ljudima u nedaći bilo gdje u svijetu. Naravno, potrebno je da se još prilježnije bavimo potrebama svoga naroda i u skladu sa svojim mogućnostima pomažemo i otvaramo nove načine i sadržaje brige za pojedinca i društvo. Mi već u nekim mjestima imamo programe bračnog savjetovanja, psiho-terapeutske aktivnosti, otvaraju se obdaništa i podržavaju edukacijski programi. Može se i više i nadam se da ćemo uskoro svjedočiti još raznovrsnijim i sadržajnijim socijalnim projektima Islamske zajednice, na radost muslimana i svih ljudi dobre volje.

FENA: Da li ste se u međuvremenu, od stupanja na funkciju pa do sada, upoznali o situaciji u džematima i kako biste je opisali?

Reisu-l-ulema: Cijelo društvo prolazi kroz vrlo intenzivnu krizu, koja, moram kazati, isuviše dugo traje. Potrebna nam je moralna obnova. Naš odnos prema vrijednostima moramo mijenjati. Nije moguće, naime, stvari popravljati ako nemamo ispravan pristup prema obavezama, porodičnim vrijednostima, komšiluku, poštivanju prava drugih, odnosa prema imovini, zaštiti slabih kategorija društva, strpljivosti, predanosti, odgovornosti u radu itd. Naši džemati su žilavi. Doduše, sve teže podnose krizu, ali istrajavaju, predano radeći na promicanju dobra među ljudima i iskazujući konstantnu brigu prema zajednici. Pred nama su važni projekti obnove socijalnih službi u zajednici. Islamska zajednica na svoj način vodi borbu za povratak i obnovu džemata u onim područjima koja su bila izložena strašnom razaranju i agresiji. Dosta toga je urađeno u mandatu reisu-l-uleme Cerića na obnovi infrastrukture. Teško je stanje na područjima u RS-u i u Hercegovini. Ali, imamo i primjera dobrih pomaka, što nas ohrabruje. Pred nama je obaveza da pomognemo i džemate u Sandžaku. Predstoji nam temeljito sagledavanje potreba na tom području i ozbiljnije ulaganje u mektebe i kadrove. Izuzetno je važno da naša lica još više budu okrenuta našim ljudima i da im se pomogne u jačanju njihove vjere i uvjerenja da, uz rad i dovu Gospodaru svjetova, možemo promijeniti našu tešku situaciju. Važno je naglasiti da smo i do sada imali dosta aktivan džemat. Sada ga valja jačati na idejnom i duhovnom planu. Naša Vjerskoprosvjetna služba će imati dosta posla da sagleda trendove i nove potrebe džemata.

FENA: Jedan od problema s kojima se susreće Islamska zajednica u BiH je razdvojenost muslimana u Srbiji. Kako riješiti taj problem?

Reisu-l-ulema: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je potpuno predana povratku duhovnog i institucionalnog jedinstva muslimana u Srbiji i duboko pati i žali zbog postojećih podjela. Umjesto patnje i žalosti, mogu doći mir i zadovoljstvo uspostavom jedinstva zajednice muslimana, jer je to način koji će omogućiti slobodu i autonomiju Islamske zajednice u toj zemlji i osigurati da muslimani mogu ostvariti svoje duhovne potrebe. Država Srbija ima odgovornost u osiguravanju slobode i autonomije Islamske zajednice i punu primjenu međunarodnih standarda o slobodi vjere, koji ne dozvoljavaju miješanje vlasti u unutarnja pitanja vjerskih zajednica. U odnosu prema Islamskoj zajednici, vlasti u Beogradu nisu bile na visini zadatka i nisu se držale zakona i međunarodnih standarda. Kao reisu-l-ulema, poduzimat ću sve što je u okviru mojih nadležnosti da se postigne jedinstvo muslimana u Sandžaku. Također, pozivam ulemu i pripadnike Islamske zajednice da svojim djelovanjem doprinose očuvanju naših zajedničkih vrijednosti.

FENA: I za kraj razgovora molim Vas da prokomentirate slijedeće- još prije nego što ste izabrani na funkciju reisu-l-uleme govorilo se da ćete baš Vi biti novi poglavar IZ-a u BiH i da ćete na tom mjestu biti produžena ruka dosadašnjeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića?

Reisu-l-ulema: Ja sam na funkciju reisu-l-uleme izabran u jednom posve otvorenom i javnom procesu i mene su tu izabrali muslimani iz Bosne i Hercegovine i iz zajednica koje su u sastavu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Nadam se da ću imati dovoljno umijeća, mudrosti i snage da budem „produžena ruka“ tih muslimana i da ću njima i našoj vjeri služiti na čast i ponos. Reisu- l-ulema Mustafa ef. Cerić je obilježio jedno teško vrijeme u kojem je bio na tome mjestu i uživa, uvjeren sam, ne samo moje nego i poštovanje velikog broja muslimana.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=458

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41242
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la Jack » 19 jun 2013 06:23

Ovo je samo moje misljenje

Zadovoljan sam trenutno u ovih 6+ mjeseci 7 godisnjeg termina naseg Reisa.Iako se ne slazem s Islamskom zajednicom,ovo je ipak i moja Iz

Nema skandala,tipa pedofilija,kradja dzematskih para,nema prevare oko odlaska na hadz,po principu lijeva ruka,desni dzep

Reis je ustao protiv podjele Bosnjaka u Sandzaku,jasno je rekao da je Ohr glavni krivac za stanje u Mostaru i da Bosnjaci nece pristati na neki ''stolni''

Takodjer nije smijenio Zukorlica,nije dao legalnost takozvanom Rijasetu Srbije,nije dao da delegacija ''rijaseta'' Srbije dolazi na nase podrucje

Ustao je i za ovu rahmetli bebu,javno je progovorio protiv nasilja nad Fatom Orlovic

Moja ocjena 4 za Reisa.Hvala
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Agron
Član
Postovi: 289
Pridružen/a: 29 mar 2013 12:14
Lokacija: Sarajevo

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la Agron » 19 jun 2013 11:00

Jack je napisao/la:Ovo je samo moje misljenje

Zadovoljan sam trenutno u ovih 6+ mjeseci 7 godisnjeg termina naseg Reisa.Iako se ne slazem s Islamskom zajednicom,ovo je ipak i moja Iz

Nema skandala,tipa pedofilija,kradja dzematskih para,nema prevare oko odlaska na hadz,po principu lijeva ruka,desni dzep

Reis je ustao protiv podjele Bosnjaka u Sandzaku,jasno je rekao da je Ohr glavni krivac za stanje u Mostaru i da Bosnjaci nece pristati na neki ''stolni''

Takodjer nije smijenio Zukorlica,nije dao legalnost takozvanom Rijasetu Srbije,nije dao da delegacija ''rijaseta'' Srbije dolazi na nase podrucje

Ustao je i za ovu rahmetli bebu,javno je progovorio protiv nasilja nad Fatom Orlovic

Moja ocjena 4 za Reisa.Hvala
Izjave su mu na mjestu još samo da prijeđe sa riječi na djela. Sviđa mi se njegova mirnoća.

P.S Šta je sa Cerićem, hoće li pokretati šta?
Bošnjak koji nije nacionalista nije ni Bošnjak!

Nama treba nacionalna a ne demokratska fronta!

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5852
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la Abidaga » 19 jul 2013 11:03

-qWCcm3TLRY

Avatar
ZV Keli
Član
Postovi: 2096
Pridružen/a: 21 okt 2012 11:06

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la ZV Keli » 17 aug 2013 11:31

Takav treba da bude bosnjacki duhovni vodja a ne kao maneken da seta od televizije do televizije.Ovaj covjek rijetko prica za tv ali kada kaze onda ta rijec ima i znacenje i tezinu i on stoji iza toga.

Covjek je veliki nacionalista i rodoljub sto je do sada vec pokazao i nastavlja da pokazuje time sto madjarski muslimani zele njega za duhovnog vodju :zastava:

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la ABen » 17 aug 2013 20:55

@jack je zaboravio jednu stvar da navede sta je jos novi reis odlicno uradio a to oko popisa u Bosni. On je svoj maksimum dao da narodu objasni. Gdje god je bio prico je narodu kako i sta. Da je on i IZ Bosne maksimum.
Zato od mene ima jednu 5. Jer nemam nista ama bas nista protiv njega da kazem ili da pomoslim.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
amkos
Član
Postovi: 12079
Pridružen/a: 18 okt 2012 20:55

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la amkos » 17 aug 2013 21:59

Ovaj Reis je veoma mudar. Treba učiti od njega ovu mudrost i strpljenje. Nevjerovatno. :zastava:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

marli
Član
Postovi: 847
Pridružen/a: 25 okt 2012 22:58

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la marli » 17 aug 2013 23:44

Kad bi i mađarskim muslimanima bio reis bilo bi to fantastično.

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5852
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la Abidaga » 16 okt 2013 18:47

11.10.2013
Reisu-l-ulema Kavazović na Federalnoj televiziji:
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/77352/14102013

Avatar
noel malcolm
Član
Postovi: 3276
Pridružen/a: 18 okt 2012 21:50

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la noel malcolm » 16 okt 2013 20:30

Reis Kavazović mi je svojim gostovanjem na FTV samo potvrdio da je pravi čovjek na pravom mjestu.

:respekt: :respekt:
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5852
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la Abidaga » 26 dec 2013 21:30

Kavazović dozvolio da Vijeće za fetve da amnestiju Abdićevim dobrovoljcima
25 Decembar 2013
Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na svojoj 15. redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu 11. decembra 2013. godine razmatralo inicijativu grupe građana Velike Kladuše da se fetva muftije bihaćkog Hasana-ef. Makića o zabrani klanjanja dženaze osobama koje su se svojevoljno priključile paravojsci tzv. A. P. Zapadna Bosna, proglasi nevažećom.

Vijeće za fetve je, nakon uvida u razloge donošenja spomenute fetve te prestanak razloga njene primjene nakon okončanja sukoba i zaključenja mirovnog sporazuma (?), donijelo slijedeću fetvu:

„Od vremena prestanka agresije i sukoba u tom dijelu Bosne i Hercegovine spomenuta fetva više nije na snazi niti se primjenjuje u praksi, budući da su prestali razlozi koji su uvjetovali njeno donošenje. Fetva je, prema tome, bila privremenog karaktera i važila je za vrijeme trajanja razloga koji su opravdavali njeno donošenje.

Vijeće za fetve poziva sve muslimane u Krajini da zajednički rade na pomirenju, promoviranju dobra i odvraćanju od zla, te apelira na sve aktere da prestanu s manipulacijama i instrumentalizacijom fetve, čije je važenje prestalo i primjena obustavljena, radi ostvarenja uskih stranačkih ili nekih drugih interesa.“


http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=457

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5852
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Post Postao/la Abidaga » 29 mar 2014 11:24

27.3.2014. u Mostaru je održana manifestacija Večernjakov pečat pod sloganom "Pečat za mir". Nagradu za međureligijski dijalog dobio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=457

Odgovorite