☑ Pravila foruma i savjeti

Husiti u Srijemu - preci srijemskih muslimana?

Kulin Ban
Član
Postovi: 23
Pridružen/a: 12 nov 2023 17:55

Husiti u Srijemu - preci srijemskih muslimana?

Post Postao/la Kulin Ban » 14 dec 2023 00:02

Pokret Husita je bio pokret češkog kršćanskog reformiste Jana Husa, koji je djelovao početkom 15. stoljeća. Ubijen je 1415. godine naravno od katoličkih vlasti ali tu priča koja nas zanima tek počinje.

Imamo zabilješke da je husitsko učenje, u suštini rano protestantsko, brzo došlo u Ugarsku i širilo se među Mađarima. Međutim njihovi kraljevi su ih naravno trijebili kao katolički fanatici.

Tu dolazi u igru Srijem. Naime u Srijemu je tada živjela značajna etnički mađarska populacija ali je bio dio srpske Despotovine. Kao rezultat toga, Mađari koji su prihvatili husitsko učenje se sklanjaju u Srijem, jer tadašnji srpski despot ih nije progonio iz njemu poznatih razloga.

Bálint Újlaki i Tamás Pécsi tada u Srijemskoj Kamenici pišu prvi prijevod Biblije na mađarski jezik što je bilo zabranjeno. Inače kapelan imena Blaž iz iste Srijemske Kamenice studira u Pragu teologiju upravo kod Husita, i građani Kamenice mu plaćaju školovanje.

1459. Osmanlije zauzimaju Smederevo a ugarski vladar Matija Korvin okupira i uspostavlja od ostataka Despotovine Šabačku banovinu, sa centrom u Šabcu, koja obuhvata i Srijem, te na taj način sada Mađari Husitske vjere u Srijemu dolaze ponovo pod Ugarsku vlast.

Nakon nekoliko decenija kakvog takvog vjerskog mira i tolerancije za vremena Despotovine dolazi ponovo ugarska katolička inkvizicija i počinje progon Husita koji traje decenijama. 1520. godine Osmanlije osvajaju Šabac i 1523. Srijem te uskoro Srijemski sandžak postaje jedan od najmuslimanskijih da tako kažemo.

Od svih područja Panonske nizije pod osmanskom vlašću, Srijem je imao najviše muslimanskih sela i kasaba po metru kvadratnom. Na dosta malom srijemskom sandžaku je bilo skoro 30 kasaba što govori o nadprosječnoj islamizaciji, ili doseljavanju.

Naravno da je sigurno bilo i doseljavanja Bošnjaka iz Bosne u tom udjelu muslimana. Ali pogledajmo još jednu činjenicu. Mađarski jezik je do 18. i 19. stoljeća skoro potpuno isčezao iz Srijema. Uredu, doselili pravoslavni Vlasi. Ali gdje nestade mađarsko stanovništvo i jezik.

Možda su Husiti upravo našli utočište u islamu kao i pripadnici Crkve Bosanske. A bijegom iz Srijema za vrijeme Velikog Bečkog Rata 1683.-1699. dolaze u Bosnu ili u Srbiju gdje se jezički slaveniziraju i postaju dio bošnjačkog naroda.