☑ Pravila foruma i savjeti

Internacionalna akademija nauka, umjetnosti i religije u BiH

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Internacionalna akademija nauka, umjetnosti i religije u BiH

Post Postao/la Abidaga » 28 maj 2021 00:05

23/05/2021
Asim Kurjak u Sarajevu osnovao četvrtu akademija nauka i umjetnosti
https://bhrt.ba/prva-medunarodna-akadem ... ena-u-bih/

"Internacionalna akademija nauka, umjetnosti i religije u Bosni i Hercegovini" okupila je "više od 90 naučnika, umjetnika i religijskih vođa i po objektivnim međunarodnim mjerilima znanstvene i umjetničke produktivnosti bit će to najjača intelektualna jedinica u BiH."

"Mi smo ovdje okupili sve dijelove Bosne i Hercegovine, sve nacije ( :pih: ) i narodnosti Bosne i Hercegvoine, i dobili smo 11 inozemnih članova sve redom vrhunskih znanstvenika. A sve te ljude birali su nepristrasni i nemilosrdni strojevi međunarodne baze podataka koje su vrednovale broj znanstvenih radova koje je svijet zapazio, kvalitet časopisa gdje su ti radovi objavljeni i broj citata, koliki je broj i koliko drugi citiraju nase znanstvenike”, kazao je osnivač Asim Kurjak.

slika


Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Internacionalna akademija nauka, umjetnosti i religije u BiH

Post Postao/la Abidaga » 28 maj 2021 00:13

Slobodna Bosna: Ko su članovi rukovodstva "Kurjakove Akademije"
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/20 ... rovic.html
Asim Kurjak je, kako se i očekivalo, predsjednik IANUBiH, a uz njega je i pet potpredsjednika, uglednih, priznatih i poznatih ličnosti iz kulturnog, naučnog, javnog, umjetničkog života Bosne i Hercegovine, Hrvatske i inozemstva. Doktor Enver Zerem, jedan od naših u svijetu najpriznatijih ljekara, bit će kao potpredsjednik zadužen za "izbor novih članova i scijentometrijsku analizu produktivnosti". Potpredsjednik IANUBiH je i dr. Žarko Papić, istaknuti javni intelektualac, nekadašnji ministar u Saveznom izvršnom vijeću čiji su "resor" "odnosi s društvenom zajednicom". Među potpredsjednicima je i naš proslavljeni slikar Safet Zec, kao i Borislav Petrović, profesor Pravnog fakukteta u Sarajevu. Domaćoj javnosti najmanje je poznat potpredsjednik, psihijatar Miro Jakovljević, Sarajlija koji već 40 godina živi i radi u Zagrebu, a i pročelnik je Katadre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Mostaru. Mustafa Sefić, jedan od najpoznatijih oftalmologa u regiji, bit će generalni sekretar IANUBiH, a njegov zamjenik Muhamed Mujakić, doktor pravnih i političkih nauka.

Za predsjednika Senata IANUBiH izabran je prof. Žarko Primorac, jedan od najistaknutijih predratnih privrednika i nakratko ministar finansija u Vladi BiH, koji od početka rata živi u Hrvatskoj, gdje je obavljao brojne funkcije u privredi, bankarskom sektoru...

Buduća Akademija imat će i jedanest razreda za čiji će rad će biti zaduženi njihovi voditelji. Među voditeljima nalazi se nekoliko poznatih javnih ličnosti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Pored ostalih, na tom spisku se nalaze imena Seada Alića, filozofa i teoretičara medija iz Zagreba, koji će voditi humanističke nauke. Za oblast umjetnosti bit će zadužen ugledni bosanskohercegovački pisac i esejista Mile Stojić, a razred tehničkih nauka "pripada" Almiru Badnjeviću. "Razred za mlade znanstvenike" će voditi još jedna medicinarka, farmakologinja Aida Kulo-Ćesić, profesorica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Za oblast religije će biti zadužen Safvet Halilović, profesor na više islamskih naučnih ustanova u BiH i inozemstvu, a za održivi razvoj prof. Tomislav Dubravec iz Zagreba. Oblast matematičkih nauka povjerena je prof. Jasminu Buči, profesoru Građevinskog fakulteta, nekadašnjem direktoru "Autocesta FBiH".

Razred za inozemne članove povjeren je doktorici Zehri Nese-Kavak iz Turske, dok će razred za dijasporu voditi još jedna doktorica Mirzada Pašić-Kurbašić, profesorica pedijatrije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Stav.ba: "Asim Kurjak je lagao, bio je mentor i potpisom je ovjerio odbranu disertacije Sebije Izetbegović"
https://stav.ba/vijest/ekskluzivni-doku ... ovic-/2470

https://stav.ba/vijest/ekskluzivni-doku ... ek-47/2488

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/20 ... govic.html

Predsjednika Senata BANU Mustafa Cerić ismijao Kurjaka:
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/20 ... grebu.html

Odgovorite