☑ Pravila foruma i savjeti

VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 11 jun 2019 11:23

Pogledajte video potkivanja: Ti ćeš meni sve dostaviti pa ću ja vidjeti sa Dalidom!
Pogledajte video razgovora između Milana Tegeltije i Nermina Aleševića i predaju novca inspektoru SIPA-e. Inspektor Pandža rekao da mu je određena najnezahvalnija uloga

Milan Tegeltija je pristao da mu čovjek kojeg je vidio dvaput u životu dovede čovjeka kojeg nikad nije vidio u životu da pričaju o pojedinačnom krivičnom predmetu o kojem članovi VSTV-a ne smiju pričati.
To je, otprilike, sažetak izjava koje je proteklih dana davao predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Dokument VSTV-a broj: 01-50-93-14/2015 od 9. februara 2015. godine, naslovljen kao "demanti Slobodnoj Bosni", dokazuje da članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća NE SMIJU baviti pojedinačnim predmetima.

"Predsjednik Tegeltija je u više navrata jasno istakao da VSTV BiH nema mandat da se bavi pojedinačnim predmetima, pa tako navodi: principijelno moram da kažem da ukoliko bilo koje pitanje dotiče bilo koje pojedinačne predmete u pravosuđu, Visoki sudski i tužilački savjet ne može tim da se bavi. To nije njegov posao. Mi u VSTV ne možemo da se bavimo pojedinačnim predmetima. Ja kao predsjednik VSTV-a niti bilo ko u VSTV ne može da razmatra da li je nekakav sudija ili tužilac pogriješio u određenom predmetu. To nije ono što mi radimo", navedeno je u aktu kojeg je potpisao Milan Tegeltija, među korumpiranim inspektorima SIPA-e poznatiji kao Mića.

"Mića, ono što smo pričali, drug", reći će inspektor Marko Pandža nakon što je za Tegeltijin sto, po prethodnom dogovoru sa predsjednikom VSTV-a, doveo Nermina Aleševića, da popričau o pojedinačnom predmetu o kojem članovi VSTV-a - ne mogu razgovarati.

"Nermine, sjedi", kazat će Tegeltija, a onda će upitati Aleševića šta ima kod Dalide.

Pola sata kasnije, nakon što je Tegeltija upoznat o pojedinačnom predmetu i nakon što je dao upute Aleševiću da Marku iz SIPA-e proslijedi broj pojedinačnog predmeta o kojem članovi VSTV-a ne smiju da govore, Mića je kazao: "Ti ćeš meni sve to dostaviti, pa ću ja vidjeti s Dalidom". Onda je šef bh. pravosuđa izašao iz kafane u kojoj su ostali biznismen Alešević i posrednik Pandža.

"Slušaj druže, moja je uloga ovdje najnezahvalnija", kazat će Pandža prije nego će započeti proces potkivanja.

Alešević je izbrojao do dvadeset, predao dvije hiljade maraka inspektoru Pandži, a ovaj je obećao da će, po dogovoru, prebaciti njemu, tj. Mići. I, da, bila je to treća rata u nizu.

"On će to završiti", kazao je Pandža.

https://zurnal.info/novost/22111/ti-ces ... sa-dalidom

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 11 jun 2019 11:26

UDRUŽENJE TUŽILACA FBiH NA TAJNOM ZADATKU: Pojedinačno lobiranje za podršku Milanu Tegeltiji

„Hrabri“ tužioci namjerili dati javnu podršku Milanu Tegeltiji i tako stati uz bok gorljivim braniteljima iz advokatskih struktura. Prijava disciplinskog tužioca poremetila javne iskaze odanosti.
Dosjetilo se i rukovodstvo federalnog udruženja tužilaca da bi trebalo nešto uraditi za „velikog šefa“. Prema izvorima Žurnala, akcija je u strogoj konspiraciji počela u četvrtak u popodnevnim satima. Po kantonalnim tužilaštvima su obavljani pojedinačni razgovori sa članovima udruženja uz zahtjev da se izjasne o podršci predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji.

Treba li reći da su se anketirani tužioci, neustrašivo, listom izjašnjavali za punu podršku! Zadovoljstvo „bezrezervnom podrškom“ svoga članstva poremetila je informacija da je Ured disciplinskog tužioca pokrenuo disciplinsku tužbu protiv Milana Tegeltije te zatražio njegovu suspenziju.

Teško da će nakon ove odluke disciplinskog tužioca „hrabri“ tužioci realizovati namjeru da javno podrže Tegeltiju i stanu uz bok gorljivim braniteljima iz advokatskih struktura, odnosno pojedincima koji djeluju prema političkim instrukcijama.

VAŽNI PRAVOSUDNI ZADACI

Svi tužioci nisu članovi ovog Udruženja, možda tek njih trećina koji za to zadovoljstvo plaćaju članarinu od 10 KM.

Dosadašnji najveći dosezi u radu ovoga Udruženja bile su organizacije godišnjeg skupa tužilaca, potom inicijativa da mogu učestvovati na seminarima i konferencijama u inostranstvu u skladu sa plaćenim odsustvima, te dilema da li u udruženje mogu biti primljeni i stručni saradnici. Redom teme od presudnog značaja za pravosuđe u Bosni i Hercegovini.

Lobiranje zarad svoje pozicije inače nije bilo strano Milanu Tegeltiji ni u vrijeme izbora za njegov prvi mandat 2014. godine. Žurnal je pisao o zakulisnim igrama, povredama tajnosti glasanja, načinu prebrojavanja glasova te naprasnom odustajanju kandidata u toj izbornoj farsi u kojoj je pobjednik bio poznat.

Za zaboravne, afera „Potkivanje“ nije prva niti neuobičajena za Tegeltiju. Još u vrijeme dok je upravljao banjalučkim općinskim sudom otkriveni su njegovi kontakti sa osobama iz kriminalnog miljea. Tegeltija je i tada susrete pravdao slučajnošću i neznanjem koja je osoba u pitanju. Navodi o tim kontaktima su zataškani, sve do stotog, „slučajno potkovanog“, kafanskog susreta.
https://zurnal.info/novost/22143/pojedi ... -tegeltiji

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 11 jun 2019 11:28

NAREĐENA POLICIJSKA ISTRAGA: Gordanu Tadić ugrozio telefonski virus iz Zimbabvea!
Dok je bila u Rumuniji, Gordana Tadić imala poziv s nepoznatih broja iz Afrike i Moldavije, zbog čega je sve prijavila policiji. Hiljade bh građana primilo pozive zu Afrike, a samo glavna tužiteljica – ugrožena. Nekoliko puta lažno prijavljivala da je ugrožena.
https://zurnal.info/novost/22167/gordan ... -zimbabvea

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 11 jun 2019 11:32

Potkivanje podijelilo Drugostepenu komisiju VSTV-a: Tegeltiju podržala Željka Radović koju je imenovao za glavnu tužiteljicu
Dragomir Vukoje i Željka Radović preglasali Selima Karamehića i odbili žalbu Ureda disciplinskog tužioca. Kćerka članice Komisije Željke Radović nedavno zaposlena u Tužilaštvu BiH. Komisiju formirala Jadranka Lokmić Misirača – čiji je sin finansijer SBB-a Fahdurina Radončića
Uz izdvojeno mišljenje Selima Karamehića, Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a odbila je žalbu Ureda disciplinskog tužioca na prvostepenu odluku kojom je odbačena tužba i zahtjev za suspenziju predsjednika VSTV-a Milana Tegeltija. Formalno, odluka još nije potpisana, a prema informacijama Žurnala, predsjednik Drugostepene komisije, Dragomir Vukoje, trebao bi zapisnik i ostale dokumente potpisati u petak, kada će se članovi Komisije još jednom sastati.

Za odluku o odbijanju žalbe glasali su već pomenuti Vukoje i Željka Radović, dok je Karamehić predlagao da se žalba prihvati, te da se disciplinska tužba vrati Prvostepenoj komisiji na ponovno odlučivanje. Istina, mnogo je interesantnih detalja u vezi sa ovom odlukom Drugostepene komisije.

Kada je prošle sedmice UDT podnio žalbu na odluku, potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić Misirača razmatrala je mogućnost formiranja Drugostepene komisije. U planu su bili Violanda Šubarić, Mahmut Švraka i Dragomir Vukoje. No, onda je tokom vikenda došlo do obrata.

U ponedjeljak, u jutarnjim satima, Lokmić-Misirača je donijela odluku o formiranju Komisije, a za članove je imenovala – Dragomira Vukoju, Željku Radović i Selima Karamehića. Odluka o formiranju Komisije članovima je dostavljena oko 11 sati, a Vukoje je, ekspresno, sjednicu zakazao za 13 sati. Uslijedila je, potom, očekivana odluka. Žalba UDT-a je, uz izdvojeno mišljenje Selima Karamehića, odbijena. No, ukoliko se sagledaju biografije „učesnika u drugostepenom događaju“, drugačija odluka se nije mogla ni očekivati.

BIOGRAFIJE UČESNIKA

Odluku o formiranju komisije, napisali smo već, formirala je potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača.

U pitanju je bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, koja je posljednjih godina u direktnoj vezi sa Savezom za bolju budućost Fahrudina Radončića. Zahvaljujući tim vezama, sin potpredsjednice VSTV-a, Boriša Misirača, na prijedlog SBB-a je imenovan za direktora Operatera za obnovljive izvore energije. Istodobno, sin druge žene bh. pravosuđa bio je donator Stranke Fahrudina Radončiča koju je, prema podacima Centralne izborne komisije, pomogao sa tri hiljade maraka.


Članica Drugostepene komisije bila je Željka Radović.

U pitanju je glavna tužiteljica Okružnog tužilaštva Doboj koja je prijateljica Milana Tegeltije. Upravo je zahvaljujući dogovoru sa predsjednikom VSTV-a Željka Radović podnijela ostavku na mjesto člana VSTV-a, kako bi obnovila mandat glavne tužiteljice u Doboju, jer članovi VSTV-a ne mogu biti izrabrani na rukovodne pozicije. Nakon što je ponovno izabrana za glavnu tužiteljicu, Željka Radović je ekspresno izabrana za članicu VSTV-a.

Istovremeno, njena kćerka je zaposlena u Tužilaštvu BiH. Tek da se zna, Radovićeva je glasala da se odbije žalba Ureda disciplinskog tužioca, te je tako podržala svog predsjednika i prijatelja Milana Tegeltiju.

Predsjednik Komisije Dragomir Vukoje je sudija Suda BiH.

Član VSTV-a postao je tokom mandata Milana Tegeltije i to zahvaljujući lobiranju predsjednikaVSTV-a koji je,prethodno, obavijestio Sud BiH da bi njihov član VSTV-a morao biti „muškarac srpske nacionalnosti“. Nakon te instrukcije izabran je Dragomir Vukoje, koji je danas glasao protiv uvažavanja žalbe Ureda disciplinskog tužioca, nakon čega je otputovao van BiH.
https://zurnal.info/novost/22168/tegelt ... uziteljicu

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 11 jun 2019 13:18

“DOBROVOLJNO SE JAVLJAM U ZATVOR”: Alešević ponudio svoju slobodu u zamjenu za ostavku Ružice Jukić
Jukić je optuzila ambasadore više zapadnih zemalja, kao i OHR i OSCE, da vrše pritisak na bh. pravosuđe, zbog podrške koju su dali Aleševiću.

Nermin Alešević ponudio je svoju slobodu u zamjenu za ostavku Ružice Jukić na poziciji zamjenice predsjednika Visokog sudskog i tuzilačkog vijeća BiH.

„…dobrovoljno se javljam u zatvor, samo recite gdje da se javim ako će ovom narodu u BiH biti bolje i ljepše. A, smijete li vi ponuditi vašu funkciju u VSTV-u?“, pitao je Alešević Ružicu Jukić, prenosi agencija Patria.

Jukić je optu*ila ambasadore više zapadnih zemalja, kao i OHR i OSCE, da vrše pritisak na bh. pravosuđe, zbog podrške koju su dali Aleševiću.
„Pitam ih da li bi Alešević već bio uhićen u njihovim državama, jer je pokušao korumpirati visoko pozicioniranog pravosudnog nositelja funkcije i jer je neovlašteno i protuzakonito snimao i držao takav snimak nekoliko mjeseci kod sebe?“, napisala je Jukić u pismu koje je uputila članovima Predsjedništva BiH, tražeći od njih da o slučaju izvjeste UN.

Predsjednik VSTV-a, krovne pravosudne institucije u BiH Milan Tegeltija našao se u centru pravosudnog skandala, nakon što je privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević objavio snimak kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža na snimku govori da će tim novcem „potkovati“ predsjednika VSTV-a Tegeltiju, kako bi on utjecao da Tu*ilaštvo Kantona Sarajevo što prije uzme u rad krivičnu prijavu koju je Alešević podnio protiv više lica, računajući i visokorangirane političare iz Bosne i Hercegovine.

Premda je snimak izazvao proteste građana kao i reakciju međunarodne zajednice, Tegeltija je odbio dati ostavku, dok je disciplinska komisija VSTV-a odbila provesti njegovu suspenziju.

Alešević je rekao da je objavio snimak kako bi pokazao na koji način funkciniše pravosuđe u BiH.
https://usn.co.ba/usn-novosti/dobrovolj ... 19/150522/

Avatar
krhan
Član
Postovi: 2278
Pridružen/a: 18 okt 2012 19:02

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la krhan » 11 jun 2019 16:11

Allahu dragi ko su nam kadije, pa ovo nema ni u Srbiji i Rvatskoj :joojj:
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 12 jun 2019 09:23

ČOLPA: DA LI RUSIJA KONTROLIŠE I BH. PRAVOSUĐE?
Bojim se da je bh. pravosuđe pod snažnom kontrolom Rusije. Drugačije ne mogu objasniti diskvalifikacije koje je iznio ruski ambasador u BiH prema novinaru Avdi Avdiću sa ciljem da odbrani glavne aktere u aferi "Tegeltija", premda oni svaki dan zagorčavaju život svim građanima Bosne i Hercegovine. Akteri bh. pravosuđa koje ambasador Petar Ivancov brani su pravosuđe u BiH doveli na najniži nivo od rata do danas.

Interesantno je da je prije Ivancova najglasniju podršku predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milanu Tegeltiji dao je Milorad Dodik, koji se zalaže da državi BiH treba oduzeti nadležnosti u korist entiteta, pa i pravosudne nadležnosti.

Ovakvo pravosuđe je očito po mjeri onih koji se protive eurointegracijama Bosne i Hercegovine.

Ako su ruski ambasador u BiH i Putinov lokalni saradnik Milorad Dodik podržali aktuelno bh. pravosuđe, onda je legitimno pitati - da li je bh. pravosuđe pod kontrolom Rusije?

Podsjećam da je bh. pravosuđe propustilo priliku da procesuira glavne aktere koji vrlo otvoreno rade na destabilizaciji BiH, blokiraju njen EU i NATO put, što jeste strateški interes Rusije u BiH.
http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=67703

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 13 jun 2019 11:20

Memić pokazao poruku od Ružice Jukić i pozvao je da podnese ostavku
Znači Milan Tegeltija se sastaje u kafani s nekim, potkivao se, a Ružica Jukić je imala isto tako neprimjeren razgovor sa mnom, naveo je Memić

Muriz Memić, otac Dženanan Memića pokazao je na današnjoj press-konferenciji poruku za koju tvrdi da mu je viberom poslala Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a, koju je pozvao da podnese ostavku.

- Ovu press konferenciju i ove sljedeće proteste zakazuje Ružica Jukić. Ona ne da strancima da se miješaju u rad pravosuđa. Znači, pravosuđe ne postoji u BiH, postoji VSTV, koji je nedodirljiv i oni naređuju. Ružica Jukić štiti Milana Tegeltiju i Dalidu Burzić onakvim svojim ponašanjem. Kada je primila mene i mog advokata, Ružica Jukić je iznijela mezu.Suho meso i sir, lijepo zapakovano u foliju. I počela nam je mahati prijavom protiv Dalide Burzić. Kaže: "Evo je,imam je, gotova je. Treba još jedna tužiteljica kantonalnog tužilaštva da svjedoči i otvaramo istragu, gotova je Dalida Burzić" - kazao je Memić.

Potom je, kaže Memić, "uzela telefon i nazvala Inzka, koji se nije javio".

- Poslala mu je poruku da ima istragu protiv Dalide Burzić, da je došao kraj Dalidi Burzić, malo je čak i zaplakala. Ružica Jukić je nas obmanula, lažno se predstavila, rekla je da će sve učiniti da se ovo završi, a glasala je za Dalidu Burzić. Evo vidimo da je glasala i za Tegeltiju - kazao je Memić.

Potom je novinarima pokazao isprintanu poruku za koju kaže da mu je poslala Jukić, a u kojoj stoji:"Ja sam gospođi fino rekla da nema moje podrške ako ne uradi ono što treba da uradi".

- Znači Milan Tegeltija se sastaje u kafani, s nekim, potkivao se, a Ružica Jukić je imala isto tako neprimjeren razgovor sa mnom. Ružice Jukić, znam da ovo gledaš. Očekujem da dok ovo traje da pišeš ostavku - kazao je Memić.

On je pozvao članove VSTV-a da se ograde od Ružice Jukić, kao i visokog predstavnika Valentina Inzka da upotrijebi svoje ovlasti, kao i američku i druge ambasade da se uključe kako bi se ovo riješilo, jer su, kako je naveo "svi potkovani".
slika
https://www.faktor.ba/vijest/memic-poka ... avku/39956

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 27 jun 2019 14:19

Alešević neće dobiti imunitet: Osumnjičen je za davanje mita i neovlašteno snimanje Tegeltije (FOTO)

Nermin Alešević, akter afere “Potkivanje” i čovjek koji je napravio snimak u kojem se vidi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija kako u kafani razgovara o određenom sudskom predmetu, neće dobiti imunitet u postupku pred Tužilaštvom BiH, već će se sutra morati pojaviti kao osumnjičeni.
U rješenju glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić navodi se da je postojao prijedlog u izvještaju postupajućeg tužioca nakon prvog saslušanja Nermina Aleševića, da mu se da imunitet, odnosno garancija da neće krivično odgovarati zbog postupaka koje je poduzeo u aferi “Potkivanje”.Tadić je odbila takav prijedlog i Nermin Alešević je osumnjičen za davanje mita i neovlašteno snimanje. Zbog toga će se u petak, 28. juna, morati pojaviti u Tužilaštvu BiH kao osumnjičeni.U obrazloženju svoje odluke Tadić je citirala Aleševićevu izjavu na upit tužioca o tome da li je predao određenu količinu novca inspektoru SIPA-e Marku Pandži i da li je vršio snimanje prilikom njihovog susreta u kafani u Banjoj Luci, gdje je bio prisutan i Milan Tegeltija.

Alešević je tom prilikom rekao: “Jesam, ali želim da izjavim da u pogledu daljnjih odgovora na ova pitanja i razjašnjavanja svih činjenica i razloga koji su doveli do istog želim od glavne tužiteljice dobiti imunitet u pogledu radnji koje sam preduzeo”.Ipak, to sada nije bio slučaj i Alešević je zvanično osumnjičen.

Nermin Alešević je dobio poziv da se sutra u 10 sati javi u Tužilaštvo BiH, a tužiteljica koja vodi slučaj je Merisa Nurkić.

Tužilaštvo je moglo donijeti odluku o imunitetu, ako se procijeni da je izjava svjedoka važna za dokazivanje da je druga osoba počinila krivično djelo.
https://usn.co.ba/bih/alesevic-nece-dob ... 19/151878/

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 27 jun 2019 14:25

Evropska unija izbacila čelnike VSTV-a iz studijskog putovanja: Milan Tegeltija i Ružica Jukić skinuti sa spiska putnika u Pariz!
Umjesto Tegeltije i Ružice Jukić u Pariz putuju njihovi kritičari Tomislav Ljubić i Mahmut Švraka. I Gordana Tadić ne putuje u Francusku. Odluka donesena uz konsultacije sa Delegacijom EU u BiH.

Piše: Avdo Avdić

Čelnici VSTV-a Milan Tegeltija i Ružica Jukić skinuti su sa spiska učesnika studijskog putovanja u Pariz, koje je organizovala Evropska unija u okviru projekta EU4Justice, saznaje Žurnal. U Francusku neće ići ni glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, Odlučeno je da Tužilaštvo BiH zastupa tužilac specijaliziran za finansijski kriminal i korupciju, dok će druga tužilaštva zastupati glavni tužioci.

"Nakon konsultacija sa Delegacijom Evropske unije zaključili smo da se prvo mora organizirati sastanak na tehničkom nivou", piše u dopisu koji je stigao u VSTV.

U prilogu ovog dopisa se nalazi i novi, redukovani spisak putnika u Pariz koji će, od 8. do 12. jula učestvovati na studijskom putovanju.

U maju ove godine VSTV-u je dostavljen spisak nosilaca pravosudnih funkcija koje bi trebale putovati u Pariz. Prvi na spisku je bio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, a onda su redom navedeni potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić, član VSTV-a Mahmut Švraka, direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić, zamjenik direktora Sekretarijata Hajro Posković, glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić, te zamjenik glavne disciplinske tužiteljice Mirza Hadžiomerović.

Početkom juna, pak, nakon izbijanja afere “Potkivanje” čiji je glavni akter Milan Tegeltija, na adresu VSTV-a je stigao novi spisak, uz obrazloženje da se prvo mora organizirati sastanak na tehničkom nivou, te da će visoki zvaničnici tek naredne godine uzeti učešće u ovom projektu. Milana Tegeltije i Ružice Jukić više nema na spisku. Član VSTV-a Mahmut Švraka koji je jedan od potpisnika pisma kojim četiri člana VSTV-a traže raspravu o Tegeltijinoj odgovornisti ostao je na spisku putnika. Admir Suljagić i Hajro Posković, također, nisu uklonjeni. Tu je i Mirza Hadžiomerović, zamjenik šefa Ureda disciplinskog tužioca, te glavni tužitelji iz Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i glavni tužilac Brčko Distrikta. Kada je u pitanju Tužilaštvo BiH, za razliku od kantonalnog nivoa, glavna tužiteljica Gordana Tadić nije pozvana. Poziv je stigao na državnog tužioca koji je specijaliziran za finansijski kriminal i korupciju.

Dakle, sa prvobitnog spiska su izbrisani Milan Tegeltija i Ružica Jukić, dok je na spisak, naknadno, uvršten Tomislav Ljubić, glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzla koji je proteklih dana bio oštar kritičar rada Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Upravo su Tegeltija i Ružica Jukić bili veliki protivnici imenovanja Tomislava Ljubića na ovu poziciju, te su u konačnici i glasali protiv njegovog imenovanja. Nakon otvorenog sukoba Ljubić se našao na spisku učesnika studijskog putovanja, dok su Tegeltija i Jukić uklonjeni uz obrazloženje da se projekat provodi na tehničkom nivou.

(zurnal.info)

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 28 jun 2019 10:01

A SADA GRAĐANI PREUZIMAJU STVARI U SVOJE RUKE: U centru Sarajeva može se potpisati krivična prijava protiv Tegeltije
Svojim potpisom dajte doprinos borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u pravosuđu Bosne i Hercegovine, poručuju iz Accounta
Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT 27., 28., i 29. juna 2019. godine na platou ispred tržnog centra BBI u Sarajevu, u periodu od 13 do 16 časova organizuje za građane potpisivanje krivičnih prijava protiv Milana Tegeltije predsjednika VSTV-a BiH.

ACCOUNT poziva građane da svojim potpisom daju doprinos borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u pravosuđu Bosne i Hercegovine.
slika
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/118 ... ltije.html


RASPLET AFERE „POTKIVANJE“: Nermin Alešević na saslušanju u Tužiteljstvu BiH u svojstvu okrivljenog, evo za kakva krivična djela ga sumnjiče…
Nermin Alešević danas je na saslušanju u Tužilaštvu BiH kao osumnjičeni za krivična djela ”davanje dara i drugih oblika koristi” kao i ”neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje”.

Istraga protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića pokrenuta je 19.06. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i davanje dara i drugih oblika koristi, a osumnjičeni Alešević i za kazneno djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, nedavno je “Žurnal” objavio navode o mogućim koruptivnim radnjama u koje je, osim Pandže, upleten i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija. Na snimku koji je objavljen, a koji je, kako piše, snimljen 23. novembra prošle godine, vidi se da inspektor SIPA-e Marko Pandža sjedi u društvu s biznismenom iz Velike Kladuše Nerminom Aleševićem. Ovom susretu pridružuje se i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Tužilaštvo je saopćilo da je zbog javno objavljenog snimka na portalu, dana 21.05.2019. godine, hitno poduzelo niz istražnih radnji, sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja i osoba koji se navode u medijskim izvještajima.

U navedenom predmetu saslušan je veći broj svjedoka među kojima i predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/118 ... jiche.html

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 17 jul 2019 10:23

TEGELTIJA NA ISPITU KARIJERE: Preporuke iz izvještaja OSCE-a i USAID-a u fokusu sjednice VSTV-a…
Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) bi na dvodnevnoj sjednici, zakazanoj za 17. i 18. jula, trebalo razmatrati - Preporuke iz izvještaja OSCE-a i USAID-a o temi korupcije i organiziranog kriminala
Prema prijedlogu dnevnog reda, VSTV bi se trebao očitovati i u vezi s Izvještajem Projekta o radu na predmetima ratnih zločina u tužiteljstvima i sudovima za period 01. 01–31. 12. 2018. godine, kao i Informaciji o potencijalnoj podršci Međunarodnog krivičnog suda pravosuđu BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Između ostalog, na dnevnom redu je i Nacrt programa rada VSTV-a BiH za 2020. godinu, potvrđeno je Feni u Vijeću.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/12 ... stv_a.html

NOVI SKANDAL SKANDALOZNE GORDANE TADIĆ: U službenim dokumentima Tužiteljstva BiH NEUM se tretira KAO INOZEMSTVO!?

Gordana Tadić, Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, u svojoj skromnoj profesionalnoj biografiji koju je, pored ostalog, dostavila i Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH koje ju je izabralo na tu dužnost, najviše prostora je posvetila brojnim seminarima, okruglim stolovima, stručnim konferencijama, u zemlji i inozemstvu, kojima je prisustvovala
"Učestvovala je na brojnim međunarodnim konferencijama, od kojih između ostalih treba istaći…", napisala je za sebe Tadićka. Ona je "između ostalog istakla" da je nazočila "promociji knjige "Procesuiranje ratnih zločina s**** nasilja u sukobima" čiji su autori glavni tužilac pri MKSS Serge Brammertz i zamjenica tužioca Michelle Jarvis".

Kako je prošle nedjelje otkrio portal "Žurnal", Gordana Tadić na brojnim putovanjima izvan Bosne i Hercegovine koristi putovnicu Republike Hrvatske. To se desilo i tokom njenog putovanja u Neum, sredinom prošlog mjeseca, o kojem je Tužiteljstvo BiH izvijestilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Hrvatskom putovnicom se koristi i Tadićkin službeni vozač Tomislav Štrbac.Gordana Tadić je u Neumu boravila i "sa nekim datumom jula" pa je 7. ovog mjeseca bila smještena u hotelu "Jadran", što je poreske obveznike koštalo 263.57 KM. U podacima koje je Tužiteljstvo BiH objavilo u tzv. "Predmetu ugovora" navedeno je da je "Naziv predmeta ugovora": "SMJEŠTAJ U INOZEMSTVU". Da nije riječ o zabuni, nehotičnoj pogrešci, potvrđuje i to da se Neum kao "inozemstvo" od strane Tužiteljstva BiH pominje i u još nekim dokumentima kojima se ugovara smješaj Glavne tužiteljice Tadić i njenih suradnika. Neum je u tim "papirima" tretiran na isti način kao, recimo, Zagreb, u čijim su hotelima ("Zagreb" i "Sheraton") ovog mjeseca odsjedali uposlenici Tužiteljstva BiH. Putovati sa hrvatskom putovnicom u hrvatskom džepu u hrvatski Neum bio je nedosanjani san svih istaknutih planera i aktera, Udruženog zločinačkog poduhvata, u Tužiteljstvu u Haagu poznatog kao "Herceg-Bosna", od Franje Tuđmana i Gojka Šuška, pa do pravomoćno presuđene "hrvatske šestorke". Samo je, međutim, Gordana Tadić, šefica Tužiteljstva BiH, doživjela ostvarenje tog "tisućljetnog hrvatskog sna", bez ispaljenog metka i dana zatvora!
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/12 ... mstvo.html

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 30 jul 2019 10:22

NOVI SKANDAL VSTV-a: Osuđenik za pokušaj silovanja imenovan za dodatnog sudiju!
U kaznenoj evidenciji Huseina Delalića piše da je osuđivan dva puta. Prvo ga je zbog nanošenja lakih tjelesnih povreda Opštinski sud u Trebinju osudio na uslovni kaznu u trajanju od 30 dana. Godinu kasnije, presudom Opštinskog suda u Trebinju, broj K -110/82, Delalić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana, uslovno na tri godine, zbog toga što je počinio krivično djelo silovanje u pokušaju. Kada je, prilikom imenovanja za nosioca pravosudne funkcije, popunjavao upitnik,

Delalić je tvrdio da nikad nije osuđen. I bivao je biran. No, onda je Ured disciplinskog tužioca VSTV-a u aprilu ove godine pronašao u njegovoj kaznenoj evidenciji presude koje je dodatni sudija Kantonalnog suda u Sarajevu skrivao. UDT je podnio tužbu, te je od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća zatraženo njegovo razrješenje sa pozicije dodatnog sudije Kantonalnog suda u Sarajevu. Pripremno ročište održano je u junu ove godine, svega tridesetak dana prije nego će Delaliću formalno isteći dvogodišnji mandat. I onda - iznenađenje.


"Visoko sudsko i tužilačko vijeće donijelo je odluku o produženju mandata Huseinu Delaliću, dodatnom sudiji Kantonalnog suda u Sarajevu, na period od dvije godine, počev od 1. 8. 2019. godine", saopćeno je nakon sjednice VSTV-a održane 17. jula ove godine.


Dakle, iako su znali da je dodatni sudija Husein Delalić godinama skrivao da je osuđivan zbog silovanja u pokušaju, članovi VSTV-a su mu produžili mandat za još dvije godine. Osim toga, prvostepena disciplinska komisija VSTV-a mjesec dana prije produženja mandata dobila je zahtjev za Delalićevo razrješenje, ali je glavno ročište zakazano tek za septembar ove godine, nakon što Delalić i formalno preuzme funkciju dodatnog sudije Kantonalnog suda u Sarajevu.

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/122 ... udiju.html

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 30 jul 2019 15:55

Javna opomena tužiocu Janjiću zbog komentara na presudu Oriću

Nakon pravosnažne oslobađajuće presude za ratne zločine Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, izjavio: "Da bi sud bio Sud BiH, u sudnici bi trebali biti i Srbi"
Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) donijela je prvostepenu odluku po kojoj je tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Miroslavu Janjiću izrečena javna opomena zbog nemara u vršenju dužnosti te ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) Janjićev advokat Miodrag Stojanović.

Postupak protiv Janjića pokrenut je zbog komentara nakon presude Naseru Oriću i kašnjenja za izjavljivanje žalbe na presudu u predmetu "Gibraltar".

- Izrečena je sankcija – proglašen je krivim i izrečena je sankcija javne opomene – i dobili smo pismeni otpravak te odluke prošle nedjelje, i mi smo u petak uložili žalbu na tu odluku. I disciplinski tužilac je uložio žalbu, i obje žalbe su već predate VSTV-u - kazao je advokat Miodrag Stojanović, dodavši da se nada da će drugostepena odluka biti donijeta u narednih nekoliko mjeseci.

Krajem juna ove godine Ured disciplinskog tužioca je zatražio od Disciplinske komisije VSTV-a da utvrdi odgovornost i izrekne sankciju državnom tužiocu Janjiću zbog nemara u vršenju dužnosti te ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije, dok je Odbrana predložila da se tužba odbije kao neosnovana.

Mirza Omerović iz Ureda discplinskog tužioca tada je podsjetio na Janjićevu izjavu BIRN-u BiH nakon pravosnažne oslobađajuće presude za ratne zločine Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, u kojoj je naveo: "Da bi sud bio Sud BiH, u sudnici bi trebali biti i Srbi." Omerović je napomenuo da Janjić ovim komentarom nije čuvao integritet tužilačke funkcije.

Prema drugoj tački disciplinske tužbe, Janjić se tereti za kašnjenje za izjavljivanje žalbe na presudu u predmetu "Gibraltar" izrečenu u novembru 2016. godine.

Tada je tužilac Janjić kazao da njegovo postupanje nije selektivno i pristrasno, te da nikada nije u svom postupanju povrijedio nepristrasnost.

- Nema jednostranosti, nema nacionalizma u postupanju - rekao je Janjić na ročištu u junu ove godine.

Kazao je da njegov komentar na presudu Oriću i Muhiću nije poljuljalo povjerenje javnosti, već da ju je samo mogao vratiti, s obzirom na to da su, kako je dodao, oštećeni govorili da više neće dolaziti i svjedočiti, a sada je obratno.

BIRN BiH nije bio u mogućnosti u ovom trenutku dobiti komentar od Janjića.

Odluka o žalbi će biti donijeta naknadno.
https://faktor.ba/vijest/javna-opomena- ... ricu/46041

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 13 sep 2019 10:08

PUKLA NOVA BRUKA U VSTV-u: Zamjenik tužioca u Bosni i Hercegovini politički angažiran u Crnoj Gori
Crnogorski list „Dan“ je još u oktobru 2016. godine objavio da je Milorad Debeljević na dan izbora u Crnoj Gori bio ko­or­di­na­to­r Demokratske partije socijalista

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH po službenoj dužnosti registrovao je predmet protiv zamjenika glavnog tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini Milorada Debeljevića.

Ovakva reakcija uslijedila je nakon što je Žurnal ovom Uredu uputio pitanja koja se odnose na Debeljevićev mogući politički angažman, i to u Crnoj Gori. Inače, on pored državljanstva BiH ima i državljanstvo Crne Gore.

„Ured disciplinskog tužioca, do zaprimanja Vašeg upita, nije imao saznanja o navodima iz istog, a koji se odnose na zamjenika glavnog tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini Milorada Debeljevića. Predmet protiv navedenog nosioca pravosudne funkcije je registrovan po službenoj dužnosti“, navodi se u odgovoru iz Ureda disciplinskog tužioca VSTS.
GLASAO NA IZBORIMA

Crnogorski list „Dan“ je još u oktobru 2016. godine objavio da Specijalno tuži­la­štvo u Ba­nja­lu­ci, odnosno sadašnje Republičko javno tužilaštvo, provjerava medijske navode da da je za­mje­nik glav­nog tu­ži­o­ca u Bi­je­lji­ni Mi­lo­rad De­be­lje­vić gla­sao u Plje­vlji­ma na par­la­men­tar­nim iz­bo­ri­ma održanim 2016. godine u Crnoj Gori.

Tada je također objavljeno da Debeljević ima dva pre­bi­va­li­šta, u Bijeljini i Pljevljima, kao i da gla­sa i u BiH i u Crnoj Gori. Još je implicitno navedeno da je Debeljević na dan izbora u Crnoj Gori bio ko­or­di­na­to­r Demokratske partije socijalista (DPS), na čijem čelu je Milo Đukanović. Crnogorski list je objavio i faksimil biračkog spiska u Pljevljima, na kojem se Debeljević potpisao, što znači da je glasao na tom biračkom mjestu.

S obzirom da je Debeljević na funkciji zamjenika glavnog tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini, od Ureda disciplinskog tužioca zatražili smo odgovor na pitanje – Kako gledaju na činjenicu da Milorad Debeljević ima dva prebivališta i da može da ostvaruje svoje biračko pravo i u BiH i u Crnoj Gori?
Osim toga, zatražili smo odgovor na pitanje da li će Ured disciplinskog tužioca reagovati na činjenicu da je Debeljević politički angažovan u susjednoj Crnoj Gori, kao i da je bio jedan od aktivista vladajuće stranke u toj državi, s obzirom da nosioci pravosudnih funkcija ne bi smjeli da budu politički angažovani i stranački orjentisani?

VODI ODJELJENJE ZA PRIVREDNI KRIMINAL

Prema pisanju lista „Dan“, De­be­lje­vić je na iz­bo­ri­ma u Crnoj Gori, održanim 16. ok­to­bra 2016. godine, gla­sao u Plje­vlji­ma na bi­rač­kom mje­stu tri, u na­se­lju Ja­li­ja, a po­tom se vra­tio na po­sao. On ima stal­no mje­sto bo­rav­ka u Bi­je­lji­ni, ali prema pisanju crnogorskog lista, upi­san je i u bi­rač­ki spi­sak u Crnoj Go­ri i re­dov­no gla­sa. To je potvrdio i iz­vod iz ma­te­ri­ja­la sa bi­ra­li­šta, ko­ji je objavljen.

Mi­lo­rad De­be­lje­vić je pri­je rat­a u BiH bio sudija Osnovnog suda u Go­ra­ždu, a tokom rata je izbjegao u Pljevlja, gdje je ra­dio u po­li­ci­ji. Osim što je bio načelnik krim policije u Pljevljima, prema saznanjima Žurnala, radio je i u unutrašnjoj kontroli.

Pri­je 18 go­di­na vra­tio se u BiH, nastanio se u Bijeljini, a trenutno je zamjenik glavnog OJT Bijeljina. Debeljević u tom tužilaštvu vodi Odjeljenje za privredni kriminal.

(zurnal.info)

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 13 jan 2020 10:25

TEGELTIJA SE RASKUKAO BEOGRADSKIM MEDIJIMA: "SDA želi da vrati uticaj na pravosuđe, oni su..."

SDA želi da vrati uticaj na rad pravosuđa BiH, a jedan od razloga je to što je za zločine nad Srbima za tri godine optuženo više osoba nego u prethodnih 11 godina, izjavio je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija


"Upravo to je jedan od razloga zbog kojih i dalje trpimo napade SDA koja, u namjeri da se ponovo dokopa kontrole nad pravosudnim institucijama, traži reformu VSTS", rekao je Tegeltija za "Politiku".

On je dodao da su od 2004. do 2015. godine u Tužilaštvu BiH podignute 53 optužnice protiv 102 osobe za slučajeve u kojima su žrtve Srbi, dok je od 2015. godine do danas podignuta 41 optužnica protiv 126 osoba.

Tegeltija je rekao da je do prije nekoliko godina pravosuđe na nivou BiH bilo dobrim dijelom pod svojevrsnom kontrolom SDA koju su u tome, zbog određenih političkih interesa, prećutno podržavali i pojedini međunarodni faktori.

Napominjući da je to izazivalo snažno nepovjerenje građana RG, Tegeltija je dodao da se pravosuđe uspjelo istrgnuti iz tih poluga političke kontrole i učiniti nezavisnim, ali da je nakon toga krenula hajka koja je dolazila iz pojedinih političkih krugova u FBiH, primarno iz SDA.

"Protiv pravosuđa i VSTS pokrenuta je medijska kampanja kako bi stvorili alibi za ponovno preuzimanje kontrole nad pravosuđem", smatra Tegeltija.

Komentarišući to što revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina u BiH čeka usvajanje više od godinu dana, on je rekao da je to potpuni apsurd, jer se svi političari deklarišu za procesuiranje ratnih zločina, a onda ne usvajaju strategiju koja to omogućava konkretnim mehanizmima.

On je ocijenio da je očigledno da iza deklarativnih opredjeljenja ne stoji iskrena namjera političkih aktera da se proces ubrza i procesuiraju svi počinioci ratnih zločina u BiH.

Govoreći o različitim pogledima na pravosudne institucije na nivou BiH, Tegeltija je rekao da se u FBiH, kao i nekim međunarodnim krugovima, očekuje od tih institucija da disciplinuju političare, prvenstveno iz RG.

On je dodao da se to disciplinovanje odnosi i na one iz FBiH koji nisu na liniji dominantne većinske politike koja teži centralizaciji BiH i preuzimanju kontrole društveno-političkog života.

"Takvoj ulozi pravosudnih institucija RG se žestoko protivi i ima, rekao bih, opravdan strah zbog nekih iskustava iz prošlosti", rekao je Tegeltija, navodeći da otuda u RG postoji nepovjerenje i otpor, a u FBiH nezadovoljstvo zbog neostvarenih očekivanja.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/140 ... ni_su.html

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 06 maj 2020 09:38

SIPA dostavila izvještaje protiv 19 osoba zbog izbornih prevara, Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnice
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavila pet izvještaja protiv 19 fizičkih lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela koja se odnose na neregularnosti u izbornom procesu 2018. godine.

Četiri izvještaja protiv 14 lica su podnesena zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 152. Krivičnog zakona BiH "Prevara pri glasanju" i krivično djelo iz člana 154. Krivičnog zakona BiH "Izborna prevara".

- Također, SIPA je nakon provedenih istražnih mjera i radnji Tužilaštvu BiH dostavila 17 izvještaja o poduzetim mjerama i radnjama – navodi se u odgovoru SIPA-e na zastupničko pitanje Saše Magazinovića vezano za istrage mogućih neregularnosti na Općim izborima 2018. godine.

SIPA je po nalogu Tužilaštva BiH izvršila provjere u vezi sa nestankom papira namijenjenog za štampanje izbornog materijala u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, te je izvještaj, nakon provedenih istražnih radnji, dostavljen Tužilaštvu BiH.

Navodi se i da je potpredsjednica Naroda i pravde prijavila navodne nezakonite radnje počinjene na dan održavanja Općih izbora u BiH, te da su službenici SIPA-e proveli istragu, te sačinili i dostavili izvještaj Tužilaštvu BiH.

- Tužilaštvo BiH nije dostavilo novi zahtjev za postupanje – navode iz SIPA-e.

Također je dostavljen izvještaj na osnovu prijave protiv članova CIK-a BiH, ali i protiv NN lica koja su nezakonito prijavljivala glasače CIK-u za glasanje iz inostranstva putem pošte.

- U okviru istrage postupano je po šest zahtjeva Tužilaštva BiH i nakon provedenih aktivnosti podnesena su tri izvještaja o poduzetim mjerama i radnjama sa prijedlogom mjera – navodi se u odgovoru.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da do 13. aprila 2020. godine nije bilo podignutih optužnica za krivična djela iz članova 150 – 150a Krivičnog zakona BiH, te da je zaprimljeno osam prijava protiv 22 lica.

- Donesena je jedna naredba o neprovođenju istrage protiv jednog lica, te je jedna prijava protiv jednog lica riješena na drugi način – kazali su iz Tužilaštva BiH.

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci danas u radu ima dva predmeta iz 2018. godine i to prijavu za krivično djelo koje se odnosi na podmićivanje pri izborima ili glasanju i krivičnu prijavu koja se odnosi na izbornu prevaru.

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo su u toku 2018. godine evidentirana dva krivična predmeta koja se odnose na izborni postupak. Jedan od njih se odnosi na Izvještaj o izvršenju krivičnog djela MUP-a Kantona Sarajevo zbog povrede slobode odlučivanja birača.

- Predmet se nalazi u fazi istrage i u istom nije donesena tužilačka odluka – navode iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Drugi predmet je formiran na osnovu prijave fizičkog lica, podnesene zbog krivičnog djela povreda slobode odlučivanja birača, a donesena je odluka da se istraga ne provodi jer, kako se navodi, nije postojala osnova sumnje da je prijavljena osoba počinila krivično djelo.
https://faktor.ba/vijest/sipa-dostavila ... nice/82048

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 27 maj 2020 11:54

Jeli se ovo u sudu neswto na bolje mijenja??

MILAN TEGELTIJA SE POŽALIO PRIJATELJIMA: "Sud BiH je ovom presudom po***ao mene lično“

"Sud BiH je ovom presudom popišao mene lično“, požalit će se Milan Tegeltija svojim sarajevskim prijateljima netom nakon što je odlukom državnog Suda ukinut Pravilnik o postupku ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija i Kriterij za ocjenjivanje rada sudija u BiH, piše "Oslobođenje".

Taj Pravilnik bio je, zapravo, Tegeltijin put da preuzme i Sud BiH, posljednju pravosudnu instancu koju ne kontroliše sa svojom većinom iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Plan je, dakle, prema informacijama Oslobođenja, bio jednostavan – primjenom Pravilnikom o ocjenjivanju VSTV bi sebi dao ovlasti da onako kako oni žele ocijene predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, te da ne njegovo mjesto postave – Amira Kapetanovića, sudiju Suda BiH kojeg je početkom prošle godine Milan Tegeltija, u svojstvu prijatelja, sa jedanaestog mjesta rang liste uspio ugurati među tri najbolje rangirana kandidata za sudiju Suda BiH. Tegeltijine namjere upravo otkrivaju činjenice iz slučaja „Pravilnik o ocjenjivanju“. Naime, Amir Kapetanović je kao „sudija parničar“ bio član sudskog vijeća koje je razmatralo, a potom i poništilo Pravilnik o postupku ocjenjivanja novilaca pravosudnih funkcija. Kako ne bi izigrao povjerenje onoga ko ga je sa jedanaestog mjesta rang liste prebacio na treće, Kapetanović je bio protiv poništavanja spornog Pravilnika. No, unatoč njegovom „izuzimanju mišljenja“, preostalo dvoje sudija je utvrdilo da Pravilnik o postupku ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija nije u skladu sa važećim zakonskim propisima.

„Sud utvrđuje da je osporeni Pravilnik donio zakonom neovlašteni organ (VSTV), pa predmet upoređenja osporavanog Pravilnika upućuje na zaključak da je VSTV u konkretnom slučaju prekoračio granicu svojih ovlašćenja utvrđenih Zakonom o VSTV-u“, navedeno je u presudi Suda BiH protiv koje je glasao Tegeltijin prijatelj Amir Kapetanović.

SUŠTINA PONIŠTENOG PRAVILNIKA

A evo šta je suština poništenog Pravilnika. Predsjednik određenog suda na određenom nivou ocjenjuje sve sudije koji rade na sudu kojim on rukovodi. Te ocjene, međutim, nisu konačne, pa se sudije mogu žaliti Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH koje, u konačnici, može promijeniti ocjene koje je utvrdio predsjednik suda. Nakon toga, VSTV na osnovu ocjena sudijama koje su oni utvrdili ocjenjuje i predsjednika suda. U praksi bi to izgledalo ovako. Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec bi, prema osporenom Pravilniku, ocjenjivao sudije Suda BiH. No, ocjene ne bi bile konačne, jer bi sve sudije imale pravo žalbe VSTV-u. Visoko sudsko i tužilaćko vijeće bi, potom, na osnovu ocjena koje je izreklo sudijama Suda BiH ocjenjivalo i predsjednika Suda BiH. Na taj bi način Milan Tegeltija imao apsolutnu kontrolu nad svim pravosudnim institucijama, te bi na osnovu ocjena koje bi dodjeljivao mogao određene nosioce pravosudnih funkcija unapređivati ili ih izbacivati iz utrke za rukovodne pozicije u pravosuđu.

„Pravilnim tumačenjem zakonskih odredaba, jasno prozilazi da je VSTV nadležan i ovlašćen da utvrđuje kriterije za ocjenjivanje, a ne da uređuje postupak ocjenjivanja i time donosi Pravilnik kao provedbeni propis. Da je intencija zakonodavca bila da VSTV-u da nadležnost za postupak ocjenjivanja i da donosi pravilnik, onda bi takvo ovlašćenje bilo propisano Zakonom, kako je to propisano za pitanje imenovanja“, navedeno je u obrazloženju presude Suda BiH.

Kako bi, ipak, vratio izgubljeni uticaj, Tegeltija je najavio žalbu na odluku Suda BiH. Posljednjih dana intenizivirao je medijsku pripremu za svoju žalbu, tvrdeći u javnosti da je presuda Suda BiH – nezakonita. Predsjednika VSTV-a u ovoj pravnoj borbi podržao je i profesor iz Leipciga – Edin Šarčević koji je, bez čitanja cjelokupne presude, ustvrdio da je ona – nezakonita.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/156 ... ichno.html

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 30 jun 2020 12:01

Na pomolu nova afera: Gdje je nestalo 315 predmeta ratnih zločina s "A" liste?
Pritisak za usvajanje revidirane verzije Strategije za rad na predmetima ratnih zločina raste iz dana u dan, ali je pitanje koja je njegova pozadina i šta će biti s brojnim predmetima ratnih zločina s "A" liste te koja je njihova sudbina s obzirom na to da mnogima nema traga.
Kako saznajemo, predlaže se hitno usvajanje revidirane Strategije na Vijeću ministara BiH, a da Tužilaštvo BiH u roku od 90 dana dopuni taj pregled. No, postoji bojazan da bi se taj proces vrlo lako mogao izjaloviti, čime bi brojni ključni predmeti s "A" liste mogli ostati zaboravljeni i zagubljeni.

Nakon nekoliko konsultativnih sastanaka s predstavnicima udruženja žrtava te niza sastanaka koje su organizirali predstavnici Delegacije EU u BiH i drugi ambasadori, a koji su direktno vezani za temu usvajanja revidirane Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, pojedini zahtjevi koji su postavljeni kao uslov za usvajanje, prema našim informacijama, nisu ozbiljno uzeti u razmatranje.


Kako Klix.ba saznaje, u nekoliko navrata je insistirano da se u Nacrt revidirane strategije kroz sami tekst ili anekse uvede i obaveza uvođenja jedinstvene statističke baze podataka za sve predmete ratnih zločina, bilo da su oni u direktnoj nadležnosti Tužilaštva BiH ili delegirani na postupanje nižim nivoima.

Ključni dio nacrta revidirane strategije je zapravo rješavanje predmeta s "A" liste, a kako Klix.ba saznaje, veliki broj predmeta s te liste je jednostavno "nestao"!


"A" lista predstavlja predmete za koje postoji dovoljno dokaza po međunarodnim standardima za osnovanu sumnju da je osoba počinila teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava.


Kako se to dogodilo nije potpuno jasno, ali se sumnja da je do toga došlo reorganizacijom i klasifikacijom predmeta i njihovim "spuštanjem" na entitetska tužilaštva. Time se onemogućilo praćenje realizacije uspjeha strategija i postavljanje osnova za novu revidiranu strategiju.

Razgovori koji su vođeni ukazuju na to da Tužilastvo BiH ili nema ili ne želi ustupiti podatke koji su od njih traženi za sve predmete s "A" liste, a ne samo one u njihovom posjedu.

Iako su pojedini predmeti ratnih zločina prethodno preneseni na postupanje entitetskim tužilaštvima, to nije oslobodilo Tužilaštvo BiH odgovornosti da i dalje prati razvoj događaja, prikuplja podatke i vodi jedinstvenu bazu koja će sadržavati sve neophodne informacije o predmetima, odnosno osobama iz svih kategorija, bilo da su oni iz stare ili nove klasifikacije.

Umjesto toga, Tužilaštvo BiH se u jednom trenutku odlučilo izuzeti iz ove odgovornosti te su se nastavili "baviti sudbinom" isključivo onih predmeta koji su ostali kod njih.

Prema dostupnim podacima, na dan 31.12.2019. godine u Tužilaštvu BiH ukupan broj otvorenih KT-RZ predmeta bio je 449, a koji su se vodili za ukupno 4.223 prijavljene ili osumnjičene osobe. Od tog broja 190 osoba je označeno oznakom "A".

Status svih drugih predmeta odnosno osoba s liste "A", koje je Tužilaštvo BiH delegiralo na postupanje entitetskim tužilaštvima, je do danas nepoznat i nesistematiziran, ali se sve više govori o 315 predmeta kojima se gubi trag.


Prema saznanjima, od ukupno 1.001 KT-RZ predmeta, Tužilaštvo BiH je riješilo oko 149 KT-RZ predmeta, tužilaštva u RS-u 520 KT-RZ predmeta, Tužilaštvo Brčko distrikta 27 KT-RZ predmeta, a tužilaštva u FBiH 305 predmeta.

Prema Reviridiranoj strategiji okružna tužilaštva u RS-u imaju ukupno 9 tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina, a riješili su veliki broj od 520 KT-RZ predmeta za 9 godina, dok je Tužilaštvo BiH s 28 tužilaca za isti period uspjelo
riješiti samo 149 KT-RZ predmeta.


Ukoliko bi "A" lista predmeta ostala "zataškana", na red bi došla "B" lista čime bi prioritetni predmeti za koje postoji dovoljno dokaza za kršenje međunarodnog prava otišli u zaborav.


Ni Strategija iz 2008. godine ni Revidirana strategija ne navode na koji način su predmeti riješeni, tj. da li je podignuta optužnica, provedena istraga, obustavljena istraga ili je donesena naredba o neprovođenju istrage.

Jedan od zaključaka koji se nameće je da se ovim predmetima ne pristupa na jedinstven način te da pojedina tužilaštva nisu baš temeljito pristupila poslu, dok su druga tužilaštva prioritete usmjerila na rješavanje drugih predmeta. Ova konfuzija je posebno osjetljivo pitanje za žrtve i njihove porodice, koji ne mogu da prate slijed događaja i ostaju u nedoumici.

Evidentno je da se trenutni nacrt Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločinaca mora dopuniti objedinjenim izvještajem Tužilaštva BiH o procesuiranim predmetima s "A" liste, i to za sve faze postupka i s podacima sa svih nivoa na kojima se vode postupci.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/na-pomo ... /200630023

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: VSTS kriminal i antidržavno djelovanje (potkivanje)

Post Postao/la atif » 23 sep 2020 08:51

Delegacija EU-a u BiH: Otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka je krivično djelo, sprovedite istragu
Nakon što su RTRS i drugi mediji u entitetu Rg objavili ime i prezime zaštićenog svjedoka M-16, uslijedile su mnogobrojne reakcije međunarodnih i domaćih institucija.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine jučer su informirali nadležne institucije i službe koje rade na pružanju zaštite i sigurnosti svjedoka o ovom slučaju. Također, dodaju, formiran je predmet, povodom medijskih izvještaja u kome će Tužilaštvo BiH izvršiti provjere u skladu sa zakonom.

- Nadalje u svezi sa navedenim Tužiteljstvo BiH zaprimilo je i prijavu, protiv određenih djelatnika Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a u svezi sa otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka i neovlaštenog ustupanja dokumenata, te će se izvršiti provjere navoda i na temelju ove prijave - ističu iz Tužilaštva BiH.

Komentar su dali i iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Kako navode, analitički izvještaj koji je priložen uz Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU naglašava potrebu za boljom zaštitom identiteta žrtava i svjedoka u Bosni i Hercegovini, a posebno u vanprocesnoj zaštiti.

- Otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka predstavlja krivično djelo, te stoga apelujemo na vlasti da sprovedu učinkovitu istragu, kao i da osiguraju bezbjednost svjedoka i integritet mehanizama zaštite svjedoka. Mediji u svojem izvještavanju moraju primjenjivati profesionalne i etičke standarde u skladu sa zakonom - kazali su za N1 iz Delegacije EU.

VEZANI TEKST -

Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, otkrivanje identiteta ili informacija koje mogu dovesti do otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka je krivično djelo, poručili su iz OHR-a odgovarajući na upit N1 televizije.

- Na Tužilaštvu BiH je da poduzme neophodne korake u skladu sa zakonom - kazali su iz OHR-a.

Podsjećamo, pojedini mediji u Bosni i Hercegovini otkrili su identitet zaštićenog svjedoka koji je dao iskaz na Sudu BiH da mu je aktuelni premijer Republike Srpske Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica.

Memorijalni centar Srebrenica ranije je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu "Josipović i drugi" naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice".
Situacija izmiče kontroli
Mediji u Rg-u objavili puni identitet zaštićenog svjedoka, šta čeka Tužilaštvo BiH?

https://faktor.ba/vijest/mediji-u-rs-u- ... -bih/98218

Odgovorite