☑ Pravila foruma i savjeti

Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Avatar
Meteor
Član
Postovi: 1931
Pridružen/a: 14 apr 2018 16:47

Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Meteor » 03 mar 2019 13:34

slika
....................
slika :Studyy:

Avatar
Meteor
Član
Postovi: 1931
Pridružen/a: 14 apr 2018 16:47

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Meteor » 03 mar 2019 13:50

Bakir Izetbegović: Mislim da ćemo morati uvesti predvojničku obuku



U jeku priča o vojskama, naoružanju i kontekstu sigurnosti u regionu sve se češće nameće tema ponovnog vraćanja obaveze vojnog roka, a u posljednje vrijeme i predvojničke obuke.
To je tema koja generalno uzburka strasti u zemljama bivše Jugoslavije. Srbija i Hrvatska već nekoliko posljednjih godina uveliko rade na jačanju vojske, kupuju ili barem pokušavaju kupiti savremenije naoružanje i osavremeniti vojsku.

Pomalo je i neopaženo promakao govor predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji je na tribini u Kaknju prije nekoliko dana govorio o vojsci, naoružanju ali i najavio mogućnost uvođenja predvojničke obuke.

Vojni rok teško, ali predvojnička obuka...


Dok se u zemljama regije spominje mogućnost i vraćanje obaveznog vojnog roka, u BiH je prema trenutnom stanju, ustrojstvu to realno teža opcija. To je još prošle godine kazao i zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić, naglasivši da se o tome tek sporadično razgovaralo, ali s obzirom na finansijska izdvajanja to vojni rok u BiH za sada nije opcija.

Ipak, dosta realnija opcija je uvođenje predvojničke obuke, o kojoj je govorio i Izetbegović.

"Slobodan si samo ako možeš sam sebe braniti. A narod koji ne može sebe da odbrani treba da se zabrine za budućnost i slobodu. U u ovom trenutku imamo Oružane snage i različite agencije koje brane teritorijalni integritet ove zemlje. To je zajedničko, nedovoljno jako. Dvije susjedne zemlje se naoružavaju. Moramo ojačati namjensku proizvodnju, komercijalno, ali i za 'ne daj Bože'. I mislim da ćemo morati uvesti predvojničku obuku ponovo", kazao je između ostalog Izetbegović.

Ta obuka bi eventualno mogla biti provođena u srednjoškolskom sistemu obrazovanja, uvođenjem posebnog predmeta ili sekcije. Evidentno je da bi i za tu ideju trebao dodatni novac, ali i mijenjanje planova i programa. A s obzirom na kompleksno uređenje i podijeljene nadležnosti kada je obrazovanje u pitanju uvođenje te obuke bi zavisilo od brojnih političkih segmenata.

Srbija je već uvela predvojničku obuku

Poređenja radi, u drugom polugodištu ove školske godine u srednjim školama u Srbiji će se održavati časovi na kojima će đaci učiti osnovne teme u vezi sa odbranom zemlje. Prema pisanju Politike, učenici četvrtih razreda srednjih škola na četiri časa odjeljenskog starješine naučit će osnovne stvari o vojsci, a moći će da posjete i kasarne.

Radi se o fakultativnoj nastavi, a nakon časova nema ocjenjivanja.

Predvojnička obuka u SFRJ uvedena je od 1969. godine za svu omladinu kroz školski sistem, Obuka se izvodila kroz predmet odbrana i zaštita i na univerzitetima kroz predmet Osnovi narodne odbrane.
....................
slika :Studyy:

Avatar
Meteor
Član
Postovi: 1931
Pridružen/a: 14 apr 2018 16:47

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Meteor » 03 mar 2019 16:24

....................
slika :Studyy:

Avatar
Meteor
Član
Postovi: 1931
Pridružen/a: 14 apr 2018 16:47

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Meteor » 03 mar 2019 16:26

Klub za praktično streljaštvo & taktički trening POINT

slika

...osnovan je 30.12.2003. godine u Zenici a od 07.12.2007.godine egzistira i radi u Sarajevu. Od osnivanja kluba, članovi KPS & TT POINT su napravili vrlo vrijedne i uspješne rezultate kako na državnom tako i na međunarodnom nivou (takmičenjima). KPS & TT POINT je prvi i najstariji klub u BiH i klub koji je ovaj veoma dinamičan i atraktivan sport pokrenuo u našoj zemlji.

U našu osnovnu djelatnost spada edukativno i moralno usmjeravanje članova kluba ka zakonitom, stručnom, savjesnom i sigurnom korištenju vatrenog oružja kao sportskog rekvizita praktičnog streljaštva.Također među osnovnim ciljevima kluba se nalaze i unapređivanje, treniranje i takmičenje u streljačkim sportovima koji nisu afirmirani u Bosni i Hercegovini ostvarenje vrhunskih sportskih rezultata u praktičnom streljaštvu, razvitak praktičnog streljaštva u BiH. Osim ovih usluga naš klub pruža i profesionalan trening za vojne i policijske jedinice, zaštitarske kompanije i individualne klijente, svim vrstama vatrenog oružja: pištolj, sačma, poluautomatska puška i snajper. U klubu rade vrhunski licencirani instruktori po međunarodnim standardima sa dugogodišnjim iskustvom i različitim sposobnostima. Da bi se postigao najviši stupanj profesionalnosti u rukovanju vatrenim oružjem, IPSC takmičenju te obavljanju zaštitarskih, policijski i vojnih poslova i vještina sa vatrenim oružjem nas klub pruža profesionalan trening i obuku.

Strelište

slika

Strelište Pašino brdo se nalazi u Opštini Stari grad iznad starog dijela grada Baščaršije, udaljeno je od samog centra grada 15-ak kilometara. Do njega se može doći regionalnim putem preko Vratnika i Zmajevca. Strelište je izgrađeno na području starog strelišta koje datira od Austrougarske, Kraljevine Jugoslavije i JNA, koje više godina nije korišteno i služilo je za puštanje stoke, sječu šume i odlaganje čvrstog otpada. Ovo područje je zadnjih 10-ak godina bilo zapušteno i korišteno kao divlja deponija te je od vlasnika Ministarstva odbrane BiH proglašeno je kao neperspektivna imovina. Klub je 2011. godine sklopio ugovor o gazdovanju istim i pokrenuo projekat sanacije i izgradnje modernog i bezbjednog strelišta po međunarodnim standardima. Klub je izgradio reprezentativno civilno strelište kakvog nema u regionu, na kojem se može pucati iz pištolja, sačmarica, poluautomatskih pušaka i snajpera. Sva strelišta su zaštičena zemljanim barijerama visine 10 metara te svaki između sebe sa 4 metra zemljanim nasipom. Svaki od boksova zasebno omogućava 180 stepeni pucačke zone, bez obzira da li se radi o metalnim ili papirnim metama. Strelište mogu koristiti civili, sportisti, zaštitari, policija i vojska.

slika

http://www.psc-point.ba/o_nama.html
....................
slika :Studyy:

Avatar
Meteor
Član
Postovi: 1931
Pridružen/a: 14 apr 2018 16:47

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Meteor » 03 mar 2019 16:33

Airsoft klub “Otpisani” iz Bužima

Airsoft klub “Otpisani” iz Bužima osnovan je 7. oktobra 2013. godine. U godini dana od osnivanja vrijedni članovi kluba uložili su značajna sredstva u realizaciju ideje i osnovali klub koji radi na popularizaciji airsofta na području Unsko-sanskog kantona.

slika

Klub trenutno broji 27 aktivnih članova. U 2014. godini u periodu od marta do decembra klub je održao 26 treninga. Također je uzeo učešće na organizovanim susretima u BiH ali u i Hrvatskoj. Ovaj airsoft kolektiv je prisustvovao na airsoft susretu OP “Padobran” u Maglaju, OP “Scamara II” u Zadru i susretu u Bosanskoj Gradišci.

U maju 2014. godine “Otpisani” su organizovali susret pod nazivom OP “Povratak otpisanih” na kojem su učešće uzeli airsofteri iz Sarajeva, Tuzle, Jelaha, Maglaja, Laktaša, Bosanske Gradiške, Cazina, Velike Kladuše i gosti iz Njemačke. Na susretu je bilo prisutno oko 70 airsoftera.

Tokom mjeseca augusta 2014. godine u okviru manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima” klub je održao airsoft prezentaciju na kojoj je prisustvovao značaj broj građana.

U ovim zadnjim mjesecima 2014. godine “Otpisani” pružaju bezuslovnu pomoć i podršku svojim kolegama iz Velike Kladuše, Cazina i Bihaća na formiranju klubova i realizaciji airsoft dešavanja.

ASK “Otpisani” na području općine Bužim raspolažu sa nekoliko terena.

Email [email protected]
Ciljevi i djelatnosti :
1. Samostalno ili zajedno sa drugim airsoft klubovima vršiti promociju i unapređenje airsofta kao extremnog sporta i rekrativne discipline;
2. Učestvovanje na raznim sportskim, humanitarnim manifestacijam i drugim djelatnostima od društvenog značaja (zaštita okoliša i sl. akcije);
3. Saradnja sa drugim udruženjima, savezima i drugim organizacijama bliskih interesa;
4. Postavljanje i održavanje sopstvene internet stranice i foruma;
5. Prezentacija ciljeva organizacije;

Član udruženja može biti svako lice starije od 18 godina, koje je fizički i psihički sposobno, koji prihvata ciljeve udruženja i statut.
Članstvo se stiče potpisivanjem pristupnice, pismenim dokazom (uvjerenjem o nekažnjavanju) da se protiv lica (koja su napunila 18 godina) ne vodi krivični postupak i da nije osuđivano zbog težih krivičnih djela.
Punopravno članstvo u udruženju se stiče kroz vremenski period od najmanje 2(dva) do 6 (šest) mjeseci uz donošenje odluke Upravnog odbora da je lice u proteklom periodu ispunilo sve obaveze prema organizaciji i ispunjava zahtjeve za punopravno članstvo. Organizacija može imati i počasne članove o čemu odluku donosi Upravni odbor.

AIRSOFT ???
Airsoft svoje korijene vuče iz Japana gdje se razvio kao zabavna timska igra. Svoj procvat je doživio u SAD-u gdje je, uz paintball, postao vrlo popularna timska igra zbog svoje realističnosti, sigurnosti i pristupačnosti.
Airsoft “oružja” su vjerne replike realnih oružja, jednaka su po dimenzijama, detaljima i skoro iste težine. Bit samog mehanizma airsoft opreme je da malom količinom zraka izbacuje plastičnu kuglicu (BB – mnogo manje opasna od uobičajenih zračnih pušaka).

Airsoft je vojno – simulacijski sport prilikom kojeg se koriste vjerne replike svih vrsta oružja. Na svojim treninzima i susretima airsofteri simuliraju vojne i policijske operacije.

Sve aktivnosti ASK “Otpisani ” možete pratiti i na fb profilu ASK Otpisani Bužim

https://www.facebook.com/ASK-Otpisani-B ... 400490777/
....................
slika :Studyy:

Avatar
Meteor
Član
Postovi: 1931
Pridružen/a: 14 apr 2018 16:47

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Meteor » 03 mar 2019 16:34

Airsoft klub “Otpisani” iz Bužima

....................
slika :Studyy:

Avatar
Meteor
Član
Postovi: 1931
Pridružen/a: 14 apr 2018 16:47

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Meteor » 03 mar 2019 16:36

Maj - 2018

Bužim domaćin najmasovnijeg airsoft susreta u BiH: 200 igrača, 38 klubova i mnoštvo adrenalina

slika

U Bužimu je ovih dana održan najmasovniji airsoft događaj u našoj zemlji na kojem je učestvovalo preko 200 airsoftera iz 38 klubova iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije.
Četvrti međunarodni airsoft susret iz serijala “OP Green Forest” okupio je do sada najveći broj airsoftera koji su nekoliko dana uživali u krajiškim krajolicima i prirodi. Organizator ovog događaja bio je airsoft klub "Otpisani" iz Bužima koji zbog nivoa ozbiljnosti svake godine ugošćava sve veći broj airsoftera.

Generalni sponzor susreta bila je Općina Bužim, a svoj doprinos dale su i mnogobrojne firme kao i pojedinci.

Prisutni airsofteri imali su priliku osjetiti sve čari ovog vojno-simulacijskog sporta raspoređenih na dvije strane, dok su samom igrom koordinirali moderatori koji su biti zaduženi za sam tok odvijanja igre.

Na kraju susreta pobjedila je ekipa WAF-a, koja je tokom cijelog susreta postigla veći broj bodova. Međutim, kako je istaknuto, i ove godine je pobijedio airsoft, sklopljena su nova prijateljstva, ostvarene neraskidive veze, kako između igrača, tako i između klubova. Pored toga, za uspješno komandovanje stranama, Hristo trgovina iz Zagreba je počastila komandante strana sa kuponima.

Iako je ovaj vojno-simulacijski sport relativno mlad u Bosni i Hercegovini, mladi airsofteri iz Bužima su posljednjih godina postali prepoznatljivi kako u domovini tako i izvan nje i svake godine postavljaju nove granice. Airsoft klub “Otpisani” iz Bužima osnovan je 2013. godine, a proteklih godina vrijedni članovi kluba uložili su značajna sredstva u realizaciju ideje i radili na popularizaciji airsofta na području Bosne i Hercegovine.

Tokom svih godina rada i djelovanja airsoft klub iz Bužima postao je neraskidiva veza između klubova iz BiH, Hrvatske i Slovenije.
....................
slika :Studyy:

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Zmaj » 03 mar 2019 17:04

Sarajevo dobilo novu streljanu: Ozvaničen početak takmičarske sezone

slika

U Sportskoj dvorani „Novo Sarajevo“ na Grbavici danas je svečano otvorena streljana u kojoj je ozvaničen i početak takmičarske sezone, 1.kola BH lige u streljaštvu u organizaciji Streljačkog saveza BiH.
Predsjednik Streljačkog saveza BiH Momčilo Bodiroga je podsjetio da zahvaljujući načelniku Općine Novo Sarajevo Nedžadu Koldži, streljaštvo sada ima najbolje uslove u BiH, i to sa prvim hibridnim metama.

"Nadam se da će streljana u budućnosti biti nosilac razvoja streljačkog sporta ne samo u Sarajevu nego i u BiH", istakao je Bodiroga i dodao da će streljanu koristiti i mlađe kategorije, kako juniori tako i kadeti.

Izrazio je nadu da će takmičari 1.kola BH lige ostvariti dobre rezultate, jer ih čeka prvenstvo Evrope koje će narednog mjeseca biti održano u Osijeku.

Načelnik Koldžo, koji je svojevremeno bio na „vatrenoj liniji“, kazao je da je streljana napravljena sa željom i ciljem da pomogne razvoj streljačkog sporta.

Podsjetio je da je općina Novo Sarajevo bila streljački centar Sarajeva, a Sarajevo je bilo streljački centar bivše Jugoslavije, i imalo je devet klubova.

Ukazao na važnost streljačkog sporta u BiH i ljudi koji su dali nemjerljiv doprinos poput rahmetli Kasima Durića.

Stoga je, naglasio je Koldžo, Streljana napravljena za obuku mladih, ali kriterij je bio da oprema bude na vrhunskom nivou, za održavanje međunarodnih takmičenja, i to najvišeg ranga.

"Ono što sam ja ponio iz streljaštva je da je važno druženje, učenje, ali najvažnija stvar u streljaštvu je pobijediti samoga sebe", poručio je Koldžo.

Bodiroga i Koldžo su takmičarima iz čitave BiH poželjeli mnogo sportske sreće i kazali da imaju sve uslove za trening, dobre trenere, ali da kao i u svakom sportu, disciplina, upornost i prije svega želja, daju dobre rezultate.
https://www.klix.ba/sport/sarajevo-dobi ... /190224063
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Zmaj » 03 mar 2019 17:08

slika

slika

Kompanija KM Trade d.o.o. je osnovana 1999. godine u Visokom, Bosna i Hercegovina, specijalizirana i registrovana za promet naoružanja i specijalne opreme.

Već u narednih par godina je započeto osnivanje maloprodajne mreže specijaliziranih prodavnica širom BiH koja danas pokriva najveći dio Bosne i Hercegovine i to u: Sarajevu (SuperStore), Sarajevo (SCC), Visokom, Tuzli, Tešnju, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Živinicama, Bihaću, Kaknju, Srebreniku, Gračanici, Travniku, Zenici i Cazinu... Planirano širenje kompanije za cilj ima osiguranje prisustva u čitavoj Bosni i Hercegovini te se u narednom periodu očekuje otvaranje novih maloprodajnih objekata u svim većim centrima u BiH.

Uz prodajne kapacitete, kompanija posjeduje specijalizirani servis za popravke, održavanje i „tuning“ oružja te instalaciju dodatne opreme sa više od 85.000 zadovoljnih korisnika u dosadašnjem radu.

Veleprodaja te nabavke za potrebe državnih institucija su osmišljeni u uredskom prostoru KM Trade d.o.o. u Sarajevu, sa preko 1.000 m2 uredske i izložbene površine za potrebe državnih i drugih, zvaničnih institucija i agencija u Bosni i Hercegovini i zemljama okruženja.

U sastav kompanije je krajem juna 2008. godine, uključen i renomirani proizvođač startne, blank, malokalibarske kao i standardne municije, patrona za aktuaciju industrijskih alata te niza drugih proizvoda – čuvena „POBJEDA TECHNOLOGY“ iz Goražda, čijih 55 godina iskustva i tradicije na pravi način upotpunjuje dosadašnje rezultate i ostvarenja kolektiva KM Trade d.o.o.

Sama kompanija, KM Trade d.o.o. je, vođena idejom stalnog prisustva u svim tržišnim grupama, sa posebnim naglaskom na državne institucije, u protekloj deceniji zasluženo imenovana ovlaštenim zastupnikom legendarnih svjetskih kompanija kao što su: Glock, , Steyr – Mannlicher, Beretta, Taurus, 5.11. Tactical, FN Herstal, Češka Zbrojovka, Accuracy International i mnogi drugi, te uz navedeno uspješno distribuira i proizvode i opremu ništa manje čuvenih inovativnih Baikal, Walther, Magnum Research, Remington kao i mnogih drugih, svjetski renomiranih prozvođača.

Asortiman KM Trade d.o.o. obuhvata sve vrste civilnog, sportskog, lovačkog te službenog naoružanja i municije, optičkih, laserskih i elektronskih sistema za nišanjenje i gađanje, balističke i zaštitne opreme, opreme za deminiranje i otklanjenje NUS, detektorskih sistema za otkrivanje eksploziva, narkotika i bojnih otrova, alpinističk, spasilačke i ronilačke opreme za specijalne agencije i institucije, svih vrsta svjetiljki i reflektora kako za taktičke, tako i za službene i civilne namjene, službenih pasa i opreme, taktičke i službene odjeće i opreme, proizvoda od balističkih materijala, kože i specijalnih tkanina za službene namjene, torbi i ruksaka, vezenih, tkanih i metalnih oznaka, bombnih odijela i opreme za zaštitu od eksplozije, specijalne opreme za opremanje strijeljačkih poligona i sala, lovačkih odijela i odjeće te mnogo, mnogo toga drugog o čemu više možete saznati u našem sjedištu ili posjetom linkova naših principala smještenih na našoj web-stranici.

Bez pretenzija veličine ali sa mladim i jakim timom entuzijasta i stručnjaka, moderno i efikasno, pouzdano stojimo na vašem raspolaganju za svaki upit ili nabavku, pomoć i savjet i zajedničko druženje u posebnom svijetu, svijetu naoružanja i opreme.

http://www.kmtrade.ba/

https://www.instagram.com/km.trade/

https://www.facebook.com/KM-Trade-Arms- ... 089784937/
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Meteor
Član
Postovi: 1931
Pridružen/a: 14 apr 2018 16:47

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Meteor » 03 mar 2019 17:10

slikaEjla Kalabušićslika

slika

slika
....................
slika :Studyy:

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Zmaj » 03 mar 2019 17:58

Izetbegović o uvođenju predvojničke obuke
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Beretta
Član
Postovi: 47
Pridružen/a: 03 mar 2019 22:17

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Beretta » 04 mar 2019 14:05

Zna li neko kakva je procedura osnivanja kluba praktičnog streljaštva?

Avatar
Drina
Moderator
Postovi: 7383
Pridružen/a: 20 okt 2012 19:53

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Drina » 04 mar 2019 14:52

Anketa: Šta muškarci u Sarajevu misle o uvođenju vojnog roka u BiH

Pitali smo građane Sarajeva šta misle o uvođenju vojnog roka ili predvojničke obuke u BiH.

Nekoliko muškaraca u Sarajevu koje smo anketirali smatraju da je to dobra ideja.

"Zainteresovan sam za taj prijedlog. Može se usvojiti, zato što, svi se naoružavaju i svi se pripremaju za neke ekscese zašto ne bismo i mi. Ja sam za vojni rok i radi nas omladine da se stekne vojni režim, da steknemo neke radne navike, jer vojska je jedno, ovaj život je drugo", kazao je jedan građanin.

"Apsolutno za. To je broj jedan što nam treba trenutno.
Zato, pogledajte više muškarci liče na žene, nego obratno i situacija je da su sad žene jače nego muškarci i sposobnije", poručio je drugi.

"Služenje vojnog roka znači sklanjanje djece s ulice. Da nauče da žive, da je bolji život, da se sklone od droga, da se sklone od lošeg života, da se nauče higijeni, da se nauče osnovnim moralnim i ljudskim vrijednostima, da nauče da slušaju starije, da se ponašaju poslije vojnog roka tako da to znanje praktikuju u privatnom životu, da se drže osnovnih pravila koja nauče u vojsci i sve bude bolje", mišljenja je treći.


Podsjećamo, Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da će u maju i novembru biti pozvano na osnovnu obuku nekoliko stotina vojnih obveznika prevedenih u rezervni sastav, starijih od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok.

Video
http://ba.n1info.com/Vijesti/a319754/An ... u-BiH.html

Mislim da je ovo misljenje vecine muskaraca :gut:
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Avatar
Beretta
Član
Postovi: 47
Pridružen/a: 03 mar 2019 22:17

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Beretta » 04 mar 2019 15:31

Vlasi će to sve blokirati. Ono što je najbitnije je da se stvori kultura naoružavanja i spremnosti na samoodbranu kako pojedinačno tako i kao nacija. Za sada je to sve na jako niskom nivou. IPSC klubovi u Sarajevu, dakle najvećem bošnjačkom gradu broje 30-ak aktivnih članova a klubovi se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Koliko ljudi se bavi lovom u Sarajevu? Pa nama je airsoft scena jača od IPSC i lovstva, a lov kod nas podrazumijeva da se okupi društvo i napuca graha. Mi moramo stvoriti tu "gun culture" kao što postoji kod Amerikanaca, Bošnjak mora biti lud za oružjem nakon svega što je prošao.

Za sada je samo airsoft na solidnom nivou ali i tu ima mjesta za napredak. Svi ti klubovi i udruženja mogu služiti kao paravan za obuku, pa airsoft je idealan za manevarske vježbe i taktičke drillove. Ja lično znam da su vojnici pakistanske elitne jedinicr obučavali naše momke u jednom airsoft klubu, ali to možda i nije za foruma. IPSC i lov je idealan za dalekometno streljaštvo i stvaranje poluprofesionalnih snajperista.

Predvojnička obuka o kojoj priča Bakir će dobro doći baš da se društvo militarizira i da se vrati stari ratnički duh islama ali tu ne treba stati. Ja sam za to da se čitava procedura pribavljanja i legalizacije oružja liberalizira i pojednostavi.

Pogledajte ovaj video o milicijama u SAD, ko zna koliko je ovakvih grupacija tamo. Možda nekome izgledaju bezopasno ali sjetite se šta su ovakvi radili tokom agresije.

Zadnja izmjena: Beretta, dana/u 04 mar 2019 17:14, ukupno mijenjano 1 put.

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5511
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 04 mar 2019 17:10

Meteor je napisao/la: 03 mar 2019 17:10 slikaEjla Kalabušićslika

slika

slika
AMKOOOSEEEEEE

Našo sam ti ženuuu!!!!
Samo BiH.

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Zmaj » 04 mar 2019 20:33

Beretta je napisao/la: 04 mar 2019 15:31 Vlasi će to sve blokirati. Ono što je najbitnije je da se stvori kultura naoružavanja i spremnosti na samoodbranu kako pojedinačno tako i kao nacija. Za sada je to sve na jako niskom nivou. IPSC klubovi u Sarajevu, dakle najvećem bošnjačkom gradu broje 30-ak aktivnih članova a klubovi se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Koliko ljudi se bavi lovom u Sarajevu? Pa nama je airsoft scena jača od IPSC i lovstva, a lov kod nas podrazumijeva da se okupi društvo i napuca graha. Mi moramo stvoriti tu "gun culture" kao što postoji kod Amerikanaca, Bošnjak mora biti lud za oružjem nakon svega što je prošao.

Za sada je samo airsoft na solidnom nivou ali i tu ima mjesta za napredak. Svi ti klubovi i udruženja mogu služiti kao paravan za obuku, pa airsoft je idealan za manevarske vježbe i taktičke drillove. Ja lično znam da su vojnici pakistanske elitne jedinicr obučavali naše momke u jednom airsoft klubu, ali to možda i nije za foruma. IPSC i lov je idealan za dalekometno streljaštvo i stvaranje poluprofesionalnih snajperista.

Predvojnička obuka o kojoj priča Bakir će dobro doći baš da se društvo militarizira i da se vrati stari ratnički duh islama ali tu ne treba stati. Ja sam za to da se čitava procedura pribavljanja i legalizacije oružja liberalizira i pojednostavi.

Pogledajte ovaj video o milicijama u SAD, ko zna koliko je ovakvih grupacija tamo. Možda nekome izgledaju bezopasno ali sjetite se šta su ovakvi radili tokom agresije.

Fino zboris! Treba ciljat na to da oruzje i samoodbrana bude IN u drustvu.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 05 mar 2019 08:42

Zmaj je napisao/la: 04 mar 2019 20:33
Beretta je napisao/la: 04 mar 2019 15:31 Vlasi će to sve blokirati. Ono što je najbitnije je da se stvori kultura naoružavanja i spremnosti na samoodbranu kako pojedinačno tako i kao nacija. Za sada je to sve na jako niskom nivou. IPSC klubovi u Sarajevu, dakle najvećem bošnjačkom gradu broje 30-ak aktivnih članova a klubovi se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Koliko ljudi se bavi lovom u Sarajevu? Pa nama je airsoft scena jača od IPSC i lovstva, a lov kod nas podrazumijeva da se okupi društvo i napuca graha. Mi moramo stvoriti tu "gun culture" kao što postoji kod Amerikanaca, Bošnjak mora biti lud za oružjem nakon svega što je prošao.

Za sada je samo airsoft na solidnom nivou ali i tu ima mjesta za napredak. Svi ti klubovi i udruženja mogu služiti kao paravan za obuku, pa airsoft je idealan za manevarske vježbe i taktičke drillove. Ja lično znam da su vojnici pakistanske elitne jedinicr obučavali naše momke u jednom airsoft klubu, ali to možda i nije za foruma. IPSC i lov je idealan za dalekometno streljaštvo i stvaranje poluprofesionalnih snajperista.

Predvojnička obuka o kojoj priča Bakir će dobro doći baš da se društvo militarizira i da se vrati stari ratnički duh islama ali tu ne treba stati. Ja sam za to da se čitava procedura pribavljanja i legalizacije oružja liberalizira i pojednostavi.

Pogledajte ovaj video o milicijama u SAD, ko zna koliko je ovakvih grupacija tamo. Možda nekome izgledaju bezopasno ali sjetite se šta su ovakvi radili tokom agresije.

Fino zboris! Treba ciljat na to da oruzje i samoodbrana bude IN u drustvu.
Kod nas je to skroz zapostavljeno dok kod vlaha je to skroz suprotno, oni bas imaju taj kult oruzja. Zele da imaju, zanima ih, koriste , cujem za slucajeve gdje imaju kod sebe oruzje jos iz 1 SR ,pa 2 SR pa nabavljali oruzje u onom komunistickom vaktu kada su imali vlast a pogotovo u prosloj agresiji su nabavili i zadrzali privatno ogromne kolicine oruzja.

Dok mi toga nemamo, kod nas je merhametluk, "nemoj mene , sto cu ja " , okreni nesto na raznju i zamezi a nabaviti pusku ili pistolj a pogotovo sa tim trenirati , to je skroz odsutno.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Zeleni-Fes
Član
Postovi: 42
Pridružen/a: 29 jan 2019 15:15

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Zeleni-Fes » 05 mar 2019 09:44

Svaka cast. Nema vecih ovaca od Bosnjaka. Ja se sjecam poslje rata, ja otiso kod komsije, znam bio lovac jos od prije rata. Reko sta imas od oruzja. Kaze on, ja vala nikad vise pusku necu uzeti u ruku. Sto je najgore, cijeli rat je proveo u Belgiji. :?

Zato ja respektujem Sandzaklije, kod njih je to malo drugacije. :evilxb:

Avatar
Beretta
Član
Postovi: 47
Pridružen/a: 03 mar 2019 22:17

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Beretta » 05 mar 2019 12:25

Torzokom d.o.o. Prijedor
Jaćimović d.o.o. Bijeljina
ABC Sporting d.o.o. Banja Luka


Browining str Kreševo
Kiwi-šport d.o.o. Ljubuški


KM Trade d.o.o. Visoko
Shot d.o.o. Zenica


Neki grubi presjek najvećih igrača na BH tržištu. Torzokom i Jaćimović imaju privatne streljanje dok smo po mojoj nekoj procjeni mi najjači sa čisto ekomskog aspekta. KM Trade ima najveću mrežu i partnerstva dok Shot nudi najbolje proizvode za civilno tržište.

Avatar
Beretta
Član
Postovi: 47
Pridružen/a: 03 mar 2019 22:17

Re: Vojna obuka, streljane, airsoft i prodavnice naoružanja

Post Postao/la Beretta » 05 mar 2019 15:30

Sve je ovo, naravno, laž a na nama je da postane istina.



Što se tiče IPSC...

Udruženje pod nazivom Klub za praktično streljaštvo „Caracal“ je oblik dobrovoljnog udruživanja više građana s prebivalištem u Bosni i Hercegovini koji se bavi i promoviše aktivnosti sportskog , praktičnog streljaštva i airsofta u Bosni i Hercegovini, bez namjere sticanja dobiti, pridržavanjem pozitivnih propisa Bosne i Hercegovine i ovoga Statuta kojim se uređuje organizacija i djelovanje udruženja.

Trenutno jedan od najorganiziranijih i najjačih klubova među Bošnjacima, dobar arsenal imaju a trebao bi se uskoro graditi i novi poligon za obuku.

slika
https://caracal.ba

Odgovorite