☑ Pravila foruma i savjeti

Finansijski sektor u Bosni

Moderator/ica: abu seid

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la Zmaj » 12 mar 2018 23:35

Otvaram ovu temu jer smatram da je bolje da ne stavljamo sve pod temu 'Ekonomija BiH'.

Ovdje sve o bankama, osiguravajucim drustvima, etc.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la Zmaj » 12 mar 2018 23:36

Vakufska banka: Skromna dobit i pad broja zaposlenih

slika

Vakufska banka ostvarila je prošle godine ukupne prihode od kamata u visini od 10.945.475 KM, što je blagi porast u odnosu na 10.818.937 godinu ranije.

Prihodi od naknada i provizija bili su 6.470.070, u odnosu na 6.390.080 KM iz 2016.

Banka je ostvarila dobit poslije poreza od 143 hiljade maraka, što je manje nego 687 hiljada iz prethodne godine. Broj usposlenih smanjen je sa 201 na 179, piše BiznisInfo na osnovu finansijskog izvještaja.

Većinski vlasnik Vakufske banke je Fabrika duhana Sarajevo s 73,2 posto dionica. FDS je u vlaništvu austrijske investicijske kompanije CID Adriatic Investments GmbH.

FDS je prošle godine dokapitalizacijom povećao kapital Vakufske banke za 6 miliona KM.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la Zmaj » 14 mar 2018 23:33

Evo koja banka je lani zaradila najviše novca u BiH

slika

Prošla godina je bila dobra za bankarski sektor u BiH, a mnoge banke su povećale prihode i dobit.

Kako saznaje BiznisInfo, najveću zaradu u BiH je prošle godine ostvarila UniCredit Bank Mostar. Ova banka lani je imala čistu zaradu, odnosno dobit nakon poreza od 89,5 miliona maraka.

On se time našla ispred svog najvećeg konkurenta Raiffeisen Bank Sarajevo, koja je imala dobit nakon poreza od 38 miliona eura, odnosno oko 75 miliona KM. Ove dvije banke već godinama dominiraju u BiH, iako se nekoliko drugih igrača sve snažnije probija na tržištu.

Neto prihodi od kamata UniCredit Bank lani su iznosili 162,6 miliona KM, a neto prihodi od naknada i provizija 75,4 miliona KM.

Kada je riječ o Raiffeisen Bank Sarajevo, neto prihodi od kamata izosili su 67 miliona eura (oko 130 miliona KM), dok su neto prihodi od naknada i provizija bili 39 miliona eura (oko 76 miliona KM).

Kada je riječ o genocidnoj, ubjedljivo najprofitabilnija lani je bila NLB banka koja je zaradila 45 miliona KM.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la Zmaj » 16 mar 2018 20:25

Četiri banke u BiH imaju centrale u oba enititeta: Prednost bolji tržišni plasman, ali uz duple troškove

U BiH trenutno posluje 20 banka, od tog broja 16 ih je u FBiH i četiri u genocidnoj. Međutim, na listi Centralne banke BiH nalaze se četiri banke više u GT-u, odnosno 24 u BiH, a razlog za to je što neke od njih imaju centrale u oba entiteta. To znači, kako su nam rekli iz jedne od njih, bolji tržišni plasman, ali i duple troškove.

Centralu i u FBiH i u genocidnoj imaju Addiko bank, NLB banka i UniCredit Bank, dok iz Sberbank ističu da se u njihovom slučaju ne radi o dvije centrale nego o dvije odvojene administrativne jedinice.

"Kako se BiH sastoji od dva entiteta, zakonodavstvo (agencija za bankarstvo FBiH i GT) koje regulira bankarske operacije nije na državnom, već na entitetskom nivou. Zbog toga globalni Sberbank brend u BiH posluje pod dvije odvojene administrativne jedinice, Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka", kazala nam je Linda Michalech, voditeljica odjela za korporativne komunikacije Sberbank Europe.


Dodaje da mnoge međunarodne bankarske grupacije u BiH imaju zasebne banke u oba entiteta, tako da to nije ništa neobično te da se, poslujući na ovaj način, Sberbank nastoji fokusirati na stvarne potrebe svojih klijenata.

"Naša zajednička centrala je u Beču, Sberbank Europe koja povezuje i reguliše poslovanje svih članica Sberbank grupacije u Evropi. Obje banke, Sberbank BH i Sberbank BL nude slične proizvode i dijele iste korporativne vrijednosti u skladu sa standardima Sberbank grupacije. Također, imamo i jedan zajednički proizvod koji je jedinstven na tržištu, Sberbank platna Pika Kartica", rekla je Michalech.

Addiko brend je na bh. tržištu prisutan manje od dvije godine, a na tržište je ušao kupovinom dvije banke u paketu koje pokrivaju dva entitetska tržišta. Uvažavajući sve njegove prednosti i nedostatke, zadržali su taj koncept s obzirom na to da bi im, ističu, bilo kakav drugi model, odnosno promjena organizacionog koncepta bila dodatna aktivnost u izuzetno zahtjevnom procesu restrukturiranja banke.

Prednost ovog modela je, tvrde, kvalitetnije pokrivanje tržišta, jače lokalno prisustvo i uvažavanje svih lokalnih specifičnosti koje su prisutne na tržištu.

"Ako to posmatramo s te strane, onda je ovo značajna konkurentska prednost koja nam omogućava bolji tržišni plasman. Glavni nedostatak ovog modela su troškovi, odnosno dupliranje određenih funkcija, aktivnosti i troškova. Kako je jedan od osnovnih principa djelovanja Addiko banke 'Šest zemalja - jedna banka', ni ovaj se nedostatak ne čini nepremostivim. Naime, na nivou BiH, ali i na nivou regiona, nastojimo, poštujući i uvažavajući zakonsku i drugu regulativu, djelovati usklađeno, koliko god je to moguće. Iako nismo jedina banka koja primjenjuje ovaj model, ostvarili smo značajan napredak u praktičnoj primjeni matričnog modela organizacije unutar postojećeg zakonskog okvira, a koji omogućava korištenje sinergijskih efekata grupacije, a samim tim i značajnu optimizaciju troškova", kazao nam je Emir Jildizlar, menadžer korporativnih komunikacija Addiko banke.

Ističe da je to najjednostavnije objasniti na praktičnom primjeru.

"Većina drugih banaka razvija različita marketinška rješenja za svaku zemlju pojedinačno, što znatno povećava troškove. Mi idemo grupnim pristupom i grupnom koordinacijom, što podrazumijeva identična rješenja za identične proizvode napravljene na jednom mjestu za korištenje u svim zemljama u kojima djelujemo. U stvarnosti to znači manje troškove razvoja marketinških rješenja, bržu reakciju na potrebe tržišta, ali i kvalitetniju mogućnost učenja kroz primjere i iskustva s drugih tržišta. Slično je, recimo, i s karticama. Na nivou grupacije imamo zajednički procesni centar koji obrađuje sve kartične transakcije. Lociran je u zemlji u kojoj u tom segmentu imamo najviše iskustva i najveći potencijal na tržištu. Istovremeno je i izgled kartica u svim bankama ujednačen", navodi Jildizlar.

Ovu praksu uspostavljaju gdje god je to moguće i nastoje iskoristiti prednosti ovog modela koji je, tvrdi Jildizlar, dosta efikasniji za manja tržišta, poput onih u BiH i regionu.

"Ono što je izazov kod ovog načina funkcionisanja je da je relativna nepoznanica za tržište, čak i za regulatora, pa se vrlo često susrećemo sa situacijama u kojima moramo pojašnjavati neke u svijetu uobičajene stvari i obrazlagati razloge zbog kojih ih primjenjujemo. Na kraju, bitno je samo da ispoštujemo sve lokalne propise i uskladimo naš model poslovanja s njima", rekao nam je Jidizlar.

Međutim, to, priznaje, znači i duplanje određenih troškova.

"Uprkos tome, naša iskustva su više pozitivna nego negativna. Troškove smo, zahvaljujući prvenstveno pristupu matrične organizacije, optimizirali i doveli do prihvatljivog nivoa. Mogli bismo ih još optimizirati, ali to podrazumijeva i unaprjeđenje zakonskih rješenja i njihovo prilagođavanje modernim trendovima", zaključio je Jildizlar.

Iz NLB Banke, koja ima centrale u Sarajevu i Banjoj Luci, ističu da od 2016. godine obje banke na tržištu BiH posluju pod jedinstvenim brandom - NLB Banka koji su uveli u sve banke članice grupe. I na taj način, tvrde, nastoje pokazati svoju usmjerenost prema harmonizaciji cjelokupne NLB Grupe.

"NLB Grupa je na bankarsko tržište BiH ušla 2001. godine stjecanjem kapitalskog udjela u Commercebank d.d. Sarajevo i VB Bank a.d. Banja Luka. U narednih nekoliko godina NLB d.d. je stekla i vlasnički udio u tadašnjoj Razvojnoj banci JIE a.d. Banja Luka i Tuzlanskoj banci d.d.Tuzla. Poslije toga, došao je period konsolidacije s ciljem poslovanja samo jedne banke članice NLB Grupe na pojedinačnom tržištu, zbog čega smo spojili dvije banke u GT i također dvije banke u FBiH", rekla nam je Mojca Strojan iz NLB Grupe.

Tvrdi da je razvoj NLB Grupe uvijek bio usmjeren prema harmonizaciji i uvođenju jedinstvenih standarda poslovanja u svim članicama, ujednačavanju procesa, ponude usluga, kao i ispunjavanju zahtjeva regulatora u državi u kojoj posluju članice NLB Grupe.

"Bez obzira na broj banaka preko kojih je naša bankarska grupa prisutna na tržištu, ona mora ispunjavati regulativu svakog entiteta BiH gdje banka posluje i zato bi jedinstven regulatorni okvir znatno olakšao i finansijski optimizirao poslovanje, što je posebno značajno u vrijeme kada su kamatni prihodi u bankama pod pritiskom zbog općeg stanja na finansijskim tržištima", ističe Strojan.

S druge strane, Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina je dioničarsko društvo osnovano u FBiH sa sjedištem u FBiH, ali posluje na teritoriji cijele države. Ističu da zakon to ne stimulira.

"Prema Zakonu o privrednim društvima FBiH, sjedište društva je mjesto koje je kao sjedište upisano u registar društava i u navedenom pogledu zakon ne stimulira postojanje više registrovanih sjedišta društva. Društvo može izvan mjesta sjedišta osnovati jednu ili više podružnica te niže organizacione dijelove u kojima obavlja svoje djelatnosti (agencije, šalteri i slično). Treba imati na umu da kompanija koja posluje na teritoriji cijele države, bez obzira na to u kojem entitetu je registrovana, u svakom slučaju mora ispoštovati regulativu države, oba bh. entitieta i Brčko distrikta BiH. Navedeno također podrazumijeva da banka, kao društvo koje posluje na teritoriji cijele BiH, izmiruje poreske obaveze u oba entiteta, kao i u Brčko distriktu", kazao nam je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke u Bosni i Hercegovini.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 20 mar 2018 12:11

Sarajevo-osiguranje ispred Adriatica


Sarajevo-osiguranje znatno je „živnulo“ u drugom mjesecu ove godine i po iznosu premije dospjelo na drugu poziciju među osiguravajućim kućama u BiH, nakon što je u janaru bilo tek na 4. mjestu.

Sarajevo-osiguranje je u prva dva mjeseca imalo iznos premije od skoro 9 miliona KM, za razliku od 8,2 miliona iz prva dva mjeseca prošle godine, piše BiznisInfo.

Ono je prestiglo Adriatic osiguranje koje je nastalao spajanjem Bosna-Sunce osiguranja (BSO) i Zovko osiguranja.

Adriatic je tvrdio da će biti lider na tržištu u 2018. ali očito da od toga neće biti ništa. Naime, premija ovog osiguranja znatno je manja nego što je bila zbirna premija BSO-a i Zovka, pa je Adriatic sada tek na trećem mjestu.

Naveću premiju u prva dva mjeseca imalo je Uniqa osiguranje, koje i dalje drži lidersku poziciju. Uniqa je ostvarila premiju od skoro 10 miliona KM u dva mjeseca što je blagi rast u odnosu na isti period lani.

Na četvrtoj poziciji je Euroherc, na petoj Croatia a na šestoj Grawe osiguranje, a prema podacima Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

S obzirom da je VGT pripojen Graweu u Federaciji je trenutno aktivno 11 osiguravajućih kuća.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la Zmaj » 25 mar 2018 22:12

BBI: Rast prihoda, dobiti i broja uposlenih

slika

Bosna Bank International (BBI) Sarajevo prošle godine je unaprijedila svoje poslovanja, odnosno ostvarila veće prihode i dobit, piše BiznisInfo na osnovu sažetog finansijskog izvještaja za 2017. godinu.
Banka je ostvarila prihode od kamata u visini od oko 30,3 miliona KM, u odnosu na 29,6 miliona iz prethodne godine. Pihodi od naknada i provizija su rasli sa oko 12,2 miliona KM na 14,4 miliona.

Prošle godine je ostvarena neto dobit od 8,6 miliona maraka, za razliku od 6,3 miliona iz 2016. godine.

Broj zaposlenih je porastao sa 371 na 398. Banka ima 14 filijala i 18 poslovnica.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la Zmaj » 03 apr 2018 14:06

Uspješna poslovna godina za Addiko grupaciju u Bosni i Hercegovini

slika

Addiko Grupacija u Bosni i Hercegovini okončala je veoma uspješno 2017. godinu. Nakon višegodišnjih gubitaka, restrukturirane banke sa novim vlasnicima i novom Upravom 2017. godinu su okončale profitom u ukupnom iznosu od 9,7 miliona KM, pri čemu je Addiko Bank dd Sarajevo ostvarila 5,2 miliona, a Addiko Bank ad Banja Luka 4,5 miliona KM.

Posebnost ovih rezultata leži i u činjenici da je zaokret u poslovanju ostvaren samo tokom jedne godine, sa veoma teškom polaznom osnovom i zaostavštinama iz ranijeg perioda, izazovnom situacijom na tržištu, te negativnim rezultatom od 46,65 miliona KM u 2016. godini.

“Klijenti nam često govore koliko smo se promijenili tokom prošle godine. Veoma smo posvećeni transformaciji naših proizvoda i procesa, te implementaciji nove strategije. Profitabilno poslovanje, porast obima poslovanja te ankete klijenata pokazuju da idemo u pravom smjeru. Sve ovo jača našu posvećenost da rastemo i napredujemo”, izjavila je Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank dd Sarajevo.

“Principi direktnog i jasnog bankarstva bili su polazna osnova našeg poslovanja i njegove transformacije u 2017. godini. Pojednostavili smo sve naše procese s ciljem da unaprijedimo kvalitet naše usluge. Godinu smo započeli u znaku digitalne transformacije tržišta, pionirskim uvođenjem Vibera kao poslovne platforme za finansijske transkacije, kao prva banka u regionu koja je ponudila tržištu ovu uslugu. Ovo je bio početak digitalne priče koju smo nastavili tokom cijele godine, inovirajući postojeće proizvode i omogućavajući kvalitetniju i efikasniju uslugu”, naglasio je Mario Ivanković, predsjednik Uprave Addiko Bank ad Banja Luka.

Obje članice Addiko Grupacije u BiH su ostvarile značajan rast i u Retail i u Corporate segmentu poslovanja. Pored rasta u kreditnom poslovanju, godinu je obilježio i značajan rast depozita, koji omogućava samofinansiranje obje banke, te potvrđuje povjerenje klijenta u stabilnost i kvalitet banaka.

Vlasnici banaka, Advent International i EBRD dodatno su finansijski podržali poslovanje banaka kroz povećanje kapitala, koje je omogućilo modernizaciju poslovne mreže, koja je jedna od najrasprostranjenijih u BiH, te ATM mreže. Zahvaljujući snažnoj kapitalnoj i depozitnoj osnovi članice Addiko Grupacije u BiH su dobro pripremljene za dalji rast i podršku klijentima.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 04 apr 2018 09:08

Zmaj je napisao/la:
Uspješna poslovna godina za Addiko grupaciju u Bosni i Hercegovini

slika

Addiko Grupacija u Bosni i Hercegovini okončala je veoma uspješno 2017. godinu. Nakon višegodišnjih gubitaka, restrukturirane banke sa novim vlasnicima i novom Upravom 2017. godinu su okončale profitom u ukupnom iznosu od 9,7 miliona KM, pri čemu je Addiko Bank dd Sarajevo ostvarila 5,2 miliona, a Addiko Bank ad Banja Luka 4,5 miliona KM.

Posebnost ovih rezultata leži i u činjenici da je zaokret u poslovanju ostvaren samo tokom jedne godine, sa veoma teškom polaznom osnovom i zaostavštinama iz ranijeg perioda, izazovnom situacijom na tržištu, te negativnim rezultatom od 46,65 miliona KM u 2016. godini.

“Klijenti nam često govore koliko smo se promijenili tokom prošle godine. Veoma smo posvećeni transformaciji naših proizvoda i procesa, te implementaciji nove strategije. Profitabilno poslovanje, porast obima poslovanja te ankete klijenata pokazuju da idemo u pravom smjeru. Sve ovo jača našu posvećenost da rastemo i napredujemo”, izjavila je Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank dd Sarajevo.

“Principi direktnog i jasnog bankarstva bili su polazna osnova našeg poslovanja i njegove transformacije u 2017. godini. Pojednostavili smo sve naše procese s ciljem da unaprijedimo kvalitet naše usluge. Godinu smo započeli u znaku digitalne transformacije tržišta, pionirskim uvođenjem Vibera kao poslovne platforme za finansijske transkacije, kao prva banka u regionu koja je ponudila tržištu ovu uslugu. Ovo je bio početak digitalne priče koju smo nastavili tokom cijele godine, inovirajući postojeće proizvode i omogućavajući kvalitetniju i efikasniju uslugu”, naglasio je Mario Ivanković, predsjednik Uprave Addiko Bank ad Banja Luka.

Obje članice Addiko Grupacije u BiH su ostvarile značajan rast i u Retail i u Corporate segmentu poslovanja. Pored rasta u kreditnom poslovanju, godinu je obilježio i značajan rast depozita, koji omogućava samofinansiranje obje banke, te potvrđuje povjerenje klijenta u stabilnost i kvalitet banaka.

Vlasnici banaka, Advent International i EBRD dodatno su finansijski podržali poslovanje banaka kroz povećanje kapitala, koje je omogućilo modernizaciju poslovne mreže, koja je jedna od najrasprostranjenijih u BiH, te ATM mreže. Zahvaljujući snažnoj kapitalnoj i depozitnoj osnovi članice Addiko Grupacije u BiH su dobro pripremljene za dalji rast i podršku klijentima.
Ova banka je ustvari samo promjenila ime iz Hypo-Alpe Adria banka a sve je ostalo manje vise ostalo isto. Ono sto je zanimljivo je da ta banka nastala doslovno da se kroz nju peru pare, npr jedan od najvisih direktora je bio direktno u vezi sa narkbosovima iz smrdije a to je bio tek dio "klijantele " koja je bila glavni izvor prihoda banke.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
amkos
Član
Postovi: 12079
Pridružen/a: 18 okt 2012 20:55

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la amkos » 04 apr 2018 10:07

izjavila je Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank dd Sarajevo.
Gledao sam ovu ženu prije par mjeseci kod Senada na FACE TV, kako izgleda sposobna, načitana, elokventna i pametna žena. Ako je takva u stvarnosti kao na televiziji svaka joj čast. Mislim da sadašnja Addiko Bank ima jako sposobnu ženu na čelu Uprave. Da neko ne pomisli nešto, ženu ne poznajem i nije mi nikakav rod. Komentarišem kao slučajni prolaznik. :mrgreen: :goofy:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 04 apr 2018 11:42

amkos je napisao/la:
izjavila je Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank dd Sarajevo.
Gledao sam ovu ženu prije par mjeseci kod Senada na FACE TV, kako izgleda sposobna, načitana, elokventna i pametna žena. Ako je takva u stvarnosti kao na televiziji svaka joj čast. Mislim da sadašnja Addiko Bank ima jako sposobnu ženu na čelu Uprave. Da neko ne pomisli nešto, ženu ne poznajem i nije mi nikakav rod. Komentarišem kao slučajni prolaznik. :mrgreen: :goofy:
Sta kazes: "sposobna, načitana, elokventna i pametna žena " jos i na to lijepa plavusa i parali, @amkos znas ti sta valja ;)

https://www.google.se/search?q=sanela+p ... 7KXqaA3jMM:
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la Zmaj » 04 apr 2018 11:46

Mehmed beg Catic je napisao/la:
amkos je napisao/la:
izjavila je Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank dd Sarajevo.
Gledao sam ovu ženu prije par mjeseci kod Senada na FACE TV, kako izgleda sposobna, načitana, elokventna i pametna žena. Ako je takva u stvarnosti kao na televiziji svaka joj čast. Mislim da sadašnja Addiko Bank ima jako sposobnu ženu na čelu Uprave. Da neko ne pomisli nešto, ženu ne poznajem i nije mi nikakav rod. Komentarišem kao slučajni prolaznik. :mrgreen: :goofy:
Sta kazes: "sposobna, načitana, elokventna i pametna žena " jos i na to lijepa plavusa i parali, @amkos znas ti sta valja ;)

https://www.google.se/search?q=sanela+p ... 7KXqaA3jMM:
Amkos visoko puca.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
amkos
Član
Postovi: 12079
Pridružen/a: 18 okt 2012 20:55

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la amkos » 04 apr 2018 11:49

Zmaj je napisao/la:
Mehmed beg Catic je napisao/la:
amkos je napisao/la:
Gledao sam ovu ženu prije par mjeseci kod Senada na FACE TV, kako izgleda sposobna, načitana, elokventna i pametna žena. Ako je takva u stvarnosti kao na televiziji svaka joj čast. Mislim da sadašnja Addiko Bank ima jako sposobnu ženu na čelu Uprave. Da neko ne pomisli nešto, ženu ne poznajem i nije mi nikakav rod. Komentarišem kao slučajni prolaznik. :mrgreen: :goofy:
Sta kazes: "sposobna, načitana, elokventna i pametna žena " jos i na to lijepa plavusa i parali, @amkos znas ti sta valja ;)

https://www.google.se/search?q=sanela+p ... 7KXqaA3jMM:
Amkos visoko puca.
Amkos zna znanje. :fes:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la Zmaj » 04 apr 2018 14:09

GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo uspješno provodi proces pripajanja VGT Visoko

slika

GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo uspješno provodi proces pripajanja D.D. za osiguranje VGT Visoko. Svi tekući ugovori o osiguranju D.D. za osiguranje VGT Visoko nastavljaju da važe i u GRAWE osiguranju d.d. Sarajevo.
Grazer Wechselseitige Versicherung AG (GRAWE AG) je tokom 2017. godine, kupovinom 100% dionica Dioničkog Društva za osiguranje VGT Visoko (D.D. za osiguranje VGT Visoko), postao većinski i jedini vlasnik ovog Društva.
GRAWE AG, osiguravajuće društvo sa tradicijom poslovanja od 190 godina, je već 20 godina jedini vlasnik GRAWE osiguranja d.d. Sarajevo, osiguravajućeg društva sa najvećom aktivom u Bosni i Hercegovini.

S ciljem uređenja tržišta i jačanja industrije osiguranja u Bosni i Hercegovini, započeto je pripajanje D.D. za osiguranje VGT Visoko, GRAWE osiguranju d.d. Sarajevo.

Dana 14.03.2018. godine, održane su vanredne sjednice oba osiguravajuća društva, na kojima su donesene odluke o pripajanju D.D. za osiguranje VGT Visoko, GRAWE osiguranju d.d. Sarajevo. Pozitivne prakse D.D. za osiguranje VGT Visoko će nastaviti postojati i biti unaprijeđivane unutar poslovne politike i standarda GRAWE osiguranja d.d. Sarajevo.

Svi tekući ugovori o osiguranju D.D. za osiguranje VGT Visoko nastavljaju da važe i u GRAWE osiguranju d.d. Sarajevo

GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo, kao pravni sljednik, preuzima sve ugovore o osiguranju D.D. za osiguranje VGT, te su tekuće police D.D. za osiguranje VGT Visoko, pravno valjane i proizvode pravne učinke pod uslovima, pod kojim su zaključene do datuma isteka osiguranja.

Prava i obaveze iz svih ugovora o osiguranju D.D. za osiguranje VGT Visoko, do njihovog isteka navedenog na policama osiguranja, nastavljaju da važe i u GRAWE osiguranju d.d. Sarajevo.

Sve police u budućnosti će izdavati isključivo GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo.

Pripajanjem D.D za osiguranje VGT Visoko, GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo će steći uslove za plasman svojih programa osiguranja u oba entiteta, te će biti na usluzi svim građanima Bosne i Hercegovine.

GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo je danas među vodećim osiguravateljima u osiguranju života u Bosni i Hercegovini, a svakodnevno pravi rast i u neživotnom osiguranju, pogotovo u segmentu osiguranja od automobilske odgovornosti i osiguranju imovine.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 06 apr 2018 08:40

Moglo bi komotno i u " sokacka ekonomija " ali neka je ovdje.

Intesa Sanpaolo banka: Dobit manja za 2,1 milion KM


Intesa Sanpaolo banka još jedna je u nizu onih koje prate trend povećanja prihoda od naknada i provizija, o čemu smo više puta pisali.

Prema danas objavljenom finansijskom izvještaju, ova banka je lani povećala prihode od naknada i provizija na 27.294.072 KM, sa 23.859.148 KM godinu ranije.

Istovremeno, prihodi od kamata ove banke su pali na 74.830.670 KM, sa 77.268.378 KM godinu ranije.

Smanjena je i dobit nakon poreza ove banke na 24,9 miliona KM sa oko 27 miliona godinu ranije.

Ova banka upošljava 567 ljudi, a u vlasništvu je Privredne banka Zagreb.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
amkos
Član
Postovi: 12079
Pridružen/a: 18 okt 2012 20:55

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la amkos » 06 apr 2018 10:03

Ova banka upošljava 567 ljudi, a u vlasništvu je Privredne banka Zagreb.
Nisam ovo znao. :what:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 07 maj 2018 14:18

Neto dobit Sarajevo-osiguranja 258 hiljada KM


Sarajevo-osiguranje ostvarilo je prošle godine neto dobit od 258 hiljada maraka, što je znatno više nego 55 hiljada godinu ranije, piše BiznisInfo na osnovu danas objavljenog finansijskog izvještaja.

Kompanija je ostvarila bruto premije od 56,2 miliona KM, što je za oko milion više nego godinu ranije.


Zarađene premije iznosile su oko 48 miliona KM, skoro tri miliona više nego 2016. Oko 7 miliona KM premije predato je u reosiguranje.

Najveći vlasnik Sarajevo-osiguranja je Vlada Federacije s 45,5 posto dionica. Za ovu godinu planirana je privatizacija državnog udjela.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la Zmaj » 19 maj 2018 21:08

Novi rekord: Evo koliko su banke lani zaradile u FBiH

slika

Banke u Federaciji BiH prošle godine su ostvarile rekordnu dobit u iznosu od 240 miliona KM. To je za 39% ili 67 miliona KM više u odnosu na kraj 2016. godine (nakon poreza), i predstavlja najbolji ostvareni rezultat do sada, piše BiznisInfo.

Treba istaknuti da je druga po visini dobit ostvarena godinu ranije (173 miliona KM), a zatim slijedi dobit ostvarena u 2015. godini (117 miliona KM).

Ostvarenje boljeg finansijskog rezultata u odnosu na godinu ranije rezultat je rasta ukupnog prihoda podržanog značajnim rastom operativnih prihoda (najvećim dijelom naknada za izvršene usluge i jednokratnih prihoda), uz prisutan rast i neto kamatnog prihoda (uglavnom kao posljedica značajnog smanjenja kamatnih rashoda), uz istovremeno blago smanjenje nekamatnih rashoda.

Pozitivan finansijski rezultat od 247 miliona KM ostvarilo je 13 banaka i on je veći za 17% ili 36 miliona KM u odnosu na 2016. godinu.

Istovremeno, gubitak u poslovanju u iznosu od sedam miliona KM iskazan je kod dvije banke.

Od ukupno ostvarene dobiti čak 66 posto ili 162 miliona KM se odnosi na dvije najveće banke u sistemu. Ukupno osam banaka ima bolji finansijski rezultat (za 82 miliona KM), dok sedam banaka ima lošiji rezultat (za 15 miliona KM).

U Federaciji BiH na dan 31.12.2017. godine poslovalo je 15 komercijalnih banaka sa 533 organizaciona dijela u kojima je bilo zaposleno ukupno 6.655 osoba. Ukupna neto aktiva iznosi 20,2 milijarde KM i za 1,8 milijardi KM ili 9,9% veća je nego na kraju 2016. godine.

Krediti, sa učešćem od 65,2% u strukturi ukupne aktive su zabilježili rast od 7,4% ili 909 miliona KM i na kraju godine iznosili su 13,2 milijarde KM, piše BiznisInfo a na osnovu podataka Agencije za bankarstvo FBiH.
http://www.biznisinfo.ba/novi-rekord-ev ... le-u-fbih/
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 30 maj 2018 15:33

Nije direktno vezano za Bosnu ali ce imati uticaja i na financijska /politicka desavanja i kod nas jer smanjenjem prisutnosti u Evropi a i Bosni smanjice se ruski uticaj na ekonomiju/finansije a time i politicki a kako znamo da su rusi sada najvazniji saveznici vlasima to ce da utice i na njih. Ponovio sam do sada ne znam koliko puta pa mogu jos jednom: pare su danas sto su granate bile u agresiji, sada se sa parama vodi rat ne samo kod nas vec i u evropi i sire.

Sberbank Europe u gubitku od čak 201 milion eura

Sberbank Europe, kojoj pripadaju i dvije banke u Bosni i Hercegovini, završila je prošlu godinu s gubitkom nakon poreza od čak 201 milion eura, navodi se u izvještaju objavljen na stranici ove banke.

Ovo je veliko pogoršanje u odnosu na godinu ranije, kada je banka poslovala s dobiti od 33 miliona eura.

Sberbank Europe je evropski odjel najveće ruske banke. Kako se navodi u saopštenju, banka je poslovala pozitivno u većini zemalja. Najveći profit je ostvarila u Češkoj 16,1 milion eura, dok je gubitak zabilježila u Hrvatskoj (21,5 miliona eura zbog jednokratnog efekta).



Banke u Sarajevu i Banjaluci također su ostvarile dobit od po 2,8 miliona eura, navodi se u izjavi, u kojoj se dodaje da je Sberbank prodala VS banku u Ukrajini i napustila to tržište.

Prihodi o kamata kao i oni od naknada i provizija ostali su slični kao i prethodne godine.

No, u tabeli u kojoj je prikazan bilans uspjeha vidi se da je banka imala ukupni gubitak nakon poreza od 201 milion eura.

Direkor Sberbank Herman Gref nedavno je za TV kanal Rusija 24 rekao da ova banka planira smanjiti prisustvo u Evropi i povećati aktivnosti u Bjelorusiji i Kazahstanu.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Mehmed beg Catic
Član
Postovi: 4241
Pridružen/a: 31 jan 2017 10:49

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 31 maj 2018 08:16

Firma iz federacije tj Sarajeva pod kontrolom Bosnjaka se probija na trziste genocidne stvorevine :gut:
ASA Osiguranje otvarilo novu Filijalu u Banja Luci

Dana 31.05.2018. godine ASA Osiguranje otvarilo je novu Filijalu u Banja Luci. Ovom prilikom za klijente, prijatelje i zaposlene ASA Osiguranja upriličeno je svečano otvorenje Filijale Banja Luka sa mini press konferencijom na kojoj se prisutnima obratio Predsjednik Uprave i Direktor Društva Feđa Morankić i Direktor Glavne Filijale Banja Luka Igor Tošić. Ovim potezom ASA Osiguranje želi naglasiti bitnost regije Banja Luka u svom poslovanju.

"Kao u svakom velikom gradu tako i u Banja Luci, glavnom gradu genocidne stvorevine odlučili smo se otvoriti jedan reprezentativan objekat i na taj način približiti se našim klijentima. Nastojimo pristup našim uslugama učiniti jednostavnijim i masimalizirati pozitivno iskustvo osiguranika prilikom posjete našim Filijalama", istakao je direktor Morankić.

"Određeni period već poslujemo na području Banja Luke ali otvorenje nove Filijale u reprezentativnom prostoru dodatno ističe ozbiljnost našeg nastupa kako u gradu Banja Luci tako i u genocidnoj stvorevini. Nadamo se da će se naši postojeći klijenti brzo priviknuti na novu Filijalu i da će se broj posjeta ASA Osiguranju Banja Luka povećati", rekao nam je Direktor Tošić.

Poslovnica se nalazi u ulici Vase Pelagića, na broju 2 i radno vrijeme poslovnice je radnim danom od 08:00 do 16:00 a iz ASA Osiguranja poručuju: "Dobro nam došli!"
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Finansijski sektor u Bosni

Post Postao/la Zmaj » 01 jun 2018 00:50

Jel ASA Osiguranje dio Prevent korporacije?
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Odgovorite