☑ Pravila foruma i savjeti

Neo-Osmanizam

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5510
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 20 okt 2017 04:12

Bošnjaci su u Otomanskom Carstvu više bili okupatori drugih nego što su bili okupirani - ako ćemo realno. Naši vojnici su gušili pobune po Egiptu i Turskoj i današnjoj Ukrajini i Bugarskoj. Imali su ogromnu moć i vjerovatno najveću vojnu autonomiju u OC. Mi uopšte nismo bili pod Otomanskom čizmom - mi smo nosili otomansku čizmu pod kojom su bili drugi (uglavnom). Opet kažem to je dug period i možeš uvijek naći iznimke kao 1831, ali govorim uglavnom.

Turci su u Bosni vidjeli saveznike, partnere, a ne zarobljenike. I vidjeli su sunarodnjake sa kojima su sarađivali a ne okupirane mase kao Srbe. I bez Bosne bi OC pao mnogo mnogo brže nego što jeste i to svak u Turskoj zna. Oni Bošnjake ne zovu Turcima (to samo neuki Vlasi misle). Oni Bošnjake zovu braćom Otomanima - jer smo mi s njima i još svega par drugih naroda zajedno gradili (a i razgradili) tu državu.

A svi ostali (Npr. Arapi, Srbi, Grci) su bili okupirani.
Samo BiH.

Avatar
Zenicaninn
Član
Postovi: 1077
Pridružen/a: 27 okt 2013 23:03

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la Zenicaninn » 20 okt 2017 09:34

Svaka tebi čast Zitko za trud. Saznao sam neke stvari koje nisam uopće znao do sad. Neki bi potrosili dosta para do budu ovako poduceni. Hvala ti još jednom.

Kao sto je rekao Dexter.
Pored svih cinjenica koji Zitko naveo trebamo biti najvise zahvalni sto smo podareni Islamom preko tih "historijskih spletkih".
Koje je najvece blago od svega.
A uz to smo pored te cinjenice odrzali i teritorijalni integritet više od 500 godina u skoro istom obliku kao danas a kao narod smo sačuvali posebnost unatoč permanentno pritiska sa svih strana.

Ps. Samo Allah zna kroz kakvu su torturi prolazi nasi predaki (Rimski krizari i bizancki krivoslavci) i koliko su bili "dobri Bosnjani" pa su podareni uputom.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـنِ الرَّحِيمِ

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

لاَ يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى يُغَيِّرُواْ مَا بِأَنفُسِهِمْ

“Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe!” (Er-Ra’d, 11.)

Avatar
The Destroyer
Član
Postovi: 277
Pridružen/a: 22 jan 2016 00:46

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la The Destroyer » 20 okt 2017 22:03

BosnjackaHercegovina je napisao/la:
The Destroyer je napisao/la:
krhan je napisao/la:brate, Osmansko carstvo ti je halifat bio. Uporedi stanje Bosnjaka tu i onda vakat u AU i Jugoslaviji pa ces vidjeti ogromnu razliku.
Kad pogledas danasnju Njemacku Uniju (EU) i uporedis sa Osmanskim carstvom vidjet ces da si imo tada vecu slobodu nego u EU.

A uostalom @zitko je u detalje sve fino objasnio pa ko hoce nek prihvati a ko nece nemora. :beret:
Nema se šta prihvatiti ili ne prihvatiti, nije historija švedski stol pa da se uzima šta hoće, a ostavlja šta neće.

Sve što je Zitko napisao je u pravu, ali ti nisi u pravu kad porediš Osmansko Carstvo sa EU. U EU postoje samostalne države, dok u OC takvih nema. Prije bi se OC po državnom ustrojstvu moglo porediti sa AU ili Jugoslavijom.

Poenta je da su i OC i AU i YU bile okupacije, dok su jedine dvije nezavisne bosanske države bile srednjovjekovna (1180-1463), te Republika Bosna (1. mart 1992. - do danas). Ja se slažem da je Bošnjacima bilo bolje u OC nego u AU i YU, ali to što nam je bilo bolje pod jednom okupacijom nego pod drugima ne znači da to nije bila okupacija.

Na kraju krajeva, Bosona je najbolje napisao, odite na prijemni ispit na Filozofski fakultet i u pitanju "Osmansko Carstvo je 1463.: okupirali ili oslobodilo Bosnu", probajte zaokružiti ovo drugo i dobit ćete nekoliko bodova manje zbog netačnog odgovora.

S onom budalom neću ni da diskutujem jer nije dobar u glavu.
Ali tvoje postove cijenim pa ću te pitati - u kojoj to državi jedan narod koji čini ni 5% stanovništva cijele države za 450 godina cijele “okupacije” od prilike 150 godina vodi glavnu riječ u politici te iste okupatorske države imajući svoje ljude na najvišim mjestima u državi u kojoj je okupiran?
Hrvati, Mađari, Česi i Slovaci su obavljali najviše funkcije u Asutro-Ugarskoj, imali su svoje pokrajine (Slavonija i Dalmacija kao primjer), imali su visoke oficire poput Zrinjskog, Frankopana i ostalih. Odmah da se ogradim, i Zrinjski i Frankopan jesu ustaška mitomanija i pretjeruju sa njima, ali je činjenica da su oni bili komandanti u Rvackoj u ime ugarske i austrijske krune. Da ne govorim o Šubićima koji su bili de-facto vladari Dalmacije dok im mađarski kralj nije skinuo glave.

Idemo dalje, Bizantinsko Carstvo je imalo tonu pravoslavnih ne-Grka na visokim funkcijama, Srbija je imala svoju provinciju u Bizantijskom Carstvu (provincija Sirmium), u Bizantu su čak postojale dinastije koje su bile etnički bugarske, rumunske, pa čak i smrdske (šta god mi svi mislili o njima, to je tako).

Ako ćeramo baš do kraja, Rimsko Carstvo je imalo tonu careva keltske, germanske, grčke, pa i dobrim dijelom ilirske krvi. Jedan od najboljih vojnih komandanata Rima je bio Scipius, crnac iz Afrike. Iliri su imali pokrajinu Iliriju sa svojim konzulom, sudstvom i provincijskom vojskom, Gali provinciju Galiju sa istim slobodama, Germani su imale dvije provincije (Gornju i Donju Germaniju), itd.

Dakle, je li austro-ugarska provincija rvacka bila država, je li bizantska provincija Sirmium bila država Srbija, jesu li Gali i Germani imali "državu u državi" unutar Rimskog Carstva?

Zitko
Član
Postovi: 353
Pridružen/a: 19 jan 2013 01:12

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la Zitko » 21 okt 2017 06:14

HA HA HA PA CIJELA HRVATSKA ISTOROGRAFIJA JE USMJERENA NA TO DA DOKAZU SVOJE "DRZAVNO PRAVO" U VREMENU HAZBURGOVACA
SAMO TI TO NE ZNAS JER NE VOLIS DA CITAS,
Zadnja izmjena: Zitko, dana/u 22 okt 2017 01:40, ukupno mijenjano 1 put.

Zitko
Član
Postovi: 353
Pridružen/a: 19 jan 2013 01:12

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la Zitko » 21 okt 2017 06:44

STO SE TICE OSTALIH ARGUMENATA O GALIMA ILIRIMA I BIZANTU SVE SU TO SAME BESMISLICE
ILIRI NISTA ZA SOBOM PISMENO NISU OSTAVILI DA BI ZNALI KOLIKA JE STEPEN NJIHOVE SAMOSTALNOSTI I DA LI SU IH RIMLJANI UOPCE I U KOJOJ MJERI OKUPIRALI
SIRMINUM NI SA KAKVIM SRBIMA NEMA VEZE. POSTOJAO JE 7 VIJEKOVA PRIJE NEGO SU SE SRBI POJAVILI
SRPSKI KNEZOVI U BIZANTU BILI SU DIO BUGARSKE PROVINCIJE I OHRIDSKE ARHESKOPIJE
RIMSKA IMPERIJA JE TRAJALA PREKO HILJADU GODINA I STANJE PROVINCIJA U NJOJ SE DRASTICNO MJENJALO NA KRAJU SE PODJELILO NA PROVINCIJE I RASPALO. U RIMU JE VRIJEDILO JEDNO PRAVO A U PROVINCIJAMA DRUGO. RIMLJANI VECI DIO HISTORIJE NISU NI PRETENDIRALI DA SU PROVINCIJE KAO ILIRIJA I GALIJA DIO RIMA NITI SU STANOVNICIMA PROVINCIJE DAVALI UOPCE PRAVO GRADJANSTVA (CIVES ROMANI) ZA NJIH JE VRIJEDILO DRUGO PRAVO IUS GENTIUM ILI NISU IMALI PRAVA LJUDSKIH BICA UOPCE

SADA POREDITI PRAVA ILIRA I GALA KOJI SU U RIM DOLAZILI KAO GLADIATORI SA PASAMA I VEZIRIMA STO SU CAREVIMA KCERKE HANDRILI JE BIZARNO KAO I CIJELA OVA DISKUSIJA KOJ JE NA SLICNOM NIVOU ODNOSA

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5510
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 21 okt 2017 08:15

I ako su jako duga - svakome bi preporučio da 2x pročita ova dva Zitkova posta iznad.

Što bi se reklo u kafani - dečko zna znanje!
:D :zastava:
Samo BiH.

Avatar
Gorcin
Član
Postovi: 1619
Pridružen/a: 20 okt 2012 15:37

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la Gorcin » 21 okt 2017 10:23

@Zitko
Vidim da stalno upotrebljavaš prezime Okupović. Koliko sam ja upoznat, sretao sam se samo s permutiranim prezimenom - Opuković.

Ne kažem da je ovo što sam ja susretao ispravno, čisto me zanima šta je original: Opuković ili Okupović?
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5854
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la Abidaga » 21 okt 2017 11:00

lNX9z2n777I

Bosona
Član
Postovi: 105
Pridružen/a: 10 maj 2014 21:23

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la Bosona » 21 okt 2017 16:32

Jasno se vidi kome je Bosna sredstvo a ne cilj, kome je ljubav prema Bosni samo krinka, zaboli njih za bosansku nezavisnost, sutra bi potpisali da to opet sve bude Turska.

Ja sam čuo da su onim Gulenovcima isprani mozgovi, ali ni ovi što ih je Mehmed II oslobodio ali od razuma ni trunke ne zaostaju.

Prava sekta.

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41337
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la Jack » 21 okt 2017 17:28

Misli se na Rustem Pashu Opakovica.Negdje se spominje i kao Opukovic
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Zitko
Član
Postovi: 353
Pridružen/a: 19 jan 2013 01:12

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la Zitko » 21 okt 2017 19:14

Opukovic Okupovic mala disleksicka greska nebitna. Ono sto je bitno da u nasem narodu postoje takvi zagrizeni islamofobi koji bi se odrekli 500 godina drzavnost Bosne samo zato jer je ta drzavnost bila u islamskom a ne evropsko krscanskom ozracju. Ti isti bi i danas pristali da budu i u Jugoslaviji i u Austrugarskoj i u svakoj drugoj zemlji samo da nije muslimanska. Njima su prirodni saveznici najveci dusmani nase zemlje jer samo sa njima oni mogu u Bosni ostvariti antimuslimansku vecinu. Njih je Karadzic najvise zajebo sto ih strpa u isti kos sa nama pa sad nemaju izbora nego biti za neku imaginarnu nepostojecu prehistorisku neosunecenu Bosnu jer im njihove ateisticke Juge vise nema.

Zasto bi iko racionalan ko nije Turcin ogromne zasluge i kulturne uzlete Bosnjaka od 16 do 19 vijeka pripisivao nakim Turcima osim ako on ta dostignuca ne negira, ako mu se ne gade dzamije, sedrvani, karavansaraji, avlije, sevdalinke, kaside, komentari mesnevije, hadisa, Kurana. U nedostatku ateisticke im domovine oni bi da je grade od Bosne. Oni bi slaninu iz svojih frizidera i smrad rakije iz svojih usta prestavili kao sadrzaj ove zemlje koja po njima nije postojala sve dok je u njoj vladao islam

Avatar
Dexter
Član
Postovi: 226
Pridružen/a: 26 okt 2016 20:01

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la Dexter » 21 okt 2017 21:20

...
Zadnja izmjena: Dexter, dana/u 22 okt 2017 04:30, ukupno mijenjano 1 put.
Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!

Avatar
Zenicaninn
Član
Postovi: 1077
Pridružen/a: 27 okt 2013 23:03

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la Zenicaninn » 21 okt 2017 22:30

Zitko je napisao/la:.....
Svaka ti čast. Kako si u relativno kratkom tekstu tako pogodio u srž.
Rado ti citam komentare.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـنِ الرَّحِيمِ

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

لاَ يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى يُغَيِّرُواْ مَا بِأَنفُسِهِمْ

“Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe!” (Er-Ra’d, 11.)

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5510
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 21 okt 2017 23:14

The Destroyer je napisao/la:
Zitko je napisao/la:Opukovic Okupovic mala disleksicka greska nebitna. Ono sto je bitno da u nasem narodu postoje takvi zagrizeni islamofobi koji bi se odrekli 500 godina drzavnost Bosne samo zato jer je ta drzavnost bila u islamskom a ne evropsko krscanskom ozracju. Ti isti bi i danas pristali da budu i u Jugoslaviji i u Austrugarskoj i u svakoj drugoj zemlji samo da nije muslimanska. Njima su prirodni saveznici najveci dusmani nase zemlje jer samo sa njima oni mogu u Bosni ostvariti antimuslimansku vecinu. Njih je Karadzic najvise zajebo sto ih strpa u isti kos sa nama pa sad nemaju izbora nego biti za neku imaginarnu nepostojecu prehistorisku neosunecenu Bosnu jer im njihove ateisticke Juge vise nema.

Zasto bi iko racionalan ko nije Turcin ogromne zasluge i kulturne uzlete Bosnjaka od 16 do 19 vijeka pripisivao nakim Turcima osim ako on ta dostignuca ne negira, ako mu se ne gade dzamije, sedrvani, karavansaraji, avlije, sevdalinke, kaside, komentari mesnevije, hadisa, Kurana. U nedostatku ateisticke im domovine oni bi da je grade od Bosne. Oni bi slaninu iz svojih frizidera i smrad rakije iz svojih usta prestavili kao sadrzaj ove zemlje koja po njima nije postojala sve dok je u njoj vladao islam
Ti si psihički bolesnik, takvi kao ti bi među Bošnjacima izazvali građanski rat i napravili novu Siriju. Mene ovdje nikada na forumu nisi vidio da vrijeđam Turkofile, iako bih itekako mogao svašta reći za te ljude, a ti ovdje komunjarama i krmojedima nazivaš mene i Bosonu kojima je jedini grijeh što smo valjda Bosnofili i što za nas Bosna postoji i ranije od 1463.

Usput, kad toliko pominješ slaninu i rakiju, mora da je to nešto što nosiš iz porodice. Vidiš, taj "slaninaš" kako ti meni tepaš (mada ne direktno, jer nemaš hrabrosti da mi se obratiš u lice, pa pričaš onako - kao žena), je časni vakif Islamske Zajednice, čovjek koji je držao Kur'an dok si ti negdje bio član SKOJa. To što ti ne možeš da shvatiš da islamu ne trebaju ni Arapi ni Turci i da je Husein kapetan Gradašćević išao u borbu protiv Turaka sa bismillom ispisanom na sablji je tvoj problem, a ne moj.

Ja bih te samo zamolio da ne dijeliš Bošnjake, kako ne bismo ja i Bosona opet ratovali na strani nekog novog Gradašćevića, protiv tebe na strani nekog novog Rizvanbegovića. Bošnjacima nije potrebna nova Sirija.
Destroyer,

Prvo, de molim te pogledaj šta si napisao.
Pa ti i Zitko ste na istoj strani - smiješno je da se takav riječnik koristi. Ne znam ni tebe ni Zitka, ali znam ono što je napisano - a nigdje u Zitkovom postu ja nisam vidio niti osjetio nasilje, niti uvrijedi prema tebi (nego prema ateističkim grupama koje iskreno jesu nanijele nemjerljivu štetu Bošnjačkoj i historiji i kulturi) niti sam osjetio ili vidio poziv na nasilje, niti psihičku bolest, niti željom za podjelu Bošnjaka, niti bilo šta slično. Čovjek se raspravlja faktima i raspravlja o historiji tvog i svog i mog naroda i to je pohvalno, ma kakvo on mišljenje imao i slagao se ti ili ja s njim ili ne.

Također, nigdje nisam vidio da je Zitko napisao kritiku da Bosanske države nije bilo prije dolaska Otomana. Nigdje on to nije rekao. Nigdje ne stoji (bar ja nisam vidio) da on negira Bosnu prije OCa ili da joj umanjuje vrijednost. Čak šta više prije bi izvukao suprotan zaključak iz njegovih postova. Stoga tvoj napad na čovjeka samo zato što si ti Bosnofil i što Bosna postoji i prije dolaska Otomana je bespotreban - na istoj ste strani i isto mislite.

Sve što Zitko hoće da kaže - meni se čini, a nek me on ispravi ako griješim - jeste da je Bosna kao država postojala prije Otomana i da je većinu karakteristika državnosti održala i unutar Carstva (što je suprotno onom što se učilo u školama u Jugoslaviji i suprotno onom što danas Vlaho-Škutorska govna govori) a to je jedan jako dug period u historiji našeg naroda - i on je mišljenja, a ja se s tim mišljenjem slažem, da se tog perioda Bošnjaci ne trebaju ni odricati ni stiditi nego prihvatiti i ponositi. Jer to jeste dio naše historije - i to slavne historije, a ne sramne.

Ja sam prije 20 godina u Turskoj prvi put čuo Turke da kažu meni “mi smo bili Otomani a i vi ste zajedno s nama bili braća Otomani -i mi smo zajedno imali veliku zemlju.” Ja sam se s tim nastupom iznenadio jer dolazeći iz kraja odakle sam, mene su drugačije učili u školi. Danas, nakon dosta istraživanja te materije shvatam da su Turci bili u pravu. Mi jesmo, uglavnom, vodili glavnu riječ u OCu. Bosna je u OCu bila mnogo više od “neke jadne okupirane teritorije” kao što je Vlaho-Škutori žele prikazati. Oni jesu bili jadni - i zato i imaju komplekse radi kojih nas i dan danas mrze - ali mi Bošnjaci nisko bilo jadni, uglavnom.

Zašto kažem uglavnom - zato što kao što sam rekao ranije nekoliko puta 5 vijekova je dug period - i njemu se dešavalo mnogo toga lijepog i ružnog, kao što je i u svakom drugom polumilijunskom periodu - i zato se toliko dug period nemoze samo posmatrati kroz prizmu 1831-2 i Gradašćevića i Rizvanbegovića, a još manje dovesti do svađe između dva Bošnjaka kao što si ti i Zitko.

Hajde da malo stanemo na loptu i skontamo da smo svi ovdje na istoj strani.
Samo BiH.

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41337
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la Jack » 21 okt 2017 23:45

Ti si baniran ovdje jednom zbog vrijedjanja.Ocigledno je da tebi nikako ne ide normalna rasprava.Iako sam i procitao sta si pisao o meni na drugom forumu,ali nije vazno
Ja nisam zlopamtilo takvo.Samo gledam i gledam da si blizu bana.Jer rasprava ti ne ide nikako
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
The Destroyer
Član
Postovi: 277
Pridružen/a: 22 jan 2016 00:46

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la The Destroyer » 21 okt 2017 23:57

BosnjackaHercegovina je napisao/la:
The Destroyer je napisao/la:
Zitko je napisao/la:Opukovic Okupovic mala disleksicka greska nebitna. Ono sto je bitno da u nasem narodu postoje takvi zagrizeni islamofobi koji bi se odrekli 500 godina drzavnost Bosne samo zato jer je ta drzavnost bila u islamskom a ne evropsko krscanskom ozracju. Ti isti bi i danas pristali da budu i u Jugoslaviji i u Austrugarskoj i u svakoj drugoj zemlji samo da nije muslimanska. Njima su prirodni saveznici najveci dusmani nase zemlje jer samo sa njima oni mogu u Bosni ostvariti antimuslimansku vecinu. Njih je Karadzic najvise zajebo sto ih strpa u isti kos sa nama pa sad nemaju izbora nego biti za neku imaginarnu nepostojecu prehistorisku neosunecenu Bosnu jer im njihove ateisticke Juge vise nema.

Zasto bi iko racionalan ko nije Turcin ogromne zasluge i kulturne uzlete Bosnjaka od 16 do 19 vijeka pripisivao nakim Turcima osim ako on ta dostignuca ne negira, ako mu se ne gade dzamije, sedrvani, karavansaraji, avlije, sevdalinke, kaside, komentari mesnevije, hadisa, Kurana. U nedostatku ateisticke im domovine oni bi da je grade od Bosne. Oni bi slaninu iz svojih frizidera i smrad rakije iz svojih usta prestavili kao sadrzaj ove zemlje koja po njima nije postojala sve dok je u njoj vladao islam
Ti si psihički bolesnik, takvi kao ti bi među Bošnjacima izazvali građanski rat i napravili novu Siriju. Mene ovdje nikada na forumu nisi vidio da vrijeđam Turkofile, iako bih itekako mogao svašta reći za te ljude, a ti ovdje komunjarama i krmojedima nazivaš mene i Bosonu kojima je jedini grijeh što smo valjda Bosnofili i što za nas Bosna postoji i ranije od 1463.

Usput, kad toliko pominješ slaninu i rakiju, mora da je to nešto što nosiš iz porodice. Vidiš, taj "slaninaš" kako ti meni tepaš (mada ne direktno, jer nemaš hrabrosti da mi se obratiš u lice, pa pričaš onako - kao žena), je časni vakif Islamske Zajednice, čovjek koji je držao Kur'an dok si ti negdje bio član SKOJa. To što ti ne možeš da shvatiš da islamu ne trebaju ni Arapi ni Turci i da je Husein kapetan Gradašćević išao u borbu protiv Turaka sa bismillom ispisanom na sablji je tvoj problem, a ne moj.

Ja bih te samo zamolio da ne dijeliš Bošnjake, kako ne bismo ja i Bosona opet ratovali na strani nekog novog Gradašćevića, protiv tebe na strani nekog novog Rizvanbegovića. Bošnjacima nije potrebna nova Sirija.
Destroyer,

Prvo, de molim te pogledaj šta si napisao.
Pa ti i Zitko ste na istoj strani - smiješno je da se takav riječnik koristi. Ne znam ni tebe ni Zitka, ali znam ono što je napisano - a nigdje u Zitkovom postu ja nisam vidio niti osjetio nasilje, niti uvrijedi prema tebi (nego prema ateističkim grupama koje iskreno jesu nanijele nemjerljivu štetu Bošnjačkoj i historiji i kulturi) niti sam osjetio ili vidio poziv na nasilje, niti psihičku bolest, niti željom za podjelu Bošnjaka, niti bilo šta slično. Čovjek se raspravlja faktima i raspravlja o historiji tvog i svog i mog naroda i to je pohvalno, ma kakvo on mišljenje imao i slagao se ti ili ja s njim ili ne.

Također, nigdje nisam vidio da je Zitko napisao kritiku da Bosanske države nije bilo prije dolaska Otomana. Nigdje on to nije rekao. Nigdje ne stoji (bar ja nisam vidio) da on negira Bosnu prije OCa ili da joj umanjuje vrijednost. Čak šta više prije bi izvukao suprotan zaključak iz njegovih postova. Stoga tvoj napad na čovjeka samo zato što si ti Bosnofil i što Bosna postoji i prije dolaska Otomana je bespotreban - na istoj ste strani i isto mislite.

Sve što Zitko hoće da kaže - meni se čini, a nek me on ispravi ako griješim - jeste da je Bosna kao država postojala prije Otomana i da je većinu karakteristika državnosti održala i unutar Carstva (što je suprotno onom što se učilo u školama u Jugoslaviji i suprotno onom što danas Vlaho-Škutorska govna govori) a to je jedan jako dug period u historiji našeg naroda - i on je mišljenja, a ja se s tim mišljenjem slažem, da se tog perioda Bošnjaci ne trebaju ni odricati ni stiditi nego prihvatiti i ponositi. Jer to jeste dio naše historije - i to slavne historije, a ne sramne.

Ja sam prije 20 godina u Turskoj prvi put čuo Turke da kažu meni “mi smo bili Otomani a i vi ste zajedno s nama bili braća Otomani -i mi smo zajedno imali veliku zemlju.” Ja sam se s tim nastupom iznenadio jer dolazeći iz kraja odakle sam, mene su drugačije učili u školi. Danas, nakon dosta istraživanja te materije shvatam da su Turci bili u pravu. Mi jesmo, uglavnom, vodili glavnu riječ u OCu. Bosna je u OCu bila mnogo više od “neke jadne okupirane teritorije” kao što je Vlaho-Škutori žele prikazati. Oni jesu bili jadni - i zato i imaju komplekse radi kojih nas i dan danas mrze - ali mi Bošnjaci nisko bilo jadni, uglavnom.

Zašto kažem uglavnom - zato što kao što sam rekao ranije nekoliko puta 5 vijekova je dug period - i njemu se dešavalo mnogo toga lijepog i ružnog, kao što je i u svakom drugom polumilijunskom periodu - i zato se toliko dug period nemoze samo posmatrati kroz prizmu 1831-2 i Gradašćevića i Rizvanbegovića, a još manje dovesti do svađe između dva Bošnjaka kao što si ti i Zitko.

Hajde da malo stanemo na loptu i skontamo da smo svi ovdje na istoj strani.
Kao što vidiš, ja sam se u ogromnoj većini stvari slagao sa Zitkom (zapravo, nema se šta slagati ili ne slagati, ono što je on napisao je tačno), sve dok nije u zadnjem komentaru aludirao da eto, neki forumaši ko biva vade slaninu iz friždera i deru rakiju. Meni sad dođe da, umjesto negacije, slažem kako jedem slaninu i derem rakiju kako bismo tu završili raspravu.

Što se tiče fakta, naravno da su naše čaršije osnovali Bošnjaci, da je naša begovska klasa bila domaća, da smo imali visoke ljude na funkcijama. Ja se najviše protivim kada neko kaže da su Turci osnovali Sarajevo i Novi Pazar kad je Isa-beg Isaković bio Bošnjanin, itd.

Ali ima i druga strana medalje, tipa hiljada i hiljada Bošnjaka koji su ostavili svoje kosti u ruskoj Oziji, Perziji, Egiptu i okolici, tipa hiljada Hamzevija koje je Sultan istrijebio kao "muslimanske heretike" isto onako kako su svojevremeno Papa i Stjepan Tomaš istrijebljivali "kršćanske heretike", tipa odnošenja tona i tona bosanskog zlata, dokumenata i drugih stvari od vrijednosti (vjerovali ili ne, neki historičari tvrde da je Sulejman Veličanstveni nosio krunu Kotromanića tokom Bitke na Mohaču 1526. godine), itd.

A sa tim da je bosanska islamska kultura autohtona i da nisu Turci graditelji Baščaršije, banjalučkog Šehera i ostalih mjesta, nego Bošnjani, da sve medrese od prve do zadnje osnovane od strane Bošnjaka, itd, sa tim se svako obrazovan slaže.

Avatar
The Destroyer
Član
Postovi: 277
Pridružen/a: 22 jan 2016 00:46

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la The Destroyer » 22 okt 2017 00:00

Jack je napisao/la:Ti si baniran ovdje jednom zbog vrijedjanja.Ocigledno je da tebi nikako ne ide normalna rasprava.Iako sam i procitao sta si pisao o meni na drugom forumu,ali nije vazno
Ja nisam zlopamtilo takvo.Samo gledam i gledam da si blizu bana.Jer rasprava ti ne ide nikako
Ako si čitao, onda znaš da sam ja tebe branio od onog Hercegovca i da nisam htio da odam tvoje lične podatke iako me on smarao da mu kažem ko si i gdje živiš (što skoro svi forumaši ovdje znaju). Ja ništa ružno o tebi nisam napisao.

Zitko
Član
Postovi: 353
Pridružen/a: 19 jan 2013 01:12

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la Zitko » 22 okt 2017 00:04

Destroyer hoces da ti se direktno obracam pa ti kazem ono sto je tebe uvrijedilo nije vonj slanine kojim sam opisao tvoje mentalno stanje nego intelektualna inferiornost koja pogadja tvoju nicim opravdanu sujetu. Zbog toga primjenjujes takve logicke vratolomije da mene koji argumentovano tvrdim da Turci ovdje nisu stvarno vladali niti ista vrijedno izgadili nazivas turkofilom. Gradjanski rat koji tvoj povrijedjeni ego priziva desava se u tvojoj glavi, u kojoj je tvrdoglava potreba da dokazes nesto sto i u nekom naletu tvrdio unistava svaki preostali neprijateljski element zdravog razuma. Ti si zarobljenik vlastitih nepromisljenih rijeci koje su kao ISSIS streljali svaki trun logike u tebi.

Avatar
The Destroyer
Član
Postovi: 277
Pridružen/a: 22 jan 2016 00:46

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la The Destroyer » 22 okt 2017 00:11

Zitko je napisao/la:Destroyer hoces da ti se direktno obracam pa ti kazem ono sto je tebe uvrijedilo nije vonj slanine kojim sam opisao tvoje mentalno stanje nego intelektualna inferiornost koja pogadja tvoju nicim opravdanu sujetu. Zbog toga primjenjujes takve logicke vratolomije da mene koji argumentovano tvrdim da Turci ovdje nisu stvarno vladali niti ista vrijedno izgadili nazivas turkofilom. Gradjanski rat koji tvoj povrijedjeni ego priziva desava se u tvojoj glavi, u kojoj je tvrdoglava potreba da dokazes nesto sto i u nekom naletu tvrdio unistava svaki preostali neprijateljski element zdravog razuma. Ti si zarobljenik vlastitih nepromisljenih rijeci koje su kao ISSIS streljali svaki trun logike u tebi.
Jarane, ti na svoju stranu, ja na svoju. Za mene (i za sarajevski Filozofski fakultet) je jedan odgovor tačan, a za tebe drugi. Nije problem, radi šta hoćeš, ja se tebi nisam ni obraćao sve dok nisi počeo da aludiraš na mene i Bosonu sa slaninom i rakijom, pa sam, kao neko kome imami skidaju ahmedije kad ga sretnu, imao potrebu da odbranim svoje dostojanstvo. Piši šta hoćeš, neće me zanimati sve dok ne počneš insinuirati nešto o meni.

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5510
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 22 okt 2017 00:37

Jack, mislim da su i Zitko i Destroyer odlični učesnici u našim razgovorima. Bio bi gubitak kad bi došlo do baniranja ikoga i zato bi želio da se tenzije smire.
Moramo naći civilizovaniji način neslaganja između sebe. Mislim da mnogo učim iz postova obojice. Treba nam još ovakvih forumaša.
Samo BiH.

Odgovorite