☑ Pravila foruma i savjeti

Ekonomija Škutora i Šokaca

Moderator/ica: abu seid

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la atif » 08 mar 2016 13:23

RAK ide na sniženje cijena bez obzira na protivljenje telekoma
S druge strane telekom operateri su protiv snižavanja cijena, što je i očekivano. Niko od njih nije spreman mnogo govoriti o ovoj temi. Prema tvrdnjama iz kompanija "BH Telecom" i "m:tel" mogli bi podnijeti smanjenje cijena na uštrb svoje zarade, međutim "HT Eronet" bi po mišljenju mnogih mogao doći u ozbiljne probleme ukoliko se provede odluka o smanjenju cijena.

Iz HT-a su prilikom pokretanja procesa usklađivanja cijena od strane RAK-a poručili kako bi se smanjenje cijena negativno odrazilo na poslovanje HT-a kao najmanjeg operatera. Kako ističu u "HT Eronetu", takav primjer ne postoji nigdje u okruženju te su pozvali na preispitivanje odluka RAK-a.

"BH Telecom" bi pretrpio znatne štete u segmentu prihoda ali bi ostao na nogama. Međutim, jedan od operatera bi počeo poslovati s gubitkom i ne bi mogao podnijeti takvo smanjenje prihoda - kazao je Mirsad Zaimović, generalni direktor "BH Telecoma".

Telekom koji ne bi mogao podnijeti smanjenje prihoda a koji Zaimović nije imenovao je "HT Eronet". Rješenje koje je najbolje i s kojim je saglasan, prema stavu telekoma, i RAK, jeste da se iskoordinišu one mjere koje neće narušiti tržište telekomunikacija a koje će donijeti jeftinije usluge građanima.

Kada je u pitanju "m:tel", "Dnevni list" nije uspio dobiti stav po pitanju prijedloga RAK-a i snižavanja cijena.

Iako službeno nije objavljen tekst prijedloga mjera koje je RAK dao operaterima poznato je kako će on ići u pravcu toga da su telekomi dužni da u okviru ponude postpejd tarifnih paketa krajnjim korisnicima ponude tarifni model s cijenom mjesečne pretplate od najviše 10 KM s PDV-om, u koji će biti uključeno najmanje 50 besplatnih minuta za pozive unutar vlastite mreže i 50 SMS poruka.

Setom mjera predviđeno je da telekom operateri u okviru svih postpejd i pripejd tarifnih paketa mobilne telefonije izjednače cijenu poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama s cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži. Predviđeno je i da u okviru svih postpejd i pripejd tarifnih paketa mobilne telefonije cijene poziva iz mobilne mreže prema fiksnim i mobilnim mrežama u inostranstvu ne mogu biti veće od graničnih cijena korištenja govorne usluge u međunarodnom saobraćaju.

Uz navedeno telekomi će biti dužni da u okviru svih tarifnih modela u kojima postoji naplata uspostave poziva primijene obračunsku jedinicu jedan sekund, da za pripejd korisnike trajanje računa nakon aktivacije pripejd priključka ili nakon nadoplate bonom bilo kojeg iznosa, mora vrijediti najmanje 90 dana od aktiviranja ili nadoplate, odnosno u periodu od 90 dana korisniku omogućen dolazni i odlazni promet. Pored promjena u mobilnoj telefoniji operateri će morati uraditi izmjene koje će voditi do pojeftinjenja u okviru svih tarifnih modela fiksne telefonije.
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... e+telekoma

Avatar
Bosni
Član
Postovi: 3916
Pridružen/a: 22 nov 2012 04:38

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la Bosni » 19 mar 2016 08:17

http://faktor.ba/firma-slucaj-iz-herceg ... aluminiju/
Firma-slučaj iz Hercegovine: Politika i ekonomija u mostarskom Aluminiju

Mostarski Aluminij, bio u dugovima ili ostvarivao milionski profit, neosporno je preduzeće od strateškog značaja za Federaciju BiH, ali i Vladu Republike Hrvatske koja posjeduje 12 posto dionica.

U ovoj firmi svoj kruh zarađuje 850 radnika, a godišnji izvoz je oko 300 miliona maraka. Uz to, Aluminij uz sebe veže i stotine manjih ili većih dobavljača kojima je mostarski gigant izuzetno važan klijent. Stoga bi propast Aluminija bila mnogo veća katastrofa od pukog otkaza za 850 radnika. U pitanje bi došla opstojnost velikog broja firmi i hercegovačkog kraja.

Zabrinjavaju milionska dugovanja mostarskog Aluminija po raznim osnovama, a ponajviše Javnom preduzeću Elektroprivredi HG za isporučenu struju. Od pronalaženja krivaca za ovakvo stanje u preduzeću važnija je jedino sanacija trenutnog stanja.

Trenutna uprava pod vođstvom v.d. direktorice Ružice Udovičić je nedavno saopćila da je zaustavljeno gomilanje dugova, a sastanak sa rukovodstvom EP HG signalizira da su ova dva preduzeća odlučila “zakopati ratne sjekire“. Nije davno bilo kada se nekadašnji direktor Aluminija Ivo Bradvica žalio da moraju gasiti proizvodnju optužujući EP HG da ultimativno odbija pregovorati o postepenom namirenju dugovanja.

Saniranje dugova međutim ne smije biti na štetu drugih firmi kojima Aluminij duguje novac. Vijest da je EP HG sada i računovodstveno u minusu skoro 100 miliona KM za 2015. je prije svega “zasluga“ Aluminija. Da nije ovog problema, EP HG bi ostvarila dobit i imala solidno poslovanje uz blagi rast prihoda. Pored toga, Aluminij je bio i poprište političke bitke između različitih frakcija što je ostavilo posljedicu na povjerenje banaka, partnera i kupaca prema ovom preduzeću.

I dok je većina prethodnih kao i sadašnja Uprava Aluminija za finansijske gubitke krivila pad cijene aluminija na svjetskom tržištu, pojedinci poput profesora Zdenke Klepića koji je član Nadzornog odbora ove firme to negiraju i u prvi plan ističu nepovoljne ugovore koje je ova firma sklapala te nepotizam pri zapošljavanju. Sa sjetom se Klepić sjeća perioda u kojem je na računu Aluminija bilo 100 miliona KM, plaćene zalihe i repromaterijal te isplaćeni dugovi. Takvo vrijeme je prošlo, neki bi rekli i nepovratno. To ipak nije razlog da se rješavanju problema, kako političke tako i ekonomske prirode, ne pristupi sa ozbiljnošću kakvu ova firma i zahtijeva. Aluminij je jednostavno prevelik da bi propao.
HG = Herceg Genocidna

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la atif » 06 apr 2016 16:40

Aluminiju iz Mostara potrebne subvencije 
od 40 milijuna KM iz FBiH
Tek posljednjih nekoliko mjeseci uprava hercegovačkog diva Aluminija uspjela je zauzdati negativne rezultate koji su bili rezultat nasljeđa, loših ugovora, visoke cijene električne energije te se uhvatiti ukoštac s najvećim izazovom - opstankom kompanije koju su mnogi već bili otpisali, piše Večernji list BiH.

S dugom za električnu energiju od 150 milijuna maraka, velikim obvezama po zajmovima komercijalnim bankama, dobavljačima Glencoreu i drugima, sudbina Aluminija nije se činila svijetlom.

Ista načela

No, snažnim stezanjem remena, ispravljanjem pojedinih loših ugovora, ali i naznake vezane uz rješavanje energetske bilance, ohrabrili su brojne da je moguć povratak na stare staze. Za ozbiljniji put oporavka potrebno je, međutim, prije svega promjena odnosa vlasti Federacije BiH prema ovom važnom izvoznom poduzeću koje je u samom vrhu i značajno utječe na sve ekonomske i makroekonomske pokazatelje entiteta, ali i države BiH. Političkom odlukom, a ne nikakvim poslovnim rezonom vlasti Federacije BiH, godinama su pomagali kompanije na većinskom bošnjačkom području, ponajprije rudnike, pojedine kompanije iz metalske i drvne industrije.

Samo za popunjavanje ‘rupa’ u neizmirenim obvezama na temelju neuplaćenih premija za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, Vlada Federacije BiH obvezala se pokriti 350 milijuna maraka. Na jednak bi se način, političkom trgovinom, sada prije svih HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora morale okupiti oko pronalaženja načina za spas Aluminija. Prije svega, to bi značilo subvencije za ovu kompaniju na temelju političke trgovine koja je očito vrijedila i kada su se pokrivali gubitci drugih tvrtki s područja Bosne.

Usmjeravanjem ili omogućavanjem dotoka svježeg kapitala Aluminiju u iznosu nekoliko desetaka milijuna maraka, a stručnjaci procjenjuju da bi bio potreban najmanje iznos od 40 milijuna, otvorio bi se prostor za potpunu deblokadu rada kompanije i pristup obrtnim sredstvima.

Veliki poticaj

To bi, pak, omogućilo da Aluminij još povoljnije nabavlja sirovine i robu na tržištu. Osim glinice, to podrazumijeva i petrol-koks, plin, razne masti i druga sredstva. Uz to, posebno bi značajno bilo postići politički dogovor da nedostajuće količine električne energije mostarska kompanija uz EP HZ HB nabavlja iz viškova Elektroprivrede BiH. Situacija je sada, naime, takva da EP BiH još uvijek ne želi izravno prodati električnu energiju mostarskoj kompaniji, čak ni po izvoznoj cijeni koja je, ipak, viša nego ona koja se prodaje korisnicima na području koje pokriva ova elektroprivreda.

Procjene govore da bi s tom cijenom energije Aluminij mogao početi ubrzano vraćati dugovanja i pozitivno poslovati. S druge strane, otežavajuća okolnost za ovu hercegovačku kompaniju jest što je cijena metala aluminija na londonskoj burzi još uvijek razmjerno niska, što značajno utječe 
na brzinu oporavka ove kompanije.
http://www.akta.ba/bs/Vijest/investicij ... fbih/64335

Avatar
BH-HZ
Član
Postovi: 1284
Pridružen/a: 17 nov 2012 21:22

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la BH-HZ » 06 apr 2016 20:32

Koja su ovo govna. Godinama osporavali vlasnistvo drzave nad Aluminijem i sad odjednom kad su pred kolapsom prozivaju drzavu da ih nedovoljno ne pomaze. Sad i EP BiH valja, a valjaju i Bosnjaci.
Bosna Bosnjacima!

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5508
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 07 apr 2016 04:33

BH-HZ je napisao/la:Koja su ovo govna. Godinama osporavali vlasnistvo drzave nad Aluminijem i sad odjednom kad su pred kolapsom prozivaju drzavu da ih nedovoljno ne pomaze. Sad i EP BiH valja, a valjaju i Bosnjaci.
Oni su uzor Radovanu Karadžiću kako tlačiti Bošnjake. Samo pojedini Bošnjaci ni dan danas ne shvataju stvarnu opasnost od ovih fašista. Zato će im opet dat pare.
Samo BiH.

Avatar
BH-HZ
Član
Postovi: 1284
Pridružen/a: 17 nov 2012 21:22

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la BH-HZ » 07 apr 2016 11:16

BosnjackaHercegovina je napisao/la:
BH-HZ je napisao/la:Koja su ovo govna. Godinama osporavali vlasnistvo drzave nad Aluminijem i sad odjednom kad su pred kolapsom prozivaju drzavu da ih nedovoljno ne pomaze. Sad i EP BiH valja, a valjaju i Bosnjaci.
Oni su uzor Radovanu Karadžiću kako tlačiti Bošnjake. Samo pojedini Bošnjaci ni dan danas ne shvataju stvarnu opasnost od ovih fašista. Zato će im opet dat pare.
Aluminij je sluzio ADZ-u za uhljebljivanje svojih kadrova. Plate u Aluminiju za obicne radnike su bile i po 1500 KM. Ja bi im pomogao, ali bi ih natjerao da svim radnicima skresu plate na 500 KM, nek i ustase malo vide kako je zivjeti od milostinje. Dosta su oni krali ovu drzavu.
Bosna Bosnjacima!

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5508
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 07 apr 2016 14:43

Zašto bi im pomogao? Taj isti Aluminijski Kombinat je izbacio s posla sve Bošnjake u gradu gdje su Bošnjaci skoro pola stanovništva, u nadi da se isti rasele. Podržavanje ovog kombinata jeste direktno finansiranje etničkog čišćenja Bošnjaka.

Ugasiti i ključ u bravu. Kad Bošnjaci preuzmu, nek se onda otvori.
Samo BiH.

Avatar
BH-HZ
Član
Postovi: 1284
Pridružen/a: 17 nov 2012 21:22

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la BH-HZ » 07 apr 2016 18:09

BosnjackaHercegovina je napisao/la:Zašto bi im pomogao? Taj isti Aluminijski Kombinat je izbacio s posla sve Bošnjake u gradu gdje su Bošnjaci skoro pola stanovništva, u nadi da se isti rasele. Podržavanje ovog kombinata jeste direktno finansiranje etničkog čišćenja Bošnjaka.

Ugasiti i ključ u bravu. Kad Bošnjaci preuzmu, nek se onda otvori.
Nekad moras razmisljati dugorocno. To sto se mi trenutno raspravljamo sa Hrvatima ne donosi nista dobro ni nama, ni njima, ali sta misli sta bi bilo kad bi posvadjao Hrvate izmedju sebe? Ako im pomoc EP BiH uslovis smanjivanjem plate radnicima za 50 % i oni na to pristanu dobit ces 800 nezadovoljnih radnika koji ce psovati ADZ-u sve od-do sto dozvoljava Bosnjacima da ih ucjenjuju. Vi ne shvatate da su rvati najgluplji narod u BiH i da jedino jos oni 20 godina nakon rata u 95 % slucajeva glasaju za ADZ. Najbitnije ih je odvojiti od ove stranke i kad se to desi oni ce propasti.
Bosna Bosnjacima!

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5508
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 08 apr 2016 03:46

BH-HZ je napisao/la:
BosnjackaHercegovina je napisao/la:Zašto bi im pomogao? Taj isti Aluminijski Kombinat je izbacio s posla sve Bošnjake u gradu gdje su Bošnjaci skoro pola stanovništva, u nadi da se isti rasele. Podržavanje ovog kombinata jeste direktno finansiranje etničkog čišćenja Bošnjaka.

Ugasiti i ključ u bravu. Kad Bošnjaci preuzmu, nek se onda otvori.
Nekad moras razmisljati dugorocno. To sto se mi trenutno raspravljamo sa Hrvatima ne donosi nista dobro ni nama, ni njima, ali sta misli sta bi bilo kad bi posvadjao Hrvate izmedju sebe? Ako im pomoc EP BiH uslovis smanjivanjem plate radnicima za 50 % i oni na to pristanu dobit ces 800 nezadovoljnih radnika koji ce psovati ADZ-u sve od-do sto dozvoljava Bosnjacima da ih ucjenjuju. Vi ne shvatate da su rvati najgluplji narod u BiH i da jedino jos oni 20 godina nakon rata u 95 % slucajeva glasaju za ADZ. Najbitnije ih je odvojiti od ove stranke i kad se to desi oni ce propasti.
Narod koji ima najviše političke vlasti u BiH po brojčanosti svoje nacionalnosti se ne može nazvati najgluplji u BiH. Radi njih se ne objavljuje popis. Radi njih je Genocidna još živa. Radi njih je 70% naših problema. Nisu oni glupi. I s njima se ne može nego oštro i u kost.

To je iz iskustva.
Samo BiH.

Avatar
BH-HZ
Član
Postovi: 1284
Pridružen/a: 17 nov 2012 21:22

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la BH-HZ » 08 apr 2016 08:07

Narod koji od 91. glasa za ADZ i od tada je sa 800.000 spao na 400.000 ne moze nikako biti pametan. Njima Covke prstom, a oni svi za prstom, prave ovce. To sto dobijaju nije plod njihovog znanja nego glupog ustava koji im to garantuje i omogucava.
Bosna Bosnjacima!

Avatar
amkos
Član
Postovi: 12079
Pridružen/a: 18 okt 2012 20:55

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la amkos » 08 apr 2016 17:52

BosnjackaHercegovina je napisao/la:
BH-HZ je napisao/la:
BosnjackaHercegovina je napisao/la:Zašto bi im pomogao? Taj isti Aluminijski Kombinat je izbacio s posla sve Bošnjake u gradu gdje su Bošnjaci skoro pola stanovništva, u nadi da se isti rasele. Podržavanje ovog kombinata jeste direktno finansiranje etničkog čišćenja Bošnjaka.

Ugasiti i ključ u bravu. Kad Bošnjaci preuzmu, nek se onda otvori.
Nekad moras razmisljati dugorocno. To sto se mi trenutno raspravljamo sa Hrvatima ne donosi nista dobro ni nama, ni njima, ali sta misli sta bi bilo kad bi posvadjao Hrvate izmedju sebe? Ako im pomoc EP BiH uslovis smanjivanjem plate radnicima za 50 % i oni na to pristanu dobit ces 800 nezadovoljnih radnika koji ce psovati ADZ-u sve od-do sto dozvoljava Bosnjacima da ih ucjenjuju. Vi ne shvatate da su rvati najgluplji narod u BiH i da jedino jos oni 20 godina nakon rata u 95 % slucajeva glasaju za ADZ. Najbitnije ih je odvojiti od ove stranke i kad se to desi oni ce propasti.
Narod koji ima najviše političke vlasti u BiH po brojčanosti svoje nacionalnosti se ne može nazvati najgluplji u BiH. Radi njih se ne objavljuje popis. Radi njih je Genocidna još živa. Radi njih je 70% naših problema. Nisu oni glupi. I s njima se ne može nego oštro i u kost.

To je iz iskustva.
Apsolutno tacno!!
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Avatar
Bosni
Član
Postovi: 3916
Pridružen/a: 22 nov 2012 04:38

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la Bosni » 17 apr 2016 01:22

http://vijesti.ba/clanak/305954/kladion ... i-mizeriju
Kladioničari prometovali čak 597 miliona KM, državi platili mizeriju!

Vlada Federacije BiH razmatrala je inicijative za uvođenje kladionica u sistem PDV-a i za izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje su podnijeli poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amir Zukić i Omer Škaljć.

U njenom odgovoru navedeno je da je, prema Zakonu, za sve dobitke ostvarene učešćem u igrama na sreću, čija je pojedinačna vrijednost veća od 100 KM, propisana obaveza plaćanja poreza na dohodak po stopi od deset posto. U vezi s lokalitetom novih uplatnih mjesta, Federalno ministarstvo finansija donijelo je Pravilnik o prostornim, tehničkim i drugim uvjetima za priređivanje igara na sreću klađenja.


Kad je riječ o prihodima koje ostvaruju kladionice u FBiH, u odgovoru Vlade navedeno je da su priređivači kladioničkih igara na sreću u prošloj godini, po osnovu uplata igrača, ostvarili ukupan promet u iznosu od 597.950.036,14 KM, dok su, po osnovu uplate obaveznih javnih prihoda, propisanim posebnim zakonima i drugim propisima, uplatili ukupno 19.203.229 KM. Po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću klađenja, na propisane račune javnih prihoda budžeta FBiH uplaćeno je ukupno 10.354.483,70 KM, od čega je 8.895.430,10 KM ili 85,9 posto od 1. avgusta 2015. godine, tj. od početka primjene novog zakona.

Vlada Federacije BiH jučer nije prihvatila inicijativu za donošenje interventnog zakona o reguliranju duga svih javnih poduzeća i ustanova, koju su podnijeli poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amir Zukić i Omer Škaljo.

Vlada je, pak, usvojila informaciju o odobrenim transferima za poljoprivredu u skladu s Programom utroška sredstava „Poticaj za poljoprivredu” u 2015. godini. Ukupna vrijednost programa iznosila je 65.800.000 KM, od čega je realizirano 65.151.173,61 KM ili 99,01 posto, a korisnici su bili poljoprivredni proizvođači, zadruge, udruženja i institucije.

Prostor za oduzetu imovinu

Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom, jučerašnjom odlukom Vlade FBiH, na korištenje bez naknade dat je dio od 133 kvadrata u okviru objekta kompleksa “Rakovica” u Binježevu, u općini Hadžići. Osim toga, bit će omogućeno zapošljavanje šest državnih službenika i četiri namještenika u Agenciji za upravljanje nelegalno stečenom imovinom.

Direktori u "BH Telecomu"

Vlada FBiH dala je prethodne saglasnosti Nadzornom odboru „BH Telecoma“ Sarajevo za donošenje odluke o razrješenju vršilaca dužnosti članova Uprave, zbog okončanja konkursne procedure, te za imenovanje izvršnih direktora - članova Uprave, na period tekućeg mandata generalnog direktora, i to Tarika Čaršimamovića (za tehnologiju i razvoj servisa), Alme Čolo (za pravne poslove, upravljanje organizacijom i ljudskim resursima) i Orhideje Junuzović (za ekenomsko-finansijske poslove).

Avatar
Bosni
Član
Postovi: 3916
Pridružen/a: 22 nov 2012 04:38

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la Bosni » 20 apr 2016 04:13

http://vijesti.ba/clanak/306406/federal ... -medugorju
Federalni inspektori konačno i u Međugorju

Federalni inspektori za prva četiri dana pojačanog nadzora izdali su čak 185 prekršajnih naloga te „odrezali“ kazne u iznosu od 267.740 KM, potvrdio je za „Avaz“ direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

- Za prva četiri dana obavljeno je 520 nadzora. Kod 32 subjekta zabilježeno je neizdavanje fiskalnih računa, izdata su 23 rješenja o mjerama zabrane rada i zatečena su 23 neprijavljena radnika - kazao je Ajdinović.

Jučer su inspektori, također, posjetili i Međugorje, te druge gradove u Hercegovini: Mostar, Jablanicu, Široki Brijeg i Ljubuški.

Za Međugorje je poznato da ima ogroman broj noćenja, ali i da se tamo vrlo rijetko, prema već mnogo puta citiranoj satiričnoj izreci, može ukazati fiskalni račun. Inspektori su u Međugorju vršili nadzor u sljedećim inspektoratima koji su u nadležnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove: poljoprivredni, tržišni, ugostiteljsko-turistički, ekološki, građevinski, veterinarski i vodni.

Sagovornik Avaza nije mogao precizirati do kada će akcija trajati.

- Mogu vam, međutim, najaviti da će naši inspektori još najmanje mjesec obilaziti privredne subjekte na teritoriji Federacije. Također, svjesni smo i da ćemo uskoro imati sve veći priliv turista u BiH, stoga nam je cilj da u toj oblasti uradimo što je više moguće kako bismo uklonili nepravilnosti. Sva mjesta u Federaciji bit će ravnopravno raspoređena u pogledu nadzora - najavio je Ajdinović.

Avatar
Bosni
Član
Postovi: 3916
Pridružen/a: 22 nov 2012 04:38

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la Bosni » 24 apr 2016 04:34

http://faktor.ba/adis-arapovic-analitic ... -interesa/
Adis Arapović analitičar CCI-a: HDZ štiti kladionice zbog svog interesa

Već dugi niz godina praktično jedna stranka ili pojedinci iz te stranke pružaju otpor uređivanje ove oblasti. Jedino što može biti osnovana sumnja jeste da ti pojedinci imaju lični ili stranački interes.

Sjednica Vlade Federacije BiH jučer je održana, ali o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreći se nije raspravljalo, kao što je to bilo ranije obećano. Jelka Milićević, federalna ministrica finansija, pripremila je izmjene i dopune ovog Zakona, ali i dalje se tu ne predviđa oporezivanje dobitaka igara na sreću ispod 100 KM, na čemu insistiraju iz SDA.

Na posljednjoj održanoj sjednici Zastupničkog doma FBiH, Klub HDZ-a BiH je zatražio da se skinu s dnevnog reda izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje je pripremio Ramiz Meša, zastupnik Kluba SDA. Obrazloženje Kluba HDZ-a je bilo da će ministrica Milićević na sjednici Vlade u petak (jučer op.a.) predložiti izmjene tog zakona, što se nije dogodilo. Očigledno kupovina vremena HDZ-ovim ljudim ide dobro od ruke, budući da su već ranije javno optuživani da štite kladioničarski lobi u Federaciji.

99 KM dobitka

Faktor je došao do dokumenta kojeg je Milićević pripremila. U njemu, između ostalog, se navodi da pri dodjeli svakog pojedinačno osvojenog dobitka čija tržišna vrijednost iznosi 100 KM i više, obračun i uplatu poreza vrši priređivač nagradne igre. Po ovome se jasno vidi kako su opet zaštićene kladionice čija su sjedišta uglavnom u mjestima gdje je na vlasti HDZ i gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo.

Adis Arapović, projekt-menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), govoreći za Faktor je rekao kako se treba načiniti mala korekcija u Zakonu, što bi bilo od velikog značaja za FBiH.

-Već dugi niz godina praktično jedna stranka ili pojedinci iz te stranke pružaju otpor uređivanju ove oblasti. Jedino što može biti osnovana sumnja jeste da ti pojedinci imaju lični ili stranački interes da budu pokrovitelji ili klijenti priređivača igara na sreću. Nisu u krivu oni koji kažu da se iz viška novca, ekstra profita ili neoporezovanog dijela profita od igara na sreću vrlo vjerovatno finansiraju neke političke stranke, vjerovatno se finansiraju pojedinci koji na zakonodavnom ili izvršnom nivou rade u interesu određenog lobija, u ovome slučaju konkretno lobija priređivača igara na sreću – rekao je Arapović.

Na narednoj sjednici Zastupničkog doma, prema ranijim najavama, mogli bi se naći na dnevnom redu u paketu izmjene i dopune Zakona o igrama na sreći, kao i Zakona o porezu na dohodak. U parlamentarnu proceduru su ih uputili zastupnici Kluba SDA Amir Zukić i Omer Škaljo. U tim izmjenema predviđeno je oporezovanje dobitaka ispod 100 KM.

- Zakonom o porezu na dohodak dobici od igara i klađenja do 100 KM nisu oporezovani porezom na dohodak, što znači da su i sami dobici od igara na sreću i klađenja različito oporezovani – objasnio je Zukić.

Izbjegavanje plaćanja poreza dobitaka iznad 100 KM vrši se na način da igrači u kladionicama uplate više listića sa manjim dobitkom. Samo ove godine u prva tri mjeseca je isplaćeno 264 miliona KM dobitaka ispod 100 KM, čime je budžet oštećen za vrtoglavih 26 miliona KM. Prošle godine budžetsku kasu zaobišlo je više od 44 miliona KM.

Značajan iznos

-To je vrlo značajan iznos. Da je to ušlo u budžet mnogo toga se moglo iz tog novca finansirati. To znači, ako se bude na pravi način uredila ova oblast, sistematski i transparentno, Federacija bi mogla imati dodatnih više desetaka miliona maraka budžetskih prihoda – objasnio je Arapović.

On kaže da ne postoji ni jedan valjan dokaz da HDZ BiH ne štiti kladioničarski lobi.

-Ja nisam čuo iz Ministarstva finansija ili medija neki jači argument koji bi moje mišljenje promijenio. Vrlo jednostavno pitanje, zašto bi bio oporeziv dobitak od 110 KM, a ne od 99 KM, ima li ikakvo racionalno objašnjenje? Šta je uporište ministarstvima, inspekcijama da spriječe nekoga ko je dužan isplatiti dobitak od hiljadu maraka kojeg usitni u 10 dobitaka ispod 100 KM. Na taj način ustvari izvrgne slovo zakona i zaobiđe plaćanje poreza i napravi finansijsku štetu državi i društvu. Nema validnog argumenta da se i dalje dopušta, a kada nemate validan argument onda pravite neku konstrukciju iza koje su očigledni politički i finansijski interesi jedne stranke – rekao je na kraju Arapović.


Podjela prihoda

Federalna vlada donijela je Odluku o utvrđivanju liste korisnika i raspodjeli dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću. Odobrena je raspodjela dijela prihoda u iznosu od 830.762 KM uplaćenih u budžet FBiH u 2014. i 2015. godini. Iznos od 280.962 KM raspodijeljen je za finansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite prava djece koja su žrtve zlostavljanja, pedofilije, prosjačenja.

Avatar
amkos
Član
Postovi: 12079
Pridružen/a: 18 okt 2012 20:55

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la amkos » 24 apr 2016 21:39

Mogu raditi sta hoce. :sos: :lolcina:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5508
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 24 apr 2016 23:38

Bosni je napisao/la:http://faktor.ba/adis-arapovic-analitic ... -interesa/
Adis Arapović analitičar CCI-a: HDZ štiti kladionice zbog svog interesa

Već dugi niz godina praktično jedna stranka ili pojedinci iz te stranke pružaju otpor uređivanje ove oblasti. Jedino što može biti osnovana sumnja jeste da ti pojedinci imaju lični ili stranački interes.

Sjednica Vlade Federacije BiH jučer je održana, ali o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreći se nije raspravljalo, kao što je to bilo ranije obećano. Jelka Milićević, federalna ministrica finansija, pripremila je izmjene i dopune ovog Zakona, ali i dalje se tu ne predviđa oporezivanje dobitaka igara na sreću ispod 100 KM, na čemu insistiraju iz SDA.

Na posljednjoj održanoj sjednici Zastupničkog doma FBiH, Klub HDZ-a BiH je zatražio da se skinu s dnevnog reda izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje je pripremio Ramiz Meša, zastupnik Kluba SDA. Obrazloženje Kluba HDZ-a je bilo da će ministrica Milićević na sjednici Vlade u petak (jučer op.a.) predložiti izmjene tog zakona, što se nije dogodilo. Očigledno kupovina vremena HDZ-ovim ljudim ide dobro od ruke, budući da su već ranije javno optuživani da štite kladioničarski lobi u Federaciji.

99 KM dobitka

Faktor je došao do dokumenta kojeg je Milićević pripremila. U njemu, između ostalog, se navodi da pri dodjeli svakog pojedinačno osvojenog dobitka čija tržišna vrijednost iznosi 100 KM i više, obračun i uplatu poreza vrši priređivač nagradne igre. Po ovome se jasno vidi kako su opet zaštićene kladionice čija su sjedišta uglavnom u mjestima gdje je na vlasti HDZ i gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo.

Adis Arapović, projekt-menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), govoreći za Faktor je rekao kako se treba načiniti mala korekcija u Zakonu, što bi bilo od velikog značaja za FBiH.

-Već dugi niz godina praktično jedna stranka ili pojedinci iz te stranke pružaju otpor uređivanju ove oblasti. Jedino što može biti osnovana sumnja jeste da ti pojedinci imaju lični ili stranački interes da budu pokrovitelji ili klijenti priređivača igara na sreću. Nisu u krivu oni koji kažu da se iz viška novca, ekstra profita ili neoporezovanog dijela profita od igara na sreću vrlo vjerovatno finansiraju neke političke stranke, vjerovatno se finansiraju pojedinci koji na zakonodavnom ili izvršnom nivou rade u interesu određenog lobija, u ovome slučaju konkretno lobija priređivača igara na sreću – rekao je Arapović.

Na narednoj sjednici Zastupničkog doma, prema ranijim najavama, mogli bi se naći na dnevnom redu u paketu izmjene i dopune Zakona o igrama na sreći, kao i Zakona o porezu na dohodak. U parlamentarnu proceduru su ih uputili zastupnici Kluba SDA Amir Zukić i Omer Škaljo. U tim izmjenema predviđeno je oporezovanje dobitaka ispod 100 KM.

- Zakonom o porezu na dohodak dobici od igara i klađenja do 100 KM nisu oporezovani porezom na dohodak, što znači da su i sami dobici od igara na sreću i klađenja različito oporezovani – objasnio je Zukić.

Izbjegavanje plaćanja poreza dobitaka iznad 100 KM vrši se na način da igrači u kladionicama uplate više listića sa manjim dobitkom. Samo ove godine u prva tri mjeseca je isplaćeno 264 miliona KM dobitaka ispod 100 KM, čime je budžet oštećen za vrtoglavih 26 miliona KM. Prošle godine budžetsku kasu zaobišlo je više od 44 miliona KM.

Značajan iznos

-To je vrlo značajan iznos. Da je to ušlo u budžet mnogo toga se moglo iz tog novca finansirati. To znači, ako se bude na pravi način uredila ova oblast, sistematski i transparentno, Federacija bi mogla imati dodatnih više desetaka miliona maraka budžetskih prihoda – objasnio je Arapović.

On kaže da ne postoji ni jedan valjan dokaz da HDZ BiH ne štiti kladioničarski lobi.

-Ja nisam čuo iz Ministarstva finansija ili medija neki jači argument koji bi moje mišljenje promijenio. Vrlo jednostavno pitanje, zašto bi bio oporeziv dobitak od 110 KM, a ne od 99 KM, ima li ikakvo racionalno objašnjenje? Šta je uporište ministarstvima, inspekcijama da spriječe nekoga ko je dužan isplatiti dobitak od hiljadu maraka kojeg usitni u 10 dobitaka ispod 100 KM. Na taj način ustvari izvrgne slovo zakona i zaobiđe plaćanje poreza i napravi finansijsku štetu državi i društvu. Nema validnog argumenta da se i dalje dopušta, a kada nemate validan argument onda pravite neku konstrukciju iza koje su očigledni politički i finansijski interesi jedne stranke – rekao je na kraju Arapović.


Podjela prihoda

Federalna vlada donijela je Odluku o utvrđivanju liste korisnika i raspodjeli dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću. Odobrena je raspodjela dijela prihoda u iznosu od 830.762 KM uplaćenih u budžet FBiH u 2014. i 2015. godini. Iznos od 280.962 KM raspodijeljen je za finansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite prava djece koja su žrtve zlostavljanja, pedofilije, prosjačenja.

Upravo zato kladionice treba zatvoriti.
Samo BiH.

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5508
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 24 apr 2016 23:40

amkos je napisao/la:Mogu raditi sta hoce. :sos: :lolcina:
Ne znam zašto si tako nezadovoljan s ovim. Već 10-15 godina škutorske kladionice ne plaćaju porez, odlična je vijest da se o ovome napokon priča. Kraj im je bezporeznom biznisu uskoro.
Samo BiH.

Avatar
amkos
Član
Postovi: 12079
Pridružen/a: 18 okt 2012 20:55

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la amkos » 25 apr 2016 13:44

BosnjackaHercegovina je napisao/la:
amkos je napisao/la:Mogu raditi sta hoce. :sos: :lolcina:
Ne znam zašto si tako nezadovoljan s ovim. Već 10-15 godina škutorske kladionice ne plaćaju porez, odlična je vijest da se o ovome napokon priča. Kraj im je bezporeznom biznisu uskoro.

Gledaj, prošao sam ja ovu fazu, igrao, dobijao, više gubio, i na kraju dođe iz gujce u glavu i prestanem skroz naskroz da igram ikakve igre na sreću. Ima 5 godina nisam marke "uložio" u ovu pošast. Pričam okolo sa poznanicima, rođacima, kolegama itd, oni kažu (a većina radi i i ma primanja) da igraju kladionicu i ostale igre na sreću da "ubiju" vrijeme, pogotovo za vikend, kažu da "vrijeme brže prođe", "da im nije dosadno", "da se zabave" itd.. Meni je ovo debilno, jer markica po markica, ostavljaš HDZ -u i ustašama milione markica dugoročno. :lolcina: :panker:

A slažem se da je dobro da se napokon priča o ovome. :gut:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Avatar
amkos
Član
Postovi: 12079
Pridružen/a: 18 okt 2012 20:55

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la amkos » 25 apr 2016 13:47

BosnjackaHercegovina je napisao/la:
amkos je napisao/la:Mogu raditi sta hoce. :sos: :lolcina:
Ne znam zašto si tako nezadovoljan s ovim. Već 10-15 godina škutorske kladionice ne plaćaju porez, odlična je vijest da se o ovome napokon priča. Kraj im je bezporeznom biznisu uskoro.

Nadam se da je kraj bes(z)poreznom biznisu.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Ekonomija skutora i šokaca

Post Postao/la ABen » 01 maj 2016 14:28

Semir Efendic zabranio kladionice u Novom Gradu uskoro i u citavom Sarajevu zabrana
http://glamurstar.space/semir-efendic-z ... u-zabrana/

Na današnjoj sjednici Općinskog vijećaprihvaćen je prijedlog Naše stranke da se kroz Odluku koja reguliše zakup poslovnih prostora onemogući otvaranje kladionica na zaštićenom području Baščaršije.
Na sastanku je ucestvovao i nacelnik opstine Novi Grad Semir Efendic,Semir je predlozio da se kladionice sve zatvore na sta su svi pristali

„Drago nam je što su načelnik, kao i većina vijećnika, prepoznali pozitivnu namjeru koja je stajala iza ove naše inicijative, te činjenicu da ona ide u prilog lokalnoj zajednici. Baščaršija je vjerovatno i najznačajniji simbol Sarajeva i od izuzetne važnosti je da je zaštitimo od nepriličnih djelatnosti“, kazao je Vedran Grebo, vijećnik Naše stranke u Starom Gradu.Uskoro nece biti ni u Sarajevu ABD

„Imali smo početnu situaciju u kojoj su Štrosmajerova i Baščaršija bile uključene u istu cjenovnu zonu, ali i istu zonu u smislu definisanja poslovnih djelatnosti. Naš argument je bio da se te dvije ulice strukturno razlikuju i da mogu ostati u istoj cjenovnoj zoni, ali da ih je potrebno razgraničiti u smislu definisanja poslovnih djelatnosti“, dodao je.

“Dat će se rok od nekoliko mjeseci da se postojeće kladionice na Baščaršiji zatvore. Da ne bude zabune, nemoguće je za dan ukloniti navedene objekte, ali realno je očekivati da do ljeta neće više biti nijedne kladionice na zaštićenom kulturnom području Baščaršije”, pojasnio je Grebo.

Dodao je i da će – po prijedlogu koji nije potekao iz NS-a, ali je dobio podršku vijećnika NS-a – i na svim drugim područjima u općini biti povećane cijene zakupa za sve subjekte koji organizuju igre na sreću.Semir Efendic se izjasnio i rekao da ni jedna kladionica nece postojati u Sarajevu jer je to veliko zlo koje unistava mlade narastaje,svi su odusevljeni
Kao sto sam i prije pisao o kladionicama, mi ih mozemo sami sve pozatvoarati tamo gdje smo mi vecina. Doneses odluku i zatvore se, jednostavno ih nema. Ustase nek pjene koliko zele. Sve je do nas i nas sposobonosti. Oni koji neznaju nek se pate.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Odgovorite