☑ Pravila foruma i savjeti

Bosansko antidemokratsko proljeće

marli
Član
Postovi: 847
Pridružen/a: 25 okt 2012 22:58

Re: Bosansko antidemokratsko proljeće

Post Postao/la marli » 10 jun 2015 23:37

Ne zivis ovdje pa gledas iz druge perspektive, sta ocekujes, da npr u TK budu svi veseli i nasmijani, a broj nezaposlenih veci od broja zaposlenih. I tako je generalno u cijeloj zemlji. A da politicari i tajkuni fino odradjuju poslove-i svi mi sretni i zadovoljni :roll:

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Bosansko antidemokratsko proljeće

Post Postao/la Abidaga » 04 jul 2015 13:17

slika
Popodnevna kafa: Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Almir Džuvo sa Radončićem i Komšićem..
http://faktor.ba/delegat-zastupnik-obav ... rcka-foto/
Radončić je nedavno izabran za člana Sigurnosno-obavještajne komisije Parlamenta BiH koji vrši nadzor nad OSA-om, a koja značajno utječe na izbor samog direktora i zamjenika generalnog direktora, a umjesto Komšića, koji je trebao biti njen član, je u Komisiju je imanovan Špirić. Džuvo, to nije nikakva nepoznanica, ima podršku i nekih "diplomatskih predstavnika" u BiH, jer je u značajnoj mjeri doprinio tome da OSA bude servis njihovim državama u BiH. Na toj poziciji je više od deceniju i nema pravo na još jedan mandat, a kako je obavljao posao u ova dva, svjedoče i propusti poput terorističkih napada i protesta u kojima je gorjela zgrada Predsjedništva, a o čemu OSA-a po svoj prilici nije dala adekvatne i blagovremene informacije. Postavlja se i pitanje šta Radončić i Komšić zauzvrat dobijaju od Džuve..

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Bosansko antidemokratsko proljeće

Post Postao/la Abidaga » 04 aug 2015 22:00

fH3MLEgH2Dc

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5511
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Bosansko antidemokratsko proljeće

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 05 aug 2015 07:22

U skladu sa mojim optimističnim pristupom svemu, samo da prokomentarišem da su ovi iscenirani Februarski Protesti također bili i prvi put da su Bošnjaci pokazali i mudrost jednog državotvornog naroda - naime kad su Vlaški uljezi pokrenuli paljevine zgrada, kao npr. Parlamenta, prvi put je tada Bošnjački narod kolektivno povukao ručnu i rekao "nije ovo u našem interesu".

Očito da se ovo spremalo dugo da se narod gurne u belaj - ali preko noći su Bošnjaci rekli Ne paljenju države. Mali broj je želio da nastavi sa divljanjem ali mislim da je ovo bio prvi put da su se Bošnjaci nekako sami i odjednom okrenuli protiv manipulacije. Prvi put da smo se kao zrela nacija presabrali i namirisali prevaru. Prvi put da je narod, u velikoj mjeri svatio da imamo špijune. Mislim da su Vlaški planovi, i njihovih domaćih izdajnika (Šćepe i ostalih) tada pali u vodu.
Samo BiH.

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Bosansko antidemokratsko proljeće

Post Postao/la Abidaga » 05 aug 2015 19:06

Pravda je spora ali dostižna: Vijeće ministara BiH na vanrednoj sjednici razriješilo Gorana Zubca s mjesta direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) :zastava: :zastava: :zastava:
http://bosnapress.net/vijece-ministara- ... -knezevic/

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Bosansko antidemokratsko proljeće

Post Postao/la Abidaga » 06 aug 2015 21:43

Sedam krivičnih prijava protiv Zubca ?
06.08.2015
Nadoknada štete nastale paljenjem zgrade Predsjedništva BiH tokom prošlogodišnjih nasilnih protesta u Sarajevu, koja je procijenjena na 340.000 maraka, mogla bi da padne na leđa odlazećeg direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zupca, nakon što je postala pravosnažna presuda kojom je osuđen na godinu zatvora uslovno..
- Već je skovan plan da od Zupca, čim ga Savjet ministara razriješi, bude zatražena nadoknada štete koja se procjenjuje na oko 340.000 KM. Taj plan osmišljen je iz iste kuhinje koja je sve vrijeme vodila kampanju protiv Zupca, a u kojoj glavnu riječ vode visoki funkcioneri SDA i pravosudnih institucija na nivou BiH - rekao je "Glasu Srpske" sagovornik blizak Tužilaštvu BiH.

Sagovornik "Glasa Srpske" ističe da je dio plana kojim bi slučaj paljenja zgrade Predsjedništva BiH bio zatvoren svaljivanje potpune odgovornosti na Zupca i da on bude ekspresno poslat iza rešetaka, s obzirom na to da je osuđen na uslovnu kaznu.
- Tužilaštvo BiH radi na čak sedam krivičnih prijava protiv Zupca. Nekoliko tužilaca je angažovano u tim predmetima. Cilj je da barem u jednom bude kako-tako dokazano da je Zubac počinio krivično djelo da bi uslovna kazna od godinu zatvora automatski bila opozvana i on završio u zatvoru - kaže naš izvor.

Ističe da je tu mogućnost najavio i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji je nekoliko puta javno tvrdio da je Zubac odgovoran i za neangažovanje Specijalne jedinice SIPA u Potočarima 11. jula prilikom napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića.. Tužilaštvo BiH će sigurno podići optužnicu protiv Zupca zbog neizvršavanja presude Suda BiH, kojom je smijenjeni načelnik Regionalne kancelarije SIPA u Sarajevu Rašid Palić vraćen na posao.
- Riječ je o predmetu u vezi sa nezakonitostima prilikom suspenzije policijskog službenika Palića. Uskoro očekujemo podizanje optužnice, a osumnjičeni je Zubac - rekao je u junu portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Naš sagovornik kaže da je u sklopu plana eliminacije Zupca sa čela SIPA protiv njega ekspresno pokrenut i završen krivični postupak.
- Brza presuda Zupcu nije iznenađenje, jer tri najvažnije funkcije u pravosuđu na nivou BiH drže Bošnjaci. To su glavni tužilac, predsjednik Suda BiH i glavni disciplinski tužilac. Zubac se nadao pravičnoj sudskoj odluci, ali ona nije mogla da bude takva, s obzirom na to ko je sve želio da ga skine s funkcije direktora SIPA - kaže naš izvor i navodi da mu ne preostaje ništa drugo nego da se žali Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer zbog istog odnosa snaga nema nikakve šanse da istjera pravdu ni u Ustavnom sudu BiH.

Zupčev branilac Dragiša Jokić kaže da oni koji su povrijedili pravo na pravično suđenje mogu da isto učine ako žele da nastave da mu se svete.
- Pravno je nemoguće da mu namjeste naknadno plaćanje tolike štete, jer je u presudi navedeno da se ne zna kolika je šteta nastala prije nego što je on trebalo da djeluje, a kolika kasnije. Sud je samo rekao da je šteta veća od 10.000 KM. Ali, vidjećemo šta će se dalje dešavati - kaže Jokić.

Dodao je da zna da Tužilaštvo BiH protiv Zupca vodi još nekoliko predmeta.
- Ne bi me iznenadilo da mu iz iste kuhinje bude pokušano montiranje odgovornosti s ciljem osude na zatvorsku kaznu. Podnijećemo apelaciju Ustavnom sudu BiH, a najvjerovatnije ćemo se obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava zbog utvrđene povrede prava na presumpciju nevinosti izjavama javnih zvaničnika - kaže Jokić. On je ranije rekao da su pravo na pravično suđenje Zupcu povrijedili član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović, poslanik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, a da je Mektićev zadatak bio je da vrši pritisak da sudska odluka bude takva kakva je bila.

http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 90217.html

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Bosansko antidemokratsko proljeće

Post Postao/la Abidaga » 13 aug 2015 11:50

ABen je napisao/la:
Uhapšena osoba koja je dovozila benzin za paljenje Predsjedništva BiH
http://www.klix.ba/vijesti/bih/uhapsena ... /140308027

Nakon Nihada Trnke, Federalna uprava policije (FUP) uhapsila je danas još jednu osobu osumnjičenu za paljevinu zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Arhiva Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Klix.ba direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

Naši policijski izvori su potvrdili da su pripadnici FUP-a uhapsili Salema Hatibovića. On je osumnjičen da je svojim automobilom dovozio benzin koji je korišten prilikom paljevine zgrade Predsjedništva BiH. Saznajemo da je dovozio i molotovljeve koktele.

Hatibović će, kao i Trnka, vjerovatno biti terećen za izvršenje krivičnog djela terorizam, a u vezi sa krivičnim djelom napad na ustavni poredak.

Kako je Klix.ba ranije objavio, Trnka je priznao izvršenje nedjela. Riječ je, inače, o osobi koja je tokom protesta nosila masku Anonymousa. Kako je za Klix.ba potvrđeno iz više istražiteljskih izvora, on je u jednom trenutku kroz prozor upao u zgradu Predsjedništva BiH, gdje je benzinom polio, a potom i zapalio dio zgrade gdje se nalazi Arhiv BiH.

On je tokom cijelog dana 7. februara nosio masku Anonymousa. U jednom trenutku je skinuo masku, što je policiji pomoglo da ga pregledom videosnimaka i fotografija naknadno identificira.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač je potvrdio da će policija nastaviti da identificira i hapsi osobe odgovorne za učešće u neredima i napadima na zgrade institucija.
Hatibović i Trnka optuženi za učestvovanje u paljenju institucija i Predsjedništva BiH
13.08.2015
Tužilac Odsjeka za terorizam u Posebnom odjelu za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Salema Hatibovića (57) iz Sarajeva i Nihada Trnke (23) iz Konjica. U optužnici se navodi da je optuženi Hatibović, dana 07.02.2014. godine, oko 16 sati, došao sa svojim vozilom pred zgradu Predsjedništva BiH, nakon čega je iz prtljažnika vozila izvadio, te nasilnim demonstrantima, poput optuženog Trnka Nihada, podijelio flaše u kojima se nalazila zapaljiva tečnost tzv.“molotovljeve koktele“, uz pomoć kojih su demonstranti zapalili službena i policijska vozila Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te iste flaše ubacivali u zgradu Predsjedništva BiH, radi izazivanja požara.

Nadalje se navodi da je optuženi Hatibović, sa već pripremljenim zapaljivim sredstvima, izazvao požar na policijskoj kućici na zapadnoj strani zgrade Predsjedništva BiH, dok je optuženi Trnka prišao zgradi sa strane gdje se nalazi svečani ulaz u zgradu iz Ulice Maršala Tita, te razbio prozore na desnoj strani zgrade, gdje se nalazi Arhiv Bosne i Hercegovine, nakon čega je otvorenim plamenom zapalio papir koji je ubacio kroz prozor u prostorije Arhiva, pa je zatim otišao do istočne strane zgrade, gdje je upotrebom upaljača zapalio zavjese u toj prostoriji, da bi nakon toga, sa drugim demonstrantima, blokirao prilaze zgradi Predsjedništva.

Navedenim radnjama, prouzrokovana je velika materijalna šteta na zgradi Predsjedništva BiH i drugim institucijama, u iznosu od oko 400.000 KM, a uništena je arhivska građa koja je od neprocjenjive vrijednosti za kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Optužen i se terete da su požarom izazvali opasnost za život ljudi i imovinu većeg opsega, te počinili imovinsku štetu velikih razmjera, čime su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Tužilaštvo BiH provelo je temeljitu istragu i krivicu optuženih će dokazivati pozivanjem oko 35 svjedoka i 5 stručnih vještaka iz različitih oblasti, a uz optužnicu je priloženo više od 50 dokaznih materijala, među kojima i video-snimci pomenutih događaja. Također, Tužilaštvo BiH nastavlja aktivnosti na identifikaciji i procesuiranju i drugih osoba koje su sudjelovale u paljenju i uništavanju zgrade Predsjedništva BiH i drugih institucija Bosne i Hercegovine.

http://faktor.ba/hatibovic-i-trnka-optu ... 14-godine/

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Bosansko antidemokratsko proljeće

Post Postao/la Abidaga » 28 dec 2015 22:16

slika
28.12.2015
Umjesto smrtne kazne terorista Nihad Trnka osuđen na samo godinu zatvora zbog paljenja zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine:
http://faktor.ba/sud-bih-nihad-trnka-os ... istva-bih/


(dobio cak 14. godina manje od teroriste koji je napao stranu ambasadu)

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Bosansko antidemokratsko proljeće

Post Postao/la Abidaga » 28 jan 2016 16:58

slika
Na održanom ročištu po osnovu zahtjeva Tužilaštva BiH za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora Fahrudinu Radončiću predočeni su presretnuti telefonski razgovori i SMS-poruke:

Fahrudin Radončić – Bakiru Izetbegoviću: „Kao što rahmetli Alija reče velikim se bogom kunem da robovi biti nećemo.“

Bakir Izetbegović – Fahrudinu Radončiću : „Velikim se bogom kunem da sa ovim nemam veze.“ :mrgreen:

Ovo očito nije umirilo Radončića. Iako ga je u međuvremenu takođe osumnjičeni u predmetu Zijad Hadžijahić, (sada bivši) službenik ambsade SAD-a u Sarajevu uvjeravao da nema ništa zavedeno, da nema naloga za istragu, da im treba šou za tužioca Hjuza iz Eulexa, Radončić je saznao za istragu. U razgovorima najavljuje kako će Kelmendijev advokat pitati na procesu za Bakira Izetbegovića te da će tako i on biti dio procesa. U razgovoru sa Safetom Oručevićem govori: „Vratiću im na islamiste, ne idem na ko je koga rokno.“

Radončić mu kaže da Bakir Izetbegović ne zna šta ga čeka, od srijede ide brutalno, u čelo.
„Oni traže vraga i dobiće ga. Bakir i Osmica (Mehmedalija Osmić, direktor OSE) su bili na balkonu, sada će se valjati u blatu,“ dio je priče Fahrudina Radončića iz presretnutih razgovora.

Radončić je tako najavljivao pres konferenciju na koju planira dovesti supruge Nedžada Uglejan i Ramiza Delalića Ćele te ponuditi dokaze o naručiocima ubistva, Izetbegoviću i Osmici.
„Slučaj Kelmendi treba vratiti na politički teren. Promijeniće se Goran (Salihović), otvoriće kutiju u koju nije gledao“, govorio je Radončić.

Najavljuje i kako će postaviti delegatsko pitanje Salihoviću zašto o tome ne otvara istragu, najavljuje kako idu naslovnice, tekstovi, dokumenti.
Kada Avaz podivlja tu idu demonstracije“ kaže Radončić..


Radončićevi advokati, Dragan Barbarić i Vasvija Vidović zatražili su izuzeće tužioca Bože Mihajlovića te da se skine oznaka tajnosti sa svjedočenja Azre Sarić na sudu u Prištini. U kratkom obraćanju, Radončić je negirao bilo kakvu krivnju za ono što mu tužilaštvo stavlja na teret.
„U sukobu su sekularistička i jedna druga opcija, „ zaključio je Radončić.

http://saff.ba/presretnuti-telefonski-r ... qozfc6cFdg

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Bosansko antidemokratsko proljeće

Post Postao/la Abidaga » 29 jan 2016 14:51

Kada Avaz podivlja tu idu demonstracije“ kaže Radončić..
29.01.2016
Udruženje građana Bosnae Zelene beretke izaći će na proteste zbog hapšenja Fahrudina Radončića, potvrdio je za Klix.ba Emin Švrakić.
"Donesena je odluka da ćemo izaći na proteste. Mi imamo i našeg komandanta Paragu koji je uhapšen, pa imamo Mahmuljina i druge. Ali sada izlazimo na demonstracije vezano za Radončića", kaže Švrakić. Termin protesta još uvijek nije poznat, a Švrakić kaže da će u ponedjeljak biti održan sastanak na kojem će biti donesena odluka.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/zelene-b ... /160129034

Avatar
amkos
Član
Postovi: 12080
Pridružen/a: 18 okt 2012 20:55

Re: Bosansko antidemokratsko proljeće

Post Postao/la amkos » 31 jan 2016 13:36

Februar je mjesec protesta. :roll: :what:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Bosansko antidemokratsko proljeće

Post Postao/la Abidaga » 29 jun 2017 22:15

zmaj od bosne je napisao/la:Osnivač neformalne Facebook grupe ”UDAR” i jedan od inicijatora protesta u Tuzli Aldin Širanović izjavio je za Al Jazeeru, nakon puštanja iz pritvorske jedinice MUP-a Tuzlanskog kantona, kako je zlostavljan od strane policajaca.
“Na slobodi sam, zahvaljujući advokatu Mirnesu Ajanoviću, ali sam pretučen i ne osjećam se dobro”, rekao je Širanović u telefonskoj izjavi.
“I kad su me uhapsili, tukli su me palicama po leđima, čizmama u glavu. Sva raspoloživa sredstva specijalne policije iskorištena su na meni”, požalio se.
slika
Aldin Širanović i Bojan Nikola Svrdlin koji su učestvovali u organiziranju rušilačkih protesta 2014. godine kada je izvršeno paljenje više zgrada u Tuzli i Sarajevu ismijavaju se sa ubistvom Admira ef. Vukovića: http://saff.ba/aldin-siranovic-i-bojan- ... -vukovica/
slika

Avatar
amkos
Član
Postovi: 12080
Pridružen/a: 18 okt 2012 20:55

Re: Bosansko antidemokratsko proljeće

Post Postao/la amkos » 29 jun 2017 22:25

Svasta i ovaj papir (internet) trpi. Koji debili uzimaju cisti vazduh normalnom narodu. Nevjerovatno!!
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Avatar
krhan
Član
Postovi: 2278
Pridružen/a: 18 okt 2012 19:02

Re: Bosansko antidemokratsko proljeće

Post Postao/la krhan » 29 jun 2017 23:49

amkos je napisao/la:Svasta i ovaj papir (internet) trpi. Koji debili uzimaju cisti vazduh normalnom narodu. Nevjerovatno!!
Steta sto mu nisu pravu igranku napravili na ledjima, sigurno nebih smio pisnuti.
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Bosansko antidemokratsko proljeće

Post Postao/la Abidaga » 24 okt 2017 20:11

Radončić: "SBB se nikada neće odreći 7. februara"
http://saff.ba/zenicka-komedija-sbb-a-n ... jednistva/

Odgovorite