☑ Pravila foruma i savjeti

Dnevno-politički događaji

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41375
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Jack » 31 mar 2015 23:51

Sumnjam da bi htjeli takvo sta,jer Livanjski kanton ima mala sela i odumiruci je kanton

I ponavljam ovo prekrajanje je samo 40 tak kuca.Nije ogromno neko prekrajanje
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la ABen » 01 apr 2015 10:19

Potvrđen novi sastav Vlade Federacije BiH
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/26565 ... e-BiH.html
A. M. 31/03/2015 19:12:00

SARAJEVO - Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici su sa 57 glasova "za", 22 protiv i pet uzdržana glasa potvrdili novi sastav Vlade Federacije BiH, prenosi Anadolu Agency (AA). Dom je tako potvrdio kandidaturu Fadila Novalića (Stranka demokratske akcije) za premijera Vlade FBiH.

Također, novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je Šemsudin Dedić (SDA), ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara (SDA), ministar za izbjegle i raseljene osobe Edin Ramić (SDA), ministar razvoja, preduzetništva i obrta Amir Zukić (SDA), ministar obrazovanja i nauke Elvira Ćemalović-Dilberović (SDA).

U novi sastav federalne vlade također su ušli i ministar boraca i invalida Kazafer Salko Bukvarević (SDA), ministrica financija Jelka Miličević (HDZ BiH), ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ BiH), ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić (HDZ BiH), ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZ BiH).

Za ministra prostornog uređenja imenovan je Joža Martić (HDZ BiH), ministar pravde Mato Jozić (HDZ BiH), ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović (DF), ministrica ekologije i turizma Snježana Soldat (DF), ministar trgovine Aleksandar Remetić (DF), a ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović (DF).

Novoimenovani premijer federalne vlade Novalić iznio je ekspoze o budućem radu na poziciji gdje je pored ostalog istakao kako će njegov rad biti fokusiran na ono najvažnije u društvu a to su, istakao je, ekonomske reforme.

"Strane investicije su najniže do sada. Imamo pet oblasti javne potrošnje u kojima trošimo više od prosjeka ne samo zemalja u okruženju već zemalja Evropske unije. Stanje je daleko od dobrog ali sada moramo da poduzmemo mjere da to popravimo. Prva mjera je donošenje moratorija na zapošljavanje u javnom sektoru", naveo je pored ostalog Novalić.

Kako je naglasio, jedna od mjera na koje će biti fokusiran tokom mandata bit će i smanjenje opterećenja na rad, zatim reforma tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja, aktiviranje resursa, borba protiv korupcije i druge mjere.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara prethodno je kazao kako je previše vremena potrošeno na formiranje vlasti te kako je u javnosti stvoren "negativni naboj" .

Glasanju je prethodila rasprava u kojoj su stranke opozicije kritikovale ekspoze Novalića kao i sastav Vlade FBiH.

Od općih izbora u BiH održanih u oktobru prošle godine do formiranja novog sastava Vlade FBiH prošlo je više od pet mjeseci.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la ABen » 01 apr 2015 10:20

Usvojen budžet FBiH za 2015. godinu u iznosu od 2,3 milijardi KM
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/26567 ... jardi.html
A. M. 31/03/2015 23:14:00

SARAJEVO - Budžet Federacije BiH za 2015. godinu u iznosu od 2.334.147.169 KM večeras je na vanrednoj sjednici usvojio Dom naroda, nakon što ga je prethodno odobrio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Time su se stekli uslovi da budžet, odobren sat vremena do isticanja odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH, postane operativan.

Obrazlažući budžet premijer Federacije BiH Fadil Novalić istakao je da bez obzira na predviđeni primarni suficit, planiran u nacrtu Budžeta FBiH za 2015. godinu, usljed povećanog servisiranja duga, imamo višak rashoda nad prihodima u iznosu od 684 miliona KM.

S obzirom da se ovdje radi o neravnoteži platne bilanse, odnosno o nemogućnosti servisiranja svih obaveza, ističe da će neki novi aranžman s međunarodnim finansijskim institucijama biti neophodan.

Po riječima premijera, Federalna vlada će se ponašati u skladu s nečelima restriktivne fiskalne politike, a sve s ciljem očuvanja fiskalne stabilnosti.

- Budžet je socijalni, a ne razvojni - zaključio je Novalić.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la ABen » 01 apr 2015 10:27

Za formiranje nove Vlade glasao i BPS
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/26565 ... o-BPS.html
A. M. 31/03/2015 19:46:00

SARAJEVO - Na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta danas, na kojoj je potvrđeno imenovanje novog saziva Vlade FBiH za naredni četvorogodišnji mandat, osim stranaka parlamentarne većine, za novu vladu su glasali i poslanici opozicione Bosanskohercegovačke stranke - Sefer Halilović.

Protiv su se izjasnile također opozicione Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH i Naša stranka a suzdržane bile Stranka za BiH (SBiH) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990.

Novu vladu, formiranju gotovo pola godine od općih izbora u Bosni i Hercegovini, čine premijer i ministri iz stranaka koalicionih partnerica - Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i stranaka okupljenih oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. Novoimenovani premijer je Fadil Novalić (SDA), ministrica finansija je Jelka Miličević (HDZ), ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ), ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić (HDZ), ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZ), ministar prostornog uređenja Josip Martić (HDZ), ministar pravde Mato Jozić (HDZ), ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić (SDA), ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović(SDA), ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić (SDA), ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara (SDA), ministar izbjeglica i raseljenih osoba Edin Ramić (SDA), ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević (SDA), ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović (DF), ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat (DF), ministar trgovine Aleksandar Remetić (DF) i ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović (DF).
HDZ 1990. nije podržao Vijeće ministara
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/26567 ... stara.html
A. A. 01/04/2015 08:03:00

SARAJEVO - HDZ 1990 je tijekom glasovanja o imenovanju Vijeća ministara u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj, izvanrednoj, sjednici bio suzdržan. Diana Zelenika, zastupnica HDZ-a 1990 kazala je kako HDZ 1990, koji se jasno deklarirao kao konstruktivna oporba, ne može podržati ovakav način uspostave vlasti, stoji u priopćenju iz ove stranke.

- Svjedoci smo kako je parlamentarna većina, s posebnim naglaskom na stranke iz Federacije, tijekom proteklih mjeseci trošila vrijeme na matematičke zadatke, pregovaravši isključivo oko broja pozicija, raspodjeli ministarstava i resora, kazala je Zelenika istaknuvši kako o programu, kao i kriterijima i kompentencijama novih ministara nije bilo niti govora.

- Bosna i Hercegovina je prema svim mjerodavnim pokazateljima po gospodarskoj klimi, investicijama, socijalnim prilikama, stalnim odlascima, siromaštvu i svim drugim pokazateljima u nikad goroj poziciji. Ova parlamentarna većina, zaokupljena osobnim interesima, nije prepoznala trenutak, te je neodgovorno i klijentelistički pristupila ovim procesima, što je rezultiralo da i nakon pola godine nemamo formiranu vlast, kao i to da danas imamo kandidate za Vijeće ministara koji nemaju odgovarajuće kompentencije i kvalitete kako bi se uhvatili u koštac sa problemima, s kojima se suočavaju ljudi u Bosni i Hercegovini, zaključila je Zelenika.

Kazala je i kako je unatoč svim slabostima, ipak pozitivan iskorak uspostava vlasti te dodala kako HDZ 1990, kao odgovorna, konstruktivna stranka neće biti dijelom destruktivnih obrazaca, te je na tragu takvog djelovanja i danas bio suzdržan, priopćeno je iz HDZ-a 1990.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Abidaga » 02 apr 2015 15:14

cF8mD_2aLoA

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la ABen » 08 apr 2015 11:30

Crnadak: Kosovo zasad ne možemo priznati, ali ćemo život i komunikaciju učiniti lakšim
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/26679 ... aksim.html
T. C. 08/04/2015 09:56:00

SARAJEVO - Nema ništa od priznavanja Kosova dok je situacija ovakva kakva jeste i dok je stav Srbije kakav jeste, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. On je istakao da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zaduženo za spoljnu politiku, a da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH provodi.

"Mi jesmo raspoloženi da učinimo život koliko je moguće normalnijim za ljude koji tamo žive. Da učinimo tu komunikaciju u smislu putovanja i svake druge vrste komunikacije lakšom za sve ljude. Međutim, sve ćemo to raditi pažljivo i u jednoj bliskoj komunikaciji sa Srbijom. Naša je želja da tu pratimo taj odnos. Uz uvažavanje stava Srbije učinit ćemo sve da život, onaj normalni, obični koji je van visoke politike za obične ljude, bude što normalniji", poručio je ministar vanjskih poslova BiH.

Zanimalo nas je da li to znači da će Bosna i Hercegovina sa Kosovom sklopiti slične aranžame kao što vrijede sa Srbijom u smislu vizne liberalizacije.

"Vidjet ćemo šta će biti da ne prejudiciramo. Ono što mi imamo već je riješeno, da građani Kosova mogu normalno da dolaze ovamo na vizama izdanim na posebnim papirima. Tražit ćemo rješenja zajedno sa našim partnerima, susjedima iz Beograda, da to bude na tragu jednog zajedničkog pristupa koji neće kvariti odnose, a poboljšat će život ljudima kojima to znači", naveo je Crnadak.

Prioriteti EU i susjedi

Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom, za Bosnu i Hercegovinu, ocijenio je Crnadak, vjerovatno je najbolja vijest kada je u pitanju evropska perspektiva.

"Naš proces evropskih integracija već dosta dugo ide unazad. Mislim da je stoga to nešto što stavrno treba pozdraviti. To je stvarno pružena ruka ponovno prema Bosni i Hercegovini. Naravno, vrlo jasno nam je rečeno i to ćemo slušati u narednom periodu da je to samo šansa, a da to nije gotova stvar. Dakle, to podrazumijeva, nakon izjave Predsjedništva BiH, nakon potpisa koje su stavili svi predsjednici političkih partija, sada plan za stvari koje ćemo uraditi i vrlo snažan, možda i najdosljedniji do sada monitoring naših obećanja", naglasio je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH istakao je kako se očekuje da konačno iz Bosne i Hercegovine počnu dolaziti obećanja kojih će se odgovorni pridržavati.

"Prema tome, ono što možemo uraditi da sve ide brže jeste da poštujemo one stvari na koje se obavežemo", naglasio je Crnadak.

Interesovalo nas je da li se za vrijeme mandata aktuelne vlasti u i iz BiH može očekivati, druga pozitivna vijest - da BiH dobije status kandidata za prijem u EU.

"Ja se nadam da će to biti. Još je rano za neke precizne procjene da će to biti tada ili tada. Ali, radit ćemo maksimalno u ovoj godini,da neku procjenu dam tamo pred Novu, 2016. godinu", naveo je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova ocijenio je kako su odnosi sa susjedima veoma bitni. Oni su, navodi Crnadak, jedan od prioriteta ne samo zato što je to uslov evropskih intergacija nego zato što tako treba.

"To ćemo nastaviti da jačamo. Mi smo upravo u toku dogovaranja termina mojih susreta sa gospođom Pusić i gospodinom Dačićem. Mi ćemo zaista u prvi plan da stavimo Beograd i Zagreb. Uz to, Crnu Goru i Sloveniju i neke druge susjedne zemlje koje su mnogo uradile na tome da dobijemo podršku ka evropskim integracijama", naveo je Crnadak.

Istakao je da su česta pitanja i oko odnosa prema Turskoj, Rusiji, Kini i nekim drugim zemljama u svjetlu opredjeljenosti BiH da Evrospka unija bude u prvom planu.

"Odgovor je vrlo jednostavan. Naravno, Evropska unija ostaje prioritet, ali isto tako je važna saradnja sa drugim zemljama od kojih možemo imati obostranu korist. Turska je jedna od takvih zemalja i, naravno, ja očekujem da će se na tom planu, posebno poslovnom planu, u smislu jačanja daljnje privredne saradnje stvari nastaviti poboljšavati. Očekujem da Turska igra konstruktivnu ulogu", istakao je Crnadak.

Reorganizacija DKP mreže političko pitanje

Naglasio je da 23. aprila putuje u Sloveniju, na Brdo kod Kranja, gdje će biti prilika da se vidi sa svim kolegama iz regiona.

"Očekuje se dolazak i francuskog ministra vanjskih poslova, vjerovatno i gospođe Mogherini. Tako da mislim da će to biti prva dobra šansa da napravimo te personalne relacije i dobar osnov za dalji rad", smatra Crnadak.

Kada je u pitanju djelovanje diplomatsko-konzularne mreže Bosne i Hercegovine u inostranstvu, Crnadak je ocijenio da "misli da ključni prioriteti treba da budu usmjereni kako da ovaj sistem koji imamo što bolje funkcioniše, kako da što bolje politički poentiramo u procesu nastavka saradnje sa susjedima, evropskim integracijama, osnaživanju ekonomske diplomatije i, generalno, popravljanju imidža".

Crnadak je naveo kako ne misli da će prioritet biti reorganizacija diplomatsko-konzularne mreže BiH, ali da će svakako sagledati stanje.

"To nije isključivo tehničko pitanje. Ima i svoju političku dimenziju. Tek kada sve to sagledamo, moći će se reći da li ćemo ići ka nekim izmjenama. Naravno, postoji situacija sa Južnom Amerikom gdje nismo prisutni. Postoji naravno i potreba da se sagleda kapacitet svih naših predstavništava koja se tiču naših ključnih ciljeva kao što je Evropska unija i proces evropskih integracija", istakao je Crnadak.

Popravljanje poslovne klime u BiH

Naveo je da će se na osnovu toga vidjeti da li će to rezultirati nekim izmjenama u sadržaju mreže, bilo pojačavanjem broja ljudi u nekim posebnim mrežama ili gašenjem ili otvaranjem novih.

"Zaista je teško reći. Na kraju karajeva, ovo je i političko pitanje i mnogo je vezano i za Predsjedništvo BiH. Bavit ćemo se time, ali nećemo staviti u nekakav glavni prioritet na samom početku", naglasio je Crnadak.

Zanimalo nas je koje će aktivnosti biti poduzete na polju ekonomske diplomatije u smislu razvoja BiH i privlačenja stranih investicija.

"Mi mislimo da to možemo uraditi, i to vrlo brzo. Ali, treba da se desi druga stvar, a to je popravljanje poslovne klime kod nas. To je naš glavni problem i mi moramo učiniti ovu zemlju atraktivnom za ulaganja. Bez toga nikakva ekonomska diplomatija ne može pomoći, kao i u onom starom marketinškom konceptu - bez dobrog proizvoda nema ni dobre prodaje", ocijenio je Crnadak.

Naglasio je da smatra da uspjeh ekonomske diplomatije će zavisiti i od toga kako će to naši ljudi raditi u svijetu, ali možda i više od toga koliko ćemo uspjeti sa reformama u ekonomskom i socijalnom segmentu. Zavisit će, naveo je Crnadak, i koliko ćemo uspjeti i u smislu vladavine prava, postojanosti zakona, daljeg razvijanja tržišta da učinimo ovdje ambijent zanimljivim za strane ulagače.

Zakon o vanjskim poslovima uz konsultacije sa političkim liderima

Pitanje koje se postavlja pred novog ministra vanjskih poslova je i da li će Bosna i Hercegovina konačno dobiti zakon o vanjskim poslovima.

"Zakon o spoljnim poslovima već dugo je tema ovdje, davno je pokušano i već evo nekih osam - devet godina od toga nema ništa. Prije svega, mislim da trebamo čuti stav lidera političkih partija u novoj skupštinskoj većini i uraditi jednu vrstu ispitivanja terena da bismo odlučili da li ćemo to staviti kao prioritet, da li ćemo to staviti u program rada i plan već za ovu, 2015. godinu", naglasio je Crnadak.

Raspoloženje, naveo je, za to postoji i u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

"Na prvom konsultativnom kolegiju, koji smo imali u utorak, vidio sam da je tu dosta posla urađeno i da postoji spremnost. Prema tome, vrijeme jeste da konačno Bosna i Hercegovina dobije ovaj zakon. Ne bih još uvijek davao procjene da li će ga dobiti ove godine. Trebaće mi još malo vremena, ali je sigurno jedna od stvari kojim ću se baviti na početku", istakao je Crnadak.

Nedavno je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o stavljanju van snage potrebe pribavljanja viza za ulazak u BiH za deset država. Interesovalo nas je da li će se proces vizne liberalizacije za arapske i neke druge države iz kojih možemo očekivati potencijalne investitore nastaviti.

"Generalno, ja sam i kao osoba i kao političar neko ko smatra da granice treba da se ruše, da padaju, a ne da se grade. I u tom kontekstu ću i tu politiku voditi, s tim da u tome ne smijemo biti naivni. I zato u procesu odlučivanja za to pitanje mora biti uključeno i Ministarstvo sigurnosti BiH, naše agencije koje imamo u BiH, a koje rade na pitanjima bezbjednosti i davanja kvalitetnih obavještajnih podataka o potencijalnim prijetnjama. Nekakvim ishitrenim odlukama za to nećemo žuriti, ali ćemo pokušati gdje god se bude moglo da se uradi liberalizacija nekakvog odnosa u tom smislu", zaključio je ministar vanjskih poslova BiH u intervjuu za AA.


(Vijesti.ba/Anadolija)
Politika Bosne se jos uvijek vodi u Beogradu, nevjerovatno ali sta smo mi sebi dopustili.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la ABen » 08 apr 2015 11:53

Kompletiran Savjet ministara
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Ko ... 98603.html
Srna - 08.04.2015 11:45

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je potvrdio imenovanje Saše Dalipagića iz HDZ-a BiH za zamjenika ministra komunikacija i transporta, čime je kompletiran novi Savjet ministara BiH.

Prethodno su Centralna izborna komisija /CIK/ i Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH dostavile izvještaj Parlamentarnoj skupštini o provedenoj provjeri Dalipagića.

Komisija Predstavničkog doma za pripremu izbora Savjeta ministara BiH jutros je razmotrila dobijene izvještaje CIK-a i Sipe i dala preporuku za potvrđivanje Dalipagićevog imenovanja.

Nakon potvrđivanja imenovanja Dalipagić, koji ne dolazi iz reda nijednog od konstitutivnih naroda, dao je svečanu izjavu.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
Bosni
Član
Postovi: 3916
Pridružen/a: 22 nov 2012 04:38

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Bosni » 11 apr 2015 00:21

MINRaM2rxQA
Kad god ga slušam, imam nadu u našu političku budučnost.

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la ABen » 11 apr 2015 09:08

On je u sandzaku osnovao bosnjacku stranku I stvarno pokušao da nesto uradi.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
Drina
Moderator
Postovi: 7383
Pridružen/a: 20 okt 2012 19:53

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Drina » 11 apr 2015 09:34

Dobar
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Avatar
sarajlija
Član
Postovi: 875
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:07

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la sarajlija » 11 apr 2015 12:49

Bosni je napisao/la:MINRaM2rxQA
Kad god ga slušam, imam nadu u našu političku budučnost.
Cifru od cak 56% bosnjaka na popisu spominje Senad na 15min i nekoj sekundi..
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M

http://www.youtube.com/watch?v=9GiTzVdWX5Q obavezno pogledati

Avatar
Sulejman Kanuni
Član
Postovi: 47
Pridružen/a: 08 dec 2012 12:15

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Sulejman Kanuni » 11 apr 2015 18:27

Bosni je napisao/la:MINRaM2rxQA
Kad god ga slušam, imam nadu u našu političku budučnost.


:gut:

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la ABen » 15 apr 2015 10:40

Bukvarević poništava Helezovu odluku, vraća invalidnine članovima HVIDRA-e
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/26775 ... IDRA-.html
A. A. 14/04/2015 20:05:00

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH razmatrat će na današnjoj sjednici Prijedlog odluke o prestanku važenja Odluke o privremenoj obustavi ličnih invalidnina za korisnike prava iz općina Grude, Posušje, Široki Brijeg i Ljubuški, piše novinska agencija Patria.

Radi se o obećanju resornog ministra Salke Bukvarevića, nakon sastanka održanog sa predstavnicima HVIDRA-e od prije nekoliko dana.

Njegov prethodnik na mjestu ministra za boračka pitanja Zukan Helez, nakon provedene revizije, iz prava je izveo i bez mjesečnih naknada ostavio bivše pripadnike HVO-a iz ove četiri hercegovačke općine.

(Vijesti.ba/NAP)
Ovo je SDA Salko Bukarevic sa Bakirom. :vomit: Placamo penzije ustasama koji su drzali Bosnjake po logorima. :vomit:
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la ABen » 15 apr 2015 10:47

Počeo sastanak Čovića i Izetbegovića
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/26781 ... ovica.html
A. A. 15/04/2015 10:20:00

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović započeli su nešto prije 10 sati u Mostaru sastanak tijekom kojega će razgovarati o rješavanju problema pri formiranju županijskih vlada.

Prije svega razgovarat će se o rješavanju situacije u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji gdje je "zapelo" u koaliciji HDZ-a BiH, SDA i DF-a.

Nakon sastanka, koji se održava u Domu HDZ-a BiH, bit će upriličene izjave za medije.
Ukopat ce nas Bakir u srednjoj Bosni i Hercegovini. Dat ce ustasama da budu dio vlast tamo gdje nam netrebaju kao sto je srednja Bosna gdjer mozemo bez njih.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Abidaga » 21 apr 2015 22:19

Na desetinama fasada u V. Kladuši ispisane poruke veličanja Srbije i Šešalja:
http://saff.ba/na-desetinama-fasada-u-v ... TavoSwfrIU

Avatar
Drina
Moderator
Postovi: 7383
Pridružen/a: 20 okt 2012 19:53

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Drina » 26 apr 2015 10:55

Srpsko-hrvatski glas u bošnjačkoj opoziciji: Tuga za dva politička druga

Nije vladajuća bošnjačka politika bezgrješna, ali nije bez mana ni opozicija. Dokazuju to i nedavno upućene kritike najjačoj bošnjačkoj stranci zbog majorizacije Srba i Hrvata, a koje više govore o govorniku a manje o onome o kome se govori.

To smišljeno širenje smutnji više otkriva perfidnu politiku opozicije nego stvarne namjere vlasti. Ako je, naime, sve dosad vladajuća bošnjačka stranka bila kriva za “proteklih 20 godina”, odnedavno je “odgovorna” i svih 25 godina u kojima je skrivila i majorizaciju Srba i Hrvata početkom devedestih!? Odatle je samo korak pa da se proglasi krivom i za agresiju pa da “poremećenost svijeta” koju uporno režira dio opozicije bude potpuna. Ni to nije isključeno, ako se borba za vlast i dalje bude shvatala kao “borba na život i smrt”.

Ima bošnjačkih političara koji bi htjeli biti “veći Srbi” od Srba i “veći katolici” od Pape. Zabrinuti, tobože, za status srpskih i hrvatskih političkih predstavnika, oni prozivaju vodeću bošnjačku stranku zbog “preglasavanja” Srba i Hrvata. Samo zato što oni nisu ti vodeći, prigovaraju joj da se vraća politici iz 1992. godine, kad je SDA, navodno, radila na “majorizaciji nekih projekata Srba i Hrvata”. Bolje je i ne spominjati ko bi se sve složio s tom agrumentacijom.

Famozna “majorizacija”

Kad god postavljaju pitanje: je li moglo bez rata 1992 -1995?, srpski istoričari, analitičari i političari potežu majorizaciju kao okidač ratnih sukoba u Bosni. Tako su i nedavno, u listu Politika, povodom polemika o 9. januaru, prazniku Republike Srpske, smišljeno podsjetili na uzroke rata. Tragajući za uzrocima oružanih sukoba, po običaju se naiđe i na razloge opravdanja napada na Bosnu i prebacivanje krivice na drugu stranu. Tako se u srbijanskoj štampi ponavlja da je “nadglasavanje po pitanju suvereniteta BiH bilo za srpski narod taj fatalni istorijski čin”. A Srbima su rat u Bosni nametnuli “što Muslimani majorizacijom, što Hrvati dvostrukom igrom, što međunarodna zajednica”. Dakle, svi su se udružili, a ne samo bošnjački političari, na “majorizaciji” Srba. Čak i Srbi koji su glasali za suverenu Bosnu. Svi oni koji su znali da 92. godine istina govori bosanski.

Srpski analitičari (univerzitetski profesori), opravdajući agresiju, tvrde da se Srbi za svoja prava u suverenoj Bosni diplomatskim putem ne bi mogli izboriti ni do danas. Ostao im je, dakle, samo rat.

A za kakvu su se ravnopravnost Srbi nediplomatskim putem izborili? Jedino pravo koje im je u suvernoj Bosni moglo biti ugroženo je dominacija kakvu su imali u Jugoslaviji. Oružanim putem i ratnim zločinima izborili su se za gotovo isti status – diktiraju u Bosni kao nekad u Jugoslaviji. Sve po principu ravnopravnosti: ili kako mi ili nikako! A najbolje bi bilo nikako. Mnogo je primjera koji dokazuju da RS nije garant ravnopravnosti srpskog naroda već sredstvo dominacije nad drugima. Ona nije samo ravnopravnija od drugog entiteta, nego se najčešće stavlja i iznad države. Nastojanja da se takva politika marginalizira proglašavaju se “majorizacijom” Srba, makar u tim nastojanjima učestvovali i Srbi iz RS-a.

Na “preglasavanje” Srba upozorava se, naravno, nakon zaobilaženja stranke Milorada Dodika u formiranju državne vlasti. I kad bi to bilo tačno, ne bi bilo sporno. Preglasavanje separatističke politike potpuno je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji ne predviđa pravo na otcjepljene.

„Precizna opozicija“

Ali zbog “majorizacije” Dodika, aktuelnim bošnjačkim vlastima zamjera se “vraćanje politike u 92. godinu”, kad se htjela “majorizacija Srba i Hrvata”!? Povlači se paralela sa današnjom vladajućom bošnjačkom politikom pa se kaže da pod firmom pregovora i raspodjele fotelja, SDA postavlja ratne kadrove koji bi trebalo da upravljaju ne samo Bošnjacima, već i da kontroliraju i druge nacionalne i političke projekte kod Srba i Hrvata. Ta jeftina konstrukcija sa akcentom na “ratnim kadrovima” koji “kontroliraju Srbe i Hrvate” smišljena je kako bi širila strah od vladajuće bošnjačke stranke.

“Precizna opozicija” očito ne misli da su glavni razlozi za brigu u Dodikovom i Čovićevom separatizamu, nego u Izetbegovićevom “unitarizmu” i želji da kontrolira i upravlja Srbima i Hrvatima. Je li baš tako?

U čemu se ispoljava Izetbegovićev unitarizam? U popustljivosti spram ultimatuma i ucjena Dragana Čovića i HDZ-a? Pa do jučer je Bakir Izetbegović, zbog ustupaka Hrvatima, prozivan “nevještim pregovaračem i slabim zastupnikom bošnjačkih interesa”, a već danas se proglašava “diktatorom” Srba i Hrvata.

S Miloradom Dodikom i SNSD-om stvar, istina, stoji nešto drugačije. Dodik i sa “dva kupljena papka” nije eksluzivni zastupnik srpskih nacionalnih interesa, za razliku od Čovićevog HDZ-a iza kojeg stoji ubjedljiva većina hrvatskog naroda. Predsjednik RS-a, uostalom, ima načina da štiti nacionalne interese onako kako ih on vidi i kako je naučio. Tako što blokadom države baca i svoj narod i entitet u beznađe. Ko ga žali, neka mu se pridruži. Ali treba podsjetiti da je Dodik, i kad nije bio “majoriziran” i kad je njegova stranka bila dio državne vlasti, govorio i radio na otcjepljenju. U tom periodu donio je i Zakon o referendumu. Nije, dakle, Dodikov rad protiv države od jučer niti je on rezultat majorizacije Srba.

Ipak, ako u SDS-u ne vjeruju da su Srbi majorizirani samo zato što Dodika nema u državnoj vlasti, zašto bošnjački političari žele biti “veći zaštitinici” srpskih nacionalnih interesa od Srba u SDS-u? Zato što se i SDA i Izetbegović prozivaju iz ličnih i stranačkih a ne nacionalnih ili državnih interesa. Da nije tako, kritičari “preglasavanja” ne bi preskočili klasičan primjer majorizacije koju je izveo SDP, namećući bošnjačkim glasovima hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

(Faktor.ba)

http://faktor.ba/srpsko-hrvatski-glas-u ... cka-druga/
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Avatar
ABen
Član
Postovi: 9868
Pridružen/a: 18 okt 2012 17:45

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la ABen » 03 maj 2015 10:37

Da li će hrvatska politika ovladati gruntovnicama i katastrom u FBiH?
http://saff.ba/da-li-ce-hrvatska-politi ... UXch5WJipo

Maj 2nd, 2015

Daleko od očiju javnosti, bez medijske, ali i stručne pažnje, u parlamentarnoj proceduri se nalazi federalni zakon koji, ukoliko bude usvojen, može donijeti radikalne promjene u sektoru imovinsko-pravnih poslova i katastra.

Ne želeći da se desi nešto slično kao sa uvođenjem Bolonjskog sistema obrazovanja, ili sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, kada građani prethodno nisu bili dovoljno upoznati sa posljedicama koje su donijele pomenute promjene, istražili smo pojedinosti predloženog zakona o premjeru i registraciji nekretnina i saznali, između ostalog, šta bi to značilo za građane, ali i za lokane sudove i općine koji su u posljednjih stotinu godina bili nosioci poslova u ovoj oblasti.

Opširnije i detaljnije u video prilogu koji je dostupan i u HD kvaliteti.

CArUBzZeDO0
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Avatar
Bosni
Član
Postovi: 3916
Pridružen/a: 22 nov 2012 04:38

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Bosni » 04 maj 2015 06:31

7zodMQYjx8M

Avatar
Bosni
Član
Postovi: 3916
Pridružen/a: 22 nov 2012 04:38

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Bosni » 12 maj 2015 16:11

4KCohlHtoOI


Odgovorite