☑ Pravila foruma i savjeti

studiranje u bih

Moderator/ica: Drina

atif
Član
Postovi: 6270
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

studiranje u bih

Post Postao/la atif » 23 feb 2014 00:01

http://igbd.org/?p=6280

Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarevic primio delegaciju sarajevskog univerziteta
urednik 5th feb. 2014. Nema komentara
Postignuto trideset stipendija za bosanske studente

U ponedeljak 03.02.2013 delegacija sarajevskog univerziteta u sastavu Prof. dr. Muharem Avdispahic, dr.h.c., rektor, Prof. dr. Narcis Behlilovic, dekan Elektrotehnickog Fakulteta, Prof. dr. Mustafa Hrasnica, dekan Gradjevinskog Fakulteta je primljena sa strane ambasadora BiH u Pakistanu, Nedima Makarevica.



Delegacija je uprilicila posjetu NUST-u (National University of Sciences and Technology) kao najboljem i najvecem univerzitetu u Pakistanu. Neposredno nakon njihovog slijetanja na aerodrom u Islamabadu, uvazeni gosti su bili primljeni sa strane rektora NUST-a gospodina Muhameda Asghara. Nakon prezentacije gospodina Muhameda Ashgara te iznosenja detalja o NUST-u gospodin Avdispahic je takodjer prezentirao univerzitet Sarajevo sa svojim referencama te mogucnostima za kooperaciju. Obadvije stane su pokazale veliki iinteres za medjusobnu saradnju, posebno u sferi zajednickog istrazivanja te razmjene profesora i studenata. Slijedeceg dana delegacija je posjetila cijeli kampus NUST-a te se upoznala detaljno sa svim krucijalnim programima i kooperacijama koje imaju sa ostalim univerzitetima diljem svijeta.

Nakon kraceg obracanja pro rektora Dr Asif Raze, skupu se obratio i ambasador Nedim Makarevic te se prvo zahvalio na prijateljskoj pomoci Pakistana u i poslije ratnog perioda te naglasio potrebu intenzivnijeg uvezivanja nasih univerziteta sa ustanovama kao sto je NUST gdje su mogucnosti velike kako za studente tako i za profesore.

Takodjer je pozdravio dogovorenu inicijativu NUST-a za daljnju saradnju te izrazio posebno zadovoljstvo u vezi dogovorenih stipendiranja trideset BiH studenata u narednoj akademskoj godini  naglasivsi i nadalje svu mogucu podrsku sa njegove strane oko istog ili slicnih projekata.