☑ Pravila foruma i savjeti

Gorski vijenac kao inspiracija

Avatar
sarajlija
Član
Postovi: 875
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:07

Gorski vijenac kao inspiracija

Post Postao/la sarajlija » 21 okt 2013 16:22

Novak Kilibarda
"Nema antiislamskijeg pisca na planeti nego što je Njegoš.

slika

Novak Kilibarda Njegoša krivi za zločin nad Bosnjacima i Albancima 1912 i za genocid nad Bošnjacima Šahovića 1924. godine.


Na skupu u Plavu, na kome se raspravljalo o zločinima nad Bosnjacima i Albancima, koji je počinila vojska kralja Nikole Petrovića, daleke 1912. i godinu kasnije, Kilbarda je ustvrdio da je za sve kriv Njegoš i njegov “Gorski vijenac”.

- Nepismeni ljudi imali su u svojoj svesti i na svojim usnama da treba lomiti munare i džamije, i smatrali da tako čine najljudskije stvari i da je to njihova dužnost jer je “Gorski vijenac” prerastao u Bibliju. Mora se uzeti u obzir da nijedno delo u svetskoj literaturi nije jače nadojeno antiislamizmom i protiv Turaka nego što je “Gorski vijenac”

Prof. Dr. Novak Kilibarda, je nazvao najvećeg crnogorskog pjesnika Njegoša "teškim antiislamistom".

On je gostujući u jednoj emisiji crnogorske IN Televizije okarakterisao Njegoša kao teškog "antiislamistu i antiturčina"
citirajući Njegoša koji je za Islam napisao: "kugo ljudska, da te Bog ubije!".

"Nema antiislamskijeg pisca na planeti nego što je Njegoš."- izjavio je Kilibarda.

"To Njegoševo antiturstvo i antiislam bili su veoma pozitivna kategorija u vrijeme kada se Crna Gora bori da dođe do samostalnosti i slobode. Ali ne možemo ostajati mi u oblacima te magle." – nastavio je dr. Kilibarda navodeći da je sva negativnost "Gorskog vijenca" izašla na vidjelo nakon Berlinskog kongresa i nakon 1912. godine kada Crnogorci inspirisani parolama iz "Gorskog vijenca" vrše stravične zločine nad muslimanima u Crnoj Gori, navodeći primjer za to genocid nad Bošnjacima Šahovića 1924. god

http://sandzak-x.net/news-readmore-6296.html


Dobro, nije nista novo izjavio barem nama bosnjacima je to jasno ali je dobro sto se polako pocelo i o ovome pricati medju pravoslavcima.
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M

http://www.youtube.com/watch?v=9GiTzVdWX5Q obavezno pogledati