☑ Pravila foruma i savjeti

Genocidna tvorevina

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5863
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Genocidna tvorevina

Post Postao/la Abidaga » 03 maj 2024 23:02

Gacko: Bošnjaci napadnuti iz vatrenog oružja
https://saff.ba/povratnici-napadnuti-u- ... no-oruzje/

atif
Član
Postovi: 6275
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Genocidna tvorevina

Post Postao/la atif » 06 maj 2024 23:39


IZ UDRUŽENJA ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA REAGOVALI NA DODIKOVE IZJAVE: Od 1996. do 2022. u bh. entitetu Rg ubijeno je trinaest povratnika.


Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida danas su reagovali na posljednje izjave Milorada Dodika.

Navode da se se "Dodik našao uvrijeđenim na pismo premijera FBiH u kojem premijer s pravom konstatuje činjenice koje nažalost ukazuju da se u Rg radi o sistemskim napadima na povratnike".

"Iza svake Dodikove zapaljive retorike strada neko od povratnika", navode iz Udruženja.

Podaci kojima raspolaže Udruženje žrtava i svjedoka genocida govore upravo o tome:

"Od 1996. godine do 2022. godine na području bh. entiteta Rg ubijeno je 13 povratnika (13-ta žrtva bio je Murat Badić, stradao prilikom polaganja kamena temeljca za obnovu srušene džamije Ferhadija u Banjaluci), 22 povratnika su teško ranjena, preko 1.000 povratnika bili su žrtve fizičkog napada, dok je 3.500 povratnika pretrpjelo neku vrstu verbalnog napada, najčešće na nacionalnoj osnovi, oskrnavljeno je preko 300 vjerskih objekata."

To su podaci bazirani na osnovu iskaza 3.500 anketiranih povratnika, podataka policijskih agencija u BiH, te pravosudnih institucija (Sudovi i Tužiteljstva u BiH).

Skoro pa niti jedan od navedenih napada nema sudski epilog, ubistva povratnika se uglavnom vode postupci protiv NN lica, navode iz udruženja i dodaju:

"Činjenice su takve i potpuno provjerljive, ako se ovdje ne radi o sistemskim napadima onda neka Tužilaštva poduzmu konkretne mjere, a ne mjere protiv onih koji su napadnuti kao što je slučaj u Bratuncu."


https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/35 ... tu_rs.html

atif
Član
Postovi: 6275
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Genocidna tvorevina

Post Postao/la atif » 06 maj 2024 23:41

https://stav.ba/vijest/krvavi-sesti-maj ... stru/25764

KRVAVI ŠESTI MAJ Za samo 15 dana vlasti Rg srušile su pet crkava i jedan samostan i ubili dva svećenika i časnu sestru

atif
Član
Postovi: 6275
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Genocidna tvorevina

Post Postao/la atif » 16 maj 2024 09:47

Šta se događa ili sprema?
TAKO SE TO RADI U DODIKOVOM "BOLJEM DIJELU BiH": Ponižavanju nema kraja, građani u Banjoj Luci čekaju po tri sata da predaju zahtjev za...

Dnevno se, kako kažu, više stotina građana obraća sa zahtjevom.

Gužve u Odsjeku za izdavanje ličnih dokumenata u Banjoj Luci svakodnevna su standardna slika, ali u posljednje vrijeme gužve su veće i čekanja u redu traju i po tri sata i više.


- Zahtjev za pasoš za dijete sam predao 1. aprila, a dokument sam preuzeo tek iz trećeg pokušaja. U dva pokušaja se bukvalno nije moglo ući u prostoriju kolika je gužva bila. Osim toga, na istim šalterima se predaju zahtjevi za dokumente i preuzimaju. Tolike pare smo dali za razne elektronske usluge u javnoj upravi, pa zar se više i ova usluga za svakog građanina ne može dići na dostojanstven nivo. U Srbiji elektronskim putem zakažeš termin za takve stvari i nema ovakvog ponižavanja – kaže za Fenu jedan građanin Banje Luke koji je dokument preuzeo 14. maja.

Nadležni kao jedan od razloga zašto su tolika čekanja u kancelariji Odsjeka za izdavanje ličnih dokumenata navode to da je ove godine broj podnesenh zahtjeva građana na šalterima za izdavanje ličnih dokumenta veći za 100 posto u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine.

Dnevno se, kako kažu, više stotina građana obraća sa zahtjevom.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/35 ... ev_za.html

Odgovorite