☑ Pravila foruma i savjeti

Neo-Osmanizam

bosnaprkosna
Član
Postovi: 147
Pridružen/a: 26 okt 2018 21:12

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la bosnaprkosna » 26 okt 2023 13:32

Vidimo na primjeru Palestine kakvo je to muslimansko bratstvo u sustini i koliko su Muslimanske zemlje spremne pomoci.Interes i samo interes,i niko nista nece uraditi za Palestinu,kao sto niko nebi ni nama pomogao u slucaju nekog belaja.Kakva Turska,Saudija,i drugi nema od toga nista.Mozda bi Iran i Pakistan nekako pokusali pomoci kao i 90tih,ali i onda su pomogli uz precutnu saglasnost Amerike sto sad nebi bio slucaj.Nema sanse da bi Amerikanci dopustili opet to.Tako da pusti Muslimane i Muslimanske zemlje,uzdaj se use i svoje kljuse sto kaze stari narod,raditi koliko toliko na jacanju nasih kapaciteta i moliti Boga da se rat vise nikad ne ponovi,jer uz ovaku konstalaciju snaga,ovu okruzenost,ovo neprijateljsko ponasanje Europe i mrznju prema muslimanima,kao i SADa i ovakvu nasu demografiju,mislim da se od toga nikad ne bi oporavili.Lobirati po svijetu,i gledati samo nas interes kao i svi drugi.

Avatar
Pita sirnica
Član
Postovi: 1425
Pridružen/a: 31 dec 2017 09:28

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la Pita sirnica » 26 okt 2023 21:36

Mogu ti preporučit dokumentarac koji je bio na ARTE, koji sam ubacio u drugoj temi.

Tu priču o prijateljstvu možemo okačiti o klin.
Svakoga interesuju isključivo nacionalni interesi i partnerstvo na vrijeme!

Nažalost, zato će Palestinci ovaj novi rat skupo platiti. Neznym koliko poznajete Upravo radi Gaze Palestina ima pristup dijelovima velikih nalazištia prirodnog plina u srednjem moru.

Geostrateske igre nepoznavaju prijateljstvo, isključivo partnersno
B -> B -> B

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41245
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la Jack » 17 nov 2023 02:38

https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... tdiscovery

Ko se uzda u Tursku taj je budala.Ti tzv Turski prijatelji prije 30 godina su nam baklave slali i selame iz Stambola.Dok makar u Iranu nisu imali pare za ''baklave'' i hurmasice''

Tja da je Turska realno digla 1% vojske na granicu prema Srbiji.Mislis da bi imao tzv Srpske dobrovoljce'' po Bosni.Ekonomski nam pomazu uvoz mesa i halal turizam.Nema sta kakva nam je to pomoc.Daj budite normalni ljudi
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5852
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la Abidaga » 21 apr 2024 11:23

bosnaprkosna je napisao/la: 26 okt 2023 13:32 Vidimo na primjeru Palestine kakvo je to muslimansko bratstvo u sustini i koliko su Muslimanske zemlje spremne pomoci.Interes i samo interes,i niko nista nece uraditi za Palestinu,kao sto niko nebi ni nama pomogao u slucaju nekog belaja.Kakva Turska
slika

20.04.2024.
Erdogan veličanstveni se sastao s liderom Hamasa: Izrael će neizbježno platiti cijenu ugnjetavanja Palestinaca
https://faktor.ba/svijet/svijet/erdogan ... aca/186124
Dodao je da su svi napori Turske posvećeni uspostavljanju nezavisne palestinske države, nazvavši to ključem trajnog mira u regionu. Erdogan je na sastanku rekao da Turska nastavlja svoju humanitarnu pomoć Palestini kako bi ublažila neke od njenih patnji. Napomenuo je da je do sada (od oktobra prošle godine) u region poslano više od 45.000 tona humanitarne pomoći, a protiv Izraela je implementiran niz sankcija, uključujući ograničenja trgovine. Erdogan je rekao da Ankara nastavlja diplomatske napore kako bi skrenula pažnju međunarodne zajednice na ugnjetavanja s kojim se suočavaju Palestinci. Turski predsjednik je naglasio hitnu potrebu za trenutnim i trajnim prekidom vatre kako bi se prekinulo nasilje.

Navodeći da je najsnažniji odgovor i put do pobjede protiv Izraela u jedinstvu i solidarnosti, Erdogan je istakao vitalnu važnost jedinstva među Palestincima tokom ovog procesa. Također je istakao potrebu za daljnjim objašnjenjem pravednog cilja Palestine i razotkrivanjem Izraela "koji radi na obmanjivanju međunarodne javnosti."

bosnaprkosna
Član
Postovi: 147
Pridružen/a: 26 okt 2018 21:12

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la bosnaprkosna » 21 apr 2024 15:50

I sta zelis reci ovim postom pošto vidim da si zaljubljenik u Turke?Sastaje se s njima i laze o nekakvoj zastiti Palestinaca,puna mu usta Palestine dok kroz tursku naftovodi i plinovodi ka Izraelu teku nesmetano.Interes i samo interes

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5852
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Neo-Osmanizam

Post Postao/la Abidaga » 03 maj 2024 19:30

03.05.2024
Hamas pozdravio odluku Turkiye da obustavi trgovinu s Izraelom
https://stav.ba/vijest/hamas-pozdravio- ... elom/25694
Pokret je pozdravio turski prekid komercijalne trgovine s Izraelom i odluku Turkiye da se pridruži tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu.

"Turkiye je obustavila sve izvozne i uvozne operacije s Izraelom zbog njegove agresije na Palestinu kršenjem međunarodnog prava i ljudskih prava", objavilo je tursko Ministarstvo trgovine kasno sinoć.

U srijedu je šef Odbora za pravosuđe turskog parlamenta Cuneyt Yuksel rekao da će se Turkiye službeno prijaviti da bude dio južnoafričke tužbe za genocid protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Odgovorite