☑ Pravila foruma i savjeti

Dnevno-politički događaji

Bosnium
Član
Postovi: 96
Pridružen/a: 14 nov 2012 00:06

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Bosnium » 12 feb 2024 19:19

Svi kandidati Hrvati čine listu hrvatskih kandidata sa koje je izabran kandidat ako:

- dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje tri od pet županija, i to: Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjobosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat sa liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet.

- Ukoliko hrvatski kandidat nije izabran sukladno odredbama stavka 3. tačka a) ovog članka, onda je izabran hrvatski kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje dvije od pet županija, i to: Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjobosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat sa liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet.

- Ukoliko hrvatski kandidat nije izabran sukladno odredbama stavka 3. tačke a) i b) ovog članka, onda je izabran hrvatski kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje jednoj od pet županija, i to: Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjobosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat sa liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet.

- Ukoliko hrvatski kandidat nije izabran sukladno odredbama stavka 3. tačke a), b) i c) ovog članka, onda je izabran hrvatski kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH.

Link: https://www.vijesti.ba/clanak/630436/hn ... nistva-bih

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41192
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Jack » 12 feb 2024 19:52

Ocigledno je da Jugobalijama iz Sarajeva to odgovara.Mini Muslimanija s Sarajevom kao centrom.Jes sad sto ce prodati,tj predati Mostar ustashama ali cuj

To je sad i vise nego jasno da nije drzava za nas uz takve intelektualce i nazovi politicare
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Bosnium
Član
Postovi: 96
Pridružen/a: 14 nov 2012 00:06

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Bosnium » 13 feb 2024 13:04

Slazem se sa vama, ova odluka je katastrofa. umjesto da se ide kontra smjerom, ide opet prema jos jacim podjelama.

Avatar
patriota
Član
Postovi: 267
Pridružen/a: 27 mar 2018 17:10

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la patriota » 14 feb 2024 05:43

Ovaj prijedlog "legitimnog UZP-ovca" je klasični Aparthejd. Kako bi on to "vješto" rekao, "samo mali instrument Aparthejd odvraćanja i kontrole nad Bošnjacima"...

Vješto i namjerno zaboravlja "legitimni UZP-ovac" da se demokratija zasniva na volji većine...
** Budi ruka koja BiH gradi, brani i hrani!!! ** :zastava:
Imate ideju o pokretanju biznisa u BiH? Posjetite www.restart.ba __ :gut:
www.bih.rf.gd ___ :gut:

Burek
Član
Postovi: 610
Pridružen/a: 29 apr 2017 20:49

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Burek » 14 feb 2024 11:19

Jel to samo prijedlog ili je to vec sve proslo? To bi znacilo stvaranje granice HB.

Avatar
patriota
Član
Postovi: 267
Pridružen/a: 27 mar 2018 17:10

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la patriota » 14 feb 2024 13:45

Zbog pritisaka s vana od ZG i BG preko njihovih poluga moći u BiH, Bošnjaci nemaju alternativu nego da se ujedine u borbi za očuvanje države.

Na žalost našim neukim i nesposobnim političarima je bitniji njihov ego od države. Umjesto da svi predstavnici pro-bošnjačke politike sjednu i razgovaraju i dogovore se, oni kao ovnovi jurišaju jedan protiv drgog. Pojedini mogu razgovarati i dogovarati sa SNSD i HDZ, a ne mogu smoći hrabrosti i trezvenosti pa okupiti pro-bošnjački blok na razgovore...

Samo ujedinjenim snagama Bošnjaci mogu poremetiti planove ovima iz ZG i BG i sačuvat državu.
** Budi ruka koja BiH gradi, brani i hrani!!! ** :zastava:
Imate ideju o pokretanju biznisa u BiH? Posjetite www.restart.ba __ :gut:
www.bih.rf.gd ___ :gut:

Avatar
patriota
Član
Postovi: 267
Pridružen/a: 27 mar 2018 17:10

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la patriota » 14 feb 2024 14:01

Burek je napisao/la: 14 feb 2024 11:19 Jel to samo prijedlog ili je to vec sve proslo? To bi znacilo stvaranje granice HB.
Prijedlog, "vješto" upakovan od strane sijedog UZP-ovca, nosioca ZG vrijednosti, smutnje i podvala...

Za sada je samo prijedlog aparthejda koji se očekuje da bude prihvaćen od ovih naših hajvana... :cekicglava:
** Budi ruka koja BiH gradi, brani i hrani!!! ** :zastava:
Imate ideju o pokretanju biznisa u BiH? Posjetite www.restart.ba __ :gut:
www.bih.rf.gd ___ :gut:

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la atif » 18 feb 2024 11:38

POTKRESAO KRILA DODIKU I ČOVIĆU: Neće da sluša naredbe iz Banja Luke

Bosanskom Grahovu, BOSANSKOJ pograničnoj opštini u Federaciji BiH u kojoj živi svega 800 stanovnika, desio se pravi politički karambol, u kojem je SNSD izgubio odborničku većinu.


Iza “prevrata” u Skupštini opštine, ili kako se zvanično zove Opštinskom vijeću, stoji Duško Radun, predsjednik Srpske napredne stranke Federacije BiH, koji je poslanik u Skupštini Kantona 10 i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH

Nije tajna da Radun odavno kopa i nogama i rukama da bi potkopao vlast Dodikove stranke u Grahovu i vidio leđa načelnu opštine Urošu Đuranu i predsjednici Opštinskog vijeća Slađani Čeko.
Đuran se izvukao i dočekaće kraj mandata u fotelji, jer je sada već prekasno započinjati postupak za opoziv načelnika opštine.



Novi sukob desio se i zbog zanemarivanja interesa građana u dilovima sa zainteresovanim investitorima za energetske projekte

Slađana Čeko je smijenjena. Glave su još došla trojica odbornika iz tri partnerske partije, koji su nedavno okrenuli leđa SNSD-u i pridružili se Radunovom taboru.

Da li su u pitanju tri papka, ili tri nezadovoljna odbornika, kojima je dosadilo da ih vuku za nos i kljukaju lažnim obećanjima, teško je precizno odgovoriti. Poznavaoci prilika kažu da tu “ima svega”.

– Nema tu nikakve drame. Odlučili smo da smijenimo SNSD-ovo rukovodstvo, na čelu sa predsjednicom vijeća Slađanom Čeko, jer uz svoja 4 odbornika, sada imamo i 4 iz partnerskih stanaka. Dakle, imamo većinu i to je to – tvrdi Radun.

Kaže da su odbornici nove većine pokušali da izmene predloženi dnevni red, kako bi se glasalo o smjenama, ali da je Slađana Čeko prekinula sjednicu i zajedno sa ostalih 6 odbornika “bivše većine”, napustila salu.

– Mi smo sa 8 odbornika imali kvorum, izabrali smo predsjedavajućeg i nastavili s radom. Sve je to po zakonu i po poslovniku – tvrdi Radun.


Za novog predsjednika Opštinskog vijeća u Bosanskom Grahovu izabran je stari kadar: Radunov SNS-ovac Milorad Gligić, koji je ranije bio i predsjednik skupštine i načelnik opštine.

Radun tvrdi da nova odbornička većina ima samo jedan cilj: da radi u interesu mještana ove male i opustjele opštine, a ne da “sluša komande iz Banjaluke”.

-U BOSANSKOM Grahovu je uz SNSD ostao samo HDZ BiH, ali džaba im, u manjini su. Ovo je direktni udar i na Dodika i na Čovića – poručuje Radun.

Tvrdi da trojica odbornika, koji su promijenili stranu, nisu dobili ništa zauzvrat.

-Taman posla! Nismo im ništa dali niti obećali, ni jedne marke, ni jedne pozicije. Nismo mi njih tražili, oni su nama došli, ponudili su da nam se pridruže, jer im je dosadilo da ih ovi iz SNSD stalno lažu – istakao je Radun.
Portal-novosti.info

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la atif » 28 feb 2024 23:15

Kriminal i izdaja trojke zajedno sa separatistima i UZP zločincima sdp ns nip snsd kradeze

Umjesto za mir i obnovu armije bosne i hercegovine oni su spiskali planirane državne milione u kriminal

Nadam se da će se pravosudni i revizorski organi pozabaviti odlukama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o dodjeli tekuće rezerve udruženjima jer sve ukazuje na korupciju, kazao je danas Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, komentirajući odgovor na zastupničko pitanje koji je dobio.

Na sjednici Zastupničkog doma bh. Parlamenta Špago je govorio o odgovoru koji je dobio o višegodišnjim projektima u višemilionskim iznosima koje je odobrilo Vijeće ministara BiH, pa je rekao da je interesantno da se samo jedan odnosi na Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i to na školovanje oficira.


- Nema projekata, odnosno odobrenih sredstava za nabavku helikoptera. Iako je donesena odluka da se izdvoji novac iz tekuće rezerve budžeta BiH do kraja septembra, desilo se ne da nisu izdvojena iz tekuće rezerve do kraja septembra nego nisu nikako izdvojena za 2023. godinu. Što je najgore, ministri iz "Trojke" pristali su da se ta sredstva raspodjele različitim udruženjima u iznosu većem od 3,8 miliona KM koja su raspoređena bez kriterija. Ta sjednica Vijeća ministara održana je 29. decembra u strogoj tajnosti i o njij nema saopćenja. Neka udruženja su dobila po 95.000 KM. Postoji sumnja kako i zašto. Ne zna se za koje projekte i po kojem osnovu - dodao je Špago.

Istakao je da na tu sjednicu Vijeća ministara BiH nisu dostavljeni zahtjevi krajnjih korisnika sredstava s pratećom dokumentacijom pa je pitanje po kojem su osnovu dodjeljivana.
- Određene informacije ukazuju da su u Ministarstvu civilnih oslova i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice naknadno zvali udruženja i tražili dostavljanje zahtjeva, da pokriju nezakonito djelovanje. Mali iznos pripada za udruženja humanitarnog karaktera. Kada se pogleda koja su i odakle su, jasna je veza ministara i udruženja. Nadam se da će se pravosudni i revizorski organi pozabaviti ovim odlukama jer sve ukazuje na korupciju - zaključio je Špago.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/34 ... njima.html

Avatar
Pita sirnica
Član
Postovi: 1418
Pridružen/a: 31 dec 2017 09:28

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Pita sirnica » 01 mar 2024 14:07

Da se sjetimo!!!!!

Četnici I ustaše ali nažalost i naši fikretovci 2.0 već 20 godina šire laži i probaju historiju da revidiraju. Ovo nije 20 ili 19 stoljeće, gdje su pobili intelektualce i knjige požalili pa mislili tako uništit Bošnjacki narod. Današnje dokaze se nemogu tako lahko uništit.

Srbi su uništili SFRJ!!!

Rvati su sa Srbima u Karadzordevu crtali linije na karti Rep BiH, a Bošnjake prekrižili, spremali za uništenje!

Živjela Republika Bosna i Hercegovina!!!!!!!!!!!!

https://www.klix.ba/vijesti/bih/put-do- ... /240229071
B -> B -> B

Avatar
Pita sirnica
Član
Postovi: 1418
Pridružen/a: 31 dec 2017 09:28

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Pita sirnica » 20 mar 2024 11:16

Dragi moj Goraždane, nakon krucijalne političke greške, a to je da si bio u toj skupini od 13 ili 11 (izgubio sam kompas) uveo Bošnjacima aphardajt I oduzeli demokratiju

https://www.klix.ba/vijesti/bih/efendic ... /240314168


Pola milijarde je ništa, država je u pitanju!
Sada se uhvatit za glavu je malo kasnije.

Ustvari Efendic je dokaz ograničenost malih stranaka. Vode ih većinom jedan ili par ljudi, i to sa znanje u samo nekoliko Polka, a sve istalo ograničenost.

Sumnjam da će I on naučit išta od svojih grešaka. Sbih, nes i još nekoliko "velikosrbskih" stranaka moraju se ujedinit da bi moglu uopšte pomoći Bošnjackom narodu. Vjerovatno su nekoliko hiljada maraka i po koja kurva presladak zalogaj za ograničenost
B -> B -> B

Avatar
Pita sirnica
Član
Postovi: 1418
Pridružen/a: 31 dec 2017 09:28

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Pita sirnica » 20 mar 2024 23:36

Još nešto uvezi EU-clanstva:

Od toga nema ništa! Ono što se sada uradilo, nema nikakvog značaja. To se samo radi iz geostrateski igrica. One reforme, zakoni, odredbe,.. sve što se godinama traži nije nestalo. To se i dalje traži!!!!

Sad koliko dugo će Rep BiH za to trebati, dali 1 ili 10 ili 100 godina, to je EU svejedno.
Da se nevaramo i da neko ne misli da to ide brzo i da oni samo "na bas" čekaju

https://m.faz.net/aktuell/politik/ausla ... 97957.html

Formulacije u članku su važne
B -> B -> B

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la atif » 20 mar 2024 23:42

Kriminal sdp nip i ns!


https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... p-u/183452
U Vladi KS zaposleni deseci državnih službenika, najviše u kantonalnom MUP-u
Najveći broj državnih službenika zaposlen je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Admira Katice koji se nalazi pod lupom javnosti nakon značajno narušenog sigurnosnog ambijenta u KS

Avatar
Pita sirnica
Član
Postovi: 1418
Pridružen/a: 31 dec 2017 09:28

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Pita sirnica » 21 mar 2024 05:32

https://www.tagesschau.de/ausland/europ ... u-102.html

Još jedna potvrda pregovori o EU- članstvu samo geostrateska igrica. Ništa nisu učinili, i ovi tkz zakoni si totalna katastrofa, jer se lopovi i dalje štite. A ostali se moraju i dalje uspostavit

U nekim EU-zemljama nadaju se da ce građani u narednim izborima izabrat druge aktere umijesto dodika.

Ustvari dokazuje Još jednom da je Adolf Schmidt s EU covicu i dodiku sve dao a Bošnjacima sve oduzeo na zadnjim izborima.

BOSNJO ko ovca samo bleji, a svako ko otvori oči vidi da nas nezele...
B -> B -> B

Avatar
Pita sirnica
Član
Postovi: 1418
Pridružen/a: 31 dec 2017 09:28

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Pita sirnica » 22 mar 2024 07:05

Do prvih pregovora/preuzimanja okvira/ plana u junu moraju kra-de-ze, milokrad-snsd I jahači apokalipse da odrade minimum 5 tačaka:

"Bis zu einem Beschluss des Verhandlungsrahmens müsse das Land „mindestens fünf verbleibende Schritte ergreifen, die getan werden müssen, um alle acht von insgesamt 14 Kriterien zu erfüllen, bei denen wir gesagt haben, dass substantielle Erfolge nötig sind“.

Šta mislite, tačno ništa od toga!
To su svi oni zakoni koji su covic I dodik u zadnja 4 mandata blokirali.

https://m.faz.net/aktuell/politik/eu-be ... 03948.html
B -> B -> B

Avatar
Pita sirnica
Član
Postovi: 1418
Pridružen/a: 31 dec 2017 09:28

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Pita sirnica » 22 mar 2024 07:11

I onda dođe avaz i širi fake-news :vomit:

Nisu Bošnjaci blokirali put, ali kod avaz se to čita kao da su samo sda I df bili krivi za sve i da će sada to ići bez problema....

I u to vjeruju ovce. Jahači apokalipse su im ured predali kompletnu državu, da vidimo šta će odlučit.

Entitet Federacije je već krenuo starim Nikšićem stopama, finansijskom krizom

https://avaz.ba/vijesti/kolumne/893219/evropa-bez-ali
B -> B -> B

Avatar
Pita sirnica
Član
Postovi: 1418
Pridružen/a: 31 dec 2017 09:28

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Pita sirnica » 28 mar 2024 09:47

https://www.tagesschau.de/inland/verfas ... g-100.html

Primjer kako se DE želi vrhovne sudije zaštiti od fašista. Kako uticaj itd se treba reducirati, upis u zakon, tako da se ne može promijeniti s običnom većinom.

A nama bleje da mi moramo uvijek popustit
B -> B -> B

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la atif » 29 mar 2024 00:45

Na nekim pravcima na entitetskoj liniji policija Rg-a danima dežura sa patrolama. Vjerovatno prate kretanje EUFOR-a i drugih snaga neformalno, očekujući kako bi mogli probati uhapsiti Dodika.

Na ulicama Banja Luke pojačano prisustvo specijalne jedinice MUP-a Rg na ulicama.

Danas je na jednom graničnom prelazu između BiH i Srbije ušao jedan konvoj sa turskim oklopnim vozilima u u BiH. Da li se radi o donaciji ili za potrebe turskih vojnika u okviru EUFOR-a, nije poznato trenutno.

Amerikanci i EUFOR posljednjih dana izvode letove iznad BiH sa sofisticiranom opremom, vjerovatno "skenirajući" granicu sa Srbijom.

Avatar
Drina
Moderator
Postovi: 7353
Pridružen/a: 20 okt 2012 19:53

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Drina » 29 mar 2024 22:08

atif je napisao/la: 29 mar 2024 00:45
Na nekim pravcima na entitetskoj liniji policija Rg-a danima dežura sa patrolama. Vjerovatno prate kretanje EUFOR-a i drugih snaga neformalno, očekujući kako bi mogli probati uhapsiti Dodika.

Na ulicama Banja Luke pojačano prisustvo specijalne jedinice MUP-a Rg na ulicama.

Danas je na jednom graničnom prelazu između BiH i Srbije ušao jedan konvoj sa turskim oklopnim vozilima u u BiH. Da li se radi o donaciji ili za potrebe turskih vojnika u okviru EUFOR-a, nije poznato trenutno.

Amerikanci i EUFOR posljednjih dana izvode letove iznad BiH sa sofisticiranom opremom, vjerovatno "skenirajući" granicu sa Srbijom.


Oni nemaju robnih rezervi, kase su prazne itd... Zelim reci da oni ne mogu odrzati tzj rezim duze od 7 dana. Potrose resurse za sedmicu i to je to.

Beograd ce ih finansirati ali i to do odredene mjere
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41192
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Jack » 29 mar 2024 22:32

Oni nemaju sta da ponude kao Crna Gora

Stranci nece ulagati pare.A Srbistan ne moze da ih finansira na duze staze
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Odgovorite