☑ Pravila foruma i savjeti

Euroatlantske integracije

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5846
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Euroatlantske integracije

Post Postao/la Abidaga » 06 mar 2022 11:20

Povjerenik Bundestaga za zapadni Balkan: Bosna trebala postati kandidat za pristupanje Evropskoj uniji kako bi se spriječio novi rat
https://saff.ba/povjerenik-bundestaga-z ... a-i-u-bih/
To bi bio snažan politički signal. Vojno prisustvo je također potrebno radi odvraćanja. Njemačka je napustila vojnu misiju EU u Bosni prije deset godina i trebala bi ponovo učestvovati u EUFOR-u. Nije daleko od izbijanja vojnog sukoba i u Bosni. Potrebna je samo jedna odluka. Desilo bi se nešto slično kao sa Ukrajinom da autoritarni šef države poput Putina prizna Republiku Srpsku kao autonomnu narodnu republiku.

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5846
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Euroatlantske integracije

Post Postao/la Abidaga » 10 mar 2022 21:42

Ravnogorski četnički pokret otkazao okupljanje u Višegradu: Kao razlog navode povećano prisustvo pripadnika snaga EUFOR
https://srpskainfo.com/smirivanje-tenzi ... visegradu/

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5846
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Euroatlantske integracije

Post Postao/la Abidaga » 13 mar 2022 12:21

11.03.2022
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine potpisalo je odluku kojom će se EUFOR-u na raspolaganje dati kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Prijedoru, Bijeljini i Bihaću
https://faktor.ba/vijest/eufor-ove-trup ... ni-/156444

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5846
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Euroatlantske integracije

Post Postao/la Abidaga » 09 apr 2022 19:28

Prvi put u historiji da bosanski drzavnik kaze: "Ne treba nam Europska unija po svaku cijenu"

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5846
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Euroatlantske integracije

Post Postao/la Abidaga » 12 apr 2022 19:49

Visoki predstavnik suspendovao četnički zakon o nepokretnoj imovini
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/24 ... _foto.html
Ovom odlukom jasno se daje do znanja da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati državnom imovinom odnosno uređivati vlasništvo nad državnom imovinom, što se primjenjuje na sve nivoe vlasti u BiH”, rekao je Schmidt.

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Euroatlantske integracije

Post Postao/la Zmaj » 18 maj 2022 22:37

BiH je danas dobila Memorandum o NATO akreditaciji: Veoma važan korak na putu ka članstvu

U kampu Butmir danas je u organizaciji Ministarstva odbrane BiH održana ceremonija primopredaje Memoranduma o NATO akreditaciji Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

Nakon ceremonije primopredaje NATO akreditacije, obratio se brigadir Elvedin Omić. Kaže da je PSOTC jedna veoma važna institucija sa izvrsnom reputacijom na polju edukacije i podrške, a da ova akreditacije samo to još više potvrđuje.

"Edukacija koja se sprovodi u PSOTC potvrđuje kvalitet obuke koji je u potpunosti usklađen sa kvalitetom NATO standarda. Također, PSOTC sa uspjesima kao što je ovaj doprinosi izgradnji Oružanih snaga BiH i daje doprinos ukupnim naporima BiH u očuvanju sigurnosti i prosperiteta", poručuje brigadir.

BiH je jedna od četiri zemlje koje nisu članice NATO bloka, a koje posjeduju ovaj certifikat.

"Sama ova činjenica govori o tome koliko je ovaj NATO certifikat značajan za cijelu BiH, Oružane snage BiH i Ministarstvo odbrane", rekao je Omić.

Akreditacija inače traje šest godina, svake šeste godine dolaze stručnjaci koji rade evaluaciju i donose odluku da li taj centar ispunjava NATO standardne i dalje.

"Dobili smo najviše ocjene, a sve standardne i podstandarde smo ispunili", istakao je Omić.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić ističe kako je ova akreditacija NATO-a veoma bitan korak na putu BiH prema članstvu u Alijansu. Još jednom je istakao i problem Ministarstva odbrane koje je već treću godinu za redom na privremenom finansiranju.

"Za ispunjenje ciljeva potrebna su sredstva. Ne možemo već treću godinu živjeti na privremenom finansiranju da bismo ostvarili ciljeve koje smo postavili.", poručio je Podžić.

Još jednom je apelovao na Parlamentarnu skupštinu BiH, oba Doma naroda i Vijeće ministara da riješe ovaj problem i konačno usvoje budžet.

Također, prokomentirao je i prijetnje koje dolaze iz Rusije o eventualnom cyber napadu na BiH. Kaže da, ukoliko se to desi, imali bi punu pomoć NATO-a.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5846
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Euroatlantske integracije

Post Postao/la Abidaga » 30 jun 2022 14:47

Velika Britanija šalje vojne stručnjake u Bosnu kako bi se suprotstavili ruskom utjecaju
https://saff.ba/velika-britanija-salje- ... -utjecaju/
Dva stručnjaka za borbu protiv dezinformacija i reformu odbrane radiće s Oružanim snagama BiH i NATO-om na održavanju mira i sigurnosti u zemlji, saopćeno je iz britanske vlade. Britanija će također osigurati sredstva za jačanje cyber sigurnosti u BiH, čineći zemlju otpornijom na napade.

– Bosna i Hercegovina se trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u svom poslijeratnom periodu, a secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju daljih podjela i sukoba. Ove planove podržava Moskva kao dio Putinovog nastojanja da potkopa i evroatlantske integracije Bosne i njenu stabilnost – upozorili su iz britanske vlade.

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Euroatlantske integracije

Post Postao/la Zmaj » 24 sep 2022 15:19

Vojnici Oružanih snaga BiH zadovoljili NATO standarde, dobili odličnu ocjenu

Proteklih pet dana na Manjači je provedena vježba "Kombinovani napor 22" Oružanih snaga BiH koja je trebala pokazati spemnost vojnika, a koju je NATO ocijenio "odličnom" ocjenom.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić održao je danas konferenciju za medije na kojoj je saopćio rezultate vježbe koja se u proteklih pet dana odvijala na Manjači, a u kojoj su svoju spremnost pokazali vojnici Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH.

Podžić je također pojasnio o kakvom bodovanju je riječ i koje su sve kvalifikacije koje se gledaju.
Naime, kako je objasnio Podžić, postoje četiri nivoa ocjenjivanja, samim time i četiri ocjene: odličan, vrlo dobar, dobar i neuspješan. Ocjenjuje se pet područja: priprema, operacija, podrška, komunikaciono-informacioni sistemi i administracija. "Bataljonska borbena grupe lake pješadije u tri područja je ocijenjena sa 'odličnim' uspjehom, a u dva područja sa bodovanjem 'vrlo dobar", rekao je Podžić.

U ovoj vježbi, vojnici OS BiH su prošli preko dvije hiljade i 100 zadataka koje su trebali pokazati ispred ocjenjivača iz NATO-a. Podžić je čestitao svim vojnicima, oficirima, podofiricima i generalima koji su učestvovali u ovoj vježbi.

"To je ukupno 890 vojnika, plus dva voda, što je u konačnici 1118 pripadnika OS BiH", rekao je Podžić, još jednom se zahvalio svima koji su učestvovali u ovoj vježbi i pozvao vlasti da u narednom periodu više obrate pažnju na "zlatne momke" kakve imaju Oružane snage BiH.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Euroatlantske integracije

Post Postao/la atif » 01 dec 2023 22:08

POZITIVNO!!!!
BEZ POTPISIVANJA DRŽAVNE GRANICE RSR I BOSNE I HERCEGOVINE NEMA NIKAKVIH VJEŽBI
Zamjenik ministra Goganović je izrazio zadovoljstvo što je nastavljena misija EUFOR-a u BiH. On je pohvalio saradnju BiH s NATO-om, ali je izrazio i žaljenje što Predsjedništvo BiH u proteklom periodu nije odobrilo plan vježbi koji je podrazumijevao i vježbu OS BiH s NATO-om i Vojskom Srbije. Naglasio da bi takve aktivnosti pozitivno utjecale na razvoj dobrosusjedskih odnosa te mir i stabilnost u regiji - navedeno je.
https://faktor.ba/vijest/helez-sa-cavol ... ije/217820

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Euroatlantske integracije

Post Postao/la atif » 21 feb 2024 02:10

Kriminal i izdaja države od sdp ns nip
Naime, novo Vijeće ministara koje predvodI Borjana Krišto iz HDZ-a, nije zajedno sa Ministarstvom odbrane kojim upravlja SDP, i Ministarstvom vanjskih poslova kojim rukovodi Elmedin Konaković (NiP) uspjelo da u sjedište NATO-a u Briselu dostavi nijedan Program reformi, što ne predstavlja samo blokadu na NATO putu Bosne i Hercegovine nego i smetnju za Oružane snage Bosne i Hercegovine koje su partner NATO-a. Da stvar bude gora ne sastaje se ni Komisija za NATO u čijoj nadležnosti je izrada Programa reformi.

Sve to, zajedno sa ruskim napredovanjem u Ukrajini koje ujedno povećava mogućnost ruske destabilizacije Bosne i Hercegovine dodatno zabrinjava jer bi bosanskohercegovačke vlasti, a naročito predstavnici Trojke morali preći sa deklarativnih izjava o opredjeljenosti za NATO na konkretna djela kako bi se obaveze koje je država preuzela u procesu približavanja NATO-u ispunjavale.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/34 ... okadi.html

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Euroatlantske integracije

Post Postao/la atif » 22 feb 2024 14:42

https://faktor.ba/vijest/inertnost-vlad ... esa/225597

Inertnost vladajuće koalicije: SDA uputila u proceduru Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šerif Špago uputio je danas u proceduru Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine.

- Usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine jedan je od preostala dva uvjeta koja je Evropska unija postavila pred Bosnu i Hercegovinu kako bi Evropsko vijeće na sjednici zakazanoj za 21. mart donijelo odluku o otvaranju pregovora. Uzimajući u obzir potrebu što skorijeg ispunjavanja ovih obaveza i inertnost predstavnika vladajuće koalicije ("Trojka", HDZ i SNSD), čiji su najavljeni rokovi za rješavanje ovog pitanja davno istekli, Špago je zatražio razmatranje ovog Prijedloga po hitnoj proceduri - saopćeno je iz SDA.

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Euroatlantske integracije

Post Postao/la atif » 09 mar 2024 17:21

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/34 ... rzave.html

ZASTUPNIK DF-a U DRŽAVNOM PARLAMENTU ZLATAN BEGIĆ: "Trojkaši nastavili s razvlašćivanjem države"

Zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu BiH Zlatan Begić, nakon što je to uradio na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma, i na društvenim mrežama je ukazao na štetnost usvojenog Prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu BiH Zlatan Begić, nakon što je to uradio na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma, i na društvenim mrežama je ukazao na štetnost usvojenog Prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa, prenosi novinska agencija Patria.

Begić ističe da su trojkaši sa SNSD-om i HDZ-om, pod krinkom "evropskog puta", usvojili još jedan vrlo loš zakon po državu Bosnu i Hercegovinu i vladavinu prava, kojim su nastavili s ispunjavanjem želja Dodiku i Čoviću, te s razvlašćivanjem države.

"Osnovne nedostatke pojasnio sam na sjednici. Čak su mi pojedini trojkaši po hodnicima čestitali na analizi nedostataka i opasnosti koje sadrži ovaj zakon, a onda su glasali 'za' i evo ih sada se slikaju i javno hvale kako su napravili dobar posao, pa se čak zahvaljuju i opoziciji.

Onaj jedan zastupnik što je bio 'protiv' - to sam bio ja. Ostatak opozicije bio je suzdržan, pa se trojkaši vjerovatno njima zahvaljuju. Vrijeme će pokazati kakav katastrofalan akt su danas usvojili, slično kao i kod Zakona o prebivalištu.


Uglavnom, za Dodika, Čovića i njihove ljude (ali i saveznike) nema sukoba interesa.

P.S. Ako ikada dođemo u priliku da doista pregovaramo sa EU o ovim pitanjima, morat ćemo ponovo donijeti ovaj zakon, tom prilikom onaj pravi.

Svanulo?", naveo je Begić na društvenim mrežama.

Odgovorite