☑ Pravila foruma i savjeti

Bošnjačka strategija

Moderator/ica: Drina

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Bošnjačka strategija

Post Postao/la atif » 10 jul 2023 23:33

Uspjeh Bosnjaka kao i svih muslimanskih naroda u zapadnoj evropi jeste UJEDINJENJE I ZAJEDNIČKI NASTUP!
Premijer Albin Kurti: Pravde i mira za Srebrenicu i BiH još uvijek nema

Povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici u Istorijskom institutu Kosova večeras je održan komemorativni skup, koji je započeo intoniranjem himne Kosova i minutom šutnje za sve srebreničke žrtve, javlja Anadolija.

Koorganizatori komemorativnog skupa su bili zamjenica premijera Kosova iz redova bošnjačke zajednice Emilija Redžepi i univerzitetski profesor iz Mitrovice Nexhmeden Spahiu.

Premijer Kosova Albin Kurti, koji je na komemorativnom skupu govorio na bosanskom jeziku, kazao je da pravde i mira za Srebrenicu i BiH još uvijek nema. Istakao je da se, kad god se približi godišnjica genocida u Srebrenici, prisjećamo 8.732 bošnjakih muškaraca i dječaka, kojima nije data ni najmanja nada za opstanak.

- Uvijek se sjećamo i muči nas činjenica da zločinci nikada nisu dobili zasluženu kaznu. Iako je Srbija smatrana odgovornom što nije zaustavila genocid, nikada se nije smatrala odgovornom za nemilosrdno činjenje i počinjeni genocid - kazao je Kurti.

Kurti je istakao da ni četvrt stoljeća poslije genocida, "Srbija još nije kažnjena za genocid u Srebrenici". Kazao je da živimo u vremenu kada se dodaje "so na ranu" negiranjem genocida.
ad

On je podsjetio i da je Skupština Kosova prije dvije godine usvojila Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.

Zastupnik Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović je kazao da je Srebrenica pojam za stradanje Bošnjaka. On je naglasio da se osim negiranja genocida u Srebrenici od strane Srbije i manjeg bh. entiteta Republika Srpska, negira i bošnjački narod i potkopava država BiH. Istakao je da se i narod Kosova, kao i Bošnjaci, suočavaju sa zataškavanjem i umanjivanjem zločina nad njima.

- Mi Bošnjaci u BiH isto imamo zadatak da afirmiramo sve međunarodne sudske presude, posebno dva suda UN-a, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde u Hagu. I ne samo to, istražujte, nastavite istraživati zločine, zločini nad nama ne zastarijevaju. Progonite zločince imate državu, raspisujte potjernice i sudite, to je naša obaveza - kazao je Mehmedović.

Zamjenica kosovskog premijera Redžepi je podsjetila da su u Srebrenici ubijeni bošnjački muškarci svih uzrasta od strane Vojske Republike Srpske na čelu sa generalom Ratkom Mladićem, koji je osuđen za genocid i ratne zločine, uključujući i paravojnu formaciju "Škorpioni" pod kontrolom i komandom MUP-a Srbije.

Ona je kazala da se kao čovjek uvijek pita odakle toliko mržnje u tim srpskim vojnicima i oficirima prema svojim komšijama sa kojima su zajedno živjeli i radili cijelog života.

Profesor Spahiu je govorio o desetljećima savezništva Albanaca i Bošnjaka, te podršci koju su istaknuti bošnjački lideri Alija Izetbegivić i Haris Silajdžić pružili na afirmaciji kosovskog pitanja. Spahiu je kazao da se o tome ne uči u školskim udžbenicima, ali da bi mladi trebali da shvate da bi Albanci mnogo više stradali da se prethodno nije dogodila Srebrenica, te da sloboda Kosova ima dug i žrtvama Srebrenice.
https://faktor.ba/vijest/premijer-albin ... ema/204148

Avatar
Pita sirnica
Član
Postovi: 1418
Pridružen/a: 31 dec 2017 09:28

Re: Bošnjačka strategija

Post Postao/la Pita sirnica » 08 aug 2023 11:16

Memorandum2 je uspio Bošnjake politički da decembra.

Operacije poput kula, su posvađale Bošnjake umjesto da ih ujedini.

Uspijeh memo2 da stvori 100ne tkz pro BH stranaka da tako usitni 60% Bošnjacke većine na političku manjinu ili da se političke stranke tako "mrze" da će prije sa otvorenim neprijateljem, koji bi pokrenuo novi genocid i to otvoreno kaže, koalirat su samo neki politički uspijehi.

Najjača Njemačka medijska kuća čak piše kako smrde vode perfidno plan.

https://m.bild.de/politik/ausland/polit ... obile.html


Kako se npr smrde predstavljaju kao žrtve i da izvode reviziju historije

https://rp-online.de/politik/analyse-un ... d-94924965

Svi to vide I pišu ali kod Bošnjaka i tkz pro BH stranaka i dalje zatvorene oči a glavu turski u pijesak

Svi sa vama ukazuju na memo2, Svi ukazuju i dokazuju kako vode prljavu politiku i strategiju.

Zato me još više čudi ponašanje jahača apokalipse

Sdp, nip, ns su definitivno ili izdajice ili nesposobni u svojim djelovanjem.

Umjesto da sve parlamentarne frakcije sjednu i pokrenu zajedničku strategiju protiv neprijatelja, oni vode bitke za fotelje.
B -> B -> B

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Bošnjačka strategija

Post Postao/la atif » 11 aug 2023 04:04


RTRS napao Nanićeve Bužimljane, oni odgovorili: Tekbire sa usana naše omladine niko nikada neće utišati

U Bužimu je prije tri dana obilježeno 28-godišnjica od smrti komandanta 505. Bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH Izeta Nanića.
Sadržaj se nastavlja nakon oglasa
Koliko su opasne proširene vene i kako ih uspješno liječiti kod kuće.
Sponsored by MonadPlug



Na obilježavanju su bili prisutni i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, Bužimljani, ali i mnogobrojni građani Bosne i Hercegovine.

Dan poslije obilježavanja RTRS je objavio prilog u vijestima “U Bužimu ratni barjaci, a djeca kliču “Alahu ekber””, te prozvali zato što su neki bili uniformisani i nosili zelene beretke.

Kako navode sa RTRS-a, na skupu su iznešene uvrede na račun Srba i Republike Srpske.

Sada su se saopštenjem za javnost oglasili iz Udruženja “Nanićevi Bužimljani”. Kažu da niko i nikada neće utišati tekbire sa usana njihove omladine.

“Političari i mediji iz manjeg bh. entiteta a koji dolaze iz reda srpskog naroda gotovo nikada ne propuštaju priliku da legitimnu vojnu silu u Republici Bosni i Hercegovini Armiju Republike Bosne i Hercegovine, koja je nastala kao odgovor na agresiju na našu zemlju, nazivaju takozvanom.

Sada kada se javno sramno i bez sankcionisanja negiraju genocid i zločini, očigledno je da je sastavni dio svega toga da se negira i Armija RBiH, da se okupljanja i tekbiri u mjestima gdje nas nisu pobili predstave kao prijetnje a zastava sa ljiljanima-države Bosne i Hercegovine u rukama i uniforme na prsima sinova naših Šehida prikažu kao zabrinjavajuće…

To je taj scenarij koji je na djelu i koji ide orkestrirano, pogotovo iz manjeg bh. entiteta.
Baš zbog toga, mi moramo obilježavati značajne datume i svaki put ponavljati da je jedina legalna i legitimna oružana sila u Bosni i Hercegovini bila Armija Republike Bosne i Hercegovine, da je manji bh.entitet nastao ubijanjem, zatvaranjem, silovanjem i progonom ne srpskog stanovništva, rušenjem domaćinstava i bogomolja, što je na kraju rezultiralo i onim najgorim…Genocidom!

Sve nabrojano je jasno potvrđeno u međunarodnim i domaćim sudovima i tužilaštvima, u brojnim predmetima protiv na stotine osuđenih pripadnika TAKOZVANE agresorske vojske rs. ali i političkih predstavnika, a sve sramno aminujući od strane SPC.

Prije svega treba uvesti kazne za negiranje genocida, za negiranje zločina, a onda i za sve ostalo što je u Ustavu i zakonu jasno precizirano.

Ako neko iznosi klevete i neistine, treba za to snositi i posljedice.

Bužimljani su častan i patriotski narod, odgojen u vjeri i naučen da voli domovinu, da poštuje drugog i drugačijeg, da nikada drugome zlo ne pomisli…

Bužimljani nikoga nisu napadali, nisu pljačkali, silovali i protjerivali…

Brojni su Bužimljani, na čelu sa komandantom rahmetli Izetom Nanićem, svoje živote dali i stavili na raspolaganje u odbranu vjere, domovine i kućnog praga, kada je za to došla potreba.

Neka zna svaki dušmanin:

Bužim i Bužimljani nemaju drugu domovinu!
Tekbire sa usana naše omladine i naših minareta niko i nikada neće utišati!
Naša historija je svijetla a borba časna!
Naši komandanti nisu ratni zločinci i osuđenici!
Naši Šehidi su naš EMANET!

Zahvaljujući Armiji Republike Bosne i Hercegovine sačuvana je država Bosna i Hercegovina, njena nezavisnost i suverenitet.

Građani Bosne i Hercegovine bi trebalo da pročitaju dokument “SANU 2” (Srpska akademija nauka i umjetnosti) u kome su jasno propisane smjernice svim izabranim zvaničnicima, političarima i establišmentu u republici srpskoj da Armiju Republike Bosne i Hercegovine treba nazivati takozvanom, da treba negirati državotvornost, genocid i zločine…

Mahsuz selam iz viteškog grada Bužima. Bujrum svakom dobronamjernom”, napisali su iz Udruženja “Nanićevi Bužimljani”.
https://www.cazin.net/vijesti/rtrs-napa ... iko-nikada

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Bošnjačka strategija

Post Postao/la atif » 10 okt 2023 11:49


Ma koliko koštalo

HUSEINSPAHIĆ: Ovo su crvene linije: Ili ih podvući ili nema ni Bošnjaka ni države
Ukazujemo na tri pitanja od kojih uveliko zavisi sudbina BiH i Bošnjaka, i to: pitanje Izbornog zakona, Ustavnog suda BiH i državne imovine.
Prije svega moramo naglasiti da „zadiranje“ u prvo i drugo pitanje uopšte nije u interesu Bosne i Hercegovine, a posebno Bošnjaka. Niti Izbornim zakonom, niti Ustavnim sudom, koji su nam nametnuti kao „nužne teme“, uopšte se ne trebamo baviti, nemamo obavezu, niti nam je to u interesu, posebno kad iste zahtijevaju štovaoci zločinaca, UZP-a i genocida.

Mnogima je jasno da su pred BiH i Bošnjacima izazovi na koje treba odgovoriti što spremnije, odlučnije i kvalitetnije. Ko iole poznaje prošlost BiH s lahkoćom će zaključiti da tokom XIX i XX stoljeća Bošnjaci nisu imali ni 5 decenija mirnog razvoja, koliko je potrebno da se pokažu svi efekti njihove državotvorne i nacionalne svijesti. Da bi tu povijesnu priliku iskoristili, Bošnjaci današnjice moraju povući crvene linije koje će im omogućiti da na svaki scenariji imaju valjan odgovor, a što je nemoguće ukoliko se bošnjačka politika bude gradila temeljem antagonizama, difamacija, egoizama, servilnosti prema strancima, a mržnje prema Bošnjacima i kontinuiranih podjela unutarbošnjačkog bloka iz različitih motiva (pretežno uskogrudih i privatnih) od onih stranačkih, preko mezhepsko-vjerskih do kulturno-akademskih.

Sa strancima smo barem načisto, šutjeli su devedesetih, šute i danas. Zapravo, danas šute kad su u pitanju njihove obaveze prema BiH, dok su se itekako razgalamili po pitanju eliminisanja i gaženje političke volje Bošnjaka, suspenzije Ustava, oktroisanja vlasti, diktiranja „servilnim trojancima“ šta i kako raditi itd. Secesionisti i imaginarni etatisti zauzeli su novi kurs u rastakanju države BiH. Agresori u miru opredijelili su se da kroz bh. institucije završe zločinačke projekte započete devedesetih. Odlučili su da, umjesto očiglednih iscrtavanja linija novih-starih banovina, sve to ostvare posredno i „legalno“, uz saglasnost Bošnjaka, nakon čega bi država bila svedena na ispraznu ljušturu, lišena svojih resursa i suštine postojanja, a Bošnjaci uokvireni u rezervate, pomno nadzirane i kontrolirane od „legalnih okupatora“. Surov je to scenarij, ali nimalo nerealan ukoliko se najodgovorniji među Bošnjacima odmah ne probude.

U nastavku ukazujemo na tri pitanja od kojih uveliko zavisi sudbina BiH i Bošnjaka, i to: pitanje Izbornog zakona, Ustavnog suda BiH i državne imovine. Prije svega moramo naglasiti da „zadiranje“ u prvo i drugo pitanje uopšte nije u interesu Bosne i Hercegovine, a posebno Bošnjaka. Niti Izbornim zakonom, niti Ustavnim sudom, koji su nam nametnuti kao „nužne teme“, uopšte se ne trebamo baviti, nemamo obavezu, niti nam je to u interesu, posebno kad iste zahtijevaju štovaoci zločinaca, UZP-a i genocida.

U BiH postoji Izborni zakon i u skladu je s ustavima, onakvim kakve su nam nametnuli stranci. To što HNS-u Izborni zakon ne odgovara i što nije u skladu s hrvatskim hegemonističkim političkim interesima ne smije biti razlogom da se Bošnjaci uopšte upuštaju u raspravu po tom pitanju. Obećanja o „evropskom putu“ i uslovljavanja istim su šarena laž i ucjena. Znači, Bošnjaci nemaju obavezu da uopšte razgovaraju o Izbornom zakonu, osim ako nisu ucijenjeni zbog funkcija i pozicija. O ovom pitanju Bošnjaci, na najširoj osnovi, svih segmenata društva i svih partija, moraju zauzeti jasan stav ako im ovo pitanje bude nametnuto, ali ne po svaku cijenu. Moramo imati jasno određene protuzahtjeve koji će jačati državu, a ne interese njenih rušitelja ili neke lične interese. Međutim, kad „ucijenjeni trojanci“ dobiju strani nalog da nešto riješe „po narudžbi“ iz Zagreba ili Beograda, oni i ne razmišljaju, oni jednostavno prihvataju taj narativ uz one otrcane i nepismene fraze o kompromisu, dijalogu, popustljivosti itd. Izborni zakon je crvena linija, bez najšireg bošnjačkog konsenzusa isti ne smije ni ući u proceduru, ma koliko koštalo. Ukoliko Bošnjaci žele geto i životni rezervat ostat će pasivni po ovom pitanju i šačici trojanaca dati za pravo da o tome odluče i to ne samo na štetu Bošnjaka nego i na trajnu štetu naše Domovine.

Kad razmatramo pitanje Ustavnog suda BiH, moramo znati da ono čime nisu zadovoljni secesionisti u „entitetu rs“ upravo proistječe iz Aneksa 4, odnosno Ustava BiH. Prvo, sastav i nadležnosti Ustavnog suda BiH su definisani Ustavom BiH i bilo kakva promjena po ovom pitanju traži promjenu Ustava, što mora voditi njegovoj temeljitoj reviziji. Znači, Bošnjaci nemaju bilo kakvu obavezu da uopšte razgovaraju o Ustavnom sudu BiH, osim ako nisu ucijenjeni zbog pozicija. Ustavni sud BiH postoji, a to što ga opstrukcionisti i secesionisti iz „entiteta rs“ ne poštuju, a stranci to prešutno gledaju posebno je pitanje. Ako se krene u tom smjeru, onda treba raspakovati cjelokupnu, nametnutu, nakaradnu, tribalističku, šovinističku i fašističku ustavnu strukturu i krenuti ispočetka, uz nužno uključivanje svih Bošnjaka i drugih patriota od kulturno-akademskih do političkih institucija. Znači, crvena linija je Ustavni sud BiH, u koji se nikako, ama baš nikako ne smije dirati, a ako Bošnjaci to i odluče, moraju imati tako jasne protuzahtjeve nespornog i bespovratnog jačanja države i mehanizama njene supremacije. Zar nismo uočili lahkomislenost po pitanju eliminisanja stranih sudija i tužilaca iz Suda i Tužilaštva BiH, zar iz tog primjera ne možemo izvući pouku? Znači, Ustavni sud BiH je crvena linija u koju se površno i parcijalno ne smije dirati.

Na koncu, treće pitanje jeste pitanje državne imovine. Dovoljno je samo kazati da su tokom cijelog XX stoljeća susjedi trijebili Bošnjake genocidnim aktivnostima nakon kojih su im oduzimali svu imovinu, brišući s lica zemlje sve tragove njihovog života na tim prostorima, materijalne i nematerijalne. Novi imovinsko-pravni odnosi koji bi nastali kao rezultat pljačke i protjerivanja nikad nisu riješeni. Sad bi nam nasljednici zulumćara objašnjavali da nakon Genocida nad Bošnjacima treba državu lišiti imovine i prepisati je na one ćelije koje su provodile genocid. U tim okolnostima posebno su zanimljivi Bošnjaci kojima se ovo pitanje čini marginalnim, pitanjem koje smatraju da mogu riješiti u uskom interesnom krugu, oni Bošnjaci koji bi jednako tako krčmili imovinu države, ali ne sistemski i u interesu Srbije, kao secesionisti, nego u vlastitom interesu. Imamo li u vidu činjenicu da je pitanje imovine i njenog pripisivanja entitetu koji je osuđen za genocid posljednja faza genocida kad se teritorija s koje su Bošnjaci „očišćeni i istrijebljeni“ pripiše njihovih katilima. Stoga, državna imovina je crvena linija, jer države nema bez imovine na svakom pedlju njene teritorije. To je crvena linija.

Ukoliko međunarodna zajednica ucjenjuje po navedenim pitanjima, neka iste izvole nametnuti, jer bolno je tražiti od Bošnjaka da sami sebe uništavaju, da vlastitu državu obesmišljavaju i sebe u rezervate smještaju. Neka OHR nametne te zakone i uvede nas u evroatlantske integracije, preko noći, nemamo ništa protiv, ako oni to žele! Do tada, čekajući da se što širi krug Bošnjaka institucionalno okupi i okrupni oko definisanja crvenih linija u BiH, valjalo bi apelovati na sve Bošnjake da ovih po opstanak Bošnjaka važnih pitanja postanu barem svjesni. Za početak!

Ajdin Huseinspahić
https://stav.ba/vijest/huseinspahic-ovo ... zave/20586

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Bošnjačka strategija

Post Postao/la atif » 13 dec 2023 21:45

Udruženja novinara i medijskih radnika „Nino Ćatić“ iznenađeno je letargičnim odnosom prema objavljenoj činjenici da je Okružni sud u Banjaluci potvrdio optužnicu koju je podiglo Republičko javno tužilaštvo Rg protiv dr. Muharema Štulanovića, bivšeg profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.

Ozbiljna je i neugodna situacija u kojoj se našao Štulanović. Sudiće mu se jer je u januaru 2023. godine u džamiji u Bihaću tokom džuma-namaza, između ostalog izjavio: „Kao posljedica da se stvori i napravi Republika Srpska, čije okoćenje slave 9. januara. Baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara u vidu genocidne tvorevine eReS“. U obrazloženju krivične prijave je navedeno da je optuženi u govoru „izložio poruzi, preziru i grubom omalovažavanju Republike, jer je označio kao genocidnu tvorevinu“.

Osim što je ova vijest pobudila minimalno interesovanje medija i šire javnosti, zabrinjava i što institucije i pojedinci, koji imaju za to ingerencije i mogućnosti, nisu ništa učinili na donošenju i pokretanju recipročnih mjera prema entitetu kako za ovaj, tako i u slučajevima kada su za isticanje zastave sa ljiljanima pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Rg uručivali prekršajne naloge. Poražavajuće je da nisu aktivirani postojeći mehanizmi za odmazdu a koji se nalaze u zakonodavstvima entiteta Federacija BiH. Također, koliko je poznato, ne postoje ni ideje, niti volja da se donesu krivične odredbe u kantonima gdje nema političke prepreke za to (HDZ-a BiH nije bio za donošenje rezolucije o osudi genocida, te se protivio reviziji presude u slučaju BiH protiv Srbije i slično) na osnovu kojih bi bili procesuirani svi koji negiraju genocid, veličaju ratne zločine i zločince i omalovažavaju državu Bosnu i Hercegovinu.

Ovo bi bio pouzdan način da se dostojanstveno i zakonski uzvrati onima koji progone čak i vjerska lica kada u džamijama govore istine o prirodi nastanka entiteta koji se zove samo po jednom narodu. Iako postoje dopune Krivičnog zakona BiH (tzv. Inzkov zakon), one zbog svog otežavajućeg dijela teško da mogu polučiti rezultate u vidu kažnjavanja negatora genocida, ratnih zločina i slično. Zbog toga UNIMR „Nino Ćatić“ predlaže zakonodavcima u kantonima, gdje je moguća prohodnost ovakvih zakona, da donesu odredbe koje će polučiti krivične sankcije za negatore genocida, a na način da oni budu gonjeni od kantonalnog tužilaštva i suda po mjestu nastanka štete. Ta šteta se ogleda u vidu negiranja i produbljivanja traume i omalovažavanja karaktera i obima porodičnih, materijalnih i ostalih gubitaka barem jedne žrtve sudski dokazanih zločina, uključujući genocid. Jednostavnije kazano, ako bi u administrativnim jedinicama, koje mogu usvajati zakone, donijeli odredbe o krivičnoj odgovornosti, naprimjer u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom ili Kantonu Sarajevo, dovoljno bi bila samo jedna prijava žrtve, sa dokazima o šteti koju je pretrpjela negiranjem traumatičnog iskustva, da se podigne i potvrdi optužnica protiv takvog negatora iz Rg. Isto tako, zar ne bi bilo moguće primijeniti/donijeti odredbu o kažnjavanju onoga koji „izloži poruzi, preziru i grubom omalovažavanju BiH“?

Reciprocitet je pouzdan način da se zaustavi ponižavanje ovog naroda a koje provode vlasti, nerijetko i opozicija, entiteta. Istovjetnost je uvijek pomagala u našoj historiji, nju jedino razumiju oni koji su spremni na agresiju, na počinjenje zločina i njihovo negiranje, ili maltretiranje povratnika i onih koji govore o zločinima. Bez toga, evo nas u historijskom trenutku kada uspijevaju svoju anticivilizacijsku agendu primjenjivati čak i u džamija, u mjestima koje su odbranili Armija i MUP Republike Bosne i Hercegovine.

Zapanjujuća je nezainteresovanost većine prodržavnih snaga za novu stvarnost u kojoj smo se našli, u kojoj režim iz Rg šikanira i sankcioniše istinoljubive građane, ne samo u tom entitetu, nego i u Federaciji BiH. Ipak, iskreno se nadamo da će biti dovoljno onih koji će predložiti i usvojiti ovakve ili zakonske odredbe po biću slične opisanim, a da bi uzvratili na atake zakonodavaca iz Rg. Sve to, ne zbog ispraznog političkog nadmetanja, već s ciljem efektivne zaštite istine i onih koji su progonjeni jer je dostojanstveno pronose.

https://saff.ba/udruzenja-novinara-i-me ... bog-hutbi/

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Bošnjačka strategija

Post Postao/la atif » 26 dec 2023 21:40

Prvi javni bojkot onih koji negiraju i glorifikuji genocid!

Proizvodi Krajina Klasa povučeni iz Bingo prodavnica
Iz kompanije Bingo nisu se oglašavali o ovom pitanju. U kratkom telefonskom razgovoru rečeno nam je da se uprava kompanije još nije zvanično izjasnila o ovome, a ne zna se ni hoće li izlaziti u javnost u vezi sa povlačenjem proizvoda “Krajina Klasa”. Uostalom, nemaju ni obavezu da se bilo kome za bilo šta pravdaju.

https://stav.ba/vijest/proizvodi-krajin ... nica/22531

Avatar
patriota
Član
Postovi: 267
Pridružen/a: 27 mar 2018 17:10

Re: Bošnjačka strategija

Post Postao/la patriota » 27 dec 2023 04:47

Bojkot genocidnih i uzp proizvoda je najefikasniji način borbe na nivou pojedinca i građanina.

Kupovinom domaćih i patriotskih proizvoda se jača BiH.
** Budi ruka koja BiH gradi, brani i hrani!!! ** :zastava:
Imate ideju o pokretanju biznisa u BiH? Posjetite www.restart.ba __ :gut:
www.bih.rf.gd ___ :gut:

Avatar
Pita sirnica
Član
Postovi: 1418
Pridružen/a: 31 dec 2017 09:28

Re: Bošnjačka strategija

Post Postao/la Pita sirnica » 27 dec 2023 22:51

https://www.vijesti.ba/clanak/625179/ge ... ercegovine

Ovo je pozitivna stvar.

Borba traje...
B -> B -> B

Avatar
GospodinVeliki
Član
Postovi: 29
Pridružen/a: 18 aug 2020 03:11

Re: Bošnjačka strategija

Post Postao/la GospodinVeliki » 28 dec 2023 02:09

Pita sirnica je napisao/la: 27 dec 2023 22:51 https://www.vijesti.ba/clanak/625179/ge ... ercegovine

Ovo je pozitivna stvar.

Borba traje...
Odlična stvar, na svakom od nas je sada da naruči sebi jedan primjerak. Svaka kuća mora ovo imati, taman da nikad i ne otvorimo knjigu, otvorit će naša djeca.

Hvala na informaciji.

Jusuf Mehonjic
Član
Postovi: 14
Pridružen/a: 10 nov 2023 00:54

Re: Bošnjačka strategija

Post Postao/la Jusuf Mehonjic » 28 dec 2023 03:15

Konacno da se Bosnjacka historija pise perima Bosnjackih autora.
Sve pohvale za poduhvat. :zastava:

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Bošnjačka strategija

Post Postao/la atif » 06 feb 2024 22:02

Značajna presuda Vrhovnog suda Rg: Bošnjaci nisu uzurpatori vlastite imovine
Vrhovni sud Rg BiH


Nakon dvije godine pravne borbe Vrhovni sud Rg je ispravio nepravdu prema strankama koje su u postupku izlaganja nepokretnosti u ovom entitetu proglašene uzurpatorima samo na osnovu izjave pravobranioca.

Na ovaj način značajan dio imovine Bošnjaka u Rg je jednostavno preknjižavan i kao vlasnik je upisivan entitet.

Presudom Vrhovnog suda od 4. decembra 2023. godine u upravnom sporu po tužbi Safeta Ahmetovića iz Švicarske protiv Republičke uprave za geodetske poslove i imovinsko-pravne poslove Banja Luka uvažena je tužba i poništen osporeni akt, odnosno ranija presuda Okružnog suda Istočno Sarajevo.

- Ovo mnogo znači za sve povratnike u Rg, jer sam, vodeći ovaj postupak, primijetio da se bez dovoljno dokaza i činjenica upisuje Rg kao vlasnik određene imovine, a stranke se proglašavaju uzurpatorima. To se dešava samo na osnovu izjave pravobranioca, što smo isticali u raznim postupcima. Moram reći da je tu bilo mnogo žalbi i tužbi, a ova naša borba traje dvije godine i konačno svjedočimo jednoj pozitivnoj odluci Vrhovnog suda Rg koja je otklonila tu nepravilnost - kazao je za Agenciju MINA advokat Emir Kovačević koji je zastupao Ahmetovića u spomenutom sporu.

Značajno je spomenuti i to da je Vrhovni sud RS zaključio da upis u katastarskom aparatu koji odgovara stvarnom stanju i posljednjem posjedu na nepokretnostima u postupku izlaganja ima prioritet u odnosu na upis u zemljišno-knjižnu evidenciju.


- U praksi se dešavalo da, ukoliko bi komisija prilikom izlaganja nepokretnosti našla u tragovima, negdje iz 50-ih, 60-ih, da je to bila neka opštenarodna imovina, te parcele su odmah upisivane na Rg bez daljeg utvrđivanja činjenica i bez ikakvog postupka. U tom smislu se stranka proglašavala uzurpatorom vlastite imovine, bez obzira koriste te nekretnine i parcele dugi niz godina na način da su ih naslijedili od svojih predaka - pojasnio je Kovačević.

Ovo je prilika da, prema primjeru spomenutog predmeta, sve druge stranke kojima je na sličan način utvrđena uzurpacija, te Rg upisan kao vlasnik njihovih nepokretnosti, traže ponavljanje postupka, nakon čega će se utvrditi činjenično stanje.

- Prvo trebaju provjeriti šta piše u njihovim rješenjima. Ako su proglašeni uzurpatorima na osnovu izjave pravobranioca, imaju pravo pozvati se na ovu presudu i tražiti obnavljanje postupka, te utvrđivanje činjeničnog stanja. Bez obzira na to što je riječ o pravosnažnim rješenjima, stranka ima pravo tražiti da se postupak obnovi, jer je saznala za nove okolnosti koje mogu uticati na to da njihov slučaj bude drugačije riješen - poručio je advokat Kovačević

Prijedlog za ponavljanje postupka se podnosi nadležnom organu koji je donio prvostepenu odluku u subjektivnom roku 30 dana, a objektivni rok je pet godina.

(MINA)

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Bošnjačka strategija

Post Postao/la atif » 20 feb 2024 16:07

Čuvari Bosne sa Ogreševićem


Zaključeno je da se Bošnjaci sistemski ugnjetavaju i marginaliziraju u oba entiteta. U Federaciji BiH procese diktira HDZ-BiH i Zagreb, dok se Rs pretvara u dio Srbije, gdje Bošnjaci rapidno gube slobode i prava.

Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza, održao je sastanak s predstavnicima Udruženja građana Čuvari Bosne.

U skladu sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini neophodno je hitno izraditi plan koji će na demokratski način zaustaviti kršenje ustavnih normi i potkopavanje temelja naše države i državnosti, a čemu izvjesno vrijeme svjedočimo.

Kao udruženje koje artikulira stavove patriotskih snaga Ogreševiću je preneseno da se ovo pitanje može jedino tretirati kroz strogo držanje ustavnih normi koje su jasne, te uvažavanjem stavova svih parlamentarnih stranaka, kao i općih interesa naše države, a ne samo pojedinih političkih stranaka.

Kao lider stranke koja je među prvima otkrila i prepoznala podaničku politiku koalicije na državnom nivou i koja se odrekla pozicija i učešća u vlasti od NES-a se očekuje i nastavak principijelnog djelovanja do konačnog osnaživanja države BiH, čiji suverenitet kao i teritorijalni integritet ne smije biti doveden u pitanje, prenosi Patria.

Izražavajući zabrinutost zbog sve svjesnije i jače podjele BiH na dva entiteta, koji sve više postaju ekstenzije dvije susjedne države, od probosanskih stranaka se traži konkretnije djelovanje i odlučniji napori da se ovakav trend zaustavi.

Zaključeno je da se Bošnjaci sistemski ugnjetavaju i marginaliziraju u oba entiteta. U Federaciji BiH procese diktira HDZ-BiH i Zagreb, dok se Rs pretvara u dio Srbije, gdje Bošnjaci rapidno gube slobode i prava.

Ovo je neprihvatljivo i mora se hitno prekinuti. Ogrešević je podržao ideju Čuvara Bosne za razmatranje uvođenja obaveznog vojnog roka u Bosni i Hercegovini, kao i osnivanje srednje policijske škole, zbog adekvatnijeg i sveobuhvatnijeg školovanja policijskog kadra.

Također je zaključeno da je neophodno istrajati na sveobuhvatnoj izmjeni Ustava BiH koja bi prije svega uključivala implementacije presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura, te momentalno zaustavljanje derogiranja državnih institucija BiH.
https://politicki.ba/vijesti/cuvari-bos ... icem/48595

Avatar
Sahbaz
Član
Postovi: 274
Pridružen/a: 23 nov 2019 11:49

Re: Bošnjačka strategija

Post Postao/la Sahbaz » 24 feb 2024 11:16

"Zato preporučujem mladim bosanskim patriotima, da naravno u okviru zakona, ustava, onoga što je dopušteno, jačaju Bosnu i Hercegovinu... Od sebe samih, da budu sportisti, da uče da pucaju, da uče da se brane. I mi nikada nikoga napasti nećemo. Ali radi nas, a i radi onih koji bi mogli da nas napadnu, pa da slome zube kako im se desilo '92. godine, dobro da smo jaki. Mi smo jedan mali, ponosan narod, i moramo da budemo jaki da bi smo se odbranili."

Bakir Izetbegović 21.02.2024. izjava na Hayat televiziji.

"Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem."

Odgovorite