☑ Pravila foruma i savjeti

Neum

Moderator/ica: abu seid

beco
Član
Postovi: 13
Pridružen/a: 15 apr 2023 01:42

Neum

Post Postao/la beco » 03 maj 2023 13:03

Pozz svima.
Molio bih da ovdje stavimo sve informacije koje znamo a tiču se ljetovanja u Neumu.
Npr kontakt br, mali ili link pro BiH građana u Neumu tako da se kod njih uzme apartman.

Znamo li one pekare uz setnicu jeli drže naši ljudi(vidio sam pekarne i pekare)

U kojim restoranima jesti?

I jedan parking da drže naši, ili barem parking da daju pravi fiskalni račun da porez ide državi.

Može li se igdje obaviti namaz? I sl.
Hvala

Avatar
patriota
Član
Postovi: 267
Pridružen/a: 27 mar 2018 17:10

Re: Neum

Post Postao/la patriota » 03 maj 2023 13:31

Odlična ideja za promociju domaćih resursa! :respekt:

Samo treba imati na umu da je ovih dana HDZ blokirao račune bolnice u Konjicu, iako su dugovi pet puta manji neko od njihovog UKC u Mostaru.

Zato postoji mogućnost da targetiraju kontakte koje ovdje javno objaviš.

Pored ovoga u Neumu, solidna opcija je da se odsjedne kod naših ljudi u Stocu, pa ujutro za 30 minuta otići u Neum na kupanje i nakon kupanja nazad u Stolac. 😉

Stočani nisu baš za javno objavljivanje jer ih onda opštinari proganjaju. Ko želi neka se javi u PP pa ću proslijediti par kontakata.

Stolac ima i jako puno istoriskog sadržaja za obići, tako da je jako fino za večernje ture do Vidoške tvrđave, Daorsona, Begovine, itd...

A mesdžida i halal restorana sasvim dovoljno. :gut:
** Budi ruka koja BiH gradi, brani i hrani!!! ** :zastava:
Imate ideju o pokretanju biznisa u BiH? Posjetite www.restart.ba __ :gut:
www.bih.rf.gd ___ :gut:

Japod
Član
Postovi: 166
Pridružen/a: 08 maj 2021 18:12

Re: Neum

Post Postao/la Japod » 10 maj 2023 21:57

Ovo za Stolac ti je odlcna ideja.Kada na ljeto krenem kontaktirat cu te. U Stocu treba odsijedati i nasim ljudima placati.

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Neum

Post Postao/la atif » 07 jul 2023 21:19

Bošnjaci postave tablu na novi put gdje se skreće rabranima i džamiji a šokci to skinu.
Još nisu dobilo vodovod iako ostala sela na tom dijelu dobivaju.
Christian Schmidt posjetio jedinu džamiju u općini Neum koju su lokalne vlasti bile zapečatile
slika



Ezan u bh. gradu na moru: Zakazano otvorenje džamije Rabrani!

U subotu, 22. jula ove godine, s početkom u 11.30 u selu Rabrani kod Neuma bit će svečano otvorena mjesna džamija oko koje su se proteklih mjeseci vodile brojne polemike.

Naime, džamija koja duže od stoljeća svjedoči postojanje Bošnjaka u ovom kraju, našla se iznenada na udaru lokalnih vlasti u Neumu zbog podizanja munare. Džamija je bila zapečaćena, a prijećeno je i rušenjem. Nakon brojnih reakcija, reagirali su i predstavnici međunarodne zajednice.

Svečano otvorenje organizira Medžlis Islamske zjaednice Stolac, odnosno džemat Neum-Rabrani, a koji djeluju pri Muftijstvu mostarskom.

Lijepa vijest koju su potvrdili iz Medžlisa IZ Stolac sigurno će obradovati Bošnjake, muslimane Hercegovine, kako i sve one koji se nalaze na proputovanju, ili na ljetovanju, u bh. gradu na moru. Kao, naravno, i sve dobronamjerne ljude.

Inače, selo Rabrani se nalazi na području općine Neum, između Donjeg i Gornjeg Hrasna. Od Čapljine je mjesto udaljeno 34, od Stoca preko Bjelevića 18 kilometara.

Najveći istraživač baštine Bošnjaka Hercegovine, sakupljač historijske i rukopisne građe, arhivist, historičar i poliglota, rahmetli Hivzija Hasanedić (1915.-2003.) piše u svojem djelu Muslimanska baština Bošnjaka u južnoj (srednjoj) Hercegovini da u Rabranima postoji džamija za koju se misli da je sagrađena odmah nakon austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine 1878. godine.

Zadužbina je, dodaje Hasandedić, Tucakovića koji su jedini u ovom mjestu stanovali. Smajo Tucaković dao je kuću u vakuf pa je džamija na tom mjestu sagrađena. Imala je dimenzije oko 7x6x5 metara, bila je pokrivena krovom pod pločom. I bez munare.

Beg hadži Ibrahim Mehmedbašić iz Stoca dao je novčani prilog za izgradnju ove džamije. Upisana je u gr. ul. k.o. Donje Hrasno broj 227, kat. čest. 1485 i zaprema s podvorjem 64 kvadratnih metara.

Prvi imami ove džamije bili su braća Avdo i Alija Tucaković, a poslije Avdin sin Jusuf. Salih Aličić bio je imam ove džamije do 1937. do 1939. godine. Njega je na ovoj dužnosti naslijedio Mehmed Tucaković, i bio je posljednji stalni imam ove džamije.

Džamija je 1942. godine porušena, a obnovljena je tek 1962. godine. Od završetka Drugog svjetskog rata džamija nema stalnog imama i otvarala se samo preko ramazana kada bi imamsku dužnost u njoj vršili pretežno učenici Gazi Husrev-begove medrese. Za vrijeme stare Jugoslavije, sagrađen je 1936. kod džamije mekteb koji je, također. u toku II svjetskog rata djelomično srušen. On je odmah poslije rata opravljen i u njemu se klanjalo sve do obnove džamije 1962. godine.

Hasandedić bilježi da je Ali-paša Rizvanbegović, hercegovački vezir i valija, imao je kulu u Hrasnu. Na području Gornjeg i Donjeg Hrasna podignuto je za turske uprave nekoliko čardaka koji su bili vlasništvo muslimanskih porodica iz Ljubilnja i Stoca. Derviš-aga Grebo imao je 1284. hidž. godine (1867) čardak u Donjem Hrasnu. Svi ovi čardaci su srušeni za vrijeme Hercegovačkog ustanka 1875. do 1878. godine i danas im se, pisao je Hasandedić, "na nekoliko mjesta vide ruševine". Neki hadži Mahmud-aga iz Dubrava poklonio je 1080. hidžretske godine (1670) godine nekom siromahu Baliji baštinu u selu Mirilovići u nahiji Hrasno, u kadiluku Gabeli. Salih Hadžiosmanović je imao 1291. (1874) godine vinograd u Hrasnu...


"U Rabranima su do 1992. godine živjeli samo Tucakovići, kada su od strane vlasti samozvane hrvatske republike Herceg-Bosne iseljeni bez prava na povratak" navodi Hasandedić.

U Donjem Hrasnu su za turske uprave imali posjede: Behmeni, Čengići, Dizdari, Duranovići, Galešići, Gavranovići, Huskovići, Kadrići, Kapetanovići, Karabezi, Mehmedbašići i Tucakovići.

Hasan Tucaković živio je 1181. (1767) godine u Blagaju, a Mustafa Tucaković 1190. (1776) u Lokvama kod Čapljine.

U Gornjem Hrasnu u su živjeli: Galešići, Kasumačići i Sefe, koji su poslije II svjetskog rata iselili, prvi u Čapljinu, drugi u Dubrovnik, a treći negdje u Bosnu. A ostala je samo jedna porodica Elezovića.

U Donjem Hrasnu su živjeli Gušići, koji su se, također, iselili. U Hrasnu je postojao 1288. (1871) "gedik timar" od 1.400 akči i bio je vezan za vršenje mujezinske dužnosti u sultan Selimovom (Carskom) mesdžidu kod Starog mosta .
slika

Japod
Član
Postovi: 166
Pridružen/a: 08 maj 2021 18:12

Re: Neum

Post Postao/la Japod » 09 jul 2023 23:03

Cijeli Neum i područje općine Neum je do pred kraj 19.stoljeća bio u vlasništvu Bošnjaka, 1/1. Vrijeme je da vratimo nas grad i neumsko zaleđe.Nemam nista protiv nasih bivsih kmetova i njihovih potomaka koji su nam sto otimačinom sto kupovinom oteli zemlju ali mi Neum NE DAMO. Tablu za Rabrane ponovo postaviti i tako svaki puta kada je ustaše uklone.NEMA odustajanja. Svi moramo stati uz herojske Rabrane i Bosnjake Neuma. I nije u pitanju sad samo vodosnabdijevanje koje sa MORA rijesiti, vrijeme da krene masovnije naseljavanja Bosnjaka u grad Neum i da dole zivimo cijelu godonu a ne samo da se kupi nekretnina. Neum će postati vitalan i pravi grad kada vrati svoju bošnjačku većinu.

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41197
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Neum

Post Postao/la Jack » 10 jul 2023 00:10

Japod je napisao/la: 10 maj 2023 21:57 Ovo za Stolac ti je odlcna ideja.Kada na ljeto krenem kontaktirat cu te. U Stocu treba odsijedati i nasim ljudima placati.
To sigurno
Budala je covjek koji ce u po Stoca ici I davati Pare ustashama
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Neum

Post Postao/la atif » 28 jul 2023 12:17

Velika marsana u Neumu
U Neumu je jučer izbila masovna tučnjava u kojoj ima povrijeđenih i privedenih osoba, a dok je policija smirivala haotičnu situaciju, došlo je do saobraćajne nesreće, potvrdio je MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako navode iz MUP-a HNK u PS Neum je jučer prijavilo više građana da je u Ulici Franje Tuđmana došlo do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu od strane više osoba.

"U narušavanju javnog reda i mira učestvovali su S. M. (37) iz Neuma, M. M. (33) iz Živinica, A.T. (47) iz Visokog, R.P. (28) iz Stoca, S.B. (40) iz Neuma tučnjavom protiv S.D. (17) iz Stoca, M.M. (34) iz Neuma, A.Z. (25) iz Gračanice, M.B. (23) iz Neuma i T.P. (26) iz Gračanice. Lakše tjelesne povrede zadobili su M.A. i A.Z., a S.M. je zadržan u prostorijama Policijske stanice do otriježnjenja", navode iz MUP-a HNK.

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Neum

Post Postao/la atif » 28 jul 2023 12:25

Svečano otvorena džamija u Rabranima kod Neuma, reis poručio: "Stvar je u principu"

Adaptirana Tucakovića džamija u Rabranima kod Neuma, Medžlis Islamske zajednice Stolac, svečano je otvorena danas u prisustvu velikog broja vjernika.

Otvorenju džamije prisustvovali su reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muftija mostarski Salem-ef. Dedović, kao i brojni drugi zvaničnici iz vjerskog, društvenog, političkog, privrednog i javnog života u Bosni i Hercegovini, kao i diplomatskih misija i međunarodne zajednice.

"Došli smo iz svih krajeva Bosne i Hercegovine da damo podršku ovoj maloj, ali vrijednoj zajednici svakog našeg pomena i divljenja. Interesuje me samo ono što mi danas ovdje na ovom prostoru možemo naučiti na primjeru ove džamije i ovih ljudi. Vidite ovu džamiju ispred nas, ona je mala. U svijetu ima džamija koje mogu primiti hiljade klanjača. Ovdje nije stvar u kvadratima. Stvar je u principu, odbrana principa prava da budemo muslimani i da imamo džamiju. To je ono što je bitno ovdje, što možemo naučiti", naglasio je reisul-ulema.slikahttps://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... uma/505751#

Šokci pjene
https://www.hercegovina.info/vijesti/bi ... ja/215269/
RABRANI KOD NEUMA Svečano otvorena nelegalna džamija

Prolaznik
Član
Postovi: 438
Pridružen/a: 26 maj 2019 16:15

Re: Neum

Post Postao/la Prolaznik » 30 jul 2023 00:22

Bravo za Bosnjake Stoca (i Rabrani pripadaju medlisu Stolac). Stolac je najjaca bosnjacka sredina sto se tice povratka. Ne zarezuju Šokce ni 5%. Jos kad bi prestali glasati stogodisnjaci bilo bi i bolje...
Zanimljivo je bilo citati sokacke komentare na forumima vezano za ovu dzamiju. Prvo je bilo neodobravanje i bunt, onda kad je opstina stavila zutu traku poceli su prijetiti rusenjem i ismijavali kako je to 30 km od mora, beznacajno mjesto, kako ima bliza dzamiju moru u Višićima...
A onda kad su vidili da ih nasi ne fermaju, da su skinuli traku, da ih se ne boje, da su nastavili radove i najavili otvorenje dzamije... Joooj kakav je to plac i zapomaganje bilo :lol:

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41197
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Neum

Post Postao/la Jack » 30 jul 2023 03:10

Ocigledno je da su to bolesni ljudi
Gledao sam malo intervju s Draganom Jerkovicem ili Jurkovicem nacelnikom opstine Neum.
Lik je 10 puta spomenuo Drzavnu imovinu,lik je 10 puta spomenuo ilegalna dzamija.I rekao je da u tom selu zivi 7 Bosnjaka
Tolika mrznja iako Rabrani su blize Stocu nego Neumu od centra Neuma su udaljeni 30 km i daleko da uticu na neki turizam.Ili mozda je nacelniku krivo da opstina Neum nije opstina bez Dzamije tipa Posusje,Citluk,Siroki Brijeg i Grude pa je morao da toliko prica lazi i gadost

To je kljucna rijec ovdje.A to je patoloska mrznja,intelektualni patuljci.Lik nije znao da zakopca jaknu kako treba a teretana mu je strani pojam ovdje

I takvi ljudi su nazalost nacelnici nekih poskok opstina
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41197
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Neum

Post Postao/la Jack » 30 jul 2023 07:12

Prolaznik je napisao/la: 30 jul 2023 00:22 Bravo za Bosnjake Stoca (i Rabrani pripadaju medlisu Stolac). Stolac je najjaca bosnjacka sredina sto se tice povratka. Ne zarezuju Šokce ni 5%. Jos kad bi prestali glasati stogodisnjaci bilo bi i bolje...
Zanimljivo je bilo citati sokacke komentare na forumima vezano za ovu dzamiju. Prvo je bilo neodobravanje i bunt, onda kad je opstina stavila zutu traku poceli su prijetiti rusenjem i ismijavali kako je to 30 km od mora, beznacajno mjesto, kako ima bliza dzamiju moru u Višićima...
A onda kad su vidili da ih nasi ne fermaju, da su skinuli traku, da ih se ne boje, da su nastavili radove i najavili otvorenje dzamije... Joooj kakav je to plac i zapomaganje bilo :lol:
Pa,dobro
Treba se spremiti I kupiti 1000 litara vode Bosnjacima Rabrana

Za svaki slucaj
Jer ako onaj idiot iz Beca tako kaze
Onda mora da ce biti tako

Dzamija je zavrsena prica
Cak I onaj nacista je bio prisutan
Tako neko zatvaranje dzamije je nemoguce

Jedino se mozes tjesiti
😆 🤣 😂
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5846
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Neum

Post Postao/la Abidaga » 03 dec 2023 21:00


Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5846
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Neum

Post Postao/la Abidaga » 30 jan 2024 23:17

27.01.2024
Kompanija Bingo ulaže 30 miliona KM u Neum :zastava:
https://raport.ba/kompanija-bingo-ulaze ... e_vignette
Nakon što je sud donio odluku da se kompaniji Bingo omogući vlasništvo nad hotelom Zenit u Neumu, u bosanski grad na moru stiže velika investicija. Naime, Bingo je najavio da će u Zenit direktno investirati čak 30 miliona KM. Ovaj novac Bingo bi trebao uložiti u naredne tri godine. Također, kompanija je najavila zadržavanje postojećeg broja zaposlenih ali i zapošljavanje čak 72 nova radnika.

Odgovorite