☑ Pravila foruma i savjeti

Gasovod u BiH

Moderator/ica: abu seid

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Gasovod u BiH

Post Postao/la atif » 13 sep 2021 11:34

Jeli ovo poklapanje i otimacina i gasovoda prema brckom?

Završen gasovod u Rafineriji nafte Bosanski Brod
Rafinerija nafte Bosanski Brod završila je izgradnju gasovoda dužine 5,5 kilometara u koji je uloženo 4,9 miliona eura.

Anatolij Кaraljus, generalni direktor “Rafinerije nafte Brod” istakao je da je prirodni gas stigao u Rafineriju koja će ovaj energent, u prvoj fazi, koristiti isključivo za vlastite potrebe.

On je dodao da su završene pripremne radnje za puštanje u rad kotlovnice na gas. Uvođenjem ovog energenta postiže se važan pozitivan, ekološki efekat – smanjenje emisije štetnih gasova i to CO2 za 27 odsto i N2О za čak 83 posto.

Nakon što su pribavljene neophodne dozvole i licence, te ispunjeni svi zakonski uslovi Rafinerija je, ističe Karaljus, od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Vlade manjeg bh entiteta dobila upotrebnu dozvolu za gasovod sa blok ventilom i pripadajućim obilaznim vodovima i izlazom u okviru kompleksa Rafinerije nafte Bosanski Brod.

– Naredna faza je izgradnja postrojenja za proizvodnju komprimovanog gasa. Na taj način ćemo dobiti novi proizvod: komprimovani gas koji ćemo realizovati na benzinskim stanicama, kao i drugim potrošačima – najavio je Anatolij Кaraljus, generalni direktor “Rafinerije nafte Brod”.

Tehnički prijem gasovoda, za koji je utvrđeno da ispunjava sve uslove kako normativne, izgrađen u skladu sa propisima manjeg bh entiteta, tako i gradnje, korišten je materijal koji posjeduje odgovarajuće ateste, izvršio je UNIS institut koji je lider u pružanju usluga iz oblasti vršenje poslova tehničkog pregleda objekata, projektovanje, nostrifikacija, revizija tehničke dokumentacije, zaštita na radu, zaštita od požara i zaštita životne sredine.

Glavni izvođač radova bila je kompanija “Termoelektro” Brčko iz koje poručuju da je bio izazov da se uradi jedno ovakvo postrojenje jer su ovakvi projekti vrlo rjetki na našim područjima.
https://www.biznisinfo.ba/zavrsen-gasov ... nski-brod/

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Gasovod u BiH

Post Postao/la atif » 17 sep 2021 11:16

Evo grade i gasovod a bosnjaci spavaju!!!
Premijer manjeg bh entiteta Radovan Višković je rekao da je poruka predstavnika ruskog “Gasproma” da ostaju pri stavu da su spremni da ulažu u manji bh entiteta i da grade gasovod.

– Južni tok ruskog gasovoda koji je izgrađen u nešto izmijenjenoj varijanti i koji je došao do Srbije ide sada prema Mađarskoj. Mi smo sada na potezu da uradimo krak koji će od Bijeljine ići prema Banjaluci, Prijedoru i Bosanskom Novom – rekao je Višković za RTRS.

S obzirom da se radi o graničnoj liniji, kaže Višković, Savjet ministara, kada se za to steknu uslovi, treba da odredi kao kontakt tačku Bogatić, odnosno Novo Selo kod Bijeljine ili Pavlovića most gdje bi povezali manji bh entiteta i Srbiju.

Višković je naveo da je delegacija Vlade manjeg bh entiteta tokom posjete Sant Peterburgu imala razgovore i u drugoj kompaniji u vezi sa izgradnjom gasne elektrane u Zvorniku dva puta po 32 megavata.


Premijer manjeg bh entiteta je najavio da će ruski partneri ovih dana doći u Zvornik kako bi na licu mjesta snimili lokaciju za izgradnju gasne elektrane i dali tehničko rješenje u vezi sa tim.

Višković je rekao da je utečnjavanje gasa, koje bi se radilo u Zvorniku, investicija od 75 miliona KM, dok bi izgradnja gasne elektrane dva puta po 32 megavata bila investicija od 200 do 300 miliona evra, što je značajna investicija.

On je istakao da bi izgradnjom gasne elektrane potrošnja gasa u manjem bh entiteta bila povećana sa 50 na 200 miliona metara kubnih gasa na godišnjem nivou, čime bi cijena gasa za domaće korisnike bila znatno povoljnija.

Predsjednik Vlade je naveo da je za manji bh entitet prihvatljivo da “Gasprom” ima udio učešća u ovoj investiciji, jer bi na taj način manji bh entitet bio obezbijeđen ruskim gasom po akcijskim cijenama.

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Gasovod u BiH

Post Postao/la atif » 23 sep 2021 14:39

Svaka susa postavlja svoje cijevi po cejfu! O kakvih 300km oni pricaju i da je dozvolu za njih dala grad bjeljina?

Srbijagas dobio upotrebnu dozvolu za gasovod u Bijeljini
Kompanija Srbijagas dobila je danas od Gradske uprave Bijeljina rješenje o upotrebnoj dozvoli za gradski distributivni gasovod u dužini preko 300 kilometara, čime je zaokružila prvu veliku investiciju u rg, potvrdio je savjetnik direktora Srbijagasa Miloš Stevanović.

Stevanović navodi da je ostalo još da se dobije upotrebna dozvola za priključak na Šepku, nakon čega bi kompletan projekat mogao biti pušten u rad.

Ova investicija u koju je uloženo više od 20 miliona eura traje već 10 godina i u njenoj realizaciji je učestvovala uglavnom domaća građevinska operativa.

Stevanović kaže da postoje najave da će se graditi gasovod od Bijeljine do Banjaluke, paralelno sa izgradnjom auto-puta, koji uskoro treba da počne da se gradi iz pravca Rače ka Brčkom, piše info bijeljina.
https://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id ... +Bijeljini

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Gasovod u BiH

Post Postao/la atif » 24 sep 2021 15:43

Uvali nas olos i sbb u probleme!!

ALMIR BEĆAREVIĆ ZA "SLOBODNU BOSNU": Sarajevo je ostalo bez gasa zbog prelaska na Turski tok; ministar Džindić treba da se stidi, znao je da će se ovo desiti!
„Ovo je rezultat prelaska na Turski tok jer smo na starom pravcu snabdijevanja preko Mađarske imali smo fleksibilne uslove po pitanju narudžbi dnevnih količina gasa“, kaže gasni ekspert i nekadašnji savjetnik direktora BH-Gasa



Piše: Darko Omeragić

Desetine hiljada Sarajlija koji žive u 50.000 domaćinstava jutros je ostalo zaprepašteno nakon što njihove domove nisu zagrijali radijatori, iako je u Sarajevu hladno već danima. Razlog je nevjerovatan: Sarajevogas nije imao dovoljne količine gasa koje je trebao isporučiti Toplanama. Još veći šok je uslijedio nakon što je resorni ministar Nermin Džindić (SBB) izjavio u svom omiljenom dnevnom listu da je za sve saznao iz medija!?.

Gasni ekspert i nekadašnji savjetnik direktora BH-Gasa Almir Bećarević jedini je, između ostalog, i preko tekstova koji su izlazili na portalu „Slobodne Bosne“ upozoravao na crne scenarije koji bi se Bosni i Hercegovini, a prije svega Sarajevu kao najvećem potrošaču ovog energenta mogli desiti kao posljedica katastrofalnih poteza ministra Džindića i Uprave Energoinvesta na čijem je čelu Bisera Hadžialjević.

PRAVILI SE LUDI

Nakon jutrošnjeg zavrtanja gasa Sarajlijama koji se već danima mrznu u hladnim stanovima, Bećarević za „Slobodnu Bosnu“ kaže:

„Najbestidnije od jednog ministra je da u 11 ujutro kaže da je za sve saznao iz medija!?. Neka ga je stid i sram. Prije više od pola godina tadašnja uprava BH-Gasa na čelu sa Jasminom Salkićem pisala je ministru Džindiću i obrazlagala kompletnu situaciju i šta se može desiti prelaskom na Turski tok. Obrazlagali smo pitanje cijena gasa i pitanje dnevnih količina gasa koje troši Sarajevo. Tada smo najavili da se ovo može desiti i da se svi učesnici u gasnoj privredi pripreme za određenu situaciju kakvu smo jutros imali. Na to smo „dobili“ ismijavanje i iživljavanje koje i dan danas traje. Niko nam nije vjerovao i ovo je rezultat prelaska na Turski tok jer smo na starom pravcu snabdijevanja preko Mađarske imali smo fleksibilne uslove po pitanju narudžbi dnevnih količina gasa. Mađarsko tržište je najpotentnije tržište gasa gdje se može nabaviti gas na dnevnoj bazi. Ovaj pravac snabdijevanja preko Turskog toka, isključivo ruski gas, nema mogućnosti kupovine dodatnih količina gasa. Zato BH-Gas nije htio sa Gazpromom potpisati aneks 85 dok se ne vide sve negativne posljedice koje mogu proistaći iz jednog takvog aneksa. Taj aneks je potpisao Energoinvest i sada imamo ovakvu situaciju“, kaže Bećarević.

Naš sagovornik je prije nekoliko dana u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ govorio o problemima koje bi Sarajevo moglo imati ukoliko se nastave i realizuju aktivnosti koje je pokrenula sumska i njen premijer Radovan Višković koji je u Sankt Petersburgu dogovarao izgradnju gasne elektrane u Zvorniku. Paralelno s ovim Viškovićem aktivnostima i Federacija BiH je vukla poteze koji su ugrozili isporuku dovoljnih količina gasa za BiH, odnosno nisu uradili ništa konkretno da se diverzifikuje snabdijevanje gasom FBiH. No, ovo danas je vrhunac diletantizma:
TRAŽILI STE, SMRZAVAJTE SE!


„Šta će dalje biti? Ovi diletanti će valjda nešto uraditi, ali ja bi im preporučio da Italijane ne uvode na gasno tržište kao spasioce i da ne ide u Srbiju i kupuju gas iz gasnog skladišta jer ko će to platiti? U ovom trenutku, odgovorno tvrdim, cijena gasa od nove godine u FBiH mora biti veća za 25 do 40 posto. Znači, prelaskom na Turski tok smo, pored nedovoljnih dnevnih količina, od „nazovi stručnjaka“, dobili ono što sada imamo. Kao dokaz ću dati samo još jedan podatak: Neka Energoinvest odgovori na ovo: Dok je BH - Gas nabavljao gas od da li se ijednom u Sarajevu dogodoilo da nije bilo gasa za potrošače zbog nedovoljnih dnevnih količina? I sada kada su došli „strručnjaci“, odnosno oni koji su se bavili nekim drugim biznisima, a u gasu za njih niko nije čuo, dobili smo ovo što smo dobili ili što bi narod rekao „tražili ste, gledajte“. Ovo je sramota, a pogotovo je sramota ono što će se dešavati iza nove godine. Najveći krivci za ovo su Bisera Hadžialjević i Nermin Džindić jer su oboje upozoreni još oko nove godine, za šta imam i dokaze i o čemu smo obavijestili Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, da će se ova varijanta vjerovatno desiti. Rekli smo im i da će gas prelaskom na Turski tok drastično poskupjeti, a evo sada i Energoinvest stidljivo najavljuje poskupljenje od 20 posto, ali ja vam tvrdim da će poskupljenje ići od 25 do 40 posto. To je ono što su nam Džindić i Hadžialjević pripremili. Nad nama su se iživljavali i od nas pravili kriminalce, a Sarajevo su doveli u situaciju da bude talac“, rekao nam je Bećarević.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/21 ... esiti.html

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Gasovod u BiH

Post Postao/la atif » 06 nov 2021 21:31

Rg želi sporazum o novoj gasnoj interkonekciji
6.11.2021 05:03 | Indikator.ba
Premijer Rg Radovan Višković i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović razmotrili su tokom sastanka u petak u Banjaluci aktivnosti na pripremi međunarodnog sporazuma o novoj gasnoj interkonekciji koji bi trebali potpisati Savjet ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Srbije.

Iz Biroa Vlade Rg za odnose sa javnošću saopšteno je da je Višković ukazao da su predstavnici preduzeća "Gas RES" i "Srbijagasa" u martu ove godine potpisale sporazum zainteresovanih strana o izgradnji gasovoda Nova istočna interkonekcija Rg/BiH i Srbije na pravcu Bijeljina-Banjaluka-Prijedor-Novi Grad.

Vlada Rg i "Srbijagas" nastaviće realizaciju ovog projekta, posebno kada je riječ o određivanju kontakt tačke istočne gasne interkonekcije, dodaje se u saopštenju.
https://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id ... rkonekciji

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Gasovod u BiH

Post Postao/la atif » 04 dec 2021 22:48


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon sastanka u Moskvi sa generalnim direktorom Gazproma Aleksejem Milerom, kazao je da je dogovoreno da cijena gasa za bosanski entitet ostane ista.

- Cijena gasa za potrošače u bosanskom entitetu ostaje ista, kazao je Dodik iz Sankt Peterburga, prenosi RTRS.

- Mi ćemo imati istu cijenu gasa i peridu kako je to dobila i Srbija, do 31. maja. Nakon toga ćemo razgovarati. Naši potrošaći mogu računati na istu cijenu, bez obzira što je ona mnogo veća na svjetskom tržištu, 290 dolara - rekao je Dodik.

Dodik je kazao da je s Milerom razgovarano o izgradnji gasovoda od Rače do Banjaluke,

- Mi smo dok je još bio na dnevnom redu "Јužni tok" razgovarali o interkonekciji sa Srpskom, jednim autonomnim sistemom snabdijevanja Republike Srpske gasom, kako bi razvili tržište i kako bi dobili što veću energetsku sigurnost i efikasnost i bezbjednost kao što to rade svi u svijetu. Generalni direktor Miler je potvrdio svoja opredjeljenja i tome da ćemo zajedno raditi na projektima izgradnje gasovoda i izgradnje gasnih elektrana i da bi bilo dobro da inoviramo sve ranije dogovore i da kroz radne grupe stavimo na dnevni red, istiakao je Dodik.

Dodik kaže da nema pitanja koje bi moglo da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke.


- Sakupiću sve nadležne da sagledamo svu situaciju, dati hitne rokove što se tiče planske dokumentacije i informisati naše partnere - kaže Dodik

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Gasovod u BiH

Post Postao/la atif » 13 dec 2021 20:22


Na proljeće počinje gradnja gasovoda

Ministar energetike i rudarstva sumske Petar Đokić rekao je danas u Brčkom da je plan sumske da već na proljeće iduće godine počne izgradnja gasovoda, od Novog Sela u Bijeljini, te da bi išao definisanom trasom auto-puta i kroz teritoriju distrikta do Novog Grada.
Đokić je istakao da je veoma značajno što je Brčko distrikt izrazio spremnost da učestvuje u ovom projektu, jer će mu se na taj način obezbijediti energent budućnosti i energent koji daje sigurnost.


– Mi smo u kašnjenu tri decenije u pogledu gasifikacije u BiH u odnosu na Evropu koja prolazi kroz energetsku tranziciju. sumske biće spremna na svaki oblik saradnje po ovom pitanju. Mislim da će biti dobro da se u budućnosti sastanu predsjednici vlada oba entiteta sa saradnicima da razgovaramo o ovom i drugim projektima – rekao je Đokić na konferenciji za novinare poslije sastanka sa gradonačelnikom Brčkog Esedom Kadrićem i direktorom “Gasa sumske” Ljubom Glamočićem, prenosi Srna.

Đokić je istakao da je na sastanku bilo riječi i o snabdijevanju električnom energijom, kojom se distrikt dugi niz godina snabdijeva od sumske po povoljnoj cijeni, te da će tako biti do kraja ove godine, kao i u narednoj.

On je napomenuo da je na sastanku razgovarano i o mogućnostima izgradnje energetskih objekata, da su za to građani već zainteresovani, prije svega, za izgradnju solarnih elektrana.

– Gradonačelnik Kadrić je prihvatio da se o tom pitanju razgovara sa potencijalnim investitorima. Najavio je mogućnost da se podstiče izgradnja solarnih elektrana na kućama. U narednom periodu sumske će podsticati izgradnju novih energetskih objekata na drugim mjestima u sumske – rekao je Đokić.

Glamočić je podsjetio da je dužina gasovoda 335 kilometara, te da je ovim projektom predviđena gasifikacija svih većih mjesta, kako za potrebe privrede tako i domaćinstava.



– U toku je izrada studije izvodljivosti gasovoda. Tom studijom smo obuhvatili i distrikt Brčko. Prve rezultate očekujemo sredinom januara. Uradili smo mape puta i utvrdili da bi sredinom 2024. godine prvi potrošači gasa na ovoj liniji trebali da dobiju gas – dodao je Glamočić.

Kadrić je zahvalio Đokiću na angažmanu oko njegove uloge u snabdijevanju distrikta električnom energijom od sumske za ovu i narednu godinu, kao i na angažmanu oko izgradnje multifunkcionalnog objekta u brčanskoj Mjesnoj zajednici Grbavica.

On je napomenuo da će distrikt obezbijediti sve potrebne dozvole za izgradnju tog objekta, a početak finansira Vlada sumske.




Avatar
Pita sirnica
Član
Postovi: 1421
Pridružen/a: 31 dec 2017 09:28

Re: Gasovod u BiH

Post Postao/la Pita sirnica » 13 dec 2021 21:30

Gas = Energent budućnosti???? Hajde što ćete u to vjeruju ali nemojmo mi. Gas je energent u vremenu tranzicije. I da ima kompetentnih ljudi na relevantnim mijestima trebali bi daljnu investiciju u tom sektoru minimirat i taj stepen tranzicije preskočit.

Alternative za privatna domaćinstva su solar, vjetar, terme. Kud dalje, samo u ova tri sektora bi se moglo narednih 3-4 godine ostvarit 10-hiljada novi radnih mijesta. I eto ti transfer rudara u sigurne firme. Firme koje proizvode solarne panele, adaptere, priključke; peći za zemaljsko grijanje, priključke,... vjetrenjače se nemogu u Rep BiH proizvodit, ali se mogu kupovat, osoblje za održavanje. Čak i dijasporu uvest u taj posao. Ogroman broj vjetrenjača se gradi u malim sredinama u zadrugama, gdje svaki stanovnik kupi udio, gdje se zajednički proizvodi struja(I s time grijanje). + investicija s kojom se može zaraditi novac = Green money.
+ infrastruktuea za e-mobilnost


Budućnost proizvodnje struje nije više centralizovano nego decentralno/lokalno (u smislu cloud-a, da sada naidem u detalj). Uglavnom tako se stvara nezavisnost a ne ovisnost o nepotrebnom energentu. Sa ovom količinom struje može se dodatno kuhat i grijat , i to jeftinije I čišće.

Za industriju bi bilo dovoljno i liquid gas. I to u kombinaciji sa vodenikom. Tečni gas bi se morao i dalje uvoziti ali vodenik bi se mogao proizvodit u Rep BiH .
Prednost ove kobinacije jeste miješanje vodenika sa tecnim gasom ili ugljem ili koksom. Tako bih se realiziralo neutralni proizvodi ili ogromno smanjenje ugljik dioksida. Sto ce u bližoj budućnosti sve više biti važno, ne samo iz ekološkog vida, nego i iz ekonomskog.

Znači, za bližu budućnost, u to sam uvjeren, ima bolji alternativa nego da se zadužujemo za nešto zašto nema dugoročne budućnosti. A sa tim "ekološkim neutralnim tehnologijama" generirati bi nova radna mijesta koja bi kompenzirala gubitke u rudarstvu.

Zato = investicije usmijerit u tehnologije budućnosti i nezavisnost! I to jeftinije nego što se misli....

A kako to ide pokazuje Samsø, Danska. Veoma interesantno,.

B -> B -> B

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Gasovod u BiH

Post Postao/la atif » 21 dec 2021 20:17

https://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id ... +od+Rusije

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je većinom glasova na sjednici Prijedlog zakona o plinovodu Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska.

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Gasovod u BiH

Post Postao/la atif » 28 dec 2021 02:49

https://vijesti.ba/clanak/555544/novali ... cije-breze
Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas u Brezi da smatra da smo u BiH previše nervozno shvatili proces energetske tranzicije sa fosilnih goriva.

Nakon sastanka s općinskim načelnikom Vedadom Jusićem, Novalić je istakao da će i EU koristiti ugalj do 2050., što je dug rok.

- Mi trenutno ne možemo i nećemo bez uglja i već sam za medije izjavio da manje smrdi dim od uglja nego visoke evropske cijene koje mi ne bi mogli plaćati - poručio je Novalić i dodao da BiH ne želi izgubiti energetsku nezavisnost.

Naglasio je da će Vlada FBiH pomoći u projektu gasifikacije Breze i restrukturiranja rudnika uglja, te najavio podršku industrijskim zonama kako bi ta lokalna zajednica napravila kvalitetan pomak.

Načelnik Jusić je rekao da je za tu općinu prioritet rješavanje problema centralnog grijanja koje sada ne radi, te da je dugoročno rješenje u gasifikaciji.

Potcrtao je da je Breza ovisna o rudniku uglja koji zapošljava više od trećine radno sposobnog stanovništva, što bi kroz restrukturiranje trebalo biti smanjeno.

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Gasovod u BiH

Post Postao/la atif » 19 jun 2022 02:09


atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Gasovod u BiH

Post Postao/la atif » 06 sep 2022 22:06

Šta ovo znači za domovinu i koliko džikani su ovim navukli bošnjake? Zašto Fadil i ekipa nisu tražili paritet i da se isto gradi preko varcar vakufa za krajinu???
Dogovorena trasa autoputa i gasovoda kroz Brčko

Samo nekoliko dana nakon što je ozvaničen početak radova na izgradnji autoputa Vukosavlje-Brčko, na sastanku Vojina Mitrovića, ministra saobraćaja i komunikacija BiH sa nadležnima šumske i Federacije BiH, postignut je dogovor u vezi sa trasom auto-puta kroz Brčko distrikt.
https://www.biznisinfo.ba/dogovorena-tr ... roz-brcko/

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Gasovod u BiH

Post Postao/la atif » 30 jun 2023 21:27

https://politicki.ba/politika/zasto-sto ... cija/34981

Problem je Dragan Čović i njegovi lični (finansijski) interesi!

Južna interkonekcija je krak plinovoda koji u Evropu donosi ovaj vitalni energent koji nije ruskog porijekla.

U vremenima kada Zapad privodi kraju svoju ovisnost od ruske nafte i plina, Južna interkonekcija pojavljuje se kao politički, sigurnosni, ekonomski pa i kulturološki imperativ!

slika

Avatar
Pita sirnica
Član
Postovi: 1421
Pridružen/a: 31 dec 2017 09:28

Re: Gasovod u BiH

Post Postao/la Pita sirnica » 13 jul 2023 13:37

Njemačka će 11500 km gasovod za vodenik upotrebljavat. To je prvi plan za preusmijerenje sa prirodnog gasa na vodenik.

Sta je veoma interesantno više od 50% gasovoda će biti od postojeceg za prirodni gas. Tu će se morate uraditi neki updates I servis (starije pumpe I ventile zamijeniti).

I ovo je upravo za Rep BiH od strateškog značaja! Tu bi mogle bh firme da preurede i bh gasovod i pripremit ga za vodenik. Teška industrija jedva čeka Tu ponudu.
Može se krenut i u planiranje tvornice za proizvodnju vodenika u Tuzli.

Najnovije načine proizvodnje vodenika su nevjerovatnih 680x efikasnije od sadašnjeg standarda.

Dodatna struja za proizvodnju Može se adaptirati kroz nove vjetrenjače.

I tu je Njemačka potpisala koncesiju za 4 parka u sjevernom i baltičke moru s jačinom od nevjerovatnih 7000 mwh kapaciteta.

To nam sve ukazuje da je južna i istočna konekcija suvišne i da nas prave ovisne od tuđih.
Samo za onih ca 250 mil km za te neke konekcije moglo bih se pokrenuti proizvodnja vodenika u Tuzli.
B -> B -> B

Avatar
Pita sirnica
Član
Postovi: 1421
Pridružen/a: 31 dec 2017 09:28

Re: Gasovod u BiH

Post Postao/la Pita sirnica » 14 jul 2023 20:03

https://www.google.com/amp/s/efahrer.ch ... layout=amp

Vodenik će se u budućnosti moći čak kao struja na krovu proizvoditi kao struja.
Do 250 l vodenika s jednim panelom. Trajat će još 2-3 godine dok se pođu prodavati. Ali u tom segmentu se toliko istražuje, da se u zadnjih 18 mjeseci ostvarilo napretka, više milestones nego zadnjih 30 godina.
Kada prpa uhvati onda se može!

Ja apeliram da TK aplicira kredit i nepovratna sredstva za vodenik. Ovo može samo dobro da se završi.
B -> B -> B

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Gasovod u BiH

Post Postao/la atif » 30 okt 2023 22:53

Kreće posukupljenje gasa. Trojka, kradze i seperatisti blokirali gradnju juzne drzavne interkorekcije a dali zeleno svjetlo na novu istocnu drzavnu interkonekciju.

https://faktor.ba/vijest/bugarska-uvela ... inu/214570

Odgovorite