☑ Pravila foruma i savjeti

Reforme ustava

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5846
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Reforme ustava

Post Postao/la Abidaga » 14 apr 2019 23:14


Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Reforme ustava

Post Postao/la Zmaj » 29 apr 2019 18:31

NESTANAK genocidne - NAJAVA DOKUMENTARNOG FILMA "GENOCID I KAZNA" (IML TV)
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Reforme ustava

Post Postao/la Zmaj » 21 aug 2019 13:04

EU NE POZNAJE POJAM KONSTITUTIVNOSTI NARODA, JE LI VRIJEME DA U BIH SVI IMAJU JEDNAKA PRAVA?
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Reforme ustava

Post Postao/la Zmaj » 04 sep 2019 21:57

Vrijeme je za izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, smatra Palmer.

Poručuje da Dejtonski sporazum nikada nije bio zamišljen kao fiksni, već kao okvir koji se mijenja. Mišljenje stručnjaka je da sporazum ne može ostati nepromijenjen, s obzirom na procese koji predstoje ovoj zemlji na putu ka Evropskoj uniji.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Reforme ustava

Post Postao/la Zmaj » 16 sep 2019 11:11

BiH hitno mora krenuti u izmjene Izbornog zakona, poručili su prvi ljudi SDP BiH i SBB-a.

Jedno od prioritetnih rješenja trebalo bi biti i uvođenje vanrednih izbora. Tako će, kažu iz SDP-a, na prvoj sjednici u Parlamentu zatražiti hitne izmjene kako ne bismo na lokalnim izborima imali scenarij iz prošle godine. Izmjene Izbornog zakonodavstva test su za sve strane.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Reforme ustava

Post Postao/la Zmaj » 23 sep 2019 11:06

Aprilski paket ponovo pred parlamentarcima: Hoće li BiH napokon dobiti jednog predsjednika

Pred državnim parlamentarcima uskoro će se naći prijedlog ustavnih promjena poznatiji kao "Aprilski paket". Riječ je o izmjenama kojim se u bh. sistem uvodi funkcija jednog predsjednika države, ali i funkcija državnog premijera. Prijedlog ustavnih promjena u proceduru će uputiti Klub zastupnika SDP-a BiH.
S obzirom na to da se posljednjih dana u centralama bosanskohercegovačkih političkih stranaka intenzivirala priča o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine, Klub zastupnika SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odlučio je da ovu priču vrati u okvire državnih institucija. Odnosno, u Parlamentarnu skupštini BiH koja u konačnici jedina ima ovlasti da mijenja Ustav BiH.

Šef Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović rekao je na današnjoj konferenciji za medije kako se od razgovora o uspostavi vlasti odjednom došlo do priče o ustavnim promjenama.

"To se desili preko noći jer jučer je Godišnji nacionalni plan (ANP) bio glavna tema. Onda smo se probudili i odjednom glavna tema nisu ni ANP, ni formiranje vlasti već izmjene Ustava BiH. Postoje dvije opcije, ili je ANP dogovoren pa smo prešli na teže teme ili su odustali od ANP-a", rekao je Magazinović.

Kako kaže, oni koji su na vlasti diktiraju politički tempo i teme koje će se naći na dnevnom redu, a njihova odluka je da se bave promjenama Ustava BiH. Posebno je istakao da je ovo prva parlamentarna većina koja nije uspjela ni da formira Vijeće ministara BiH, ali bi da mijenja Ustav BiH.

"Mi iz SDP-a imamo poruku za njih, a ona glasi: Ustav BiH ne mijenja ni Glavno vijeće HNS-a, ni Sabor SNSD-a, a ni Kongres SDA. Ustav se jedino može mijenjati u Parlamentarnoj skupštini BiH. Svi oni odlično znaju procedure za promjenu Ustava BiH što znači da svjesno razgovore o ustavnim promjenama izmještaju iz institucija BiH", kazao je Magazinović.

U ime SDP-a pozvao je stranke koje čine parlamentarnu većinu da opismene svoje prijedloge i upute ih u parlamentarnu proceduru, a međunarodnu zajednicu pozvao je da prestane s praksom ohrabrivanja vaninstitucionalnog djelovanja.

"Da bi im pokazali kako se to radi, mi ćemo u proceduru uputiti amnadmane na Ustav BiH. Ovaj set amandmana na Ustav BiH javnosti je poznat kao Aprilski paket. Zašto Aprilski paket? Zato što je to jedini paket ustavnih promjena koji je u proteklih više od 20 godina usaglašen i podržan od svih. I od Milorada Dodika, i od Dragana Čovića i od Bakira Izetbegovića i od Branislava Borenovića i od Mirka Šarovića i od Nermina Nikšića, ali i čitave međunarodne zajednice", rekao je Magazinović.

Podsjetio je da oni koji su bili protiv Aprilskog paketa danas više ne postoje na političkoj sceni ne bježeći od toga da su možda neki u međuvremenu i promijenili mišljenje o Aprilskom paketu, ali da to ne mijenja činjenicu kako se niko ne može nazvati izdajnikom jer podržava ove promjene Ustava BiH.

Objasnio je da je suština prijedloga koji je ranije usaglašen između HDZ-a, SNSD-a, SDS-a, SSDA, SDP-a i PDP-a jačanje kapaciteta PSBiH, transformacija uloge Doma naroda PSBiH, uspostavljanje kataloga vitalnog nacionalnog interesa, definisanje raspuštanja PSBiH, uvođenje funkcije predsjednika i potpredsjednika BiH koji se biraju u PSBiH, jačanje ovlasti predsjednika i Predsjedništva BiH, uvođenje mogućnosti njihove smjene, jačanje uloge premijera BiH (predsjednika Vijeća ministara BiH) i jačanje uloge Vijeća ministara BiH.

"Jedno je sigurno, u ovom prijedlogu niko nije izdajnik jer su ga svi pisali i ranije podržali. Priču o ustavnim promjenama vraćamo u PSBiH", kazao je Magazinović dodajući da je SDP u januaru 2018. godine pripremio "Ustav Republike Bosne i Hercegovine" te da nije isključeno da će se i ovaj prijedlog u budućnosti naći pred državnim parlamentarcima.

Aprilski paket u Parlamentarnoj skupštini BiH oboren je 2006. godine zahvaljujući glasovima zastupnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu na čijem čelu se nalazio Haris Silajdžić.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Reforme ustava

Post Postao/la atif » 24 sep 2019 15:02

Sa usvojenim aprilskim paketom država BiH danas ne bi imala Predsjedništvo BiH niti Parlamentarnu skupštinu
Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta u ime ove političke organizacije, povodom prijedloga grupe zastupnika Parlamentarne skupštine BiH da se ponovo razmatra “aprilski paket” ustavnih promjena iz 2006. godine dao je sljedeću izjavu za javnost:”Iako je prijedlog grupe zastupnika da reaktivira davno politički mrtav aprilski paket ustavnih promjena, dominantno populističke motivacije i posljedica njihove neinventivnosti, zbog javnosti važno je istaći da sami predlagaći nisu dovoljno upoznati sa svim odredbama i detaljima prijedloga navedenih ustavnih promjena.

Da je kojim slučajem navedeni paket takvih ustavnih promjena usvojen i danas na snazi, u postojećoj političkoj konstalaciji odnosa ne bi postojale institucije države BiH, Predsjedništvo, Vijeće ministara pa ni aktuelni sastav Parlamentarne skupštine koji bi bio raspušten još prije tri mjeseca.

Ponuđeni aprilski paket nike obezbjeđivao kontinuitet postojanja i djelovanja organa države BiH, Predsjedništva i Parlamentarne skupštine nego samo kontinuitet institucija entiteta.

Aprilski paket pored niza neprihvatljivih rješenja, pogubnih za budućnost države BiH nudio je sva rješenja ustavnih blokada entiteta koje i dana s postoje a istovremeno je predviđao prestanak mandata OHR-a i oslobađanja odgovornosti međunarodne zajednice za funkcionisanje “frankenštajnski” ustrojene dražave BiH u Dejtonu.

Između ostalog predviđano je raspuštanje Predsjedništva dražave BiH prije izbora i izbor novog posrednim putem u Parlamentu BiH dok bi izbor npr. Predsjednijka manjeg bh. entiteta bio provođen direktnim glasanjem građana ovog dijela BiH.

Bošnjački pokret poziva sve političke stranke , akademsku zajednicu, prominentne pojedince iz kulturnog, vjerskog života BiH da se zajednički angažujemo na iznalaženju ustavnih rješenja RBiH kao građanske države, buduće članice NATO-a i EU na principima međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i ustavnim rješenjima demokratskih zapadnih država a ne propalim rješenjima iz prošlosti.
Bošnjački pokret/PRESS

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Reforme ustava

Post Postao/la atif » 01 okt 2019 11:52

O cemu on prica?

Na našoj Livadi proglasimo Republiku Bosnu i Hercegovinu!

https://radovanovicborislav.blogspot.co ... bliku.html

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Reforme ustava

Post Postao/la Zmaj » 09 dec 2020 20:58

BiH izgubila još jedan spor u Strazburu: Sud presudio u korist Svetozara Pudarića

Nakon što je u aprilu 2019. godine Evropski sud za ljudska prava pokrenuo postupak po tužbi Svetozara Pudarića danas je objavljena i konačna presuda po kojoj se tužba uvažava te je tako Bosna i Hercegovina još jednom u nizu izgubila tužbu protiv svojih građana.
Naime, Pudarić je tužio državu BiH jer se kao Srbin iz Federacije nije mogao kandidirati za člana Predsjedništva, što je sud ocijenio kao diskriminaciju, još jednu u nizu.

Ovakva presuda je bila očekivana i zbog činjenice da je isti sud ranije u predmetu "Pilav" presudio protiv države BiH koja Bošnjaku iz entiteta RS ne dozvoljava da se kandidira za člana Predsjedništva BiH.

Evropski sud za ljudska prava na čelu s predsjednikom Timom Eickeom te članovima Farisom Vehabovićem i Pere Vilanovim, donio je odluku kako se tužba pokojnog Svetozara Pudarića, člana SDP-a BiH i bivšeg potpredsjednika Federacije, prihvata te je na taj način Bosna i Hercegovina izgubila još jedan slučaj kojim je potvrđen diskriminatorni odnos prema građanima ove države.

Advokat Nedim Ademović, koji je zastupao Svetozara Pudarića u ovom slučaju, potvrdio je za Klix.ba kako je presuda donesena te objasnio šta ovaj slučaj za BiH može značiti u budućnosti.

"Svi građani moraju imati jednaka prava, a Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da to nije slučaj jer se ne dozvoljava Srbima s teritorije Federacije BiH da se prijavljuju za člana Predsjedništva BiH. Odbrana BiH nije prihvaćena kao opravdana. Evropski sud je utvrdio da Ustav BiH mnogobrojne građane diskvalificira od mogućnosti participacije u političkom životu. Ovo je još jedna u nizu odluka kojom je potvrđeno da je Ustav Bosne i Hercegovine deficitaran u pogledu evropskih standarda i očekuje se od države da i ovu presudu implementira", izjavio je Ademović.

Presuda "Pudarić" nije prva koju je Bosna i Hercegovina izgubila, ali je specifična po tome što je ovo presuda u kojoj je jasno naznačeno kako su u diskriminatornom položaju apsolutno svi građani Bosne i Hercegovine, a ne samo manjine.

"Jedna presuda je dovoljna da se Ustav promijeni. Presudama Sejdić-Finci, slučajem Zornić i drugim, Ustav BiH se morao mijenjati. Međutim ova presuda prema mom mišljenju potvrđuje da nisu diskriminirani samo pripadnici Ostalih, već da koncept Dejtona danas više nije opravdan. Tu matricu moramo napustiti i omogućiti političku ravnopravnost svim građanima Bosne i Hercegovine", zaključio je Ademović u razgovoru.

Podsjetimo, Svetozar Pudarić podnio je tužbu Evropskom sudu za ljudska prava sredinom 2019. godine zbog onemogućavanja da se aplikant iz reda srpskog naroda s prebivalištem na teritoriji Federacije BiH prijavi kao kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5846
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Reforme ustava

Post Postao/la Abidaga » 25 jan 2021 22:20


atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Reforme ustava

Post Postao/la atif » 26 jan 2021 15:13

PRIJEDLOG SKROZ NA MJESTU: Džaferović traži ocjenu ustavnosti zakona o tehničkim propisima Rg-a.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je danas Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima Rg („Službeni glasnik Rg“br. 98/13), s prijedlogom da se navedeni zakon ukine.

Navedeni zahtjev se odnosi na neusklađenosti odredbi osporavanog zakona s odredbama Ustava Bosne i Hercegovine koje se odnose na uspostavu jedinstvenog tržišta na cijeloj državnoj teritoriji, ljudska prava i osnovne slobode, međunarodne standarde i nediskriminaciju. U zahtjevu za ocjenu ustavnosti se, između ostalog, naglašava da je Zakon o tehničkim propisima Republike Srpske u suprotnosti s državnim Zakonom o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju usklađenosti te da se njime uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture kvaliteta.

Njegovim odredbama ignorišu se propisi i standardi na nivou Bosne i Hercegovine, razgrađuje njeno unutrašnje tržište i različito tretiraju prava građana na način da se daje prednost pravnim osobama registrovanim na teritoriji entiteta Rg. Djelotvorno sredstvo za osiguranje prava na slobodu kretanja roba i usluga, slobodnu tržišnu privredu u Bosni i Hercegovini, zabranu diskriminacije i uspostavu funkcionalnog ekonomskog poretka jeste uklanjanje propisa koji to onemogućava.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/18 ... nosti.html

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Reforme ustava

Post Postao/la Zmaj » 03 mar 2021 14:57

Kurtćehajić: ''Da sam se ja pitao davno je trebala biti pokrenuta ova inicijativa.''
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Reforme ustava

Post Postao/la Zmaj » 27 okt 2021 15:09

Ustavni sud BiH je utvrdio: Članovi Predsjedništva BiH nisu predstavnici naroda, već građana

Dolaskom izaslanika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU) Matthewa Palmera i Angeline Einchorst intenzivirana je rasprava o izmjenama Izbornog zakona. Povodom posljednjih poruka važno je naglasiti šta Ustavni sud BiH kaže o tome koga predstavljaju članovi Predsjedništva.

Govoreći o svom gledištu, Palmer je kazao da cilja na "novi izborni okvir u BiH koji bi podržavao ambicije zajednice bosanskih Hrvata da budu pravično i adekvatno zastupljeni u svim institucijama vlasti".

Slične poruke poslane su i sa sastanaka Milorad Dodik - Zoran Milanović u Zagrebu te Aleksandar Vučić - Dragan Čović u Beogradu.

Iz Milanovićevog kabineta rečeno je da je cilj osigurati "ostvarenje legitimnog predstavljanja sva tri konstitutivna naroda u skladu s Dejtonskim sporazumom". Također, Vučić je nazvao Čovića "predstavnikom hrvatskog naroda".

S obzirom na to da je naglasio i da će se fokusirati na Predsjedništvo, evidentno je da Palmer, barem u određenoj mjeri, dijeli ideju HDZ-a BiH da je potrebno osigurati "legitimno predstavljanje".

U reakcijama probosanske javnosti istaknuto je da bi promjene koje najavljuje Palmer bile protivne presudama Evropskog suda za ljudska prava, u nizu slučajeva, u kojima je konstatovano da je prisutna diskriminacija.

Međutim, suštinski problem izmjena koje najavljuje Palmer nije samo u tome. Problem je što takve izmjene nisu u skladu ni sa samim Dejtonskim ustavom.

Naime, Ustavni sud je utvrdio da članovi Predsjedništva nisu zamišljeni kao (legitimni) predstavnici naroda, već građana.

U odluci Ustavnog suda iz 2000. godine (III djelimična odluka u slučaju br. U5/98) stoji da članove Predsjedništva BiH ne biraju pripadnici samo jednog naroda, već svi građani u njihovoj izbornoj jedinici.

slika

U paragrafu 65. Ustavni sud kaže: "Striktna identifikacija teritorije i određenih etnički definisanih članova institucija Bosne i Hercegovine, s ciljem predstavljanja određenih konstitutivnih naroda, nije čak ni usklađena s pravilima o kompoziciji Predsjedništva BiH, kako su naznačena u članu 5, paragraf 1."

Zatim Ustavni sud podsjeća na odredbe Ustava: "Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno s teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno s teritorije genocidne tvorevine".

"Ne smije se zaboraviti da Srbin - član Predsjedništva BiH, naprimjer, nije izabran samo glasovima glasača koji su u etničkom smislu Srbi, već glasovima svih građana genocidne tvorevine bez određene etničke pripadnosti. On, dakle, ne predstavlja genocidne tvorevinu kao entitet, niti srpski narod, već sve građane genocidne tvorevine kao izborne jedinice. Isto važi i za Bošnjaka i Hrvata kao članove koji su izabrani iz Federacije", zaključuje Ustavni sud BiH.

Ovaj zaključak Ustavnog suda ima epohalan značaj, jer potpuno poništava tezu da je "legitimno predstavljanje" obaveza po Dejtonskom ustavu.

Ustavni sud je, za razliku od političkih lidera (Vučić, Milanović, Dodik, Čović), ovlaštena instanca za tumačenje Dejtonskog ustava i njene odluke su obavezujuće, za razliku od političkih interpretacija.

Ukoliko bi se, suprotno ovoj odluci Ustavnog suda, kroz Izborni zakon unosio sistem legitimnog predstavljanja u Ustav, to bi bile suštinske izmjene Ustava BiH, a ne ograničene, kako sugeriše Palmer.

Ovu apelaciju je još 1998. godine Ustavnom sudu BiH podnio Alija Izetbegović za ocjenu usaglašenosti Ustava FBiH s Ustavom BiH. Zahtjev je naknadno dopunjen kada je podnosilac zahtjeva naveo koje odredbe ustava entiteta smatra neustavnim.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Reforme ustava

Post Postao/la atif » 27 jan 2022 03:32






Početna BiH Licence za prevoznike iz šumske posvađale ministarstva



Prevoznici iz šumske koji obavljaju međunarodni transport suočeni su sa problemom jer njihove licence koje izdaje Ministarstvo saobraćaja i veza šumske ne priznaje Ministarstvo transporta i komunikacija BiH.

Problem sa licencama datira od 2010. godine kada je tadašnji ministar komunikacija i transporta donio Pravilnik o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača, kojim se u tom trenutku onemogućio rad u međunarodnom saobraćaju prevoznicima iz šumske koji imaju entitetske kartice.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport šumske, kazao je da se prevoznici susreću sa problemom da svakodnevno dobijaju rješenja da u roku od 60 dana obnove licence koje već posjeduju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


“Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH prevoznici iz šumske svakodnevno dobijaju rješenja da one licence koje smo dobili od Ministarstva saobraćaja i veza šumske više ne vrijede, nego da moramo dobijati dozvole na nivou BiH. Mi smo već štrajkovali protiv ovoga i ne želimo da se tako nešto desi. Nemamo ništa protiv licence na nivou BiH, ali da svu potrebnu dokumentaciju predajemo u republičko ministarstvo, a ne da zbog toga idemo u Sarajevo i čekamo u redovima na milost i nemilost kako bismo dobili licencu”, pojasnio je Grbić.

Prema njegovim riječima, prevoznici su već reagovali prema nadležnim institucijama te još nisu dobili nikakav odgovor.

“Ukoliko ne bude reakcije od republičkog ministarstva, mi ćemo se pobuniti i nećemo to dozvoliti. Ako ne bude moglo biti dijaloga, onda ćemo putem blokada, jer ne želimo da idemo u Sarajevo po licencu. Ovaj zakon je donesen ima 15 godina i mi nemamo ništa protiv njega, ali uvijek smo mogli ovaj problem rješavati preko republičkog ministarstva i ne vidimo sad zbog čega je odjednom nastao problem. Mi pretpostavljamo da se tu radi o revanšizmu što političari iz RS ne učestvuju u radu zajedničkih institucija, ali što mi zbog toga moramo ispaštati? Ponavljam da mi nemamo ništa protiv licence na nivou BiH, ali da iz Banjaluke rješavamo potrebnu dokumentaciju”, naglasio je Grbić.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH su rekli da prema Zakonu o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu domaći prevoznik može obavljati međunarodni prevoz ako posjeduje licencu za obavljanje te vrste djelatnosti koju izdaje ovo ministarstvo.

“Takođe, ako domaći prevoznik, između ostalog, ispunjava i uslove evropskih propisa u pogledu tehničke opremljenosti, stručne osposobljenosti, finansijske sposobnosti u koju ne ulaze vrijednosti osnovnih sredstava, nepostojanja pravomoćne izrečene zabrane obavljanja djelatnosti i drugih uslova utvrđenih zakonom i međunarodnim pravima”, dodaju u ovom ministarstvu.

Kako su istakli, prema važećem zakonu koji je usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, jedina licenca koja važi za međunarodni transport je ona koju je izdalo ovo ministarstvo te je ono nadležno za međunarodni transport.

“Kantonalne licence i licence izdate od entiteta šumske važe za saobraćaj unutar Bosne i Hercegovine. Takođe, potrebno je istaći da licence za obavljanje međunarodnog transporta koje je izdalo Ministarstvo imaju rok važenja 10 godina”, naveli su iz ovog ministarstva.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza šumske kazali su da su prevoznici 2010. godine zbog ovog problema blokirali granične prelaze, a institucije šumske ih podržale, te je nakon višednevnih razgovora postignut dogovor da se zajednički radi na novom pravilniku kako bi prevoznici s entitetskim licencama mogli obavljati prevoz u međunarodnom saobraćaju.

“Međutim, 2017. godine MKT BiH je svojim postupcima ponovo onemogućio rad prevoznicima. Tada je na našu inicijativu Vlada šumske pozvala MKT BiH da omogući rad prevoznicima sa važećim entitetskim licencama i stavi van snage sporni pravilnik i pristupi izradi novih akata”, naveli su u Ministarstvu saobraćaja i veza šumske.

Između ostalog, ističu da je Ministarstvo transporta i komunikacija BiH 2017. godine obavijestilo Graničnu policiju BiH da entitetske licence vrijede za obavljanje međunarodnog prevoza putnika i robe.

“Granična policija postupa po navedenom aktu te prevoznici s entitetskim licencama nesmetano obavljaju međunarodni drumski prevoz putnika i robe, jer još nije donesen zakon o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu”, pojasnili su u resornom ministarstvu.

Dodaju da u posljednjih šest mjeseci inspektori MKT BiH preduzimaju mjere protiv prevoznika iz šumske te im usmeno saopštavaju da entitetske licence ne vrijede u međunarodnom drumskom saobraćaju, pa izdaju rješenja kojim im naređuju da pribave njihove licence.

“Prema važećem zaključku Savjeta ministara BiH, entitetske licence za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika i robae važe u međunarodnom drumskom prevozu. Vlada šumske i Ministarstvo saobraćaja i veza će, kao i do sada, preduzimati sve neophodne aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi obezbijedili nesmetanu primjenu licenci izdatih od strane Ministarstva saobraćaja i veza i zaštitili prevoznike iz šumske u obavljanju njihove djelatnosti”, zaključili su iz Ministarstva saobraćaja i veza šumske.


atif
Član
Postovi: 6257
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Reforme ustava

Post Postao/la atif » 05 feb 2022 03:17

https://politicki.ba/vijesti/nastavlja- ... jevu/21028


Nastavlja se izborna reforma: Eichhorst i Palmer uskoro opet u Sarajevu?


"Rok je nekad do 18. februara. Tada pisani prijedlog treba otići prema Parlamentu BiH, nakon čega slijedi javna rasprava, te glasanja. Za prolaz dogovora treba 28 ruku u Predstavničkom domu bh. skupštine. Neke od tih ruku morat će se naći među strankama koje su bojkotirala Neum i na tome se intenzivno radi".

Već naredne sedmice mogao bi se održati sastanak političkih lidera stranaka na kojem bi se pokušalo postići konačni dogovor o reformi Izbornog zakona i izboru članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije, saznaje Politicki.ba.

Kako nam je rečeno, postoji (rastuća) šansa da se u narednih desetak dana u Sarajevu ponovo pojave Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske odnose (EEAS) i Matthew Palmer, specijalni izaslanik State departmenta za izbornu reformu.

Domaćini susreta - Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost i Elmedin Konaković, čelnik Naroda i Pravde, u intenzivnim su kontaktima s domaćim i stranim akterima procesa izborne reforme.

Prema informacijama Politicki.ba, u Neumu je napravljen značajan iskorak kada je funkcioniranje entiteta F BiH u pitanju.

Definiran je rok u kojem predsjednik F BiH mora dati mandat za formiranje Vlade.

Ako se rok probije, tu nadležnost preuzima Dom naroda Parlamenta F BiH.

Također, ukoliko se probije rok za popunu entitetskog Ustavnog suda, opet Dom naroda preuzima predmet i nastavlja.

Ovlasti Doma naroda svele bi se na vitalni nacionalni interes, plus pomenuta imenovanja, raspodjela prihoda i neki segmenti prostornog planiranja.

Popuna Doma naroda definirala bi se i postavljanjem izbornog praga (do 5 posto) koji bi kandidati trebali preći, kako bi mogli dobiti status delegata u ovom domu.

"To jeste dobar napredak i praktično bi bili uklonjeni mehanizmi blokade koje Dragan Čović intenzivno koristi.

Problem ostaje državni nivo.

Tu je na stolu prijedlog da se iz entiteta F BiH biraju dva člana Predsjedništva BiH. Venecijanska komisija mogla bi se saglasiti s prijedlogom da jedan izabrani član predstavlja Bošnjake i Ostale, a drugi Hrvate i Ostale.

U Izborni zakon bi se ugradili mehanizmi kako se dolazi do ta dva izabrana člana.


Problem je što i za to Čović traži neke "nadgarancije".

Svi njegovi razgovori s članovima Venecijanske komisije, s pravnim ekspertima mimo HDZ-ovih, nisu bili ugodni.

Bilo je i situacija da ga visoki diplomatski zvaničnici nervozno pitaju - šta on ustvari hoće", prenose sagovornici Politicki.ba.

Šanse za dogovor nisu velike, ali postoje.

Osim što se nastoji osigurati da barem jedna od tri stranke koje su bojkotirale neumske razgovore dođe na skup koji bi se trebao održati u Sarajevu, najvjerovatnije u Parlamentu BiH.

"Rok je nekad do 18. februara.

Tada pisani prijedlog treba otići prema Parlamentu BiH, nakon čega slijedi javna rasprava, te glasanja.

Za prolaz dogovora treba 28 ruku u Predstavničkom domu bh. skupštine. Neke od tih ruku morat će se naći među strankama koje su bojkotirala Neum i na tome se intenzivno radi.

Očekujemo da će sastanku - ako do njega dođe - naredne sedmice prisustvovati i predstavnici međunarodne zajednice. Negdje po strani, kao promatrači.

Ako bude pomaka, a realno su mogući, došli bi Eichhorst i Palmer za "final push".

Intenzivno se radi", preneseno je dalje Politicki.ba.

Jedan od naših sagovornika kaže i da su SAD i EU voljne dati čak i "određene garancije" stranama u pregovorima za realzaciju cijelog dogovora. No, nije nam htio otkriti o čemu se radi.

Ako politički dio pregovora o izbornoj reformi ne uspije, predstavnici međunarodne zajednice fokusirat će se na tehničke izmjene Izbornog zakona, kako bi u tom segmentu izbori u oktobru, koji se moraju održati, bili što pošteniji.

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5846
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Reforme ustava

Post Postao/la Abidaga » 28 aug 2023 18:14

Nova presuda Evropskog suda za ljudska prava: Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH moraju biti jedna izborna jedinica :zastava:

Odgovorite