☑ Pravila foruma i savjeti

Dnevno-politički događaji

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Zmaj » 26 apr 2022 21:26

Pita sirnica je napisao/la: 26 apr 2022 11:04 Fuj :pih:

Stranka za BIH uclanila vucicevog igrača!!!!

https://www.klix.ba/vijesti/bih/hamdija ... /220426025

To je inače onaj koji nosi orden tkz svetog save gt!!!!

On tako smrdi na lopovluk, koliko je uništio USK samo on kroz svoju krađu i lopovska dijela
Npr Bihaću samo kroz jedan cin ujrao ured 1 mil KM... i njega učlaniti?!?!
Stranka za BiH se ovim činom sama uništava. Srpskog igrača sebi unjeli. To su oni 5-kolonaši kojima je zadatak stranke iznutra uništavati. I ovu stranku moram prekrižit.
Bas glup potez SBiH-a.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Pita sirnica
Član
Postovi: 1433
Pridružen/a: 31 dec 2017 09:28

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Pita sirnica » 27 apr 2022 11:51

Za sve koji, možda, dobro nevide:

Republika Bosna i Hercegovina je u ratu!!!!!

Ovo nije rat s puškom. Ovaj način rata je takođe opasan, na jednu stranu opasniji jer front linija nije uvijek očevidna. Stvorila se jedna tako opasna dinamika, BG i ZG sa svojim satelitima napadaju na sve strane. Ovo je kao '93, veoma opasan period za domovinu.

Branimo je! Dali su to fake news, zlonamjerni govori, ucijene, izdajice,...

Očekivati da će napadi ojačati. Do oktobra bit će svega i svačega. UZP smrdije i rvatske će izradit dosta perverzija da pokušaju nas uništit.

Budite oprezni i svi na izbore!!!!
B -> B -> B

atif
Član
Postovi: 6270
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la atif » 15 jun 2022 20:45


Još jednom bez odluke o koncesiji za HE Buk Bijela

Još jedna sjednica Zajedničke komisije za koncesije Bosne i Hercegovine prošla je bez odluke.

Na dnevnom redu bilo je pitanje Hidroelektrane Buk Bijela koja je pred Zajedničkom komisijom po odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je odlučivao po zahtjevu 24 zastupnika iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

- Nismo održali sjednicu na kojoj bismo mogli donijeti neku odluku, jer nije bilo kvoruma, s obzirom na to da jedan od članova komisije nije prisustvovao, zbog svog zdravstvenog stanja, rekao je predsjedavajući komisije Milomir Amović ističući da je naredna sjednica zakazana za narednu srijedu.

- Izvršili smo analizu sve pristigle dokumentacije na ovom predmetu. Prošli tri sporne tačke, da identifikujemo šta je predmet spora, ko su strane i šta komisija može po ovom pitanju da donese”, rekao je Amović ističući kako komisija čak ni u krnjem sastavu nije uspjela doći do zaključka o predmetu spora.

- Spor može da postoji iz razloga zajedničke nadležnosti, podijeljenje nadležnosti ili predstavljanja međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, tvrdi Amović ističući da su članovi komisije zaključili, suprotno stavu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, da apelanti ne mogu biti strana u sporu, već isključivo Savjet ministara Bosne i Hercegovine ili entitetske vlade, prenosi N1.

- Mi se ne možemo pretvoriti u tumačenje Ustava ili stavova, već utvrđivati da li postoje zakonske smetnje u poštovanju ugovora, rekao je predsjedavajući komisije.

-Najpametniji i najracionalniji potez da se izvrši usklađivanje uslova koncesije između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade šumske ili drugom odlukom dok se ne riješi pitanje statusa državne imovine i ostalih političkih pitanja” rekao je Amović.

Rad Zajedničke komisije za koncesije upitan je i sa stanovišta legitimiteta zbog isteklih mandata kako predsjedavajućeg tako i ostalih članova.

- Mi ne možemo sami sebi zanoviti mandat ili ukinuti, to radi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Konkurs koji je bio prošle godine je poništen jer se na njega nije javio niko iz Brčko Distrika, a neophodna je zastupljenost članova iz oba entiteta i iz distrikta, rekao je

Izgradnja HE Buk-Bijela našla se pred Ustavnim sudom BiH nakon što su krajem prošle godine 24 parlamentarca pokrenula postupak tražeći od te pravosudne institucije da stavi van snage odluku šumske o davanju koncesije za izgradnju hidroelektrana na Gornjoj Drini.

U apelaciji je navedeno kako odluke u vezi s državnom imovinom poput rijeka na međunarodnim granicama mogu biti donijete isključivo na nivou BiH.

Projektom hidroelektrana u gornjem toku Drine predviđena je gradnja tri hidrocentrale, Buk Bijela, Foča i Paunci.

Sredinom maja prođšle godine položen kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela čiju gradnju finansirajui elektroprivrede Srbije i bh. entiteta šumske u iznosu 220 miliona eura.

U zajedničkom preduzeću Hidroenergetski sistem Gornja Drina Elektroprivreda Srbije ima udio od 51 odsto, a Elektroprivreda RS 49 odsto.

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Zmaj » 04 okt 2022 19:15

Otkazana hitna sjednica Doma naroda BiH o ukidanju akciza na gorivo

Otkazana je danas planirana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je po hitnoj proceduri trebala razmatrati Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama zakona o akcizama BiH.

Na sjednicu nije došao niko od srpskih delegata.

Podsjećamo, Predstavnički dom i Dom naroda državnog parlamenta ranije su usvojili ova dva zakona, ali u različitim tekstovima, pa je bilo potrebno usaglasiti ih između dva doma.

Nakon otkazivanja novinarima se obratio predsjedavajući Doma naroda PS BiH Nikola Špirić.

"Sjednica nije održana jer nije bilo kvoruma, čak nisu došli ni svi oni delegati koji su potpisali zahtjev za održavanje hitne sjednice što mi daje za pravo da kažem da je tako ozbiljne stvari unazad šest mjeseci pratilo politikanstvo, jer je opozicija vodila izbornu kampanju", rekao je Špirić.

Dodao je da ono što može da uradi jeste da zakaže novu sjednicu Kolegija i da zatraže zajednicu sjednicu Kolegija oba doma.

"Čini se da nije svrsihodno dva dana nakon izbora da jedan i drugi dom odlučuju o tako bitnim stvarima za budući saziv Vijeća ministara i oba doma Parlamentarne skupštine", rekao je Špirić.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Zmaj » 13 okt 2022 00:13

Zašto je ključan omjer 2:1 u Predsjedništvu BiH: Prođe li Borjana Krišto, Čović i Dodik preuzimaju kontrolu nad Centralnom bankom BiH i Oružanim snagama, imenuju 2/3 ambasadora, a mogu raspustiti i Dom naroda PS BiH

Od omjera 2:1 u korist ili kontra probosanskih snaga direktno će ovisiti da li će, recimo, dvije trećine ambasadora Bosne i Hercegovine raditi u interesu države ili ne.

Diplomatija, Centralna banka, budžet, mandatar, Oružane snage BiH, bh. sudija u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, međunarodne sudije u Ustavnom sudu BiH. Sve ovo direktno ovisi o izboru članova Predsjedništva BiH. Od omjera 2:1 u korist ili kontra probosanskih snaga direktno će ovisiti da li će, recimo, dvije trećine ambasadora Bosne i Hercegovine raditi u interesu države ili ne. Za više detalja pročitajte nastavak ove analize.

Centralna banka BiH

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, Centralna banka BiH je “jedina ovlaštena institucija za štampanje novca i monetarnu politiku na cijelom području Bosne i Hercegovine”. Centralnom bankom upravlja Upravni odbor koji ima pet članova. Iz reda članova Upravnog odbora bira se guverner.

“Prvi Upravni odbor Centralne banke će se sastojati od Guvernera kojega imenuje Međunarodni monetarni fond, nakon konsultacija sa Predsjedništvom, i tri člana koja imenuje Predsjedništvo, od kojih su dva iz Federacije (jedan Bošnjak i jedan Hrvat, koji će dijeliti jedan glas) i jedan iz genocidne – svi sa mandatom od 6 godina. Guverner, koji neće biti državljanin Bosne i Hercegovine niti bilo koje susjedne države, može imati odlučujući glas u slučaju neriješenog ishoda glasanja. Nakon tog perioda, Upravni odbor Centralne banke Bosne i Hercegovine će se sastojati od pet lica koja imenuje Predsjedništvo na period od 6 godina. Odbor će među svojim članovima imenovati Guvernera na period od 6 godina“,piše u Ustavu BiH.

U Upravni odbor CBBiH Predsjedništvo BiH imenuju po dva člana iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te jednog člana iz reda hrvatskog naroda. Odluke u Upravnom odboru se donose većinom glasova, što znači da je član UO CBBiH iz reda hrvatskog naroda presudan za monetarnu politiku Bosne i Hercegovine, te za izbor guvernera Centralne banke BiH. Krenemo li od pretpostavke da će član Predsjedništva BiH iz genocidne biti Željka Cvijanović, za funkcioniranje Centralne banke BiH od ključnog je značaja za izbor člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. U slučaju pobjede Borjane Krišto, bez obzira na izbor člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, kontrolu nad Centralnom bankom BiH bi preuzeli Milorad Dodik i Dragan Čović, jer bi od pet članova Upravnog odbora CBBiH njihove stranke predložile tri člana.

Oružane snage BiH

Predsjedništvo BiH, djelujući prema konsenzusu, ima vrhovnu komandu i kontrolu nad Oružanim snagama BiH, piše u Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine. Ključne ovlasti Predsjedništva BiH su regulirane članom 12 Zakona o odbrani, gdje, pored ostalog, piše da Predsjedništvo BiH koncenzusom “postavlja načelnika i zamjenike načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga, komandanta i zamjenike komandanta Operativne komande Oružanih snaga i komandanta i zamjenike komandanta Komande za podršku Oružanih snaga, te unapređuje profesionalna vojna lica u činove generala u Oružanim snagama BiH”.

Zajedničkim štabom Oružanih snaga, tako, upravljaju trojica generala koji dolaze iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda. Iako se odluke donose koncenzusom, svaki kabinet u Predsjedništvu BiH predlaže generale iz reda naroda kojem pripada. Opet se vratimo na moguće rezultate izbora. Ukoliko bi, recimo, Borjana Krišto i Željka Cvijanović pobijedile na izborima, na čelu Zajedničkog štaba OS BiH bi sjedila dvojica generala koji bi bili pod kontrolom SNSD-a i HDZ-a BiH. Dodatni problem predstavlja činjenica što bio u narednom periodu na poziciji načelnika ZŠ OS BiH trebao biti oficir iz genocidne.

Diplomatija

Prvi potez Borjane Krišto, reći će nedavno HDZ-u i Janezu Janši blizak analitičar Darko Mršić, mora biti smjena ambasadorice Martine Mlinarević.

“Ukoliko gospođa Krišto pobjedi, 02.oktobra u 19 sati ja ću dati ostavku svim srcem. Za razliku od HDZ ambasadora koji su smjenom vlasti kao miševi čekali neće li ih Željko ipak ostaviti. Ja imam čojstvo ipak”, odgovorila je ambasadorica Mlinarević.

Martina Mlinarević je ambasadorica BiH u Pragu. Ona je jedna od trinaest ambasadora iz reda hrvatskog naroda koje imenuje Predsjedništvo BiH na prijedlog člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Mlinarevićeva je bila izbor Željka Komšića. Isti kabinet je predložio i Danku Savić za ambasadoricu u Madridu, Vanju Filipovića za ambasadora u Londonu, Svena Alkalaja za ambasadora u UN-u …

Kada je u, u mandatnom periodu 2014-2018. Dragan Čović bio član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, za konzula u SAD-u je, recimo, bio predložen Ivan Šušnjar. Nije dobio zeleno svjetlo iz Vašingtona. Kolumnista nacionalističkog portala Poskok je, potom, delegiran za ambasadora u Pragu. Ali ni tu nije dobio agreman.

Dakle, u slučaju pobjede Borjane Krišto, najmanje dvije trećine ambasaodra BiH bi slušalo upute Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Raspuštanje Doma naroda PSBiH

“Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH može raspustiti odlukom Predsjedništva ili samog Doma, pod uslovom da je odluka Doma o raspuštanju donijeta većinom koja uključuje većinu delegata iz reda najmanje dva naroda, bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog”, navedeno je u Ustavu BiH.

Ovo pitanje dalje je regulirana Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

“Predsjedništvo može raspustiti Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, uključujući slučajeve promjene parlamentarne većine u Narodnoj skupštini genocidne, u Bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u Hrvatskom klubu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, navedeno je u Poslovniku.

No, ključni je sam način donošenja odluke.

“Predsjedništvo nastoji konsenzusom donijeti odluku o raspuštanju Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ako se ne postigne konsenzus, dva člana Predsjedništva ipak mogu raspustiti Dom”, navedeno je u Poslovniku.

Evo šta to može značiti u praksi. Ukoliko, recimo, HDZ i SNSD ne budu imali većinu u Domu naroda PS BiH, manevrima u NSRS-u ili Klubu Hrvata Doma naroda FBiH, Borjana Krišto i Željka Cvijanović bi, u slučaju da pobijede, mogle raspustiti Dom naroda PS BiH bez obzira na protivljenje člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Na taj bi način bila obezglavljena Parlamentarna skupština BiH, a povlačenjem dvije članice iz Predsjedništva BiH, nijedna institucija BiH više ne bi postojala.

Mandatar za saziv Vijeća ministara BiH

“Predsjedništvo BiH će imenovati predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koji će preuzeti dužnost po odobrenju Predstavničkog doma PS BiH”, piše u Ustavu Bosne i Hercegovine.

Za imenovanje mandatara, odnosno predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nije potreban koncenzus. Evo i zašto.

“Predsjedništvo će nastojati da konsenzusom usvoji sve odluke Predsjedništva (tj. one koje proizilaze iz člana V (3), tačka (a)-(e)). Takve odluke mogu, što proizilazi iz tačke (d) ovog stava, ipak da usvoje dva člana ako svi napori za postizanje konsenzusa pretrpe neuspjeh. Član Predsjedništva koji se ne slaže sa nekom odlukom Predsjedništva može da izjavi da je ona veoma štetna po vitalne interese entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana od njenog usvajanja. Takva odluka će se odmah uputiti Narodnoj skupštini genocidne, ako je takvu izjavu dao član sa te teritorije, bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ako je takvu izjavu dao bošnjački član, ili hrvatskoj delegaciji tog tijela, ako je takvu izjavu dao hrvatski član. Ako je ta izjava potvrđena dvotrećinskom većinom u roku od deset dana po upućivanju, osporena odluka Predsjedništva neće stupiti na snagu”, piše u Ustavu BiH.

Imenovanja mandara nema među ovlastima Predsjedništva BiH na koje se može izjaviti vitalni nacionalni interes. To znači da za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nije potreban koncenzus.

U praksi to znači ovo. Ukoliko u Predsjedništvo BiH uđu Željka Cvijanović i Borjana Krišto, HDZ BiH bi, s obzirom na princip rotacije, dobio predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. SNSD bi, također, bio neizbježan u procesu formiranja vlasti na nivou BiH. No, ukoliko, recimo, Borjana Krišto izgubi od Željka Komšića, u tom bi slučaju Predsjedništvo BiH, bez obzira na rezultat u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, moglo imenovati mandatara koji ne bi bio iz HDZ-a BiH. Ukoliko, u tokm sliučaju, opozicione partije iz RS-a, budu u Predstavničkom domu PS BiH imale pet zastupnika, to bi značilo da je moguće formirati Vijeće ministara bez HDZ-a i SNSD-a. No, za to je ključno imati omjer 2:1 u korist probosanskih snaga u Predsjedništvu BiH.

Obraćanje UN-u

U septembru svake godine predsjedavajući Predsjedništva BiH se obraća Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. S obzirom na mehanizam rotacije, članu Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda nikada nije predsjedavajući u septembru, što znači da se član Predsjedništva BiH nikada neće obraćati na Generalnoj skupštini UN-a. Proteklih godina, Generalnoj skupštini UN-a su se uvijek, u ime BiH, obraćali članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda. Ukoliko pobijedi Borjana Krišto, ona bi se u septembru naredne godine obraćala Generalnoj skupštini UN-a.
2:1 = Zato je vazno da je Komsic pobjedio jos jednom.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Limas100
Član
Postovi: 506
Pridružen/a: 27 mar 2018 18:50

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Limas100 » 02 nov 2022 00:33

https://nap.ba/news/99425
Ahmetović se sastao sa Komšićem i SDP-ovcima, Bećirović odbio sastanak
300 000 ljudi je glasalo za ovo :rofll:

De neka mi neko ko voli rumenka jos jednom objasni na koji nacin on uopste je normalna osoba.

Avatar
Pita sirnica
Član
Postovi: 1433
Pridružen/a: 31 dec 2017 09:28

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Pita sirnica » 02 nov 2022 16:42

Znas kako je bolno sve ovo citat. Jos, ako si sipmatizer social-demokratije, upravo one, koja se rodila u Njemackoj carevini pa citas sta korumpirane komunjare u Rep BiH rade. A predstavljaju se kao social-demokrati. Pa oni i danas misle da se social-demokratija = SPD/SDP stvorio u Ljeningradu...

Kakvi su to ograniceni...
B -> B -> B

Limas100
Član
Postovi: 506
Pridružen/a: 27 mar 2018 18:50

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Limas100 » 07 dec 2022 09:58

https://istraga.ba/akcija-sipa-e-uhapse ... o-vukovic/
Akcija SIPA-e: Uhapšeni Faris Gavrankapetanović, Muvedeta Čedić, Fikret Musić i Zlatko Vuković
Sve inace poznati kao PREposteni NE-SDAovci.

atif
Član
Postovi: 6270
Pridružen/a: 19 okt 2012 11:28

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la atif » 30 dec 2022 18:50

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/28 ... morki.html


NOVALIĆ ŽESTOKO KRITIKOVAO AMERIČKOG AMBASADORA: "Vaše miješanje u formiranje nove vlasti nije primjereno stranom diplomati. Podsjetit ću vas na rasulo koje su nam ostavile preteče današnjih 'osmorki'..."

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obratio se putem svog Facebook profila građanima povodom dostavljanja Parlamentu BiH budžeta za narednu godinu u rekordnom iznosu od 6,7 milijardi KM, a direktno je prozvao i američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja zbog stavova koje je iznio u intervju za sarajevske medije.



Novalićevu poruku prenosimo u cjelosti:

"Nepostojeća Vlada“ danas je Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine dostavila do sada najveći Budžet Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 6,7 milijardi KM.

Uz svo uvažavanje i zahvalnost na neprocjenjivo važnoj ulozi i podršci Sjedinjenih Američkih država, koje su bile i ostale među najvećim prijateljima Bosne i Hercegovine, a koje podržavaju suverenitet i teritorijalni integrititet naše države, ne mogu da ne izrazim iznenađenje zbog pojedinih izjava ambasadora SAD-a iznesene jučer u jednom intervjuu.

Kao prvo, izjave tipa 'mi smo u procesu formiranja vlasti nakon izbora...', te 'da bismo imali državnu vlast formiranu već početkom naredne godine..' nedvosmisleno upućuju na Vašu umješanost u izborni i post-izborni proces u našoj zemlji na način koji nije primjeren stranom diplomati.

Da bi se izbjegla bilo kakva pogrešna tumačenja, cijenim da biste trebali pojasniti našoj javnosti da li su izjave koje ste dali zvanični stav Ministarstva vanjskih poslova SAD, u što sumnjam, s obzirom da mnogi izvori u SAD navode da je vaša zemlja 'žrtva' ozbiljne umješanosti treće strane, Rusije, tj. Putina u izbore u vašoj zemlji.

Na isto upućuje Vaša izjava da 'govorimo o potencijalnoj federalnoj vladi, a nismo je imali osam godina...'.

Uvjeren sam da je naša javnost iznenađena nepoznavanjem osnovnih činjenica o zemlji vaše službe, jer je svima poznato da federalna vlada postoji i radi punih osam godina u skladu sa važećim zakonskim propisima naše zemlje.

Nova Vlada Federacije BiH nakon izbora 2018. nije formirana samo zbog blokada HDZ, što oni nisu nikad ni krili, javno uvjetujući formiranje vlade promjenama Izbornog zakona BiH.

To, naravno, ne znači da vlade nije bilo!

Naprotiv, ta 'nepostojeća' vlada je, između ostalog, podstakla industrijski rast, povećala zaposlenost, više puta povećala penzije, provela složene reforme, stabilizirala i višestruko povećala budžet, kojeg ove godine 'nepostojeća' vlada predlaže u rekordnom iznosu od 6,7 milijardi KM.

Podsjetit ću da je ova Vlada izabrana 2015. na osnovu rezultata izbora, i da se sastav Vlade Federacije da je izabrana 2018. ne bi značajnije promijenio, opet na osnovu rezultata izbora, ali ostaje činjenica da je HDZ to blokirao.

Da li je to 'nažalost' ili nije, pokazali su i ovi izbori, odnosno sastav Doma naroda i većina koju je SDA opet dobila. Podsjetit ću na rasulo koje nam je ostavila prethodna Vlada, a u kojoj su bile upravo preteče današnjih 'jedanaestorki', 'osmorki', 'trojki' i ogromne dugove koje smo zatekli u budžetu.

Ova Vlada, od kako sam ja premijer, ne da je 'zakrpila rupe' sve rupe koje je prethodna Vlada stvorila, nego nikad nije bila u minusu iako smo se suočavali s velikim problemima koje su donijeli, prvo pandemija koronovirusa, a onda i ruska agresija na Ukrajinu, što je poremetilo tržište u cijelom svijetu dovodeći do ekonomske i energetske krize s kojom se suočavaju i građani Evrope.

Ali i pored svih problema i pomoći koju smo pružali privredi, kantonima, i našim institucijama, kako bi se mogli bolje nositi s krizom, nisam nikad dozvolio da kasne penzije kao ni bilo koja druga socijalna davanja.

Istovremeno smo uspjeli i investirali u brojne projekte zbog čega su čak i mediji, koji mi nikad nisu bili naklonjeni, ovo ljeto pisali kako Federacija postaje veliko gradilište.

Nikad nigdje niste mogli pročitati da ova Vlada nema sredstava za ispunjavanje svojih obaveza, ili da pomogne svojim građanima, ili da se ova vlada zadužuje, ili da prodajemo naše obveznice da bismo isplatili plate nekome… Za sve što govorim postoje egzaktni pokazatelji.

Nikad se nisam bavio politikanstvom, niti spinovanjima, ja sam inženjer koji se vodi matematikom i rezultatima.

Na kraju, podsjetit ću vas na neke fotografije koje prikazuju stanje koje sam zatekao", poručio je Novalić i podijelio fotografije velikih demonstracija građana širom Federacije BiH uslijed nezadovoljstva radom tadašnje vlasti predvođene SDP-om i federalnim premijerom Nerminom Nikšićem.

„Nepostojeća Vlada“ danas je Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine dostavila do sada najveći Budžet Federacije Bosne...


Avatar
amkos
Član
Postovi: 12080
Pridružen/a: 18 okt 2012 20:55

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la amkos » 25 jan 2023 15:24

Emisija "Aritmija" Avdo Avdić 23.01.2023.


Zašto američka diplomatija radi u korist ruskih interesa na Zapadnom Balkanu?
Kako spriječiti "dritanizaciju" BiH ?
Gost: Avdo Avdić, novinar
Autorka Tamara Nikčević
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Avatar
Bosniakum
Član
Postovi: 140
Pridružen/a: 08 jan 2022 20:58

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Bosniakum » 25 jan 2023 21:22

amkos je napisao/la: 25 jan 2023 15:24 Emisija "Aritmija" Avdo Avdić 23.01.2023.


Zašto američka diplomatija radi u korist ruskih interesa na Zapadnom Balkanu?
Kako spriječiti "dritanizaciju" BiH ?
Gost: Avdo Avdić, novinar
Autorka Tamara Nikčević
Slušao. Odličan kao i uvijek! :zastava:
Od danas i službeno, potvrđivanjem VM, Avdić više nije režim.

Obavezno pročitati: https://istraga.ba/koalicija-je-otaljal ... stara-bih/

dennis
Član
Postovi: 461
Pridružen/a: 09 dec 2012 06:46

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la dennis » 26 jan 2023 06:37

Nova Vlada BiH:

HDZ premijer
2 ministra HDZ, po prvi put nemaju finansije ali su dobili policiju i pravosuđe.
3 ministra SNSD i partneri , četnik ministar sigurnosti, Srbima sigurnosne i obavještajne službe
1 ministar Dodikov Bošnjak (do sada ministar u Vladi RS)
Konaković kao ministar vanjskih poslova
Predsjednik KOS-ovog obavještajnog projekta Naše Stranke koji se izjašnjava kao Ostali, ministar
Zukan Helez, ministar odbrane
==BOSNA==

dennis
Član
Postovi: 461
Pridružen/a: 09 dec 2012 06:46

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la dennis » 26 jan 2023 06:42

Konaković kaže da smo za vrijeme SDA vladavine imali samo 3 od 10 ministara.
==BOSNA==

Avatar
Bosniakum
Član
Postovi: 140
Pridružen/a: 08 jan 2022 20:58

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Bosniakum » 27 jan 2023 17:25

U kontekstu Vlade Federacije koja je čak i važnija od državne vlasti, šta mislite, očekujete da će se dešavati u narednom periodu?

SDA-DF imaju 13 delegata u klubu B, te su predložili Lendu, Osmorka je predložila Stojanovića u klubu S, a HNS Lidiju Bradaru u klubu H. Nameće se prirodni zaključak da Lendo neće dati saglasnost na novu Vladu Federaciju. Zašto bi dao saglasnost vladi u kojoj njegova stranka neće biti dio vlasti?

Sinoć Šmit sugeriše da trebaju Osmorka i SDA da se "kao" dogovore. O toga nema ništa.

Vaša mišljenja?

Tarik94

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Tarik94 » 27 jan 2023 17:31

Licno ne ocekujem nikakav napredak, previse je bosnjacka opcija u svadi i podjeljena dok su nasi neprijatelji i mrzitelji ove drzave ujedinjeni kao nikada do sada. Naravno da se Osmorka i SDA nece dogovoriti, Smit ili nema pojma o politici ili je glup ili oboje.

Avatar
Bosniakum
Član
Postovi: 140
Pridružen/a: 08 jan 2022 20:58

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Bosniakum » 27 jan 2023 20:07

Ja ne mislim tako. Čak štaviše, suprotno:

Šmit previše zna o politici i previše je lukav i pametan za naše balvane. Mislim da on to svjesno podbacuje dimne bombe u javnost, ne bi li dodatno dijelio i oslabio bošnjačku stranu, te amnestirao samog sebe od odluka koje je donio. U tome mu (ne)svjesno pomože Osmarka koja se žali da njegove odluke idu na ruku isključivo SDA, što nije tačno.

Meni je isto naivna ova teza koja se često spominje u javnosti, da je Šmit kao "isključivo" pazio da zaštiti hrvatski klub, te da mu je u kalkulacijama promakla ideja da bi i SDA mogla skupiti minimum 11 delegata u B klubu.

Tarik94

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Tarik94 » 27 jan 2023 20:10

Price da se Osmorka i SDA trebaju dogovoriti su smijesne i to Smit vrlo dobro zna, zato i prica gluposti, bukvalno nista pametno ni korisno nije rekao odkako je tu. Osmorka je postigla da totalno izbaci SDA iz vlasti prema tome nemaju se sta vise zaliti jer im je to bio pocetni cilj.

Avatar
Bosniakum
Član
Postovi: 140
Pridružen/a: 08 jan 2022 20:58

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Bosniakum » 27 jan 2023 20:34

Meni zanima najviše situacija u Federaciji. Znatiželjan sam šta će se desiti ukoliko Lendo ne potpiše prijedloge 8ke i HDZ-a.

Situacija se itekako komplikuje i postaje sve zanimljivija. Pogledajte ovo danas oko izbacivanja SDP-a iz DN.

Avatar
sema
Član
Postovi: 355
Pridružen/a: 08 okt 2013 21:19

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la sema » 27 jan 2023 21:01

Tzv. Osmorka -Devetorka ne postoji imali smo blokove SDP-NiP-NS, SBiH-NES-ZNG i jos Kukica i Kasumovica, a tu je i Suhret Fazlic raspali su se ko Bugarska skupstina haha Vlast u Federaciji ce formirati izborni pobjednik SDA sa DF a tu je i HDZ i vidjecemo ko ce se jos tu pridruziti ha ja

Tarik94

Re: Dnevno-politički događaji

Post Postao/la Tarik94 » 27 jan 2023 21:21

Odakle ti ta ideja? Vlast je manje vise formirana, ugovori su potpisani.

Odgovorite