☑ Pravila foruma i savjeti

Katolička crkva

Avatar
Bosni
Član
Postovi: 3916
Pridružen/a: 22 nov 2012 04:38

Katolička crkva

Post Postao/la Bosni » 20 apr 2016 04:33

http://vijesti.ba/clanak/306342/biskupi ... opravnosti
Biskupi BiH: Zemlju treba preurediti po načelima ravnopravnosti

Biskupi Biskupske konferencije (BK) Bosne i Hercegovine uputili su zajedničku poruku u povodu aktualnog stanja u BiH te istaknuli da ovu zemlju treba preurediti tako da u njoj, na svim razinama organiziranja i na cijelom području, zaživi ravnopravnost pojedinaca i naroda.

„Smatramo da je već odavno jasno da daytonski pravni, politički, gospodarski i upravni okvir, koji je imao zaslugu u tomu što je omogućio da prestane rat i da društvo započne funkcionirati, ne može omogućiti normalan razvitak toga istog društva. Štoviše, u mnogo čemu daytonski sporazum danas sprječava napredak, onemogućava uspješno poslovanje i razmjenu dobara, frustrira ljude i guši optimizam“, navodi se zajedničkoj poruci koju su potpisali kardinal Vinko Puljić, vojni biskup Tomo Vukšić, biskup banjolučki Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić, pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar i pomoćni biskup banjolučki Marko Semren.

Kako prenosi KTA, pozvali su sve domaće i međunarodne institucije i organizacije da se odgovorno uključe u organiziranje pravednijeg društva.

Biskupi su se osvrnuli i na zabrinjavajuću pojavu depopulacije Bosne i Hercegovine, te su u vezi toga istaknuli kako je ta pojava uvjetovana je i izazvana višestrukim razlozima kao što su „ratni progoni, ubijanje i prisilno iseljavanje, neuspio povratak prognanika i izbjeglica, novo iseljavanje zbog gospodarske i političke nesigurnosti te negativan prirodni priraštaj kao posljedica različitih razloga.

„Sve to pogađa cijelo društvo u Bosni i Hercegovini, ali na osobit način katolike i Hrvate“, navode biskupi te ističu kako, prema podatcima biskupskih ordinarijata, katolici u Bosni i Hercegovini još od 2002. godine u kontinuitetu imaju negativan prirodni priraštaj.


„Ipak, on je u stalnom opadanju već od 1996. godine, kada je bio pozitivan za 1467, a prirodni priraštaj katolika 2015. godine pao je na -2449. Prema istim izvorima, ukupan broj katolika smanjuje se iz godine u godinu. Tako se procjenjuje da je na kraju 2015. godine u Bosni i Hercegovini bilo 405.735 katolika, što bi bilo za 14.559 manje negoli prethodne 2014. godine", navodi se u poruci.

U traženju mogućega rješenja ovoga problema, biskupi smatraju kako bi se moralo voditi računa o mnogo elemenata. "Ipak, smatramo da je od sudbinske važnosti stavljanje snažnog naglaska na podizanje nataliteta i zaustavljanje iseljavanja, posebice mladih. Isto tako, u ime morala i poštovanja ljudskih prava, zahtijevamo od međunarodne zajednice i domaćih predstavnika vlasti da omoguće održivi povratak – između ostalih – i onim izbjeglim i prognanim katolicima, koji to traže, a znamo da takvih još uvijek ima veliki broj".

Biskupi smatraju da je jednako važno stvaranje ozračja svakovrsne sigurnosti u Bosni i Hercegovini, kako za pojedince, tako za etničke zajednice.

U zajedničkoj poruci, biskupi navode i problem neobjavljivanja rezultata popisa stanovništva, koji je obavljen još 2013. godine. U vezi s tim, biskupi pozivaju odgovorne da, poštujući domaće i međunarodne zakonske odredbe, konačno objave točne rezultate popisa stanovništva.

Biskupi ističu važnost lokalnih izbori u BiH u listopadu ove godine, posebice za Hrvate u onim lokalnim sredinama, na čijem području živi etnički mješovito stanovništvo.

„Naime, zbog nedostatka zajedničke strategije i zbog međusobnih političkih podjela i svađa, te zbog uskih stranačkih interesa i pojedinačnih umišljenih veličina, ali posebice zbog nečasnih radnja ne-hrvatskih političkih stranaka i pojedinaca željnih vlasti, i ondje gdje Hrvati predstavljaju relativnu većinu može im se dogoditi ili da im drugi biraju predstavnike u vlasti ili da izgube vlast, što onda ima vrlo negativne posljedice na hrvatsko stanovništvo koje tamo živi. A kao što je poznato, upravo to se dogodilo na posljednjim lokalnim izborima u više općina u Bosni", navode biskupi.


Stoga pozivaju sve, posebice one koji su to u prošlosti činili, "da prestanu majorizirati druge koji su u manjini na nekom području, jer im time oduzimaju pravo da sami izaberu ili imenuju svoje legitimne predstavnike u vlasti, diplomaciji i gospodarstvu, što se u nedavnoj prošlosti događalo u oba entiteta i na državnoj razini".

"Također, smatramo da su vrlo pogubne dvije suprotstavljene političke tendencije. Jedno je djelovanje u smjeru da se Bosna i Hercegovina centralizira, a drugo su separatistička nastojanja. Mi smatramo da takve orijentacije obeshrabruju ljude, pothranjuju strahove, bude ružna sjećanja i stvaraju pretpostavke za jačanje nepovjerenja", navodi se u poruci.

Biskupi važnim smatraju veće osnaživanje ustanove kulture i znanosti hrvatskog naroda koje će promovirati jezik, kulturu i identitet naroda i ugrađivati ih u skladan mozaik društvene zajednice.

"Tu mislimo prije svega na sveučilište, akademiju znanosti, kazalište, kulturna društva te medije, među kojima bi od iznimne važnosti bio kanal na hrvatskom jeziku u javnom radijskom i televizijskom servisu" poručuju biskupi te smatraju kako bi od velike koristi bilo definiranje minimuma općih interesa svakog naroda koje će svi, a prvenstveno političke stranke, promovirati i zastupati.

„Tome bi dodatno i uvelike mogla pomoći unutrašnja demokratizacija političkoga djelovanja stranaka kroz čuvanje zajedništva naroda, utvrđivanje kredibiliteta Crkve kroz jačanje njezina unutrašnjega jedinstva, a na široj razini održavanje dobrih veza s Hrvatskom i svjetskim centrima moći. Stoga pozivamo sve hrvatske javne djelatnike da traže i uspostave sklad između potrebne unutarhrvatske demokracije, nužnoga jedinstva i potrebne sloge u obrani osnovnih interesa naroda", navodi se u poruci.

U njoj biskupi pozivaju sve odgovorne da donose pravedne zakone i da ih dosljedno primjenjuju, da donesu zakon o restituciji oduzetih dobara i tako započnu ispravljanje nepravde koja je počinjena nacionalizacijom, da provedu i primijene međunarodne ugovore koje je Bosna i Hercegovina prije više godina potpisala sa Svetom Stolicom.

"Očekujemo da učine sve kako bi sudovi pravedno primjenjivali zakon i pravdu, jer nema sretne budućnosti ni jednom društvu bez pravedne raspodjele pravde i društvenih dobara svake vrste. Zato je potrebno, u svrhu izgradnje pravednoga društva i sklada, da sudovi sude pravedno i u skladu s pravednim zakonima, da budu otporni na bilo koji oblik manipulacije i da ne podlegnu napasti selektivne primjene zakona, traženja ili zaborava nečije krivnje, posebice u slučajevima nasilja nad povratnicima i brojnih nerazjašnjenih ubojstava nad Hrvatima u srednjoj i sjeverozapadnoj Bosni", navodi se u poruci.

Biskupi ističu i da se djelovanje nekih radikalnih pokreta, koje je rašireno posebice u nekim afričkim, bliskoistočnim i azijskim zemljama, prenosi u naše krajeve i ostale dijelove zapadne i srednje Europe te u vezi s tim pozdravljaju sva zakonita nastojanja da se takve pojave spriječe, da se širi dijalog i uzajamno povjerenje i poštovanje.

"U tu svrhu cijela Katolička Crkva, a jednako tako i ovaj njezin dio koji živi i djeluje u Bosni i Hercegovini, čvrsto je opredijeljena za iskren i otvoren ekumenski dijalog i susretanje sa svim kršćanskim Crkvama i zajednicama, posebice sa Srpskom pravoslavnom Crkvom, i za međureligijski dijalog sa svim nekršćanskim vjerskim zajednicama, posebice s Islamskom zajednicom u BiH", navodi se, između ostaloga, u zajedničkoj poruci biskupa Biskupske konferencije (BK) Bosne i Hercegovine.
Davno je došlo vrijeme da probosanske medije i stranke prestanu promovisati KC i Puljića kao prijatelje Bosne i Bošnjaka. Nakon njegovog odlaska na doček ratnom zloćincu Kordiću, to je i zadnjoj budali trebalo biti jasno. Ipak, izgleda da je red dug i da je teško doći do tog zadnjeg.

Evo kome je Enis Bešlagić volontirao, nadam se da je on pri kraju tog reda.

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5848
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Katolička crkva

Post Postao/la Abidaga » 23 apr 2016 22:09


Avatar
amkos
Član
Postovi: 12079
Pridružen/a: 18 okt 2012 20:55

Re: Katolička crkva

Post Postao/la amkos » 23 apr 2016 23:52

HIFA ? :roll:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Avatar
Bosni
Član
Postovi: 3916
Pridružen/a: 22 nov 2012 04:38

Re: Katolička crkva

Post Postao/la Bosni » 03 maj 2016 22:50

http://saff.ba/fra-andrijin-doprinos-do ... ni-hrvati/
Fra Andrijin doprinos dogovorima o statusu Mostara: “Bošnjaci su islamizirani Hrvati”

Mostar — “Današnji su Bošnjaci islamizirani potomci pretežno hrvatskoga naroda, te potomci drugih balkanskih i azijskih naroda. U popisima stanovništva i službenim ispravama takvima su se i bilježili: H(o)rvati, H(o)rvaćani ili Bošnjani” – tvrdi, između ostalog, u svojoj reakciji, fra Andrija Nikić predsjednik Hrvatskoga kulturnog društva Napredak Mostar , a u povodu donošenja “Neretvanske deklaracije” o Bosanskom jeziku koja je prezentirana na “Danima bosnista 2016″ u Mostaru 29. aprila ove godine.

Nikić daklje tvrdi kako je “riječ je o političkom udaru u same temelje Ustava Republike Bosne i Hercegovine”.

“Pod tobožnjom skrbi za očuvanje imena bosanskoga jezika otvoreno je iskazano teritorijalno presezanje prema prostoru neretvanske doline, koji bi u budućem preustroju BiH imao postati teritorijalnom okosnicom trećega, hrvatskoga, entiteta, a na kojem većinom žive Hrvati kao ustavni konstitutivni narod s pravom na slobodnu uporabu hrvatskoga jezika” – tvrdi fra. Andrija Nikić, dodajući da su se “današnji Bošnjaci – za vrijeme turske okupacije sami se nazivali Turcima”, te da su “postali samobitnim narodom koncem 19. stoljeća, a u 20. stoljeću političkom odlukom u komunističkoj Jugoslaviji narodnost su stekli temeljem vjeroispovijesti pod imenom Muslimana”.

Za bosanski jezik, fra. Andrija Nikić tvrdi da je “jedan od hijerarhijski nižih idioma hrvatskoga jezika, istorazinski je dubrovačkomu i dalmatinskomu, a ne srpskomu ili bugarskomu”.

Avatar
Bosni
Član
Postovi: 3916
Pridružen/a: 22 nov 2012 04:38

Re: Katolička crkva

Post Postao/la Bosni » 04 maj 2016 22:32

http://saff.ba/reakcija-muftije-mostars ... je-nikica/
Reakcija muftije mostarskog na islamofobične izjave fratra Andrije Nikića

Povodom reagovanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH sa sjedištem u Mostaru i Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Mostar, koje u svojstvu predsjednika potpisuje fra Andrija Nikić, na Neretvansku deklaraciju o bosanskom jeziku, Mostarsko muftijstvo objavljuje


Saopćenje za javnost

Nažalost, moramo konstatovati da nismo iznenađeni izrečenim stavovima prema Bošnjacima u reakciji povodom Neretvanske deklaracije o bosanskom jeziku, a koju u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH sa sjedištem u Mostaru i Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Mostar potpisuje fra Andrija Nikić.

Nije tako davno bilo kad su Bošnjaci ubijani između ostalog i zbog jedne riječi, pa reakcije poput spomenute siju strah pred mogućnošću da i dalje postoje oni koji hoće da izbrišu Bošnjake u njihovom jeziku i njihov jezik u njima samima, kao u vrijeme pokušaja instaliranja tzv. “Herceg-Bosne” i zločina počinjenih u tom cilju, a o kojima je svoje osuđujuće presude izrekao i sud u Hagu.

Iako se nadamo se da to nije zvanični stav spomenutih ustanova već samo pojedinačni ispad, reakcija je otkrila neke neprihvatljive stavove o Bošnjacima, posebno u Hercegovini, stavove za koje smo duboko i iskreno vjerovali da su u međuvremenu prevaziđeni i napušteni, što i jeste direktni povod ovog našeg obraćanja.

Sa žaljenjem, naime, ističemo da riječi fra Andrije Nikića podsjećaju na vrijeme kada je Bošnjacima uskraćivano pravo na fizički opstanak, a time i na njihovu kulturu, tradiciju i, naravno, jezik kojim govore, zbog čega su zatvarani u logore, protjerivani, zlostavljani, te ubijani. Smatramo neprihvatljivim istrajavanje na ovakvom odnosu prema Bošnjacima, čak i u retoričkom smislu, a posebno nas zabrinjava oživljavanje ovakvih ideja i stavova danas, kad bismo svi zajedno trebali snažno zagovarati i podupirati suživot naroda i vjera u Bosni i Hercegovini i punu toleranciju među njima, uz uvažavanje svih specifičnosti svakog od naroda i svake od vjera u našoj zajedničkoj državi.

Zato izražavamo zabrinutost za sudbinu Bošnjaka na području našeg mostarskog muftijstva koje se proteže na širokom geografskom prostoru čitave Hercegovine i dijela zapadne Bosne, s Mostarom kao sjedištem.

Istovremeno, apelujemo na predstavnike Katoličke crkve da se pridržavaju načela međureligijskog dijaloga za koje se zalaže njihov vrhovni vjerski autoritet papa Franjo, a javno podržava kardinal Vinko Puljić. Poslanje predstavnika vjere jeste da smiruju, a ne raspiruju, da spajaju, a ne razdvajaju, da uvažavaju i poštuju, a ne omalovažavaju one s kojima dijele životni prostor.

Muftija mostarski

Mr. Salem -ef. Dedović

Avatar
amkos
Član
Postovi: 12079
Pridružen/a: 18 okt 2012 20:55

Re: Katolička crkva

Post Postao/la amkos » 06 maj 2016 01:22

Dobar je i ovaj muftija što nije pasivan, ali je meni bivši muftija Smajkić bio draži, jer je bio bez dlake na jeziku. :respekt:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Avatar
Bosni
Član
Postovi: 3916
Pridružen/a: 22 nov 2012 04:38

Re: Katolička crkva

Post Postao/la Bosni » 19 maj 2016 22:52

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/do ... m-progonom
Dodik prijeti biskupu Komarici sudskim progonom

Predsjednik bh. entiteta Republike Genocidne Milorad Dodik zatražio je da se banjalučki biskup Franjo Komarica javno izvini zbog izjave u kojoj je uporedio događaje u ratu u Banjoj Luci sa stradanjima na Bleiburgu.

"Pozivam biskupa da se javno ogradi i izvini zbog te izjave", kazao je Dodik na konferenciji za medije, dodavši kako će u protivnom prekinuti svaku saradnju sa biskupom, piše Večernji list.

"Znam da postoje zakonske mogućnosti zbog širenja mržnje i netolerancije", rekao je, dodajući kako stoga misli da bi biskupovo javno izvinjenje bilo "najprimjerenije".


Nakon Dodikovog otvorenog pisma biskupu, njegovu izjavu su kritizirali i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i opozicijska Partija demokratskog progresa (PDP).

Gradski odbor Srpske demokratske stranke (SDS) Banja Luke saopćio je da se radi o "skandaloznom stavljanju znaka jednakosti između sudbine fašističkih bleiburških zločinaca i slobodarskog duha građana Banjaluke i Krajine".

Iz Saveza logoraša RG od biskupa Komarice su zatražili da podnese ostavku.

Posjeta Salkića

Istovremeno, potpredsjednik bh. entiteta Republike Genocidne Ramiz Salkić jedini je političar koji je posjetio Komaricu kako bi ga podržao.

Kako je saopćeno iz Salkićevog ureda, on i biskup razgovarali su o povratku Hrvata u Bosansku krajinu i Posavinu pri čemu su zaključili da je on slab i da imovina brojnih prognanika stoji napuštena i propada.


Komarica je prije nekoliko dana uporedio stradanje na Bleiburgu sa događajima u Banjoj Luci tokom rata: "Mi smo ovdje Bleiburg. To je muka i to sam želio u Bleiburgu da poručim", rekao je odgovarajući na pitanje novinara zašto je 14. maja išao u Bleiburg gdje je predvodio misu.

“Ljudi, što vi govorite ovdje? Dođite u Banjaluku pa vidite, tamo je Bleiburg. Gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet? Nemaju pravo na svoje rodno mjesto. To je Bleiburg za mene", dodao je.
Nek si ti primio nagradu od Dodika prije par godina. Vama nikad pamet u glavi.

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41197
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Katolička crkva

Post Postao/la Jack » 11 jun 2016 06:30

http://www.bosanskabiblija.com/biblija.html

Posve je jasno ko ovo finansira i ovu sad web stranicu
A beskicmenjaci poput Bakira i Zlatka sute jer pameti i nemaju a kamoli nacije
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
Bosni
Član
Postovi: 3916
Pridružen/a: 22 nov 2012 04:38

Re: Katolička crkva

Post Postao/la Bosni » 11 jun 2016 14:41

@Jack, ja ne mislim da je to rad Katoličke crkve, nego od jedne protestantske crkve.

Kako god, namjera je jasna. Ta vijest može i na temu o misionarima.

Avatar
Jack
Administrator
Postovi: 41197
Pridružen/a: 18 okt 2012 15:43

Re: Katolička crkva

Post Postao/la Jack » 11 jun 2016 19:47

Slazem se.Mozes da premjestis taj post tamo,A ovo poruku da izbrises
Lets go clean them up.Every single one of them.Untill nothing is left :gut:
Never had i imagined.Living without your smile Angelene :cry: :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti, a možda su baš takvi i najsrećniji.

Avatar
Bosni
Član
Postovi: 3916
Pridružen/a: 22 nov 2012 04:38

Re: Katolička crkva

Post Postao/la Bosni » 11 sep 2016 07:49

acyqaFOslWM
:roll:

Avatar
amkos
Član
Postovi: 12079
Pridružen/a: 18 okt 2012 20:55

Re: Katolička crkva

Post Postao/la amkos » 15 dec 2016 01:38

"Kršćanska zajednica svih naroda" , Sarajevo ovih dana u Sarajevu dijeli kalendare, brosure i ostali propagandni materijal. Informacija s terena.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Avatar
BosnjackaHercegovina
Član
Postovi: 5508
Pridružen/a: 23 nov 2014 17:39

Re: Katolička crkva

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 24 jul 2018 03:41

BISKUP PERIĆ ŠOKIRAO HERCEGOVINU: "Ukazanja Gospe u Međugorju nisu vjerodostojna!"

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/875 ... tojna.html
Samo BiH.

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Katolička crkva

Post Postao/la Zmaj » 24 feb 2019 21:22

U Vatikanu je završen višednevni samit Katoličke crkve na kojem se raspravljalo o s**** nasilju unutar crkve. Papa Franjo poručio je da će se krajnje ozbiljno suočiti sa zlostavljačima i onima koji ih prikrivaju.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Zmaj
Član
Postovi: 10783
Pridružen/a: 18 okt 2012 23:58

Re: Katolička crkva

Post Postao/la Zmaj » 24 nov 2019 13:13

U Hrvatskoj je nedavno objavljeno istraživanje „Između distancirane crkvenosti i intenzivne osobne religioznosti“. Podaci kažu kako je u toj državi isti broj religioznih osoba kao i prije 20 godina, otprilike 78%. S druge strane, smanjuje se povjerenje ljudi u Crkvu i sve je više onih koji se udaljavaju od nje.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5848
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Katolička crkva

Post Postao/la Abidaga » 27 feb 2021 11:37

23.02.2021
Katolička crkva gubi vjernike širom Europe
https://www.dw.com/hr/katoli%C4%8Dka-cr ... a-56659526
2019. godine je više od 250.000 Njemaca napustilo katoličku ili protestantsku crkvu. Bila je to rekordna godina do sada. Otprilike polovica ljudi, koji žive u Njemačkoj i dalje su članovi jedne od ove dvije crkve.
I u drugim europskim zemljama opada povezanost ljudi s "njihovom" crkvom - posebno katoličkom. Na primjer Italija, duboko katolička zemlja s Vatikanom u srcu glavnoga grada. Sociolog religije iz Torina Francesco Garelli proveo je 2020. godine studiju o okretanju Talijana od Crkve, znakovitog naslova: "Ljudi s malo vjere". Jedan od rezultata studije je da trećina ljudi u Italiji sebe opisuje kao ateiste.
S obzirom na to da ni u Poljskoj ni u Španjolskoj ne postoji pravni akt za napuštanje crkve - početkom 2010. se nekoliko sudova bavilo upravo ovim pitanjem - a s obzirom da ne postoji ni crkveni porez, teško se u apsolutnim brojevima može izraziti postotak onih koji u tim zemljama okreću leđa crkvi. U svakom slučaju, prijeti „problem mladih naraštaja". Studija varšavskog instituta za ispitivanje javnog mnijenja CBOS, provedena među poljskim školarcima u ljeto 2019., pokazala je da samo 55 posto ispitanika sebe smatra vjernicima, za razliku od sredine devedesetih, kada je tri četvrtine mladih ljudi sebe ubrajalo u vjernike.
Ono što ostaje je pogled na najzapadnije europsko uporište katoličanstva: Republiku Irsku. Formalno, crkva ovdje još uvijek ima snažnu poziciju; prema popisu stanovništva iz 2016. godine, 78 posto Iraca sebe je opisalo kao katolike. U 2010. godini bilo ih je 88 posto, a u 1971. čak 93 posto. I ovdje je jasan negativan trend.

Avatar
Herceg
Član
Postovi: 48
Pridružen/a: 13 mar 2019 22:47
Lokacija: Titan

Re: Katolička crkva

Post Postao/la Herceg » 10 maj 2022 14:50

Jack je napisao/la: 11 jun 2016 06:30 http://www.bosanskabiblija.com/biblija.html

Posve je jasno ko ovo finansira i ovu sad web stranicu
A beskicmenjaci poput Bakira i Zlatka sute jer pameti i nemaju a kamoli nacije
To moze biti i sansa sa one s istocne strane sto jos nisu spremni za islam al su spremni da se maknu od onog poganluka vlaskog.

Ja sam optimista.

A za nas narod se ne brinem, eh da ga nagonis da cita deblju knjigu od malog prsta vec si sevapa zaradio....

Avatar
Abidaga
Član
Postovi: 5848
Pridružen/a: 20 okt 2012 21:29

Re: Katolička crkva

Post Postao/la Abidaga » 12 okt 2022 18:08

Abidaga je napisao/la: 22 sep 2022 21:13 2001/2021
Katolici: 3.897.332/3.057.735 !
Zašto je toliko katolika manje? Jer je Crkva nazadna, HDZ-ovska i veliča ustaštvo
https://www.index.hr/vijesti/clanak/zas ... 97251.aspx
Katolika je 639.000 manje negoli ih je bilo prije deset godina i bit će ih sve manje jer kada boga pretvorite u nacionalističkog monstruma sasvim je normalno da sve zdravo odumire, pa i zdrava vjera, ono što ostaje, ostaje na razini ogorčene, radikalizirane nakaznosti. Ne vjerovati u takvog boga, pitanje je časti.

Odgovorite